Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Άγριο κράξιμο του (γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ) Κ. Τασούλα μέσα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων…

Από το http://epirusgate.blogspot.com/
Τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και νυν τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα έκραξε αγρίως ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή μια ηλικιωμένη Γιαννιώτισσα μέσα στον Ιερό ναό της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Όπως τόνισαν στο EpirusGate αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, όλα ξεκίνησαν μόλις ο Γιαννιώτης βουλευτής πέρασε μπροστά από την κυρία προκειμένου να λάβει τη θέση του στα επίσημα και να παρακολουθήσει τη Θεία λειτουργία.
Αμέσως η γυναίκα του επιτέθηκε φραστικά για το κατάντημα της χώρας και προς στιγμή δημιουργήθηκε αναστάτωση η οποία ξεπεράστηκε με….

την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.Ο κ. Τασούλας φάνηκε ψύχραιμος και δεν λογομάχησε μαζί της, όμως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και για τους βουλευτές της ΝΔ ύστερα από τα καμώματα της Κυβέρνησης Καραμανλή.
via press।gr
papaioannou.

Read more...

Νόμιμη από τον Άρειο Πάγο η καταβολή του επιδόματος στους συμβασιούχους πυροσβέστες

«Αντισυνταγματική η μη καταβολή»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι πυροσβέστες που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν.3016/2002, έκρινε ο Άρειος Πάγος.

Σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 588/2011 απόφασή του ο Άρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους πυροσβέστες που απασχολούνται με τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ'εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητες αποφάσεις του, έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με παλαιότερες αποφάσεις του έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, κ.λπ.) και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές.

Όμως στην συνέχεια από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και σε άλλες κατηγορίες απασχολουμένων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Σιγή ασυρμάτου» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την πτήση των 150.000 ευρώ

Μαθήματα πολιτικής ηθικής...


http://img.protothema.gr/5F571154B2C90238273301DEF1A5C3FA.jpg
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πολυτελές ταξίδι του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το προεδρικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον σε καιρό κρίσης, το οποίο έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Την ίδια ώρα που ο Ελληνας υπουργός αναχωρούσε με το κυβερνητικό lear jet από την Ουάσινγκτον μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο πανίσχυρος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έφευγε από την αμερικανική πρωτεύουσα με την πτήση της γραμμής, λέγοντας στο «ΘΕΜΑ» ότι αυτός είναι ο τρόπος που ταξιδεύει πάντα.

Παρά την κοινωνική οργή που δημιούργησε η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για τη VIP υπερατλαντική πτήση των 150.000 ευρώ και το βαρύ κλίμα που πυροδότησε προς το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο ίδιος δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει. Με την απάντηση «δεν σας αφορά αν θα παίρνει μαζί του ο υπουργός μέλη της οικογένειάς του. Για τη διευκόλυνσή του θα μπορούσε να παίρνει το τζετ από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και όχι από την Ελευσίνα αλλά δεν το κάνει», το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργού Οικονομικών ρίχνει λάδι στη φωτιά όταν οι πολίτες αυτής της χώρας δίνουν καθημερινό αγώνα οικονομικής επιβίωσης.

Τον υπουργό Οικονομικών εκθέτει και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει από καιρό καταργήσει τις πολυτελείς πτήσεις με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και κάνει δραστικές περικοπές στα έξοδα για τα ταξίδια του. Το υπουργικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον αποκτά και κοινοβουλευτικές διαστάσεις ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.
Οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, φρόντισαν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό μέσω του προγράμματος Διαύγεια ότι το ταξίδι του υπουργού και των συνεργατών του έγινε με… πτήσεις της γραμμής, σε μια γραπτή αποθέωση συσκότισης ή έστω ασυνεννοησίας…


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα, σελίδες 8-11

Read more...

Πολιτική κόντρα πάνω από τα «συντρίμμια» της οικονομίας

Μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα...


http://img.protothema.gr/73372EA7676B19D20EA19B920C8AFFE1.jpg
Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμα του 2010, που ανήλθε στο 10,5% του ΑΕΠΟ, αντί για το 9,4%, που υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

"Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της ΝΔ για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό, γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα:". Αυτό δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη, σχετικά με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010.

Ο ελληνικός λαός, αναφέρει στη δηλωσή του ο κ Πεταλωτής, "δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε Προϋπολογισμό, προβλέποντας έλλειμμα 2%. Τον Σεπτέμβριο, πριν δραπετεύσουν στις εκλογές, το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους «ξέφυγε» 30 δισ. ευρώ! Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα!".

Ο κ. Πεταλωτής τονίζει οτι "η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010. Η μείωση αυτή του 5% είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε ένα μόλις χρόνο. Αυτό επιτεύχθηκε υπό συνθήκες ύφεσης και με απόλυτη διαφάνεια. Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat εμφάνισε μια απόκλιση σε ένα απολύτως ρευστό περιβάλλον, με ακόμα μεγάλα προβλήματα στη συγκράτηση δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στη δυσκολία είσπραξης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών σε περιβάλλον ύφεσης".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει στη δηλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι "η παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής για την οποία ακόμη εικονικά «ερίζει» εσωτερικά, κάνει μικροπολιτική, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού. Όσο ο ίδιος και οι επιτελείς του σκηνοθετούν το «Ζάππειο 2», η κυβέρνηση υπηρετεί με επιμονή, τεκμηρίωση, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα τον στόχο οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης και αλλαγής της πατρίδας μας".

Τι λέει η ΝΔ

Για "αποτυχία των στόχων, τόσο στο χρέος όσο και στο έλλειμμα", κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται στις αρχικές εκτιμήσεις του Μνημονίου για "έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, το 2010" και αποδίδει την "αναθεώρηση αυτή κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων, λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Τα έσοδα, σημειώνει, "αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% το 2010, έναντι στόχου στο Μνημόνιο για αύξηση κατά 13,7%". Αυτές οι αποκλίσεις, προσθέτει, έναντι των στόχων, θα οδηγήσουν στη λήψη νέων συμπληρωματικών μέτρων, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα.

Ο κ Σταϊκούρας αναφέρει ότι "η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα".

Καταλήγοντας, τονίζει ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη" και ότι "απαιτείται αλλαγή πολιτικής".

"Προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή" αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι "το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά", επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της ΝΔ.

Read more...

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Mr. Spread...



Το spread των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010, αλλά και ενώ συνεχίζεται η φημολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το spread των 10ετών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε σήμερα στις ... 1.205 μονάδες βάσης (12,05 ποσοστιαίες μονάδες) από τις 1.183 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της αγοράς τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη και έφθασε στις 1.340 μονάδες βάσης.

"Ερμαιο" των διαθέσεων των ξένων επενδυτών και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως και ολόκληρη η χώρα.

Πτώση 0,51% για την οδό Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη στις 1.424 μονάδες, καθώς η αγορά φαίνεται να έχει αφεθεί είτε γιατί οι συμμετέχοντες περιμένουν κάτι, είτε γιατί δεν υφίσταται κανένα ενδιαφέρον.

