Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ήρθε, είδε και απήλθε άπραγη και προβληματισμένη η Ντόρα


Σε φιάσκο εξελίχθηκε τελικά, όπως το γράψαμε από την Πέμπτη, η πολυαναμενόμενη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Νομό Έβρου
Της γύρισαν την πλάτη ακόμη και οι θεωρούμενοι ως δικοί της
Ποια είναι τα στελέχη από τον Έβρο που συμμετέχουν στο νέο κόμμα

Οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να... αποφύγουν τη Ντόρα
Τις τελευταίες ημέρες τα παπαγαλάκια διέδιδαν ότι με την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο, πολλά τοπικά επώνυμα στελέχη θα προσχωρήσουν στο νεοϊδρυθέν κόμμα και μιλούσαν για σημαντική ενίσχυση της τάσης μετακίνησης μελών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς τη "Δημοκρατική Συμμαχία".
Μας έλεγαν επίσης ότι η επιρροή της Ντόρας στο νομό Έβρου είναι πολύ μεγάλη, καθώς διατηρεί καλή ομάδα συνεργατών και στελεχών που τη στηρίζουν διαχρονικά και η περιοδεία της στο νομό θα ενισχύσει το ρεύμα, που ήδη θεωρείται πολύ καλό για την ίδια...»
Όλα, τα φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ κινητοποιήθηκαν για την επίσκεψη της Ντόρας, την διαφήμισαν, την πρόβαλαν, της πήραν αποκλειστικές συνεντεύξεις και αναφερόταν για τις φωτιές που ανάβει στη Ν.Δ. η επίσκεψη Μπακογιάννη στον Έβρο! Διαβάσαμε σε άρθρο της Ιωάννας Παρασχάκη στην εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ:
"Ανησυχία επικρατεί στην τοπική Νέα Δημοκρατία για τις επιπτώσεις της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη στον Έβρο, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για σημαντική ενίσχυση της τάσης μετακίνησης μελών και .................
"

Η ΔΕΛΤΑ τηλεόραση αφιέρωσε τις τελευταίες ημέρες αρκετό χρόνο στην επίσκεψη της Ντόρας, στελέχη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» πήγαιναν και ερχόταν στο κανάλι, μας μιλούσαν για το ευνοϊκό ρεύμα που υπάρχει για το κόμμα τους στο νομό, ενώ ο παντογνώστης "δημοσιογράφος" Δημοσθένης Δούκας μας προετοίμαζε για το κύμα προσχωρήσεων στελεχών της Ν.Δ. στο κόμμα της Ντόρας.

Ακόμη και το γνωστό blog της Κομοτηνής Piazza del Poppolo αφιέρωσε αρκετές αναρτήσεις στην επίσκεψη της Ντόρας στον Έβρο, έγραφαν και εκεί για προσχωρήσεις στελεχών, ενώ της πήραν και live διαδικτυακή συνέντευξη.

Και τελικά τι έγινε;
Άνθρακας ο θησαυρός...
Η Ντόρα ήρθε στον Έβρο και στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκαν οι γνωστοί 7-8.
Στο ξενοδοχείο πολλούς περίμεναν, λίγοι πήγαν. Πίο πολλοί ήταν οι Ροδοπίτες από τους Εβρίτες.
Αρκετοί αρνήθηκαν να την συναντήσουν, πολλοί απέφυγαν και κάποιοι που την συνάντησαν της ξεκαθάρισαν ότι δεν φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Εσείς όλοι, που μας τα ζαλίζατε τις τελευταίες μέρες, που είναι οι βουλευτές, οι πρώην βουλευτές και οι πολιτευτές που θα προσχωρούσαν;
Ο Δερμεντζόπουλος έκανε δήλωση «ήμουν, είμαι και θα είμαι Ν.Δ.».
Ο Κελέτσης, που έχει μακροχρόνια φιλική σχέση με την Ντόρα, συναντήθηκε μαζί της και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις εξήγησε ότι την στήριξε σε μία εσωκομματική διαδικασία για την ηγεσία της ΝΔ και ότι τώρα δεν θα την ακολουθήσει.

Που είναι οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Νομαρχιακοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι;

Που είναι τα στελέχη και τα αιρετά μέλη της Ν.Δ.;

Και τελικά η Ντόρα, αφού ήρθε, είδε και πήρε την κρυάδα της, πριν απέλθει διόρισε δύο Ομάδες Πρωτοβουλίας μία στο νότιο Έβρο και μία στο βόρειο Έβρο οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την οργάνωση, την εγγραφή μελών του νέου κόμματος και την προετοιμασία του συνεδρίου τον Μάρτιο.
Οι ομάδες αποτελούνται από τους εξής:

Την ομάδα πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου την αποτελούν οι:
Γιακείμη Πωλίνα, Καλαλίκος Παναγιώτης, Κασιμάτυ Έμυ, Κυριακούδης Κύρος, Μαστορόπουλος Διονύσης, Μπέντης Γιώργος, Μπόγλου Γεώργιος, Μπουρουτζίδου Δέσποινα, Παπατσιλέκα Ελένη, Πεχλιβανίδης Άνθιμος, Σεραφίγκος Χρήστος, Τσαουσίδης Μιλτιάδης, Τσιακίρης Απόστολος, Τσιακίρης Δημήτριος, Τσιουμπανίδης Συμεών.

Την ομάδα πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου αποτελούν οι:
Γκουντουλούδης Αθανάσιος, Κελεσίδης Αναστάσιος, Κελεσίδης Γεώργιος, Μιμιλάκης Κυριάκος, Μπογιατζής Μάξιμος, Μπούτσκας Σταύρος, Παπαδοπούλου Κρυσταλία, Παπαλαμπίδης Δημήτριος, Παπατσαρούχας Ευάγγελος, Περιστεράκης Ευάγγελος, Στράντζελης Μιχαήλ, Τερτσούδη Βέρα, Τσιαγκάνας Ιωάννης, Τσιαγκάνα Μαριάνθη, Χατζηγεωργίου Γεώργιος.

Δεν τους γνωρίζουμε όλους, αλλά οι γνωστοί είναι πολιτικά αποτυχημένοι και μη εκλεγμένοι...

Αν στον Έβρο που είχε δυναμική και ευνοϊκό ρεύμα η Ντόρα, η εικόνα του νέου κόμματος είναι αυτή, φανταστείτε τι την περιμένει στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
στελεχών προς τη «Δημοκρατική Συμμαχία».
Η συζήτηση, για την στάση που θα κρατήσει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκαρτίας Σταύρος Κελέτσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλά στελέχη υποστηρίζουν, πως η μακροχρόνια καλή σχέση του με την κα Μπακογιάννη, ενισχύει την άποψη πως ο κ. Κελέτσης θα βρεθεί σύντομα να υποστηρίζει τη «Δημοκρατική Συμμαχία». Για την στάση του βουλευτή Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, επίσης διακινείται το ίδιο σενάριο...
...Από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» σε τοπικό επίπεδο επικρατεί αισιοδοξία, καθώς εκτιμούν πως η επίσκεψη θα ενισχύσει τις δυνάμεις τους θα κάμψει αμφιβολίες και δισταγμούς, και πολλά στελέχη, ανώνυμα και επώνυμα θα προσχωρήσουν τελικά στο νεοϊδρυθέν κόμμα.


Read more...

ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΙΑΣ ΔΕΚΟ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ 800 ΕΚ. ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Oλα τα μάτια είναι στραμμένα στις ΔΕΚΟ. Από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) ότι διαθέτει σχέδιο για τη δραστική περικοπή του κόστους στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις θα κριθεί η τέταρτη δόση του μηχανισμού...
στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2011. Το επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παραλάβει το πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών που ανέλαβε την ανάλυση των χρηματοοικονομικών στοιχείων επιλεγμένων ΔΕΚΟ. Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ και η επεξεργασία των δράσεων για τον περιορισμό των ζημιών στην ΕΑΒ και στον ΟΔΙΕ. Ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακός έχει ετοιμάσει σχέδιο περικοπών ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές των 52 ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2009 σε 1,73 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 εκτιμώνται σε 1,42 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2011 προαναγγέλλει βαθιές τομές, που ήδη προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για τη μείωση των ζημιών που επιβαρύνουν πλέον απευθείας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Ο στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να περιοριστούν οι ζημιές των 52 ΔΕΚΟ κατά 89% έναντι του 2010 στα 152 εκατ. ευρώ. Ο πυρήνας του σχεδίου είναι η περικοπή των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας κατά 24%, από 1,1 δισ. ευρώ το 2010, στα 833 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Παράλληλα με την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ η τρόικα ζητεί να επισπευσθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μετατάξεις προσωπικού, αλλαγή του συστήματος υπερωριών και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας. Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αναμένεται ότι θα αυξηθούν το 2011 στα 1,20 ευρώ και σε δεύτερη φάση σε 1,50 ευρώ. Επιπροσθέτως, η εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων του Μαΐου θα οδηγήσει το 2011 στην περικοπή των επιδομάτων σε ποσοστό ως 40%.

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει τον μηδενισμό των ζημιών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανία(ΕΑΒ), που εκτιμάται ότι θα υπερβούν εφέτος τα 40 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωση της ΕΑΒ με στόχο να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη μέσα στην επόμενη διετία. Παράλληλα προωθεί μέσω συμβούλων την αποκρατικοποίηση των άλλων δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ- πρώην ΕΒΟ-, Πυρκάλ). Η διαδικασία για την ΕΑΒ προχωρεί και το σχέδιο προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση της παραγωγικότητας. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μετατάξεων ούτε και νέας μείωσης μισθών.

ΟΔΙΕ: «κουτσό» άλογο

Ο ιππόδρομος- ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)-, παρ΄ ότι λαμβάνει εμμέσως επιδότηση από το Δημόσιο (μέσω αυξήσεων κεφαλαίου), παραμένει σταθερά ζημιογόνος από το 2003. Ο ΟΔΙΕ χρωστάει 22 εκατ. ευρώ σε φόρους, σε ασφαλιστικά ταμεία και στους προμηθευτές του, ενώ τα δάνεια που είχε λάβει ανέρχονται σε 138 εκατ. ευρώ. Ο μέσος ετήσιος μισθός των περίπου 120 εργαζομένων φθάνει στις 47.608 ευρώ.

