Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Ο Τρισέ απέκλεισε τον κίνδυνο νέας ύφεσης.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (BCE) Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε σήμερα κάθε κίνδυνο νέας ύφεσης, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία το σενάριο αυτό ανησύχησε εκ νέου τις χρηματαγορές.

"Δεν το πιστεύω", απάντησε σε...

ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, "σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, η οποία επιβεβαιώνεται κυρίως στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά επίσης στον βιομηχανικό κόσμο".

"Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη στον βιομηχανικό κόσμο, αυτό εξαρτάται από εμάς. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των καταθετών", πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αυτής εξαρτάται από την "καλή δημοσιονομική διαχείριση, μια διαχείρηση αυστηρή" που μπορεί, κατά την άποψή του, να την αποκαλέσει κανείς "λιτότητα" ή δημοσιονομική "αυστηρότητα".

Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι ο συγχρονισμός των διαφορετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας δεν κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι καθώς και αμερικανοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος της BCE ζήτησε για μια ακόμα φορά "ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της ΕΕ, με μια "ημιαυτόματη επιβολή κυρώσεων" στις χώρες που δε σέβονται τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει αρχικά να γίνει με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, πριν αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο, στη συνέχεια, "αλλαγής της συνθήκης".

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κυβέρνηση στα ίχνη "δικαστικής χούντας"!

.i-reportergr

Στα ίχνη «δικαστικής χούντας», η οποία, προς το παρόν, προσπαθεί να ελέγξει και να κατευθύνει τις εξελίξεις γύρω από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η κυβέρνηση. Η όλη υπόθεση παραπέμπει στις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης, στη «χούντα των Δικαστών» υπό τον Κωνσταντίνο Κόλλια, ο οποίος, αργότερα, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η επόμενη προσπάθεια συγκρότησης «δικαστικής χούντας» έγινε το 1985, αμέσως μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο την ηθική, πολιτική και φυσική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Της ομάδας δικαστών που συνέδραμε, τότε, την προσπάθεια Μητσοτάκη και ορισμένων ισχυρών παραγόντων της ελληνικής οικονομίας, ηγήθηκε ο τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο οποίος είχε θέσει ως προσωπικό του στόχο να στείλει στη φυλακή τον Ανδρέα.

Ανάλογη είναι η κίνηση η οποία υπέπεσε στην αντίληψη της κυβέρνησης. Το σημαντικότερο στην περίπτωση αυτή είναι ότι παρών ήταν και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ. Και το ερώτημα είναι αν γνώριζε ο Αντώνης Σαμαράς την παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους του κι αν μετείχε στην εν λόγω σύναξη με την άδειά του.

Η «σύναξη» έγινε την περασμένη Τρίτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, στην οποία μετείχαν και οι δημοσιογράφοι, σε σπίτι γνωστού δικαστικού, ο οποίος χρημάτισε προϊστάμενος και έχει πολύ στενή συγγενική σχέση με πρώην κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις και απόψεις.

Παρόντες ήταν πρώην και νυν ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Δικαιοσύνης, άτομα που πέρασαν από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και ορισμένοι επικεφαλής ερευνών για υποθέσεις τις οποίες ερευνά η Βουλή με τις Εξεταστικές Επιτροπές. Τα περισσότερα από τα άτομα που μετείχαν στη σύναξη, ήταν στην ομάδα των δικαστών που χειρίσθηκαν τα σκάνδαλα της καραμανλικής περιόδου και έκαναν τα πάντα για να συγκαλύψουν όλες αυτές τις υποθέσεις μέχρι να οδηγηθούν σε παραγραφή.

Μετείχαν πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου, ένας εκ των οποίων μεθόδευσε κατά τις καταγγελίες της, τότε, αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης, όλους τους χειρισμούς της υπόθεσης Siemens, που έδωσε τη δυνατότητα σε Χριστοφοράκο και Καραβέλα, να φύγουν στο εξωτερικό, ώστε να είναι τρομακτικά δύσκολο στη Βουλή, αλλά και σε όποια δικαστική έρευνα να φθάσει στην αλήθεια.

Όλοι αυτοί έχουν το θράσος να συναντώνται για να προβούν σε νέες μεθοδεύσεις. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν και στελέχη της Δικαιοσύνης τα οποία χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων, οι οποίες ερευνώνται από Εξεταστικές Επιτροπές και στις οποίες οι ίδιοι ερευνούν τις ίδιες υποθέσεις από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς γίνεται προσπάθεια παρασκηνιακής μεθόδευσης των εξελίξεων σε σχέση με τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών, ώστε να μην υπάρξουν παραπομπές και καταδίκες στελεχών των πρώην κυβερνήσεων. Ενόψει όλων αυτών η κυβέρνηση πρέπει να πάρει έγκαιρα τα μέτρα της, απομακρύνοντας, κατ΄ αρχήν, από τη θέση τους όσους χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων, ή να τους αφαιρέσει τους φακέλους και να αναθέσει τις υποθέσεις σε λιγότερο εξαρτώμενα ή επιρρεπή πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:
Ανησυχία και ερώτηση στη βουλή για τη «δικαστική χούντα»Read more...

Πρόγραμμα λιτότητας από τους Ελληνες

nooz.gr
Με περικοπές στην κατανάλωση, στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία, οι Ελληνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στο πορτοφόλι τους, στην εποχή του μνημονίου. Βάζουν βενζίνη με πνεύμα οικονομίας, ψάχνουν για φθηνά προϊόντα και προσφορές, ταξιδεύουν λιγότερο, κόβουν νυχτερινές εξόδους.

Σε ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρεται ότι οι πωλήσεις της βενζίνης παρουσιάζουν πτώση 25% και του πετρελαίου κίνησης 50% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιούση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Επίσης, το καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει ή γεμίζει με φθηνότερα προϊόντα. Πτώση τζίρου κατά 2% - 5% τους πρώτους μήνες του 2010 παρουσιάζει ο πυρήνας της κατανάλωσης, που αφορά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης.

Σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας ερευνών της αγοράς IRI Hellas για το δωδεκάμηνο (2/5/2009 - 2/5/2010) οι πωλήσεις απορρυπαντικών στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 14,2% σε όγκο και κατά 3,7% σε αξία, οι πωλήσεις γάλακτος κατά 0,7% σε όγκο και κατά 6,6% σε αξία, οι πωλήσεις γιαουρτιού υποχωρούν κατά 2,8% σε όγκο και κατά 4,4% σε αξία, ενώ οι πωλήσεις ελαιολάδου μειώθηκαν 0,3% σε όγκο και 9,9% σε αξία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις με ταξί μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας. Παρουσιάζουν μείωση πελατείας έως και 40%.

Στη διασκέδαση, παράγοντες της αγοράς μιλούν για πτώση 30% και πάνω, ενώ τη «νύχτα» ξεπερνάει το 50%. Οπως επισημαίνεται, πολλά μαγαζιά λειτουργούν από Παρασκευή έως Κυριακή, ενώ ταβέρνες που λειτουργούσαν και μεσημέρι, σερβίρουν πλέον μόνο το βράδυ.

Στον τουρισμό η μείωση των κρατήσεων κυμαίνεται από 10% έως και 20%.

Επίσης, μείωση της τάξης του 10% καταγράφεται τους δύο τελευταίους μήνες στις διελεύσεις από τα διόδια της Αττικής Οδού, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Ακόμη, μείωση 8% καταγράφεται στις διελεύσεις Ι. Χ. αυτοκινήτων και από τα διόδια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία «Γέφυρα Α. Ε.», η μείωση εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι 2,2%.

Μεγάλες είναι οι μειώσεις στην κυκλοφορία σε όλους τους σταθμούς διοδίων. Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από Μαλιακό έως Κλειδί Ημαθίας καταγράφηκε τον Μάιο πτώση που άγγιξε το 21%. Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από Μεταμόρφωση Αττικής έως Σκάρφεια, η πτώση έφτασε τον Μάιο το 8%. Στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου υπήρξε συρρίκνωση 3%.
Read more...

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΡΤ ... ΘΡΥΛΟ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ!