Στα 5,36 ευρώ η Εθνική χάνει 0,74%. Οριακά κέρδη 0,27% για την Alpha Bank και άνοδος 0,88% για την Eurobank. Ρευστοποιήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 3,6%. Κέρδη 2% για την Ελλάκτωρ και 1,64% για την ΔΕΗ, μετοχές οι οποίες στηρίζουν τον γενικό Δείκτη. Πτώση 2,4% για την Jumbo ενώ άνω του 1% η πτώση για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Στα 14 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.
protothema



Read more...

Παρόντος του Άκη Τσοχατζόπουλου η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα»

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω» λέει ο Άκης Τσοχατζόπουλος
«Δεν έχω τίποτα να κρύψω» λέει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Το «παρών» θα δώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο πρώην υπουργός ενημέρωσε για την παρουσία του με επιστολή που έστειλε το απόγευμα της Τρίτης στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Βουλή θα κινηθεί στο πνεύμα ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα.

Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (υπέγραψαν 112), που κατατέθηκε την Παρασκευή 14 Απριλίου, πρέπει να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή μόνο για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, διότι «από τη μελέτη της δικογραφίας προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό ως προς τη Σύμβαση (15-2-2000) με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία - Ferrostaal - HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214 (Σύμβαση Αρχιμήδης). Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι η γερμανική εταιρεία ανέπτυξε όπως έπραττε και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων».

Στη συνέχεια της πρότασης ζητείται να συσταθεί η Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού για τις αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Βουλή θα κινηθεί στο πνεύμα ότι «δεν έχει τίποτε να κρύψει και γι' αυτό εμφανίζεται ενώπιον των βουλευτών», ενώ θα χαρακτηρίσει και εκείνος την υπόθεση ως σκάνδαλο μίζας, που πρέπει να ερευνηθεί.

«Ψάξτε αλλού για μίζες» αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.

Θα μιλήσει επίσης για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης με στόχο «να αναδειχτεί όλη η αλήθεια», όπως αναφέρουν στο περιβάλλον του, ενώ αναμένεται να ισχυριστεί ότι «στοχοποιείται προσωπικά, κάτι που δεν βοηθά τη διερεύνηση της υπόθεσης».

Σε χαμηλούς τόνους θα κινηθούν οι εισηγήσεις - ομιλίες των βουλευτών του ΠαΣοΚ, κ.κ. Μ. Μπόλαρη, Γ. Χαραλαμπόπουλου και Ε. Μίχου. Από την αντιπολίτευση εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Π. Καμμένος, Μιλ. Βαρβιτσιώτης και Αργ. Ντινόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χωροταξικές μετατροπές σύμφωνα με το φενγκ σούι...



Με την απορία στα πρόσωπα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι στην ΙΜΑΚΟ τις εργασίες που λέγεται ότι έχει ζητήσει η Τζένη Μπαλατσινού να γίνουν στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η εταιρία, προκειμένου να φιλοξενήσει το γραφείο της. Μάλιστα εκτός των... εργασιών που ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας ημέρα των απολύσεων και των περικοπών που προχώρησε εσχάτως η διοίκηση, σοκ ανάμεσα στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει η φήμη ότι ζητήθηκε η συμβουλή ειδικού προκειμένου να διαμορφώσει τον χώρο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του φενγκ σούι για να διώξει την κακή ενέργεια!
enimerosi24



Read more...

Πλήρης εκτροχιασμός και νέα φοροεπιδρομή

Έρχονται περικοπές και στα επιδόματα


http://img.protothema.gr/7A98D83566D98F8F2E0D4B320A7B25A8.jpg
Ο μεγάλος χαμένος από τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομικής πολιτικής δεν είναι, βεβαίως, οι αριθμοί, αλλά η ελληνική κοινωνία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη άμεσα με νέα μέτρα, τα οποία ίσως ξεπεράσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση και άλλων φοροαπαλλαγών, καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα εξεταστούν επίσης τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη μέσω της προαγωγής των εργαζομένων μετά από τετραετή αξιολόγηση αντί της διετούς που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου (εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο στόχαστρο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται ακόμη και επιδόματα με κοινωνικό χαρακτήρα, για τα οποία αναμένεται να τεθούν κριτήρια προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή τους.

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.

Read more...

Για 400 νεκρούς κάνουν λόγο οι αντιφρονούντες στη Συρία

Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

(Φωτογραφία: Reuters )
Δαμασκός
Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί διαδηλωτές κατά τις διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων στη χώρα. Συλλήψεις γνωστών ακτιβιστών και στρατοδικεία καταγγέλλουν oι οργανώσεις, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Ντεράα. Οι διαδηλωτές στις αραβικές χώρες «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες» λέει ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώ εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah ανέφερε ότι την Τρίτη ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων ξεπερνά τους 400. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι νεκροί έφτασαν τους 120.

Ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ανέφερε επίσης πως ο Σύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα -που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στη Χομς- οδηγήθηκε την Τρίτη ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

«Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός δορυφορικού τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή» δήλωσε.

Ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη στις 19 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία.

Οι συριακές Αρχές συνέλαβαν την Τρίτη και τον Κάσεμ Γκαζάουι, προβεβλημένο μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων, στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση.

Την ίδια στιγμή, 11 συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι στη Μπανιάς και στην Ίντλεμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Ράκα, στη βόρεια.

Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται την Τρίτη στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή στρατιωτών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Επιπλέον, συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους λόφους γύρω από την πόλη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες πιθανώς για επίθεση, όπως ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα πλήθος διαδηλωτών (σε 2.000 με 3.000 τους υπολογίζουν οι ακτιβιστές) συγκεντρώθηκε στη Μπάνιας ζητώντας με τα συνθήματά τους την ανατροπή του καθεστώτος.

Διπλωματική πίεση στη Δαμασκό

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Δαμασκού, ως απάντηση στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Παρίσι και Ρώμη επέκριναν έντονα την στάση της Δαμασκού, με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι να την καταδικάζουν ως «απαράδεκτη» σε κοινές τους δηλώσεις από την ιταλική πρωτεύουσα.

«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλει ισχυρό σήμα στις συριακές Αρχές ότι τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Συρία και με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην περιοχή για πιθανά νέα μέτρα» δήλωσε από την πλευρά του και ο Βρετανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Επιπλέον ο κ.Χέιγκ ζήτησε από την συριακή κυβέρνηση τερματισμό της βίαιης καταστολής και μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση των περίπου 700 Βρετανών πολιτών αν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο ζήτησε ήδη από τους πολίτες του να φύγουν από τη Συρία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η ευρωπαϊκή διπλωματία θα εξετάσει σύντομα την κατάσταση στη Συρία και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στη βελγική De Standaard πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει τους Σύρους που ζητούν την ανατροπή του Άσαντ.