Παρά την εκτίμηση για νέες ζημιές 28,48 εκατ. ευρώ το 2010, ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει κέρδη 2,41 εκατ. ευρώ! Πώς θα συμβεί αυτό; Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο αύξησης του αριθμού των πρακτορείων από 450 (380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ) σε 1.500 για την αύξηση των εσόδων από τα στοιχήματα, με την παράλληλη μείωση του pay out, του ποσοστού κερδών για τους παίκτες. Η δεύτερη εκδοχή είναι πώληση του ΟΔΙΕ σε ιδιώτη.
Read more...

ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΗ Η ΠΑΣΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ...


Έπειτα από το ΠΑΜΕ, ήρθαν και οι αποχωρήσεις της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης από το προεδρείο της ΓΣΕΕ να σημαδέψουν τη σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που είχε ως θέμα συζήτησης τα μεγάλα και...
σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους και να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση της Συνομοσπονδίας. Για φυγομαχία τους κατηγόρησε ο Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι η οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε ότι αν αυτό συμβεί, "δεν θα βρεθεί και θα το ζητήσουμε από όλους τους συνδικαλιστές ούτε ένας να δεχθεί να υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Ας πάνε να κάνουν οι κύριοι της Τρόικας συμβάσεις με τον εαυτό τους ή την κυβέρνηση".

Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί στο ξενοδοχείο ACROPOL (Πειραιώς 1 Ομόνοια) ενώ λίγο μετά την έναρξή της, τόσο ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσωπεί τη ΔΑΚΕ, κ.Β. Μπουζούλας όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος που εκπροσωπεί την Αυτόνομη Παρέμβαση, ο κ. Γ. Γαβρίλης ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ .

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Ι. Παναγόπουλου. Ωστόσο όπως διευκρίνισαν δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τα υπόλοιπα όργανα της Συνομοσπονδίας.
Read more...

Συνεντεύξεις Παμπούκη σε αμερικανικά ΜΜΕ


Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, προβάλλοντας την κυβερνητική πολιτική για τη «δημιουργία σωστών κανόνων» με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Παμπούκης επισκέφθηκε χθες τη Γουόλ Στριτ και χτύπησε το καμπανάκι κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πλαισιωμένος από στελέχη ελληνικών εταιριών, που είναι εισηγμένες στο νεοϋορκέζικο Χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής στη Νέα Υόρκη, με πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση επιχειρηματιών, οικονομικών παραγόντων και αναλυτών για το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων, ο υπουργός παραχώρησε συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει ανάπτυξη και πού απευθύνεται για την προσέλκυση επενδύσεων, σε ποιες χώρες, ποιες εταιρίες και ποιους τομείς, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι «καταρχήν, η ανάπτυξη είναι ζήτημα πολύπλοκο. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με την έννοια της δημιουργίας σωστών κανόνων, απλών κανόνων, φιλικών προς τις επενδύσεις που θα ελαχιστοποιούν τους μη επιχειρηματικούς κινδύνους, όπως η γραφειοκρατία».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Παραδοσιακά, η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει τουριστικός προορισμός. Επιπλέον, η χώρα είναι ανοικτή στο νέο μοντέλο των πράσινων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας (ηλιακή, αιολική) και φυσικά η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας».

Κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο οικονομικής αξιολόγησης Standard and Poors, ο κ. Παμπούκης μετέφερε την έκπληξη της κυβέρνησης για την ανακοίνωση αυτή, την οποία συνέδεσε περισσότερο με τις εξελίξεις ανά την Ευρώπη και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης παρά με την Ελλάδα μεμονωμένα.

«Έχουμε λάβει εντυπωσιακά μέτρα λιτότητας, που αποδεικνύεται ότι έχουν αποτέλεσμα», επισήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας «έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, κίνηση άνευ προηγουμένου και για τον λόγο αυτό και ξαφνιαστήκαμε (σσ. από την ανακοίνωση)».

Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία, το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ιρλανδίας και την προοπτική ανάλογων κινήσεων γι άλλες χώρες, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αλληλεγγύης στην Ευρώπη, καθώς και πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης, που θα μειώνει τις διαφορές και θα προωθεί περισσότερο ομοιογενείς οικονομικές πολιτικές ανά την Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Επικρατείας αντέκρουσε το εισαγωγικό σχόλιο του δημοσιογράφου περί «ιδιαίτερα πολύπλοκης γραφειοκρατίας, περιπλεγμένης νομοθεσίας και έλλειψης διαφάνειας στην Ελλάδα», παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης. Οι άξονες αυτοί, όπως επισήμανε ο κ. Παμπούκης, είναι:

α) η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση,

β) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του δημοσίου τομέα,

γ) η δημιουργία ευνοϊκών για τις επενδύσεις νομικών προϋποθέσεων,

δ) η διαφάνεια της νομοθεσίας και της φορολογίας

ε) η προώθηση ενός αναπτυξιακού πλάνου φιλικού προς το περιβάλλον.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικό κόστος από την προώθηση των αυστηρών αυτών μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης η οποία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «πέρασε το πρώτο τεστ, κατά τις πρόσφατες εκλογές».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο κ. Παμπούκης παραχώρησε συνέντευξη και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business News. Επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ελκυστική στους επενδυτές, ασφαλής, δημοκρατική χώρα, σε πορεία μεταρρύθμισης και σταδιακής εξόδου από την κρίση και με πολύ σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα.

Σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές διαστάσεις της κρίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκή συνεργασία» με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για ενότητα και αλληλεγγύη στην Ευρώπη και για διατήρηση της Ευρωζώνης.

Μιλώντας σε εξειδικευμένο για θέματα επενδύσεων δημοσιογράφο του δικτύου «Μπλούμπεργκ» κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής, ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε στο 12ο Ετήσιο Φόρουμ Επενδύσεων της εταιρίας Capital Link ως το επίκεντρο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ενώ επισήμανε το άνοιγμα της Ελλάδας προς αναπτυσσόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, ο υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνικής ομογένειας ανά τον κόσμο, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη δύναμη». Ωστόσο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «στις επενδύσεις δεν υπάρχει περιθώριο για συναισθηματισμούς, το ζητούμενο είναι το κέρδος και οι ευκαιρίες και για τον λόγο αυτό δεν είναι μόνο οι Έλληνες της διασποράς που θα ενδιαφερθούν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογα της διασποράς, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι η σκέψη αυτή, αν και αρχικά υπήρξε, έχει πλέον ξεπεραστεί διότι, όπως τόνισε, «η ουσία είναι η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερότητα, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη οικονομία».




Read more...

Αναταραχή για τη συγχώνευση νοσοκομείων


Την εκτίμηση ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τον Ιούνιο και μετά, πυροδότησε μία παράγραφος του νομοσχεδίου για τη Υγεία, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρόβλεψη ότι θα μπορούν, από το νέο έτος, κάποιοι διοικητές νοσοκομείων να διοικούν πέραν του ενός νοσοκομείου και να αμείβονται επί πλέον γι’ αυτή την εργασία, μεταφράζεται ως ότι προετοιμάζεται το έδαφος για τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου υπήρχαν προφορικές αναφορές προς το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας απασχολούν μεγάλο αριθμό γιατρών, αλλά και διοικητικού προσωπικού δυσανάλογο μάλιστα με το έργο, που παράγουν. Ως εκ τούτου, η συγχώνευσή τους αποτελούσε, ενδεχομένως, λύση για εξοικονόμηση αρκετών πόρων.

Για την ώρα, πάντως, ο υπουργός δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν αποκλείει πιθανή συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία -όπως και χθες μιλώντας προς τους προέδρους 30 μεγάλων νοσοκομείων- ότι η συζήτηση αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει μετά την άνοιξη του 2011.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως πριν συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας από τη σχολή Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το ποιες νοσηλευτικές μονάδες είναι πιθανόν να συγχωνευτούν, καθώς, όπως τονίζουν, αν δεν καταγραφούν οι ανάγκες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Για την ώρα, το θέμα είναι υπό μελέτη, ενώ αναμένεται να δοθούν σαφείς απαντήσεις από τον υπουργό μεθαύριο, Δευτέρα, οπότε θα γίνει στους εκπροσώπους του Τύπου ενημέρωση επί του περιεχομένου του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.





Read more...

Πορείες και διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη

Στάση εργασίας 12 με 3 από την ΑΔΕΔΥ


http://img.protothema.gr

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τις 10.00 π.μ. το πρωί της Δευτέρας έως την Τρίτη το πρωί στις 7.00 π.μ. λόγω των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των δύο χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι και συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενώ, συλλαλητήρια, έχουν επίσης προγραμματίσει στα Προπύλαια και σε διαφορετικές ώρες, ΟΛΜΕ, φοιτητές και μαθητές, αντιεξουσιαστές και ΚΚΕ.

Η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης θα απαγορεύεται στους εξής δρόμους:

• Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και τις καθέτους αυτής.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Βασιλίσσης Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και της Λεωφόρου Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Πατησίων, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Ρηγίλλης, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β' και Βασ.Σοφίας.

• Υψηλάντου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μ.Πετράκη και Ηροδότου

• Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

• Μάρνη, στο τμήμα από την πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

• Στουρνάρη, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ' Σεπτεμβρίου.

• Μπουμπουλίνας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Βασ. Ηρακλείου.

• Γ' Σεπτεμβρίου, στο τμήμα από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Οι δρόμοι γύρω από τις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά, Κάνιγγος.
πορείες και διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη


Read more...

Μετά τη Νέα Σμύρνη και τον Πειραιά έρχονται και άλλες γιάφκες

Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ελλάδα με προσαγωγές και συλλήψεις


http://img.protothema.gr/

Πιστόλια, καλαζνικοφ, γεμιστήρες, χειροβομβίδες είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί στη γιάφκα της οδού Καισαρείας 22, στ Νέα Σμύρνη.

Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα της βαλιστικής εξέτασης των οπλών που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου αλλά και σε υπόγειο γκαράζ στη Νέα Σμύρνη, προκείμενου να διαπιστώσουν ποια οργάνωση χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη γιάφκα.

Σύμφωνα πάντως με τις αρχές, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές το επόμενο 24ωρο και το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη οργάνωση.

