Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Το Υπουργικό Συμβούλιο προεπέλεξε δικαστές για τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια

Αλλαγές σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Το Υπ.Συμβούλιο επέλεξε υποψήφιους για τις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου
Το Υπ.Συμβούλιο επέλεξε υποψήφιους για τις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )Αθήνα
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έκαναν δεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για την προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών που θα καλύψουν τις θέσεις του προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Οι δικαστές που προεπιλέχτηκαν θα κληθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και εν συνεχεία η Διάσκεψη θα προτείνει ορισμένους από αυτούς για προαγωγή στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο των επιλογών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανώτατοι δικαστές που κατέχουν αυτές τις θέσεις συνταξιοδοτούνται τον Ιούνιο.

Για την αναπλήρωση της κενής θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου από την προεπιλογή παραλήφθηκε ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Πατινίδης ενώ για την αναπλήρωση δύο θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου παραλήφθηκαν από την προεπιλογή οι αρεοπαγίτες Χαράλαμπος Παπαηλιού και Ανδρέας Τσόλιας.

Για τις θέσεις των αντιπρόεδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραλήφθηκαν από την προεπιλογή οι σύμβουλοι Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Ευάγγελος Νταής και Γεώργιος Βοΐλης. Πρέπει να αναφερθεί ότι η κ.Καλαμπαλίκη και ο κ.Νταής είχαν προταθεί στις δύο προηγούμενες προεπιλογές για τις θέσεις του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας και του αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αντίθετα, για την επιλογή αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας τηρήθηκε η επετηρίδα.

Αναλυτικότερα επιλέχτηκαν:

Για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι αντιπρόεδροι: Ηλίας Γιαννακάκης, Θεοδώρα Γκοϊνη, Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη, Ρένα Ασημακοπούλου, Χαράλαμπος Ζώης και Μιχαήλ Θεοχαρίδης.

Για τις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι αρεοπαγίτες: Σπυρίδων Ζιάκας, Αθανάσιος Κουτρομάνος, Βασίλειος Λυκούδης, Γεώργιος Γιαννούλης, Βασίλειος Φούκας, Γεώργιος Χρυσικός, Νικόλαος Ζαϊρης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου.

Για την θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι σύμβουλοι της επικρατείας: Θωμάς Παπαευαγγέλου, Νικόλαος Ρόζος, Αναστάσιος Γκότσης, Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ, Χρήστος Ράμμος και Νικόλαος Μαρκουλάκης.

Για τις θέσεις αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι σύμβουλοι: Μιχαήλ Ζυμής, Ευφροσύνη Κραμποβίτη, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Νικόλαος Μηλιώνης, Άννα Λιγωμένου, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Γεωργία Μαραγκού.

Για την θέσης του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων:

η επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, η αντεπίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ειρήνη Γανωσέλη και κατά σειρά αρχαιότητας, οι πρόεδροι εφετών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων: Νικόλαος Διακονικολάου, Ειρήνη Κυρίου, Γεώργιος Κουσουλός και Χρήστος Βασιλάκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υφυπουργός χρέωσε 29 ευρώ στο υπουργείο για...τον καφέ του!

Υφυπουργός χρέωσε 29 ευρώ στο υπουργείο για...τον καφέ του!
newpost.gr
Καβούρια στις τσέπες
φαίνεται ότι έχουν τελευταία οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο οι εκτός βουλής δουλειές που δεν πάνε καλά, ούτε ένα καφέ δεν πληρώνουν πια από την τσέπη τους... να'ναι καλά τα τα ταμεία των υπουργείων.


Ο λόγος για τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος χρέωσε το ταμείο του Υπουργείου Εσωτερικών με 29 ευρώ για τον καφέ που ήπιε στην V.I.P αίθουσα του Ελ. Βενιζέλους λίγο πριν ταξιδέψει.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια, το υπουργείο Εσωτερικών "εγκρίνει την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής στο όνομα Olympic Catering Α.Ε. για πρόμηθεια χρήσης της αίθουσας VIP ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος στις 20/04/2011 από τον κ. Υφυπουργό Εσωτερικών". Μπορεί το όνομα του υφυπουργού να μην αναφέρεται, ωστόσο η αναφορά προδίδει τον κ. Ντόλιο, αφού η δεύτερη υφυπουργός είναι η κ. Τζάκρη.

Στους τζαμπατζήδες του "δεν πληρώνω" και ο κ. Ντόλιος;
Read more...

