Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

«Στόχος μας να αναμορφώσουμε την χώρα»

Άρθρο του Γ. Παπανδρέου στο government.gov.gr

protothema.gr
Ένα απολογισμό των πρώτων 10 μηνών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση επιχειρεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης http://government.gov.gr/. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί ταυτόχρονα να απαντήσει στις επικρίσεις, που δέχεται η κυβέρνησή του για το χειρισμό του οικονομικού προβλήματος και τονίζει ότι βαθύτερος και κυριότερος στόχος του δεν είναι απλώς η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η αλλαγή της χώρας, η δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η εμπέδωση της εθνικής κυριαρχίας και η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος – αναφέρεται μάλιστα ιδιαίτερα στο νέο εκλογικό νόμο, που θα προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης http://government.gov.gr/:

Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη:
Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα

Ορισμένοι αναλυτές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε μια για πάντα την Ελλάδα από την κρίση, απλά ως ζήτημα ανταπόκρισης της χώρας προς τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Οι αναλύσεις αυτές συνήθως υποτιμούν την σημασία της βασικότερης ίσως παραμέτρου της προσπάθειάς μας: τις βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, καλούμαστε και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις με αξιοπιστία και σοβαρότητα, ώστε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από την λαίλαπα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Όπως και από την κατάρρευση κάθε θεσμού κοινωνικής προστασίας.

Μπορεί για κάποιους τεχνοκράτες και αναλυτές σημασία να έχει μόνο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στη δική μας περίπτωση: να μειώσουμε το έλλειμμα, να αντιμετωπίσουμε το χρέος, να ξεχρεώσουμε τα δανεικά.
Για εμάς, όχι. Εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτά. Εμείς γνωρίζουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Αλλά οι «θεσμικές αλλαγές», είναι μια έννοια πολιτικά ουδέτερη. Πίσω από αυτές υποκρύπτεται μια πραγματική πολιτική μάχη, που διεξάγεται γύρω από αυτές και για αυτές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ποιον υπηρετούν οι πολιτικές και οι αλλαγές; Ποιος κερδίζει από αυτές; Ποιος θα αποφασίζει τελικά;
Θα αποφασίζουν οι λαοί, είτε απευθείας οι ίδιοι, είτε μέσω των θεσμών που τους εκπροσωπούν γνήσια, ή τα κάθε λογής συμφέροντα, που τελικά, νέμονται προς όφελός τους την εξουσία;

Η ανθρωπότητα σήμερα, η Ευρώπη σήμερα, εμείς σήμερα, έχουμε θεωρητικά τις δυνατότητες, τα εργαλεία, την τεχνολογία, την γνώση, τον οικονομικό πλούτο, να λύσουμε τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της εποχής.
Μπορούμε να κάνουμε την φτώχεια, παρελθόν.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Μπορούμε να εξαλείψουμε τον αναλφαβητισμό, ψηφιακό και συμβατικό.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε εργασία με ποιότητα για όλους.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πανδημίες.
Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τα τεράστια μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα.

Γιατί δεν το κάνουμε τότε;
Θεωρώ ότι με το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες δεν ζήσαμε μόνο την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, αλλά και κάτι ακόμα χειρότερο.

Είχαμε την τεράστια συγκέντρωση πλούτου, αλλά μαζί και την τεράστια συγκέντρωση εξουσίας μιντιακής, πολιτικής, εξοπλιστικής, πολιτιστικής σε χέρια λίγων.

Αυτή η εξέλιξη, όπως μας επισημαίνουν πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες (Krugman, Stiglitz, Sokoloff, Collier), είναι το αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ανισότητας και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
Ανισότητα τεράστια.

Όταν μια πολυεθνική έχει τζίρο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ ενός κράτους - καταλαβαίνει κανείς την εξουσία που μπορεί να ασκήσει. Όταν στις αγορές των παραγώγων (CDS) διακινούνται παράγωγα που φθάνουν το συνολικό ύψος των 592 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κατανοεί κανείς την τεράστια οικονομική και πολιτική εξουσία που κατέχουν.
Η ευκολία των λόμπυ να σταματούν κάθε ουσιαστικό έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευκολία μεγάλων πολυεθνικών να διαφθείρουν θεσμούς, πολιτικούς, δικαστές, αστυνομίες, κυβερνήσεις, οδήγησε στην αδυναμία ή ακόμα και στην αιχμαλωσία των εθνικών μας δημοκρατικών θεσμών μπροστά στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα.

Πώς να μην αισθάνεται ο πολίτης μας περιθωριοποιημένος, όταν η ίδια η πολιτεία φαίνεται και φέρεται ως αιχμάλωτη;
Όταν μάλιστα το σύστημα τα τελευταία χρόνια τον έκανε εξαρτημένο από το πιστωτικό σύστημα - με καταναλωτικά δάνεια - για βασικές του ανάγκες, υγείας, παιδείας και στέγης και όταν η συλλογική οργάνωση των πολιτών μας, η συλλογική έκφραση των πολιτών μας είχε συστηματικά περιοριστεί στο zapping των καναλιών, στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός «μέσου» ή στην εξασφάλιση της ατομικής αγοραστικής δύναμης.

Το βασικό ερώτημα της εποχής μας είναι: ποια θα είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας σήμερα.
Σήμερα, στην γειτονιά και στην πόλη μας, στην Πολιτεία μας, στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε τους υπάρχοντες θεσμούς δημοκρατίας αλλά και να διαμορφώσουμε, να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε τους νέους θεσμούς και τρόπους συμμετοχής του πολίτη.
Να επαναφέρουμε την Πολιτική. Που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της Πολιτικής μας.

Δεν υπάρχει δίλλημα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους. Στόχος μας είναι να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
Και ο λεγόμενος τρίτος δρόμος που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, αγνόησε, τελικά, το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για την δημιουργική του συμμετοχή.
Συνεπώς είναι ανάγκη να δούμε ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στα κράτη μας και στην οικονομία μας.
Παράλληλα, αυτή η αναδιανομή εξουσίας που επιφέρουν αυτές οι δημοκρατικές αλλαγές είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την αναδιανομή πλούτου. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και των υποχρεώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία για την εξάλειψη της βαθιάς ανισότητας που μαστίζει σήμερα τις κοινωνίες μας.

Τι σημαίνουν οι παραπάνω παραδοχές σε διεθνές επίπεδο;
Οι προοδευτικές δυνάμεις αναζητούμε τολμηρές θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε διεθνείς θεσμούς με όσο το δυνατό πιο υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση.

Θεσμοί οι οποίοι θα αποσκοπούν στην προστασία, την πρόοδο και την αλληλεγγύη όλων των χωρών και των κοινωνιών. Στην καταπολέμηση της οικονομικής και πολιτικής ανισότητας.
Θεσμοί που θα στηρίζουν τον πολίτη, τα δικαιώματά του, την πρωτοβουλία του και την συλλογική του δημιουργία και θα εγγυώνται ότι και οι αγορές και το κράτος θα υπηρετούν το γενικό, το δημόσιο συμφέρον.
Θεσμοί που θα συντελέσουν τα μέγιστα στη μεγάλη προσπάθεια όλων των προοδευτικών ανά τον κόσμο δυνάμεων να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, οι παραδοχές μας για το νέο ρόλο του κράτους και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της Πολιτικής, μεταφράζονται ήδη σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες:
Προχωράμε σε αλλαγές που θα οικοδομήσουν αποτελεσματικά ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη.
Αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος, απαντώντας έτσι επί της ουσίας, στις αιτίες του προβλήματος που παραλίγο να μας οδηγήσει στην κατάρρευση.

Αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, όταν επιτευχθεί, θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.
Αλλαγές που, όσο εμπεδώνονται, θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση, επιτέλους και στη χώρα μας, ενός κράτους δικαίου και εν τέλει μίας ευνομούμενης Πολιτείας.
Η δική μας αλλά και η διεθνής εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι, χωρίς κανόνες ο καπιταλισμός γίνεται ληστρικός, η αγορά αναπτύσσεται άναρχα, κυριαρχεί μια ολιγαρχία, επιβάλλονται παντού πελατειακοί όροι στυγνής συναλλαγής στη δημόσια σφαίρα και τελικά, επικρατεί το δίκιο του ισχυρού.

Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι, όταν ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων. Είναι τα συμφέροντα και οι συντεχνίες, που ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας ή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, αγνοείται ή και βάλλεται το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον. Τα ίδια τα δικαιώματα του πολίτη.

Έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με «δάνειες» δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.
Όλα αυτά δεν τα ανακαλύψαμε σήμερα, ούτε ευκαιριακά. Αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της προγραμματικής πρότασης του Κινήματός μας, με βάση την οποία μας εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός.
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο περιέγραφα με τα παρακάτω λόγια τη βασική αιτία της παρακμής που βίωνε η χώρα, δηλαδή, την απουσία ενός πραγματικά ευνομούμενου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη:

«Η παρακμή που βιώνουμε σήμερα δεν θα περάσει απλά, όταν ξεπεραστεί η διεθνής κρίση. Μακάρι να ήταν έτσι. Διότι η δική μας παρακμή δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση. Συνδέεται δυστυχώς με πολιτική κρίση, κρίση θεσμών, κρίση αξιών…
Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει πρώτα απ' όλα ο τρόπος, η νοοτροπία και η αντίληψη της άσκησης πολιτικής εξουσίας σ' αυτόν εδώ τον τόπο».

«Έχω ξαναπεί ότι η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα μικρά και μεγάλα συμφέροντα - επιχειρηματικά, μιντιακά, πελατειακά ή όποια άλλα.
Σήμερα, αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον, καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή. Καμία αλλαγή προς το καλύτερο.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στα μάτια του Έλληνα πολίτη αποτελεί πλέον αναπόφευκτο όρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σε όλες της τις διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ηθική».
«Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο. Οραματίζομαι το αυτονόητο. Το αυτονόητο που δικαιούται ο Ελληνικός λαός».

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραφα και τον αυτονόητο όρο για να βγάλουμε οριστικά την Ελλάδα από την παρακμή: την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος με το ξερίζωμα του πελατειακού κράτους.
Ένα χρόνο μετά, το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα.
Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς τη διεθνή κοινότητα και προς τους δανειστές μας. Οφείλουμε και κάνουμε ό,τι απαιτείται για να σωθεί η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και θα τα καταφέρουμε, όσο δύσκολα κι αν είναι τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήδη αποδίδουν. Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο.

Η αξιοπιστία μας ωστόσο, δεν αφορά μόνον τη σωτηρία της χώρας, αφορά γενικότερα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το σημαντικότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε χρέος να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος: να αναμορφώσουμε την Ελλάδα.

Και αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι ανατροπές αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας. Ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους.
Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφέρονται μόνον να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους. Εμείς, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε και για το σήμερα και για το αύριο της χώρας.

Είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας και γενικότερα του τόπου. Κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις.

Πιστεύω βαθειά, ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας Πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη.

Ο πολίτης να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση μιας δυναμικής και ευημερούσης Ελλάδας.
Μία κυρίαρχη Ελλάδα, με κυρίαρχους πολίτες, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Μια Ελλάδα της καινοτομίας παντού, έτοιμη να αξιοποιήσει ορθολογικά και βιώσιμα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: τους ανθρώπους της, την παράδοσή της, την ιστορία της και τον φυσικό της πλούτο.

«Η Ελλάδα στους Έλληνες» σήμερα, σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας. Στους θεσμούς και την οικονομία.
Μία Ελλάδα με συλλογική αυτοπεποίθηση: Αυτός είναι ο στόχος.
Αυτή η πανεθνική προσπάθεια ανάταξης και αναμόρφωσης της Ελλάδας, προϋποθέτει την ανατροπή παγιωμένων, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεων και νοοτροπιών. Μία επανάσταση που οφείλουμε να κάνουμε και ως άτομα, στην καθημερινότητά μας, και ως σύνολο, ως κοινωνία, για την κοινή μας πορεία.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο πολιτικός κόσμος της χώρας και, κυρίως, η εκλεγμένη κυβέρνηση, οφείλουμε προφανώς να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Γνωρίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος. Θα χρειαστεί διαρκής προσπάθεια για να οικοδομήσουμε μία πραγματικά δίκαιη Ελλάδα. Να χτίσουμε μία πραγματικά ευνομούμενη πολιτεία. Ήδη όμως, κάναμε τα πρώτα μεγάλα θεσμικά βήματα.
Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο.

Να αρχίσουν να μπαίνουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία του κράτους, που προστατεύουν τα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη και δεν αποδίδουν προνόμια σε λίγους.

Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα ώστε να κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη. Και δεν διστάσαμε να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, που η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε εσκεμμένα σε λήθαργο, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ατιμωρησία και την προκλητική φοροδιαφυγή.
Αποδείξαμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για να τελειώνουμε οριστικά με το πελατειακό κράτος.
Να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας, ευνομίας, νοικοκυρέματος και να αντιμετωπίσουμε μετωπικά τη διαφθορά, την ατιμωρησία την αδιαφάνεια.

Λέγαμε πέρσι ότι, για να αφαιρέσουμε οριστικά τις σκιές εξάρτησης πάνω από το πολιτικό μας σύστημα «απαιτούνται δυο πράγματα: διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων, και μαζί οι τομές, οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

Για αυτό και από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα που ταλάνισαν τον δημόσιο βίο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.
Ακόμα και για υποθέσεις για τις οποίες μπορεί κάποιοι να έκριναν ότι θα μας δημιουργούσαν πρόβλημα.
Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι είμαστε πρόθυμοι να ματώσουμε.

Από την πρώτη στιγμή είπα όσο πιο ρητά γινόταν και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι δεν μας ενδιαφέρει από ποια αυλή προέρχονται τα όποια σκάνδαλα.
Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις και οι υπαίτιοι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

Δώσαμε μάλιστα, όπως και πάλι είχαμε δεσμευτεί, κίνητρα για να σπάσει η ομερτά της συγκάλυψης.
Οι Εξεταστικές έχουν για πρώτη φορά αποτέλεσμα. Και με τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων που ζητάνε την αλήθεια δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να έρθουν όλα στο φως.

Εξίσου σημαντική όμως με την αποκάλυψη της αλήθειας για όσα έγιναν, είναι η υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. Δικλείδες που εμπεδώνουν την αξιοκρατία, ενισχύουν τη διαφάνεια και δεν επιτρέπουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δικλείδες που «σκοτώνουν» την πελατειακή νοοτροπία.