Αναλυτικά, μέχρι στιγμής, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα βρέθηκαν εφτά πιστόλια, τύπου (glock,cz kai baikal)τριά καλαζνικοφ, ένας σιγαστήρας, γεμιστήρες, πολλά φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων τρία οπλοπολυβόλα εκ των οποίων τα δυο τύπου σκόρπιον, 50 κιλά άνφο εργοστασιακό, 4 χειροβομβίδες και 200 γραμμάρια TNT.

Ο εξαιρετικά σοβαρός οπλισμός κάνει τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως πρόκειται για τη κεντρική γιάφκα της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται πιθανότατα για τη Σέχτα επαναστατών ή τη Συνομωσία πυρήνων της φωτιάς, ωστόσο, τίποτα μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι όταν κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής έκανε έφοδο σε κατάστημα της οδού Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια και προσήγαγε δυο νεαρά άτομα.

Μίση ώρα αργότερα ισχυρές δυνάμεις εισέβαλαν στην πολυκατοικία της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη όπου βρέθηκαν δυο νεαρά άτομα που οπλοφορούσαν.

Η αστυνομία συνέλαβε τα δυο άτομα την ώρα που έβγαιναν από την πολυκατοικία και σύμφωνα με πληροφορίες κουβαλούσαν σακ-βουαγιάζ μέσα στο οποίο υπήρχε βαρύς οπλισμός και ένα καλάζνικοφ.

Έτσι η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα καθώς τη Δευτέρα, είναι η ημέρα της επετείου του θανάτου του 15xρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πήγες αναφέρουν οτι μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί τουλάχιστον 10 άτομα και έχουν γίνει έρευνες σε τουλάχιστον 15 σημεία της πρωτεύουσας.

Το γεγονός οτι ένας από τους δυο συλληφθέντες χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο διαμέρισμα στην οδό Πραξιτέλους στο κέντρο του Πειραιά, έκανε τους αστυνομικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται εκεί μια δεύτερη γιάφκα.

Έτσι, λίγα λεπτά μετά της 7 έκλεισαν τους δρόμους, εκκένωσαν την πολυκατοικία και έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Πραξιτέλους, στον Πειραιά.

Όπως έγινε γνωστό, το διαμέρισμα είχαν ενοικιάσει πριν από ένα χρόνο δύο νεαροί, που εμφανίστηκαν ως φοιτητές από την Κύπρο και προπλήρωσαν ενοίκια και κοινόχρηστα πολλών μηνών.

Μάλιστα, ύστερα από επιχείρηση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές της επαρχίας, αργά το βράδυ του Σαββάτου, εντοπίστηκε διαμέρισμα στο Αγρίνιο, στη συμβολή των οδών Δασκαλοπούλου και Πραΐδου, στο οποίο βρέθηκαν περίστροφα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε άτομα που αναζητούσαμε ως ύποπτα συμμετοχής σε οργανώσεις», αναφέρει πηγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει, «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές τις επόμενες ώρες».

Οι αστυνομικοί τώρα εξετάζουν τον οπλισμό ενώ παράλληλα προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία από τους συλληφθέντες σε μια προσπάθεια να λύσουν το μυστήριο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης.


Read more...

Το φαινόμενο Βασίλειος Μαρκεζίνης...


