Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Σε αναγκαστική άδεια οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ...


Προκρίνεται "λύση" ανάλογη με τα ΕΑΣ, με αναστολή του ολοκληρωτικού κλεισίματος για ένα χρόνο και ...
εκκαθάριση εν λειτουργία.
Σε αναγκαστική άδεια βγαίνουν από σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 8 ή τις 13 Γενάρη, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η τελική λύση για το εργοστάσιο.

Φαίνεται πως προκρίνεται λύση ανάλογη με τα ΕΑΣ, με αναστολή του ολοκληρωτικού κλεισίματος για ένα χρόνο, εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων της, απολύσεις τουλάχιστον του μισού προσωπικού με το κάλυμμα της «εθελούσιας» και με πολύ μικρότερες απολαβές. Ανάλογα, αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε για εκκαθάριση των δημόσιων επιχειρήσεων χωρίς αποζημιώσεις για τις απολύσεις.

Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 1,5 μήνα και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από το Σεπτέμβρη. Τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν στις μυλόπετρες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού του ΕΚΘ, της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, προκειμένου να σταματήσουν την επίσχεση...
seleo.gr

Read more...

Κάντας: Πήρα μίζα 1,7 εκατ. ευρώ...


...για τα Λέοπαρντ...

Στην παραδοχή ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκατ. ευρώ προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ.

Πρόκειται για μία από τις...
τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνέτ και τα υποβρύχια οι διαδικασίες για την υλοποίηση τους άρχισαν επί υπουργείας Α. Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου. Παράλληλα, ο Α. Κάντας φέρεται να έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες (προτίθεται να προσκομίσει και τις κινήσεις τους για να διευκολύνει τις αρχές).

Στις 4 ημέρες της απολογίας του φέρεται να μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και 10 συμβάσεις (3 με 4 άγνωστες στις αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, τα υποβρύχια και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Κάντας, που έριξε φως στο σκοτεινό παρασκήνιο της προμήθειας των εξοπλιστικών.

Το όργιο των παράνομων πληρωμών ήταν τέτοιο στους κόλπους του ΥΠΕΘΑ που ο Α. Κάντας φέρεται στην απολογία του να περιέγραψε ένα πραγματικά σοκαριστικό περιστατικό με ένα «ξεχασμένο» σακβουαγιάζ με 600.000 ευρώ! Όπως είπε κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρίας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα...σακβουαγιάζ.

Ο Α. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε «είναι για σένα». Όταν το άνοιξε είπε ότι περιείχε 600.000 ευρώ! Επιπλέον, μίλησε για ένα κομβικό πρόσωπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρίας από τον οποίο ομολογεί ότι έλαβε μίζα 1, 5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και τα Astrad).

Τέλος κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρίες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens...
real.gr

Read more...

Ερώτηση βουλευτών ΝΔ για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Vouli_athenspress.grΕρώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών 41 βουλευτές της ΝΔ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013. Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013, 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. Ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.
Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω,
Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
Ο κ. Υπουργός
1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
2. Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το 2009;
3. Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;
Αθήνα, 19 / 12 / 2013
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Ροδόπης
2. Ανδρέας Μαρίνος, Ν Ηλείας
3. Φεβρωνία Πατριανάκου, Ν. Λακωνίας
4. Ευάγγελος Μπασιάκος, Ν. Βοιωτίας
5. Άννα Καραμανλή, Β’ Αθηνών
6. Μάνος Κόνσολας, Ν. Δωδεκανήσου
7. Ηλίας Βλαχογιάννης, Ν. Ηλείας
8. Νίκος Ταγαράς, Ν. Κορινθίας
9. Αλέξανδρος Κοντός, Ν. Ξάνθης
10. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ν. Πιερίας
11. Σπύρος Ταλιαδούρος, Ν. Καρδίτσας
12. Λευτέρης Αυγενάκης, Ν. Ηρακλείου
13. Ανδρέας Κουτσούμπας, Ν. Βοιωτίας
14. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ν. Έβρου
15. Μαρία Αντωνίου, Ν. Καστοριάς
16. Δημήτρης Κυριαζίδης, Ν. Δράμας
17. Τιμολέων Κοψαχείλης, Ν. Γρεβενών
18. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ν. Φλώρινας
19. Μανούσος Βολουδάκης, Ν. Χανίων
20. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ν. Πιερίας
21. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ν. Ημαθίας
22. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ν. Μεσσηνίας
23. Ιορδάνης Τζαμτζής, Ν. Πέλλας
24. Γεώργιος Κοντογιάννης, Ν. Ηλείας
25. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Ν. Ευρυτανίας
26. Γεώργιος Καρασμάνης, Ν. Πέλλας
27. Γιάννης Πλακιωτάκης, Ν. Λασιθίου
28. Δημήτριος Χριστογιάννης, Ν. Πιερίας
29. Γιώργος Στύλιος, Ν. Άρτας
30. Μάξιμος Σενετάκης, Ν. Ηρακλείου
31. Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης
32. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Ν. Καβάλας
33. Μιχάλης Ταμήλος, Ν. Τρικάλων
34. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ν. Σερρών
35. Χρήστος Κέλλας, Ν. Λάρισας
36. Κώστας Σκρέκας, Ν. Τρικάλων
37. Κώστας Κατσαφάδος, Α’ Πειραιώς
38. Γεώργιος Ορφανός, Α’ Θεσσαλονίκης
39. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ν. Ρεθύμνου
40. Χρίστος Δήμας, Ν. Κορινθίας
41. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ν. Καβάλας
http://egiakoumis.com

Read more...