Είχαμε δεσμευτεί για την καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των κρατικών προσλήψεων, για να σταματήσει η θλιβερή εξαγορά συνειδήσεων «για μια θέση στο δημόσιο». Μία αυτονόητη υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας. Αυτό κάναμε.

Είχαμε δεσμευτεί για αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση, για να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με βάση τα προσόντα τους και όχι την ψήφο τους. Το αυτονόητο, δηλαδή. Αυτό κάναμε.

Είχαμε δεσμευτεί να υποχρεώσουμε όλους τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς λειτουργούς να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο. Ούτε ένα ευρώ του Ελληνικού λαού να μην ξοδεύεται, ούτε ένα στοιχείο της δημόσιας περιουσίας να μην μεταβιβάζεται χωρίς έλεγχο, εν κρυπτώ. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα «Διαύγει@».
Είχαμε δεσμευτεί για ριζική αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και με πρωτόγνωρους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας στα οικονομικά τους. Για αυτό και πραγματοποιούμε τηv επαναστατική θεσμική αλλαγή του «Καλλικράτη».

Στον «Καλλικράτη» ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας: η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Γεγονός που αναδεικνύει τόσο την τεράστια ευθύνη των προσώπων που θα ηγηθούν των νέων θεσμών όσο και την ιδιαίτερη σημασία της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Είχαμε δεσμευτεί για την εισαγωγή ξεκάθαρων κανόνων που θα χτυπήσουν αποφασιστικά το μαύρο πολιτικό χρήμα. Αυτό κάνουμε. Ψηφίσαμε ήδη νόμο για τον δραστικό περιορισμό και τον ουσιαστικό έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πλήρη ονομαστικοποίηση των συνδρομών. Δίνουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση, να ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα των συνδυασμών.

Ενισχύουμε την οικονομική ανεξαρτησία των υποψηφίων και τη δυνατότητά τους να αντλούν λίγα από πολλούς.
Όχι πολλά από λίγους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων.
Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες είναι όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, όσοι βολεύονται στην αδιαφάνεια.

Είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες προσβλέποντας σε συναλλαγές.
Με την κυβέρνησή μας, τελειώνει οριστικά το πανηγύρι της διαφθοράς, που για χρόνια κατέτρωγε την υπόσταση της χώρας μας, την ίδια μας την ψυχή.
Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε και να προστατέψουμε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου στα μάτια των πολιτών.

Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι υπηρετούμε τα δικά τους συμφέροντα και μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε όσο ποτέ άλλοτε την αυτονομία της πολιτικής.
Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί. Θα δώσει αποστομωτική απάντηση στην πιο διαβρωτική - και επομένως πιο επικίνδυνη - για την Δημοκρατία μας υπόνοια, αυτή της εξάρτησης ακόμη και αντιπροσώπων του λαού από στενά οικονομικά συμφέροντα. Στόχος μας, η αναβάθμιση και η ενίσχυση του βουλευτή.

Όλη μου την πολιτική πορεία παλεύω για την μεγάλη αλλαγή: να αποκτήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη.

Δεν ξεχνώ ποτέ ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις 4 του Οκτώβρη μας εξέλεξαν δίνοντας μας αυτή ακριβώς την εντολή: να κάνουμε τώρα όσα δεν κάναμε δεκαετίες. Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα, ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος, ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία. Ποτέ πια.

Ήδη, σε μόλις 10 μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Read more...

Σύσκεψη για τις τιμές των σιτηρών


Το ζήτημα της κατάστασης στην αγορά των σιτηρών θα εξεταστεί αύριο, Τρίτη 24/8/2010 στις 9 πμ, σε σύσκεψη που συγκαλεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των παραγωγών και των αγροτικών Ενώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπ.Α.Α.Τ η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας στην πρωτογενή αγορά των σιτηρών αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων του τομέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

.i-reportergr

Read more...

Φρίκη στην Αρκαδία: 11χρονή νεκρή σε πηγάδι


nooz.gr
Τραγική ήταν η κατάληξη για την 11χρονη υπήκοο της Βουλγαρίας, Τραϊκόβα Ρένι, που αγνοείτο από το βράδυ της Κυριακής στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Η 11χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα σε πηγάδι. Δράστης ένας 41χρονος αλβανικής καταγωγής, πατέρας 7χρονου παιδιού, ο οποίος αφού την κακοποίησε, την πέταξε σε πηγάδι.

Ο δράστης συνελήφθη και ομολόγησε, αφού πρώτα υπέπεσε σε σειρά αντιφάσεων. Σημειώνεται ότι ο 41χρονος ήταν φίλος της οικογένειας του θύματος, ενώ συμμετείχε και στις προσπάθειες εντοπισμού του θύματος, που προηγήθηκαν. Το κοριτσάκι εντοπίστηκε στις 5.05 το πρωί με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων της Αστυνομίας.

Αναλυτικά

Συνελήφθη το πρωί ένας 41χρονος Αλβανός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση 11χρονης Βουλγάρας, ανακοίνωσε ο διοικητής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στρατηγός Κώστας Τούζος. Το πτώμα της ανήλικης βρέθηκε στις 5 περίπου το πρωί, σε πηγάδι στην αγροτική περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας, από όπου και είχε εξαφανιστεί.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία ενημερώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι εξαφανίστηκε η 11χρονη που διέμενε με την οικογένειά της στο Ελαιοχώρι, από τον Οκτώβριο του 2009. Το κοριτσάκι για τελευταία φορά το είδαν στη 1.20 τα ξημερώματα Κυριακής, οπότε και έφυγε από την πλατεία του χωριού για το σπίτι του.

Ο στρατηγός ανέφερε, ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο χωριό και άρχισαν να ερευνούν, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ημέρα της Κυριακής από αστυνομικές δυνάμεις, την ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένους σκύλους και κλιμάκιο κοινωνιολόγων και ψυχολόγων από το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Στο πλαίσιο των ερευνών, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια ένας Αλβανός 41 χρόνων που διαμένει τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικογένειά του, στο χωριό, ο οποίος κατά την ανάκριση ομολόγησε ότι επιβίβασε ο ίδιος το κοριτσάκι στο αυτοκίνητό του με την πρόφαση να το πάει στο σπίτι του, αλλά στη συνέχεια, το οδήγησε σε ερημική αγροτική τοποθεσία, εφτά χιλιόμετρα από το χωριό, όπου μέσα στο αυτοκίνητό του το κακοποίησε σεξουαλικά και στη συνέχεια το έριξε σε πηγάδι, που υπήρχε στο σημείο εκείνο, με νερό βάθους περίπου δέκα μέτρων. Ο δράστης οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς στο σημείο και υπέδειξε το πηγάδι.

Το πτώμα της άτυχης 11χρονης μεταφέρεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, για νεκροψία - νεκροτομή.

Τέλος, με μέριμνα της αστυνομίας, παρέχεται στους γονείς της ανήλικης ψυχολογική υποστήριξη, ενώ ο Αλβανός δράστης με την ολοκλήρωση της δικογραφίας θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Τρίπολης.
Read more...

"Η δυσκολότερη σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση"

nooz.gr
Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται οι επιτροπές του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά ομαλά. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι φέτος είναι ίσως η δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά.

Έχουμε όπως είπε, το μισό αριθμό διορισμών και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Ωστόσο, τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες επανέρχονται στα σχολεία, ενώ ενδεικτικά ανέφερε, ότι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει με 300 λιγότερους υπαλλήλους.