«Έστελνε δώρα σε Δ. Κοπελούζο και Δ. Μελισσανίδη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ»

newpost.gr
«Έστελνε δώρα σε Δ. Κοπελούζο και Δ. Μελισσανίδη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ»
Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τιμολόγια για δώρα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δ. Κοπελούζο και Δ. Μελισσανίδη.

Ο κ. Φωτόπουλος έστρεψε τα βέλη του και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης ήταν παρόντες σε καταλήψεις που έκανε η ΓΕΝΟΠ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Παρουσίασε δε και σχετικές φωτογραφίες. "Τότε μας εκθείαζαν, μας επαινούσαν και μας εμψύχωναν", είπε ο κ. Φωτόπουλος. "Τότε ήμασταν υπεύθυνοι, κύριοι και σοβαροί γιατί αγωνιζόμασταν να μην ξεπουλήσει ο κ. Αθανασόπουλος τη ΔΕΗ στην RWE. Τώρα ξαφνικά γίναμε άγνωστοι, απολίτιστοι, ανεύθυνοι και μικρόνοες".

Την ίδια ώρα ο κ. Φωτόπουλος ανήγγειλε δικαστικές προσφυγές για την κατοχύρωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης.

Η ΓΕΝΟΠ στράφηκε εναντίον και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ .Ρακιντζή για το πόρισμα που έκρινε παράνομες τις χρηματοδοτήσεις του συνδικάτου από την επιχείρηση, που έχουν διακοπεί αλλά η ΓΕΝΟΠ σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου ("δεν θα αφήσουμε έτσι το ζήτημα", είπε ο κ. Φωτόπουλος) καθώς και κατά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Απ. Μπαράτση.

Ο κ. Φωτόπουλος προανήγγελε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει απόψε για να αποφασίσει τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων.

Η εισήγηση προβλέπει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με έναρξη μια εβδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω μετοχοποίηση της. ΔΕΗ. Δηλαδή αν η ρύθμιση κατατεθεί στις 15 Μαΐου με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 7 Μαΐου. Αναφορικά δε με τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και τους καταναλωτές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι η απεργία είναι νόμιμο δικαίωμα και σε οποιονδήποτε κλάδο γίνεται, έχει επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε σήμερα ότι αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού καθώς το μέλημα των ιδιωτών θα είναι η εξασφάλιση κερδοφορίας και όχι η κοινωνική πολιτική. Σήμερα, όπως είπε, η ΔΕΗ έχει το τρίτο φθηνότερο τιμολόγιο στην ΕΕ ενώ στις άλλες χώρες που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και στο διπλάσιο. Η ΓΕΝΟΠ προσφέρεται επίσης να παράσχει δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση, όσα περίπου αναμένονται τα έσοδα από την πώληση του 17 % των μετοχών της εταιρίας, προκειμένου να αποτρέψει την πώληση.

ΔΕΗ: Δεν υπάρξαν δώρα για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο

"Η ΔΕΗ ουδέποτε κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό - έστω και ένα ευρώ - για αγορά δώρων για λογαριασμό του κ. Απόστολου Μπαράτση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης με αφορμή σχετικές αναφορές της ΓΕΝΟΠ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. "Τιμολόγιο που εκδόθηκε εκ λάθους για αγορά ποτών στις 27.10.2010 δεν πληρώθηκε από τη ΔΕΗ αλλά προσωπικά από τον κ. Απ. Μπαράτση", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Read more...

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπιρμπίλη – Δήμου Λαυρεωτικής

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μπιρμπίλη – Δήμου Λαυρεωτικής
newpost.gr
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε αργά την Πέμπτη απόγευμα η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και της δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κερατέα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες για τα απορρίμματα που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την άλλη Τετάρτη.

Πάντως, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αλλαγή της χωροθέτησης για τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Κερατέας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: γγ Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Άρης Αλεξόπουλος και Ηλίας Λιακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Ρόζης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Μελέτης Πόγκας και Γιώργος Κόκκινος και από το Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) ο πρόεδρος επιχειρηματιών, κ. Καλοφωλιάς και ο τεχνικός κ. Ζαβιτσιάνος.

Read more...