Οι Βρυξέλλες, ανέφερε ο Ρομπάι, πολύ δύσκολα θα κατάφερναν να αποσπάσουν την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου ή του ΟΗΕ για να παράσχουν κάποιου είδους βοήθεια.

* Όπως έγινε γνωστό, ο σύρος πρεσβευτής στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η διαμαρτυρία των γερμανικών Αρχών για τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. «Οι βάρβαρες επιθέσεις στους ειρηνικούς διαδηλωτές και σε αυτούς που θρηνούσαν σε κηδείες μας έχουν συγκλονίσει», σημείωσε ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Επιτροπή
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συζητήσουν για την κρίση.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη «στοχευμένων» κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Η Ουάσινγκτον κινείται με προσεκτικά βήματα στο θέμα της Συρίας, καθώς δεν επιθυμεί μια επέμβαση του τύπου της Λιβύης, παρά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αλλά ούτε και να «σπρώξει» τη Συρία πιο κοντά στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανεβάσει μεν τους τόνους εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν του ζητά να εγκαταλείψει την εξουσία.

Τα περισσότερα ξένα κράτη έχουν συστήσει στους υπηκόους τους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και ο ΟΗΕ ζήτησε από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του να εγκαταλείψει τη Συρία.

Επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος , σε μία σπάνια ανακοίνωσή τους για τις ταραχές σε χώρες της περιοχές, καταδίκασε την Τρίτη τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία «σε διάφορες αραβικές χώρες».

Οι διαδηλωτές, σημείωσε η ανακοίνωση, «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες». «Τα αιτήματα του κόσμου για ελευθερία και δημοκρατία είναι αιτήματα που χρειάζονται υποστήριξη» τονίζει το κείμενο, καλώντας τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις και «να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών για να γλιτώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη αραβική χώρα, αλλά επισημαίνεται ότι οι εξεγέρσεις που ανέτρεψαν δεσποτικούς ηγέτες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και οι διαδηλώσεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη «σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον αραβικό κόσμο (...) της οποίας ηγούνται οι νέοι που επιζητούν ένα καλύτερο παρόν και ένα λαμπρότερο μέλλον».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό


Read more...

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει, τονίζει το Bloomberg

«Χαμένη μάχη» η διάσωση

Aθήνα
Την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει εκφράζει το Bloomberg σε δημοσίευμα της Τρίτης του Πάσχα. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα. Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα επιβάλλει ένα κούρεμα τόσο το καλύτερο για όλους, καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, ο Μάθιου Λύν αρθρογράφος του Bloomberg και συγγραφέας με ενασχόληση με τα ελληνικά θέματα, αναφέρει πως ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη η κατάσταση παραμένει ζοφερή.

Όπως τονίζει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα και το κόστος της ασφάλισης έναντι κίνδυνου χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γιορτάσει την επέτειο του πακέτου διάσωσης με διαφορετικό τρόπο - με την αναγγελία ότι θα αποχωριστεί μέρος των χρεών της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λυν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα επιβάλλει ένα κούρεμα τόσο το καλύτερο για όλους, καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο.

«Και όταν γίνει αποδεκτή η πρώτη πτώχευση στην Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μια λογική συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι τιμές στην αγορά κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι τελειωμένη υπόθεση. Αναφερόμενος, δε, σε αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες που αρνούνται την αναδιάρθρωση, τονίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή, ο Λυν υποστηρίζει πως «θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται».

Ο ίδιος επικαλείται έρευνα που παρουσιάσθηκε προ ημερών στη Royal Economic Society και μελέτα 202 περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων σε 68 έθνη από το 1970 βάσει της οποίας καταδεικνύεται πως οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται με υψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές κεφαλαίων.

«Η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή. Θα ήταν καλύτερα να επιβάλει ένα 40% ή 50% απώλεια για τους κατόχους ομολόγων το τρέχον έτος από το 70% ή 80% το 2013», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λυν.

Κατά την άποψή του η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

«Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας της», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας «χαμένη μάχη» την προσπάθεια της Ευρώπης να διασώσει τη Ελλάδα από την πτώχευση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οικονομική αντεπίθεση Σαμαρά με το «Ζάππειο 2»

Παρουσίαση στις 9 Μαΐου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση
Αθήνα
Αντεπίθεση µε πακέτο παροχών ετοιµάζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παρουσιάσει το λεγόμενο «Ζάππειο 2» στις 9 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρεί ότι η παρουσίαση της αναθεωρηµένης πρότασής του για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα αποτελέσει τη νέα αφετηρία για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόµµατος, που συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν µε καχυποψία τις προτάσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στο «Ζάππειο 2», όπως αποκαλείται η παρουσίαση της 9ης Μαΐου, ο Αντώνης Σαµαράς θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόµος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Θα επιµένει στην ανάπτυξη, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο συγκεκριµένος, λένε οι συνοµιλητές του. Θα ζητήσει µείωση φορολογικών συντελεστών, η οποία θα πρέπει να καλύπτει άµεσους -δηλαδή επιχειρήσεις και ατοµικά εισοδήµατα- και έµµεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος καυσίµων.

Ο κ. Σαµαράς αναμένεται να κάνει λόγο για µέτρα-ανάσα στις επιχειρήσεις και θα υποστηρίξει ότι η δίκαιη φορολογία θα είναι και η λύση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα µιλήσει αναλυτικά για τις αποκρατικοποίησεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και θα παρουσιάσει πίνακες µε τις κινήσεις που προτείνει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

Θα προτείνει µέτρα για την ενίσχυση της οικοδοµικής δραστηριότητας που έχει βαλτώσει και θα σταθεί ιδιαίτερα στους οικονοµικά αδύναμους.

Σηµαντική θεωρείται στο επιτελείο του η υπόσχεση ότι θα αυξήσει, εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το επίδοµα που θα λαµβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι αντί του 13ου και του 14ου µισθού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σύνοδος Κορυφής της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου

Επίσκεψη Τρισέ, Ρεν και Στρος Καν

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ
Οι επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ
Αθήνα
Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Όλι Ρεν μελετά να διοργανώσει η τρόικα προκειµένου να επιτευχθεί νέα πολιτική συµφωνία για ένα πολύ αυστηρό οικονοµικό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η επίσκεψη των «τριών µεγάλων» της τρόικας θα προηγηθεί της τακτικής επίσκεψης για τον έλεγχο, που επίσης τοποθετείται τον Μάιο και έχει στόχο τη σύνταξη της έκθεσης για την εκταµίευση της δόσης του Ιουνίου.

Σύµφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η συνάντηση κορυφής δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη και στο τραπέζι έχουν πέσει δύο ηµεροµηνίες, η 5η και η 9η Μαΐου.

Η διάρκειά της θα είναι 48 ώρες -έναντι των πέντε ηµερών που διαρκεί η τακτική επίσκεψη των τεχνοκρατών της τρόικας– κατά τις οποίες θα επιδιωχθεί να υπάρξει πολιτική συναίνεση των δύο µεγάλων κοµµάτων για τις αναγκαίες αλλαγές, στο πρότυπο της Πορτογαλίας.