Τόνισε ιδιαίτερα, ότι έγινε εξορθολογισμός ούτως ώστε, να μην υπάρχουν κενά, αλλά συγχρόνως να μην υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί. Στις 5 Σεπτεμβρίου καταβάλλεται προσπάθεια κάθε σχολείο να διαθέτει κάρτα, στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός μαθητών, αλλά και ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα.

Ήδη, λειτουργεί στο υπουργείο Παιδείας ειδική επιτροπή η οποία σε καθημερινή βάση θα εξετάζει την επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη διανομή των βιβλίων, τη μεταφορά των μαθητών και την καθαριότητα των σχολείων.

Στους περιφερειακούς διευθυντές, δόθηκαν κατευθύνσεις για τη λειτουργία των 800 ολοήμερων δημοτικών, για το ψηφιακό σχολείο, για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και τη διανομή των βιβλίων και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι κατόπιν συνεννοήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών στα σχολεία.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, είπε ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Read more...

ΣΤΟΥΣ 99 ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ...


Ενενήντα εννέα είναι πλέον οι ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν με τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως αναφέρεται στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συνολικά, διαγνώστηκαν εργαστηριακά με τον ιό 99 άτομα ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους...
8. Συγκεκριμένα, εως το πρωί της Δευτέρας, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», 47 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 41 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 10 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τρεις από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Κυριακής οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη έχουν παραλάβει τα αντιδραστήρια και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους στις 2000 φιάλες αίματος που είχαν δεσμευτεί προληπτικά.

Read more...

Ραγκούσης και Χρυσοχοϊδης τα κεντρικά πρόσωπα

Οι τελικές αποφάσεις για ανασχηματισμό

protothema.gr
Εβδομάδα των τελικών αποφάσεων είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει τις τελικές συζητήσεις με συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς, προκειμένου να καταλήξει στον ακριβή χρόνο και στο εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και στις επιλογές προσώπων.

Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι θα υπάρξουν αναπληρώσεις των κενών, που θα προκύψουν στην κυβέρνηση από την μετακόμιση κάποιων μελών της στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Θα υπάρξουν σίγουρα επίσης και προσθήκες κάποιων νέων θέσεων υφυπουργών σε υπουργεία, που ο φόρτος εργασίας θεωρείται μεγάλος και δεν εξυπηρετείται με τους υπάρχοντες. Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν το αργότερο μέχρι τη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα βέβαιη πρέπει να θεωρείται η μεγάλη ανατροπή στο κεντρικό σύστημα συντονισμού της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Ραγκούση να αναλαμβάνει τον πρώτο λόγο, κάτω από τον κ. Παπανδρέου, όμως δεν είναι σαφές εάν αυτό θα γίνει άμεσα ή θα ψηφιστεί πρώτα ο εκλογικός νόμος, που ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών. Η διαφαινόμενη μετακόμιση του κ. Ραγκούση στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όπως η αλλαγή πόστου για τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Χάρη Παμπούκη, με ανάλογες καραμπόλες σε πολλά υπουργεία.

Το άλλο μεγάλο ζητούμενο του ευρέως ανασχηματισμού είναι η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε στο υπουργείο Οικονομίας, είτε σε άλλο παραγωγικό υπουργείο. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αρνείται πάντως ότι υπάρχει θέμα μετακίνησής της και ουσιαστικά καταγγέλλει προσπάθεια υπονόμευσής της.

Read more...

"Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων"

nooz.gr
"Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων και νέου Μνημονίου, δεν υπάρχουν ούτε ως σκέψη": Αυτό απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στη σεναριολογία των ημερών για επιβολή νέων αυστηρών μέτρων.

Ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι "δεν θα υπάρχουν μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες εντός του 2010", ενώ απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ εντός του 2010.

Επισήμανε δε ότι δεν θα υπάρξει μετακύληση ορισμένων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ το 2010, προσθέτοντας ότι αυτό έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο χρόνο.

Ο ίδιος μίλησε για "καταστροφολογία από όσους κάνουν λόγο για νέα μέτρα", ενώ ερωτηθείς αν αυτό αφορά και τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κριτική που ασκείται στο Μνημόνιο με το οποίο απεφεύχθη η χρεοκοπία της χώρας, "είναι θέμα ειλικρίνειας του καθενός μας".

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, είπε ότι υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τις ενέργειες του ΣΔΟΕ, και ότι προσεχώς το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε νομοθετική παρέμβαση, ώστε να υπάρχει ταχύτερη διαδικασία των υποθέσεων φοροδιαφυγής στα Δικαστήρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών
. "Ο προϋπολογισμός του 2010 "θα βγει", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα".

Σε συνέντευξή του στη "Real", αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής μισθών και επιδομάτων εορτών στον ιδιωτικό τομέα απαντά ότι δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο εκ νέου από την τρόικα και εκφράζει την πεποίθηση ότι αν υπάρξουν ισορροπημένες αυξήσεις την επόμενη τριετία, δεν θα τεθεί.

Read more...

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι φοιτητές


Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται συγχαρητήρια, στους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους, σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι νέοι αυτοί ανοίγουν μια καινούρια σελίδα, στη ζωή τους, γεμάτη ελπίδες, ομορφιά, γνώση, εμπειρίες αλλά και προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα, για όσους πέτυχαν, σε σχολές, μακριά, από την πατρική κατοικία, είναι η στέγη.

Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:

*
Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
*
Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
*
Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
*
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού.

Πρέπει να γνωρίζουμε:

*
Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
*
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
*
Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
*
Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
*
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
*
Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται, μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
*
Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση, μέχρι του ποσού, που ισούται, με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (=ενοικίων).
*
Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
*
Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
*
Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
*
Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
*
Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.
*
Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
*
Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
*
Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
*
Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
*
Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
*
Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

.i-reportergr.
Read more...

Άρχισε ο μοριακός έλεγχος στο αίμα


Άρχισε ο μοριακός έλεγχος των 2000 μονάδων αίματος που είχαν δεσμευτεί μετά την εκδήλωση της έξαρσης κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές κεντρικής Μακεδονίας κ Λάρισας. Τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχουν προμηθευτεί συνολικά 3000 ειδικά αντιδραστήρια για την ανίχνευση του ιού και ήδη έχουν εξεταστεί 350 μονάδες αίματος χωρίς να έχει γίνει κάποια ανακοίνωση. Τα όποια προβλήματα έλλειψης αίματος αντιμετωπίζονται και μετά την έναρξη του ελέγχου αναμένεται να εκλείψουν.

.i-reportergr.
Read more...

Ανασχηματισμός ante portas...


Το παραδέχτηκε και επισήμως ο κυβενρητικός εκπρόσωπος. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που θα πάρουν μέρος στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα αντικατασταθούν. Αλλά...

αυτό είναι το πρόσχημα. Η ουσία για τον ανασχηματισμό βρίσκεται στην επόμενη φράση του Γ. Πεταλώτη. "Θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα" .
Μας έχουν τρελάνει με τα "ευέλικτα" . Και πριν τις εκλογές για "ευέλικτα" δε μιλούσαν; ...


Read more...

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!


Αναμενόμενη εξέλιξη που αφήνει όλους ικανοποιιημένους. Δεν θα δώσει χρίσμα η Ν.Δ. ούτε φυσικά στήριξη στον υποψήφιο Δήμαρχο Καρπενησίου Κ. Μπακογιάννη. Στήριξη όμως δεν δώσει σε άλλον υποψήφιο. Ο υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκος σε δηλώσεις του είπε ότι η ΝΔ αποδοκιμάζει την οικογενειοκρατία, αλλά σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του...
Παύλου Μπακογιάννη δεν θα στηρίξει άλλον υποψήφιο. «Στην καινούργια Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος ούτε για υποκρισία ούτε για οικογενειοκρατία. Παρά ταύτα, όμως, η καινούργια Νέα Δημοκρατία σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, στη γενέτειρά του δηλαδή, το Καρπενήσι, δεν θα στηρίξει ούτε θα προτείνει άλλον υποψήφιο» σχολίασε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Read more...

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΑΣΤΗΣ...


ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ
Πριν από λίγα λεπτά παραδόθηκε ο τρίτος (αλλοδαπός και αυτός) δράστης που είχε εγκλωβιστεί στην Εθνική τράπεζα στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε τα όπλα, τα χρήματα και την χειροβομβίδα μετά από συνεννοήσεις που είχε με τους διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. Νωρίτερα, λίγο...
μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ο ένοπλος βγήκε από το υποκατάστημα κρατώντας στα χέρια του μια χειροβομβίδα. Προς στιγμή έδειξε πως είχε την πρόθεση να κινηθεί προς το διπλανό στενό όμως ξαναμπήκε στο υποκατάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένοπλος κρατά ομήρους τουλάχιστον δύο άτομα, ενώ νωρίτερα είχε απελευθερώσει τους περισσότερους από τους υπαλλήλους και τους πελάτες που βρίσκονταν μέσα στην τράπεζα. Ολα άρχισαν λίγο μετά το μεσημέρι όταν ομάδα τριών ενόπλων επιχείρησε να ληστέψει το υποκατάστημα. Στο σημείο εμφανίστηκαν λίγο αργότερα αστυνομικοί, ενώ για την ώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είχε προηγηθεί ενημέρωση από τους υπαλλήλους της τράπεζας ή αν οι αστυνομικοί περνούσαν τυχαία από την περιοχη.
Read more...

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ


Άλλο ένα αποτρόπαιο επεισόδιο προστέθηκε χθες στον πόλεμο των καρτέλ που μαίνεται στο Μεξικό. Τέσσερα αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα...


από μια γέφυρα σε ένα πολυσύχναστο σημείο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Τα πτώματα τεσσάρων νεαρών ανδρών εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής, κρεμασμένα από τα πόδια τους κοντά στο πλούσιο προάστιο της Κουερναβάκα, όπου κατοικεί η ελίτ της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της επαρχίας Μορέλο, τα γεννητικά όργανα και οι δείκτες των χεριών των θυμάτων είχαν ακρωτηριασθεί.

Τα κεφάλια τους και τα κομμένα μέλη τους βρέθηκαν σε κοντινό σημείο, μαζί με ένα ιδιόχειρο σημείωμα που έλεγε: «Αυτό θα συμβεί σε όποιον βοηθάει τον προδότη Έντγκαρ Βαλντέζ». Το σημείωμα υπογραφόταν από το «Καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού», μια νεοεμφανισθείσα συμμορία που έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες ειδεχθείς δολοφονίες. Τα κρούσματα βίας που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών έχουν ενταθεί σε όλο το Μεξικό, καθώς ο πρόεδρος, Φελίπε Καλντερόν επιχειρεί να εξαρθρώσει τα πανίσχυρα καρτέλ, ενώ αντίπαλες συμμορίες διαγωνίζονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου.

Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο των ναρκωτικών, από το 2006, οπότε ο Καλντερόν ανέλαβε την προεδρία.

Read more...

SIEMENS : ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ Νο 2...


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)
Υπάρχει και άλλος «Μαντέλης»; Υπάρχει και άλλος υπουργός που είχε δοσοληψίες με τη Siemens και κρύβεται πίσω από παρένθετο φίλο ή κουμπάρο; Τα ερωτήματα αυτά εγέρθηκαν μόλις τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής άρχισαν να παίρνουν έτοιμη δουλειά από τους ελεγκτές της Τράπεζας της...
Ελλάδος (ΤτΕ) που επιχείρησαν να διαβάσουν λογαριασμούς εμπλεκομένων που περιέχονται στην πολύκροτη δικογραφία από το 2008 και λιμνάζουν. Απόσπασμα από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αξιολόγηση των συναλλαγών κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, όπου εμφανίζεται και η μεταφορά ποσού 5 εκατ. δραχμών από λογαριασμό του Ηλ. Γεωργίου στον Π. Νικολαΐδη Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο όνομα Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens, Ηλία Γεωργίου, 5 εκατ. δρχ., μέσω της UBS στις 26 Ιουλίου 2000. Την περίοδο εκείνη ο κ. Π. Νικολαΐδης ήταν διορισμένος ως αντιπρόεδρος στο δ.σ. της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε διευθύνοντα σύμβουλο ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίον, τότε, είχε -διαπιστωμένα- σχέσεις επί καθημερινής βάσεως. Εμβασμα χωρίς αιτιολογία Στο ΠΑΣΟΚ, όσοι -λίγοι ομολογουμένως- ανοίγουν το στόμα τους για τον «κολλητό του Ακη» τον περιγράφουν ως ιστορικό στέλεχος, «που μάλλον στον πρώτο του γάμο είχε παντρευτεί με εξαδέλφη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου». Οι περισσότεορι πάντως από το ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τα σχόλια, έως και προσποιούνται ότι δεν τον γνωρίζουν. Πάντως, ο κ. Παύλος Νικολαΐδης το 1984 κατέχει και άλλη σημαντική θέση, στην πρώτη περίοδο της «αλλαγής», αυτήν του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, με τότε γενικό της γραμματέα τον Γιώργο Ανωμερίτη. Τα ερωτήματα του εμβάσματος του Ηλία Γεωργίου προς τον Παύλο Νικολαΐδη είναι εύλογα, καθώς για τη συναλλαγή δεν υπάρχει αιτιολογία. Αν οι δυο τους είχαν επιχειρηματικές συναλλαγές, αυτό εύκολα μπορεί να αποδειχθεί και από άλλες πράξεις. Αν όχι, τότε η συναλλαγή χαρακτηρίζεται πολιτικά ύποπτη, ενώ σίγουρο θεωρείται ότι θα σκαλιστούν και άλλα, μήπως και βρεθεί χρήμα της Siemens πίσω από offshore, συμφερόντων του Π. Νικολαΐδη, εταιρείες που έπαιξαν με τις χρηματιστηριακές φούσκες τους και ξέπλυναν μίζες όπως οι: Plexus, Wega, ΟΝΥΧ, Galigula, CMI Trust, Gordon Dadds, πιθανότατα και η Telepassport. Ο κ. Παύλος Νικολαΐδης, αν δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, εμφανίζεται με λιγοστές εγγραφές και στα περιβόητα ημερολόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κάτι το οποίο δείχνει ότι η σχέση του με το management της γερμανικής εταιρείας ήταν διαχρονική. Η μοναδική γνωστή συναλλαγή του με τον Ηλία Γεωργίου δημιουργεί σκιές, είτε για το κομματικό ταμείο του ΠΑΟΣΚ, είτε για τον τέως υπουργό Αμυνας. Ωστόσο «κατηγορητήριο» δεν μπορεί να βγει εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου με μόνο δεδομένο τον σύνδεσμό του με τον κ. Παύλο Νικολαΐδη. Πάντως ελάχιστοι είναι «πρόθυμοι» να ρίξουν και για τη Siemens ανάθεμα στον «σύντροφο Ακη», όσο και αν είναι στα κάγκελα με τις συγγενικές offshore και τις πολυτελείς έως προκλητικές real estate επενδύσεις του. Κάποιοι από τον πολιτικό αλλά και τον δημοσιογραφικό χώρο εκτιμούν ακόμα τη μεγαλοσύνη του Ακη, που όταν ήταν ισχυρός δεν χαλούσε κανενός το χατίρι... Πάντως, τον συναλλασσόμενο με το μεγαλοστέλεχος της Siemens Παύλο Νικολαΐδη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο τον συνδέει ένα ακόμα real estate στο Καρπενήσι. Ή καλύτερα η φήμη που περιφέρεται επί χρόνια για το ξενοδοχείο-φάντασμα του Τσοχατζόπουλου (όπως έλεγε ο τοπικός τύπος και η ιστοσελίδα Lamia News), που όμως ως μετόχους έχει τη γνωστή οικογένεια Κλαουδάτου και την οικογένεια του Παύλου Νικολαΐδη. Στο Καρπενήσι Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει τον τοπικό τύπο, απέναντι από το ξενοδοχείο «Λευκό Ορος», στο κέντρο του Καρπενησίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να κατασκευάζεται 8ώροφο κτίριο, 7.000 τ.μ., που το 2000 υπήχθη στην εταιρεία ΚΑΛΛΙΟΝ Α.Ε. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Μαντέψτε ποιος έκανε το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου! Το κτίριο δεν έχει ακόμα γίνει ξενοδοχείο, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι συνετέλεσαν μετοχικές τριβές. Από το 2007 η οικογένεια Παύλου Νικολαΐδη απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο και τώρα και αυτό το «φάντασμα» πλανιέται πάνω από τις υποθέσεις της Siemens, των ακινήτων του Ακη Τσοχατζόπουλου (υπαρκτών και θρυλούμενων), της πολιικής διαφθοράς κ.ά. Σύντομα ίσως ο κ. Π. Νικολαΐδης θα κληθεί να εξηγήσει περί των συναλλαγών του με τη Siemens, είτε από την εξεταστική, αν κομματικοποιηθεί, αλά Μαντέλη το θέμα, είτε από την τακτική δικαιοσύνη. Αυτά εν αναμονή νέων ευρημάτων...

