Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ο Τρισέ απέκλεισε τον κίνδυνο νέας ύφεσης.



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (BCE) Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε σήμερα κάθε κίνδυνο νέας ύφεσης, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία το σενάριο αυτό ανησύχησε εκ νέου τις χρηματαγορές.

"Δεν το πιστεύω", απάντησε σε...

ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, "σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, η οποία επιβεβαιώνεται κυρίως στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά επίσης στον βιομηχανικό κόσμο".

"Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη στον βιομηχανικό κόσμο, αυτό εξαρτάται από εμάς. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των καταθετών", πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αυτής εξαρτάται από την "καλή δημοσιονομική διαχείριση, μια διαχείρηση αυστηρή" που μπορεί, κατά την άποψή του, να την αποκαλέσει κανείς "λιτότητα" ή δημοσιονομική "αυστηρότητα".

Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι ο συγχρονισμός των διαφορετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας δεν κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι καθώς και αμερικανοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος της BCE ζήτησε για μια ακόμα φορά "ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της ΕΕ, με μια "ημιαυτόματη επιβολή κυρώσεων" στις χώρες που δε σέβονται τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, η ενίσχυση αυτή θα πρέπει αρχικά να γίνει με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, πριν αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο, στη συνέχεια, "αλλαγής της συνθήκης".

Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: