Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Καταδίκη του ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των ενστόλων


enstoloi-620x3201-620x320
Το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.
Αυτό αποφάσισε σήμερα με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο.
Εκτός του κ. Ρίζου τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια των υποθέσεων, ενώ μειοψήφησε σε όλες τις αποφάσεις).
Με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερις Ομοσπονδίες, κ.λπ. των ενστόλων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.), ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.
Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Το περασμένο έτος η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν δέχθηκε τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ότι θα αποτελούσε αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας η αναδρομική αύξηση των αποδοχών των ενστόλων στο προς της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.
Έτσι οι σύμβουλοι Επικρατείας πέρσι έκριναν ότι οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις δεν συνιστούν νόμιμο εμπόδιο για την συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία της επιστροφής των αποδοχών και την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.
Στην συνέχεια τέθηκε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.
Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της επισημαίνει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους.
Και αυτό γιατί αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012».
Κατά την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Αυτό επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, από τον ίδιο το νόμο 4093/2012 που «προβλέπει μερική, κατά το ήμισυ περίπου, καταβολή», ενώ παράλληλα αυτό προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, αλλά και από την συζήτηση στην Βουλή.
Ακόμη, η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας συμμόρφωσης (σ.σ.: του υπουργείου Οικονομικών) ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου τους ΣτΕ».
Τα γεγονότα αυτά, σημειώνει η επιτροπή, «επιτρέπουν και επιβάλλουν στον Συμβούλιο να διαγνώσει την μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».
Κατόπιν όλων αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι «συντρέχει επομένων νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Έτσι, η τριμελής Επιτροπή, «συνεκτιμώντας τις εν γένει συνθήκες της μη συμμορφώσεως προσδιορίζει το ποσό της κυρώσεως σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο ΣτΕ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στις αποφάσεις ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης (σ.σ.: υπουργείο Οικονομικών) να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Αντίθετα, το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους, την αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Συνδέσμου Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Πρόσκληση Μέρκελ στον Τσίπρα να επισκεφτεί το Βερολίνο


merkel tsipras
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο.
Η κ. Μέρκελ ζήτησε να έχει τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της καγγελαρίας Steffen Seibertσε με μήνυμά του στο Twitter. Όπως αναφέρει η Καγγελάριος Μέρκελ προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σοκ: Μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ στα έσοδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ!


