Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις Δύο στους δέκα καταναλωτές δεν αγοράζουν πια ψωμί


Οι βασικοί λόγοι της πτώσης στην κατανάλωση ψωμιού, η μείωση των μελών της οικογένειας και η δίαιτα ή η υγεία
Οι βασικοί λόγοι της πτώσης στην κατανάλωση ψωμιού, η μείωση των μελών της οικογένειας και η δίαιτα ή η υγεία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί δύο στους δέκα καταναλωτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Οι βασικοί λόγοι πτώσης στην κατανάλωση είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (36,7%), αλλά και το οικονομικό ζήτημα, καθώς ο αριθμός εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα είναι διπλάσιος σε συγκριση με δύο χρόνια πριν.

Σε σχέση με 1-2 χρόνια πριν το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% καταναλώνει περισσότερο ενώ το 66% δήλωσε ότι καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα. Η σχετικά μεγαλύτερη τάση της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού καταγράφεται στις γυναίκες, σε καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας και στους μη εργαζόμενους.

Τα 8 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 15,7% ένα κιλό, το 2,2% ενάμιση κιλό και το 0,9% δύο κιλά και άνω.

Ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών (37,1%) πιστεύει ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις τιμές του ψωμιού στις άλλες ευρωπαϊκές  χώρες. Οι επίσημες στατιστικές συγκρίσεις και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αποδεικνύουν, όμως, το αντίθετο.

Οι 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου των αρτοποιείων καταγράφεται στο 36,73%.

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των αρτοποιών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 73,1% αναμένει περαιτέρω μείωση, το 17,9% σταθεροποίηση στα σημερινά επίπεδα και μόνο το 2% ελπίζει σε αύξηση του τζίρου του μέσα στο 2013. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτου είναι ο βασικός παράγοντας αύξησης στο κόστος του ψωμιού σύμφωνα με τους αρτοποιούς. Ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου και έπονται η τιμή των αλεύρων και το εργατικό κόστος.

Η πιο μεγάλη ημερήσια κατανάλωση ψωμιού στο λεκανοπέδιο της Αττικής, γίνεται στη Δυτική και Ανατολική Αττική, στα νοτιοανατολικά προάστια, στις περιοχές του Πειραιά και στα Δυτικά Προάστια, ενώ ημερήσια κατανάλωση κατά του μέσου όρου καταγράφεται στον δήμο Αθηναίων και στα Βόρεια Προάστια.

Τα ποσοστά ικανοποίησης των πελατών φούρνων εξακολουθούν (όπως και το 2011) να είναι εντυπωσιακά, καθώς 9 στους 10 καταναλωτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Το 89,8% καταναλωτών δηλώνει ότι οι φούρνοι της γειτονιάς προσφέρουν καλύτερης ποιότητας ψωμί σε σχέση με αυτό που διαθέτουν τα super markets.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. το οπλοστάσιο της γιάφκας στα Εξάρχεια