Στόχος, να αναστραφεί το κλίµα έλλειψης εµπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρµόσει τους όρους του Μνηµονίου, µε βάση το οποίο συνήψε τη δανειακή σύµβαση για τα 110 δισ. ευρώ.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν χθες άγνοια για τα σχέδια της τρόικας και έλεγαν ότι δεν έχουν λάβει σχετική ενηµέρωση από τις Βρυξέλλες ή το ∆ΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει σε πρώτη φάση κάποιας µορφής non paper από πλευράς των «τριών µεγάλων», το οποίο θα επανατοποθετεί τους όρους του οικονοµικού προγράµµατος υπό το φως των δεδοµένων που έχουν προκύψει το τελευταίο έτος (συνεχής υστέρηση στα έσοδα, µερική υπέρβαση δαπανών, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, αναποτελεσµατικό κράτος κ.λπ.).

Παράλληλα, όµως, θα αφήνει ανοιχτές τρεις «υποσχέσεις», οι οποίες θα εκπληρωθούν µόλις η Ελλάδα αρχίσει να δείχνει έστω και στοιχειώδη αποτελέσµατα:

Η πρώτη είναι η επιµήκυνση του χρόνου για την αποπληρωµή των 110 δισ. ευρώ και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα – µια υπόθεση που συνεχώς αναβάλλεται, κυρίως λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κ. Μέρκελ στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισµού.

Η δεύτερη είναι πως σε περίπτωση που παρά τις προσπάθειες η Ελλάδα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές στις αρχές του 2012, η Ενωση –διά του προσωρινού Μηχανισµού Στήριξης (EFSF)– θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας.

Η τρίτη, που δεν αναµένεται να υπάρχει ρητά διατυπωµένη, είναι πως η τρόικα θα φροντίσει να υπάρξει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής και για το υπόλοιπο δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, µολονότι δεν έχει βρεθεί ακόµη ο κατάλληλος «διαµεσολαβητής».

Το τελευταίο αυτό σημείο, µέχρι στιγµής, έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση του κ. Τρισέ και της πλειοψηφίας των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ. Γι'αυτό ο προσανατολισµός είναι, εάν και εφόσον χρειαστεί, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –διά της επιµήκυνσης– να ανατεθεί στον ίδιο τον κ. Τρισέ, ο οποίος εξάλλου –όπως λέγεται χαρακτηριστικά– «γνωρίζει τη δουλειά αφού έχει διατελέσει επικεφαλής του λεγόµενου Κλαµπ του Παρισιού, που ρύθµισε την αναδιάρθρωση χρέους ουκ ολίγων χωρών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετατάξεις υπαλλήλων από δήμους στο Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών

Για καλύτερη κατανομή προσωπικού

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε απελευθέρωση των µετατάξεων ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθµιση να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα τεθεί σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή.

Το υπουργείο σχεδιάζει πακέτο µέτρων που θα ενισχύουν την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων, µε στόχο τον εξορθολογισµό της κατανοµής του προσωπικού αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των δηµοσίων υπηρεσιών, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Με δεδοµένο και τον περιορισµό των προσλήψεων, µε τις νέες ρυθµίσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του ∆ηµοσίου από το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο καταγράφεται σε αρκετούς φορείς.

Θα προβλεφθούν, ωστόσο, συγκεκριµένες διαδικασίες µε τις οποίες θα διενεργούνται οι µετατάξεις.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ενδέχεται να επιλεγεί το µοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», που συνεπάγεται πως σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια µετάταξη.

Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθµός των προς µετάταξη εργαζοµένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές µετακινήσεις. Ανάλογες μετακινήσεις θα μπορεί να γίνουν και μεταξύ δήμων.

Οι υπερχρεωμένοι δήμοι

Στην περίπτωση µάλιστα των δήµων, οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς οικονοµικής εξυγίανσης λόγω των υπέρογκων χρεών που τους βαρύνουν, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών να καταστεί υποχρεωτική η µετάταξη προσωπικού σε άλλους δήµους ή υπηρεσίες, πάντοτε µε γνώµονα να µην υπάρξει πρόβληµα στην εύρυθµη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με το νέο θεσµικό πλαίσιο θα ανοίξει ο δρόµος και για αµοιβαίες µετατάξεις δηµοσίων υπαλλήλων. Μέχρι σήµερα το δικαίωµα αυτό είχαν µόνον εργαζόµενοι σε ΚΕΠ και νοσοκοµεία. Τώρα, θα δοθεί γενικευµένα η δυνατότητα σε όλο το ∆ηµόσιο, γεγονός που θα αποτελέσει µεγάλη τοµή στη λειτουργία του.

Η ρύθµιση αυτή θα διευκολύνει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα µετακινούνται οικειοθελώς σε άλλον φορέα και σε περιοχή που τους εξυπηρετεί, ενώ παράλληλα δεν δηµιουργεί προβλήµατα στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται µε τη δηµιουργία κενών θέσεων, καθώς θα αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αµοιβαίας µετάταξης.

Ευνοϊκή για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο ∆ηµόσιο είναι και η πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι το καθεστώς αυτό να επεκταθεί για όλες τις οικογένειες δηµοσίων υπαλλήλων µε στόχο να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τουλάχιστον στον ίδιο νοµό και εφόσον δεν δηµιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήµατα στις υπηρεσίες από τις οποίες θα µετακινηθούν.

Ποινές και πρόστιμα για παραπτώματα

Αυστηρές ποινές και χρηµατικά πρόστιµα, ακόµη και άµεση αποµάκρυνση από το ∆ηµόσιο, θα περιµένουν µε την καθιέρωση του νέου πειθαρχικού δικαίου όσους δηµοσίους υπαλλήλους υποπίπτουν σε παραπτώµατα.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο τερματισμός του καθεστώτος ατιµωρησίας που ισχύει σήµερα είναι επιβεβληµένος όχι µόνον για την πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, αλλά και απέναντι στους έντιµους δηµοσίους υπαλλήλους.

Πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών είναι µάλιστα να δηµοσιοποιείται και το όνοµα δηµοσίου υπαλλήλου ο οποίος καταδικάζεται τελεσίδικα για σοβαρό πειθαρχικό αδίκηµα, όπως για παράδειγµα δωροδοκία, χρηµατισµό ή υπεξαίρεση.

Για τον λόγο αυτόν αναµένεται εντός της ημέρας ο κ. Ραγκούσης να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων προκειµένου να πάρει το πράσινο φως.

Μία από τις βασικές αλλαγές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των πειθαρχικών συµβουλίων στα οποία δεν θα συµµετέχουν πλέον δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς τις περισσότερες φορές κρίνουν επιεικώς τους συναδέλφους τους και είτε τους απαλλάσσουν είτε επιβάλλουν µικρές ποινές.