mavri tripa
Αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, για «μαύρη τρύπα», από τους… θεσμούς.
Η υστέρηση εσόδων είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατή. Σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνά τα 2 δισ. το κενό που παρατηρείται στα… έσοδα, γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα της τρόικα που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος παρουσιάζει ο προϋπολογισμός.
Όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για μια σειρά από λόγους, το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει το 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος βάσει του οποίου συντάχθηκε ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς.
Επίσης, τα καθαρά έσοδα, όπως αναφέρεται, εμφάνισαν υστέρηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ –σε ταμειακή βάση- έναντι του στόχου.
Το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης αποτελείται από το ισοζύγιο του Κράτους (Υπουργεία, περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείων και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), από το ισοζύγιο της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος, Νομικά Πρόσωπα και ΔΕΚΟ ταξινομημένες εντός της Γενικής Κυβέρνησης), από το ισοζύγιο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και από το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).
Ο υπολογισμός των επιδόσεων μιας χώρας γίνεται σε επίπεδο αποτελέσματος του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με το ΕΣΛ-10 από την Eurostat/ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ – EDP).
Η αξιολόγηση με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ)
Ειδικά η αξιολόγηση της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται στο Μηχανισμό Στήριξης, γίνεται με βάση τις συμφωνηθέντες παραμέτρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΠΟΠ, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει κυρίως :
-Την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Τη μεταφορά των αποδόσεων (κερδών) των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).
-Την επίπτωση από τη στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εφάπαξ επίπτωση/one off).
Τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs)
Τα έσοδα των SMPs καταγράφηκαν και καταγράφονται στον Προϋπολογισμό και θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ περίπου συνολικά μέχρι το 2025.
Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κατατίθενται απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (segregated account) στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,48% και δεν υπολογίζονται στους στόχους του ΠΟΠ.
Η επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Η κρατική υποστήριξη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, έχει επίδραση στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτή η μεταβολή ελλείμματος αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία (μετοχές) που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με σημαντική αξία μεταπώλησης η οποία θα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα οι διαφορές αυτές για το έτος 2014 αφορούν:
-Στο ΠΟΠ δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από ΑNFAs και SMPs. Τα έσοδα από ΑNFAs και SMPs εκτιμούνται το 2014 σε 2.419 εκατ. Ευρώ σε δημοσιολογιστική βάση (580 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν στο 2014 και 1.839 εκατ. ευρώ εθνικολογιστική προσαρμογή- απαίτηση). Κατά συνέπεια, το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται στο πρωτογενές αποτέλεσμα κατά ΠΟΠ.
-Επίσης στο ΠΟΠ περιλαμβάνεται μόνο μέρος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα 4 κατηγορίες αυτών: gaming licenses (άδειες παιγνίων), telecom licenses (άδειες κινητής τηλεφωνίας), sales of aircrafts (πώληση αεροσκαφών), και extension of the airport concession (παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών). Κατά συνέπεια από το σύνολο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο αποτέλεσμα κατά ESA -2010 ύψους417 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθούν 298 εκατ. ευρώ κατά ΠΟΠ (θα υπολογισθούν μόνο τα 119 εκατ. ευρώ).
-Άλλες διαφορές στις εθνικολογιστικές προσαρμογές αφορούν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του έτους 2013. Ειδικότερα για το αποτέλεσμα κατά ESA-2010 λαμβάνονται υπόψη οι εισπράξεις μέχρι και τον Μάϊο του 2014 οι οποίες μεταφέρονται στο έτος 2013. Στο ΠΟΠ μεταφέρονται στο έτος 2013 οι εισπράξεις μόνο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Έτσι, σύμφωνα με το ΠΟΠ στο2014 υπάρχει βελτίωση κατά 193 εκατ. ευρώ, ίσο με το ποσό που είχε περιληφθεί στον πίνακα 3.4 σελ. 104 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2015.
Κατά συνέπεια εάν στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία) κατά ESA-2010 γίνουν οι παραπάνω τρείς προσαρμογές, τότε κατά Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής το πρωτογενές αποτέλεσμα περιορίζεται στο 0,3% του ΑΕΠ, από 1,5% που ήταν ο στόχος.
Υστέρηση Ταμειακών Εσόδων 2014
Στο έτος 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3.914 εκατ. Ευρώ (δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 12μήνου), εκ των οποίων 3.500 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π) και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΠΔΕ .
Εάν στην υστέρηση των εσόδων του Τ.Π. , δεν υπολογισθούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs ύψους 1.886 εκατ. ευρώ, τότε η υστέριση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2.026 εκατ. ευρώ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Έρχεται κατάσχεση όλων των αδήλωτων εισοδημάτων (;)...


Ρύθμιση-βόμβα: Έρχεται κατάσχεση όλων των αδήλωτων εισοδημάτων (;)
Ρύθμιση με στόχο τη δημιουργία περιουσιολογίου φέρεται να ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της...
εφημερίδας «Κεφάλαιο», η υπό επεξεργασία ρύθμιση προβλέπει την κατάσχεση όλων των χρηματικών ποσών που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Στην πρόταση, η κατάσχεση αφορά όλα τα χρηματικά ποσά που δεν έχουν περιληφθεί στη φορολογική δήλωση, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και είναι τοποθετημένα είτε «κάτω από το στρώμα», είναι δηλαδή κρυμμένα κάπου στο σπίτι, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος, είτε σε θυρίδες τραπεζών.

Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να φτιαχτεί το περιουσιολόγιο, αφού πρώτα δημιουργηθεί ένα γενικό πόθεν έσχες μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Απορία προκαλεί ωστόσο το πώς θα μπορεί να εξακριβωθεί πόσα χρήματα έχει κανείς κρυμμένα «κάτω από το στρώμα τους» ή σε τόπο που δεν μπορεί να ελεγχθεί...
  newmoney.gr

Read more...

"Σε συνάρτηση με τη διαπραγμάτευση...


...η κατάσχεση γερμανικής περιουσίας"...


"Είπα ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είμαι έτοιμος να...
υπογράψω την εκτέλεση μιας αμετάκλητης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Βεβαίως θα εξαρτήσω το χρόνο της υπογραφής από την πολιτική διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος των αποζημιώσεων και από την έκβαση κάποιων νομικών ζητημάτων που υπάρχουν" διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με προ ημερών τοποθέτησή του για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδας, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, τη διοίκηση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστικούς υπαλλήλους, ο κ. Παρασκευόπουλος ερωτήθηκε και για τις φυλακές τύπου Γ', για τις οποίες είπε ότι θα υπάρξει κατάργησή τους και επιστροφή στο προϋπάρχον καθεστώς.

"Αυτή η αλλαγή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά οπωσδήποτε μια μη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης", σημείωσε.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θέμα που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους των δικηγόρων, ο υπουργός σημείωσε τα εξής: "Αναθεωρείται πλέον το σχέδιο που προϋπήρχε, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μία “χρυσή τομή”, έναν συγκερασμό των κατευθύνσεων και επιδιώξεων".

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη της 'ορθοδικίας', ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των οφειλετών που είναι σε δύσκολη θέση, όχι εξαιτίας μίας ατομικής τους ανευθυνότητας, επιπολαιότητας ή ευθύνης, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ρωτήθηκε για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, θέμα για το οποίο περιορίστηκε να πει τα παρακάτω: "Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέμβει σε ατομικές περιπτώσεις. Είναι κατ' αρχήν θέμα που έχει να κάνει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (…) και μετά η Δικαιοσύνη θα εκτελέσει το έργο της"...
efsyn.gr

Read more...

Διαμαντόπουλος: Ως βουλευτής χρειάζομαι στέγη, τροφή και μέσο μετακίνησης...


Τη δική του απάντηση στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη χρήση των βουλευτικών αυτοκινήτων δίνει ο βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, εξηγώντας παράλληλα...
τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν δέχθηκε να παραιτηθεί του δικαιώματός του.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «η μεγαλύτερη περικοπή των βουλευτικών διευκολύνσεων έγινε από την κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου έτσι ώστε ο λαός να καταπιεί ευκολότερα το "χάπι" του μνημονίου», ενώ αντιτίθεται στην απόφαση για περικοπή των διευκολύνσεων στους εκπροσώπους του λαού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να αφήσουμε την αντιπροσώπευση της τάξης μας στους γόνους της αστικής τάξης, που θα μπορούν κάλλιστα να υπηρετούν από τη θέση του βουλευτή, ακόμη και χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση».

Απαντώντας επίσης σε επικριτικά σχόλια, ότι δεν σεβάστηκε την απαίτηση του πρωθυπουργού, ο Διαμαντόπουλος δηλώνει: «Δεν συμμετέχω σε αρχηγικό κόμμα, και επειδή ως αριστερός με ελευθεριακές-σοσιαλιστικές απόψεις προερχόμενος από το κίνημα, έχω βαθειά ριζωμένη την κουλτούρα της συλλογικότητας, δεν εκτελώ προσωπικές εντολές κανενός αλλά υλοποιώ συλλογικές αποφάσεις, όταν λαμβάνονται τέτοιες τις σέβομαι απόλυτα...».
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
parapolitika.gr

Read more...

