Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο

Σήμερα τα Φώτα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λαμπρές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στο επίκεντρο του εορτασμού το λιμάνι του Πειραιά, όπου πλήθος πολιτικού κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον ποταμό Άρδα, στον Έβρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α' Πειραιά του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και Δημήτρης Καρύδης, οι βουλευτές της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Τραγάκης και πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.

Άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.

Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας τόνισε: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βάφτιση του Ιησού Χριστού. Τη φανέρωση της Αγίας Τρίαδας. Σήμερα φωτίζεται ο κόσμος, σήμερα αγιάζονται τα νερά. Το μήνυμα είναι ότι με σχέδιο, με φώτιση, με όραμα και αισιοδοξία προχωράμε δυνατά μπροστά».

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε «φώτιση σημαίνει 'φεύγει το σκοτάδι και έρχεται η αισιοδοξία', αυτό με τη βοήθεια του Θεού ελπίζω να γίνει φέτος για τον κάθε Έλληνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και κυρίως για την πατρίδα μας».

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την πλευρά του: «Είθε ο αγιασμός των υδάτων του Αιγαίου να φτάσει μέχρι το Ερζερούμ και να ευλογήσει ο Θεός μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας, στη θάλασσά μας, που καθαγιάσθη από τον αγώνα του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας».

Το πρωί, πριν από την τελετή, τελεσθηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και του μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ.

Στη Θεσσαλονίκη στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Άνθιμος και την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Στη συνέχεια, ο κ. Καμίνης παρέστη και στην τελετή στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Στο Φανάρι σε εξέλιξη βρίσκεται η δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ η τελετή Αγιασμού των Υδάτων θα γίνει σε λίγο στο Κεράτειο Κόλπο.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή στον Πειραιά λέγοντας ότι «τα Θεοφάνεια και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού είναι μια εκ των κορυφαίων θρησκευτικών γιορτών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Κατά τη γνώμη μας, μια καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα τελετή δεν μπορεί και δεν πρέπει να οργανώνεται από εκπροσώπους θεσμών της κοσμικής εξουσίας.

» Εάν αυτή την πρόσκληση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πειραιά, με διαφορετικά κριτήρια θα καθοριζόταν η δική μας στάση. Η Πολιτεία και η Εκκλησία σε ένα δημοκρατικό καθεστώς θα πρέπει να έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους.

» Αυτή άλλωστε ήταν πάντα η άποψη του πολιτικού μας χώρου και γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο φέτος αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, δεν έχουμε ανταποκριθεί στις ανάλογες προσκλήσεις των εκάστοτε Δημάρχων Πειραιά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στην Ελλάδα το 80% των παράνομων μεταναστών της Ε.Ε. Παπούλιας: «Ευρωπαϊκό πρόβλημα» η εισροή μεταναστών από τον Έβρο


«Ευρωπαϊκό πρόβλημα», είναι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που επισκέφθηκε τον Έβρο για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο κ. Παπούλιας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ζήτησε από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

«Η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο», τόνισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας κι επισήμανε ότι «για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε». 



Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορα της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

tanea.gr
Read more...

Η δικαίωση των ΗΠΑ και τα αδιέξοδα της Ευρώπης

Ο Μπερνάνκε “κόβει” χρήμα, Τρισέ – Μέρκελ κοιτούν τα ελλείμματα


http://img.protothema.gr/AF7AE83302B28808DE0D6248D3059009.jpg
Οι αναλυτές μιλούσαν για το πρώτο «κρας τεστ» της Ευρωζώνης για τη νέα χρονιά. Αναφερόμενοι φυσικά στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα με τη Λισαβόνα να αντλεί μεν τα προσδοκώμενα 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με ένα εξόχως αλμυρό επιτόκιο (3,68% από 2,04% το Σεπτέμβρη).

Άπαντες επέλεξαν (;) να μην εστιάσουν στην έτερη δημοπρασία της ημέρας, αυτής των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας. Κι όμως τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές προς πάσα κατεύθυνση αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στον πυρήνα της Ευρώπης, στην – ακόμα – κραταιά Γερμανία, που σήμερα κλήθηκε να πληρώσει αυξημένο κόστος στο δανεισμό της: άντλησε περί τα 3,9 δισ. ευρώ (ζητούσε ΕΩΣ 5 δισ.) αντί επιτοκίου 2,87%, την ώρα που στην αμέσως προηγούμενη έκδοση πλήρωσε 2,59%.