Δείτε τα ευρήματα της Ελληνικής Αστυνομίας στη γιάφκα στην περιοχή των Εξαρχείων (Pics)
Ανακοίνωσε εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα ευρήματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια και σε ενοικιασμένο όχημα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, μετά την ανακάλυψη οπλισμού εντός ενοικιασμένου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου την 12-03-2013, ανακοινώνεται ότι εντός οικίας, επί της οδού Σκυλίτση 4 στα Εξάρχεια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
μία (1) κεντρική μονάδα υπολογιστή, καθώς και περιφερειακές συσκευές αυτού, ήτοι πληκτρολόγιο, ποντίκι κ.λ.π.
ένα (1) πολυμηχάνημα - εκτυπωτής και δέκα (10) ψηφιακοί δίσκοι
μία (1) μάσκα τύπου full face και γάντια
επτά (7) πανομοιότυπα τεμάχια χάρτου (αυτοκόλλητα), στα οποία απεικονίζονται ένστολοι αστυνομικοί, σε παράταξη, καθώς και ένας σκύλος, ενώ υπήρχαν, μεταξύ άλλων, οι έντυπες ενδείξεις “ΠΙΣΩ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ……έχουμε ΣΚΥΛΙΑΣΕΙ..!!”.
τέσσερα (4) μαχαίρια, εκ των οποίων τα τρία (3) αναδιπλούμενου τύπου και ένας (1) σουγιάς
κράνη μηχανής, μία (1) αντιασφυξιογόνος προστατευτική μάσκα προσώπου και ένας (1) λοστός
ένα (1) πανό που περιείχε το εξής κείμενο "ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ"
έντεκα (11) πανομοιότυπες αφίσες, οι οποίες έφεραν τις έντυπες ενδείξεις μεταξύ των άλλων μόνο στη μία τους όψη "ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΛΑΜΠΡΟ ΦΟΥΝΤΑ."
τρία (3) κλειδιά οχήματος (πιθανόν μηχανής) και δύο (2) κλειδιά ασφαλείας
μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας της εν λόγω οικίας, με στοιχεία εκμισθωτή.
φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας του εκμισθωτή της εν λόγω οικίας, καθώς και το πραγματικό δελτίο ταυτότητας αυτού
είδη ρουχισμού (ανδρικά και γυναικεία)
ένα (1) πανό που περιείχε τη φράση "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΙΜΟ ΣΕΪΣΙΔΗ"
ένα (1) πανό που περιείχε τη φράση "ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"
ένα (1) πανό που περιείχε τη φράση "ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ “ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ”"
ένα (1) πανό που περιείχε τη φράση "παίρνουμε θέση ΕΝΑΝΤΙΑ στην Εξουσιαστική Βαρβαρότητα"
ένα (1) πανό που περιείχε τη φράση "ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ...."
τριακόσιες τρεις (303) πανομοιότυπες αφίσες που περιείχαν τη φράση «ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» και αναγράφονταν σε αυτές ονόματα δημοσιογράφων (η συγκεκριμένη αφίσα αναρτήθηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο την 16-12-2010, με την επισήμανση ότι αυτή αφισοκολλήθηκε στην περιοχή του Κολωνακίου)
φύλλα χάρτου - αντίγραφα δικογραφιών
μία (1) ηλεκτρονική συσκευή, τύπου tablet και μία (1) ψηφιακή κάρτα μνήμης
μία (1) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εντός της οποίας υπήρχε μία (1) κάρτα μνήμης
οκτώ (8) φύλλα χάρτου με κείμενο το οποίο ξεκινούσε στην πρώτη σελίδα με τη φράση "Επιστολή των τριών μελών του Επαναστατικού Αγώνα".
δύο (2) πανομοιότυπα βιβλία με τίτλο "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2003-2009"
τρεις (3) προστατευτικές μάσκες προσώπου με φίλτρο
δεκαπέντε (15) φωτογραφίες προσώπου, τύπου ταυτότητας - διαβατηρίου, ενός (1) άρρενος ατόμου.
Επιπλέον, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον προαναφερόμενο οπλισμό (δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, τέσσερις χειροβομβίδες, φυσίγγια κ.λπ.), που βρέθηκε εντός του ενοικιασμένου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου.
http://news247.gr

Read more...

Τσίπρας στο LSE: Επαναδιαπραγμάτευση με παράδειγμα τη Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ μιλώντας στο ελληνικό παρατηρητήριο του London School of Economics
Μετά το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, με την σημερινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο London School of Economics έκλεισε επί βρετανικού εδάφους ένας κύκλος περιοδείας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε δυτικές πρωτεύουσες.
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, καθώς και μια εναλλακτική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ επισήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα πολιτική, πολιτειακή και πολιτιστική. Τόνισε επίσης ότι ζητούμενο είναι μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή.
"Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times", συμπλήρωσε.
Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση;
"Και ποια είναι η εναλλακτική πρόταση συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας.
Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας.
Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το "οικονομικό θαύμα" της μεταπολεμικής εποχής. Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, η Grexit όπως έγινε γνωστή. Και η κα Merkel και η κα Lagarde παραδέχτηκαν ότι Ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν".
Μία δημοκρατική έξοδος
"Από την αρχή της κρίσης,   όσον  αφορά στις  δημοκρατικές διαδικασίες τα πράγματα  έχουν χειροτερέψει με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι στον οικονομικό τομέα:
Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης  προσπάθειας  διαβούλευσης.
Η  επιβολή  τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα.
Ζητήθηκε από τους  πολιτικούς ηγέτες του Νότου  να υπογράψουν  τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς  πιθανά να κάνουν σύντομα μια στροφή 180 μοιρών μετά τις εκλογές. Στην Ελλάδα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την τωρινή κυβέρνηση προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής , καταλήγοντας όμως στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
http://news247.gr

Read more...