Ιδιαίτερα σηµαντική χαρακτηρίζεται επίσης και η αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικηµάτων, αλλά και η πρόβλεψη χρονικών περιορισµών εντός των οποίων θα πρέπει τα πειθαρχικά συµβούλια να εκδίδουν τις αποφάσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από λάθος Ραγκούση επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο Γρεβενών ...



Με απόφασή του το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης ακυρώνει τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που διεξήχθησαν στο Δήμο Γρεβενών, καθώς δεν έγινε σωστός υπολογισμός του αριθμού των εκλόγιμων δημοτικών συμβούλων στις εκλογικές περιφέρειες Γρεβενών (20 αντί 18), Βενζίου (3 αντί 4) και Θεοδώρου Ζιάκα (3 αντί 4).

Η ευθύνη για την αναστάτωση οφείλεται στον ... υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, καθώς με υπουργική απόφαση έγινε λανθασμένος υπολογισμός και κατά συνέπεια λανθασμένος καθορισμός του αριθμού των εκλόγιμων δημοτικών συμβούλων στις παραπάνω εκλογικές περιφέρειες.

Το Τριμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης διέταξε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας και πλέον ο δήμαρχος υποχρεούται να εκδώσει, χωρίς καθυστέρηση, πρόγραμμα επαναληπτικής εκλογής, το οποίο θα πρέπει να δημοσιεύσει 15 ημέρες πριν την ψηφοφορία.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το αμέσως προσεχώς διάστημα και την ΚΕΔΚΕ.
parapolitika.gr



Read more...

Αρχίζουν οι απολογίες στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης...



Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι απολογίες των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ο ανακριτής έχει ολοκληρώσει την σύνταξη των κατηγορητηρίων και από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να αποστέλλει κλήσεις προς τους εμπλεκόμενους για να απολογηθούν.

Στο μεταξύ, σοβαρός είναι ο... κίνδυνος παραγραφής για πολλούς από τους κατηγορούμενους λόγω παρέλευσης πενταετίας, για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται πως εκτός του βασικού κατηγορουμένου Παναγιώτη Σαξώνη, στους 26 σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, περιλαμβάνονται ο πρώην δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος, ο τέως γ.γ του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, οι πρώην αντιδήμαρχοι οικονομικών, Τσουρέκας, Ζορπίδης, Γερογιάννης και Αθανάσαρος καθώς και διευθυντικά στελέχη και υπάλληλοι του δήμου.

Παράλληλα, στις 17 Μαΐου συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισής του Παναγιώτη Σαξώνη, ενώ δεν αποκλείεται να αποφυλακιστεί. Η τύχη του θα κριθεί στις 3 Μαΐου καθώς τότε θα εμφανιστεί ενώπιον του συμβουλίου πλημμελειοδικών το οποίο θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την προφυλάκισή του.
voria.gr



Read more...

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ Α' ΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


Λήγει την Πέμπτη 28 Απριλίου η προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσους είχαν καταθέσει σχετική αίτηση, ώς το τέλος του προηγούμενου έτους.Όσοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν φέτος δήλωση θα μπορούν...
να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.Πάντως, κατασκευαστές, μεσίτες αλλά και ιδιοκτήτες ζητούν να δοθεί παράταση ενός μήνα, καθώς λόγω των οικονομικών συγκυριών ορισμένοι εξ αυτών δεν μπορούν να πληρώσουν.
Οπως προβλέπει η ρύθμιση (ν. 3843/10), τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (πλην του παραβόλου των 250 ή 350 ευρώ, που εισπράττεται μέσω ΔΟΥ και καταλήγει στα δημόσια ταμεία) προορίζονται για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων στις περιοχές όπου βρίσκονται οι παράνομοι χώροι. Οι χώροι έχουν επιλεγεί ανάμεσα από τις προτάσεις όσων δήμων ανταποκρίθηκαν (οι περισσότεροι δεν ανταποκρίθηκαν), με κριτήρια τη σημασία τους για την κάθε περιοχή και το στάδιο της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.
Read more...

Ο Άκης απέναντι στους συντρόφους του ...



Ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης προορίζεται από το ΠΑΣΟΚ για επικεφαλής της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ στη συζήτηση για τη σύστασή της μεθαύριο, Πέμπτη θα δώσει το παρόν και θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στο πόρισμα της εισαγγελέως που έφτασε στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων θα βρεθεί απέναντι στους συντρόφους του - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους... πρώην συναδέλφους του των άλλων κομμάτων, στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν ευσταθούν οι πολύ βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται -στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής- για παθητική δωροδοκία και ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Περίπτωση καταψήφισης της πρότασης δεν υπάρχει, καθώς ακόμα και αν βρεθούν βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν θα ψηφίσουν, ο απαιτούμενος αριθμός των 151 ψήφων θα συμπληρωθεί από τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των βουλευτών άλλων κομμάτων.

Εισηγητές της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι κ. Μάρκος Μπόλαρης, (που θα αποτελέσει και τον πρόεδρο της Προανακριτικής), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και η κυρία Μαρία Μίχου, ενώ την πρόταση της ΝΔ θα υποστηρίξουν οι κ. Πάνος Καμμένος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος. Αν χρειαστεί, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η ολομέλεια της Βουλής θα παραμείνει ανοιχτή και μετά τον Ιούνιο, ώστε η Προανακριτική Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Παράλληλα, δε, με την Προανακριτική θα λειτουργήσει και η Ειδική Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών, με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Δαμιανάκη, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες των υπουργών Άμυνας που διαδέχτηκαν τον κ. Τσοχατζόπουλο και υλοποίησαν τη σύμβαση για τα υποβρύχια, δηλαδή των κκ. Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, οι οποίοι δεν αναφέρονται στο πόρισμα της εισαγγελέως.

Με ειδική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, μάλιστα, η Επιτροπή Εξοπλισμών θα ενισχυθεί με νέες ανακριτικές αρμοδιότητες, κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αν η Επιτροπή Εξοπλισμών έχει ευρήματα για πολιτική ή τυχόν ποινική ευθύνη των -μετέπειτα του Άκη Τσοχατζόπουλου- υπουργών θα κάνει αντίστοιχη πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ ζητεί η έρευνα να επεκταθεί και πέραν του 2009 και να αφορά και τον νυν υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως αποκάλυψε η Real News, ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε πρόταση στον κ. Δημήτρη Τσοβόλα να αναλάβει μεταξύ των δικηγόρων υπεράσπισης, πλην όμως η πρόταση απερρίφθη από τον κ. Τσοβόλα. Ωστόσο, τους νυν δικηγόρους του κ. Τσοχατζόπουλου, κκ. Παγουρόπουλο, (γιο του «Χατζάρα» του άλλοτε πειθαρχικού του ΠΑΣΟΚ), και Νικολάου θα πλαισιώσουν και νέα ονόματα. Εκ των πραγμάτων η υπερασπιστική τακτική του κ. Τσοχατζόπουλου, αν δηλαδή θα επιχειρήσει να πάρει μαζί του και άλλους ή εάν στην αρχή θα επιδιώξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τους συντρόφους του και τη ΝΔ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα στοιχεία της Real News για το σκάνδαλο των υποβρυχίων εξακολουθούν να ανοίγουν δρόμο για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Όπως για παράδειγμα το τελευταίο πρωτοσέλιδο με την εκτίμηση του Γερμανού εισαγγελέα Κνομπλαχ ότι «πήγαν λεφτά στην τσέπη του Άκη». Οδηγούν, μάλιστα, τη Βουλή να ζητήσει και την υπόλοιπη δικογραφία από τη γερμανική δικαιοσύνη.
real.gr



Read more...