Ρεπορτάζ : Σόνια Χαϊμαντά
(από το Έθνος)
Ακόμη και τα... φιστίκια για το ουίσκι που απολάμβαναν από την άνετη σουίτα τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη παρακολουθώντας τους αγώνες του Ολυμπιακού, χρέωναν στην ΕΡΤ οι «επίλεκτοι» της προηγούμενης διοίκησης, που αποδείχθηκαν ανοικονόμητοι μια και ξόδεψαν για ξηρούς καρπούς 1.915 ευρώ και 1.480 ευρώ, το 2008 και το 2009, αντίστοιχα. Το κονδύλι αυτό ξοδευόταν στην...
υγειά του Ελληνα φορολογούμενου, που πληρώνει την ΕΡΤ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και του ανταποδοτικού τέλους της ΔΕΗ.
Η χρέωση γινόταν μέσω της διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων της δημόσιας τηλεόρασης που πλήρωνε τους καφέδες, τα ποτά και τους ξηρούς καρπούς όσων στελεχών της ΕΡΤ έκαναν χρήση του δικαιώματος δωρεάν παρακολούθησης των αγώνων των «ερυθρολεύκων»...
Ας όψεται το αλμυρό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, των αγωνιστικών περιόδων 2007-2008 και 2008-2009 για ποσόν που ξεπερνούσε τα 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Είναι αλήθεια ότι μεταξύ των στελεχών και «κολλητών» της ΕΡΤ, που σήμερα οι «κακές γλώσσες» ψιθυρίζουν ότι δεν μιλιούνται μεταξύ τους επειδή τα ρίχνει ο ένας στον άλλον, υπήρχε μια περίεργη ομερτά: ο ένας κάλυπτε τον άλλον ακόμη και για? ψύλλου πήδημα. Για ψιλολόγια δηλαδή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και γι' αυτήν την αγορά των T-shirt (με το σλόγκαν «Τ' αγαπημένο μου της ΕΡΤ») που παραγγέλθηκαν τον Απρίλιο του 2006 για την ελληνική διοργάνωση της Euro-vision, έγινε υπερτιμολόγηση, καθώς από 100.000 ευρώ αίφνης το ποσόν εκτοξεύθηκε στις 370.000 ευρώ.
Το ζήτημα καταγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης το θέμα της εκταμίευσης ποσού υπέρ του Χρ. Παναγόπουλου την περίοδο που είχε προσληφθεί επισήμως στον Σκάι με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου (ΦΕΚ 1482/2010).
Ετρεχε ο μισθός
Σύμφωνα με την καταγγελία, παρά το γεγονός ότι στις 9/11/2009 ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε την παραίτησή του και έκτοτε δεν ασκούσε τα καθήκοντά του και δεν προσερχόταν στο γραφείο του, αφού εργαζόταν στο Ν. Φάληρο, συνέχιζε να εισπράττει από την ΕΡΤ τους μισθούς του που ανέρχονταν στο ποσό των 11.500 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Την ευθύνη βεβαίως δεν έχει ο ίδιος, καθώς κανείς έκτοτε δεν του έχει ζητήσει να επιστρέψει το εν λόγω ποσό, ενώ λέγεται ότι ακόμη και τον Φεβρουάριο του 2010 που επισήμως ανέλαβε στον Σκάι (5/2) εισέπραξε τον μισθό του από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου, που συνεχίζει την έρευνά της για δύο ακόμη στελέχη της ΕΡΤ (έναν εντεταλμένο σύμβουλο και ένα στέλεχος της ERT World) όσο και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης που έχουν μπλέξει σε ένα απίστευτο χαρτοβασίλειο στο Ραδιομέγαρο, δεν πρόκειται να βαρεθούν με τα ευρήματά τους.
Ούτε εξάλλου και ο τακτικός ανακριτής στον οποίο έχει ήδη μεταβιβασθεί ο φάκελος του εισαγγελέα αναφορικά με τις ποινικές διώξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα εναντίον 7 υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΡΤ.
Για τα 70 χρόνιαΗ ραδιο...φονική επέτειος που κόστισε 1 εκατ. ευρώ
Δυό χρόνια πίσω μας γυρίζει η καταγγελία για την ανάθεση του έργου του εορτασμού των 70 χρόνων Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Ο πανηγυρικού τύπου εορτασμός, με ενδιαφέρουσα έκθεση στο πλαίσιο της διοργάνωσης -οφείλουμε να ομολογήσουμε-, υπήρξε έμπνευση του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη και πραγματοποιήθηκε από τις 4/12/2008 έως τις 2/2/2009.
Το μεμπτό είναι ότι ενώ το ποσό που δαπανήθηκε για τις εκδηλώσεις ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, δεν ελήφθη καμία απόφαση από το ΔΣ για έγκριση προϋπολογισμού, δεν καταρτίστηκε αναλυτικό κοστολόγιο και δεν συντάχθηκε οικονομικός απολογισμός.
Αντ’ αυτών επελέγη η μέθοδος της «σαλαμοποίησης» δαπανών και των απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες χωρίς προκήρυξη διαγωνισμών ή έρευνα αγοράς και λήψη τουλάχιστον τριών προσφορών και χωρίς γνωμοδότηση της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής (κατά παράβαση του Κανονισμού Προμηθειών). Οι δαπάνες πιστώθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2008 και του 2009 και χρεώθηκαν στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς του Τμήματος Υποστήριξης Υπηρεσιών Προέδρου και της Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΑ.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι προμήθειες:
Φιλμ, μοντάζ, χαρτί, εκτυπώσεις και βιβλιοδεσία έναντι 73.672 ευρώ.
Για υποδοχή του κοινού -λες και η ΕΡΤ δεν έχει πολυπληθέστατο τμήμα δημοσίων σχέσεων 25.837 ευρώ.
Για καφέδες, αναψυκτικά, 10.236 ευρώ.
Με αποφάσεις του προέδρου δόθηκαν στην εταιρεία R.B. Δ.Γ. και ΣΙΑ 15.470 ευρώ για τη δημιουργία και σχεδίαση φυλλαδίου!
Δόθηκαν 176.000 ευρώ για κατασκευή σκηνικών μολονότι η ΕΡΤ διαθέτει ικανότατους σκηνογράφους και τεχνίτες.
«Χρυσά» ξηροκάρπιαOι «επίλεκτοι» της προηγούμενης διοίκησης χρέωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ με 3.395 ευρώ την ΕΡΤ για ξηρούς καρπούς που κατανάλωσαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τη διετία 2008 - 2009...
370.000 για μπλουζάκιαΤα T-shirt που παραγγέλθηκαν για τη διοργάνωση της Eurovision, υπερτιμολογήθηκαν εν μία νυκτί, καθώς από 100.000 ευρώ αίφνης το ποσόν εκτοξεύθηκε στις 370.000 ευρώ...

Read more...

ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ...


Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τα κόμματα και ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα έχουν ένα κοινό σημείο, είναι και οι δύο επιδοτούμενοι. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Τα κόμματα είναι καταχρεωμένα και έχουν ήδη υποθηκεύσει στις τράπεζες τις επιχορηγήσεις των επόμενων χρόνων. Αντίθετα οι λογαριασμοί της ΓΣΕΕ αυγατίζουν σε προθεσμιακές καταθέσεις, που αυξάνονται με ρυθμό ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 34o...
Πανελλήνιο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας έγινε τον Μάρτιο στη Χαλκιδική, σε κλίμα ανησυχίας για την επερχόμενη «βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας» λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει η κυβέρνηση από την ηγεμονική Γερμανία και την ΕΚΤ. Ωστόσο, ούτε το περιβάλλον του Athos Palace Hotel ούτε ο προϋπολογισμός της ΓΣΕΕ αποτύπωναν αυτήν την αναμονή βαθιάς ύφεσης. Το κύριο έσοδο, οι επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, είχε προγραμματιστεί να αυξάνεται κατά τα έτη 2010 - 2013. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Εργατική Εστία χρηματοδοτείται από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, εύλογο θα ήταν να υποθέσει κανείς ότι η δυνατότητά της να επιδοτεί την ΓΣΕΕ θα ήταν μειωμένη σε περίοδο ύφεσης. Οποιος έχει όμως το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι. Η εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας μπορεί πάντα να αυξηθεί μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -όπως έγινε π. χ. το 2002-, όσο για το πώς διατίθενται τα έσοδά της έχουν βαρύνοντα λόγο οι συνδικαλιστές, που εκπροσωπούνται με τρία μέλη στο Δ. Σ. Προίκα εκατομμυρίων Η Εργατική Εστία είναι το φιλί της ζωής για τη ΓΣΕΕ και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και προικοδοτήθηκε με ακίνητα και πόρους ώστε να αποτρέψει την επέλαση των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα. Από το καταστατικό της η Εργατική Εστία μπορεί να διαθέσει ώς και το 25% των εσόδων της για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τη ΓΣΕΕ αυτό είναι μια τάξη μεγέθους 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σχεδόν το σύνολο των εισοδημάτων της. Πέρα από την επιχορήγηση, η Εστία φροντίζει και για τη στέγαση: 77 εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα στεγάζονται σε δικά της ιδιόκτητα κτίρια, ενώ μισθώνει αλλά 22 για τον ίδιο σκοπό και άλλα 40 για τη στέγαση ομοσπονδιών. Για τους επαΐοντες όμως, ο σημαντικότερος θεσμός υπό τον έλεγχο των συνδικαλιστών είναι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η ΟΚΕ, μέσω της οποίας διασφαλίζουν πρόσβαση στα Δ. Σ. των δημόσιων επιχειρήσεων. Η ΟΚΕ, με πρόεδρο σήμερα τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ελέγχεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, η οποία έτσι μπορεί να αποφασίζει ποιος πάει πού. Καθ' υπόδειξιν της ΟΚΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος βρέθηκε και στο Δ. Σ. της ΔΕΗ (είναι και στο Δ. Σ. της ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε εκείνο της Εθνικής Τράπεζας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων). Μερικές φορές όμως αρκούν απλώς και οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Ετσι π. χ. ο Στάθης Ανέστης (αναπληρωτής γ. γ.) ορίστηκε στο Δ. Σ. του ΟΤΕ - είναι και στο Δ. Σ. του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων. Επί κυβέρνησης Ν. Δ., ο Πελοπίδας Καλλίρης από μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ έφτασε να γίνει πρόεδρος του ΟΔΙΕ. Οι περισσότεροι μεγαλοσυνδικαλιστές συμμετέχουν στα Δ. Σ. των επιχειρήσεων από τις οποίες προέρχονται, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων. Σε ό, τι αφορά τη μοιρασιά άλλων αξιωμάτων, όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα επισημαίνουν ότι γίνεται κυρίως ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλες παρατάξεις. Ετσι στο Δ. Σ. του ΟΑΕΔ βρίσκει κανείς δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ (Κοντοπάνος, Γεωργακόπουλος), ένα της ΔΑΚΕ (Καλλιάνος) και τον Χρήστο Κατσιώτη του ΚΚΕ, όλοι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Εννοείται ότι δεν πρόκειται για θέσεις αμισθί. Οι απολαβές μπορεί να ξεκινούν από ένα επιμίσθιο της τάξης των 400 ευρώ τον μήνα (π. χ. στην ΕΘΕΛ) και να αγγίζουν το ύψος ενός ζηλευτού μισθού στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κατάλογος δεν είναι μικρός: Υπάρχουν Δ. Σ. στα ασφαλιστικά Ταμεία, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, υπάρχουν όμως και διάφορες σημαντικές επιτροπές στο ΙΚΑ. Πέρα από τις θέσεις στα συμβούλια, ένα άλλο προνόμιο των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ είναι τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Ανθρωποι που γνωρίζουν τον χώρο μιλούν για κατάχρηση των διεθνών σχέσεων του εργατικού κινήματος, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
Read more...