Read more...

ΝΕΚΡΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΧΘΕΣ...


Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση της 11χρονης που εξαφανίστηκε χθες. Στις 5:05, η ανήλικη υπήκοος Βουλγαρίας βρέθηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Μετά την εξαφάνιση της...
11χρονης, είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα Amber Alert για την ανεύρεσή της. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει συλληφθεί ένας άνδρας που κατηγορείται για τη δολοφονία της ανήλικης.
Read more...

ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΧΟΝΤΡΑ... ΔΡΑΜΑΤΑ!


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Ελευθεροτυπία)
Τελεσίδικη περικοπή δαπανών 3,9 δισ. ευρώ, δέσμευση για μαχαίρι στις δημόσιες επενδύσεις αν δεν βελτιωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, εντολή για πώληση με δημόσια προσφορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., και «οδηγίες» για 3 αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων υποχρεωτική περικοπή των...

βαρέων ώστε να καλύπτουν το πολύ το 10% των εργαζομένων, περιλαμβάνονται στα «ψιλά» γράμματα του Μνημονίου. Στη μελέτη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία επεξηγεί την εκτέλεση του Μνημονίου και την αναθεώρησή του, αποκαλύπτεται ότι η τρόικα αποφάσισε να «κόψει» κατά 3,9% τις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού: Η Στο πλαίσιο της καταγραφής (που έκανε η κυβέρνηση) οι υπηρεσίες της Eurostat ανακάλυψαν νέα κονδύλια που δεν καταγράφονταν στον προϋπολογισμό. Ετσι το φετινό έλλειμμα θα αυξηθεί επιπλέον λόγω αυτών των «φεσιών» κατά 1,3 δισ. ευρώ (συνολικά οι πρόσθετες δαπάνες έχουν αξία 3,3 δισ. ευρώ αλλά αντισταθμίζονται από επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ). Ολο και πιο πολύ στην ύφεση * Εκτιμάται επίσης ότι ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει του στόχου κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Αιτία θα είναι οι χαμηλότερες εισπράξεις εσόδων, καθώς «η οικονομία εισέρχεται όλο και πιο πολύ σε ύφεση» αλλά και η πιθανή, κατά την τρόικα, απόκλιση στις δαπάνες του «ευρύτερου» Δημοσίου: αναμένουν παρεκκλίσεις στις επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προς ΔΕΚΟ, αφού λόγω της κρίσης θεωρείται πιθανή η κατάπτωση εγγυήσεων του Δημοσίου. * Το πρώτο μέτρο, και το μόνο για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση, είναι η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, η οποία θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο με βάση την έως τότε πορεία του προϋπολογισμού. * Η Επιτροπή στο έγγραφό της αποκαλύπτει επίσης ότι άλλαξε στο 7,8% του ΑΕΠ (από 8,1% που γνωρίζαμε) ο στόχος μείωσης του ελλείμματος το 2010. Και τούτο διότι η τρόικα στη συμφωνία του Μαΐου όρισε ότι ο στόχος του ελλείμματος δεν θα μετράται ως αναλογία του ΑΕΠ αλλά σε τρέχουσες τιμές (στα 18.508 εκατ. ευρώ φέτος). Επειδή λόγω πληθωρισμού το ονομαστικό ΑΕΠ είναι πιο υψηλό, ο στόχος αναπροσαρμόζεται, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη φετινή προσπάθεια (μειώνει ισόποσα όμως τον στόχο για το 2011). Δημόσια προσφορά για ΑΤΕ, Τ.Τ. * Δίνει έμφαση στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών. Συστήνεται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών ΑΤΕ και Τ.Τ. με δημόσια προσφορά, καθώς έτσι επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού, όπως επισημαίνεται. Ειδική έμφαση δίδεται στην ΑΤΕ, η οποία οφείλει να υποβάλει μέχρι την 1η Οκτωβρίου σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αναφέρεται ρητά ότι μέχρι την ώρα της αποκρατικοποίησης πρέπει η Αγροτική να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων της, να περιορίσει τα κόστη λειτουργίας και να πωλήσει στοιχεία του ενεργητικού της. * Εξηγήσεις και για τις συντάξεις δίνει το ίδιο κείμενο. Λέει ότι οι δύο αναλογιστικές μελέτες (μία για τις βασικές και μία για τις επικουρικές συντάξεις) θα εκτιμήσουν αυτόνομα το αν τα μέτρα έχουν αποδώσει. Δηλαδή θα κριθεί αν σε κάθε έναν κλάδο υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί έως το 2060 πάνω από 2,5% του ΑΕΠ η δαπάνη για συντάξεις. Εως τον Ιούλιο του 2011, αν η παραπάνω εκτίμηση επαληθευτεί τότε για τις μεν κύριες θα επαναϋπολογιστεί η σύνταξη ως αναλογία του μισθού, για τις δε επικουρικές θα γίνει γενική μεταρρύθμιση. Δεδομένο είναι ότι προωθείται μεγάλη περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να τα λαμβάνει μόνο το 10% των εργαζομένων από τον Ιούλιο του 2011. Φαλκίδευση συμβάσεων * Το αναθεωρημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και αυτές με τη σειρά τους θα είναι ανώτερες των επαγγελματικών ενώσεων. Επίσης προωθούνται αυξήσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, η είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπηρεσίες.
Read more...