Κι ως νούμερο μπορεί να μην τρομάζει, αναλογικά όμως καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως την τελευταία φορά που η χώρα μας απευθύνθηκε στις αγορές (Προ Μνημονίου δηλαδή) πλήρωσε 5,25%! Η σύγκριση – τηρουμένων των αναλογιών και της δυναμικής των δύο οικονομιών – ενίοτε είναι πολύ χρήσιμη και αποκαλυπτική …

Έπεται η Γαλλία, που ομοίως αναμένεται να «πάρει» τα μηνύματά της από τις αγορές. Από τις αγορές που δεν πείθονται από πολιτικά «εργαλεία» τύπου «Μηχανισμών Στήριξης» και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Από τις αγορές που στέλνουν την Πορτογαλία με μαθηματική ακρίβεια στις αγκάλες του ΔΝΤ και του Ευρωταμείου. Τις αγορές που περιμένουν την Ισπανία να βγει για … κεφάλαια κίνησης. Τις αγορές που σήμερα «τιμώρησαν» τις μετοχές των μεγάλων ισπανικών τραπεζών με την τεράστια έκθεση στην σχεδόν καταδικασμένη Πορτογαλία. Τις αγορές που αντιθέτως ακόμα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη FED του Μπεν Μπερνάνκε και στις ακαριαίες, αποφασιστικές κινήσεις του.

Η ειδοποιός διαφορά Ευρώπης και Αμερικής συνίσταται στην ύπαρξη ενός και μόνου κέντρου πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: οι Αμερικανοί κόβουν χρήμα, δεν διστάζουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά, ούτε να αντιδράσουν άμεσα. Το πόσο αποτελεσματικοί είναι θα αποδειχθεί εν ευθέτω χρόνω, προσώρας όμως το στοίχημα το κερδίζουν.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία το καταδεικνύουν: οι ειδικοί προέβλεπαν μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αυτές τριπλασιάστηκαν! Έβλεπαν μικρή υποχώρηση στο δείκτη υπηρεσιών, αυτός εκτινάχθηκε σε υψηλά από το 2001! Οι αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν το 2010 τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη τους εδώ και μια 20ετία. Με κρατικές «ενέσεις ρευστότητας» βέβαια και με κεφάλαια των φορολογουμένων ως «μαγιά», αλλά μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και στη Γηραιά Ήπειρο; Και εν τέλει μήπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ήταν αυτές που πρώτες έσπευσαν για κεφαλαιακή ενίσχυση στη FED και στο «επάρατο» για τους Ευρωπαίους πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,6 τρις δολαρίων (συνολικά, μαζί με την … επέκταση των 600 δις δολαρίων έως τον ερχόμενο Ιούνιο).

Εν κατακλείδι οι κορυφαίοι αναλυτές ψέγουν συνεχώς τους Ευρωπαίους για την ατολμία τους και τους λάθος χειρισμούς τους στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μόνο τα τελευταία δύο 24ωρα διαχειριστές της Pimco, της BlackRock, της Royal Bank of Scotland, της JP Morgan, αλλά και νομπελίστες Οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Κέν Ρόγκοφ μίλησαν ευθέως και ανοικτά για τις ευθύνες της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στην επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και για την καταρράκωση του ευρώ.

Είναι οι ίδιοι που στα reports τους «ψηφίζουν» ΗΠΑ και Μπεν Μπερνάνκε. Μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν απλές Κασσάνδρες. Προς το παρόν όμως τα «μαύρα χάλια» της ευρωπαϊκής οικονομίας τους κάνει να δείχνουν on target …
Read more...