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...


Ρεπορτάζ : Ι. Μάνδρου - Κ. Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Τον σκληρό πυρήνα των μέτρων της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή αφορούν οι πρώτες προσφυγές που κατατίθενται εντός των ημερών στη Δικαιοσύνη. Αιχμή του δόρατος στα σχετικά κείμενα που ετοιμάζουν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων θα αποτελέσει το ίδιο το Μνημόνιο, οι περικοπές σε...
μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι διατάξεις του ασφαλιστικού. Σημειωτέον ότι το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι προσκρούουν στο Σύνταγμα κάποιες από τις δρομολογούμενες αποφάσεις υπογραμμίζεται ακόμη και από κορυφαίους δικαστικούς που δήλωσαν στην «Κ» ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για τις οποίες μπορεί να εκφραστεί με βεβαιότητα ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές». Δεν πρέπει δε, να θεωρείται τυχαίο ότι τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος -δηλαδή οι δύο συνταγματολόγοι της κυβέρνησης που επιμελήθηκαν με τον κ. Χάρη Παμπούκη τις επίμαχες ρυθμίσεις- έχουν δημοσίως αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι «για ορισμένες προβλέψεις του Μνημονίου το ενδεχόμενο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης είναι μεγαλύτερο όχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ενώ και ο κ. Βενιζέλος θέλησε να αποστασιοποιηθεί πολιτικώς από μια τέτοια περίπτωση. Χαρακτήρισε το Μνημόνιο «υβρίδιο οικονομικού Δικαίου», υπονοώντας ότι είναι άγνωστο πώς θα κριθεί δικαστικά μια ακραία παρέμβαση σε όλο το εργασιακό και ασφαλιστικό μοντέλο που δεν έχει προηγούμενο στην Ε. Ε. Κατά πληροφορίες της «Κ», έξι είναι τα σημεία των επίμαχων ρυθμίσεων (του ασφαλιστικού ν/σ και των εργασιακών αλλαγών) που ανησυχούν σφόδρα το Μαξίμου ως προς το ενδεχόμενο να αποδειχθούν μετέωρα είτε από την ελληνική είτε τη διεθνή Δικαιοσύνη. Κατά τις ίδιες πηγές και τα έξι αυτά σημεία συγκαταλέγονται στην πρώτη προσφυγή που θα καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ και ο ΔΣΑ. Ας τα δούμε αναλυτικά: 1. Η διάκριση μεταξύ της βασικής και αναλογικής σύνταξης -με το κράτος να εγγυάται στο εξής μόνον την πρώτη- εκτιμάται ότι μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των άρθρων 22 (παρ. 2) και 25 του Συντάγματος που προβλέπουν την υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση και να εγγυάται την αρχή του Kράτους Δικαίου. 2. Η ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα αναφέρεται ότι μπορεί να προσκρούσει στο άρθρο 21 που προστατεύει τη μητρότητα και την οικογένεια. 3. Η αιφνιδιαστική μείωση του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων θεωρείται ότι μπορεί να καταστρατηγεί όχι μόνο το Σύνταγμα (άρθρο 22), αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και τούτο διότι χαρακτηρίζεται «νομοθετική παρέμβαση που θίγει τη νόμιμη προσδοκία κάθε εργαζομένου είτε για την καταβολή μισθού είτε για την είσπραξη αποζημίωσης», ενδεχόμενο που έχει αποτρέψει με απόφασή της ακόμη και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (40/1998). 4. Η επαπειλούμενη κατάργηση (εν τοις πράγμασι) των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θεωρείται ότι αντίκειται ευθέως στα συνταγματικά άρθρα 22 (παρ. 2) και 23 (παρ. 1), αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας (87/1948 και 98/1949) που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα. 5. Η διαφοροποίηση στις αμοιβές των εργαζομένων κάτω των 25 ετών αναφέρεται ότι θίγει το άρθρο 4 του Συντάγματος που εισάγει την ισότητα, αλλά και το άρθρο 22 που προσδιορίζει την αρχή της ισότητας στις αμοιβές. 6. Τέλος, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσβληθούν δικαστικά ακόμη και οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις για δραστικές περικοπές σε μισθούς και κυρίως στις συντάξεις, καθώς νομικοί υποστηρίζουν ότι προσβάλλουν όχι μόνον το Σύνταγμα, αλλά και μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που προβλέπει ότι η σύνταξη καταβάλλεται ως «συνέπεια της επί σειράν ετών εργασίας και είναι υπό την έννοια αυτή μισθός». Εξυπακούεται ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις τελούν υπό τη δικαστική κρίση. Αλλά καθώς ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο ουδόλως έδειξε να συμμερίζεται το πολιτικό επιχείρημα περί έκτακτων συνθηκών και έκρινε αντισυνταγματικές πολλές πρόνοιες του ασφαλιστικού για τους δημοσίους υπαλλήλους, τούτο σχεδόν προδικάζεται ότι θα συμβεί και με το ΣτΕ, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις ευρύτερες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις... Θα δοθούν «μάχες» στα δικαστήρια Αν για συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Μνημονίου εκφράζεται βεβαιότητα μεταξύ ανωτάτων δικαστικών ότι θα εκπέσουν για λόγους συνταγματικότητας, για κάποιες άλλες η έκβαση είναι ανοιχτή και γι' αυτές θα δοθούν «μάχες» στα δικαστήρια. Για το ίδιο το Μνημόνιο, που θα προσβληθεί δικαστικά με αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκφράζονται επιχειρήματα ότι όφειλε να κυρωθεί ως διεθνής σύμβαση, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι δεν εκχωρεί θέματα λαϊκής κυριαρχίας σε τρίτους, οπότε ορθά ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε. Στην ίδια κατηγορία, εκτιμάται ότι ανήκουν και οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού για τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα, που αφορούν την ενοποίηση των ταμείων με την υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Οι ρυθμίσεις αυτές, που δέχθηκαν ήδη τα πυρά από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στηρίζονται από πολλούς νομικούς -τα επιχειρήματά τους συμμερίζεται και η κυβέρνηση- και γι' αυτό η τύχη τους στα δικαστήρια δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με τις προσφυγές για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η τύχη των οποίων θα κριθεί με βασικό επιχείρημα αν είναι μέτρα μόνιμα, όποτε ο κίνδυνος να κριθούν αντισυνταγματικά είναι ορατός. Αν, όμως, θεωρηθούν προσωρινά, με τη λογική ότι ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, τότε μπορεί να περάσουν τον έλεγχο της συνταγματικότητας.

Read more...