Από σύμβουλος του Σόιμπλε στο επιτελείο Βαρουφάκη


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συγκρότηση του επιτελείο του Γιάνη Βαρουφάκη, που συντονίζει την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την ευρωζώνη.
soible var
Δεν αναφερόμαστε ούτε στην Έλενα Παναρίτη, ούτε στον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αλλά στον αμερικανο-κορεάτη Κιμ Γκλεν, ο οποίος –σύμφωνα με δημοσίευμα της Δημοκρατίας και του Κ. Παπαχλιμίντζου – ταξίδευσε με τον Γιάννη Βαρουγάνη για το Eurogroup.
Το ενδιαφέρον με τον κ. Γκλεν, ο οποίος στα σχετικά έγγραφα της Διαύγειας για τις δαπάνες μετακίνησης και διαμονής του επιτελείου στις Βρυξέλλες αναγράφεται ως «ιδιώτης», είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011 διετέλεσε «στρατηγικός σύμβουλος» του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε με αντικείμενο την... «οικονομική αναδιάρθρωση της ευρωζώνης».
Ο κ. Γκλεν φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που διαδέχθηκε τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), δηλαδή φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο ως σύμβουλος τόσο στο πρώτο μνημονιακό στάδιο της Ελλάδας όσο και, στη συνέχεια, στο δεύτερο μνημόνιο.
Η παρουσία του, τώρα, στην ελληνική πλέον πλευρά δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί και το επόμενο βήμα, ένα τρίτο δηλαδή μνημόνιο έστω κι αν δεν θα ονομάζεται έτσι
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παρακάμπτουν το ΑΣΕΠ και επαναπροσλαμβάνουν 3.900 απολυμένους από το Δημόσιο


dimosio
Εκτός των διαδικασιών ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί η επαναπρόσληψη των 3.900 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των επαναπροσληφθέντων θα επιστρέψει στις αρχικές του θέσεις, ενώ μια μικρή μειοψηφία θα στελεχώσει εθελοντικά θέσεις που τώρα είναι κενές και απαιτείται προσωπικό.
Έτσι, προκειμένου να επισπευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία, το ΑΣΕΠ θα παρακαμφθεί, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συγκρούστηκε με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ, επειδή παρά την εντολή για «πάγωμα» όλων των απολύσεων που είχε δώσει ο υπουργός, η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσιοποίησε πίνακα με τα ονόματα εκπαιδευτικών που ετίθεντο σε διαθεσιμότητα.
Την ίδια ώρα, οι φορείς του Δημοσίου καλούνται έως τις 19 Μαρτίου να αποστείλουν τα αιτήματά τους, ώστε να προχωρήσει η έκδοση των πινάκων με τις αντίστοιχες θέσεις τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν οι 3.900 υπάλληλοι, που επιστρέφουν στο Δημόσιο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αντιεξουσιαστές βεβήλωσαν το εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων δίπλα στη Νομική Αθηνών


ek1
Άγνωστοι, προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που από την Παρασκευή κάνουν κατάληψη στο κτήριο της Νομικής, λεηλάτησαν και βεβήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Μασσαλίας, λίγα μέτρα από τη Σχολή.
Οι διαρρηκτές έσπασαν την πόρτα του ναού και μπήκαν μέσα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και αφαιρώντας αντικείμενα θρησκευτικής και χρηματικής αξίας. Μάλιστα, αφαίρεσαν μέχρι και τα τάματα των πιστών από το εικόνισμα της Παναγίας και άλλα αντικείμενα θρησκευτικής και χρηματικής αξίας.
Από τη μανία τους έσπασαν, επίσης, το αναλόγιο, το προσκυνητάρι και τα ξύλινα καθίσματα στις άκρες του ναού, ενώ έβαλαν «χέρι» στο παγκάρι και στο φιλόπτωχο ταμείο!
Πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αναργύρων έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, όπως επίσης για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και την πυρπόληση οχημάτων από ομάδες αντιεξουσιαστών.
Σημειώνεται ότι η κατάληψη στη Νομική συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα. Το κτίριο της Σχολής έχει καταληφθεί από αντιεξουσιαστές που ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών κρατουμένων της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», την κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών νόμων» και των φυλακών τύπου Γ’.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στον δεξί καρπό το αίτιο θανάτου του Β. Γιακουμάκη (ανανεωμένο)