Φαρμακοποιοί Αθήνας: «Φρένο» από Δευτέρα στην εκτέλεση συνταγών

Φαρμακοποιοί Αθήνας: «Φρένο» από Δευτέρα στην εκτέλεση συνταγών
newpost.gr
Σταματούν να εκτελούν συνταγές οι φαρμακοποιοί της Αθήνας από τη Δευτέρα, 2 Μαϊου, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοινωσή τους, δεν έχει προχωρήσει η εξόφλησή τους έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που είχαν θέσει ως προθεσμία, αφότου είχαν αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, από τη Δευτέρα δεν θα εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, της ΔΕΗ, του ΤΣΑΥ, του ΟΑΕΕ και του ΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι υπουργείο Υγείας και ΟΠΑΔ είχαν δεσμευτεί εδώ και έναν μήνα ότι θα εξοφληθούν, από τον ΟΠΑΔ, οι οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να αναστείλει την εκτέλεση συνταγών ως μόνο μέτρο για τη διεκδίκηση των οφειλομένων.

Read more...

«Ναι» στην προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποβρυχίων από τη Βουλή

Υπέρ 226 ψήφοι

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με 226 ψήφους ψήφισε υπέρ της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, στην υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Κατά της πρότασης ψήφισαν εννέα βουλευτές, «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές, ενώ βρέθηκαν πέντε άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής πλην του ΛΑΟΣ, το οποίο αποχώρησε από τη διαδικασία, με τον πρόεδρο του Γιώργο Καρατζαφέρη να δηλώνει ότι δεν συμπράττει στη συμπαιγνία και ότι η έρευνα πρέπει να είναι πλήρης και να μην αφορά μόνο στην περίοδο 19989-2002.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 50 βουλευτές, ενώ από τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισε μόνον ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Η προανακριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποτελείται από 13 μέλη, (7 μέλη από το ΠAΣOΚ, 3 από τη ΝΔ και από έναν τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως).

Την πρόταση για την προκαταρκτική εξέταση κατέθεσαν 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα για τα αδικήματα «της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Της ψηφοφορίας προήγηθηκε ομιλία του πρώην υπουργού σε έντονο ύφος που έκανε λόγο για «λάσπη και ψεύδη» αφήνοντας αιχμές για εις βάρος του σκευωρία.

«Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μάρτυρας εδώ να δώσω τη δική μου αλήθεια» δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί της -αδιέξοδης όπως την χαρακτήρισε- πρότασης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για προκατασκευασμένους ενόχους και προκατασκευασμένες δήθεν αλήθειες, λέγοντας ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους με την πρόταση που κατατέθηκε σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη -σε έναν πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό.

Σχετικά με την στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ απέναντί του διεμήνυσε προς τους «συντρόφους» του: «Τη δική μου συμβολή και το δικό μου ιστορικό αποτύπωμα στη δημιουργία και τη νικηφόρα πορεία του ΠαΣοΚ κανείς δεν μπορεί να διαγράψει».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου:

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

Από τη διαδικασία της συζήτησης αποχώρησε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος και ανέφερε πως αυτό που μένει μετέωρο είναι η συνολική κυβερνητική ευθύνη όλων των αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ.

Αναλυτικά:

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία της δικαιοσύνης


Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για την πλήρωση θέσεων στην κορυφή της δικαιοσύνης, λόγω της συνταξιοδότησης έξι ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα γίνει τον Ιούνιο του 2011.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, πρότεινε στο υπουργικό συμβούλιο που ομόφωνα αποδέχθηκε τις προτάσεις του για την προεπιλογή προέδρου και δυο αντιπρόεδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δυο αντιπρόεδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Κατά σειρά αρχαιότητας για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου προτάθηκαν οι αντιπρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου: Ηλίας Γιαννακάκης, Θεοδώρα Γκωϊνη, Ελισάβετ Μουγάκου Μπρίλη, Ρένα Ασημακοπούλου, Χαράλαμπος Ζώης και Μιχάλης Θεοχαρίδης.

Για τη θέση των δυο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου προεπιλέχθηκαν οι αρεοπαγίτες Σπύρος Ζιάκας, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, Βασίλης Λυκούδης, Γιώργος Γιαννούλης και Βασίλης Φούκας.

Για τη θέση του αντιπρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας προκρίθηκαν επίσης κατά σειρά αρχαιότητας οι σύμβουλοι του Ανώτατου Δικαστηρίου: Θωμάς Παπαευαγγέλου, Νίκος Ρόζος, Αναστάσιος Γκότσης, Αϊριν - Εβελιν -Μαίρη Σαρπ, Χρήστος Ράμμος και Νίκος Μαρκουλάκης.

Για την θέση των αντιπρόεδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου προεπιλέχθηκαν οι σύμβουλοι του δικαστηρίου Μιχάλης Ζυμής, Ευφροσύνη Κραμποβίτη, Χρυσούλα Καραμαδούκη, Μαρία Βλαχάκη, Νίκος Μυλιώνης, Άννα Λιγωμένου, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Γεωργία Μαραγκού.