"Η μεγάλη συνάντηση της Ντόρας και του Βενιζέλου στη Μυρτιά"Η συνάντηση του Σαββάτου στη Μυρτιά του Δήμου Νίκου Καζαντζάκη θα μπορούσε να αποτελεί και την είδηση της ημέρας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο... στην εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου Μουσείου θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Το ενδιαφέρον, πολιτικοδημοσιογραφικό, είναι τεράστιο, αφού πολλοί βλέπουν όχι μια τυχαία συνάντηση των παρ' ολίγον προέδρων των δύο κομμάτων εξουσίας της Ελλάδας αλλά τη συνάντηση κορυφής που θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Η είδηση ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει σε κρητικό έδαφος προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η Κρήτη και ο Καζαντζάκης ένωσαν δύο μεγάλες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι η συνάντηση της Ντόρας και του Βενιζέλου που φημολογείται τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα η πιθανότητα συνεργασίας τους γίνεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης ουσιαστικά γιορτής για τον Νίκο Καζαντζάκη, αφού ανακαινίσθηκε το Μουσείο της Μυρτιάς και ανοίγει για το κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη έχει στενές σχέσεις με το Μουσείο, καθώς την εποχή που το ίδρυμα έκλεινε 10 χρόνια λειτουργίας εκείνη θήτευε στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ως υπουργός Εξωτερικών λέγεται ότι είχε συμβάλει στην προβολή των δράσεων του Μουσείου και στο εξωτερικό. Από την άλλη, και ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στενές σχέσεις με το Μουσείο, καθώς επί Σημίτη είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα λέγεται ότι δεινός υποστηρικτής του είναι ο δήμαρχος της περιοχής, !
Ρούσσος Κυπριωτάκης. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ο Ρούσσος Κυπριωτάκης ο εμπνευστής της συνάντησης Μπακογιάννη-Βενιζέλου στη Μυρτιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη επιρροή προς τον κ. Βενιζέλο αλλά και την κυρία Μπακογιάννη να αποδεχτούν τις προσκλήσεις για τα εγκαίνια, που θα γίνουν το Σάββατο το απόγευμα άσκησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος ακόμη και τηλεφωνικά φέρεται να συνομίλησε τόσο με τον υπουργό όσο και την ανεξάρτητη βουλευτή.
Οδικώς από τα Χανιά
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μπακογιάννη θα βρίσκεται μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια του Μουσείου στη Μυρτιά στη γενέτειρά της τα Χανιά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Ηράκλειο θα έρθει οδικώς πιθανότατα από το πρωί του Σαββάτου. Για τους ντορικούς του Ηρακλείου η έλευση της Μπακογιάννη αποτελεί «πρώτη είδηση», καθώς αναμένουν από τα χείλη της να ακούσουν για τις φημολογούμενες εξελίξεις.
Την Παρασκευή
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο από την Παρασκευή, δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα από την ημέρα των εγκαινίων. Ο κ. Βενιζέλος , κατά τις πληροφορίες της «Τ», δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και στρατιωτικές μονάδες του Ηρακλείου. Μάλιστα, λέγεται ότι θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επίσκεψή του στο Καστέλι και την 133 Σμηναρχία Μάχης, όπου έπεσαν οι μολότοφ για χάρη του Καλλικράτη. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος το βράδυ της Παρασκευής θα συναντήσει φίλους του στο Ηράκλειο.

ΠΗΓΗ: http://tolmi.gr/
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"ΒΟΒ CHAPMAN -ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!"

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

-----------------------------------------------------------------------------------
"Αυτός ο ΒΟΒ CHAPMAN πρέπει να είναι πολύ χαζός τελικά. Όχι για αυτά που λέει αλλά το ότι ελπίζει να δείξουν τα πουλημένα ΜΜΕ την συνέντευξή του. Εάν κάτι τετοιο βγει στην ΤV τότε θα γίνει χαμός εάν όχι από τους αθηναίους αλά σίγουρα από τους νησιώτες. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Read more...

"ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ" ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ 4ΕΤΙΑΣ...