giakoumakis_madata_513404995
Σε αιμορροϊκό σοκ, προερχόμενο από τραύμα στο δεξί επικάρπιο, αποδίδει ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης το θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, σύμφωνα με στοιχεία από το πόρισμα που παρέδωσε το βράδυ της Κυριακής στην Αστυνομία, τα οποία μεταδίδει το ΣΚΑΙ.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους συγγενής του άτυχου 20χρονου φοιτητή, αφού ενημερώθηκε από τις Αρχές, το πιθανότερο σενάριο που προκύπτει από τη νεκροψία είναι η αυτοχειρία, όμως οι ιατροδικαστές περιμένουν ακόμα ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να είναι απόλυτα βέβαιοι για το συμπέρασμά τους.
Υπενθυμίζεται πως ο 20χρονος ήταν αριστερόχειρας και συνεπώς μπορούσε να αυτοτραυματιστεί στο δεξί χέρι. Ο οργανισμός υφίσταται αιμορροϊκό σοκ μετά από μεγάλη απώλεια αίματος.
Ο συγγενής του άτυχου νέου τόνισε πως η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει με την ιατροδικαστική έρευνα, καθώς «το παιδί πρέπει να δικαιωθεί».
Σημείωσε πως η Αστυνομία ήδη ερευνά τυχόν ηθικούς αυτουργούς για το θάνατο του Γιακουμάκη, δεν θέλησε όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» δήλωσε νωρίτερα ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σκόλης Ιωαννίνων όπου σπούδαζε ο άτυχος φοιτητής. Ωστόσο, ο θείος του νεαρού του έχει αποδώσει επανειλημμένα ευθύνες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο άτυχος φοιτητής ήταν συχνά θύμα λεκτικών επιθέσεων από συμφοιτητές του, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν θύμα και σωματικής βίας.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι πολίτες των Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του δήμου, θα τιμήσουν τη μνήμη του Βαγγέλη με σιωπηρές εκδηλώσεις μνήμης.
Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικής Εγκλήματος διαγράφηκαν από το διαδίκτυο αναρτήσεις με υβριστικό περιεχόμενο για τον άτυχο φοιτητή.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Επιμένει ο Λαπαβίτσας για δραχμή : Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις εκδοχές


590_684b5d7e327b03390055a4923d6c6807
Διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα «Bild», περί «ομαλής» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, «χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί», επιχείρησε να δώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας..
Επιμένοντας πάντως για ακόμη μια φορά πως η χώρα, θα πρέπει να προετοιμάζεται και για σενάριο δραχμής.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Λαπαβίτσας είπε πως δήλωσε στην εφημερίδα ότι αν χρειαστεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό μπορεί να γίνει με αναίμακτο, συναινετικό και ομαλό τρόπο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση εχθρική, που τη νιώθουμε σε όλα τα επίπεδα, ρευστότητας, χρηματοδότησης» και πως πρέπει «ως χώρα επιτέλους να κάνουμε μια ψύχραιμη συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα».
Ωστόσο, ο κ. Λαπαβίτσας, αναφερόμενος στο Grexit, τόνισε ότι τον δεσμεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ως οικονομολόγος, εξετάζει «όλες τις εκδοχές».
«Πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μέτρο που αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, στο μέτρο που έχουμε αντιπαλότητες, στο μέτρο που έχουμε πιέσεις απ΄ έξω οφείλουμε να κάνουμε δημόσια συζήτηση για όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και προσπαθεί να το υλοποιήσει μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε δημόσια συζήτηση, ούτε σημαίνει ότι θα αποφεύγουμε ορισμένα θέματα όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα και το έχουμε πληρώσει».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Παραμένει υπό κατάληψη η Νομική...