Εντός στόχων τα έσοδα Στα 2,78 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο


Στα 2,78 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,778 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,420 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,659 δισ. ευρώ κατεγράφη για το 11μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν οριακά τους στόχους, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψαν οι δαπάνες.

Η εμφάνιση δε μειωμένων εισπράξεων από τον ΕΦΚ καυσίμων (περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι), δίνει νέα τροφή σε όσους κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών ότι εμμένει σ' ένα μέτρο που έχει αποτύχει παταγωδώς. Στους τελευταίους προστέθηκαν και 41 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, εξέφρασε την άποψη ότι η λελογισμένη μείωση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση του καυσίμου.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 11μηνο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.155 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.853 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 4.290 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.778 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.420 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.659 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47.231 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του αναθεωρημένου στόχου (47.095 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.807 εκατ. ευρώ, 125 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2013 (42.682 εκατ. ευρώ).

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 39.549 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας οριακά το στόχο κατά 8 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του 11μήνου είναι οι εξής:

1. Οι φόροι περιουσίας κατά 109 εκατ. ευρώ ή 4,2%,
2. Οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 53 εκατ. ευρώ ή 2%,
3. Ο Φ.Π.Α λοιπών προϊόντων κατά 213 εκατ. ευρώ ή 2,1%,
4. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 81 εκατ. ευρώ ή 3,8%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του στόχου:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 107 εκατ. ευρώ ή 1,5%
2. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 130 εκατ. ευρώ ή 5,4%.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν 2.471 εκατ. ευρώ υστερώντας κατά 24 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου. Επιπλέον του ποσού αυτού έχουν επιστραφεί 639 εκατ. ευρώ που αφορούν παρελθόντα οικονομικά έτη.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 4.424 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου αλλά, 49,6% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 50.385 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 999 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (51.384 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46.435 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 744 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 523 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (39.795 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.651 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 15,7%.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 3.110 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 7,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.501 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 48,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θα παραμείνει για παρακολούθηση Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού ο Μίκης Θεοδωράκης


Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού ο Μίκης Θεοδωράκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο Ιατρικό Κέντρο με λοίμωξη του αναπνευστικού εισήχθη τη Δευτέρα ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τον θεράποντα γιατρό του, πνευμονολόγο, Παναγιώτη Ραπακούλια ο κ. Θεοδωράκης μετέβη στο νοσοκομείο, επειδή ένιωσε αδιαθεσία και εμφάνισε υψηλό πυρετό.

Ο Μ. Θεοδωράκης θα παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατασκευαστής του πιο δημοφιλούς όπλου

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο σχεδιαστής του Καλάσνικοφ

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο σχεδιαστής του Καλάσνικοφ
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μόσχα, Ρωσία
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής του πιο δημοφιλούς όπλου στον κόσμο, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών.

Ο Καλάσνικοφ πέθανε στην πόλη Ιζέφσκ στα Ουράλια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το Καλάσνικοφ ή ΑΚ-47 όπως αποκαλείται διεθνώς είναι το πιο δημοφιλές όπλο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προκύπτει από τα αρχικά του «Αβτομάτ Καλασνικόβα» που σημαίνει «Αυτόματο του Καλάσνικοφ» και τον αριθμό 47 επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947.

Ο Καλάσνικοφ συνέχισε να εργάζεται ως επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου που πρωτοκατασκεύασε το ΑΚ-47 έως τα 80 του χρόνια.

Ο Καλάσνικοφ, που πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Σιβηρία όπου ήταν εξόριστος ο πατέρας του, ονειρευόταν να γίνει ποιητής αν και τον προσέλκυαν κάθε είδους μηχανήματα.

Η αγάπη του για τα όπλα ξεκίνησε στη Σιβηρία, όπου ο χωρικός πατέρας του αναγκάστηκε να κυνηγάει, εκτός του να καλλιεργεί τη γη. Ο Καλάσνικοφ χρησιμοποιούσε συχνά το όπλο του πατέρα του όταν ήταν έφηβος και συνέχισε να κυνηγάει μέχρι τα 90 του.

Πολεμώντας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καλάσνικοφ είδε τα μειονεκτήματα των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες εκείνη την εποχή και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον σοβιετικό στρατό.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του ΑΚ-47 είναι το απλό του σχέδιο, το μικρό μέγεθος και ότι μπορεί να παραχθεί εύκολα και φθηνά.

Επί δεκαετίες, το ΑΚ-47 παραμένει το υπ' αριθμόν ένα όπλο που διακινείται νόμιμα ή λαθραία σε κυβερνήσεις, αντάρτες, εγκληματίες και άλλους.

Σε ορισμένες χώρες πωλείται πολύ φθηνά στη Σομαλία για παράδειγμα κοστίζει από 30 ως 125 δολάρια. Οι τιμές έπεσαν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μαζικής αντιγραφής του ΑΚ-47.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 500 εκατ. όπλα που κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 100 εκατ. είναι Καλάσνικοφ, αν και ο ακριβής τους αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω των αντιγραφών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πως μεσα σε ενάμιση χρόνο οι 162 έδρες έφτασαν σε 153 και πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχασαν 9 βουλευτες

20131223-092833.jpg
Μέσα σε ενάμιση χρόνο η τα δύο κόμματα ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που απαρτίζουν την κυβέρνηση έχουν απωλέσει εννέα έδρες και οι κυβερνητική πλειοψηφία από τις 162 έδρες που αριθμούσε έχει φτάσει πλέον στις 153.
Η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία
Μπορεί η προσχώρηση του Κώστα Μαρκόπουλου, είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, και η επιστροφή του Θόδωρου Σολδάτου στη ΝΔ να περιόρισαν πρόσκαιρα το κακό, ωστόσο δεν είναι μακριά η ώρα που θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα εγκριθεί με λιγότερους βουλευτές από το όριο των 150+1.
Άλλωστε, τα σχέδια νόμου εγκρίνονται με πλειοψηφία επί των παρόντων και αφού «απουσιάζουν» ούτως ή άλλως οι τρεις της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετεί και με 149, ενδεχομένως και με λιγότερους αν απουσιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης.
Αυτό μάλιστα το επεσήμανε με νόημα και ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους στη Βουλή μετά την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ και τη διαγραφή Πολύδωρα. Ο κ. Μπαλτάκος είπε χαρακτηριστικα «ποιός σας είπε ότι τα νομοσχέδια δεν μπορούν να περάσουν με 142 ή 149 ψήφους;».
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλήσε αρκετές φορές για « μαξιλάρια» ασφαλείας τα οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η δικομματική εισέρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο αφού λάθη δεν επιτρέπονται.
Ποιοί είναι αυτοί οι βουλευτές που έχουν οδηγήσει τη Ν.Δ να αριθμεί πλέον 126 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 27;
Από τις εκλογές μέχρι σήμερα, από τη Ν.Δ. έχουν διαγραφεί οι Νίκος Σταυρογιάννης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Βύρων Πολύδωρας. Και βέβαια ο κ. Θεοδ. Σολδάτος, που επέστρεψε λίγους μήνες αργότερα.
Από το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποχωρήσει ή αποπεμφθεί οι Ανδ. Λοβέρδος, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρ. Αηδόνης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη.
Πηγή Φωτογραφίας: fosphotos.gr

Read more...

Ολα οσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ το παρασκήνιο, οι διάδρομοι οι αποφάσεις

20131223-093916.jpg
Περιγράφοντας στην ουσία πως θα κινηθεί απο εδώ και πέρα μέχρι τις εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ξεκαθάρισε μιλώντας χθες στην ενιάωρη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος του, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις απο όπου και αν προέρχονται κάνοντας λόγο για μεγάλα αποθέματα αντοχών. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε απο αρκετά στελέχη που δεν υιοθετούν τις απόψεις του, τόνισε πως υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.
Σε ότι αφορά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος έριξε το γάντι σε εκείνους που τον αμφισβητούν: Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές εναντίον της συγκυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ την οποία οι περισσότεροι από τους σημερινούς αμφισβητίες υπηρέτησαν ως υπουργοί.
Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.
Σύμφωνα με στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σκανδαλίδη, έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ομιλία του έδειξε ότι συνομιλεί με την ιστορία κάνοντας το χρέος του έναντι της χώρας ενώ σε δεύτερη μοίρα βάζει την παράταξη. Αυτό φάνηκε και απο το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας το πρώτο σκέλος της ομιλίας του : Τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης.
Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις
Ο κ Βενιζέλος δέχθηκε έντονη κριτική κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος του. Είναι χαρακτηριστικό το παρασκήνιο που αναδείχθηκε μεταξύ ορισμένων ομάδων του ΠΑΣΟΚ.
Επειδή είχαν φύγει πολλά στελέχη του κόμματος για την επαρχία και άλλοι για άλλους λόγους μέσα απο την αίθουσα, υπήρξε η λογική να μην γίνει ψηφοφορία για την επικύρωση της εισήγησης του προέδρου όπως γίνεται κάθε άλλη φορά επειδή ήταν λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και απλώς ο πρόεδρος της ΚΠΕ Γιάννης Δριβελέγκας, να πει στο σώμα ότι ψηφίζεται κατά πλειοψηφία η εισήγηση και έτσι να έκλεινε η συνεδρίαση. Όμως στελεχη του κ. Βενιζέλου επέμεναν οτι θα έπρεπε να έλεγε ο κ. Δριβελέγκας με «μεγάλη πλειοψηφία» αντί για τη λέξη απλά , «πλειοψηφία». Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε αποφασιστεί αν ο κ. Βενιζέλος θα έκλεινε τη συνεδρίαση της ΚΠΕ με ομιλία του, η οποία τελικά και έγινε και με αυτήν έκλεισε η συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ.
Πυρ ομαδόν απο στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Ο κ Βενιζέλος δέχθηκε έντονη εσωκομματική κριτική κατά τη συνεδρίαση του κόμματος,
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος είναι ένας από τα 11 στελέχη που υπέγραφαν την επιστολή για έκτακτη σύγκληση της ΚΠΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προειδοποίησε για κίνδυνο κατάρρευσης και απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.
«Το ΠΑΣΟΚ πέθανε; Οχι, είναι ζωντανό. Κάναμε σωστές επιλογές αλλα δεν μπορούμε να τις κεφαλοποιησουμε. Ενόψει ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια προβλήματα και πρέπει να είναι προσεκτικό στη στρατηγική του. Μάχη ανασύνταξης και άμεση παρουσία με το όνομα του και τα σύμβολα του στις ευρωεκλογές. Δεν ντρεπόμαστε που ειμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν κρυβόμαστε. Αν καταρρεύσουμε στις ευρωεκλογές την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει προσωπικος ρόλος για κανέναν και θα γίνουμε παρακολούθημα της ΝΔ».
Κριτική αλλά ήπια άσκησε και ο Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί να διαλυθεί μέσα στο στομάχι της Δεξιάς τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει από ασυνήθιστες συγκρούσεις.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος αναφερόμενος στη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου σημείωσε πως δεν στήνεται παράταξη όταν συναινούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες και πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα.
Ο κ. Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι χάσαμε το μέτρο, χειροκροτούμε τον Σαμαρά. Βαρύ φορτίο να στηρίζουμε τη δημοκρατική παράταξη.
Βενιζέλος: Θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου
«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος, ύστερα από τις τοποθετήσεις των «ανταρτών».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας.
Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.
Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

Read more...

«Καμπάνα» 6.000 δολάρια στον Λουκά Παπαδήμο

papadimosΟ Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχει καταδικαστεί από δικαστήριο στην Αμερική και δεν έχει καταβάλει πρόστιμο στο αμερικανικό δημόσιο ύψους 6.233,16 δολαρίων.
Πρόκειται για δικαστική υπόθεση που έχει κριθεί από δικαστήριο της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, αρχικά στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια στις 24 Αυγούστου του 2012, με τον κ. Παπαδήμο να έχει καταδικαστεί αλλά να μην έχει καταβάλει το παραπάνω ποσό.
Το αρχικό πρόστιμο που του είχε επιβληθεί ήταν μόλις 3.317,26 δολάρια αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος αδιαφόρησε για την καταβολή που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστεί. Στη δικαστική απόφαση γίνεται λόγος για το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις που έχουν προκύψει ύστερα από τη μη εξόφλησή του.

Read more...

Στη Δικαιοσύνη οι μίζες για τα Kornet...


Άφθονα έρρεαν τα ρούβλια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1996-2002, προκειμένου να προτιμηθούν ρωσικές εταιρείες σε συμβάσεις εξοπλιστικών, όταν η...
Ελλάδα αγόραζε ό,τι κυκλοφορούσε στην αγορά, στο όνομα της ασφάλειας της χώρας, μετά την υπόθεση των Ιμίων.

Οπως φέρεται να ομολογεί ο Αντώνης Κάντας, στο πλαίσιο της μαραθώνιας απολογίας του, που ξεκίνησε την Τρίτη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μίζα-μαμούθ, περίπου 3 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη που του είχε δοθεί ποτέ, σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε το 2001 για την προμήθεια του αντιαρματικού συστήματος του Στρατού Κornet. Ενα εξοπλιστικό που αναμένεται πλέον να μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης, καθώς είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν μέχρι τώρα απασχολήσει τις δικαστικές Αρχές, ενώ φαίνεται ότι με αυτό μπαίνει πιο δυνατά στο «κάδρο» και ο Γιάννος Παπαντωνίου, αφού επί της δικής του θητείας έγινε δεύτερη προμήθεια του ίδιου συστήματος. Ενα σύστημα που μας κόστισε και για τις δύο φάσεις 130 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων -απ’ ό,τι φαίνεται- ήταν το «καπέλο» για να βγουν οι μίζες.

Σε ρευστό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώπιον των ανακριτών Γ. Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλου, αναφερόμενος στο εν λόγω εξοπλιστικό κατονόμασε τον Ελληνα αντιπρόσωπο των Ρώσων που του έδωσε τη μίζα. Οπως φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας, το μαύρο χρήμα του δόθηκε cache μέσα στο γραφείο του από τον αντιπρόσωπο Κ.Δ., που ήταν γνωστός στο υπουργείο με το παρατσούκλι «Ασπρούλης», λόγω της προτίμησής του στα άσπρα πουκάμισα... Διευκρίνισε δε ότι τον δωροδόκησε με 3 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για να μην φέρει αντιρρήσεις, καθώς η υπογραφή του ιδίου δεν ήταν απαραίτητη.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι αυτό που επισήμανε -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- για το εν λόγω σύστημα, εμπλέκοντας εμμέσως πλην σαφώς τον διάδοχο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπαντωνίου. Ο Αντ. Κάντας αποκάλυψε ότι ανάλογη σύμβαση για προμήθεια του ίδιου συστήματος έγινε και επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου, από την ίδια εταιρεία και με τον ίδιο αντιπρόσωπο στη χώρα μας, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες και για το εάν χρειαζόταν αυτή τη δεύτερη προμήθεια ο στρατός. Χωρίς να διαθέτει στοιχεία, όπως φέρεται να υποστήριξε, θεωρεί ότι δεν μπορεί να δόθηκε μίζα για την πρώτη σύμβαση και να μην δόθηκε για τη δεύτερη... Οπως άλλωστε φαίνεται να είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, θεωρεί απίθανο από τη στιγμή που δωροδοκούσαν τον ίδιο να μην δωροδοκούσαν τους πάνω, αλλά και τους κάτω από αυτόν, αποκαλύπτοντας ότι το δικό του μερίδιο από κάθε σύμβαση κυμαινόταν από 0,5% έως 3%.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- προς ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού του ότι δύο αντιπρόσωποι του είχαν πει «Δεν μπορώ να σου δώσω παραπάνω, γιατί πρέπει να πάρει και ο “μεγάλος”»... Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το έμβασμα των 500.000 ευρώ που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του, το οποίο οι δικαστικές Αρχές θεωρούσαν ότι προέρχεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens, είναι μέρος της δωροδοκίας που έλαβε για τα Κornet. «Μπλέχτηκε» όμως προφανώς με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, καθώς -όπως αποκάλυψε-, τα ίδια πρόσωπα, οι τραπεζίτες Οσβαλντ και Λιγινός, που είχαν κεντρικό ρόλο στη διακίνηση των «ωφέλιμων πληρωμών» στην υπόθεση της Siemens, είχαν αναλάβει να «λευκάνουν» και το δικό του παράνομο χρήμα, πιστώνοντάς το σε λογαριασμό της Dressner Bank στη Γενεύη.

Ολα τα ποσά από τις μίζες που πήρε από τα εξοπλιστικά φέρεται να είπε ότι κατέληξαν στην Ελβετία και ότι μετά το 2008, όταν άρχισε να στενεύει ο δικαστικός κλοιός γύρω από αυτές τις υποθέσεις, αποφάσισε να τα μετακινήσει σε άλλες χώρες. Προτεραιότητα πάντως σε αυτή τη φάση, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροί του, Ηλίας Μπίσιας και Γιάννης Μαντζουράνης, είναι να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που έχουν εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη και Ελβετία, σκέλος της υπόθεσης που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Ηλ. Μπίσιας, μάλιστα προς τούτο για πρώτη φορά ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός...
real.gr

Read more...

Εκτσογλανισμένοι όλης της χώρας ενωθείτε!...



Το παραλήρημα Βενιζέλου στην ΚΠΕ του κόμματός του (ο λόγος το λέει) ήταν άνευ προηγουμένου. Με περισσό θράσος και το γνωστό υπερφίαλο ύφος ο άνθρωπος που...
έχει ταυτιστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη συνείδηση του λαού εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια "εκτσογλανισμού" της κοινωνίας.

____________



Πραγματικά τα όσα είπε ο ογκόλιθος του θράσους δεν επιδέχονται κριτικής... Αποτελούν το παραλήρημα του πεπτωκότος, μοιάζουν σαν την κραυγή ανθρώπου που πέφτει στον γκρεμό και αντηχεί...

Το πολύ πολύ να τραγουδήσουμε νέα άσματα, βασισμένα στον γλωσοπλάστη Βενιζέλο, αναμένοντας τη... μήνυση από τον Μπαμπινιώτη, που του κατέστησε το λεξικό λειψό, χωρίς το λήμμα "εκτσογλανισμός".

__________________

Πάμε, λοιπόν!

Εμπρός της γης οι εκτσογλανισμένοι.

Εκτσογλανισμένη Κυριακή, μοιάζεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μου!

Εκτσογλανισμένο μ' είπες μια βραδιά, χωρίς καμιάν αιτία.

Εκτσογλανισμένοι κι οι δυο.

Κι αν χιονίζει και αν βρέχει ο εκτσογλανισμένος αντέχει.

Ιτιά, ιτιά εκτσογλανισμένη

Ένας αητός καθότανε, εκτσογλανισμένος και λιαζότανε.

Παπαλάμπραινα εκτσογλανισμένη.

_________________


Με τούτα και με κείνα ένας στίχος μου ήρθε στο νου, ένας στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη:

"Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε"...
left.gr

Read more...

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (23/12, 19:30, Δ.Τ.) Αντίστροφη μέτρηση στην «αιώνια μάχη» για τον τελικό


Αντίστροφη μέτρηση στην «αιώνια μάχη» για τον τελικό
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τον δεύτερο φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας αναζητούν όλοι και η απάντηση δίνεται το βράδυ της Δευτέρας (23/12, 19:30, Δ.Τ.) στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Άρης έγινε η πρώτη φιναλίστ, αποκλείοντας τον Πανιώνιο και πέρασε στον τελικό του Ηρακλείου που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2014.

Στο ΟΑΚΑ Γιαννακόπουλος και Θ13

Στο πλευρό των ομάδων τους βρέθηκαν την Κυριακή οι διοικήσεις των «αιωνίων», προκειμένου να εμψυχώσουν τους παίκτες τους εν όψει του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας την Δευτέρα (19:30, Δ.Τ.).

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε αντιπροσωπεία της Θύρας 13 και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στην ομάδα.

Ο «ισχυρός» άνδρας του «τριφυλλιού» παρακολούθησε μέρος της προπόνησης, θέλοντας με την παρουσία του να στηρίξει και να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες και το τεχνικό τιμ της ομάδας.