Τέλος για τη θέση του Γενικού Επίτροπου των Διοικητικών Δικαστηρίων προεπιλέχθηκαν οι: Ελένη Διακομανώλη επίτροπος τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, Ειρήνη Γανωσέλη αντεπίτροπος των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και οι πρόεδροι εφετών των διοικητικών δικαστηρίων Νίκος Διακονικολάου, Ειρήνη Κυρίου, Γιώργος Κουσουλός και Χρήστος Βασιλάκης।

tanea.gr/

Read more...

Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών Παπανδρέου: «Το εμπόριο του φόβου δεν θα σταματήσει τη δική μας ευθύνη»


Προσήλωση στο έργο που έχουν αναλάβει, ζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του, κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος» και πως θα ήταν εγκληματικό εάν «η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου κυριαρχούσαν και σταματούσαν τη δική μας ευθύνη».

Παράλληλα, διέψευσε σενάρια που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό.

«Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε είναι αίσθημα ευθύνης, πολιτική και κοινωνική συστράτευση, εθνική ενότητα, υπομονή και επιμονή στο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραγωγική αναδιάρθρωση, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της εισήγησής του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη «σεναριολογία» περί αναδιάρθρωσης, ανασχηματισμού και εκλογών.

«Όπως σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία έτσι και με το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης, που θα καταθέσουμε σε λίγες ημέρες, θα τη βγάλουμε από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή», κατέληξε ο κ। Παπανδρέου.

tanea.gr

Read more...

«Έκαναν λάθος όσοι νόμιζαν ότι είμαι ο βολικός ένοχος!»

«Ζητάω φως παντού, έχω το δίκιο μαζί μου»


http://img.protothema.gr/20C5291229EDC36CEA189937769CCBA3.jpg
Από το βήμα της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Στην ομολία του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε κάθε κατηγορία που του αποδίδεται αναφορικά με την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ απηύθυνε βαρύτατες κατηγορίες προς τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που θέλησαν να μετατρέψουν τη Βουλή σε «Κολοσσαίο» και τον ίδιο σε «βολικό ένοχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι φίλοι με συμβούλευσαν να μην έρθω και να στείλω ένα υπόμνημα. Μου είπαν "γιατί να πας και να νομιμοποιήσεις μια διαδικασία που έχει προαποφασισμένο αποτέλεσμα;. Τους απάντησα ότι δεν φυγομαχώ. Ότι δεν απολογούμαι. Ότι θα πάω, γιατί εγώ ζητάω φως παντού. Γιατί έχω μαζί μου την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Έχω μαζί μου το δίκιο απέναντι σε μια μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίηση» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

«Έχω μαζί μου και την Ιστορία, απέναντι στην ανιστόρητη προσπάθεια κάποιων να με εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά, να με "σβήσουν". Η συνείδησή μου, η ιστορία μου και ο σεβασμός μου προς το Κοινοβούλιο, μέσα από το οποίο υπηρέτησα επί τρεις δεκαετίες τον ελληνικό λαό, δεν θα μου επέτρεπαν άλλη στάση. Άλλωστε, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή ήμουν πάντα παρών και όχι απών από τις κρίσιμες μάχες. Είναι επίσης χρέος μου να υπερασπιστώ τις προοδευτικές πολιτικές και το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησα. Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ το κύρος και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στις επιθέσεις λάσπης και ψεύδους. Είναι, τέλος, χρέος μου να υπερασπιστώ την προσωπική μου πορεία και προσφορά. Γι' αυτό, όπως δεν κρύφτηκα εγώ, και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μένα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους, με την πρόταση που κατέθεσε, σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη. Σκοπός τους είναι να στήσουν ένα "Κολοσσαίο", προκειμένου με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Αντί να δώσουν τη μάχη για να αναδειχθεί η συνολική αλήθεια για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, οδήγησαν την ΚΟ σε έναν πολιτικό αυτοεγκλωβισμό. Αντιλαμβάνονται τελικά πού θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία; Είναι και αυτό ενδεικτικό της βαθιάς κρίσης πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο» επισήμανε.

«Έκαναν λάθος, γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο, για να ξεγελάσουν για μια ακόμη φορά το λαό, δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο» σημείωσε. «Νιώθω οργή» συνέχισε. «Αλλά περισσότερο λύπη, γιατί, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπω την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ».

