Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ...





Read more...

Απόφαση Πρωτοδικείου για απεργία τελωνειακών

Παράνομη κρίθηκε από το μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των τελωνειακών. Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία συζητήθηκαν το πρωί του Σαββάτου.

«Η απόφαση θα επιδοθεί στους τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι από την Κυριακή οφείλουν να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι τελωνειακοί ξεκίνησαν τρεις νέες 48ωρες απεργίες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον πουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα, καθώς οι τελωνειακοί παρέμεναν αμετακίνητοι για τις κινητοποιήσεις τους.

Η απεργία έσπασε στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, όπου γίνεται κανονικά ο εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα.

Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν αρκετοί βυτιοφορείς από την Αττική, την Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα. Εκατοντάδες βυτιοφόρα έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Στην Αττική, τα περισσότερα από τα μισά πρατήρια έχουν ξεμείνει από αμόλυβδη, ενώ εξαντλούνται και τα αποθέματα της σούπερ αμόλυβδης, η οποία πωλείται σε τιμές πάνω και από 1,6 ευρώ.

«Τα Επιμελητήρια με το συντονιστικό τους όργανο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, δεν θα μείνουν θεατές ενώπιον της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των τελωνειακών και για το λόγο αυτό εξετάζεται η άμεση δικαστική διεκδίκηση του χαρακτηρισμού της απεργίας αυτής ως παράνομης και καταχρηστικής, εφόσον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεν δοθεί λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο κλάδος των τελωνειακών με μοναδικό αίτημα να μη μειωθούν οι αποδοχές του, ταλαιπωρεί την αγορά κι επιδεινώνει την κατάσταση σε καιρούς χαλεπούς.
nooz.gr

Read more...

Δάνειο ως 25 δις ευρώ εξετάζει η ευρωζώνη

Τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ προβλέπουν ορισμένες «πρώτες σκέψεις» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί την Κυριακή, με ημερομηνία της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχει αφιέρωμα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το Der Spiegel γράφει ότι το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η κάθε χώρα προς την Ελλάδα, θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό του κεφαλαίου που κάθε χώρα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες του Der Spiegel, σημειώνεται ωστόσο ότι σε ερώτηση προ τριημέρου για το αν η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει» την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίχαελ Οφερ είχε δηλώσει πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», παραπέμποντας και στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, πέραν της πολιτικής στήριξης δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανενός είδους οικονομική βοήθεια.

Στη προδημοσίευση πάντως του ρεπορτάζ που διένειμε το Der Spiegel, αναφέρεται ότι η από κοινού βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις και ότι στη Γερμανία θα αναλογεί ένα ποσό της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ (από το συνολικό των 20-25 δισ.), αλλά και ότι την διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών προβλέπεται να αναλάβει η κρατική τράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW).

«Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», αναφέρεται, «συνδέουν τη χορήγηση της βοήθειας με αυστηρούς όρους και συναρτούν την καταβολή της πρώτης δόσης με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θα έχουν τεθεί».

Στο κείμενο των συνεργατών του Σόιμπλε (σ.σ. που προφανώς έχει υπόψη του το Der Spiegel και στο οποίο αναφέρεται) συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για «μεσοπρόθεσμα» μέτρα καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και η δημιουργία μελλοντικά ενός ευρωπαϊκού θεσμού κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να επωμίζεται, όταν χρειάζεται, μέτρα διάσωσης μιας χώρας.

Συνέντευξη Παπανδρέου


Στη συνέντευξη στο περιοδικό, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρει, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες.

«Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου», προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της δωροδοκίας, της διαφθοράς.

«Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία», λέει ο κ. Παπανδρέου.

Ως παράδειγμα, σημειώνει τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανών σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορα.

«Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Ως εκ τούτου, αναφέρει, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

«Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.
nooz.gr

Read more...

Ολα τα πρωτοσέλιδα , Απογευματινών,Πρωινών Οικονομικών,Αθλητικών,Θεσσαλονικης εφημερίδων

20-2-2010

Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ

































ΠΡΩΙΝΕΣ














ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ























ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
































ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



















Read more...