Από το http://www.epikaira.gr/

Γεμίζει αμφιθέατρα και αίθουσες εκδηλώσεων, συνεπαίρνει το ακροατήριό του με τα λόγια και τις κινήσεις του μιλώντας απνευστί επί δύο και πλέον ώρες, απλουστεύει δυσνόητες έννοιες που αφορούν στη διεθνή οικονομία, στη διπλωματία και στην πολιτική και κυρίως μιλά απλά, αλλά με το κύρος του διακεκριμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού, για το χθες, το σήμερα και το αύριο της χώρας μας. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αυτό του επιτρέπει να αγγίζει «οικεία κακά», όλα αυτά που οι ελληνικές κυβερνήσεις διστάζουν να πουν και οι πολίτες δεν θέλουν να ακούσουν. Έτσι μπορεί και υποστηρίζει ότι «δεν μας λένε την αλήθεια. Με 150% χρέος του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ. Είτε θα πάμε σε πτώχευση είτε σε αναδιάρθρωση είτε σε στάση πληρωμών».
Αν κάποιος καλείτο να δώσει τον ορισμό του Ευρωπαίου πολίτη με...
ένα ζωντανό παράδειγμα, ο Βασίλειος Μαρκεζίνης θα ήταν σίγουρα στους υποψήφιους. «Γεννήθηκα Έλληνας και έγινα πολίτης της Ευρώπης», έχει πει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του. Αντίθετα, ο Μίκης Θεοδωράκης τον χαρακτηρίζει «υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα που αποδεικνύει έμπρακτα τους πνευματικούς θησαυρούς που δια θέτει σήμερα η χώρα μας και που δυστυχώς το εθνικό μας κόμπλεξ τούς υποχρεώνει να χαρίζουν τα δώρα τους στους ξένους».
Η οικογενειακή παράδοση της ενασχόλησης με την πολιτική δεν τον συγκίνησε επαρκώς, ώστε να τον κρατήσει στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση των σπουδών του στην αλλοδαπή τού άνοιξε παράλληλα ορίζοντες ακαδημαϊκής καριέρας. Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Λονδίνο, Ώστιν, σε είκοσι πέντε συνολικά πανεπιστήμια του πλανήτη δίδαξε ο κ. Μαρκεζίνης. Αξιοσημείωτο και πλούσιο το συγγραφικό του έργο, με πάνω από τριάντα εκδιδόμενα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες βιβλία. Οι βαθιές νομικές γνώσεις του χρειάστηκαν σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Ως ανταμοιβή των εξαίρετων υπηρεσιών του, έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ και το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Γιατί είναι επίκαιρος
Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι επίκαιρος. Όχι τόσο λόγω του βιβλίου του Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα που πρόσφατα κυκλοφόρησε, όχι εξαιτίας των διαρροών που τον θέλουν να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας και σίγουρα όχι λόγω της «επιλογής» του ως «νέο πρόσωπο» των ελληνικών ΜΜΕ. Είναι επίκαιρος επειδή σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία διατηρεί το θάρρος της γνώμης του, αποκαλύπτει αλήθειες, προβλέπει και επιχειρηματολογεί. Κυρίως, όμως, επειδή μπορεί να προχωρά σε διαπιστώσεις για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με την ιδιότητα του στοχαστή-πα ρατηρητή και όχι με το βάρος του «μέρους του προβλήματος», βάρος που φέρουν πολλοί στη χώρα μας, από πολιτικούς μέχρι δημοσιογράφους κι από «χρωματισμένους» διανοούμενους μέχρι επιφανειακούς αναλυτές. Με την ιδιότητα του «τρίτου ματιού» και κοιτάζοντας από το Λονδίνο στο εσωτερικό της πατρίδας του, ο κ. Μαρκεζίνης μπορεί και μιλά για το «γάμο» της Πολιτικής με τον Ιδεαλισμό, το «θάνατο» του Ιδεαλισμού και την «υιοθεσία» από την Πολιτική δυο παιδιών, ενός αγοριού, του Καιροσκοπισμού, και ενός κοριτσιού, της Απληστίας. Υπ’ αυτή την ιδιότητα μπορεί να γράφει άρθρα με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται νέο όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και νεύρα από ατσάλι», στο οποίο να αναλύει με εμβρίθεια και αντικειμενικότητα το «τις πταίει» για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, και κυρίως να προτείνει δέκα λύσεις, δέκα απαντήσεις στο ερώτημα «και τώρα τι κάνουμε;».
Ο νομικός σύμβουλος ορισμένων από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου και ένας από τους βαθύτερους γνώστες του ευρωπαϊκού οράματος, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται συχνά στη χώρα μας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Ελλήνων να ακούσουν από έγκριτα χείλη αλήθειες που σπάνια λέγονται. Είναι αυτός που μίλησε πρώτος για μειώσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, πολύ πριν το επιβάλλουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, και για «πειθήνια ΜΜΕ στην υπηρεσία των κυβερνήσεων». Που «προφήτευσε» ότι δεν επαρκούν τα 110 δις ευρώ της «βοήθειας» ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ και που διείδε την απουσία μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε ό,τι μας επιβλήθηκε. Που τόνισε το αναγκαίο του αδιαπραγμάτευτου στα εθνικά θέματα και που εφιστά την προσοχή όλων στο σκηνικό που στήνουν οι Τούρκοι στην παραμεθόριο του Έβρου.
Τι «βλέπει» για Ελληνοτουρκικά - Σκοπιανό
Η ευαισθησία του Βασίλειου Μαρκεζίνη για τα εθνικά ζητήματα είναι δεδομένη. Στις ομιλίες του καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος, ενώ αποτελούν και το βασικό αντικείμενο της τωρινής συγγραφής του.
Οι πληροφορίες που έχει στη διά θεσή του για την έκβαση των ελληνικών υποθέσεων συγκρίνονται με τη διορατικότητά του για το τι μέλλει γενέσθαι γεωπολιτικά. Πρόσφατα αποκάλυψε πως υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη ενός προσχεδίου προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη πριν από τα Χριστούγεννα, που αφορά στη συνεκμετάλλευση Ελλάδας - Τουρκίας του Αιγαίου. Ο ίδιος αντιδρά, αφού θεωρεί ότι κάτι τέτοιο διευκολύνει την Τουρκία και της δίνει το πρώτο πάτημα για διχοτόμηση του Αιγαίου. «Είναι ασυγχώρητο να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση. Αν απεμπολιστούν τα εθνικά μας δικαιώματα, δεν θα ξαναγυρίσουν», είπε πρόσφατα από το βήμα της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ. Επισημαίνει, δε, στο βιβλίο του Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα την επιδέξια άσκηση προπαγάνδας από την Άγκυρα που κατορθώνει αφενός να αναβαθμίζει το ευρωπαϊκό προφίλ της, αφετέρου να συντηρεί την εθνική τουρκική συνείδηση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, την ώρα που στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια εξαφάνισης του ελληνικού χαρακτήρα. «Οι δικοί μας νεωτεριστές είτε δεν έχουν καταλάβει τη σημασία να έχει ένας λαός εθνική συνείδηση είτε, για κάποιο δυσεξήγητο λόγο, τη θυσιάζουν στο βωμό της (δήθεν) ιστορικής αντικειμενικότητας. Και σε αυτή την προσπάθεια βρίσκουν πρόθυμους βοηθούς μερικούς από τους δικούς μας πολιτικούς», σημειώνει σχετικά.
Για το Σκοπιανό και τη σε βάρος μας εξέλιξη επισημαίνει τις ευθύνες των πολιτικών που το χειρίστηκαν και βλέπει ενδείξεις παραίτησης των πάγιων θέσεών μας στο ζήτημα της ονομασίας. «Πιο επίφοβο, όμως, από το όνομα των Σκοπίων είναι το ζήτημα των αλυτρωτικών διατάξεων που υπάρχουν στο σύνταγμά τους». Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Επίκαιρα», μιλά και πάλι για το ενδεχόμενο κάποιου τύπου πτώχευσης και ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τη φημολογούμενη εμπλοκή του στα πολιτικά πράγμα της χώρας. Παράλληλα, στηλιτεύει τις προσπάθειες πολιτικών που προέρχονται από το υπάρχον φθαρμένο σύστημα να παρουσιαστούν ως νέοι φορείς πολιτικής και επεκτείνει τις σκέψεις του για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που έθεσε για πρώτη φορά πριν από λίγα 24ωρα στη Θεσσαλονίκη.
Μιλήσατε προσφάτως για πρώτη φορά για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αποτελεί εσωτερικό ή εξωτερικό πρόβλημα και πόσο σοβαρό νομίζετε ότι είναι;
Το πρόβλημα των μεταναστών είναι εσωτερικό και εξωτερικό και επίσης διχάζεται σε υποενότητες που απαιτούν διάφορους χειρισμούς. Πρέπει λοιπόν να διακρίνουμε μεταξύ μελλοντικής παρανόμου και νομίμου μεταναστεύσεως και υπαρχόντων παρανόμων μεταναστών.
Για το μέλλον ο αριθμός των νομίμων μεταναστών πρέπει να προσδιο ρίζεται εκ των προτέρων και να είναι περιορισμένος. Κύριο κριτήριο εισόδων πρέπει να είναι η χρησιμότης του για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως, ο εισερχόμενος θα πρέπει να έχει και καλό ποινικό μητρώο.
Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματιώνται, ή δυνατόν στα σύνορα, και να επιστρέφονται αμέσως εις τη χώρα απ’ όπου ήλθαν. Σε μερικές περιοχές –όπως ο Έβρος που αποτελεί κύριο σημείο εισόδου– το πρόβλημα αυτό μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την ανάρτηση ισχυρών περιφράξεων (βλ. π.χ. περιο χή Καραγάτς).
Το πρόβλημα των εν Ελλάδι ευρισκομένων παρανόμων απαιτεί αντιμετώπιση από τρεις πλευρές:
Πρώτον, πρέπει η διαβίωσή των εδώ να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μέριμνας και για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για να μειωθούν οι –υψηλές φοβούμαι– πιθανότητες κοινωνικής εκρήξεως.
Δεύτερον, η ανθρωπιστική μεταχείριση των ατυχών αυτών ανθρώπων ουδόλως πρέπει να παραγκωνίσει τα δίκαια παράπονα των εντοπίων που υφίστανται καθημερινώς τεράστιες παραβιάσεις των δικών τους δικαιωμάτων, π.χ. δικαιώματος ιδιοκτησίας και του δικαιώματος προσωπικής ασφαλείας.
Επειδή, ιεραρχικά, η μέριμνα του κράτους διά τους ειδικούς της πολίτες έρχεται πρώτη πρέπει, τρίτον, να υπάρξει μελέτη εξευρέσεως τρόπου επαναπατρισμού αυτών των παράνομων ή, τουλάχιστον, μεταφορά μέρος αυτών σε άλλας χώρας της Ευρωπαϊ κής Ενώσεως που οφείλει να μας συνδράμει εις αυτό το έργον.
Κανένα από αυτά τα προβλήματα είναι δεκτικό εύκολης λύσης αλλά όλα είναι αμέσου προτεραιότητας για ν’ αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη την οποία προανέφερα ως εξαιρετικώς πιθανή.
Πολλοί ακόμη διερωτώνται ποια είναι η αιτία της παρούσης υπερενεργητικότητάς σας – διαλέξεις, συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις. «Σε τι αποβλέπει», ρωτούν, «ο Μαρκεζίνης;». Έχετε μυστική ατζέντα ή κρύβετε άλλου είδους φιλοδοξίες;
Οι συμπατριώτες μου αρέσκονται σε φήμες συνωμοσιών και σε κουτσομπολιά παντός είδους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να δουν τα πράγματα απλά και ως έχουν. Λοιπόν:
1. Το ενδιαφέρον μου για τη γεω πολιτική, που αποτελεί φυσική εξέλιξη της ειδικεύσεώς μου σε αλλοδαπά δίκαια, το ζω στην καθημερινή μου ζωή στο εξωτερικό εδώ και είκοσι περίπου χρόνια.
2. Στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται γνωστό από τετραετίας περίπου, καθώς η μια πρόσκλησις να δώσω ομιλία έφερνε την άλλη. Το ενδιαφέρον του κοινού μεγάλωνε συνεχώς διότι βρίσκανε αυτά που έλεγα ή έγραφα τίμια και διατυπωμένα καθαρά, σε αντίθεση με αυτά που άκουγαν από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Καθώς οι κρίσεις στη χώρα μας άρχισαν να μεγαλώνουν –κρίσεις ηθικές, οικονομικές και εξωτερικές– άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και οι προσκλήσεις να μιλήσω σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Ανταποκρίθηκα ως διανοούμενος άνθρωπος και όχι ως πολιτικός, επιθυμώντας να ενισχύσω το δημόσιο διάλογο και προβληματισμό.
Στο σημείο αυτό τα κατεστημένα άρχισαν ν’ ανησυχούν με την παρουσία μιας νέας σκέψεως και ενός πνεύματος που δεν ελέγχετο από πουθενά ούτε πληρωνόταν από κανέναν. Τα περί μυστικών στόχων ή ατζεντών είναι λοιπόν οι συνήθεις, καλόπιστες ή κακόπιστες παραπληροφορήσεις που επιχειρούν παραδοσιακά πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι.
Τελειώνω με τη σκέψη ότι η προσπάθεια παλιών, και θα έλεγα αποτυχημένων, πολιτικών, που ταυτίζονται με το πελατειακό σύστημα που κατέστρεψε τη χώρα μας να εμφανίζονται τώρα ως νέοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχισις πολιτικών συνηθειών με νέα και επικοινωνιακά μέτρα.
Το νέο και οι νέοι αποτελούν ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σας. Πείτε μας πώς διαφέρουν οι ιδέες σας από τις ιδέες εκείνων των πολιτικών που όψιμα φαίνονται να συμφωνούν μαζί σας;
«Η αναζήτηση του Νέου και των Νέων» ήταν το θέμα ομιλίας μου στο Μέγαρο Μουσικής προ δύο περίπου ετών, όταν πολύ λίγοι δεν είχαν αντιληφθεί την ανάγκη άμεσης δράσης.
Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Η αλλαγή εκπαιδευτικής πολιτικής που δίδει προτεραιότητα στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα. Η αδυναμία μας να δίνουμε στους νέους μας διπλώματα που οδηγούν σε δουλειές και όχι σε αχρησιμοποίητα χαρτιά. Η ανάγκη να δώσουμε όραμα στους νέους για το μέλλον, βγάζοντάς τους από το τέλμα της καταναλωτικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και που πεθαίνει. Επιπλέον, πρέπει να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους ότι είναι Έλληνες και όχι να προσπαθούμε να τους υπονομεύουμε την έννοια του ανήκειν παρουσιάζοντας με υπερβολές ή και με λάθη τις αδυναμίες των προγόνων τους. Τέλος, πρέπει να δώσουμε σε αυτούς και σε όλους τους πολίτες πολιτική ηγεσία που θα τους εμπνεύσει με τους τίτλους της και την ηθική της και όχι πολιτική ηγεσία που επιβάλλεται από πάνω λόγω συγγενικών σχέσεων ή κομματικών προτιμήσεων.
Όλα αυτά, βεβαίως, αποτελούν πραγματική επανάσταση – επανάσταση ιδεών και επανάσταση νοοτροπίας. Όσοι παλαιοί που συνέβαλαν στα σημερινά χάλια της πατρίδας μας και τώρα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ανένηψαν κι έγιναν μοντέρνοι και φιλελεύθεροι κατά τη γνώμη μου προσβάλουν τη νοημοσύνη του λαού. Περί αυτού όμως ίδωμεν εις το μέλλον.
Κάθε ομιλία σας περιγράφει την οικονομική κατάσταση πιο μαύρη από την προηγούμενη. Υπάρχει μέθοδος διεξόδου και, αν ναι, τη βλέπετε στον ορίζοντα;
Περιγράφω τα πράγματα όπως τα βλέπω. Δημόσιο χρέος στο ύψος 120%-130% του ΑΕΠ και με τάση μάλιστα να φτάσει 150% του ΑΕΠ σημαίνει πτώχευση κάποιου είδους. Το να λες άλλα πράγματα στον κόσμο για να τον μουδιάζεις ή να του επιβάλλεις πειθαρχία σε νέα μέτρα λιτότητας είναι φθηνό τέχνασμα που αργά ή γρήγορα θα παύσει να πείθει.
Η λύση λοιπόν δεν θα έλθει μόνο με περικοπές – αν και αυτές αναμφισβήτητα θα συνεχιστούν. Η λύση απαιτεί αναπτυξιακή πολιτική και αυτή με τη σειρά τον άμεσο περιορισμό στα κάθε είδους εμπόδια που, δικαίως ή αδίκως, εμποδίζουν την ταχύτατη προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται και δομική αλλαγή του κράτους, ώστε να αρχίσει επιτέλους να δουλεύει. Προσωπικά αμφιβάλλω αν υπάρχει ένας αναγνώστης σας που να μην συμμερίζεται τη γνώμη μου ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν πια σχεδόν παραλύσει ολοσχερώς.

Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το δίλημμα στις επιχειρήσεις είναι: Μείωση μισθών ή απολύσεις...



ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας» που τέθηκε από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα μας, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και προβλέπει ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξηςτο 2012 «θα έχει ορατό αποτέλεσμα στην... αγορά και σε θέσεις δουλειάς ». Ο υπουργός προετοιμάζεται για ένα «θερμό» τρίμηνο όπου θα γίνουν επτά μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά συνολικά τη δομή και τη λειτουργία της οικονομίας.
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα σημαίνουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως οδηγούν σε νέες ευκαιρίες» υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» και ξεκαθαρίζει ότι η προσπάθεια για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας θα πάρει χρόνια, δεν τελειώνει το 2013 με την εκπνοή του μνημονίου.


-Εφθασε, λοιπόν, η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Τι σημαίνει, πρόκειται για αλλαγές μόνο στο δημόσιο τομέα - όπως π.χ. η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ - ή γενικευμένες αλλαγές στην οικονομία. Κι αναφέρομαι στα κλειστά επαγγέλματα, την απελευθέρωση ίσως του ωραρίου των καταστημάτων, στην καθιέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων...

Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών δεν αφορά μόνο στο κράτος. Έχουμε ήδη εξαγγείλει μια σειρά από πολιτικές και παρεμβάσεις, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στο χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους δημόσιους φορείς, με στόχο τη μείωση και τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, όσο και στην οικονομία και στην αγορά. Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, η απλοποίηση της αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για την άσκηση επαγγέλματος, η άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

-Η συζήτηση έχει φθάσει πλέον στην μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Ποιές είναι οι προθέσεις σας...Αυτό γίνεται μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης ή κατ΄ουσίαν τελειώνουν οι κλαδικές συμβάσεις και ίσως ο ρόλος των Συνδικάτων...

Κ. Τσώλη, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ των επιπτώσεων που αποδίδονται στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα μας και των επιπτώσεων που οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζόμενων “μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας”; Αυτές οι εξελίξεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Το νέο πλαίσιο θα θεσπιστεί στις επόμενες εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ούτε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, ούτε το τέλος των συνδικάτων, τα οποία προφανώς θα συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.

-Πρέπει να ομολογήσετε ότι υπάρχουν δυσκολίες συνεργασίας σε αρκετούς τομείς και αναφέρομαι ίσως στη σχέση με την κυρία Κατσέλη, γιατί όχι τον κ. Ρέππα...

Δύσκολη είναι κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα και για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, να γίνουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τομές και αλλαγές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες. Στην Κυβέρνηση, που έχει αναλάβει αυτό το έργο, δεν απαγορεύονται ούτε οι διαφορετικές απόψεις ούτε ο διάλογος. Αυτό δεν σημαίνει δυσκολία, σημαίνει συνεργασία, στης οποίας το τελικό αποτέλεσμα και τις αποφάσεις είμαστε όλοι συντεταγμένοι και ο καθένας αναλαμβάνει με συνέπεια να υλοποιήσει εκείνες τις αποφάσεις που εμπίπτουν στον τομέα ευθύνης του.

-Αν ξεφύγουμε από τις εσωκομματικές τριβές, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία είναι η ύφεση, η πρωτοφανής ανεργία (θα φθάσει τις 800.000 ανέργους το 2011), εξελίξεις που ασφαλώς πυροδοτούν κοινωνικές εκρήξεις...

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν εσωκομματικές τριβές. Στις καταστάσεις που ζούμε δεν υπάρχει ούτε κομματικό ούτε προσωπικό συμφέρον. Υπάρχει μόνο το συμφέρον της χώρας και η αφοσίωση στο στόχο της διάσωσης και ανάταξης της οικονομίας της. Η ύφεση και κατά συνέπεια η ανεργία είναι το μέτωπο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη στους επόμενους μήνες. Ξέρουμε όλοι ότι η οικονομία μας δεν αποδυναμώθηκε μόνο από τις εξωγενείς συνθήκες και συγκυρίες. Το αναπτυξιακό μας πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και για να επιστρέψουμε σε ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις σε νέες δομές, σε νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για να έρθουν αυτές οι επενδύσεις χρειάζεται εμπιστοσύνη των επενδυτών και χρηματοδότηση από τις αγορές. Για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά την πόρτα των αγορών, των επενδυτών και των επενδύσεων έχουμε εφαρμόσει αυτό το τόσο αυστηρό και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Πρώτο μας μέλημα είναι να απελευθερώσουμε πόρους από δραστηριότητες και τομείς που δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και να ανοίξουμε ευκαιρίες σε νέους τομείς. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτό και το επόμενο τρίμηνο. Επιχειρούμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα που μπορούμε να πετύχουμε, ώστε να επιστρέψουμε το συντομότερο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημαίνουν και νέες θέσεις εργασίας.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Μόλις προχθές ο καθηγητής Σιόπα είπε ότι θα χρειαστούμε 10 χρόνια προσπάθειας....

Πιστεύετε ότι υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ή που θα ήθελε στο τέλος του προγράμματος, μόλις ολοκληρώσουμε τις δράσεις του μνημονίου, να ξαναρχίσουμε το πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης; Η μακροχρόνια προσπάθεια που χρειάζεται, για να γίνει η χώρα μας αυτό που μπορεί και αξίζει να είναι, για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που έχει και να βγάλουμε από τη ζωή μας εκείνες τις δομές που μας κρατούν πίσω δεν σημαίνει φυσικά μακροχρόνια ύφεση, μιζέρια και έλλειψη προοπτικής. Προφανώς οι διαρθρωτικές αλλαγές θα σημαίνουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως οδηγούν σενέες ευκαιρίες. Οι αλλαγές που κάνουμε σήμερα στο κράτος θα έχουν ορατό αποτέλεσμα σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια,η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπουμε από το 2012 θα έχει ορατό αποτέλεσμα στην αγορά και σε θέσεις δουλειάς,και εφόσον πηγαίνει καλά το πρόγραμμα θα επιστρέφεται μέρισμα προς τους πολίτες. Άρα, ναι, η προσπάθεια σίγουρα δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματήσει με το τέλος του προγράμματος το 2013.

-Η πιο κρίσιμη ίσως στιγμή θα είναι η συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού.

Ο νέος Προϋπολογισμός έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2010 και που σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ επιτυχημένη, παρά τις δυσκολίες με τα στατιστικά, παρά τις αδυναμίες που υπήρχαν στη διαχείριση του προϋπολογισμού και στη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους, παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων που αύξησαν το έλλειμμα και το χρέος. Το 2010, το έλλειμμα μειώθηκε έξι μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% του ΑΕΠ – που κατέληξε να είναι το έλλειμμα του 2009 μετά και την αναθεώρηση – στο 9,4% του ΑΕΠ. Η τεράστια αυτή μείωση – που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας, ούτε σε χώρα της Ευρωζώνης – βασίστηκε στη συνολική προσπάθεια και τις θυσίες όλης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Προϋπολογισμός του 2011 έρχεται να συνεχίσει αυτή την πορεία, αλλά με ένα διαφορετικό πακέτο πολιτικών.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θεσπίσαμε το 2010 στη φορολογία, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη δημοσιονομική διαχείριση αρχίζουν να αποδίδουν, νέες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν και σε όρους μείωσης του ελλείμματος, αλλά και σε όρους αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αισθήματος απόδοσης δικαίου στους πολίτες. Άρα, η συζήτηση επί του νέου Προϋπολογισμού είναι πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη, γιατί πρέπει να είναι μια συζήτηση ειλικρινής, χωρίς υπεκφυγές γύρω από το πώς βλέπουμε το παρόν και το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον αυτής της χώρας, να πούμε με ειλικρίνεια τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε πίσω μας ανοίγοντας μια από τις πιο απαιτητικές σε όρους δουλειάς, συνεννόησης και συνεργασίας περιόδους που έχει δει ποτέ η χώρα.

-Πιστεύετε ότι αν το προσεχές τρίμηνο δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, οδηγούμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο;

Δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε πίσω, όχι μόνο στο προσεχές, αλλά και σε κανένα άλλο τρίμηνο. Και αυτό, όχι μόνο γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά κυρίως, γιατί η χώρα και η κοινωνία δεν αφήνουν άλλο χρόνο και περιθώριο να μείνουμε πίσω σε αυτά που πρέπει να γίνουν, για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

-Τον τελευταίο μήνα ανέκαμψαν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ΦΠΑ. Η εικόνα όμως της αγοράς δείχνει ακριβώς την αντίθετη πορεία, καταστήματα κλείνουν, οι πωλήσεις πέφτουν κλπ

Τα φορολογικά έσοδα και ειδικά τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν ανακάμψει πράγματι σημαντικά τους τελευταίους μήνες και μας φέρνουν πιο κοντά στην εκπλήρωση των αναθεωρημένων στόχων, που θέσαμε στην εισηγητική έκθεση για τον Προϋπολογισμό του 2011. Η πτώση στην αγορά, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων είναι η απεικόνιση της ύφεσης, αλλά κυρίως της έλλειψης ρευστότητας και πηγών χρηματοδότησης στην αγορά. Έχουμε εξαντλήσει και εξαντλούμε κάθε μέσο που είχαμε στη διάθεση μας – τουλάχιστον στο πλαίσιο της διασφάλισης της σταθερότητας και της ενίσχυσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος – για να μπορέσουμε τουλάχιστον να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης και της δημοσιονομικής κρίσης.

Δυστυχώς, όταν παλεύεις, για να αποφύγεις την απόλυτη κατάρρευση, ακόμη και αν την αποτρέψεις, αν παραμένουν απώλειες, όπως αυτές που περιγράφετε και βλέπουμε στην αγορά, δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος. Θα επαναλάβω, όμως, ότι για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανάκαμψης της αγοράς χρειάζεται χρηματοδότηση και άρα άνοιγμα των αγορών κεφαλαίων μέσα από το αναγκαίο βήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενώ παράλληλα πιστεύω ότι τα αναπτυξιακά διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να οδηγήσουν έστω και σε σταδιακή αναστροφή του κλίματος στην αγορά.

-Με το φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν και νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ που ασφαλώς θα πλήξουν την κατανάλωση, αλλά περιμένουμε και ελαφρύνσεις για να κινηθεί η αγορά των αυτοκινήτων, της κατοικίας...