Συνέντευξη στους : Τ. Παππά - Π. Σώκο
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
«Οι θυσίες ήδη πιάνουν τόπο, οι πολίτες θα δουν φως στο τούνελ στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε». Πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντά στο πιεστικό ερώτημα της κοινωνίας αλλά και του κόμματός του για τη στιγμή της εξόδου από την...
κρίση. * Απορρίπτει κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σε ό,τι αφορά την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάνει λόγο για «ψήφο ευθύνης», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως υποστηρίζει, «παίζεται η τύχη της χώρας». * Παίρνει αποστάσεις από τηγνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας άρθρων του ασφαλιστικού και αναφέρει ότι «πολιτική μας επιλογή είναι: όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα». * Επιμένει ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν», καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ για σπατάλη, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και κομματισμό και σημειώνει ότι «το πρόγραμμά μας που είχε σχέση με παροχές ή αυξήσεις αναστέλλεται μέχρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση». * Σε λίγες μέρες ψηφίζεται το ασφαλιστικό, που προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα σας. Εχει η υπερψήφισή του χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; - Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης απ' όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές. Επί χρόνια όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, όλοι γνώριζαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε να κάνουμε πραγματικές τομές. Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε όλο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα πάρουμε αποφάσεις τώρα ή πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας αύριο γιατί δεν παίρνουν σύνταξη ή γιατί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά. Και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να κάνουμε μία πολύ μεγάλη αλλαγή, με την οποία εξασφαλίζουμε συντάξεις και για τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά και για τα παιδιά μας αύριο, διορθώνοντας ταυτόχρονα πολλές από τις αδικίες του παρελθόντος. Επίσης, δεν μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να συνεχίζει τη λειτουργία του με ανισότητες και αδικίες. Αλλοι να συνταξιοδοτούνται στα 45 τους, άλλοι να παίρνουν πλασματικά χρόνια δουλειάς και μεγάλες συντάξεις και άλλοι να δουλεύουν μια ζωή για να πάρουν τελικά ψίχουλα. Και την ίδια στιγμή να έχουμε τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες να ζουν με την προοπτική ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ. Και θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι πολλά απ' όσα ακούστηκαν τελευταία, δημιουργώντας πανικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θίγονται σχεδόν καθόλου, γιατί προτεραιότητά μας ήταν ακριβώς να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Οσοι δημιούργησαν στους πολίτες κλίμα πανικού είναι ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους. * Οποιος βουλευτής καταψηφίσει τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας; - Αποδεικνύουμε, εμείς, το κίνημά μας, ότι τολμούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο. Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό ήθος. Εχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα όφειλαν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για τη διάλυση των ταμείων. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ. Αν θέλουν την έξοδο από την κρίση και την αποτίναξη της επιτήρησης στην οποία μας έβαλαν, ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και στην πράξη ας ψηφίσουν τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε σε όφελος του πολίτη, της χώρας, της διαφάνειας, της προόδου και της αξιοκρατίας. Σας θυμίζω ενδεικτικά τη στάση τους στα νομοσχέδια για το ΑΣΕΠ, για το φορολογικό, για την αξιοκρατία στο Δημόσιο και για τον «Καλλικράτη». * Δεν πρόκειται να το κάνουν, πάντως... - Τελικά, λειτουργούν σαν να επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στο τέλμα και στην επιτήρηση. Θα ήθελα ειλικρινά να δω τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να βάζουν την κρίσιμη αυτή στιγμή πίσω τις μικροκομματικές λογικές και να προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας και την ασφάλεια των πολιτών. Είναι τεράστια η δύναμη που θα έκρυβε ένας τέτοιος συμβολισμός για το πολιτικό μας σύστημα ευρύτερα. Εχω την αίσθηση πολλές φορές ότι όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά και δεν κατανοούν καν το βάρος των αποφάσεών τους. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια. Παίζεται η τύχη της χώρας μας. * Το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε; - Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: Ολοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες. * Είχατε χρησιμοποιήσει το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, αλλά και γενικά η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε, δεν είναι πιο κοντά στη βαρβαρότητα παρά στον σοσιαλισμό; - Βαρβαρότητα είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας στα τέλη του 2009. Ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα θα ζούσαμε αν δεν είχαμε κινηθεί αποφασιστικά για να βάλουμε τάξη σε ένα σύστημα που αιμορραγούσε από καιρό. Μια χώρα απαξιωμένη και ανυπόληπτη, αναξιόπιστη στη διεθνή σκηνή, με διαλυμένη κρατική μηχανή, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες που διευρύνονταν με πρωτοφανή ταχύτητα, με ένα πολιτικό σύστημα που αντιμετώπιζε τον πολίτη ως αντικείμενο προς εξαγορά, ως πελάτη, με εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας που έχαιραν φορολογικής ασυλίας με την ανοχή του κράτους, με απουσία ευνομίας και κράτους δικαίου, με απαξιωμένους θεσμούς, με ρεκόρ σπατάλης και διαφθοράς. Αυτά αλλάζουμε. Αυτή ήταν η αφετηρία της δικής μας διακυβέρνησης και τώρα πληρώνουμε όλοι το λογαριασμό της απίστευτης λεηλασίας της οποίας γίναμε μάρτυρες τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποφάσεις που λάβαμε δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα για να επιζήσουμε ως χώρα και είναι το τίμημα της δυσβάσταχτης κληρονομιάς μας. * Αρα είστε εκτός στόχων; - Αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει τους στόχους μας, τις σοσιαλιστικές αξίες μας, τις αρχές μας, το πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα. Ισα ίσα, το έχω ξαναπεί, η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια που ζήσαμε και έζησα με έκανε να πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε στις σοσιαλιστικές αξίες και ιδέες. Ακριβώς αυτή η βαρβαρότητα την οποία βιώσαμε είναι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτικές τις μεγάλες τομές που κάνουμε για δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, για το ξερίζωμα της κρατικής σπατάλης και του πελατειακού κράτους, για ευνομία στον δημόσιο βίο, για ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη. Και βέβαια η φωνή της Ελλάδας είναι σήμερα μια προοδευτική φωνή υπέρ των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. * Από το «λεφτά υπάρχουν» που λέγατε προεκλογικά μέχρι τη σκληρή λιτότητα, η απόσταση είναι τεράστια. Εάν δεν γνωρίζατε τι θα παραλάβετε, εγκαλείστε για έλλειψη σχεδίου. Εάν όμως γνωρίζατε, εγκαλείστε για λαϊκισμό και ευχάριστες υποσχέσεις. - Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Και αυτό ακριβώς ήταν το παράδοξο. Οτι, με τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνεψε να χρεοκοπήσει μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Λεφτά υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, στις πελατειακές σπατάλες, στα κάθε λογής συμφέροντα. Λεφτά υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια ή τα χάριζε εδώ και εκεί, κάνοντας τα γλυκά μάτια σε κάθε λογής μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Κι αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας. Πρώτο μας καθήκον έγινε το να σώσουμε την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Να κάνουμε οικονομίες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να προστατεύσουμε τη χώρα από τις άγριες ορέξεις των δανειστών και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και αυτό το στοιχείο ουδείς μπορούσε να το προβλέψει. Οτι η Ελλάδα θα γινόταν το επίκεντρο ενός διεθνούς κερδοσκοπικού παιχνιδιού αλλά και την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να αποτελέσουν αξιόπιστη απειλή ή ανάχωμα στις επιθέσεις αυτές μέχρι να πειστεί πια η ίδια η Ευρώπη να δημιουργήσει έναν πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης. * Ζητάτε θυσίες από το λαό στο όνομα του μνημονίου, αλλά δεν του εγγυάστε πότε θα δει «φως στο τούνελ». Ο,τι χάνει σήμερα ο εργαζόμενος υπάρχει περίπτωση να αρχίσει να το κερδίζει ξανά μέσα στην κυβερνητική σας θητεία; - Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Πιάνουν ήδη τόπο. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Και αυτό αποτελεί και μια μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μοίραζε αδικία με τα προνόμια στους λίγους και ημετέρους, ενώ βύθιζε τη χώρα σε μια όλο και βαθύτερη κρίση. Θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες, όμως στόχος μας -και εκεί θα κριθούμε εντέλει- είναι στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι. Αυτή είναι και παραμένει η προοδευτική μας πίστη και στόχος. Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες ως πολιτεία, νοσοκομεία που θα περιθάλπουν με αξιοπρέπεια τους ασθενείς, καλύτερη ποιότητα ζωής, να βελτιώσουμε δηλαδή την καθημερινότητα, τόσο στα πιο μικρά όσο και στα μεγαλύτερα που απασχολούν τον καθένα μας. Προϋπόθεση είναι να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους. * Λέτε ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο για να βγει η χώρα από την κρίση. Μπορεί όμως να είναι εθνικό σχέδιο για τη χώρα αυτό που κι εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν σας εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά γιατί είναι άδικο και αναγκάζεστε να εφαρμόσετε; - Το πολιτικό μας σχέδιο είναι πολύ ευρύτερο και κοιτάζει μακριά. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι σταματήσαμε τον κατήφορο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί. Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, όμως, ήμασταν υποχρεωμένοι να βάλουμε τάξη στο Δημόσιο και στα ταμεία, να ξεκινήσει επιτέλους στη χώρα η εφαρμογή των νόμων, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, που είχε φτάσει στο ναδίρ, και τελικά να πείσουμε τους εταίρους μας και τους δανειστές μας ότι και άξιοι είμαστε και ικανοί να τα βγάλουμε πέρα με τα προβλήματά μας ως χώρα. Καθώς σταθεροποιείται η οικονομία, θα ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες μας για την πρόνοια, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μαζί και οι συνεχείς πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση της οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και συστηματική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εταιρείες. Ναι, υπάρχει φως στο τούνελ. Αλλά πρέπει να πάρουμε όλοι πρωτοβουλία. Για να φύγουμε από επιτηρήσεις, χρειάζεται να γίνει η Ελλάδα παραγωγική και όχι παρασιτική. Για να σπάσουμε εξαρτήσεις και δουλείες χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε. Να μην καταφεύγουμε στην εύκολη γκρίνια. Να μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Τώρα είναι ώρα, η ώρα του Ελληνα, της Ελληνίδας, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. «Δεν φυγομαχήσαμε» * Κύριε πρόεδρε, δημοσιεύματα και του ελληνικού αλλά και του ξένου τύπου κάνουν λόγο συχνά το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το σκέφτεστε; - Σε καμία περίπτωση. Το μόνο που μας απασχολεί όλους μας είναι η δουλειά μας, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, ώστε σύντομα να νιώσουν όλοι οι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια. Θυμίζω ότι εμείς ζητήσαμε εκλογές και αυτές οι εκλογές έγιναν. Θυμίζω ότι εμείς τις ζητήσαμε και πολύ νωρίτερα διότι βλέπαμε τον κατήφορο και τις αρνιόταν πεισματικά ή προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζω ότι εμείς είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και βλέπουμε όλοι πόσο δίκιο είχαμε τελικά. Οτι θα βουλιάζαμε εάν δεν είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή ποιος το αμφισβητεί σήμερα; Και λάβαμε λαϊκή εντολή για μεγάλες αλλαγές. * Ωστόσο, άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα υποσχεθήκατε προεκλογικά, άλλο εφαρμόζετε τώρα. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, που θα δικαιολογούσε μια νέα λαϊκή εντολή; - Τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά; Μία καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα για τους Ελληνες. Τι μας προέκυψε όμως ως πρώτιστη προτεραιότητα: η εθνική ανάγκη να σώσουμε την Ελλάδα. Το τι παραλάβαμε δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε παρέλαβε οποιαδήποτε κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν περιγράφεται ούτε ως «καμένη γη» ούτε ως «χάος». Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε τελικά το επίκεντρο της διεθνούς κρίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βρεθήκαμε μπροστά στο ιστορικό δίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία; Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να αφήσουμε το μοιραίο να συμβεί αφού η ευθύνη ανήκε ούτως ή άλλως στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά εμείς δεν φυγομαχήσαμε, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο - να σώσουμε πάση θυσία την Ελλάδα. Και δεν θα απολογηθούμε γι' αυτό. Η λαϊκή εντολή ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την αλλάξουμε εκ βάθρων. Αυτή την εντολή υλοποιούμε. Και σήμερα το δίλημμα με το οποίο βρισκόμαστε όλοι οι Ελληνες αντιμέτωποι δεν είναι «ναι ή όχι στο μνημόνιο». * Αλλά ποιο είναι; - Το πραγματικό δίλημμα εξακολουθεί να είναι αυτό με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες και προεκλογικά. Είναι το δίλημμα «Πραγματική αλλαγή ή όχι;». Θα ακολουθήσουμε πολιτικές προόδου ή πολιτικές οπισθοδρόμησης; Πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση ή πολιτικές που μας βγάζουν από την κρίση; Και τελικά μας απελευθερώνουν και μας βγάζουν και από την επιτήρηση. Οσοι αρνούνται τις αλλαγές ζητούν απλά να εξαρτιόμαστε από δεκανίκια και να συνεχίσουμε να είμαστε επιτηρούμενοι. Η δική μας απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη: Είναι η ώρα της μεγάλης, της πραγματικής αλλαγής. Και αυτό δεν απέχει καθόλου από τη βασική προεκλογική μας υπόσχεση. Σίγουρα τα δεδομένα άλλαξαν πολύ από τότε. Είναι αλήθεια ότι πλευρές του προγράμματός μας που έχουν σχέση με δημοσιονομικό κόστος, παροχές ή αυξήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναστείλουμε μέχρι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να βγει από την επιτήρηση και να επανακτήσει τη δυνατότητά της να καθορίζει το μέλλον της μόνη της, υπεύθυνα πια, χωρίς κανέναν επιτηρητή να εγκρίνει ή όχι όσα αποφασίζει. Οι στόχοι όμως που είχαμε θέσει ισχύουν στο ακέραιο. Ακριβώς επειδή απαντούν στη ρίζα των προβλημάτων και όχι μόνο στα συμπτώματα. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν στη διαφθορά» * Στα θέματα της διαφθοράς μέχρι τώρα πολλά από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ορισμένα είναι πρώην υπουργοί. Συνδέεται αυτό το γεγονός με τον τρόπο διακυβέρνησης την περίοδο Σημίτη; - Η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα συνδέεται απόλυτα με τον τρόπο που αυτό ανδρώθηκε στην Ελλάδα: την πελατειακή αντίληψη, την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Αυτήν καταπολεμούμε με όλες τις θεσμικές τομές που έχουμε κάνει ήδη, από τις προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο έως την ουσιαστική διερεύνηση του «πόθεν έσχες» και τα αποτελεσματικά κατασταλτικά μέτρα, από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο έως τον εκλογικό νόμο που σύντομα θα αλλάξουμε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. * Οι εξεταστικές δεν φαίνεται να αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τα σκάνδαλα. Μήπως αντί για περισσότερο φως οι πολίτες οδηγηθούν στην εκτίμηση ότι επιχειρείται νέα συγκάλυψη; - Πολλές αλήθειες έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Θέλω να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2008 είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να γίνουν εξεταστικές για τις υποθέσεις αυτές, ακόμα και να «ματώσουμε» προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, να δούμε όχι μόνο το ποιος έχει ευθύνη αλλά και το «γιατί». Το αρνήθηκε. Το κάναμε εμείς. Χρέος μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Χρέος μας να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που αποβάλλει τέτοιες συμπεριφορές, που προστατεύει την πολιτική, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την περιουσία του πολίτη. Πρώτη φορά λειτουργούν πραγματικά οι εξεταστικές επιτροπές και εντοπίζονται ευθύνες. Οι πολίτες βλέπουν ότι πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική δουλειά, ανεπηρέαστα και αμερόληπτα.
Read more...

ΧΡΕΩΝΑΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 30 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ!...


Ρεπορτάζ : Γαλήνη Φούρα
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Στοιχεία που κυριολεκτικά σοκάρουν για τις υπερτιμολογήσεις υλικών από ιδιωτικά θεραπευτήρια εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων φέρνει στο φως μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας το όργιο κατασπατάλησης. Κλινικές χρέωναν στο ΙΚΑ έως και 235 ευρώ για ένα συρραπτικό δέρματος, όταν στα δημόσια νοσοκομεία το αντίστοιχο ασφαλές και αποδεκτής ποιότητας είδος...
κοστίζει (βάσει ΦΕΚ) 8 ευρώ. Συμπερασματικά, υλικά χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή χειρουργική πρακτική απέφεραν σε εταιρείες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Εάν υποτεθεί, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι η μέση υπερτιμολόγηση ενός συρραπτικού είναι 10 ευρώ, αφού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια γίνονται περίπου 250.000 επεμβάσεις ετησίως, η επιβάρυνση των Ταμείων ανέρχεται –μόνον από αυτό– σε 2,5 εκ. ευρώ. Ο «χορός» των εκατομμυρίων από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνήθεις επεμβάσεις δεν σταματάει εδώ: οι παροχετεύσεις, που κοστίζουν 11 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, κυμαίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια από 35 -270 ευρώ. Δηλαδή, η ελάχιστη τιμή τους είναι τριπλάσια στις ιδιωτικές κλινικές απ’ ό, τι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η μέγιστη είναι 26 φορές μεγαλύτερη! Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Τούντα (Μαίρη Γείτονα, Κυριάκο Σουλιώτη, Ολγα Σίσκου), ανέλυσε στοιχεία εκατοντάδων ελέγχων που πραγματοποίησε η Κεντρική Ομάδα Ελέγχου του ΙΚΑ, διαπιστώνοντας ακραία φαινόμενα υπερτιμολογήσεων ή κατασπατάλησης υλικού. Αγγειοπλαστικές Από έρευνα σε 8 ιδιωτικές κλινικές, καταγράφηκε ότι η κοστολόγηση των υλικών για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις μηριαίες και λαγόνιες αρτηρίες κυμαινόταν από 7.983 - 21.880 ευρώ, ενώ στις αγγειοπλαστικές καρωτίδων το κόστος των υλικών κυμαινόταν από 4.996 - 21.560 ευρώ. Κλινικές χρέωναν τα υλικά της στεφανιαιογραφίας, που στα νοσοκομεία αγοράζονται με 200 ευρώ, 474 ευρώ. Η επιβάρυνση για τα Ταμεία έιναι τεράστια αφού γίνονται 53.500 στεφανιαιογραφίες τον χρόνο. Στον χώρο της ορθοπεδικής, όπου επίσης γίνεται μεγάλο «πάρτι» τιμών, η μέση χρέωση των οστικών μοσχευμάτων οσφυϊκής μοίρας ήταν κατά 78% υψηλότερη στις ιδιωτικές κλινικές (6.435 ευρώ) απ’ ό, τι στα δημόσια νοσοκομεία (3.616 ευρώ). Στα μοσχεύματα αυχενικής μοίρας, όμως, οι χρεώσεις ήταν μεγαλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία, στα παραστατικά των οποίων περιλαμβάνονται εξίσου «περίεργες» εγγραφές ποσών. Παραδείγματος χάριν, νοσοκομείο χρέωσε σε εννέα ασφαλισμένους υλικά 59.269 ευρώ, εκ των οποίων 15.433 ευρώ για αιμοστατικά και 11.737 ευρώ για αντισυμφητικά. Η δαπάνη των δύο χαμηλού κόστους υλικών ανήλθε στο 45,8% της συνολικής χρέωσης... Δημιουργία μηχανισμού «Η μεγάλη σπατάλη που παρατηρείται στα Tαμεία Yγείας», τονίζει στην «Κ» ο κ. Τούντας, «οφείλεται στην υπερτιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών και στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση της διαγνωστικής και θεραπευτικής αγωγής. Γι’ αυτό και αποτελεί άμεση προτεραιότητα η δημιουργία μηχανισμού διαπραγμάτευσης και ελέγχου, προκειμένου να ανατιμολογηθούν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και να μπει φραγμός στην υπερκατανάλωση. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει η αρμοδιότητα των Tαμείων Yγείας να υπαχθεί στο υπ. Υγείας και να πραγματοποιηθεί ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δαπανών Yγείας ανά κωδικό.» Αποτελεί στρουθοκαμηλισμό η διατήρηση του ημερήσιου κλειστού νοσηλίου σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του πραγματικού κόστους, όταν τα ταμεία πληρώνουν υπέρογκα ποσά για υπερτιμολογημένα υγειονομικά υλικά, προσθέτει η διδάκτωρ Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Oλγα Σίσκου. «Τις πρωτοβουλίες του ΙΚΑ για εξορθολογισμό του συστήματος πρέπει να ακολουθήσουν και τα άλλα ταμεία» – το ΙΚΑ με πρωτοβουλία του διοικητή του Θόδωρου Αμπατζόγλου προχώρησε στη μείωση των τιμών πολλών υλικών, εξοικονομώντας περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δαπάνες για φάρμακα στο ΙΚΑ την περίοδο 2000 - 2009 αυξήθηκαν πάνω από 400% και στον ΟΓΑ 450% και πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μεγάλος όγκος εικονικών συναλλαγών, συνταγογραφήσεις για ανύπαρκτες παθήσεις, ακόμη και για ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει. Εκτός ελέγχου ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ Το «πάρτι» με τις υπερτιμολογήσεις και την ανεξέλεγκτη «κατανάλωση» διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων εκτόξευσε στα ύψη την τελευταία δεκαετία τις δαπάνες των κλάδων Yγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι την πενταετία 2003 - 2008 οι πληρωμές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αυξήθηκαν κατά 100%! Τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τον Οργανισμό δεν έχουν ακόμη λογιστικοποιηθεί. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα για να σταματήσει τον εκτροχιασμό των δαπανών, αλλά το 2008 άνοιξε τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στην εγκατάσταση κι άλλων μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας, ενισχύοντας τα φαινόμενα προκλητής ζήτησης. Ανεξέλεγκτη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων παρατηρείται και στο ΙΚΑ όπου ο μέσος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή αυξήθηκε ανά 2,12 το 1995 σε 5,81 το 2006, με παράλληλη αύξηση των δαπανών Yγείας από 1,03 δισ. ευρώ το 1995 σε 4,09 δισ. ευρώ το 2008. Το Iδρυμα, παρ’ ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα, έχει υπογράψει συμβάσεις με 2.800 ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, γεγονός που ευνοεί την υπερκατανάλωση υπηρεσιών. Στις υπερτιμολογήσεις των υλικών οφείλεται κατά κύριο λόγο και η αύξηση κατά 176% της δαπάνης για ειδικές εξετάσεις, εγχειρήσεις και θεραπείες των ασφαλισμένων του ΟΓΑ κατά τη δεκαετία 1995 - 2005. Στον ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει δύο εκατομμύρια βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, όχι όμως τους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στον κλάδο Yγείας του ΙΚΑ, ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε, αλλά ο αριθμός των παρακλινικών εξετάσεων από το 2000 έως το 2008 αυξήθηκε κατά 200%.
Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ "ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ"...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της κυβέρνησης. Η απροθυμία των «κορυφαίων» να υποστηρίξουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους τις αλλαγές που εισηγείται ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος , σε συνδυασμό με τις ενορ χηστρωμένες αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, προκάλεσαν πολλαπλές συγχύσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν προάγγελοι μιας σοβαρής ενδοκυβερνητικής κρίσης εν όψει της...
κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα. Για «λευκή απεργία των υπουργών» μίλησαν κάποιοι καθώς γενική ήταν η διαπίστωση ότι στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ οι τηλεοπτικές εμφανίσεις πολλών αραίωσαν και οι σθεναρές φωνές που θα διατυμπάνιζαν την αναγκαιότητα των αλλαγών εξέλιπαν. Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποχρεώθηκε σε μια εργώδη προσπάθεια εξισορρόπησης των αντίρροπων δυνάμεων εν μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων υπό τον Πρωθυπουργό, συνεδριάσεων κομματικών και κοινοβουλευτικών οργάνων και- φυσικά- τηλεοπτικών εμφανίσεων στις οποίες πολλές φορές επιχειρήθηκε να εξηγηθούν τα ανεξήγητα. Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως τη μοναξιά που αισθάνθηκε, έστω και εμμέσως, λέγοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο θα το συζητούσε μόνο με τους φίλους του. Η πραγματικότητα όμως κατέδειξε ότι η απουσία μιας ομοιογενούς κυβερνητικής ομάδας με υποστηρικτική λειτουργία για τα κρίσιμα νομοσχέδια που συνοδεύουν το μνημόνιο συνιστά την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Στην ουσία, στο πλευρό του κ. Λοβέρδου στάθηκαν με τις δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους μόνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - ο οποίος άλλωστε έχει επωμιστεί και το βάρος του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων- και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επέλεξε να πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις πολιτικές παρεμβάσεις του. Η επανεμφάνιση Βενιζέλου Εντελώς διαφορετική στάση από τους περισσότερους συναδέλφους του επέλεξε να τηρήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι σύντροφοί του έπαιξαν άμυνα ο ίδιος βγήκε στην επίθεση. Τη στιγμή που η κυβέρνηση, σύμφωνα με υπουργούς και κοινοβουλευτικά στελέχη, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε την πρωτοβουλία και άνοιξε ο ίδιος τη συζήτηση με αντικείμενο τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ΠαΣοΚ στην εποχή του ΔΝΤ και της υποχρεωτικής εφαρμογής μιας πολιτικής η οποία στερείται ιδεολογικού υπόβαθρου και- κατά πολλούς- πολιτικής νομιμοποίησης, αφού απέχει δραματικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος. Ο υπουργός Αμυνας ήταν ο πρώτος που άνοιξε τη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας αναζήτησης όταν προ τριών εβδομάδων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε ευθέως το ζήτημα: «Το μνημόνιο δεν είναι σχέδιο πολιτικής ανασυγκρότησης. Πρέπει να προκαλέσουμε μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση, όχι μόνο για του πού βρίσκεται και πού πηγαίνει η χώρα οικονομικάαλλά συνολικά» είχε σημειώσει. Ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει αμέσως τη συμφωνία του, όπως και πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σήμερα ο κ. Βενιζέλος δηλώνει έτοιμος για μια τέτοια συζήτηση. «Δεν θα καθυστερήσει η συζήτηση για την οποία μιλούσα. Θα γίνει όμως αφότου συνεννοηθούμε με τον Πρωθυπουργό» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει προτείνει ως απώτατο όριο για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κουβέντας αυτής το επόμενο φθινόπωρο και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει υιοθετηθεί και από τον κ. Παπανδρέου. Πέραν της διάθεσής του να δώσει το έναυσμα για τη συζήτηση, ο υπουργός Αμυνας κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του. Θα θελήσει να κάνει σήμερα όσα δεν κατόρθωσε όταν σκόπευε να ιδρύσει τον περίφημο «όμιλο προβληματισμού», όταν ακόμη υπήρχε το «ρεύμα» που προέκυψε από την εσωκομματική αντιπαράθεση μετά την ήττα του ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2007; Μαξίμου καλεί Πεντάγωνο Τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σκοπίμως απείχε από τις παραπολιτικού χαρακτήρα καθημερινές συζητήσεις. Οι εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά παράθυρα ήταν επιλεκτικές, στις εκπομπές πολιτικού λόγου εξαιρετικά σπάνιες. Παράλληλα όμως η επικοινωνία του με το Μέγαρο Μαξίμου και οι συνεννοήσεις του με το επιτελείο του Πρωθυπουργού πύκνωναν. Με πρωτοβουλίες που επιμελήθηκε κυρίως ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο κ. Βενιζέλος μετατράπηκε από εσωκομματικός αντίπαλος του παρελθόντος σε σύμμαχο του κ. Παπανδρέου με βαρύνουσα άποψη σε πολιτικά και νομικά ζητήματα. Στο εσωκομματικό πεδίο η στάση αυτή του υπουργού Αμυνας έχει κάνει πολλούς να θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος επιλέγει έναν ρόλο κυβερνητικού σωματοφύλακα, χωρίς εμπλοκή στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, που φουντώνουν σε φόντο πολιτικής σύγχυσης, ως προς τις δυνατότητες της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, λένε, κατοχυρώνεται ως μια σημαντική εφεδρεία του συστήματος. Είτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είτε σε ένα ευρύτερο πεδίο, η συμβολή του στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπήρξε καθοριστική, ξεκινώντας από τις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και φθάνοντας ως την πολιτική διαχείριση του μνημονίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για παράδειγμα ότι και ο κ. Βενιζέλος ήταν μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των αλλαγών στο Εργασιακό μέσω προεδρικού διατάγματος, όπως προέκυπτε από το ίδιο το κείμενο του μνημονίου και όπως συμφώνησε και το Μέγαρο Μαξίμου. Η σιωπή των κυβερνητικών στελεχών... ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟδιάστημα απουσίασαν οι μαχητικές δηλώσεις της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ κατά αναμενόμενο ίσως τρόπο τη σιωπή της για το Ασφαλιστικό φρόντισε να διαφυλάξει η κυρία Λούκα Κατσέλη. Για τη μεν κυρία Διαμαντοπούλου η περίοδος της συζήτησης για το Ασφαλιστικό συνέπεσε με την απεργία των καθηγητών και με μια επαπειλούμενη μείζονα κρίση με τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων που παρέμεναν αδιόρθωτα. Η κυρία Κατσέλη, από την άλλη πλευρά, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία δέχθηκε πολλές εσωκομματικές βολές και ενώ είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της με τον κ. Λοβέρδο δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, δεν εξέπληξε και πολλούς με τη διακριτική... απουσία της από τη δημόσια συζήτηση κατά το επίμαχο διάστημα. Ιδιαιτέρως προσεκτικός υπήρξε και ο κ. Ι.Ραγκούσης, ο οποίος πάντως κατά τη διάρκεια της περιόδου έντασης για το Ασφαλιστικό έφερε στη Βουλή νομοσχέδια της δικής του αρμοδιότητας προς ψήφιση. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ.Ρέππας , ο οποίος ωστόσο συμμετείχε στις περισσότερες συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ως στέλεχος με εμπειρία περί τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα. Απέφυγε όμως να εμφανιστεί δημοσίως και να στηρίξει τις επώδυνες ρυθμίσεις. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε (και) από τη σιωπή των υπουργών ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητήσει τρόπους εκτόνωσης των εντάσεων και να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας, δημόσιας, προσωπικής παρέμβασης του κ. Γ. Παπανδρέου . Συζητήθηκε το ενδεχόμενο ακόμη και να δοθεί συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού ή να συγκληθεί η ΚΟενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό. Εν τέλει αποφασίστηκε η τήρηση μιας περισσότερο ψύχραιμης στάσης με αλλεπάλληλες παρουσίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και στις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Read more...