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ, ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Σε απόγνωση έχουν έρθει εκατοντάδες οικοδόμοι σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Ξάνθη, τη Χρυσούπολη, την Καβάλα, το Διδυμότειχο, καθώς έπεσαν θύματα μίας μεγάλης κομπίνας με πλαστά οικοδομικά ένσημα.Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ δεν έχουν ούτε παροχές ασθενείας...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Δράμας Γιώργο Σαβρίδη, θύματα της κομπίνας έπεσαν τουλάχιστον 400 οικοδόμοι στην Ξάνθη, 45 στο Διδυμότειχο, 45 στη Δράμα, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος έρχονται καθημερινά στο φως και νέα περιστατικά.Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ανάλογες της πρόσφατης κατάληψης του ΙΚΑ Χρυσούπολης.Πολλοί από τους παθόντες κατηγορούν το ΙΚΑ ότι αντέδρασε με καθυστέρηση, παρόλο που ήταν προφανές ότι κάτι συνέβαινε με τα ένσημά τους. Μάλιστα, ορισμένοι επισημαίνουν ότι στο κύκλωμα που τους εκμεταλλεύτηκε υπάρχει εμπλοκή και υπαλλήλου του ιδρύματος, εκτός από την εμπλοκή εργολάβων και λογιστών.Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία των οικοδόμων - λόγω της μεγάλης κρίσης στην οικοδομή - να βρουν ένσημα προκειμένου να έχουν περίθαλψη και δωρόσημο το επόμενο έτος.Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την κομπίνα, πούλησαν τα ένσημα στους οικοδόμους και με κάποιο τρόπο τα καταχώρησαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ.Όταν όμως μετά από ελέγχους αποδείχτηκε ότι τα ένσημα ήταν πλαστά, ακυρώθηκαν από το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρόσημο.Το ύψος της απάτης ανέρχεται περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Read more...

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ


Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κάνουν σοβαρά βήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις στον οικονομικό τομέα...
Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στο Κογκρέσο «να χειριστεί με υπεύθυνο τρόπο το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την περιστολή του δημοσίου χρέους», το οποίο θα κληθεί να εξετάσει προσεχώς.
Read more...

«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός...» Θεοφάνια, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου

tovima.grΘεοφάνια ή Φώτα। Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.


Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι και τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων.

Τα έθιμα της ημέρας τελειώνουν αργά το βράδυ και τα μεσάνυχτα πιστεύεται ότι ανοίγουν οι ουρανοί. Την ώρα εκείνη, λέει η παράδοση, όποιος ευχηθεί κάτι με όλη του την καρδιά, θα πραγματοποιηθεί.

Η μέρα των Θεοφανίων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Στους ναούς ψάλλεται, όπως και την προηγουμένη, η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών». Ακολούθως, ο Ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο Ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».

Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό, ενώ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο ονομάζεται «πιάσιμο του σταυρού» και εκείνος που θα βρει και θα πιάσει πρώτος τον σταυρό, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.



Read more...

Με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν συναντάται την Πέμπτη ο Γ.Παπανδρέου

Περιοδεία στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν συναντάται την Πέμπτη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε ημερίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

Πριν συνεχίσει τις επαφές του στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους του για τη δημιουργία κοινής οικονομικής διακυβέρνησης και την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα.

Κατά την παραμονή στο Παρίσι ο Γ.Παπανδρέου θα έχει συζητήσεις για την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την εξελισσόμενη πολιτική συζήτηση για το ευρωομόλογο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει ευθέως το ζήτημα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και το μέλλον του ευρώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ημερίδα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» αλλά και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω εκδόσεως ομολόγων σε μια περίοδο, που η γαλλική κυβέρνηση και συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, εφόσον ξεπεραστούν νομικά, γραφειοκρατικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πεδίο μάχης πάλι η Κερατέα


Με μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμο πέρασε άλλη μία νύχτα στην Κερατέα, όπου οι κάτοικοι που αντιτίθενται στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά με την Αστυνομία.

Οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στη λεωφόρο Λαυρίου, όπου έχουν στήσει μπλόκο. Η ένταση επεκτάθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το οποίο πολιορκήθηκε για αρκετή ώρα από μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων, οι οποίοι πετώντας πέτρες έσπασαν τα τζάμια του κτηρίου και προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα περιπολικά.

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και έξω από το κτήριο της Τροχαίας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, οι αστυνομικές δυνάμεις με τη χρήση χημικών επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απάντησαν πετώντας μολότοφ κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας, με τους κατοίκους να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη. Μάλιστα, κατήγγειλαν τους αστυνομικούς για δολιοφθορές και πρόκληση υλικών ζημιών σε σταθμευμένα οχήματα.

Η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και έκτοτε επικρατεί ηρεμία.

tanea.gr
Read more...