Στην τελευταία αξιολόγηση και διαπραγμάτευση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής καταφέραμε να αποκλείσουμε τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή, το 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, το 23% αντικαθιστώντας αυτό το μέτρο με τη μικρή αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, παράλληλα με τη μείωση του συντελεστή για τα φάρμακα και τα τουριστικά καταλύματα. Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, συνυπολογίζοντας και την πολιτική του αρμόδιου Υπουργείου για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά, θεωρώ ότι θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στις τιμές και στην κατανάλωση. Μικρές διορθωτικές κινήσεις κάνουμε σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να αποτρέψουμε πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, όπως ήταν η διετής αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία.

Τι θα συμβεί με τις Τράπεζες; Θα αυξήσουν τη ρευστότητα στην οικονομία; Ποιο είναι το μέλλον της Αγροτικής;

Γνωρίζετε ότι μία σημαντική πτυχή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αφορά στην ενδυνάμωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο, αυτό έχουμε ήδη νομοθετήσει την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων στις Τράπεζες κατά 25 δισ., ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενδυναμωθεί με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το άνοιγμα «γραμμών χρηματοδότησης» στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ρόλος του οποίου είναι να αποτελέσει εάν χρειαστεί ένα δίχτυ ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση των δεδομένων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απομακρύνει την ανάγκη ενεργοποίησής του.

Όσον αφορά στην Αγροτική Τράπεζα είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα την βοηθήσει να μειώσει τα κόστη λειτουργίας της και να καταστεί ανταγωνιστική στην τραπεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ανακοινωθεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία φυσικά θα προχωρήσει, αφότου λάβει τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αύξηση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συμμετάσχει χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της μετατροπής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει στην ΑΤΕ σε κοινές, αλλά και της συμμετοχής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για την Ιρλανδία και τον μόνιμο μηχανισμό της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να έχουν πείσει τις αγορές. Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την Ευρωζώνη...

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά ρευστή. Έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, όμως οι αγορές αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν ορθολογικά και πιέζουν τις χώρες της περιφέρειας. Επείγει να συγκεκριμενοποιήσουμε πλήρως το πλαίσιο που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, με τρόπο που να επαναφέρει εμπιστοσύνη. Επείγει ταυτόχρονα και να συνοδεύσουμε τη συζήτηση για τη σταθεροποίηση με μία συγκροτημένη πολιτική ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και αναπτυξιακής προοπτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε τις επισκέψεις και του κ. Στρος-Καν και του κ. Ολι Ρεν. Τι να περιμένουμε από αυτές τις επισκέψεις; Ποιος ο στόχος τους;

Τόσο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, όσο κι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν θα, έχουν σημαντικές επαφές στη χώρα μας με την πολιτική ηγεσία, το Κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος των επισκέψεων είναι να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό δρόμο που έχουμε διανύσει, αλλά και τις περαιτέρω μεγάλες τομές και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ακούσουν τις θέσεις τόσο των κομμάτων όσο και των κοινωνικών εταίρων.
BHMA.


Read more...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : "ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"...


Συνέντευξη : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 ως το τέλος της τετραετίας και μειώσεις μισθών σε υπουργεία όπου εξακολουθούν να χορηγούνται σκανδαλώδη επιδόματα προαναγγέλλει μέσω του «Βήματος» ο υπουργός Εσωτερικών και...
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογέςο κ. Ι. Ραγκούσης επιτίθεται ταυτόχρονα σε όσους αμφισβήτησαν το δίλημμα των εκλογών που έθεσε ο Πρωθυπουργός
και απαντά στους επικριτές του, τονίζοντας ότι ποτέ δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του. Χαρακτηρίζει «πολιτικό για τα εύκολα» τον κ.
Αντ. Σαμαρά, ενώ σχολιάζοντας τη διακυβέρνηση Καραμανλήυπογραμμίζει ότι προκάλεσε την εξόδιο ακολουθία της μεταπολίτευσης.

- Κύριε υπουργέ, τελικώς θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στο Δημόσιο;

«Δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Αλλά στο τέλος της τετραετίας ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα έχουμε πετύχει να είναι σημαντικά μικρότερος από τον σημερινό. Θα μισθοδοτούνται, 125.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά, περίπου 200.000 λιγότεροι».

- Πώς ακριβώς θα το επιτύχετε αυτόαν δεν απολυθούν οι υπεράριθμοι;

«Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Κατά 75.000 λιγότεροι μονίμως μισθοδοτούμενοι θα προέλθουν από το πάγωμα των προσλήψεων εφέτος και την αναλογία “μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις” που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ενώ 50.000 από τη μείωση των συμβασιούχων. Από τον “Καλλικράτη” προκύπτουν 25.000 λιγότερες θέσεις ευθύνης και με τον τερματισμό των stage αφαιρέσαμε το λιγότερο 50.000

μισθοδοτουμένους, οι οποίοι- μην έχετε καμία αμφιβολία- προορίζονταν για μονιμοποίηση. Το πρόβλημα του Δημοσίου δεν θα είναι πλέον ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Επί των πρωτογενών δαπανών του κράτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόστος μισθοδοσίας είναι της τάξεως του 32%. Ποσοστό σαφώς ικανοποιητικό ακόμη και συγκριτικά με τα ποσοστά μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά για να ολοκληρώσω την εικόνα, το 80% αυτής της μισθοδοσίας αφορά τέσσερις τομείς: Υγεία, Παιδεία, Αμυνα και Προστασία του Πολίτη».

- Αρκεί όμως μόνο η μείωση του προσωπικού για ένα καλύτερο Δημόσιο;

«Κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη απόδειξη του παλαιοκομματισμού στο κράτος δεν ήταν τόσο οι ρουσφετολογικές προσλήψεις όσο οι επί δεκαετίες αναξιοκρατικές και πελατειακές προαγωγές 25.000

στελεχών. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό ήταν το διαρκές πολιτικό έγκλημα που “σκότωσε” την παραγωγικότητα στο Δημόσιο, αφαιρώντας από κάθε υπάλληλο ό,τι πολυτιμότερο, που είναι το κίνητρο αξιοκρατικής ανέλιξης και προόδου. - Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι και οι προκάτοχοί σας έλεγαν τα ίδια...

«Με προκαλείτε να χρησιμοποιήσω φράσεις που δεν θα ήθελα να θεωρηθούν βαρύγδουπες. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρώτη φορά στην Ιστορία του ελληνικού κράτους πράγματι εφαρμόζεται ένας τέτοιος νόμος για αξιοκρατικές προαγωγές, και μάλιστα παρά τις ιδιοτελείς αντιδράσεις. Αξίζει να σας αναφέρω ότι, για παράδειγμα, ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν επιλεγεί γενικοί διευθυντές χωρίς καμία πολιτική ή κομματική ανάμειξη. Είναι δε η πραγματικότητα τόσο καινούργια ώστε ένας εξ αυτών, μη πιστεύοντας αυτό που συντελέσθηκε, αισθάνθηκε την ανάγκη να μου πει: “Μολονότι έχω όλα τα προσόντα, δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι επί ΠαΣοΚ θα εξελισσόμουν σε γενικό διευθυντή”».

- Και θα συμπληρωθεί, υποθέτω, με την καθιέρωση ενός νέου ενιαίου μισθολογίου;

«Μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε ένα νέο μισθολόγιο; Μπορούμε να μην άρουμε τις μισθολογικές ανισότητες; Υπάρχουν στελέχη που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες αλλά λόγω του διορισμού τους σε άλλο υπουργείο αμείβονται με τεράστιες διαφορές. Ενδεικτικά θα σας πω: ο νεοεισερχόμενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που προβλέπονται για το συγκεκριμένο υπουργείο, λαμβάνει περί τα 1.365 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που ο ίδιος υπάλληλος θα ελάμβανε, εφόσον διοριζόταν στο υπουργείο Οικονομικών, 2.309 ευρώ. Ο ίδιος υπάλληλος ύστερα από 17 χρόνια υπηρεσίας θα λαμβάνει στο μεν υπουργείο Παιδείας 1.726 ευρώ, στο δε υπουργείο Οικονομικών 3.194 ευρώ. Και αυτή η ανισότητα υπονομεύει ακόμη περισσότερο αυτό που ανέφερα και πριν, το κίνητρο για πρόοδο και παραγωγικότητα. Το νέο μισθολόγιο αποτελεί την προϋπόθεση για την κινητικότητα των υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών, την άρση αδικιών και την εξάλειψη των φαινομένων “συνωστισμού” σε καλά αμειβόμενες υπηρεσίες και ερήμωσης των υπολοίπων».

- Πώς θα διαπιστώσετε ποιοι υπάλληλοι πλεονάζουν;

«Θα εκδοθεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες, βάσει της οποίας και σε συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογου προσωπικού που δεν αξιοποιείται στις υπηρεσίες όπου υπηρετεί. Επιπλέον, σε συνδυασμό με όσα σάς προανέφερα για το νέο μισθολόγιο, προωθούμε τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την αξιοποίησή τους».

- Και θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι...

«Απόλυση συμβασιούχου μπορεί να συντελεστεί μόνο αν διακοπεί η σύμβασή του, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί. Απαγορεύσαμε με νόμο τη βιομηχανία ρουσφετολογικών προσλήψεων και μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων. Σας θυμίζω ότι ως την ψήφιση του νόμου για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονταν από το “παράθυρο”, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πραγματοποίησε έστω και μία ρουσφετολογική πρόσληψη. Οπως εύστοχα επισήμανε πολίτης στο Διαδίκτυο “το πρώτο κλειστό επάγγελμα που άνοιξε ήταν αυτό των συμβασιούχων”».

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ»

- Ο κ. Σαμαράςέχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Ποια νομοσχέδια; Τα εύκολα νομοσχέδια ψήφισε. Τα δύσκολα, αυτά που αλλάζουν δομές και νοοτροπίες δεκαετιών, όπως αυτά που σας προανέφερα, δεν τα ψήφισε. Καταψήφισε τον “Καλλικράτη”, τις αξιοκρατικές προσλήψεις, μάλιστα αποχώρησε από τη Βουλή όταν γινόταν συζήτηση για το νομοσχέδιο με το οποίο επιτυγχάνονται η αποκομματικοποίηση και η αντικειμενικότητα των προαγωγών. Ο κ. Σαμαράς δυστυχώς αποδεικνύεται πολιτικός μόνο για τα εύκολα».