«Πολλοί λένε ότι εγώ θα κάνω αποκαλύψεις και θα "κάψω κόσμο". Αποκαλύψεις δεν θα κάνω, γιατί απλούστατα δεν έχω. Δεν μπορώ όμως να αποσιωπήσω τα γεγονότα και την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή που θα διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη αυτή τη σκευωρία και θα κάψει τους σκευωρούς. Είπαν κάποιοι, ακόμη και πολιτικός αρχηγός, ότι δήθεν εγώ εκβιάζω το ΠΑΣΟΚ. Απαντώ: το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Από κανέναν. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω το ίδιο και για μένα. Δεν διαπραγματεύομαι την ιστορία μου, δεν παζαρεύω τη συμβολή μου στην πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ και βέβαια δεν εκβιάζομαι» προσέθεσε.

«Δεν υπάρχει πραγματική βούληση διερεύνησης της υπόθεσης»

Και συνέχισε: «Ορισμένοι από εσάς δεν με γνωρίζετε και άνετα βάλατε την υπογραφή σας κάτω από αυτό το θλιβερό κείμενο. Για ορισμένους δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι κινούνταν πάντα στη λογική της εκκαθάρισης λογαριασμών. Για άλλα ονόματα όμως που διάβασα, απλά θλίβομαι... Γιατί λοιπόν βρίσκομαι σήμερα εδώ; Μήπως γιατί υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να διερευνηθεί όλη η υπόθεση υποβρυχίων, ώστε να εντοπιστούν και να αποκαλυφθούν όποιες έκνομες καταστάσεις βάσει καταγγελιών, κατηγοριών κλπ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, γιατί αν ήθελαν πράγματι να διερευνήσουν την πιθανή ύπαρξη έκνομων ενεργειών και σκοτεινών καταστάσεων στην πορεία υλοποίησης ενός προγράμματος, όφειλαν να το διερευνήσουν στο σύνολό του. Γιατί αλήθεια με δόσεις -και μάλιστα "άτοκες", όπως ελπίζουν ορισμένοι- δεν υπάρχει! Μήπως βρίσκομαι εδώ, γιατί έτσι αυτό προέκυψε ως συμπέρασμα από τις έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης ή από το πόρισμα του ΣΔΟΕ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο όνομά μου. Η δε πρόταση της Δικαιοσύνης ζητά διερεύνηση όλων των υπουργών όλων των κυβερνήσεων καθ' όλη την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος μέχρι και το 2009».

»Μέσα από την πρωτοφανή μεθόδευση επιλεκτικής στοχοποίησης ενός προσώπου και μίας περιόδου, δεν επιδιώκεται η αποκάλυψη, αλλά η συγκάλυψη της αλήθειας, γεγονός που αποτελεί εμπαιγμό για το λαό... το δεύτερο μέγα ατόπημα της πρότασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μοιράζει αφειδώς και συγχωροχάρτια. Εξου και τα συγχαρητήρια της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, μια και εξασφάλισε την απαλλαγή των δικών της κυβερνήσεων από όποιες ευθύνες, ενώ στις μέρες της υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος και δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Ο λαός πάντως καταλαβαίνει τι σημαίνει στην πράξη η μεθόδευση του διαχωρισμού της υπόθεσης».

«Δεν έχετε στοιχεία εις βάρος μου»

»Με ποια στοιχεία προχωρήσατε σε αυτήν τη μεθόδευση; Με τα συκοφαντικά τερατώδη ψεύδη, με τα οποία επιτίθενται εναντίον μου τα επικοινωνιακά φερέφωνα, για τα οποία έχω ήδη προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη; Ή με όσα έχουν υπαινιχθεί κάποιοι κατηγορούμενοι για δωροδοκία ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης στο περιοδικό Spiegel, εναντίον του οποίου έχω ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η υπόθεση προχωρεί ταχύτατα; Πολλοί από την Ιστορία μαθαίνουν να αποφεύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Λυπάμαι, γιατί το ΠΑΣΟΚ σήμερα επαναλαμβάνει τα λάθη των άλλων. Ξεχάσατε τόσο εύκολα, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, ότι με τις ψευδομαρτυρίες του Μαμανέα και του Σηφακάκη έστειλαν το βρώμικο ’89 τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο; Επειδή εγώ γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια, όσον αφορά στο πρόσωπό μου, σας λέω: Χτυπήσατε λάθος πόρτα. Ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν».

Απάντησε στους «μύθους» έναν προς έναν...

Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για... «μύθους», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρώτος μύθος: το πρόγραμμα των υποβρυχίων αποφασίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για να πάρει μίζες» είπε και εξήγησε, μεταξύ άλλων: «... τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονται από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα πολυμελή θεσμικά συλλογικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης -το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το ανώτατο θεσμικό όργανο για θέματα άμυνας και ασφάλειας, που προεδρεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και εντάσσονται σε οικονομικά ΕΜΠΑΕ, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε πενταετή βάση από τα Επιτελεία. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσα από όλα αυτά τα θεσμικά όργανα προώθησε το πρώτο ΕΜΠΑΕ 1996-2000 και στη συνέχεια το δεύτερο ΕΜΠΑΕ 2000-2005. Για τη συγκρότηση κάθε ΕΜΠΑΕ και την ένταξη κάθε προγράμματος σε αυτό προηγούνται αναλυτικές έρευνες και διεργασίες πρώτα στα Γενικά Επιτελεία, στη συνέχεια μεταξύ των Επιτελείων και της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, και τέλος μετά από εισήγηση οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ, με αμυντικά, πολιτικά και διπλωματικά κριτήρια.

Με βάση τις παραπάνω προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες εξελίχθηκε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα των υποβρυχίων -που χρονολογείται από το Δεκέμβριο του 1996, με σχετική απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (19.12.96)-, στο πρώτο πενταετές ΕΜΠΑΕ 1996-2000, ως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης-ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βάσει της πρότασης για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Έχουν πραγματοποιηθεί για το πρόγραμμα αυτό δεκάδες συνεδριάσεις πολυμελών θεσμικών οργάνων από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μέχρι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο σε πέντε συνεδριάσεις του ασχολήθηκε για την ολοκλήρωση του. Όποιος γνωρίζει ή έχει επαφή με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι ουδείς μπορεί να επηρεάσει τα πολυμελή αυτά όργανα. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι όλα αυτά τα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη που συμμετέχουν στη θεσμική πυραμίδα, είναι επίορκοι που συνωμότησαν για να πάρουν ορισμένοι μίζες. Εγώ -και πολλοί από εσάς, είμαι βέβαιος- δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Γι' αυτό δεν είναι δυνατό στο όνομα αυτών των λίγων να αμαυρώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και το πολιτικό σύστημα».

»Δεύτερος μύθος: Το δήθεν σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης... Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι μοναδικό στον κόσμο, διότι, εκτός πολλών άλλων καινοτομιών, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα νέας τεχνολογίας, παραγωγής ενέργειας μέσα στο νερό. Πρόκειται για το σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (Ανεξάρτητης του Αέρα), που επιτρέπει επιχειρησιακή αυτονομία υπό συνεχή κατάδυση για διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το τελευταίο νεότευκτο υποβρύχιο παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό προ τριών δεκαετιών, στις 29 Απριλίου 1980!».

»Τρίτος μύθος: Τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια: Δεν θα επαναλάβω τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά ενσωματώνονται σε συμβατικού τύπου νέο υποβρύχιο και θα θέσω κάποια απλά ερωτήματα: Αν ήταν άχρηστα, γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου; Γιατί αυτά τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια παραγγέλνουν και άλλες χώρες; Η Κορέα έχει στη διάθεσή της ήδη τρία, η Πορτογαλία ένα και το τουρκικό ναυτικό έχει παραγγείλει έξι του ίδιου τύπου. Γιατί για αυτά τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια, σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ, βλέπουμε τώρα από τα ίδια να εκθειάζονται με πολυσέλιδα αφιερώματα;».

»Τέταρτος μύθος: Η προκαταβολή: Για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της απάτης, αρκεί να αναφέρω ένα μέγα ψεύδος που αποτέλεσε πυλώνα της επιχείρησης εξαπάτησης της κοινής γνώμης και αφορά στη δήθεν προκαταβολή της τάξεως του 70%-80% του συνολικού τιμήματος, που δόθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης. Η αλήθεια είναι ότι η προκαταβολή του προγράμματος ήταν 11,2%. Όπως συμβαίνει με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα διεθνώς, οι επόμενες πληρωμές αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένα ορόσημα της σύμβασης. Υπάρχουν βουλευτές και πολιτικός αρχηγός, που έλεγαν αυτά τα πράγματα. Πρόσφατα εδώ στη Βουλή ο ίδιος πολιτικός αρχηγός με την ίδια ευκολία απεκατέστησε για δικούς του λόγους την αλήθεια, ομολογώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος πληρώθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ... Το πρόγραμμα των υποβρυχίων ξεκίνησε και προχώρησε σε κάθε στάδιο σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και με βάση τις εισηγήσεις του ΓΕΝ ήδη από το 1996. Η σύμβαση που υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη. Η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν μέχρι και τη σημερινή... Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, κάτι άλλωστε που αξιολογήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, που αναζητά ευθύνες και για τη μη εφαρμογή τους».