Παραμένει υπό κατάληψη η Νομική - Σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας
Σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας...
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
"Παρά τις...
επίμονες και συνεχείς ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η αποχώρηση των καταληψιών", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, οι προσπάθειες συνεχίζονται ενώ "λαμβάνεται κάθε μέριμνα από τους κοσμήτορες και τις πρυτανικές αρχές για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του διδακτικού έργου".
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το κτήριο της Νομικής τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές που ζητούν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών κρατουμένων της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", την κατάργηση των "αντιτρομοκρατικών" νόμων, αλλά και των φυλακών τύπου Γ'.
avgi.gr

Read more...

«Ο Στρατός θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όχι τον λαό»...


Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη χρήση του Στρατού ως αστυνομικής δύναμης και για την αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων», ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ως υπεύθυνος για τη δομή του στρατεύματος και απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, το ενδεχόμενο αυτό το...
αποκλείει κατηγορηματικά.

• Πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επανέφεραν στην επιφάνεια το θέμα της χρήσης του Στρατού ως μηχανισμού καταστολής, και μάλιστα ορισμένοι κατηγόρησαν την ηγεσία ότι όσο σιωπά τόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «βγει ο Στρατός στον δρόμο». Εσείς τι απαντάτε;

Εδώ υπάρχει μια τεράστια σύγχυση για το ποιος κάνει τι και ποιο είναι το θεωρητικό υπόβαθρο του ρόλου του Στρατού. Δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει σε μια δημοκρατική χώρα τη λειτουργία του στρατεύματος εκτός στρατώνων κι εκτός της κλασικής αποστολής του, που είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Ο όρος ασύμμετρη απειλή πρέπει να εγκαταλειφθεί και εδώ. Ποτέ και πουθενά δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της τάξης.


Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Νίκου Τόσκα στον Μάνο Τσαλδάρη στη σελίδα 7 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί

Read more...

Σκουρλέτης: Μέσα στον Μάρτιο το Ν/Σ για τον κατώτατο μισθό...


Σκουρλέτης: Μέσα στον Μάρτιο το Ν/Σ για τον κατώτατο μισθό
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν ως 700 ευρώ το μήνα σύνταξη, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι παραμένει...
στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ σημείωσε πως θα κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα σε δύο δόσεις, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης «δεν υπάρχουν από την πλευρά των εργοδοτών κάθετες αντιρρήσεις και αντιθέσεις στην αύξηση του μισθού».

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση η γνώμη των τεχνικών κλιμακίων, ενώ όπως συμπλήρωσε θα επηρεάσει θετικά τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Read more...

Με απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα...


Βαγγέλης Γιακουμάκης. Από την εξαφάνιση στο θάνατο
Καταγγελία για την υπόθεση του Γιακουμάκη.
ΒΙΝΤΕΟ...
Μία σοβαρή καταγγελία για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη έκανε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο επικεφαλής του κλιμακίου που διενήργησε τη διοικητική εξέταση στη σχολή.
Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε...
στην εκπομπή του Παπαδάκη, ότι απειλήθηκε από συνδικαλιστές από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν απειλήθηκα για την έρευνα, γιατί εμείς το πόρισμα το είχαμε καταθέσει πριν. Πράγματι, στις 12 Μαρτίου, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που έγινε, εμφανίστηκαν κάποιοι συνδικαλιστές από την Αθήνα οι οποίοι έλεγαν ότι το πόρισμά μας, αλλά και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος, θέλαμε να ρίξουμε το διευθυντή στη φωτιά και μας είπαν ότι, "αν θέλετε αίμα, θα χυθεί το δικό σας αίμα, δεν θα χυθεί του διευθυντή μας"».

Δείτε το βίντεο

enikos.gr

Read more...

Επτά "βέλη" στη "φαρέτρα" Βαρουφάκη για έσοδα και φοροδιαφυγή...


Επτά βέλη στη φαρέτρα Βαρουφάκη για έσοδα και φοροδιαφυγήΕπτά μέτρα για την τόνωση του προβληματικού σκέλους των εσόδων θα ενεργοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να...
ξεπεράσει την έλλειψη ρευστότητας και να συνεχίσει να λειτουργεί, χωρίς την ανάγκη των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, μέχρι και τον Ιούνιο.

