Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Αρχές Φεβρουαρίου η ψήφιση του Ασφαλιστικού...



Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία, εξέφρασε σε συνάντησή του με τους...
δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της», δήλωσε ο υπουργός. Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψή του να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία έως το τέλος Ιανουαρίου.

«Δεν προλαβαίνουμε για το τέλος του Γενάρη» εξήγησε, «γιατί θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, δεν μπορεί να μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στο Γενάρη, ώστε η ψηφοφορία να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», τόνισε.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχει ήδη κάποιες αντιδράσεις από τους θεσμούς για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και εάν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο υπουργός απάντησε: «Στο Eurogroup δεν θα γίνει σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Μπορεί ενδεχομένως να γίνει μια γενική αναφορά. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς, για τις πάνω από τις 170 σελίδες που τους στείλαμε. 

Είναι η πρώτη φορά, που αυτοί έχουν να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες τα σχέδια για τη νομοθέτηση. Το ασφαλιστικό είναι μια εθνική μεταρρύθμιση, την έχουμε θέση υπόψη των θεσμών για να έχουμε μια συζήτηση μαζί τους. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι καλόπιστη, αλλά έχουμε εκ των προτέρων πει, ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι έξω από το τραπέζι όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων».

Σε άλλη παρατήρηση, ότι από διαρροές τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες που έχουν δει το νομοσχέδιο, ακούγονται σχόλια για «πολυπλοκότητα» στην απονομή συντάξεων και ότι δεν διαφαίνεται η «επί μακρόν βιωσιμότητα», ο κ. Κατρούγκαλος αντέκρουσε λέγοντας ότι συμβαίνει το «ακριβώς αντίθετο». Εξήγησε:

«Στο παρελθόν ορισμένες ενοποιήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ενθαρρύνει και οι δανειστές μας, ήταν εικονικές. Δηλαδή έμπαιναν τα ταμεία στο ΙΚΑ, αλλά κρατούσαν τους δικούς τους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Έτσι σήμερα το ΙΚΑ δίνει τις συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς αντίθετα προτείνουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους. Δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που σημαίνει μεγάλη απλοποίηση. Και ανάμεσα σε όλα τα άλλα καλά, έχουμε ισονομία, ισότητα και συντάξεις που θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα».

Απορρίπτοντας κάθε έννοια «πολυπλοκότητας» ο υπουργός προσθέτει επίσης και τα εξής: «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι δίνουν για τη σύνταξή τους το 20% επί του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι μισθωτοί στο μισθό τους, όλοι οι άλλοι στο πραγματικό τους εισόδημα.

Η σύνταξη βγαίνει με τρία απλά στοιχεία: το μέσο εισόδημα του καθενός, είτε μισθωτού είτε ελεύθερου επαγγελματία, τα χρόνια ασφάλισης και ένα συντελεστή αναπλήρωσης που θα είναι κοινός για όλους. Για πρώτη φορά λοιπόν ανάλογα με τις εισφορές που θα έχουμε δώσει και με τη δουλειά μας, θα έχουμε όλοι σύνταξη με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, για να βοηθήσουμε αυτούς που είναι πολύ καιρό έξω από την αγορά εργασίας, μακροχρόνια άνεργοι, ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό, προβλέπουμε και το νέο θεσμό της εθνικής σύνταξης. Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα δίνει σε όλους τους συνταξιούχους μια σύνταξη βάσης, που θα είναι τέτοια ώστε να προστατεύει από τη φτώχεια, γιατί υπολογίζεται ακριβώς όπως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη φτώχεια στο 60% του διάμεσου εισοδήματος.

Επομένως η μεταρρύθμισή μας αποτελεί μια σημαντική τομή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχουμε μια και μόνη ταχύτητα συνταξιούχων και μάλιστα με συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικά με τη μελλοντική συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα το αποφασίσει το ίδιο».

Σε ερώτημα εάν εκπροσωπώντας μια αριστερή κυβέρνηση μετά την έγκριση του νομοσχεδίου του, θα μπορεί να κοιτάξει με ικανοποίηση στα μάτια τον ελληνικό λαό, ο υπουργός απάντησε:

«Απολύτως έτσι. Είναι μια αριστερή μεταρρύθμιση, γιατί βασίζεται σε δυο βασικές αρχές της Αριστεράς: την ισότητα - ίδιοι κανόνες για όλους- και την κοινωνική δικαιοσύνη -γιατί είμαστε μεροληπτικοί υπέρ των αδύναμων, όπως ήταν πάντα η Αριστερά. Άλλωστε οι προσαρμογές που κάνουμε, η αναγκαστική δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση δηλαδή του συνταξιοδοτικού κόστους γίνεται ακριβώς για να δώσουμε ελπίδα στις συντάξεις, για να κρατήσουμε ζωντανό το συνταξιοδοτικό σύστημα. Είμαι πράγματι περήφανος για αυτή τη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Read more...

Ιατροδικαστής για Ανθή: Την χτύπησε και μετά την έπνιξε...


Ιατροδικαστής για Ανθή: Την χτύπησε και μετά την έπνιξε - Είχε κάταγμα στο κρανίο
Είχε κάταγμα στο κρανίο...
Σε πνιγμονή (πνιγμό) οφείλεται ο θάνατος της 37χρονης Ανθής Λινάρδου, από το Βελβεντό, σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εντοπιστηκε και...
κάταγμα στο κρανίο, πιθανότατα λόγω χτυπήματος από τον συζυγό της και δράστη της δολοφονίας. Επίσης εντοπίστηκαν και εκχυμώσεις κοντα στα μάτια της 37χρονης, επίσης πιθανότατα λόγω χτυπημάτων.

Λεπτομέρειες-σοκ έδωσε στη δημοσιότητα και η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Χρήστου, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή περιφέρειας Μακεδονίας. το έγκλημα, το οποίο ομολόγησε ο σύζυγός της, έγινε την ώρα που τα παιδιά κοιμόντουσαν γύρω στις 11 το βράδυ.

Η εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι ο 40χρονος Τάσος Τσιουχάρας δεν είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία της Ανθής αλλά ό,τι έγινε, έγινε εν βρασμώ ψυχής.

Η άτυχη Ανθή είχε πει στο σύζυγό της, πριν τις γιορτές όταν είχαν μεταβεί στον Πειραιά, ότι ήθελε να χωρίσουν και επέμεινε και όταν επέστρεψαν στην Κοζάνη. Αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και το κίνητρο του 40χρονου για να την πνίξει. 

Οι αστυνομικοί καταλήγουν ότι ο Τάσος Τσιουχάρας δεν είχε συνεργούς ενώ όσον αφορά τον πατέρα του και πρώην πεθερό της Ανθής εξηγούν ότι τον κρατούν με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής «προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα».



Το χωράφι που «πρόδωσε» το έγκλημα


Ο 40χρονος δράστης μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει τις Αρχές, υποκρινόμενος ότι ανησυχεί για την τύχη της γυναίκας του. Μπροστά σε συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, όταν του έλεγαν να κάνει κουράγιο και να μείνει δυνατός για τα τρία τους παιδιά, βούρκωνε και τους παρακαλούσε να τον βοηθήσουν στις έρευνες. 

Από τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας κατέθετε εκ νέου στην αστυνομία. Για 19 ώρες οι αστυνομικοί μέσα από συνεχείς κι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις προσπαθούσαν να τον κάνουν να ομολογήσει, καθώς οι αντιφάσεις στις οποίες έπεφτε διαρκώς σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που είχαν συλλέξει, συνηγορούσαν στο ότι η άτυχη γυναίκα είχε πέσει θύμα του ίδιου της του συζύγου. Κι όμως, ο 40χρονος δεν «έσπασε». Μέχρι και την ύστατη ώρα, έκρυβε τη σοκαριστική αλήθεια, συμμετέχοντας στις έρευνες και παριστάνοντας τον θλιμμένο και σε απόγνωση σύζυγο.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Συστάσεις Αλεξιάδη στις τράπεζες...


Τρύφων Αλεξιάδη
... να μειώσουν τις προμήθειες...
Να μειώσουν τις προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες ζητάει από τις τράπεζες ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν απαραίτητες ενέργειες και για τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης των... μηχανημάτων για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (Pos).

Από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα σταλεί επιστολή σε όλες τις Τράπεζες «και θα προχωρήσουμε σε δημοσιοποίηση των απαντήσεών τους. Θα πρέπει να υπάρχει μείωση στην αγορά και στη συντήρηση των POS όπως και στις προμήθειες των Τραπεζών".

Προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή που θα αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά επιχείρηση μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές μέσω POS και για ηλεκτρονικές αγορές που θα εξυπηρετούν ανάγκες της επιχείρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών «πρέπει να συνεργαστούν για την αλλαγή της νοοτροπίας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων και όχι για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και θα ακολουθήσει και συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

«Αν επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει κοινωνικό όφελος. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως είχαμε στην αύξηση των εσόδων Δημοσίου και στα τέλη κυκλοφορίας παρά τα όσα λέγανε διάφοροι" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα στοιχεία από έρευνα στο διαδίκτυο για τις προμήθειες των Τραπεζών. Οι προμήθειες των Τραπεζών πηγαίνουν αναλογικά με το μέγεθος του πελάτη και δεν είναι σταθερές, όπως θα έπρεπε να είναι είπε ο υπουργός.

Εθνική Τράπεζα: 159-182 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 329-429 ευρώ για ασύρματο

Τράπεζα Πειραιώς: 156-226 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 357 ευρώ για ασύρματο

Alpha Bank: 157 ευρώ για σταθερό μηχανάκι, 263 ευρώ για ασύρματο

Eurobank: Δεν βρέθηκαν στοιχεία

Read more...

«Να υπάρξει ταχεία πρόοδος» Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζητούν οι δανειστές


Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό ζητούν οι δανειστές
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
To Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο, δεν μπήκε στις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού, αλλά οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις» σημείωσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για το εάν η αξιολόγηση θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες άφησε νε εννοηθεί ότι επιμένει στην εκτίμησή του για «μήνες», παραθέτοντας τη σειρά των γεγονότων όπως πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε όμως: «Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπε πως τα πράγματα είναι ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ τόνισε πως «είναι βασικό να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει» Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Λ.Γρηγοράκος


Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Λ.Γρηγοράκος
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Χαριλάου Τρικούπη, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή σχετικά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πως «είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«1. Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.
» 2. Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.
» 3. Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.
» Παρά το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.
» 4. Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.
» 5. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Σε συνέντευξή του ο κ. Γρηγοράκος χαρακτήρισε υπερβολική τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ από τις απόψεις Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι παρά τις διαχωριστικές γραμμές των δύο κομμάτων, μέχρι πριν έναν χρόνο ήταν στην ίδια κυβέρνηση.
«Είμαι της άποψης ότι τα πράσινα, τα κόκκινα και τα κίτρινα καφενεία έχουν τελειώσει την Ελλάδα» είπε.
Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε πως ήταν θετική η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και πρόσθεσε ότι βλέπει κίνδυνο για τα κόμματα του κέντρου και για τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και χτυπάει καμπανάκι.
«Αισθάνομαι σαν ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνεύω, αν δεν δώσει το κόμμα μας το δικό του στίγμα» συνέχισε, και ζήτησε να διεξαχθεί συνέδριο και να δώσει η κ. Γεννηματά το πολιτικό στίγμα.
Απάντηση Γρηγοράκου
Για αυταρχική απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά κάνει λόγο σε tweet του ο Λ.Γρηγοράκος και σημειώνει πως «ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση κόντρα στις απίδευτες ηγεσίες».
Αντίδραση από ΔΗΜΑΡ
Η διαγραφή του κ. Γρηγοράκου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, καθώς κύκλοι από το κόμμα σημείωσαν ότι δεν υπήρξε πριν την ανακοίνωση της διαγραφής καμία ενημέρωση και συζήτηση.
Χρειάζεται, τόνισαν, φυγή προς το μπρος και άμεση λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τα οποία όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ώστε να συζητούνται διεξοδικά όλα τα προβλήματα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...