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
Από «κόσκινο» περνούν όλα τα επικουρικά ταμεία, τα οποία καλούνται να... αναπροσαρμόσουν τις χορηγούμενες συντάξεις με βάση την οικονομική κατάστασή τους. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών είναι ασφυκτικό, καθώς στο επικαιροποιημένο μνημόνιο...
προβλέπεται πως οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο. Για να γίνει αντιληπτή η έκταση των αλλαγών αρκεί να αναφερθεί πως εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην «περάσουν» τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.Τη σχετική εκτίμηση κάνει στο «Εθνος» ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος χαρακτηριστικά τονίζει: «Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, το 90% των φορέων θα οδηγηθεί στην κατάργηση». Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «γεννάται επομένως το ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αλλά και τους ασφαλισμένους, που έχουν πληρώσει εισφορές και περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους». Την εκπόνηση των μελετών -από τις οποίες θα κριθεί και η... τύχη των επικουρικών συντάξεων- έχει αναλάβει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Στη συνέχεια τα επικουρικά ταμεία -τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους- θα πρέπει να... αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού. Σήμερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να φτάνουν έως και το 80% του συντάξιμου μισθού (μάλιστα υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου οι επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν την κύρια). Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, το επόμενο διάστημα μια σειρά φορέων επικουρικής ασφάλισης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πρόκειται για Ταμεία που είτε έχουν οικονομικά προβλήματα (π.χ. της ΕΥΔΑΠ), είτε είναι εύρωστα αλλά χορηγούν υψηλές συντάξεις (π.χ. των ναυτικών πρακτόρων). Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία της χώρας, δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα. Εργαζόμενοι - συνταξιούχοι Επιδεινώνεται η αναλογία Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για ορισμένα επικουρικά ταμεία, καθώς ήδη υπάρχουν ασφαλιστικοί φορείς που βρίσκονται στο «κόκκινο». Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων και της αύξησης των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5,05 εργαζόμενοι, ενώ το 2008 η αναλογία έπεσε στο ένα προς 2,7. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως οι ασφαλιστικοί φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση των συνταξιοδοτήσεων. Μιλώντας στο «Eθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει πως «τα μηνύματα για το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης δεν είναι θετικά. Τα επικουρικά ταμεία από τη μία πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά και οργανωτικά τους προβλήματα και από την άλλη την επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους». Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «τα επικουρικά ταμεία χρειάζονται οπωσδήποτε στήριξη, ώστε μελλοντικά να μην ενσωματωθούν στην κύρια σύνταξη. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν οδυνηρή για τους ασφαλισμένους και κυρίως για τις νεότερες γενιές». Σημειώνεται πως υπάρχουν ήδη επικουρικά ταμεία, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και δίνουν μάχη με τα ελλείμματα. Για παράδειγμα το ταμείο της Γενικής Τράπεζας επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ.
Read more...

ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΕΩΣ 40% ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειώσεις τιμών στα φάρμακα έως και 40% προγραμματίζει από Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Την Παρασκευή συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος του υπουργείου είναι, την 1η Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Το νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει τις...
μειωμένες τιμές 12.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων, και από αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επαφές με τους φαρμακοβιομήχανους με τις λιγότερες δυνατές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες τιμές των φαρμάκων. Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου, που θέλει να αποφύγει τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανακοστολόγηση των φαρμάκων, είναι η απόφαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων να κοινοποιήσει προς τις φαρμακοβιομηχανίες τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Οπως ανακοινώθηκε, εκτός από τις τιμές, αποφασίστηκε από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να δοθούν στις εταιρείες και όλες οι λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε προκειμένου να καθορισθούν οι νέες τιμές και συγκεκριμένα οι επίσημες πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory). Οι τιμές για 2.500 φάρμακα Επίσης δόθηκαν στις φαρμακοβιομηχανίες την περασμένη Παρασκευή οι νέες τιμές για 2.500 φάρμακα, ενώ έως την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθούν οι τιμές και για τα υπόλοιπα σκευάσματα που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 12.000. Καθοριστικές για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις τους. Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται και οι τιμές νέων φάρμακων, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν στην ανατιμολόγηση θα περιληφθούν τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα για σπάνιες ασθένειες), τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και οι ινσουλίνες. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα συνέλθει και πάλι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Η τελική συνεδρίαση Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου, όπου θα συζητηθεί το Σχέδιο της Αγορανομικής Διάταξης, ενώ στις 30 Αυγούστου θα γίνει η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, μέχρι την τελική Συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών στις 30 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Πώς θα καθορίζονται Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τιμολόγησης οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά θα καθορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μετά τη διεξαγωγή έρευνας στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. στα οποία κυκλοφορεί το φαρμακευτικό προϊόν και λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης προς τον χονδρέμπορο. Η τιμή αυτή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμώντου φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών. Η τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζεται και ανατιμολογείται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο.

Read more...

ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μανωλάς
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σημαντικές απώλειες που κυμαίνονται από 42 έως και 350 ευρώ μηνιαίως είχαν όλοι οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ λόγω της εκ νέου επιβολής του ΛΑΦΚΑ από 1ης Αυγούστου. Η νέα εισφορά, που τώρα ονομάζεται Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, θα παρακρατείται...
από τις κύριες και όχι από τις επικουρικές συντάξεις με κλίμακα που κυμαίνεται από 3% έως 10%. O ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) είχε κριθεί αντισυνταγματικός το 2005 και η τότε κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα παρακρατηθέντα εντόκως και εφάπαξ, με αναδρομική ισχύ από 1-1-2002. Σε κάθε περίπτωση η εισφορά, όπως και να λέγεται, επανέρχεται δριμύτερη και πρόκειται, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για το πρώτο εισπρακτικό χαράτσι που προβλέπει ο Νόμος Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό και μάλιστα όχι χωρίς παρατράγουδα. Ηδη πάνω από 6.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν διπλές συντάξεις ήταν τα θύματα των λάθος υπολογισμών. Οταν είδαν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ κατέκλυσαν με διαμαρτυρίες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία παραδέχεται το λάθος και δεσμεύεται για την αποκατάστασή του. Για παράδειγμα, υπήρξε περίπτωση γυναίκας συνταξιούχου η σύνταξη χηρείας της οποίας ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ενώ εισπράττει και άλλα 400, δηλαδή το 25% της δικής της σύνταξης, όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Σύνολο 1.600 ευρώ. Η παρακράτηση, λοιπόν, θα έπρεπε να ανέρχεται στα 48 ευρώ. Αντί αυτού, από λάθος οι υπηρεσίες υπολόγισαν ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος συζύγου, που ήταν 1.600 ευρώ, και όχι το μειωμένο ποσό που αναλογεί στις συντάξεις χηρείας. Δηλαδή υπολόγισαν τον ΛΑΦΚΑ στα 2.000 ευρώ και παρακράτησαν 80 ευρώ, 32 ευρώ επιπλέον. Σε άλλη περίπτωση η συνταξιούχος εισπράττει δική της σύνταξη 900 ευρώ και σύνταξη χηρείας 170 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.070 ευρώ. Κανονικά η συνταξιούχος θα είχε μηδενική παρακράτηση, αφού το ποσό που εισπράττει είναι κάτω των 1.400 ευρώ. Ομως οι υπηρεσίες υπολόγισαν το αρχικό ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο σύζυγός της, δηλαδή 675 ευρώ, και της παρακρατήθηκε από λάθος το ποσό των 48 ευρώ. Αναδρομικά οι παρακρατήσεις Από την αρχή της επιβολής του νέου μέτρου ήταν φανερό ότι ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν όσοι εισπράττουν περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τον φορέα που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα τμήματα πληρωμών συντάξεων των υποκαταστημάτων του τόπου κατοικίας οποιοδήποτε παραστατικό από τον άλλον φορέα συνταξιοδότησης, από το οποίο θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό της σύνταξης που τους καταβάλλεται, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Σε αυτούς τους συνταξιούχους η παρακράτηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο- κατά πάσα πιθανότητα με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίουδεδομένου ότι προαπαιτείται ο σχετικός έλεγχος, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι οι παρακρατήσεις θα γίνουν αναδρομικά. Επιδεινώνει το πρόβλημα το γεγονός ότι ύστερα από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε παρατηρήθηκε ότι περίπου 19.000 περιπτώσεις συνταξιούχων δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «διπλοσυνταξιούχοι» στο μηχανογραφικό σύστημα αν και είναι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθούν τόσο η σχετική διάταξη όσο και άλλες διατάξεις για τις οποίες ήταν απαραίτητη αυτή η πληροφορία.