Αγωνιστικά, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς θα είναι τελικά η μοναδική απουσία για τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Κροάτης γκαρντ, ο οποίος υπέστη θλάση στο δικέφαλο μηριαίο την περασμένη Πέμπτη στο ματς της Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχει αρχίσει θεραπεία και δεν θα βρίσκεται στο παρκέ για το μεγάλο ντέρμπι.

Αντίθετα, οι Γιόνας Ματσιούλις και Νίκος Παππάς συμμετείχαν στη προπόνηση χωρίς να αισθανθούν ενοχλήσεις και συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, η οποία αποσύρθηκε σε ξενοδοχείο. Βέβαια, το κατά πόσον θα είναι σε θέση να βοηθήσουν (ιδίως ο Παππάς, το πρόβλημα του οποίου στον αγκώνα ήταν σοβαρότερο), θα φανεί στον αγώνα.

Στο ΣΕΦ οι Αγγελόπουλοι 

Παρουσία των ιδιοκτητών της ΚΑΕ, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ η τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού πριν το μεγάλο ημιτελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Οι διοικητικοί ηγέτες των «ερυθρολεύκων» θέλησαν με την παρουσία τους να ανεβάσουν την ψυχολογία στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και να τους δείξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό τους, λίγο πριν τη μεγάλη μάχη με τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Στα αγωνιστικά, την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή των Εϊσι Λο και Μπρεντ Πέτγουεϊ. Οι δύο Αμερικανοί προέρχονται από τραυματισμούς και την Κυριακή ακολούθησαν μέρος της προπόνησης, υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Πρόβλημα προέκυψε με τον Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος χτύπησε στο χέρι και αποχώρησε από την προπόνηση.

Τα ιστορικά στοιχεία...

Κίνητρο για τον Παναθηναϊκό αποτελεί η συμμετοχή του στον 20ο τελικό με στόχο τον 15ο τίτλο στην ιστορία του στο θεσμό και τρίτο διαδοχικό. Ο Ολυμπιακός απώλεσε τις δύο τελευταίες φορές την ευκαιρία για τον 10ο τίτλο του και ο πρωταθλητής Ευρώπης ευελπιστεί πως αυτή τη φορά θα βγάλει από το δρόμο του τον πολυνίκη του θεσμού νωρίτερα, θα δηλώσει «παρών» στον 18ο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του και θα σηκώσει το τρόπαιο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικούς τελικούς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Κύπελλο ανδρών που οι δύο «αιώνιοι» θα λύσουν τις... διαφορές τους στον ημιτελικό. Η τελευταία φορά που οι δύο «αιώνιοι» δεν τέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου ήταν τη σεζόν 2006-07 (Παναθηναϊκός-ΑΓΟ Ρεθύμνου 87-48). Σε ημιτελικό Κυπέλλου ανδρών, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντώνται για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Οι πρώτες δύο φορές ήταν το 2001 και το 2002, όταν ακόμη το σύστημα διεξαγωγής προέβλεπε φάιναλ φορ! Συγκεκριμένα, στο 7ο φάιναλ φορ Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ καταγράφηκε η πρώτη συνάντηση σε ημιτελικό για τις δύο ομάδες. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 79-69 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, αλλά δεν συνδύασε την επιτυχία του αυτή με νίκη στον τελικό, καθώς ηττήθηκε με 66-64 από την ΑΕΚ. Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη διαδοχική χρονιά που ο -πολυνίκης του θεσμού- Παναθηναϊκός (των 14 τροπαίων σήμερα) απώλεσε τον τίτλο του Κυπέλλου από την Ένωση.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, στο 8ο φάιναλ φορ Κυπέλλου, οι δύο «αιώνιοι» διασταύρωσαν και πάλι τα «ξίφη» τους στον ημιτελικό του φάιναλ φορ. Όμως, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που... χαμογέλασε εκείνη τη φορά απέναντι στους «πράσινους», επικρατώντας 83-75 μέσα στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν και τον τίτλο εκείνη τη χρονιά, με τεχνικό τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς, επικρατώντας 74-66 του Αμαρουσίου. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά από πέντε χρόνια σε οποιαδήποτε διοργάνωση, από τη χρονιά δηλαδή του "triple crown", το 1997.

Από το 2008 μέχρι και το 2013, το κλειστό του Ελληνικού φιλοξένησε και τις έξι φορές την καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού ανάμεσα στους δύο «αιώνιους», εκ των οποίων τις 4 στέφθηκε κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός (2008, 2009, 2012, 2013) και τις 2 ο Ολυμπιακός (2010, 2011). Το 1979, το 1983 και το 1986 ήταν οι πρώτες τρεις συναντήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε τελικό Κυπέλλου, με τον Παναθηναϊκό νικητή και τις τρεις αυτές φορές.

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές έχουν ως εξής:


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου

ΟΑΚΑ 19.30 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (Δ.Τ.)
Αναστόπουλος-Σχινάς-Τανατζής (Βιδάλης/Σταύρου)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας


Εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Εντολή για την άμεση διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όλη την Ελλάδα σχετικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας έδωσε στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Κ. Πανταζής.

Σημειώνεται πως από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2013, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις και σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742 εργαζόμενοι, ήτοι ποσοστό 2,71%. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 7.633.763 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική εντολή οι ειδικοί επιθεωρητές, οι κοινωνικοί επιθεωρητές και οι τεχνικοί – υγειονομικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα προβούν στη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων κατά δέσμια αρμοδιότητα, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξής περιοχές:

Αράχοβα-Παρνασσός, Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν), Φαλακρό Δράμας, Λαϊλιάς Σερρών, Καστοριά, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πισοδέρι Φλώρινας, Σέλι, Τρία Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Καρπενήσι - Βελούχι, Λίμνη Πλαστήρα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Μαίναλο, Στεμνίτσα, Καλάβρυτα, Ζήρεια, Τρίκαλα Κορινθίας, Φαινεός, Μονεμβασιά, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ελάτη Τρικάλων, Περτούλι, Καλαμπάκα, Ελατοχώρι Πιερίας, Έδεσσα, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Παραλία Κατερίνης, Μακρυνίτσα, Πορταριά, Τσαγκαράδα, Χάνια Πηλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστούν κανονικά οι προγραμματισμένοι έλεγχοι και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, κλπ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αύξηση 25% στις καταγγελίες εργαζομένων Δωροεπιταγές και βενζίνη... αντί του δώρου Χριστουγέννων



Δωροεπιταγές και βενζίνη... αντί του δώρου Χριστουγέννων
Δωρεάν γεμίσματα αντί του Δώρου των Χριστουγέννων προτείνουν στους υπαλλήλους τους κάποιοι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων  

Aθήνα
Αύξηση 25% καταγράφουν οι καταγγελίες εργαζομένων για τη μη χορήγηση του δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες τους. Την ίδια στιγμή  καταγράφονται περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ζητούν από το προσωπικό τους είτε να υπογράψουν ότι έχουν λάβει το δώρο, αν και αυτό δεν τους έχει καταβληθεί, είτε τους ζητούν να πληρωθούν σε είδος.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ανέφερε ότι οι καταγγελίες εργαζομένων προς τη Συνομοσπονδία για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2012.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγεωργόπουλος αν και πέρυσι οι αντίστοιχες καταγγελίες (μόνον προς τη ΓΣΕΕ) αφορούσαν 5.000 εργαζομένους φέτος θα ξεπεράσουν τις 6.250. Σε κάθε περίπτωση ανάφερε πως αν και η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνεται έως τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ΓΣΕΕ θα έχει πλήρη εικόνα για τους ασυνεπείς εργοδότες την 1η Ιανουαρίου.
Ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ κατήγγειλε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που πιέζουν τους εργαζομένους τους να υπογράψουν ότι έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχει καταβληθεί.
Αποκάλυψε μάλιστα πως έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις που οι εργοδότες πρότειναν στους εργαζομένους να τους πληρώσουν με δωροεπιταγές, αλλά και περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων και επιχειρήσεων ένδυσης υπόδησης που αντί για χρήματα ζητήθηκε από το προσωπικό να πληρωθούν σε είδος.
Τέλος, ο κ. Καραγεωργόπουλος αποκάλυψε περίπτωση επιχείρησης εμπορίας αυτοκινήτων που πρότεινε στο προσωπικό να πάρει τα εκθεσιακά αυτοκίνητα αντί των δεδουλευμένων αρκετών μηνών και του επιδόματος εορτών...
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Αναζητείται ένας 24χρονος Πάτρα: Συνελήφθησαν στρατιώτες που οργάνωναν ληστείες στις εξόδους τους


Πάτρα: Συνελήφθησαν στρατιώτες που οργάνωναν ληστείες στις εξόδους τους
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ένοπλες ληστείες στην Πάτρα και συνελήφθησαν πέντε άτομα, ηλικίας από 21 ώς 24 ετών, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», ενώ έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ένας 24χρονος δράστης ο οποίος και αναζητείται.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τέσσερις από τους συλληφθέντες είναι στρατιώτες που υπηρετούσαν σε στρατόπεδο της περιοχής και οργάνωναν τις ληστείες, τις οποίες διέπρατταν τις ημέρες εξόδου τους.

Μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες μετά από ένοπλη ληστεία πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι έναν 57χρονο. Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δέκα ένοπλες ληστείες σε καταστήματα της Πάτρας.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία που περιλαμβάνει τα κατά περίσταση αδικήματα, της συγκρότησης-ένταξης σε εγκληματική ομάδα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διάπραξης ληστειών κατά συναυτουργία και κατά εξακολούθηση, καθώς και της παράνομης κατοχής όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα ο 22χρονος φορώντας κουκούλα, πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και στη συνέχεια επιτέθηκε σε 46χρονη υπάλληλο σουπερμάρκετ την οποία αφού απείλησε με το όπλο και την χτύπησε με τη λαβή του στο πρόσωπο, της αφαίρεσε το χρηματικό πόσο των 3.800 ευρώ.

Κατά τη διαφυγή του, ο δράστης έγινε αντιληπτός από έναν 57χρονο διερχόμενο πολίτη, στην προσπάθεια του οποίου να τον ακινητοποιήσει, ο 22χρονος τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον στο αριστερό γόνατο.

Στη συνέχεια, επενέβη ένας 24χρονος φοιτητής, ο οποίος επιχείρησε και αυτός να ακινητοποιήσει το δράστη. Ταυτόχρονα στο σημείο είχαν φτάσει αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι συνέλαβαν τον 22χρονο.

Σε σωματική έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στον 22χρονο, κατά τη σύλληψή του, βρήκαν και κατάσχεσαν ένα εξάσφαιρο περίστροφο με ένα φυσίγγιο και πέντε πυροδοτημένους κάλυκες στο βυκίο, ένα τσαντάκι μέσης, ένα μαύρο παντελόνι που φορούσε πάνω από τον τζιν παντελόνι του, μια κουκούλα και ένα μάλλινο γάντι με κομμένες τις άκρες των δακτύλων.

Όπως διαπιστώθηκε τον συλληφθέντα ανέμενε σε κοντινή απόσταση με μοτοποδήλατο ο 23χρονος συνεργός του, ο οποίος διέφυγε μετά τη σύλληψη του 22χρονου, ενώ στην περιοχή του Δασυλλίου τους δυο δράστες, ανέμενε με αυτοκίνητο ένας από τους 21χρονους συνεργούς τους, προκειμένου κατά τη διαφυγή τους να αλλάξουν όχημα δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό τους από την Αστυνομία.

Ο 57χρονος μεταφέρθηκε άμεσα, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, προέκυψε ότι οι έξι δράστες με «επικεφαλής» τον 22χρονο έκαναν ένοπλες ληστείες. Κάθε φορά δρούσαν με διαφορετική σύνθεση έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είτε με κουκούλες είτε με κράνη, ενώ επέλεγαν ως στόχους καταστήματα κυρίως σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, πρακτορεία Προ-Πο καθώς και ταχυφαγεία.

Παράλληλα, πριν από τη διάπραξη κάθε ληστείας προαποφάσιζαν το δρομολόγιο μετάβασης και διαφυγής τους, τα οχήματα που θα χρησιμοποιούσαν, στα οποία συχνά κάλυπταν τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ μετά τη διάπραξη των ενόπλων ληστειών άλλαζαν ρούχα για να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Από την ως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δέκα περιπτώσεις ενόπλων ληστειών σε τρία σουπερμάρκετ, δυο βενζινάδικα, δυο παντοπωλεία και σε ένα ταχυφαγείο, αρτοποιείο και πρακτορείο Προ-Πο στην Πάτρα, τα Ζαρουχλέικα, την περιοχή της Πατρών-Κλάους και τα Βραχνέικα.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια και σε οχήματα του 22χρονου και των τριών 21χρονων στην Πάτρα, παρουσία της αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Πατρών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων ένα περίστροφο τύπου ρέπλικα, ένα μακρύκαννο αεροβόλο, ένα πλαστικό όπλο τύπου πιστόλι, ένα φυσίγγιο κρότου, τρεις συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 2,5 γραμμαρίων, ένα γυάλινο μπουκάλι που περιείχε υγρό με την ένδειξη propiolic testosteron, μια συναλλαγματική ύψους 350 ευρώ και μια άδεια κυκλοφορίας που αφορά όχημα που δεν ανήκει στους συλληφθέντες.

Κατασχέθηκαν, επίσης, δύο αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες-μοτοποδήλατα, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των συλληφθέντων και χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για τη διάπραξη των ενόπλων ληστειών.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους, το τελευταίο μόνο μήνα, ξεπερνά το χρηματικό πόσο των 6.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου οδηγηθούν την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή Πατρών.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν υπάρχει ανησυχία» Εκλογές θα γίνουν το 2016, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου


Εκλογές θα γίνουν το 2016, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα νέα σενάρια πρόωρων εκλογών που διακινούνται, μετά την απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα στην ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων που άφησε την κυβερνητική πλειοψηφία με 153 βουλευτές, αλλά και μετά την έντονη γκρίνια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016.
«Κάθε φορά έρχονται σενάρια, για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα, και πάει λέγοντας. Εκλογές θα έχουμε το 2016» απάντησε.
Σε ερώτηση αν προκαλεί ανησυχία το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε αρνητικά. «Όχι, γιατί υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ' όλα» είπε συγκεκριμένα.
Επίσης, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την όποια πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είπε πως «η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός».
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις για την «ελεγχόμενη» -όπως την χαρακτηρίζουν- απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα, η κυβέρνηση αναμετριέται με τον εαυτό της σε κάθε δύσκολο νομοσχέδιο που ψηφίζεται και η πλειοψηφία γίνεται πλέον ισχνή.
Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ βγήκαν τα μαχαίρια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλει ευθέως κατά των συντρόφων του λέγοντας ότι από τον Μάρτιο του 2012 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε μια απόφαση ακέραια, παρ' ότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά. Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει -πρόσθεσε- θρυμματίζεται επικοινωνιακά.
Την κακή ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επισφράγησε η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν το προεδρείο επιχείρησε να διακόψει την ομιλία του.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «δεν είναι μόνιμη η συνεργασία με τη ΝΔ...» και στο σημείο εκείνο το προεδρείο τού ζήτησε να συντομεύσει την ομιλία του. «Θέλετε να καθίσω κάτω; Δεν είστε Σώμα, υπηρετείτε άλλους στόχους και σκοπιμότητες!» απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης και αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...