- Με άλλα λόγια, μου λέτε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά...

«Η βούληση και η αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά να υπηρετήσει πρωτίστως την πατρίδα και όχι το κόμμα του και τον εαυτό του θα κριθεί στα δύσκολα και σοβαρά θέματα που έχουμε μπροστά μας. Μακάρι να διαψεύσει τον εαυτό του. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πάντως θα συνεχίσουν να βαδίζουν στον δρόμο της νηφαλιότητας, της συνεννόησης και της συναίνεσης».

- Ούτε με την κυρίαΜπακογιάννη μπορεί να επιτευχθεί συνεννόηση;

«Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο- σχεδόν αδύνατον- να καταφέρει η κυρία Μπακογιάννη από μέρος του προβλήματος να πείσει τους πολίτες ότι είναι μέρος της λύσης».

«Δεν μου ανατέθηκε ο συντονισμός αλλά ο σχεδιασμός»

- Μα πώς φθάσαμε ως εδώ; Μη μου πείτε και εσείς ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία.

«Αναξιοκρατία στις προσλήψεις. Κομματισμός και ευνοιοκρατία στην ανέλιξη. Αδιαφάνεια και διαφθορά. Αγνωστος αριθμός υπαλλήλων. Πειθαρχικός έλεγχος, ουσιαστικά ανύπαρκτος. Απίστευτες μισθολογικές ανισότητες. Στην Αυτοδιοίκηση 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις χωρίς κανέναν έλεγχο. Δεν ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος; Ποια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, θα άντεχε τόσες δεκαετίες;

Γι΄ αυτό θεωρώ, κύριε Χιώτη, ότι την ημέρα που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό στήριξης ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία της γκρίζας πλευράς της Μεταπολίτευσης, όπως αυτή συμπυκνώθηκε στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή».

- Να υποθέσω ότι αυτή είναι απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος συντονιστή;

«Είναι η προσωπική μου απάντηση. Τα καθήκοντα που μού έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός δεν αφορούν τον συντονισμό της κυβέρνησης. Αφορούν τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό που είναι τελείως άλλο πράγμα. Και ποτέ δεν πρόκειται να αρνηθώ να αναλάβω τις ευθύνες μου, αλλά για τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί. Βεβαίως, και αυτών των βαρύτατων καθηκόντων του χαρτοφυλακίου του υπουργού Εσωτερικών». - Αρα παραδέχεστε ότι και το δίλημμα των πρόωρων εκλογών ήταν και δική σας ευθύνη. Δεν ήταν επικίνδυνο (το δίλημμα) αυτόέπειτα από όσα συμβαίνουν στην Ιρλανδία;

«Απεναντίας. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Ο αγώνας μας σε τελική ανάλυση δεν αφορούσε τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων και τα ποσοστά των κομμάτων αλλά την αποτροπή πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός, θέτοντας στους Ελληνες το δίλημμα, στην πραγματικότητα έθεσε το υπέρτερο ζήτημα της διάσωσης και της αναμόρφωσης της χώρας». - Σας ενόχλησε που ορισμένοι συνάδελφοί σας, υπουργοί και βουλευτές, «σας περίμεναν στη γωνία»; Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για το ΠαΣοΚ θα ζητούσαν την κεφαλή σας επί πίνακι. «Χωρίς αμφιβολία, επρόκειτο για τη δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία πετύχαμε να βγούμε, τρίτη συνεχή φορά, με ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη και στον πρώτο γύρο των εκλογών κανείς στην πραγματικότητα δεν αμφισβήτησε στα σοβαρά ότι μόνο αρνητικό δεν ήταν το αποτέλεσμα, παρά την πρωτοφανή προσπάθεια να θεωρηθεί ως τέτοιο. Κυρίως όμως πετύχαμε να διασφαλίσουμε το μέγα κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας που ήταν και η απώτερη επιδίωξή μας. Η διάσωση και η ανόρθωση της πατρίδας μας έχει όσο ποτέ ανάγκη την ενότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα καθώς και την αφοσίωση στον στόχο μας.

Επέλεξα να σιωπήσω αντί να ακολουθήσω τον επιβλαβή δρόμο της δημόσιας αντιπαράθεσης».

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΟΧΙ Η ΤΡΟΪΚΑ»

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε συμφωνήσει με την τρόικα για τις αλλαγές στο Δημόσιο; Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για να εκταμιευθεί και η τέταρτη δόση της οικονομικής βοήθειας;

«Είναι σημαντικό ότι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν από την έλευση της τρόικας δηλαδή. Είναι μέρος της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στη συνείδησή μας. Δεν αποφάσισε η τρόικα. Εμείς αποφασίσαμε την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ, τον Δεκέμβριο του 2009, την καθιέρωση πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος αντικειμενικών και αμερόληπτων κανόνων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών τον Μάρτιο, το πρόγραμμα “Καλλικράτης” και τόσα άλλα.

- Και πότε θα βγούμε από το τούνελ; Αρχικώς η κυβέρνηση μάς έλεγε σε τρία χρόνια. Τώρα με την επιμήκυνση δεν θα βγούμε ούτε σε δέκα...

«Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει για πάντα να παραμείνουμε πια στον δρόμο της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της πειθαρχημένης και έντιμης οικονομικής διαχείρισης καθώς και της Δικαιοσύνης. Νυν και αεί, λοιπόν».

- Τι εννοείτε της Δικαιοσύνης; «Εννοώ δικαιοσύνη στο κράτος. Ενα απλό παράδειγμα: Εργάζεται ήδη ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Αρχές του 2011, έπειτα από ουσιαστικό διάλογο, θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Δεν μπορεί να έχουν θέση στο κράτος οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Γνωρίζετε ότι ως τον Μάρτιο του 2010, που καταργήσαμε τη σχετική διάταξη η οποία ίσχυε επί δεκαετίες, μπορούσε ένας δημόσιος υπάλληλος να προαχθεί ακόμη και αν του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή για σοβαρό παράπτωμα;».
Read more...

ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Γαλάνης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Την ώρα που η νεοδιορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ προσπαθεί να βρει τον μίτο της Αριάδνης στον λαβύρινθο της Αγίας Παρασκευής, το δεύτερο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα της προηγούμενης...
διοίκησης αποκαλύπτει ένα ζοφερό τοπίο στο οποίο κυριαρχούσε η κακοδιαχείριση, οι παράτυπες πρακτικές «γκρίζας» διαφήμισης και οι ευνοϊκές συμφωνίες χορηγίας, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η δημόσια τηλεόραση από την απώλεια διαφημιστικών εσόδων.

Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν κοστολογούσαν τη συμμετοχή της εταιρείας στις μεικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει αν οι παραγωγές αυτές είναι συμφέρουσες οικονομικά για τη δημόσια τηλεόραση. Σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία πλήρωνε ξανά και ξανά για επεισόδια τα οποία είχε ήδη εξοφλήσει. Υπήρχαν εκπομπές στις οποίες γινόταν παράτυπα διαφήμιση εταιρειών χωρίς να ωφελείται οικονομικά η ΕΡΤ, ενώ σε συμφωνία χορηγίας για αθλητική εκπομπή υπήρξε εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού, με αποτέλεσμα να χάσει η ΕΡΤ διαφημιστικά έσοδα.

Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο , στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Τ. Χυτήρη και στον εισαγγελέα. Η έκθεση διαβιβάστηκε επίσης στα αρμόδια όργανα της ΕΡΤ ΑΕ για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά τεσσάρων υπεύθυνων υπαλλήλων, οι οποίοι εξακολουθούν να υπηρετούν.

Οι επιθεωρητές έκαναν ενδελεχή έλεγχο σε 13 μεικτές παραγωγές της δημόσιας τηλεόρασης που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα της ΕΡΤ από το 2006 ως τον Απρίλιο του 2010. Ως μεικτές παραγωγές εννοούνται οι εκπομπές την παραγωγή των οποίων η ΕΡΤ ανέθετε σε εξωτερικούς παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα για τη δημιουργία τους διέθετε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό. Οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ ΑΕ, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων,δεν μεριμνούσαν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής» στις παραγωγές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί το πραγματικό κόστος τους. Οπως τονίζουν οι ελεγκτές, «σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται αν οι μεικτές παραγωγές είναι πράγματι συμφέρουσες οικονομικά για την ΕΡΤ ΑΕ».

Επίσης στο πόρισμα τονίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντιζαν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με τους οποίους συμβάλλεται η ΕΡΤ ΑΕ. Αυτές οι παραλείψεις είχαν ως συνέπεια να πληρώνει η δημόσια τηλεόραση επεισόδια εκπομπών τα οποία είχε ήδη εξοφλήσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλήρωνε ξανά και ξανά δαπάνες οδοιπορικών εξόδων. Ακόμη διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί των εκπομπών αυτών πληρώνονταν κανονικά από την ΕΡΤ χωρίς να έχουν απασχολήσει το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν. Ενα κομβικό σημείο του πορίσματος αφορά εκπομπή του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ, επίσης μεικτή παραγωγή, όπου, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές, «πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάσει η ΕΡΤ έσοδα που θα εισέπραττε αν η διαφήμιση γινόταν νομίμως».

Οι ελεγκτές συμπεραίνουν επίσης ότι σχετικά με τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας προέκυψε η κατά παράβαση των υφισταμένων διατάξεων εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η ανάληψη της υποχρέωσης από την ΕΡΤ για την άπαξ μετάδοση ενός διαφημιστικού μηνύματος διάρκειας 40 δευτερολέπτων» σε διάλειμμα της εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» και η τιμολόγησή του στο πλαίσιο σύμβασης χορηγίας «αποτελεί διαφήμιση που εκφεύγει των ορίων της χορηγίας και συνεπώς αντίκειται στις διατάξεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας». Οι ελεγκτές τονίζουν ότι «το διαφημιστικό σποτ των 40 δευτερολέπτων αποτελεί διαφήμιση η οποία έπρεπε να τιμολογηθεί από την ΕΡΤ με τα ισχύοντα περί διαφήμισης τιμολόγια. Επομένως η μειωμένη τιμολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιάς σε βάρος της ΕΡΤ λόγω διαφυγόντων κερδών».
Read more...

ΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ


Πρόταση τεσσάρων σημείων -που μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις κατά τους εκρηκτικούς, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επόμενους μήνες- προτίθεται να υποβάλει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο...
πλαίσιο των συναντήσεων που δρομολογεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει, πρώτον, στήριξη της κυβέρνησης χωρίς «αστερίσκους» κατά την εφαρμογή όρων του Μνημονίου με τους οποίους συμφωνεί η Ν.Δ., ενώ θα εμφανιστεί θετικός στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης, στο μέτρο του δυνατού, πτυχών της συμφωνίας με την τρόικα. Η προσέγγισή του αφήνει ανοιχτό το παράθυρο συγκλίσεων, καθώς πηγές της Ρηγίλλης αναφέρουν ότι η τροποποίηση του Μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση για να σηκώσει το γάντι της συναίνεσης ο κ. Σαμαράς. Δεύτερον, θα επιμείνει στην ανάγκη στήριξης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και, τρίτον, θα καλέσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποθαρρύνει εμπράκτως απεργιακές κινητοποιήσεις που απορρυθμίζουν την οικονομική ζωή. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει τη συμβολή της Ν.Δ. σε μεταρρυθμίσεις εκτός Μνημονίου, με πρώτη εκείνη στα ΑΕΙ.

Το πιθανότερο είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων να πραγματοποιηθούν στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, καθώς τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα θα βρίσκονται οι κ. Ντομινίκ Στρος - Καν και Ολι Ρεν.
Read more...

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συνάντησε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα τον οικονομικό του σύμβουλο με αρμοδιότητα τις τράπεζες και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, όχι όπως θα περίμενε κανείς στο...
Μέγαρο Μαξίμου ή έστω στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή, αλλά στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι. Τις προάλλες στο ίδιο ξενοδοχείο των βορείων προαστίων συνάντησε τουλάχιστον δύο υπουργούς και έναν αναπληρωτή υπουργό. Την επομένη της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σκιόπα προέβλεψε ακόμη 15 χρόνια λιτότητας, ενώ σε συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με πολιτικούς βγήκε η είδηση ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές την ώρα που όλα παίζονταν με τις εκλογές περιφερειαρχών και δημάρχων. Τόπος μυστικών συναντήσεων ή το «Μαξίμου» των βορείων προαστίων;
Συναντήσεις στο «La terrasse»

Είναι αλήθεια ότι στο εστιατόριο «La terrasse», του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, γίνονταν και γίνονται αξιοσημείωτα γεγονότα. Εκεί συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει αργά το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ τον Πρωθυπουργό να γευματίζει με πολιτικούς, με συμβούλους του, με μέλη της οικογένειάς του ή ακόμη με προσωπικούς του φίλους. Μια παράδοση που συνεχίζεται από την εποχή του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου. Εκεί μπορεί κανείς επίσης να συναντήσει και βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ να γευματίζουν με συναδέλφους τους βουλευτές, δίπλα σε τραπέζια όπου κάθονται επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ακόμη και ποδοσφαιριστές και να απολαμβάνουν όλοι μαζί τα νόστιμα μαγειρευτά σουτζουκάκια και ντολμαδάκια καθώς και την ψαρόσουπα (σπεσιαλιτέ του εστιατορίου), συνομιλώντας χαμηλόφωνα. Και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται και πάλι τι κρύβουν όλες αυτές οι πολιτικές συναντήσεις στο «Πεντελικόν», όπου κατά σύμπτωση δεν υπάρχουν ποτέ κάμερες, μαγνητόφωνα ή φωτογραφικές μηχανές.

«Εχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας και αναχαιτίζει ευγενικά κάθε προσπάθεια φωτογράφισης πολιτικού προσώπου» λέει υπερήφανα ο μόλις τεσσάρων εβδομάδων διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Βάιος Ζήσης. Επιβεβαιώνει ότι γίνονται συχνά πολιτικές συναντήσεις, δεν λέει όμως ποτέ ούτε ονόματα πολιτικών ούτε καν τις συνήθειές τους. Απλώς σημειώνει ότι ουδείς από αυτούς ζητεί- όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τη «σουίτα 99» για μυστικές συναντήσεις ή prive χώρο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και ώτα των άλλων πελατών.

Συνομιλίες και διακριτικότητα

Ο κ. Παπανδρέου, βεβαιώνει τόσο ο διευθυντής του ξενοδοχείου όσο και ο υπουργός αναπληρωτής κ. Τηλ. Χυτήρης που τον συνόδευσε εκεί σε μία από τις συναντήσεις του, με την είσοδό του στο ξενοδοχείο αρχίζει (όπως το συνηθίζει) να χαιρετά τους πάντες, θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του, προς άρση κάθε παρεξηγήσεως. Από τα γκαρσόνια και τους ξενοδοχειακούς υπαλλήλους ως και τους... πελάτες που βρίσκονται στα καφέ και στα μπαρ, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν δίπλα τους τον Πρωθυπουργό. Κάθεται με τον συνομιλητή του σε τραπέζι, κυρίως στο κέντρο της αίθουσας. Δεν κρύβεται από κανέναν και ούτε επιδιώκει να κρατηθεί η συνάντησή του μυστική. Τον Πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς όταν βρεθούν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο αναλαμβάνει να τους προφυλάξει από τυχόν απρόσκλητους φωτογράφους ή δημοσιογράφους η ίδια η διεύθυνση του ξενοδοχείου. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του στο «Πεντελικόν», αφού συναντάται εκεί συχνά με υπουργούς και βουλευτές: «Είναι ένα δεύτερο Μέγαρο Μαξίμου στα βόρεια προάστια» λένε με χιούμορ οι πιο μυημένοι στο ΠαΣοΚ.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο συνδέεται εδώ και χρόνια στενά με την οικογένεια Παπανδρέου, ίσως λόγω γειτνίασής του με τη βίλα «Γαλήνη», το ιστορικό σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου. Τρεις γενιές πρωθυπουργών Παπανδρέου προτίμησαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για ορισμένες από τις συναντήσεις τους και όχι μόνον.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ


Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Γεώργιος Γρίβας και ο Στέφανος Στεφανόπουλος έλαβαν σημαντικές αποφάσεις στο «Πεντελικόν» Παλαιότερα,πριν από τη δικτατορία,το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν τόπος πολιτικών που ήθελαν να συζητήσουν μακριά από περίεργους ή ακόμη από πολιτικούς τους αντιπάλους.Εκεί συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του ο αρχηγός των Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έγινε η τελική συνάντησή του με τον Αντώνη Μπριλάκη, εκπρόσωπο της ΕΔΑ,με άφθονο παρασκήνιο,για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962- χωρίς αποτέλεσμα.

Τον Απρίλιο του 1964 έγινε σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε να αποσταλεί ο Γρίβας στην Κύπρο «για να τελειώνει αυτή η ιστορία με τον Μακάριο». Τον Αύγουστο του 1965 έγινε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το «μυστικό» γεύμα Στέφανου Στεφανόπουλου με μια ομάδα βουλευτών της Ενωσης Κέντρου,εκ των οποίων οι Ευάγγελος Δενδρινός,Σταμάτης Μανούσης,Ιωάννης Τσουδερός και Κώστας Ράλλης,οι περισσότεροι εκ των οποίων αργότερα αποστάτησαν και ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.

Εκεί έγινε η επίσης μυστική συνάντηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία τους,το 1963,η οποία και κατέληξε σε σύγκρουση καθ΄ ότι ο Παπακωνσταντίνου ήθελε «εκκαθαρίσεις σε βάθος στο στράτευμα» και ο Γαρουφαλιάς του το απαγόρευσε.Εκεί, τέλος,είχε τις «πολιτικές επικοινωνίες» του,όπως ονόμαζε τα ραντεβού του με τους πολιτικούς,ο Νίκος Μπακόπουλος,προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργός Εσωτερικών το 1963.

Ο Ανδρέας και η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕτο 1990

ΟΑνδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού,το προτίμησε για να κάνει μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και την εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί,προκειμένου να μην έχει μεγάλες μετακινήσεις.

Ηταν το 1990, όταν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τον πρώτο Γραμματέα της,σε μια συνεδρίαση που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για το Κίνημα όταν ο Ανδρέας απείλησε να το διαλύσει αν δεν εκλεγόταν ο εκλεκτός του κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο σημερινός πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου τότε ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής,αλλά δεν έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ,στις εσωκομματικές εξελίξεις,καθώς υπήρχαν τα λεγόμενα «ιερά τέρατα» του Κινήματος,δηλαδή οι Γ. Γεννηματάς,Α.Τσοχατζόπουλος, Κ.Σημίτης,Κ.

Λαλιώτης κτλ.

Τα στελέχη του Κινήματος θυμούνται τον σημερινό Πρωθυπουργό να κάθεται στην τελευταία σειρά των καθισμάτων με το γνωστό λάπτοπ στα γόνατά του και να κρατάει κάτι σαν πρακτικά της συνεδρίασης,για δική του όμως χρήση.Πολλές φορές απομονωνόταν τραβώντας προς τα πίσω μία από τις καρέκλες για να κάνει τη δουλειά του πιο ήσυχα.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν τελικά το χατίρι του Ανδρέα και εξέλεξαν τον Ακη,αλλά μεγάλο ήταν το ποσοστό που έλαβε ο αντίπαλός του κ. Παρασκευάς Αυγερινός. Κανένας,ακόμη και σήμερα,αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, δεν γνωρίζει αν ο κ.Γ. Παπανδρέου ψήφισε στο «Πεντελικόν» σύμφωνα με τη γραμμή του πατέρα του ή πήγε κόντρα σε αυτήν.Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για το θέμα αυτό.Ούτε έχει μιλήσει κανείς για τις διεργασίες,τις συμφωνίες,τις συμμαχίες και τις αντιπαραθέσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο μέσα στα εστιατόρια,στα μπαρ και στις σουίτες του ξενοδοχείου...
Read more...