Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Σε Αγρίνιο και Γιάννενα ο Γιώργος Παπανδρέου


Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί στις 15 και 16 Ιουνίου, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιωάννινα.
george
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 8:00 μμ, στο Αγρίνιο, θα απευθύνει χαιρετισμό σε Συνέλευση στελεχών του Κινήματος στο Ξενοδοχείο Imperial.
Μεθαύριο, Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 8:30 μμ, στα Ιωάννινα, ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε Συνέλευση στελεχών του Κινήματος  στη Φρόντζου Πολιτεία, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δεν αναμένονται εκπλήξεις Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM


Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα εγκρίνουν -πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup- το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη για την ετήσια συνέλευσή τους και πρόκειται να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα μετά την υιοθέτηση των συμφωνηθέντων από τη χώρα. Η έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM.

Τα 7,5 δισ. αποτελούν μέρος από τα 10,3 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές της τον Μάιο. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. θα καταβληθούν τους επόμενους μήνες.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Από σήμερα τα μηχανογραφικά Την Παρασκευή οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών


Την Παρασκευή οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Tην Παρασκευή 17 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ημέρα (14:00) θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 14.00 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Παράλληλα ξεκινούν από σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων που ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Τα ειδικά μαθήματα

Από τις 16 Ιουνίου και ως τις 27 Ιουνίου θα ξεκινήσουν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση του. Τα ειδικά εξεταστικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Μηχανογραφικά δελτία


Οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό:

Θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανπογραφικό τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Επαγγελματικών λυκείων και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Παρασκευή 8-7-2016.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Γενικές Πληροφορίες

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.

- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15-6-2016 μέχρι και την Τετάρτη 29-6-2016.



Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Πλατεία ήταν γεμάτη…


από ηλικιωμένους διαδηλωτές…

Μια άτονη, άνευρη συγκέντρωση, όπου ήταν αισθητή η απουσία των νέων, περιέγραψε στο MEGA, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

«Όλγα, θα πρέπει να σου, πως δεν υπάρχει νεολαία. Η πλειοψηφία εδώ είναι ηλικίας από 30 έως 70 ετών».

Επίσης, κατά τον ρεπόρτερ Ιορδάνη, οι διαδηλωτές δεν ανταποκρίνονται στα συνθήματα που φωνάζουν από τα μεγαφωνα. Όσον αφορά τον αριθμό τους, οι…
διοργανωτές τον υπολογίζουν γύρω στις 7.500.

Συγκέντρωση, χωρίς αυτό που έλεγε κάποτε ο Ανδρέας, με «μέγα πλήθος και μέγα πάθος»…

Read more...

«Από την Α' δημοτικού πληροφορική και αγγλικά»...




Για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, από τον Σεπτέμβριο, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
Όπως περιέγραψε σε συνέντευξή του...
στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», «από την Α' τάξη δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Επίσης, θα έχουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά.
Στην Ε' και την Στ' τάξη θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα. Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα είναι εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι επτά ώρες στο σχολείο μέσα, και μάλιστα σε κτίρια που δεν είναι λειτουργικά. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 13:15 κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα».
   Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε όλες τις αγροτικές περιοχές θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 16:00, και στις αστικές περιοχές, θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως τις 16:00, οι γονείς οι οποίοι είτε εργάζονται και οι δύο, είτε είναι άνεργοι και οι δύο, είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή, περίπου το 10% από τους εξακόσιους χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων, περίπου 60 χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα γίνει και φέτος».
   Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό ο κ Φίλης τόνισε: «Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ομως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν ωράρια τα οποία δεν θα είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, σε όλα τα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε, επίσης: «Δεν θα έχουμε, όπως λέει η ΔΟΕ, 7 χιλιάδες λιγότερους αναπληρωτές στα δημοτικά σχολεία, αυτά είναι νούμερα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θα έχουμε από την πρώτη μέρα δημοτικά τα οποία θα λειτουργούν με όλο το προσωπικό στη θέση του και με όλα τα βιβλία. Τα βιβλία για τον Σεπτέμβριο έχουν πάει ήδη σε πάρα πολλά σχολεία και θα ολοκληρωθεί η διανομή τους μέσα στον μήνα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες αναπληρωτές επί τη βάσει όμως των εκπαιδευτικών αναγκών. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί τη βάσει της ικανοποίησης του αιτήματος να βρω δουλειά. Υπάρχουν 110 χιλιάδες υποψήφιοι αναπληρωτές και παίρνουμε το πολύ είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο. Θα υπάρχει αξιοποίηση του προσωπικού και όπου υπάρχουν πλεονάσματα δεν θα κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».
   Για το θέμα που έχει προκύψει με τον μισθό του Ιουνίου για τους αναπληρωτές της χρονιάς που τελειώνει, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση».
   Για το θέμα της προσευχής και της παρέλασης, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι «θα δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να αποφασίζουν για το ζήτημα αυτό». «Δεν θέλουμε να υπάρχει μια κεντρικά εμπορευόμενη γραμμή, που να δεσμεύει όλον τον κόσμο σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στον σύλλογο να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στον εκδημοκρατισμό του σχολείου» τόνισε.
   Τέλος, αναφερόμενος στην αποψινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο κ. Φίλης παρατήρησε: «Μιλήσαμε και κατορθώσαμε να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τη συγκέντρωση υπήρχε η ΝΔ. Κρυβόντουσαν και πήγαιναν μουλωχτά να κάνουν συγκέντρωση. Τώρα, αναγκάστηκαν να βγουν δημόσια και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Επίσης, με την παρέμβαση αυτή αναγκάσαμε και άλλα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. να τοποθετηθούν. Το μεν ΠΑΣΟκ να πάρει ρητές αποστάσεις, το δε ΠΟΤΑΜΙ να προσπαθεί κι αυτό να οριοθετηθεί από αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, κατορθώσαμε να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα -γιατί γίνονται λαθροχειρίες- ότι είναι άλλο πράγμα το κίνημα των αγανακτισμένων στις πλατείες και άλλο αυτό που γίνεται σήμερα. Οι αγανακτισμένοι ήταν ένα ευρωπαϊκό, με ρώμη, ρεύμα κατά της λιτότητας και υπέρ τη δημοκρατίας, δεν ήταν καπελωμένες καταστάσεις».