Το πόσο ασφυκτικό είναι το πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται από τις ανάγκες της εβδομάδας που ξεκίνησε. Σήμερα, το δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 520 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή άλλα 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η δόση του Μαρτίου.

Τα χρήματα αυτά θα τα «δανειστεί» από το ΤΧΣ που παραχώρησε για το σκοπό αυτό τα 555 εκατ. ευρώ που είχε στο ταμείο του από προμήθειες τραπεζών και τα υπόλοιπα από ταμειακά διαθέσιμα ταμείων και δημοσίων οργανισμών. Την Παρασκευή 20 του μήνα το δημόσιο θα πρέπει, εκτός από την πληρωμή στο ΔΝΤ, να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δις ευρώ που λήγουν. Η υποχρέωση αυτή θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από την έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δις που θα γίνει την Τετάρτη και όλοι εύχονται να πάει καλά.

Οι ανάγκες για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι αρκετά μικρότερες, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και το δημόσιο να καλύπτει τη συμμετοχή του στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό, όμως, που επείγει σε πρώτη φάση είναι το κλείσιμο της τρύπας που υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ σε μηνιαία βάση από τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο δίμηνο του χρόνου.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει θα προωθήσει τις επόμενες εβδομάδες μέτρα που αφορούν:

1. Την άμεση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων που επιβαρύνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ίση σε ποσοστό με το ποσοστό της βασικής οφειλής που θα εξοφληθεί εφάπαξ το αργότερο μέχρι τις 27 Μαρτίου. Η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μέσα στην εβδομάδα.

2) Τη νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία η οποία αναρτήθηκε για διαβούλευση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων μέχρι και την 1η-3-2015 χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως ποσού και πηγής προέλευσης, σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 100 και με «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων κατά 30% έως και 90%.

3) Τη θεσμοθετημένη τμηματική καταβολή και των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους και τους λοιπούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (χρέη από λογαριασμούς ύδρευσης, πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα, κατάληψη πεζοδρομίων, κλπ). Η ρύθμιση που σχεδιάζεται, θα βασίζεται στο μοντέλο των 100 δόσεων με «κούρεμα» προσαυξήσεων. Η σχετική διάταξη αναμένεται να περάσει στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

4) Η «περαίωση» της φορολόγησης αδήλωτων εισοδημάτων μέσω της παροχής της δυνατότητας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις, για να δηλώσουν εισοδήματα παρελθόντων ετών που δεν είχαν δηλώσει και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

5) Η χορήγηση κινήτρων, όπως μείωση του ΦΠΑ ή επιστροφή μέρους της αγοράς για όσους χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, με δεδομένο ότι κάθε συναλλαγή θα αποκτά «ταυτότητα» μέσω των τραπεζών και έτσι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή σε ΦΠΑ.

6) «Λοταρία» αποδείξεων που θα μοιράζει μετρητά και δώρα στους φορολογούμενους. Οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής θα αναγράφουν συγκεκριμένους αριθμούς που θα μετέχουν σε κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών. Στις κληρώσεις θα μετέχουν οι αποδείξεις που εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, γιατρούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

7) Οnline διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές σε νέες τεχνικές προδιαγραφές, προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών o ΦΠΑ θα καταγράφεται και θα είναι δυνατό να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχεται ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων...
enikos.gr

Read more...

Σε κορυφαία Αμερικανική νομική εταιρεία η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων


5754_o-thumb-large
Σε μεγάλη νομική εταιρεία που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη πρόκειται να αναθέσει η κυβέρνηση την υπόθεση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και δύο ακόμα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η επιλογή της αμερικανικής εταιρείας εμπεριέχει συμβολισμούς γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει διάφορα μηνύματα στο Βερολίνο.
Άλλωστε οι πολεμικές αποζημιώσεις πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα με δεδομένο ότι το Μαξίμου θεωρεί το ζήτημα αυτό προνομιακό για επικοινωνία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
http://lykavitos.gr/

Read more...