ΜΕ 109 ΨΗΦΟΥΣ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


56 ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ 3 ΑΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ!
Εξελέγη ο νέος γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης. Κέρδισε, όπως αναμενόταν με άνεση καθώς δεν υπήρχε αντίπαλος, ωστόσο υπήρξαν 56 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Ο Ν. Ανδρουλάκηςψηφίστηκε από... 
109 στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Τραπεζικούς λογαριασμούς δημάρχων ανοίγει το ΣΔΟΕ...




Φύλλο και φτερό θα κάνει το ΣΔΟΕ τα φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία αιρετών που έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία.
Το έναυσμα για τον έλεγχο έδωσαν οι ...
οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης , οι οποίοι έδωσαν σχετική γραπτή παραγγελία στο ΣΔΟΕ.

Η έρευνα σε πρώτο στάδιο αφορά φορολογικό έλεγχο, άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων (τραπεζικών κλπ) και εφόσον υπάρξουν στοιχεία, τότε θα να επεκταθεί και στην αναζήτησ τυχόν ευθυνών για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ). Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία το ΣΔΟΕ θα ελέγξει :

-Δημάρχους, αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών ,μέλη οικονομικών υπηρεσιών και ταμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά.

-Περιφερειάρχες , αντιπεριφερειάρχες και οικονομικές επιτροπές των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων καθώς και πρώην νομάρχες των πρώην νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

-Επιθεωρητές: Σώματος επιθεωρητών Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας και Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.

Οι εισαγγελείς έχουν ´ήδη αποστείλει και CD με τα προσωπικά στοιχεία των υπό έλεγχο προσώπων ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει πρώτα από τους μεγάλους Δήμους και περιφέρειες.
NEA


Read more...

Γεωργάρας: Κατέθεσα 70 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του Λαυρεντιάδη...



Ως «μπροστινό» του προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εμφάνισε τον εαυτό του στην ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, με ένταλμα της οποίας προσήχθη μαζί με άλλα τέσσερα άτομα ενώπιον της, ο 82χρονος νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ΕLFE, Γιώργος Γεωργάρας.

Ο...
γηραιός κατηγορούμενος που συνελήφθη καθώς θεωρήθηκε ύποπτος φυγής, είναι κατηγορούμενος για τη μεγάλη υπόθεση της Proton Bank καθώς φέρεται να πήρε 19 εκατομμύρια ως δάνειο για κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας με επισφαλείς για την τράπεζα όρους την περίοδο της προεδρίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως αναφέρει το capital.gr.

Παράλληλα φέρεται να τοποθέτησε, αυτά τα 19 εκατομμύρια, μαζί με άλλα 54 εκατομμύρια σε λογαριασμό του Λαυρεντιάδη. Τα 54 εκατομμύρια είχε πάρει ως δάνειο από την Proton άλλος κατηγορούμενος για δήθεν εξαγορά της ELFE.

Το σύνολο των επισφαλών δανείων για τα οποία κατηγορείται ο επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του είναι 701 εκατομμύρια και στο πόρισμα του ο εισαγγελέας Δραγάτσης (πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το κατηγορητήριο) αναφέρει πώς αυτά τα χρήματα ουσιαστικά έκαναν κύκλο για να καταλήξουν στον ίδιο τον επιχειρηματία.

«Τα έδωσα πίσω»

Αυτή δε την πτυχή φέρεται να επιβεβαίωσε στην απολογία του 82χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος στις 21/09/10 επέστρεψε 70 εκατομμύρια , όπως φέρεται να είπε, σε προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη στην Proton (βάσει ειδικού πληρεξούσιου χωρίς ημερομηνία που συντάχθηκε από βρετανική Δικηγορική εταιρία). Τα χρήματα αυτά φέρονται να στάλθηκαν αμέσως μετά σε λογαριασμό του επιχειρηματία σε Ελβετική τράπεζα.

Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας άφησαν τελικά ελεύθερο τον 82χρονο με εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Απολογούνται οι υπόλοιποι

Το πρωί θα απολογηθούν στην ανακρίτρια και οι άλλοι 4 συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση. Συγκεκριμένα οι:

Αντώνης Ρογκόπουλος, Βασίλης Καραμούζης, Ιωάννα Τόρη, Ηλίας Μακρής. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η ανακρίτρια πάντως έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Πέτρο Κυριακίδη, τον γιό του Γιώργο Κυριακίδη, τον Περικλή Λίβα, σύζυγο της νομικής συμβούλου του ομίλου Λαυρεντιάδη, Ελένης Σκούρα, η οποία επίσης καταζητείται. Έτσι αυτή τη στιγμή αναζητούνται συνολικά 4 άτομα, ενώ στις φυλακές κρατούνται άλλα 7 για την υπόθεση της Proton....


Read more...

Η κυπριακή Εκκλησία δίνει τη γη της στο κράτος...



Χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια, για να υλοποιηθεί, στις μέρες μας, η συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους στην Κύπρο (αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε, ήταν ο Μακάριος Γ'), που αφορούσε παραχώρηση εκκλησιαστικής γης, έναντι...
συνεισφοράς του κράτους στην αντιμισθία των ιερέων της υπαίθρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανακοίνωσε στον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ότι η Αρχιεπισκοπή θα προχωρήσει αμέσως στην τιτλοποίηση της γης, η οποία στην πράξη ανήκε στο κράτος.

Θα τιτλοποιηθεί, είπε, η περιουσία μόνο στις ελεύθερες περιοχές, η οποία αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης που έχει συμφωνηθεί. Η αξία της ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου και παρατήρησε ότι η σημερινή τους εθιμοτυπική συνάντηση μετατράπηκε σε παραγωγική και προσοδοφόρα για το κράτος.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησαν στους εκτοπισμένους να μην ξεπουλούν μέσω της «επιτροπής αποζημιώσεων» περιουσίες τους στα κατεχόμενα, καθώς, όπως είπε ο κ. Χάσικος, αυτή η κίνηση θα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Με την πώληση των κατεχόμενων περιουσιών, είπε ο κ. Χάσικος, αποδυναμώνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι θα εξαλειφθούν οι περιουσίες και δεν θα υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όταν θα συζητείται η τελική λύση του Κυπριακού.

Ο υπουργός ανέφερε ότι κατανοεί τις ανάγκες προσφύγων, αλλά παρατήρησε πως «πρόκειται για ξεπούλημα περιουσιών έναντι πινακίου φακής».

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε «προδοτική» τη στάση αυτών, που ξεπουλούν κατεχόμενες περιουσίες, προσθέτοντας πως το κράτος θα έπρεπε να μελετήσει κάποιες περιπτώσεις προσφύγων που έχουν μεγάλη ανάγκη...
protothema.gr


Read more...

Συλλαλητήριο στην Αθήνα Μαζικό «όχι» φοιτητών και σπουδαστών στο σχέδιο «Αθηνά»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πάνω από 3.000 φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Οι φοιτητές έκαναν πορεία στο Σύνταγμα και από εκεί επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο, όπου θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, αλλά και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πέταξαν νεράτζια, ντομάτες και νερά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Σέρρες και Πάτρα.


14 φωτογραφίες


Το σχέδιο Αθηνά προκαλεί αντιδράσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά, σε απεργία πείνας βρίσκονται για έβδομη ημέρα φοιτητές του τμήματος Αλιείας, από τα Μουδανιά που μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε φοιτητικό συλλαλητήριο, ενώ υπό κατάληψη τελεί η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου.

Υπό κατάληψη τελεί το ΤΕΙ Πατρών, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζεται κατάληψη και στο Δήμο.

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διαμαρτυρόμενος για την κατάργηση των δύο σχολών ΤΕΙ Αιγίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξεκινά η Σύνοδος «Υποφέρουμε από ανεργία» το μήνυμα Σαμαρά προς τις Βρυξέλλες


O πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο
O πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ.

