Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Για 400 νεκρούς κάνουν λόγο οι αντιφρονούντες στη Συρία

Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

(Φωτογραφία: Reuters )
Δαμασκός
Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί διαδηλωτές κατά τις διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων στη χώρα. Συλλήψεις γνωστών ακτιβιστών και στρατοδικεία καταγγέλλουν oι οργανώσεις, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Ντεράα. Οι διαδηλωτές στις αραβικές χώρες «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες» λέει ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώ εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah ανέφερε ότι την Τρίτη ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων ξεπερνά τους 400. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι νεκροί έφτασαν τους 120.

Ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ανέφερε επίσης πως ο Σύρος αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα -που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στη Χομς- οδηγήθηκε την Τρίτη ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

«Ο ακτιβιστής και αντιπολιτευόμενος Μαχμούντ Ίσα θα δικαστεί από στρατοδικείο για την κατοχή ενός δορυφορικού τηλεφώνου Thuraya και ενός εξελιγμένου υπολογιστή» δήλωσε.

Ο Μαχμούντ Ίσα συνελήφθη στις 19 Απριλίου, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και αφού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Τζαζίρα για την κατάσταση στη Συρία.

Οι συριακές Αρχές συνέλαβαν την Τρίτη και τον Κάσεμ Γκαζάουι, προβεβλημένο μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων, στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση.

Την ίδια στιγμή, 11 συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι στη Μπανιάς και στην Ίντλεμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως και στη Ράκα, στη βόρεια.

Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται την Τρίτη στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή στρατιωτών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Επιπλέον, συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους λόφους γύρω από την πόλη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες πιθανώς για επίθεση, όπως ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα πλήθος διαδηλωτών (σε 2.000 με 3.000 τους υπολογίζουν οι ακτιβιστές) συγκεντρώθηκε στη Μπάνιας ζητώντας με τα συνθήματά τους την ανατροπή του καθεστώτος.

Διπλωματική πίεση στη Δαμασκό

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τη λήψη επιπλέον μέτρων κατά της Δαμασκού, ως απάντηση στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Παρίσι και Ρώμη επέκριναν έντονα την στάση της Δαμασκού, με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι να την καταδικάζουν ως «απαράδεκτη» σε κοινές τους δηλώσεις από την ιταλική πρωτεύουσα.

«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλει ισχυρό σήμα στις συριακές Αρχές ότι τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Συρία και με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην περιοχή για πιθανά νέα μέτρα» δήλωσε από την πλευρά του και ο Βρετανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Επιπλέον ο κ.Χέιγκ ζήτησε από την συριακή κυβέρνηση τερματισμό της βίαιης καταστολής και μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απομάκρυνση των περίπου 700 Βρετανών πολιτών αν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο ζήτησε ήδη από τους πολίτες του να φύγουν από τη Συρία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η ευρωπαϊκή διπλωματία θα εξετάσει σύντομα την κατάσταση στη Συρία και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στη βελγική De Standaard πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει τους Σύρους που ζητούν την ανατροπή του Άσαντ.

Οι Βρυξέλλες, ανέφερε ο Ρομπάι, πολύ δύσκολα θα κατάφερναν να αποσπάσουν την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου ή του ΟΗΕ για να παράσχουν κάποιου είδους βοήθεια.

* Όπως έγινε γνωστό, ο σύρος πρεσβευτής στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η διαμαρτυρία των γερμανικών Αρχών για τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. «Οι βάρβαρες επιθέσεις στους ειρηνικούς διαδηλωτές και σε αυτούς που θρηνούσαν σε κηδείες μας έχουν συγκλονίσει», σημείωσε ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Επιτροπή
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συζητήσουν για την κρίση.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη «στοχευμένων» κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Η Ουάσινγκτον κινείται με προσεκτικά βήματα στο θέμα της Συρίας, καθώς δεν επιθυμεί μια επέμβαση του τύπου της Λιβύης, παρά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αλλά ούτε και να «σπρώξει» τη Συρία πιο κοντά στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανεβάσει μεν τους τόνους εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν του ζητά να εγκαταλείψει την εξουσία.

Τα περισσότερα ξένα κράτη έχουν συστήσει στους υπηκόους τους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και ο ΟΗΕ ζήτησε από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του να εγκαταλείψει τη Συρία.

Επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος , σε μία σπάνια ανακοίνωσή τους για τις ταραχές σε χώρες της περιοχές, καταδίκασε την Τρίτη τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία «σε διάφορες αραβικές χώρες».

Οι διαδηλωτές, σημείωσε η ανακοίνωση, «αξίζουν υποστήριξη και όχι σφαίρες». «Τα αιτήματα του κόσμου για ελευθερία και δημοκρατία είναι αιτήματα που χρειάζονται υποστήριξη» τονίζει το κείμενο, καλώντας τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις και «να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών για να γλιτώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη αραβική χώρα, αλλά επισημαίνεται ότι οι εξεγέρσεις που ανέτρεψαν δεσποτικούς ηγέτες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και οι διαδηλώσεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη «σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον αραβικό κόσμο (...) της οποίας ηγούνται οι νέοι που επιζητούν ένα καλύτερο παρόν και ένα λαμπρότερο μέλλον».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: