Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Το υπουργείο οικονομικών διευκρινίζει για το φόρο πολυτελείας

20131114-181056.jpg
Από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013, καταβάλλεται εφάπαξ και μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του, σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύουν και για το συγκεκριμένο φόρο.
Με τη σχετική απόφαση μεταξύ άλλων παρέχεται, σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, έκπτωση 1,5%.
Σύμφωνα με την διαδικασία, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.
Παράλληλα το εκκαθαριστικό αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο http://www.gsis.gr με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων .

Read more...

Σπυρόπουλος: Εισηγείται κατάργηση της επικουρικής σύνταξης...


Την κατάργηση ουσιαστικά της επικουρικής σύνταξης εισηγείται ο διοικητής του ΙΚΑ μέσω της ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη. Προτείνει την ...
απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία και τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Το σχέδιο Σπυρόπουλου προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου ταμείου μισθωτών υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ σταδιακά σε 4-5 χρόνια με τρεις κλάδους (αγρότες, μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυταπασχολούμενοι), για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και καλύτερη οργάνωση.

Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων...
enet.gr

Read more...

Βρέθηκε ανάδοχος για το Τέμενος στον Βοτανικό



Η κοινοπραξία εταιρειών που αποτελείται από την J&P Αβαξ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αναλαμβάνει την κατασκευή του Τεμένους στο Βοτανικό. Ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός του έργου
Δεκτή έκανε η επιτροπή διαγωνισμού του υπουργείου υποδομών την προσφορά που κατέθεσε κοινοπραξία εταιρειών που αποτελείται από την J&P Αβαξ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την κατασκευή τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού, κατά τη δεύτερη επανάληψη της δημοπρασίας του έργου.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Στελέχη του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν μετά από περίπου δύο μήνες, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή συμβάσεων και το ελεγκτικό συνέδριο.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η ανέγερση του τεμένους να καθυστερήσει, δεδομένου ότι κάτοικοι του Βοτανικού έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί το έργο.
Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στα τέλη Ιανουαρίου.
Το τέμενος θα κατασκευαστεί σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Θα έχει συνολική επιφάνεια 600 τμ, θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ.
Γύρω του, θα υπάρχει χώρος πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

ΟΤΕ: Εθελούσια έξοδος για περισσότερους από 1.000 εργαζομένους



Ποιους και σε τι αφορούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, στα οποία προχωρά ο ΟΤΕ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 1000 εργαζόμενοι, προχωρά ο ΟΤΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα προγράμματα αφορούν κυρίως σε εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση καθώς και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (πχ. δικηγόροι).
H συνολική δαπάνη που θα καταβάλει o OTE εκτιμάται, ότι θα ανέλθει σε 190 εκατ. ευρώ και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:
-την αναπλήρωση από 70% έως 95% κατά κατηγορία των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος, μέχρι την άμεση λήψη σύνταξης,
-μικτό ποσό ίσο με τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για αυτασφάλιση,
- την νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών
-μικτό ποσό περίπου ίσο με το κόστος της αναγνώρισης του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας, που ανέρχεται μέχρι του ποσού των περίπου 11.000 ευρώ
-ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.
Επίσης, ο ΟΤΕ προωθεί και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια πραγματικής εργασίας, σε δικηγόρους, σε προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας και σε εργαζόμενους σε ειδική άδεια. Και αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω παροχές:
- νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών,
-μικτό ποσό ίσο με καθαρούς μισθούς 3 έως 4 ετών κατά κατηγορία και
-ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψης για 3 χρόνια και προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ Παράταση ώς το 2015 για οικοδομικές άδειες με τον παλιό νόμο


Παράταση ώς το 2015 για οικοδομικές άδειες με τον παλιό νόμο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Παράταση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2015 δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τις οποίες είχαν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι προ της έναρξης εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και προ της δημοσίευσης του νόμου 4030/2011.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει υποχρεώσει αρκετούς συμπολίτες μας να καθυστερήσουν την υλοποίηση των οικοδομικών έργων που είχαν προγραμματίσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε ότι με την παράταση δίνεται τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της οικοδομικής άδειας χωρίς νέες διαδικασίες ή δικαιολογητικά.

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στον συμβολικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης ημερομηνίας, η οποία συμπίπτει με την προθεσμία του νέου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, συμβολίζοντας έτσι «το οριστικό πέρασμα από την "παλαιά" στη "νέα εποχή" στα θέματα πολεοδομίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν όψει κατάθεσης του προϋπολογισμού Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι βουλευτικές αποζημιώσεις


Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι βουλευτικές αποζημιώσεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα 141.898.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που τίθεται σε συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, φέτος θα υπάρξουν περικοπές 6,8 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση την ανάλυση των πιστώσεων, τα ποσά που προβλέπονται για την βουλευτική αποζημίωση, για την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, για το επίδομα της οργάνωσης των γραφείων τους, τα έξοδα κίνησης τους, αυτές παραμένουν ίδιες με τις πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2013.

Για την αποζημίωση των βουλευτών ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 20,9 εκατομμύρια ευρώ, για την αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές το ποσό που έχει προβλεφθεί είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ, για την οργάνωση γραφείου είναι 6,4 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα κίνησης 1,36 εκατομμύρια ευρώ.

Για το βασικό μισθό των υπαλλήλων της Βουλής έχουν προβλεφθεί για το 2014 πιστώσεις 20,3 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, 2 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τις πιστώσεις του 2013.

Την ίδια ώρα όμως οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί επειδή οι υπάλληλοι της Βουλής υπήχθησαν στην «υπερβάλλουσα μείωση» (σ.σ.στο ίδιο καθεστώς έχουν υπαχθεί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών) οι πιστώσεις θα αυξηθούν κατά 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, για τις μισθολογικές διαφορές βάσει ενιαίου μισθολογίου βαθμολογίου (άρθρο 29 παράγραφος 2 του Ν. 4024/2011), οι πιστώσεις το 2014 θα ανέλθουν σε 15,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 ήταν 13.130.000 ευρώ. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προσερχόμενος στο Eurogroup Στουρνάρας: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο της Ελλάδας


Στουρνάρας: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο της Ελλάδας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα ώς σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημείωσε ότι περιμένει μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση στο Eurogroup και ότι ανυπομονεί γι' αυτήν.

Νωρίτερα, πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να επιταχύνει λίγο τις προσπάθειες, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία».

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε πρόοδο πριν μπορέσουμε να πάρουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα».

Η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε στις 4 μ.μ. Εκεί θα φανεί εάν και κατά πόσον οι εταίροι ενστερνίζονται τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το 2014 και όχι οριζόντων παρεμβάσεων, όπως και οι προθέσεις τους για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Και τρίτη, αναπληρωματική, εφέτης ανακρίτρια...


...στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής...

Η εφέτης ανακρίτρια Μαρία Βετούλα- Σιμιτζή θα είναι η τρίτη ανακρίτρια που θα αντικαθιστά σε περίπτωση ...
κωλύματος τις ήδη ορισθείσες ανακρίτριες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με απόφαση της Ολομέλειας Εφετών.
Την ίδια ώρα, οι δικαστικοί λειτουργοί Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλο συνεχίζουν την έρευνά τους και καλούν τον φερόμενο ως επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά να απολογηθεί στις 25 Νοεμβρίου για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κι εκβίαση αλλοδαπών.
Επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του περί εκβίασης αλλοδαπών έχει καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ....
naftemporiki.gr

Read more...

Παρουσιάστηκε το ν/σ για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο...


Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με το οποίο ...
επιχειρείται να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

“Δεν θα είναι ένα ακόμα Ταμείο. Δε θα έχει επικαλύψεις με υφιστάμενα εργαλεία. Θα έχει αξιόπιστους διεθνείς εταίρους και management με εγνωσμένη εμπειρία” δήλωσε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε το ΕΕΤ ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση νέων πόρων στην ελληνική οικονομία, το οποίο θα έχει νομοθετηθεί εντός του 2013 για να μπορέσει από το 2014 να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Κεφάλαια του ΕΕΤ

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειρίζεται το ταμείο θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Το ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και του ΕΣΠΑ.

Επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ θα εξετάσει η γερμανική τράπεζα KfW, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί.

Κατ' αρχήν συμμετοχή έχει επίσης συμφωνηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ συζητήσεις διεξάγονται με το γαλλικό ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Caisse des Depots) κ. ά.

Στο τέλος της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης του Ταμείου, το τελικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ΕΕΤ προετοιμάζεται από ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών χρηματοδοτών, δηλαδή της KfW, της ΕΤΕπ, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, του Caisse des Depots και των υπουργείων Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών με την υποστήριξη του Invest in Greece.

Διοίκηση και τομείς επενδύσεων

Το ΕΕΤ θα διοικείται από επαγγελματικό management το οποίο θα επιλεγεί από τους μετόχους του σύμφωνα με το Καταστατικό του, μετά από διαφανή διαδικασία επιλογής, με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στα συλλογικά όργανα διοίκησης θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης ή εκπρόσωποί τους που θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Η διοίκηση του ΕΕΤ θα αξιολογεί τις επενδυτικές προτάσεις και η απόφαση της χρηματοδότησης θα λαμβάνεται από επιτροπή επενδύσεων, αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από ανεξάρτητα μέλη εγνωσμένης επαγγελματικής εμπειρίας.

Η διοίκηση του Ταμείου θα είναι ενιαία, ωστόσο, μπορεί να συστήνονται υποταμεία για διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας με managers αντίστοιχης διοικητικής εμπειρίας διαχείρισης επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Το ΕΕΤ α) θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους, β) θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜΜΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο και γ) θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

Οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με το ΕΕΤ για δάνεια μέσω των ελληνικών τραπεζών κατά το επιχειρησιακό μοντέλο της KFW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών. Ο στόχος του Ταμείου είναι το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό, λόγω της υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης των βασικών εταίρων (KFW, EIB, Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια.

Στοιχεία διαφοροποίησης

Το ΕΕΤ έχει βασικό στόχο να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και να να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις ΜΜΕ με παροχή δανείων φθηνότερου κόστους (χαμηλότερου επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, για παράδειγμα το ΕΕΤ θα μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε ΜΜΕ, ή να παρέχει ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων υγειών ΜΜΕ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΕΤΕΑΝ.

Κεφαλαιακό ρίσκο

Το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού ρίσκου αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους εκάστοτε αναπτυξιακούς νόμους, το οποίο ωστόσο προσδοκά υπεραξίες από το συμμετοχή του στο ΕΕΤ, κάτι που δεν ισχύει για τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Τέλος, όπως αναφέρεται, η λύση του ΕΕΤ έναντι της ίδρυσης τράπεζας προτιμήθηκε επειδή θα ήταν πολύ δύσκολο να ιδρυθεί νέα τράπεζα, η οποία θα απαιτούσε έτσι κι αλλιώς περισσότερα κεφάλαια και θα λειτουργούσε σε πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Επιπλέον το ΕΕΤ μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα και να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις...
enet.gr

Read more...

Οι 5 ανατροπές στον φόρο ακινήτων Διπλός φόρος για ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ



Διαβάστε πώς το ΕΤΑΚ θα συνδυαστεί με ένα νέου τύπου... ΦΜΑΠ - Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης για ακίνητα πάνω από 140.000 ευρώ

Να συνδυάσει το ΕΤΑΚ με ένα νέου τύπου... ΦΜΑΠ, που θα επιβάλλεται όμως από τα 300.000 ευρώ αντί τα 400.000 ευρώ, όπως  ίσχυε  παλαιότερα, επιχειρεί το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων, που εκπονείται στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι βουλευτές κατάφεραν να επιβάλλουν στο οικονομικό επιτελείο αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι: ένας φόρος ανά ακίνητο, αλλά από ένα ύψος περιουσίας και πάνω αναμένεται να ενεργοποιείται και ένας επιπλέον φόρος σαν τον ΦΑΠ που επιβαλλόταν από τα 200.000 ευρώ και άνω.

Με βάση τις ως τώρα προτάσεις και την επεξεργασία τους με τα μοντέλα απόδοσης του νέου συστήματος, έρχονται πέντε μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ακινήτων:

-          Αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου θα γλιτώσουν επιβάρυνση 160 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ, αφού θα μείνουν αφορολόγητα τα αγροτικά ακίνητα στην περιφέρεια. Για τα αγροτεμάχια θα πληρώσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ.
-          Ελάφρυνση 300-500 εκατ. ευρώ θα δουν οι μικροϊδιοκτήτες στα αστικά κέντρα αλλά ιδίως στην περιφέρεια, εν σχέση με όσα πλήρωναν με το ΕΕΤΑ ή θα πλήρωναν με τον ΕΝΦΑ.
-          Τα βάρη αυτά θα μετακινηθούν στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 140.000 και άνω θα φορολογηθεί με μεγαλύτερους συντελεστές από όσο αρχικά σχεδιαζόταν.
-          Ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα συνολικής αξίας από  300.000 ή 350.000 ευρώ και άνω θα πληρώνουν φόρο και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, πέραν του φόρου που αναλογεί μεμονωμένα για κάθε ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν 400-500 εκατ. ευρώ επιπλέον, για να μην αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει υψηλότερο αφορολόγητο για το νέο φόρο περιουσίας, με παράλληλη εφαρμογή υψηλών συντελεστών στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα πρότυπα του ΦΜΑΠ. Στην πρόταση αυτή πάντως φέρεται να αντιδρά η Ν.Δ.

Οι αλλαγές στο σχέδιο του φόρου ακινήτων κρίθηκαν επιβεβλημένες, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στις ΚΟ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι εκ των οποίων προειδοποιούσαν ανοικτά ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν πέσει η κυβέρνηση.

Πηγή: newmoney.gr 
.protothema.gr

Read more...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “αδειάζει” τον Ερντογάν


dept«Δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ότι «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος».
Η κ. Ψάκι ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη της τη συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας και είπε ότι θα ερευνήσει το θέμα, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».
Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Μίλησε για «ευκαιρίες» στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και ειδικότερα επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου. Το θέμα της ομιλίας της ήταν «Στην κατεύθυνση μίας Διατλαντικής Αναγέννησης: Διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον».
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές στο νησί δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία, ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των δυο ηγετών (προέδρου Αναστασιάδη και Έρογλου) να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που προσφέρουν η Τουρκία και η Ελλάδα, όπως είπε.
Επίσης, έκανε λόγο για «νέα δεδομένα» που δημιουργεί ο τομέας της ενέργειας για την περιοχή, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κάλεσε τις δυο κοινότητες του νησιού να συνεργαστούν όχι μόνο για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για να αξιοποιήσουν μαζί τους υδρογονάνθρακες.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Read more...

Απειλή επίταξης για να ανοίξουν τα ΑΕΙ


panepistimio-apergia-660_0Αποφασισμένος παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει έως και την επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα στα δύο ιδρύματα.
Η παρατεταμένη απεργία -ήδη στη δέκατη εβδομάδα- θέτει σε κίνδυνο το εξάμηνο στα δύο ιδρύματα, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια αναπλήρωσης των μαθημάτων.
“Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο”, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Το μήνυμα αυτό μετέφερε το Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο.
Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς προκρίνει ακόμη και τη λύση της επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων, αφού, εάν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα από την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές.
Το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ θα χαθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα δύο εμβληματικά ιδρύματα της χώρας.
Η υποβάθμισή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και ως προς τη διεθνή τους εικόνα θα είναι δραματική και εκτιμάται ότι τα δύο ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
Η απόφαση για επίταξη των διοικητικών ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ΑΕΙ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
«Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο και να γίνουν τα μαθήματα, αρκεί οι διοικητικοί να επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες. Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, χωρίς να λέει τι θα πράξει εάν οι διοικητικοί δεν συναινέσουν.
Παράλληλα, η ΔΑΠ έκανε έκκληση στις πρυτανικές αρχές «έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα ΑΕΙ», ενώ δεν αποκλείεται φοιτητές να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 25.000 οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στο http://www.anoixtessxoles.gr). Από την πλευρά του, ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις.
«Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής. Μετά τις παροτρύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να “ανακαλύψει” απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!», είπε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι το ΑΣΕΠ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων που υπέβαλαν σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Παιδείας 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ, με στόχο να μοριοδοτηθούν.
ΠΗΓΗ: news247.gr

Read more...

Κίνηση 75: Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες


20131114-103729.jpgΔιοχέτευση ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και ειδικά από εκείνες που το Δημόσιο έχει κυρίαρχο ρόλο, ζητά η κίνηση των «75» του ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν δε ότι τα χρήματα προέρχονται από το δάνειο που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως «οι εύκολοι στόχοι της κρίσης». Μάλιστα εγκαλούν τις τράπεζες για το ότι «ενώ έλαβαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους, αρνήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο έλεγχό τους μέσω των κοινών μετοχών και ακόμη και σήμερα αρνούνται να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Το κείμενο των «75» αναφέρει ενδεικτικά:
«Καλούμε τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ακόμη και τώρα, να μας πουν πόσα χρήματα εξ αυτών έχουν διαθέσει στην πραγματική οικονομία και πόσα προγραμματίζουν να διατεθούν το επόμενο διάστημα. Έχουν υποχρέωση να προχωρούν σε κουρέματα δανείων και σε συνεχείς ρυθμίσεις. Είναι αδιανόητο να δέχονται να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια, στο 30% της αξίας τους, σε distress funds του εξωτερικού και να μην κάνουν κούρεμα χρεών στους Έλληνες δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα καθιστά το υπόλοιπο των μη διαγραφέντων οφειλών βιώσιμο και διαχειρίσιμο.
● Το τραπεζικό σύστημα επιμένει επί μακρόν σε διαδικασίες απομόχλευσης.
Το ζήτημα της ρευστότητας καθίσταται κορυφαίο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία ελπίδας στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Το πιθανότερο είναι, το τραπεζικό σύστημα να επιμείνει σε στρατηγική απομόχλευσης. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο και εθνικά επιτακτικό να διασφαλιστεί η διοχέτευση στην αγορά νέας χρηματοδότησης με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών φορέων. Όχι ασφαλώς με τη δημιουργία νέων τραπεζών, αλλά νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών φορέων, σε εθνική και περιφερειακή εμβέλεια, οι οποίοι θα πρέπει να διοχετεύσουν στην αγορά, σε νέες παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, κεφάλαια τουλάχιστον 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία, με στόχο τη δημιουργία 150.000 μικρών και μεσαίων νέων επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας. Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να εξασφαλίσει το 50% του ποσού (10 δις ευρώ) από διεκδίκηση πρόσθετων κεφαλαίων για τον Ευρωπαϊκό Νότο ή το νέο ΕΣΠΑ.

Read more...

Υπέρ Γιώργου Παπανδρέου όλες οι τουρκικές εφημερίδες που είπε οτι Δημοκρατία δεν ειναι μόνο εκλογές


20131114-161358.jpg
Οι παρεμβάσεις του Γ.Παπανδρέου είχαν μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο .Ιδού οι βασικοί τίτλοι:
Η Vatan αναφέρεται στις δηλώσεις Παπανδρέου, με τον τίτλο: «Υποστήριξη του γείτονα στο Γκεζί»
Η Turkiye αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου υποστήριξε το Γκεζί».
Άλλες εφημερίδες με πρωτοσέλιδους τίτλους γράφουν αποσπάσματα της ομιλίας του πρωην πρωθυπουργού:
Η Taraf γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο: «Φύτεψε δενδρύλλιο στο σημείο που άρχισε το θέμα Γκεζί».
Η Radikal κάνει αναφορά στο θέμα με τίτλο: «Φυτεύτηκε δενδρύλλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο πάρκο Γκεζί».
H Posta γράφει για το θέμα με τον τίτλο: «Έκκληση για το Γκεζί από τους Σοσιαλιστές»
Η Milliyet γράφει για το θέμα με τον τίτλο: «Οι άνθρωποι αποκαλούν ‘G0’ τους ‘G20’».
Η Hurriyet αναφέρεται στις δηλώσεις Παπανδρέου με τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου είπε: Η δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές».
Το ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί και η Cumhuriyet.
Η Bugun αναφέρεται στο θέμα με τίτλο: «Ο Παπανδρέου φύτεψε δενδρύλλιο στο Γκεζί».

Read more...

Ταμήλος: "Βόλευε την κυβέρνηση όταν η ΧΑ καθάριζε τις γειτονιές από τους αλλοδαπούς"



Τι δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος, για τη Χρυσή Αυγή, την ΝΔ και τη θεωρία των δύο άκρων (Vid)
Για αρχικά επιπόλαια αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Action 24 ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος.
Ο κ. Ταμήλος έκανε λόγο για αρχικά επιπόλαια αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, η οποία όμως βόλευε την κυβέρνηση ενώ εκτίμησε ότι και η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσής Αυγής βόλευε τα δύο κόμματα διότι "ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι για να βγει πρώτο κόμμα πρέπει η Χ.Α να έχει πάνω από 10 - 12%, επειδή στερεί ψήφους από τη ΝΔ".
Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η αντιπαλότητα αυτή δυνάμωνε τα δύο κόμματα και έβαζε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και την κυβέρνηση, σημειώνοντας: "Η θεωρία των δύο άκρων δυναμώνει τα δύο άκρα".

Read more...

Μάρτυρας - κλειδί: Ξέρω τον εκτελεστή των δύο μελών της Χρυσής Αυγής



Τι ανέφερε μάρτυρας - κλειδί στην Αντιτρομοκρατική για τον εκτελεστή των δύο νέων στο Νέο Ηράκλειο
Μάρτυρας - κλειδί, που κρατείται για πολύ σοβαρή υπόθεση, "φωτογράφισε" στους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής τον εκτελεστή των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
Φέρεται να συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής και του τηλεοπτικού σταθμού Alter, γεγονός που συνδέει τις οργανώσεις - φάντασμα ΟΠΛΑ και Σέχτα Επαναστατών.
Όσα κατέθεσε το "βαθύ λαρύγγι" επιβεβαιώνονται και από τα βίντεο των επιθέσεων, καθώς ο δράστης που φαίνεται να πυροβολεί τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από το κανάλι στο Μπουρνάζι περπατά με τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν και ο δολοφόνος των δύο νέων στο Νέο Ηράκλειο.
"Έχει ίδιο βάδισμα, ίδια σωματοδομή, ενώ κρατά με τον ίδιο τρόπο το όπλο και στις δύο επιθέσεις. Ένας τρόπος που δείχνει πως δεν έχει τη διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαίδευση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κρατάς ένα πιστόλι την ώρα που βάλλεις εναντίον του στόχου", ανέφερε άνθρωπος που γνωρίζει τα "σκοτεινά μονοπάτια" της τρομοκρατίας.
Με οδηγό όσα είπε ο μάρτυρας, οι αστυνομικοί έχουν περιορίσει τον κύκλο των υπόπτων σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα και πιστεύουν πως τελικά θα βρουν την άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δολοφόνων.
Πηγή: Espresso

Read more...

Έρχονται νέοι σταθμοί Μετρό: Από το Άλσος Βεΐκου στον Ευαγγελισμό



Μέσω της ΕΤΕΠ η χρηματοδότηση τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Από το Άλσος Βεΐκου μέχρι τον Ευαγγελισμό. Σε ποιες περιοχές οι σταθμοί
Τη χρηματοδότηση τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό, που θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό, με ένα δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξετάζει ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ.
Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει το έργο εντός του 2014, με τη δημιουργία εννέα σταθμών.
Ο κ. Χόγιερ δήλωσε ότι, η ΕΤΕπ είναι υπερήφανη που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση του Μετρό της Αθήνας και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.
Αποφάσεις στις αρχές 2014
Οι οριστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναμένονται στις αρχές του 2014, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επεκτάσεις που θα υλοποιηθούν τελικά. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ υπήρξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την πορεία των έργων και υπήρξε ένθερμος για τη χρηματοδότησή τους.
Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Γραμμής 4, θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου, διασχίζοντας τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στον σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού. Η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και της δημοπράτησης, θα περιλαμβάνονται σταθμοί , όπως Καισαριανή, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί κ.α
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό», Χρ. Τσίτουρα «η υλοποίηση των έργων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη της ΕΤΕπ».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα λειτουργούν και κατασκευάζονται 61 χλμ. δικτύου με 65 σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού κόστους 6,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού είναι 53 χλμ. δικτύου με 46 σταθμούς, συνολικού κόστους 5,2 δισ. ευρώ.
Στα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί, περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Ν. Φάληρο-Πειραιάς, η μελέτη-κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων και η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Η τελευταία συνδυάζει την αρχιτεκτονική ανάπλαση κεντρικών οδών και πλατειών της Αθήνας με την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου. Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», έκανε αναφορά και στα μικρότερα έργα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης και μετεπιβίβασης.
Οι επικείμενες επεκτάσεις
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της «Αττικό Μετρό» οι επεκτάσεις που αναμένεται να προωθηθούν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός είναι οι εξής:
Ευαγγελισμός - Φάρος Ψυχικού και Φάρος Ψυχικού - Μαρούσι: Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο τμήμα της γραμμής 4, καθώς περιλαμβάνει 10 σταθμούς και 10 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Θεωρητικά θα δημοπρατηθεί μετά το 2015.
Άλσος Βεΐκου - Περισσός: Είναι μία σημαντική επέκταση πιθανότατα με 2 σταθμούς που θα ενώσει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 1 του Μετρό στον σταθμό Περισσός, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες μετακίνησης στους επιβάτες.
Μαρούσι - Εθνική Οδός: Η επέκταση εντάσσεται μάλλον στη Γ` φάση των επεκτάσεων, καθώς για να ξεκινήσει πρέπει να έχει -έστω- μπει σε τροχιά η κατασκευή της γραμμής μέχρι το Μαρούσι. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει τρεις σταθμούς, ενώ θα φτάσει στην Εθνική Οδό περνώντας από τις περιοχές Πεύκης και Λυκόβρυσης.
Επενδύσεις
Η ενίσχυση των υποδομών των μεταφορών τα επόμενα δέκα χρόνια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Οι μεταφορές, είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι ένας τομέας που μπορεί να αποφέρει έσοδα στη χώρα, καθώς η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ε.Ε. για την αναπτυσσόμενη Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, τα νέα κέντρα παραγωγής της Ασίας.
Η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια. Να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στον τομέα αυτό.
Προτεραιότητα τα οδικά έργα
Προτεραιότητα για τη χώρα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι σύμφωνα με τον υπουργό οι αυτοκινητόδρομοι. Όπως επιβεβαίωσε με τους εκπροσώπους της ΕΤΕπ, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για τη δανειοδότηση της Ολυμπίας Οδού και ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την αναδιάρθρωση του αυτοκινητόδρομου ΜΟΡΕΑ έχουν ολοκληρωθεί. Την επόμενη προγραμματική περίοδο, συνέχισε ο υπουργός, τη σκυτάλη θα λάβει ο σιδηρόδρομος και οι συνδέσεις του με τα λιμάνια. Προτεραιότητα θα έχουν οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics, έργα για τα οποία θα ζητηθεί επίσης η συνδρομή της ΕΤΕπ.
Ακόμη ο Μ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους της τράπεζας ότι μετά την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των αυτοκινητοδρόμων θα επαναπροκηρυχθεί το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη και ζήτησε από την ΕΤΕπ να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για το έργο, το οποίο είναι το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στη χώρα, αλλά η λειτουργία του έχει εποχικό χαρακτήρα.
Πηγή: Ημερησία

Read more...

Πανούσης: Η ΔΗΜΑΡ δεν επιστρέφει στην κυβέρνηση - Να εξετάσουμε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ



Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο βουλευτής και εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης
"Ευχαριστούμε, δε παίρνουμε". Αυτή ήταν η απάντηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννη Πανούση, στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για επιστροφή του κόμματος του στην κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο", ο κ. Πανούσης είπε πως "πρόκειται για μια πρόταση η οποία είναι στο πεδίο της πολιτικής φαντασίας".

"Κυβερνώσα αριστερά χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν υπάρχει"
Επίσης, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς ολοκλήρωσε τον κύκλο του και πλέον είναι η ώρα της αριστεράς, για την οποία σημείωσε πως δε μπορεί να κυβερνήσει δίχως τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ .
Τέλος, "κούνησε το δάχτυλο" στα υπόλοιπα κόμματα για τη στάση που τηρούν απέναντι στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά, "μη τραυματίζετε τη ΔΗΜΑΡ γιατί από εκεί θα βρείτε συνομιλητές".
Στην ερώτηση εφόσον το σημερινό ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν πιθανό συνομιλητή με τη ΔΗΜΑΡ, ο Γ. Πανούσης δήλωσε πως "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λύσει μόνο του τα προβλήματά του, δεν μπορούμε εμείς να καλύψουμε τις κινήσεις του παλιού ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του σημερινού του Βενιζέλου".
(Πηγή: Στο Κόκκινο)

Read more...