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική» κατέληξε.

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίζουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο θα παρουσιάσει την Στρατηγική 2020 με στόχο τις πολιτικές για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» -και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, ενώ το θέμα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal δεν θα βρεθεί ούτε στη συνάντηση των κυβερνήσεων των «17» της Ευρωζώνης· ωστόσο, ο Γ.Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου την Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πανευρωπαϊκή συμμετοχή «Habemus austeritas» φώναξαν τα συνδικάτα στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο


Πάνω από 15.000 οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες
Πάνω από 15.000 οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

Στην Ευρώπη «habemus austeritas» (δηλαδή «έχουμε λιτότητα»), κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα.

«Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε από την πλευρά τους η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Μπερναντέτ Σεγκόλ, «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Η ΕΕ, εξήγησε, «θα πρέπει να αναστείλει την προσπάθειά της να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και να επιτρέψει πρώτα να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ένωση, η οποία μαστίζεται από την ανεργία».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους», τόνισε ακόμη.

Η Σεγκόλ είχε νωρίτερα συνάντηση με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ παραδέχθηκε πως υπάρχει «ένα πλαίσιο σχετικής σταθερότητας από τη μια πλευρά και κοινωνικής ανησυχίας από την άλλη πλευρά», αλλά υποστήριξε πως η στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες «δεν συνδέεται ολόκληρη με την αποκαλούμενη λιτότητα». Υπερασπίστηκε πάντως την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές «με κάποια καθυστέρηση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, επισήμανε ότι «κανένας ευρωπαίος ηγέτης μπορεί να είναι ευτυχής για την κατάσταση με τους 26 εκατομμύρια ανέργους στην Ένωση». 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Απάντηση Ευρωκοινοβουλίου σε Τουρκία: "Ευρωπαϊκά" τα κοιτάσματα της Μεσογείου

Ποια είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κοιτάσματα της Μεσογείου
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ε.Κ., η έκθεση "Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050" της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ, Νίκης Τζαβέλα, είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο κείμενο που ψηφίστηκε, τονίζεται ότι "η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες", και ότι η "ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές".
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.
Για την ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο ήταν 505 υπέρ και 91 κατά. Η συνολική ψηφοφορία επί της έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.
Η ψηφοφορία για τους υδρογονάνθρακες ήταν να γίνει χθες, Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της υγείας του κ. Παπαστάμκου.
http://news247.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος πρότεινε Ανδρουλάκη

Ο Βενιζέλος πρότεινε Ανδρουλάκη
Τον Νίκο Ανδρουλάκη, που εξελέγη πρώτος από το Συνέδριο στην ΚΠΕ, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, πέραν του ότι εξελέγη πρώτος, έχει μαχητική παρουσία στην παράταξη και πολιτική εμπειρία από τη συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος δεν κατέθεσε πρόταση για τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.


Read more...

ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Μόσχου
(από το imerisia.gr ) 
Μία νέα «πύλη» εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων από την χώρα μας, μετά τον Πειραιά, που θα διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των εμπορευματικών μεταφορών ...
από την Τουρκία θα δημιουργήσει μέσα στο 2014 η ελληνική κυβέρνηση. Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε προχωρεί άμεσα στη δημοπράτηση σύνδεσης του νέου προβλήτα λιμένα Αλεξανδρούπολης με την κύρια σιδηροδρομική γραμμή. Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ και η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την υπάρχουσα γραμμή θα συνδέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο με τη Βουλγαρία (Βάρνα), ουσιαστικά παρακάμπτοντας τη θαλάσσια μεταφορά μέσω Βοσπόρου. Η απευθείας σύνδεση με Βάρνα θα λειτουργήσει σαν εναλλακτικό πέρασμα των προϊόντων από τον Βόσπορο μειώνοντας τις περίπου 2,5 ημέρες που χρειάζεται σήμερα η μεταφορά σε περίπου 6 ώρες.
Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με το διεθνές δίκτυο θα καταστήσει λιμάνι υψίστης στρατηγικής σημασίας με το σιδηροδρομικό άξονα Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης μέσω του οποίου θα παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, για διάφορα φορτία και κυρίως κοντέινερ. Η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τα δύο λιμάνια υπάρχει εδώ και δεκαετίας και μάλιστα το βουλγαρικό της τμήμα αναβαθμίζεται με κοινοτικά κονδύλια, αλλά για 300 μέτρα η σύνδεση του δικτύου του ΟΣΕ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρεται από την ΕΡΓΟΣΕ το έργο αυτό είναι μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θράκη και για τη χώρα ολόκληρη. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ισχυροποιείται η θέση της χώρας ως είσοδος των εμπορευματικών μεταφορών προς την Ευρώπη.
Θέσεις εργασίας 
«Η νέα σύνδεση θα αυξήσει την εμπορευματική κίνηση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμανιού είναι τεράστιο καθώς θα μειώσει το κόστος, αλλά και τον χρόνο των μεταφορών» τονίζεται χαρακτηριστικά. Σήμερα, η σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιείται μέσω των στενών του Βοσπόρου.
Η σύνδεση αυτή λόγω της μοναδικότητας, αλλά και της γεωγραφίας της (περιορισμένο πλάτος σε πολλά σημεία), συνοδεύεται από σειρά προβλημάτων. Μεταξύ αυτών, είναι το υψηλό κόστος (είτε με τη μορφή τελών διέλευσης είτε με τη μορφή αυξημένου χρόνου διέλευσης) και ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων ως αποτελέσματα της υψηλής συμφόρησής της.
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ...







Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με εισήγηση του... προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου και θα εκλέξει γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις 13 θέσεις του οργάνου θα διεκδικήσουν: Πάρις Κουκουλόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κων/νος Μπελτεγρής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Πάνος Μπεγλίτης, ενώ, από πλευράς γυναικών υποψήφιες θα είναι οι: Φώφη Γεννηματά, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αθηνά Δρέττα, Άσπα Παπαηλιού και Ελίζα Πολίτη.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετέχουν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι γραμματείς της ΚΠΕ, της ΚΟ και της Νεολαίας.


Read more...

Τα «γαλλικά» του Σαμαρά για τον... Κεφαλογιάννη...




Έξαλλος έγινε ο Αντώνης Σαμαράς μόλις ενημερώθηκε για τη ψήφο του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη με αποτέλεσμα να αρχίσει να μιλάει... γαλλικά.

Στη σύσκεψη με του...
στενούς του συνεργάτες συζητήθηκε ακόμα και να ζητηθεί η παραίτηση του, ωστόσο δε αποφασίστηκε καθώς ο Ιούνιος που λήγει η θητεία του είναι κοντά.

Τον Πρωθυπουργό εξόργισε και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδης που μπήκε στη λίστα εξόδου στον επερχόμενο ανασχηματισμό όσο και ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Ι. Καράμπελας που καταψήφισαν την άρση της ασυλίας...
Ν.Π
newpost.gr


Read more...

Στο 26% η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο. Στο 57,8% η ανεργία στους νέους 15-24 ετών