ethnos.gr


Read more...

«Τσουχτερός» και το... 2017 ο ΕΝΦΙΑ...


ΑκίνηταΒαρύ θα πέσει και τον επόμενο χρόνο το «κουστούμι» του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, δεδομένου ότι το σχέδιο της κυβέρνησης...
που προέβλεπε την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αυτό προβλέπει το τεχνικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο το διάδοχο πλαίσιο για τις αντικειμενικές τιμές παίρνει παράταση για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Βέβαια, όπως επισημαίνει αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, «κεντρικός στόχος παραμένει η δημιουργία μίας αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία θα στηρίζεται στα πραγματικά στοιχεία της αγοράς».

Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή οι αξίες από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, που θα καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Στην παρούσα φάση όμως το σύστημα της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της κτηματαγοράς.

Μία πρώτη απόπειρα εφαρμογής του μέτρου που επιχειρήθηκε παλιότερα οδήγησε σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα.

Το σύστημα είχε καταδείξει μεγάλες μειώσεις -έως και 60%- στα ακίνητα των μεγάλων αστικών κέντρων και… γενναίες αυξήσεις για τα οικόπεδα και τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε λαϊκές συνοικίες και σε περιοχές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κάμψης της εμπορικότητας την οποία γνώρισαν.
Διορθώσεις

Τις «στρεβλώσεις» του αυτόματου μηχανισμού που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες επιχείρησαν να διορθώσουν στα χρόνια του μνημονίου τρεις επιτροπές.

Καμία όμως δεν τα κατάφερε. Τελευταία ήταν η επιτροπή Χαρδούβελη, που επιφορτίστηκε με αυτό το έργο και δεν κατάφερε να βρει άκρη.

Είχε προηγηθεί η επιτροπή Στουρνάρα, τον Απρίλιο του 2013, που τα είχε βρει «σκούρα».

Ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε αναθέσει σε ειδική ομάδα να μελετήσει τις προτάσεις (πόρισμα δεν υπήρχε) ανάλογης επιτροπής που είχε συγκροτηθεί τον Ιανουάριο του 2013 για το ίδιο θέμα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς.

Το μέτρο θα έμπαινε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Ομως η νέα πίστωση χρόνου που ζήτησε το οικονομικό επιτελείο από τους δανειστές διατηρεί αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Ετσι:

◼ Ο φορο-λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «τσουχτερός» και το 2017, αφού θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, παρά την πρόσφατη μείωσή τους, σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις αγοραίες.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

◼ Διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Και αυτό γιατί εάν οι πραγματικές τιμές -που είναι χαμηλότερες σε πολλές περιοχές της χώρας- αντικαθιστούσαν τις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και στις εισπράξεις...


 Μάριος Χριστοδούλου

Read more...