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Σε έναν αγώνα δρόμου θα αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προσδιορίσει μέχρι τις 4 Μαΐου, που καταφθάνει στην Αθήνα το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας, τα πρόσθετα μέτρα για...
το 2011. Η κυβέρνηση οριοθετεί το ύψος των απαιτούμενων μέτρων στα 3 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι κατά κύριο λόγο θα αφορούν στην περιστολή των δαπανών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ και ΕΕ θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Τα νέα μέτρα θα έλθουν για να καλύψουν αφενός την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και αφετέρου τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την τελική της ετυμηγορία για το ύψος του περσινού ελλείμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό διαμορφώνεται μεταξύ 10,3% και 10,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή ξεκινάει από υψηλότερη βάση κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Εξάλλου μέχρι τα τέλη Μαρτίου η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έφθασε στα 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες θα πρέπει να καταλήξει για την τελική δέσμη των μέτρων, παρουσιάζοντας στην τρόικα τους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνει άμεσα και παράλληλα σχεδιάζεται μεταξύ των άλλων μείωση υπερωριών, ψαλίδισμα επιχορηγήσεων, περικοπές σε πρόσθετες αμοιβές σε υψηλόμισθους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, κόψιμο δαπανών και κατάργηση φορέων.
Στο μέτωπο των εσόδων, πέρα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, εμφιαλωμένο νερό και φυσικό αέριο, στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας και αν παραστεί ανάγκη και σε μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Το τελικό σχέδιο για τα πρόσθετα μέτρα, αφού γίνουν και οι... συνήθεις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στις 15 Μαΐου.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
«Θολό» τοπίο για τα 23 δισ. την περίοδο 2012-2015
«Θολό» είναι ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την εξεύρεση 23 δισ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι αυτές ήταν γενικού χαρακτήρα, χωρίς σαφή εξειδίκευση και αναφορά σε επιμέρους μέτρα.
Σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρούν πρωταρχικής σημασίας την επιτυχή υλοποίηση του Πλαισίου, καθώς θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ από το 2014 και συνεπακόλουθα σε μείωση του δημόσιου χρέους, που είναι και το ζητούμενο.
Σύνθετο εγχείρημα
Η απάντηση που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, το οποίο θα εξειδικευτεί μέχρι τις 15 Μαΐου, αφού προηγουμένους συζητηθούν και οι παρατηρήσεις της τρόικας. Η δημοσιονομική προσπάθεια από το 2012 μέχρι και το 2015 θα βασιστεί κατά τα δύο τρίτα στο σκέλος των δαπανών.
Δηλαδή ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες κατά 14,5 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των εσόδων προβλέπεται αύξηση κατά 8,5 δισ. ευρώ.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται ότι από το 2012 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης) θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην τόνωση των φορολογικών εσόδων.
ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
Σύνδεση επιδομάτων με εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια
Από φέτος θα συνδεθεί η χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που βάσει μνημονίου θα ετίθετο σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων τους και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα εξοικονομηθούν 500 με 600 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό αλλά και το ΕΚΑΣ), προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο περικοπών.
Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.). Επίσης, για τον πληρέστερο έλεγχο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών προκειμένου, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση και να ενισχύονται οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, στο μέτωπο των κρατικών δαπανών έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών, κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Ετσι σχεδιάζεται «ψαλίδισμα» σε πλασματικές υπερωρίες , μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά. Επιπλέον προωθείται η άμεση κατάργηση φορέων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.ά.).
Ηδη έχουν εξαγγελθεί οι συγχωνεύσεις εφοριών και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων. Στις αμυντικές δαπάνες έχει ληφθεί η απόφαση για μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Read more...

Με γραπτές εξετάσεις τα στελέχη Δημοσίου...



Στην αφετηρία της μάχης, που αναμένεται σκληρή, για την κατάληψη 25.000 θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο βρίσκονται ήδη περίπου 60.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η πρώτη επιλογή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νέο σύστημα και έχει τη φιλοδοξία να θέσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις, με διαδικασία που αναγγέλεται ως ... ανοιχτή και διάφανη στην επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών και έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες -και πάντως εντός του 2011.
Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη και μοριοδότηση προσόντων που θεωρούνται εξατομικευμένα και αντικειμενικά, όπως χρόνια προϋπηρεσίας, τίτλοι σπουδών, ατομικά φύλλα αξιολόγησης. Την ευθύνη της επιλογής θα έχουν:

* Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που έχει ήδη συγκροτηθεί πριν από το Πάσχα και αποτελείται από τέσσερα στελέχη του ΑΣΕΠ και ένα στέλεχος του Συνηγόρου του Πολίτη. Την προεδρία στο ΕΙΣΕΠ έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Φ. Μπολόφης. Ουσιαστικά, την πλειοψηφία του οργάνου κατέχει το ΑΣΕΠ, του οποίου τα μέλη έχουν επιλεγεί με απόφαση της Βουλής (ενισχυμένης πλειοψηφίας) κατά τα 4/5 των μελών της.

* Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Συγκροτείται από τους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης, που θα επιλεγούν με την παραπάνω διαδικασία του ΕΙΣΕΠ. Ετσι οι διευθυντές στο Δημόσιο θα επιλέγονται μόνον από τους γενικούς διευθυντές του ΣΕΠ. Η σύνθεση του οργάνου αυτού είναι τριμελής και ένα μέλος του προέρχεται κάθε φορά από άλλη υπηρεσία από εκείνη που κρίνεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα.

* Νέα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αποτελούνται αποκλειστικά από τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης και είναι το όργανο εκείνο που θα επιλέγει τους προϊσταμένους των τμημάτων. Είναι η πρώτη φορά που τα υπηρεσιακά συμβούλια θα έχουν αυτή τη σύνθεση και αυτή τη λειτουργία, καθώς όπως ξέρουμε μέχρι τώρα στα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων συγκαταλέγονταν συνδικαλιστές ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και πρόσωπα διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό.

5ετής θητεία

Η θητεία εκείνων που θα επιλεγούν θα είναι πενταετής, ενώ συνολικά από τις διαδικασίες επιλογής θα αποκλείονται εκ προοιμίου όσοι έχουν πειθαρχικές ποινές ή και ποινικές κυρώσεις για πράξεις βεβαίως που αφορούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (όπως παράβαση καθήκοντος, αποδοχή εύνοιας ή ανταλλάγματος για χειρισμό υπόθεσης, παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας κ.λπ.). Στη διαδικασία επιλογής θα μετρούν επίσης οι συστηματικές απουσίες των υπαλλήλων. Ετσι, αναρρωτικές άδειες που επαναλαμβάνονται χωρίς αποχρώντα λόγο μπορεί να κοστίσουν έως και 100 μόρια στον υποψήφιο, δηλαδή οι «κοπανατζήδες» υπάλληλοι δεν θα έχουν ελπίδες για αναρρίχηση στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία.

Οι γραπτές εξετάσεις για την επιλογή των στελεχών στο Ελληνικό Δημόσιο θα πραγματοποιηθούν με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Από αυτές τις γραπτές εξετάσεις θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι, και εκείνοι που προορίζονται για γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές και οι υποψήφιοι προϊστάμενοι τμημάτων.

Η προφορική συνέντευξη θα είναι «ανοιχτή», δηλαδή θα πραγματοποιείται με την ελεύθερη παρουσία των υπόλοιπων συνυποψηφίων και οι ερωτήσεις θα αφορούν την επαγγελματική δράση του υποψηφίου, τη γνώση των θεμάτων του φορέα που υπηρετεί και την ικανότητά του για διοίκηση. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος υποψήφιος είναι εμφανώς ακατάλληλος, μπορεί να αποφασιστεί η μη επιλογή του, αλλά χρειάζεται ομόφωνη και αιτιολογημένη απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση και βαθμολογία των προφορικών συνεντεύξεων είναι αιτιολογημένη, καθώς υπάρχει η υποχρέωση της δημοσίευσης των πρακτικών των συνεδριάσεων επιλογής, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η αιτιολόγηση των αποφάσεων εντός δύο μηνών. Οι γραπτές εξετάσεις θα έχουν περίπου την ίδια βαρύτητα στη μοριοδότηση όσο και η προφορική εξέταση. Πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η μοριοδότηση στις γραπτές εξετάσεις θα είναι μέχρι 350 μόρια και στην προφορική εξέταση μέχρι 300 μόρια.

Χάνουν τη θέση

Οι νέοι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και προϊστάμενοι μπορούν να αποβληθούν από τη θέση τους πριν λήξει η θητεία τους για μια σειρά λόγους όπως:

*Μεροληψία ή αδικαιολόγητη επιείκεια κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης.

*Πλημμελή άσκηση ή αδυναμία άσκησης ελέγχου των υπαλλήλων.

*Ασχημη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες.

*Απροθυμία στην εφαρμογή νέων μεθόδων οργάνωσης, λειτουργίας και αποδοτικότητας.

*Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

*Κακή συνεργασία με άλλα στελέχη της διοίκησης.

*Μειωμένη ποιοτική και ποσοτική απόδοση. *
enet.gr


Read more...

Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες...



Με νέες μεθόδους, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Εφορία, θέτοντας ως στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ηδη είναι έτοιμη «μαύρη λίστα», η οποία περιέχει 10.000 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές κ.ά., οι οποίοι βάσει διασταυρώσεων θεωρούνται ύποπτοι για... φοροδιαφυγή. Ειδικές ομάδες ελεγκτών, στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι, πιάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα δουλειά και στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως από τους στοχευμένους αυτούς ελέγχους τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ.
Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες

Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα 84,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μνημόνιο» συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τον καλύτερο συντονισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Σχέδιο θέτει ως στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει το «ξεσκόνισμα» 10.000 φυσικών προσώπων (δικηγόροι, γιατροί τραγουδιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες), που σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές Αρχές θεωρούνται... ύποπτοι φοροδιαφυγής.

Το υπ. Οικονομικών διαθέτει, έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το πλήρες περιουσιολόγιό τους (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα).

«Υψηλού κινδύνου»
Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, τα οποία και θα... χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.

Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «man to man» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

«Κίτρινη κάρτα» σε εφόρους με μηδενικά έσοδα
Καθημερινοί έλεγχοι για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση Φ.Π.Α, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια.

Και στις 300 εφορίες της χώρας έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις και οι ελεγκτές γνωρίζουν πού θα... χτυπήσουν.

Κάθε ημέρα, μετά το πέρας των ελέγχων, οι έφοροι ενημερώνουν μέσω e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.

Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει... κίτρινη κάρτα.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.

Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Στόχος η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο παρουσιάζει μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη) η κυβέρνηση, θέτει ως στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.

Το σχέδιο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους, αλλά και δείκτες απόδοσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Με το Σχέδιο η κυβέρνηση εξειδικεύει το πρώτο πεδίο παρεμβάσεων από τα 13 που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως για παράδειγμα φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν κ.ά.

Επίσης θα περιέχεται πλάνο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κώστας Τσαχάκης
EΘΝΟΣ



Read more...

Τι θα μας πει η Eurostat, τι θα πούμε στην Τρόικα

Αγώνας δρόμου 15 ημερών για μέτρα και αποφάσεις


http://img.protothema.gr/38180CEFF05320F8CBD613F30A3A4968.jpg
Ανοίγει από σήμερα η αυλαία των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στην Τρόικα στο α΄ δεκαήμερο του Μαίου. Στο ενδιάμεσο όμως θα μεσολαβήσουν και γεγονότα που θα συνδιαμορφώσουν το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2010, οι ενδοκομματικές ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και η κινητοποίηση της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σήμερα η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει το οριστικό (;) ύψος του ελλείμματος για το 2010, που αποτελεί και τη «βάση» όλων των σχεδιασμών και μέτρων για το 2011-2015. Αν επιβεβαιωθεί τελικώς ότι το έλλειμμα του 2010 έφτασε στο 10,6% αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη «τρύπας» 2 δισ. ευρώ επιπλέον. Αν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να λάβει φέτος κιόλας, θα είναι ικανό να καλύψει και τις ανάγκες που έρχονται από πέρυσι, αλλά και τις νέες αποκλίσεις και αστοχίες (κυρίως στα έσοδα) του 2011, που αγγίζουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ ως το α΄ τετράμηνο της χρονιάς.


Τι θα πούμε στην Τρόικα

Μέσα στην εβδομάδα και πριν ανοίξει η βουλή μετά το Πάσχα θα έχει λάβει οριστική μορφή το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς ο συγκεντρωτικός πίνακας θα παραδοθεί στην Τρόικα στις 3 Μαΐου. Τα πρώτα κλιμάκιά της αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου ενώ στις 10 του μήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής.

Στόχος είναι να εισπραχθούν μόνο το 2011 τουλάχιστον 2 - 4 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προσδοκώμενα έσοδα ως το 2015, 35 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει:


- 10%-15% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, για έσοδα 450 εκατομμύρια, με υπερτίμημα έως 15% επί των μετοχών που θα μεταβιβαστούν.

- έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

- πώληση ως το 2012 του Ιπποδρόμου, για τον οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον Γάλλοι επενδυτές

- διάθεση ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ

- πώληση της ΛΑΡΚΟ

- επέκταση της σύμβασης με τους Γερμανούς για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

- πώληση μέρους από το 55% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο

- πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

- μετοχοποίηση των Κρατικών Λαχείων.


Για το 2012 δρομολογούνται

- πώληση 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που διαθέτει το Δημόσιο

- εκχώρηση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου από το 51% στο 34%, χωρίς το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο και την διοίκηση της επιχείρησης -και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.

- σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες για εκμετάλλευση λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων ως το 2012.


Επιδόματα, μισθοί και φοροαπαλλαγές


Στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά συγκαταλέγεται η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα εξεταστούν επίσης τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη μέσω της προαγωγής των εργαζομένων μετά από τετραετή αξιολόγηση αντί της διετούς που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου (εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.

Read more...

Φοροέλεγχοι µε ονοµατεπώνυµο ...



Φοροελέγχους µε ονοµατεπώνυµο που θα έχουν στο στόχαστρο φυσικά πρόσωπα που εµφανίζονται πλούσια στην κοινωνία αλλά… φτωχά στην Εφορία, θα προβλέπει το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, το οποίο αναµένεται να παρουσιαστεί την... Πέµπτη από την κυβέρνηση.

Τέσσερις υπουργοί, Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης καιΑνταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, θα συνυπογράφουν το σχέδιο. ∆εσµεύονται, έτσι, για την εφαρµογή του, αλλά και υπογραµµίζεται η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Με τη δηµοσιοποίηση του σχεδίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το µήνυµα ότι στοεξής η προσπάθεια αύξησης των δηµοσίων εσόδων θα επικεντρωθεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, απαντώντας στην κριτική που δέχεται µέχρι τώρα ότι τα αποτελέσµατα στο µέτωπο αυτό είναι κατώτερατων περιστάσεων, αυτών που απαιτεί η κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο εντοπισµός και η επιβολή ποινών στα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν είναι τοένα από τα τρία µέτωπα του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2011-2013 κατά της φοροδιαφυγής. Τα άλλα δύο αφορούν τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από το λαθρεµπόριοστα καύσιµα (άνω των 400εκατ. ευρώ ετησίως) και τα τσιγάρα, καθώς και από τη µη απόδοση του ΦΠΑ, όπου διασταυρώσεις εντόπισανπέρυσι τουλάχιστον 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις να τον έχουν παρακρατήσει.

Μάλιστα, σύµφωνα µεκυβερνητικούς κύκλους, το σχέδιο θαυπογράφει και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης ώστε να τονίζεται η προσδοκία που αφορά τόσο τη βελτίωση του ρυθµού διεκπεραίωσης των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια όσο και την άµεση εφαρµογή των αυστηρών ποινών του νόµου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο θα είναι τριετές, µε σκοπό την είσπραξη µόνο από τη φοροδιαφυγή ποσού 3,5 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το λαθρεµπόριο) και θα περιέχει συγκεκριµένες δράσεις και µετρήσιµους στόχους, στους οποίους περιλαµβάνονται οµάδες υψηλού κινδύνου για την φοροδιαφυγή όπως καταθέτες εξωτερικού, ελεύθεροι επαγγελµατίες µε υψηλά εισοδήµατα, 1.700 κατασκευαστές οικοδοµών που δεν εµφανίζουν στην Εφορία τα εισοδήµατα που εισπράττουν, κάτοχοι ακινήτων που δεν δήλωσαν την αξία τους στη δήλωση εισοδήµατος και θα κληθούν για συµπληρωµατικές δηλώσεις, φυσικά πρόσωπα µε ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, πουαν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007, 150.000 φορολογούµενοι που δεν δήλωσαν πέρυσι επιχειρηµατική αµοιβή, 150 φυσικά πρόσωπα στα οποία γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες για υποκρυπτόµενα εισοδήµατα κ.ά.

Ηδη, η ΓΓΠΣ καταρτίζει λίστες µε ονόµατα φορολογούµενων φυσικών προσώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, τα οποία εν συνεχεία µε βάση τα εισόδηµά τους και την περιουσιακή τους κατάσταση θα υποβάλλονται σε έλεγχο πόθεν έσχες.

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ. Στο µέτωπο του λαθρεµπορίου, από το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµάται ότι χάνονται 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Οπως επισηµαίνουν πηγές των υπουργείων Οικονοµικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (που είναι συναρµόδιο), «ήδηέχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του λαθρεµπορίου καυσίµων» και έχουν στοχοποιηθεί οι πρακτικές των λαθρεµπόρων.

Οι διαδοχικές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή και η συνακόλουθη αύξηση τιµών των καυσίµων έχουν προκαλέσει έξαρση του λαθρεµπορίου καυσίµωντην τελευταίαδιετία. Η τρόικα έχειεπισηµάνει από καιρό στην κυβέρνηση την ανάγκη να αντιµετωπιστούν οι παράνοµες πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο,τα δύο συναρµόδια υπουργεία έχουν συγκροτήσει ειδικέςοµάδες ελέγχου που θαλειτουργούν 24ώρες, 365 ηµέρες σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί µεγάλη παραβατικότητα (Προµαχώνας, Εξοχή, Ορµένιο κ.α.). Επίσης δροµολογείται η χρησιµοποίηση του συστήµατος ELENXIS από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς και στον τοµέα των καυσίµων κ.λπ.

Οι 100 ράµπο της ΕΛ.ΑΣ.

Η Οικονοµική Αστυνοµία δηµιουργήθηκε τον Φεβρουάριο, στελεχώθηκε µε 100 ράµπο ειδικούς στη δίωξη φορολογικών και τραπεζικών απατών και έχει εξοπλιστεί µε τελευταίας γενιάς λογισµικά που χρησιµοποιούνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του FBI. Το τµήµα προστασίας δηµόσιας περιουσίας αναλαµβάνει τον εντοπισµό «τυχόν αυθαίρετων καταπατήσεων δηµοσίων κτηµάτων αλλά και τηναδιαφανή, παράνοµη ή εκτός των προβλεπόµενωνδιαδικασιών διαχείριση κοινοτικών πόρων», όπως περιγράφει το προεδρικό διάταγµα σύστασης της Οικονοµικής Αστυνοµίας. Μεγάλη βαρύτητα θαδοθεί στο τµήµα φορολογικής αστυνόµευσης, το οποίο είναι πλέον αρµόδιο για τη δίωξη εγκληµάτων που αφορούν την τελωνειακή και φορολογική νοµοθεσία. Το τµήµα κοινωνικής και ασφαλιστικής προστασίας αναλαµβάνει τον έλεγχο των παράνοµων συνταγογραφήσεων, τις ψευδείς ιατρικές γνωµατεύσεις, τις υπερτιµολογήσεις φαρµάκων αλλά και τη µη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
TANEA



Read more...