Read more...

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα, καθώς οι αυξήσεις στoυς έμμεσους φόρους έχουν εκτινάξει τον δείκτη τιμών στο 5,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, πριν δηλαδή από την...
ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Η χώρα μας μάλιστα έχει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού «υπολείπεται» στον τομέα αυτό μόνο έναντι της Ρουμανίας (με 7,1%) και της Ισλανδίας (με 6,2%), όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα που ετοίμασαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου με στοιχεία από την Εurostat και το Reuters. Η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί ακόμη μια απειλή για την οικονομία, αφού ροκανίζει ακόμη περισσότερο τους ήδη μειωμένους μισθούς, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση την κατανάλωση. Υπενθυμίζεται ότι από την αύξηση στη φορολογία έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις στη βενζίνη, στα ποτά, τα τσιγάρα, τα διόδια, στα αυτοκίνητα, σε είδη πολυτελείας, στις υπηρεσίες παροχής κινητής τηλεφωνίας, στο ρεύμα κ.λπ. Ο κίνδυνος να παραμείνει μάλιστα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα ή και να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα είναι παραπάνω από υπαρκτός. Και αυτό γιατί από το 2011 αναμένεται, βάσει των μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα, να μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% μια σειρά από προϊόντα που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 11%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων (σιτάρι, καλαμπόκι κ.λπ.) και των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι κ.λπ.).
Read more...

ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Υπερυπουργείο στο Μαξίμου φτιάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως πριν από τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός δημιουργεί και εγκαθιστά στο Μέγαρο Μαξίμου ένα συντονιστικό κέντρο υλοποιώντας τις πρώτες δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του κράτους. Το...
συγκεκριμένο κέντρο θα αναλάβει τον συντονισμό της κυβέρνησης χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ή του υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που τού εισηγήθηκε η Επιτροπή Ξένων Εμπειρογνωμόνων «για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης» που συγκροτήθηκε με απόφασή του τον περασμένο Φεβρουάριο και λειτουργούσε υπό τον Χάρη Παμπούκη. «Παρέλαβα ένα κέλυφος» είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την έκπληξή του για τη «γύμνια» του Μαξίμου, ενώ πολύ συχνά ανέφερε στους συνομιλητές του ότι «όταν ορκίστηκα και πήγα στο Μαξίμου, βρήκα έναν κηπουρό, έναν μάγειρα και έναν φύλακα...» θέλοντας να καταδείξει ότι το δομικό σύστημα της κυβέρνησης πάσχει. Γενικός συντονιστής Επτά μήνες μετά τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον έτοιμος να υλοποιήσει τις αλλαγές δημιουργώντας ένα κέντρο που θα συντονίζει πρόσωπα, στελέχη, υπηρεσίες, κεντρική διοίκηση και θεσμικές αρχές με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο Πρωθυπουργός θα ορίσει έναν γενικό συντονιστή της κυβέρνησης, ο οποίος όμως θα είναι θεσμικά κατοχυρωμένος έχοντας είτε ρόλο υπουργού Προεδρίας είτε ρόλο υπουργού Επικρατείας με υπουργείο το οποίο θα λειτουργεί στο εσωτερικό του Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του συντονιστή είναι αυτό του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη. Ευέλικτο όργανο Η δομική αυτή αλλαγή ενδέχεται να επιφέρει ανακατατάξεις και σε κυβερνητικά όργανα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να συσταθεί μία κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε έξι κομβικά υπουργεία, η οποία θα αποτελεί ένα πιο ευέλικτο όργανο που θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις. Παράλληλα θα συγκροτηθεί και μία επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα επεμβαίνει για να επιλύει δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Μίλησε για μαχαιρώματα Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι πριν από τη συγκρότηση των δύο παραπάνω οργάνων θα έχει γίνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Κι αυτό για να έχει σχηματισθεί πλήρως η εικόνα του παζλ των αλλαγών στα πρόσωπα και να έχει καθοριστεί και ο νέος τους ρόλος. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακινήσει στο υπουργείο Οικονομίας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που έχει ζητήσει άλλωστε και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λούκας Κατσέλη. Η ίδια πάντως με χθεσινή συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μίλησε για συμφέροντα και συντροφικά μαχαιρώματα πίσω από τις φήμες για επικείμενη αντικατάστασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο για τον αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσίαζε η κ. Κατσέλη δεν θα συνεδριάσει ούτε εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Πάντως ο κ. Παπανδρέου- όπως άλλωστε έχει αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση - θα καταλήξει πρώτα στις αποφάσεις του για τις υποψηφιότητες σε περιφέρειες και δήμους και μετά θα δημιουργήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στις επιλογές του, λένε οι πληροφορίες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που θα φθάσουν στην Ιπποκράτους σε σχέση με τις δημοτικότητες διαφόρων στελεχών ακόμη και υπουργών. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετακίνησης του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Τι επεξεργάστηκε η επιτροπή των εισηγήσεων Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ξένων Εμπειρογνωμόνων για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης συνεστήθη τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Αποτελείται από τους Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντή του ελληνικού παρατηρητηρίου του LSΕ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, λέκτορα Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, Ρότζερ Ουίλκινς, γενικό γραμματέα της Γενικής Εισαγγελίας της κυβέρνησης της Αυστραλίας και ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της χώρας, Λιφ Παγκρότσκι, βουλευτή και πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας και Τζεφ Μάλγκαν, τέως επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού. Οι προτάσεις που επεξεργάστηκε η Επιτροπή αφορούν: 1 Τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. 2 Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της κυβέρνησης. 3 Την αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. 4 Την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητι κών οργάνων. 5 Την εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των κυβερνήσεων. 6 Την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου. 7 Την αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου. 8 Την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.
Read more...