«Η ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη»

«Θα διερωτηθούν αρκετοί που με ακούν» συνέχισε ο πρώην υπουργός. «Δηλαδή όλα έγιναν ωραία και καλά; Δεν υπάρχει σκάνδαλο μιζών; Απαντώ ευθέως: Όχι, δεν έγιναν όλα ωραία και καλά. Εξάλλου γι' αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη -σε συνεργασία με τη γερμανική- ερευνά εδώ και ένα χρόνο το θέμα. Αυτό όμως, ξαναλέω, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει... Η ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για την υπόθεση. Διότι επί κυβερνήσεών της καταβλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος και δημιουργηθήκαν τα περισσότερα προβλήματα. Όμως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την απαλλάσσει ενοχοποιώντας επιλεκτικά μόνο την αρχική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και όπως ακούσαμε και σήμερα από τους εκπροσώπους της, τώρα η ΝΔ δεν αρκείται σε αυτό, αλλά σας ζητάει και τα ρέστα και αναδεικνύεται σε τιμητή. Εσείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την πρότασή σας την αναδείξατε σε αυτό το βάθρο».

Αφού παρέθεσε δε, νομικά επιχειρήματα κατά της Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του, ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέληξε: «Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θέλω να σας πω, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, ότι αισθάνομαι βαθιά δικαιωμένος για την πορεία και το έργο μου. Γι' αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και για να λάμψει η αλήθεια με στοιχεία, αλλά και για να ανατρέψω όλη αυτή την επίθεση εναντίον μου, αποκαλύπτοντας και όλους εκείνους που την χειραγωγούν».
Read more...

Δεν θα υποστούμε πλήγμα από ένα ελληνικό «κούρεμα», λέει η Deutsche Bank

Καθαρή έκθεση 1,6 δισ. ευρώ

Στα τέλη του 2010, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε συνολική καθαρή έκθεση στην Ελλάδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ
Στα τέλη του 2010, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε συνολική καθαρή έκθεση στην Ελλάδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι ένα πιθανό «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων, δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στα οικονομικά της, όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters Insider TV ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της γερμανικής τράπεζας Στέφαν Κράουζε.

«Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε ουσιαστικά άμεση επίπτωση σε εμάς, λόγω της μικρής έκθεσής μας στην Ελλάδα», είπε.

«Θα πρέπει τότε να δούμε ποιες θα είναι οι γενικές επιπτώσεις», προσέθεσε.

Στα τέλη του 2010, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε συνολική καθαρή έκθεση στην Ελλάδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην πλατεία Κλαυθμώνος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά

Στις 11 το πρωί

Από την περυσινή συγκέντρωση
Από την περυσινή συγκέντρωση
Αθήνα
Στις 11 το πρωί της Κυριακής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει προγραμματίσει για τις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ.

«Η Πρωτομαγιά του 2011, ένα χρόνο μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ της κυβέρνησης και την εγκατάσταση στη χώρα μας ενός μηχανισμού επιβολής αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών με την ευθύνη της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 11ης Μαΐου.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα. Η 1η Μάη 2011 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών» τονίζει στη διακήρυξή της η ΓΣΕΕ.

Στην πλατεία Αριστοτέλους και στην οδό Εγνατία, θα πραγματοποιηθούν τα δύο συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Κυριακής.

Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, θα ακολουθήσει πορεία, και το συλλαλητήριο θα ολοκληρωθεί με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφανιών, στο μνημείο των νεκρών καπνεργατών.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, είπε ότι η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα σε ένα μόλις μήνα (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011) αυξήθηκε κατά 0,70%, ενώ το 17% των εμπορικών καταστημάτων στην πόλη έκλεισαν. Όπως επισήμανε στους ανέργους θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσοστό 14% «φτωχών εργαζομένων», οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, ενώ χαρακτήρισε αδιέξοδη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Απόστολος Παζάρας, είπε ότι η φετινή Πρωτομαγιά είναι η χειρότερη για τους εργαζόμενους από την εποχή της Κατοχής, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να νοικιάσει δημόσια περιουσία που παραμένει, όπως είπε, ανεκμετάλλευτη.