ΤΟ ΔΝΤ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γ. Ελαφρός - Ι. Φωτιάδη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Με μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, περικοπές στις μετακινήσεις και λιτότητα στην ψυχαγωγία επιχειρούν οι Ελληνες να «αντισταθμίσουν» (σε κάποιο βαθμό) τις απώλειες από τις περικοπές στο εισόδημά τους. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ήδη κατέρρευσαν πολλοί μύθοι από προηγούμενες συνήθειές μας και ορθώθηκαν μπροστά μας νέες αλήθειες για τη...
διαχείριση της καθημερινότητάς μας. Η εικόνα αυτή τη στιγμή σε κάποιους βασικούς τομείς αποτυπώνεται με αριθμούς ως... εξής: 1. Ποιο «φουλάρισμα»; Βενζίνη με πνεύμα αυστηρής οικονομίας βάζουν οι καταναλωτές και πτώση 25% παρουσιάζουν οι πωλήσεις της βενζίνης και 50% του πετρελαίου κίνησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Κιούση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. Η καθίζηση είναι τεράστια, ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Από 1ης Ιουλίου, με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, που οδήγησε σε αυξήσεις 2,6 - 3 λεπτά το λίτρο, η αγορά δέχεται νέο πλήγμα. Είναι Παρασκευή μεσημέρι και ελάχιστοι ετοιμάζονται να πάνε εκδρομή με το αυτοκίνητό τους», συμπληρώνει ο κ. Κιούσης. «Οσο για τα πλυντήρια και τα μίνι μάρκετ των πρατηρίων, αυτά έχουν τελειώσει». Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν κλείσει πάνω από 500 πρατήρια, ενώ άλλα 1.000 (επί συνόλου 8.300) υπολειτουργούν και «πωλούνται όσο όσο». Η φετινή πτώση του τζίρου έρχεται να προστεθεί στην περυσινή, που, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, ήταν της τάξης του 8%. Πάντως, τα στοιχεία της Στατιστικής δείχνουν μικρότερη κάμψη, υπολογίζοντας για τον μήνα Μάρτιο πτώση 7,4%. 2. Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς ή γεμίζει με φθηνότερα προϊόντα. Πτώση τζίρου κατά 2% - 5% τους πρώτους μήνες του 2010 παρουσιάζει ο σκληρός πυρήνας της κατανάλωσης, που αφορά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης. Ακόμη και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που είχαν άνοδο πωλήσεων πέρυσι (1,2%) αντιμετωπίζουν φέτος πτώση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών της αγοράς IRI Hellas για το δωδεκάμηνο (2/5/2009 - 2/5/2010) οι πωλήσεις απορρυπαντικών στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 14,2% σε όγκο και κατά 3,7% σε αξία, οι πωλήσεις γάλακτος έχουν μειωθεί κατά 0,7% σε όγκο και κατά 6,6% σε αξία, οι πωλήσεις γιαουρτιού υποχωρούν κατά 2,8% σε όγκο και κατά 4,4% σε αξία, ενώ οι πωλήσεις ελαιολάδου μειώθηκαν 0,3% σε όγκο και 9,9% σε αξία. «Ο κόσμος ψάχνει να βρει το φθηνότερο προϊόν, ακόμα και εις βάρος της ποιότητας, ενώ μειώνει και τις ποσότητες», μας λέει στέλεχος της αγοράς. Αυξάνεται το κυνήγι της προσφοράς. Πέρυσι, το 33% των αγορών αφορούσε είδη σε προσφορά. Φέτος, αναμένεται να φτάσει το 40% - 45%. 3. Σε είδος πολυτελείας μετατρέπονται οι μετακινήσεις με ταξί, που παρουσιάζουν μείωση πελατείας έως και 40%, ενώ νέα αρνητική επίπτωση θα έχει η επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ (ήδη από 1ης Ιουλίου). «Πολλοί συνάδελφοι που νοίκιαζαν το ταξί εγκατέλειψαν το επάγγελμα», λέει στην «Κ» ταξιτζής, που εργάζεται εδώ και 30 χρόνια. «Παλιά, ένα ταξί που ήταν ιδιόκτητο δεν είχε χρέη και λειτουργούσε σωστά, προσέφερε περί τα 3.000 τον μήνα. Σήμερα, το μηνιάτικο μειώθηκε 500 με 1.000 ευρώ». 4. Καθίζηση στη διασκέδαση στην εποχή του ΔΝΤ. Αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την πτώση, παράγοντες της αγοράς μιλούν για 30% και πάνω, ενώ τη «νύχτα» ξεπερνάει το 50%! «Εάν εξαιρέσεις τα μπροστινά τραπέζια, το δεύτερο μπουκάλι κρασί είναι σπάνιο στα ζευγάρια, ενώ ο περισσότερος κόσμος συνωστίζεται στις μπάρες με ένα ποτό. Η μείωση σε προσέλευση φτάνει και το 50%», μας λέει έμπειρος επαγγελματίας. Αλλά και η ταβέρνα αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Οι πελάτες μειώνουν τα ποτά, αποφεύγουν τα ακριβά πιάτα. Οι λογαριασμοί είναι μειωμένοι κατά 35% - 50%, πού να δείτε τα πουρμπουάρ». Πολλά μαγαζιά λειτουργούν από Παρασκευή έως Κυριακή, ενώ ταβέρνες που λειτουργούσαν και μεσημέρι σερβίρουν μόνο το βράδυ πλέον. 5. Στον τουρισμό η μείωση των κρατήσεων κυμαίνεται από 10% έως και 20%, αλλά τα προγνωστικά είναι δυσοίωνα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίοδο διακοπών για τους Ελληνες. Μεγάλοι χαμένοι έως τώρα η Αττική, η Κρήτη και τα μακρινά νησιά. Σε πτώση βρίσκονται όμως και οι τιμές, καθώς οι εκπτώσεις αγγίζουν το 25%, ενώ ανθούν οι προσφορές.
Read more...

ΚΡΑΧ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Μια εβδομάδα πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου οι ρυθμίσεις του εξακολουθούν να διχάζουν τους Ελληνες. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», τα συναισθήματα οργής, απογοήτευσης και φόβου εξακολουθούν να κυριαρχούν στους πολίτες,ενώ η πλειοψηφία τους...
θεωρεί τις νέες διατάξεις άδικες, παρ΄ ότι ταυτόχρονα τις χαρακτηρίζει αναγκαίες. Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία φαίνεται επίσης ότι επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και τα κόμματα, τα οποία βρίσκονται στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους. Βάσει της δημοσκόπησης της Κάπα Research,πρώτη φορά το ΠαΣοΚ και η ΝΔ δεν υπερβαίνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος υπερβαίνει το 40%. Παρά την κρίση αξιοπιστίας που διέρχονται τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στη νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη και στο κόμμα που φημολογείται ότι προετοιμάζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Το 49,4% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αναγκαίες. Από αυτούς, όμως, μόνο το 14,2% τις θεωρεί και απαραίτητες, ενώ το 35,2% τις θεωρεί μεν αναγκαίες, αλλά ταυτόχρονα και άδικες. Παράλληλα ένα ποσοστό 29,6% εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα, ενώ ένα άλλο ποσοστό 19% χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις καταστροφικές. Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις οι πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στην απελευθέρωση των απολύσεων (82,9%) και στη μείωση του κόστους των απολύσεων (70,4%), ενώ όταν καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για τις νέες ρυθμίσεις δηλώνουν οργή (35,5%), απογοήτευση (33,3%) και φόβο (21,1%). Η αναταραχή που προκαλεί η ψήφιση του Ασφαλιστικού και η εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα προκαλούν πρωτόγνωρη «βύθιση» των κομμάτων τα οποία διαπιστώνουν ότι η δημοφιλία τους περιορίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης φαίνεται ότι θα εκφραστεί πρώτη φορά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο. Από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση μόλις το 15,3% δηλώνει πως θα ψηφίσει τους υποψηφίους του ΠαΣοΚ και μόλις το 10,6% τους υποψηφίους της ΝΔ, ενώ το 20,6% τονίζει ότι θα ψηφίσει ανεξάρτητους υποψηφίους και το 38% δεν ξέρει ή δεν απαντά! Ταυτόχρονα το 49% πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 64,1% θεωρεί πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην πολιτική ζωή της χώρας για δημιουργία νέων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 47,6% των ερωτηθέντων δηλώνει πως διαφωνεί με την ίδρυση του νέου κόμματος της ανανεωτικής και φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ θετικά το αντιμετωπίζει το 35,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Αντιστοίχως αρνητικά αντιμετωπίζει την πρόθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει κόμμα το 67,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 72,4% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι» στο νέο κόμμα σε ποσοστό 26,2%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενδεχομένου πρόωρων εθνικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τες ζημιογόνες και προβληματικές σε ποσοστό 82,9%, ενώ μόλις ένα ποσοστό 13,2% τις χαρακτηρίζει χρήσιμες και απαραίτητες. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα δεδομένα, οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research εμφανίζονται να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο οι σκληροί πυρήνες των ψηφοφόρων τους. Στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να προηγείται το ΠαΣοΚ, αλλά με ποσοστό μόλις 23,4% έναντι 15,65% της ΝΔ που καταγράφει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στη μεταπολίτευση. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 4,1 % και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,3% ενώ 7,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Σε ποσοστό-ρεκόρ ανέρχεται ταυτόχρονα η αδιευκρίνιστη ψήφος, αγγίζοντας το 40,1%. Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες ερωτήθηκαν και για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν όταν πληροφορούνται επιθέσεις βίας. Το 60,8% δηλώνει πως εξακολουθεί να θυμώνει με το κράτος που αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει, ενώ το 29,15% θυμώνει και με τους αυτουργούς, ζητώντας μέτρα καταστολής. Εντυπωσιακό όμως είναι ότι καταγράφεται ένα ποσοστό 4,9% που δηλώνει ότι δείχνει κατανόηση και ανοχή για τις ομάδες που προκαλούν τις επιθέσεις, ενώ άλλο ένα ποσοστό 2,3% νιώθει αισθήματα υποστήριξης για τις ομάδες αυτές. Τέλος οι πολίτες δηλώνουν πως εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (πολύ 18% και αρκετά 32,9%) κ. Μ.Χρυσοχοΐδη , παρά την ανησυχία που προκάλεσε η βομβιστική επίθεση στο γραφείο του και ο θάνατος του συνεργάτη του.

Read more...