Στο 26% σκαρφάλωσε η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο 2012. Στο "κόκκινο" το ποσοστό που αφορά τις ηλικίες 15-24 ετών
Στο 26% εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ΄τρίμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα για όλο το 2012 η ανεργία να διαμορφώνεται στο 24,2% σε μέσα επίπεδα.
Οι άνεργοι, το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, ανήλθαν σε 1.295.535 άτομα και μέσα σε έναν χρόνο προστέθηκαν στον «μαύρο κατάλογο» 269.658 άτομα (αύξηση 26,3%). Στις ηλικίες 15- 24 ετών, άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από ένας στους δύο (ποσοστό ανεργίας 57,8%), ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η ανεργία ανέρχεται στο 65%. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις εξελίξεις στο ζήτημα της απασχόλησης, είναι το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν, χωρίς αποτέλεσμα, εργασία από 12 μήνες και άνω) έφτασαν στο 65,3% του συνόλου των ανέργων.
Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:
Το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, το ποσοστό ανεργίας ήταν 26%, έναντι 24,8% του προηγούμενου τριμήνου και 20,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2011. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 1.295.535 άτομα και αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26,3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2011.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2011, και ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.681.926 άτομα.
Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,7% από 24,5% το δ΄ τρίμηνο 2011) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (23,3% από 17,8%).
Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών (57,8% από 49,9% το δ΄ τρίμηνο 2011) και ακολουθεί η πλέον παραγωγική ομάδα των 25- 29 ετών (39,4% από 34%). Έπονται, οι ηλικίες 30- 44 ετών (25% από 19,1%), 45- 64 ετών (18,1% από 13,5%) και 65 ετών και άνω (6,3% από 3,5%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (30,1% από 25% το δ΄ τρίμηνο 2011) και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Στερεά Ελλάδα (28,6% από 23,8%), η Κεντρική Μακεδονία (27,9% από 22,8%), η Αττική- όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού (27,8% από 21,7%) και η Δυτική Ελλάδα (27,2% από 19,6%). Ακολουθούν, η Ήπειρος (25,5% από 19,2%), η Θεσσαλία (24,4% από 19,4%), η Κρήτη (23% από 17,8%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (22% από 21,1%), το Βόρειο Αιγαίο (21,5% από 16,8%), η Πελοπόννησος (20,4% από 16,8%), το Νότιο Αιγαίο (18% από 11,9%) και τα Ιόνια Νησιά (17,2% από 13,9%).
Το ποσοστό των «νέων ανέργων» (των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν), ανέρχεται στο 24% του συνόλου των ανέργων. Ενώ, οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 65,3%.
Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατανομή της ανεργίας έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,9%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (30,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (14,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 42,5% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,9% αναζητεί πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 9,6% αναζητεί μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Ένα ποσοστό ανέργων (4,7%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: α) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (27,8%), β) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (24,4%), γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (22,3%).
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (36,9% έναντι 25,0%). Επίσης, το 72,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,7%.
Το δ΄ τρίμηνο 2012, βρήκαν απασχόληση 107.201 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 35.626 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 196.341 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 89.433 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 136.049 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.
Ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε όλους τους τομείς. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 2,3%, στον δευτερογενή σε 11,8% και στον τριτογενή σε 5,8%.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 8,5% του συνόλου των απασχολουμένων. Από αυτό το υποσύνολο των εργαζομένων, το 63,9% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7,4% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,8% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 23,9% για διάφορους άλλους λόγους.
Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,1%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.
http://news247.gr

Read more...

Αγρότης έβαλε στην τσέπη 184 εκατ. ευρώ...




Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσε αγρότης από τη Θήβα, ο οποίος υποστήριζε πως είχε φτιάξει μια γεωργική επιχείρηση, για την οποία όμως δεν είχε ούτε ένα παραστατικό.
Τα χρήματα έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 184.075.770 ευρώ. Όπως...
προκύπτει από τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ο αγρότης εμφανίζονταν να κατέχει μια έκταση 50.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Θήβας.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν είχε ούτε ένα στρέμμα και η περιοχή που... καλλιεργούσε ήταν μόνο στα χαρτιά. Όταν, λοιπόν, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ του ζήτησαν να προσκομίσει τα μισθωτήρια συμβόλαια της έκτασης εκείνος δεν είχε να επιδείξει κανένα έγγραφο.

Ο επιτόπιος έλεγχος του ΣΔΟΕ απέδειξε ότι ο αγρότης είχε φτιάξει μια γεωργική επιχείρηση που ήταν στον... αέρα!
Οι επιχειρήσεις που φέρονταν ότι συνεργάζονταν μαζί του του έχουν υποβάλει μηνύσεις για πλαστογράφηση του ονόματος της εταιρείας.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών πέντε βασικών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των εικονικών τιμολογίων στη Θήβα.


Read more...

Θετικό μήνυμα με αστερίσκους Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν


Η Ελλάδα εργάζεται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και όταν αυτό γίνει, τότε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα αποφασίσει την εκταμίευση, είπε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν
Η Ελλάδα εργάζεται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και όταν αυτό γίνει, τότε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα αποφασίσει την εκταμίευση, είπε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει».

Ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου, Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα», ενώ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε. προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά ο θέμα της ρευστότητας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα.

Εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...