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη προγραμματίζει και το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση για τις 10 το πρωί στο Σύνταγμα, στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή, και στη Θεσσαλονίκη στις 10 το πρωί, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Νωρίτερα την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη, θα καταθέσει στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στις 09:00) και στο Πολυτεχνείο (στις 8:15).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άκης: «Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα»...Για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, στο οποίο ωστόσο δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του, μίλησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Δεν κρύφτηκα και κανένας άλλος δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από εμένα», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις για τα... εξοπλιστικά προγράμματα περνούν από τα προβλεπόμενα από το νόμο θεσμικά όργανα και καταλήγουν στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο και παίρνει την τελική απόφαση.

Υποστήριξε ότι πίσω από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση βρίσκονται οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι και συμφέροντα στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Επανέλαβε τη θέση ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ "οδηγήθηκε από κάποιους" σε μία πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη ενέργεια, με σκοπό να στηθεί ένα "Κολοσσαίο" για "την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων "και την απόκρυψη της αλήθειας.

"Όσοι νόμιζαν ότι θα κατασκευάσουν 'βολικό ένοχο' έκαναν λάθος", είπε.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να κάνει αποκαλύψεις και να "κάψει κόσμο", όπως φημολογείται, γιατί "απλούστατα" δεν έχει να κάνει.

Ορμώμενος από το γεγονός ότι η πρόταση της συμπολίτευσης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής περιορίζεται μόνο στην περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός, δήλωσε ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν τη βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. "Αλήθεια με άτοκες δόσεις δεν υπάρχει", είπε.

Υπερασπίστηκε την απόφαση για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, λέγοντας ότι υπηρέτησε την εθνική στρατηγική για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη διάσωση των ελληνικών ναυπηγείων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο αξιόμαχο των υποβρυχίων διερωτήθηκε "αν ήταν άχρηστα γιατί τα υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις;"

Προανήγγειλε την κατάθεση και νέας αγωγής εις βάρος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, για όσα έχει γράψει για την υπόθεση, την ερχόμενη εβδομάδα.
enet.grRead more...

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ: Ζούμε στη χώρα των ονειροπαρμένων πολιτικών... Εδώ και τώρα Αλλαγή...


Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δείχνει για μια ακόμη φορά την απαρχαιωμένη κρατική λογική των περικοπών που την διακατέχει. Μοναδικός άξονας των πολιτικών της είναι νέα μείωση μισθών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ταυτόχρονο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να βρεθούν τα λεφτά που κάποτε υπήρχαν και τώρα απουσιάζουν.
Η κυβέρνηση μοιάζει να συμπεριφέρεται ως μια κυβερνητική εισπρακτική οργάνωση με κύριο στόχο την συλλογή χρημάτων χωρίς κανένα σχέδιο για το αύριο.
Το επιστέγασμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής είναι μείωση κάθε δαπάνης που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό. Η πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτο όνειρο και το Υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να αυξήσει τα έσοδα. Η κυβέρνηση μετεωρίζεται ανάμεσα στην προσδοκία της να κάνει κάτι και στην ανικανότητα της να υλοποιήσει κάτι.
Οι υπουργοί περισσότερο μιλούν και εξαγγέλλουν με περισπούδαστο ύφος αναμορφωτικές προτάσεις παρά ενεργούν αποφασιστικά για την...
λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ζούμε στη χώρα των κενών λόγων και των ανεκπλήρωτων επιθυμιών της πολιτικής ηγεσίας. Ζούμε στη χώρα των ονειροπαρμένων πολιτικών και των τρομοκρατημένων πολιτών. Ζούμε στη χώρα του χθες και του ανύπαρκτου αύριο αν η οικονομία από την βαθιά ύφεση δεν περάσει έστω και σε μικρή αναπτυξιακή τροχιά.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας και το ανεπαρκές οικονομικό του επιτελείο οφείλει να καταλάβει ότι όταν το Δημόσιο εκχωρεί την περιουσία του και αποχωρεί από στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κ.α δεν μπορεί να ελπίζει σ' ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα για να κινηθεί η οικονομία της χώρας.
Η προσέλευση μεγαλοεπενδυτών μέσα από την παραχώρηση των φιλέτων του δημοσίου δεν προσφέρει βιώσιμη λύση στην ελληνική οικονομία. Το ξεπούλημα π.χ. της ΔΕΗ θα φέρει με τις σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις όσο η ίδια αποδίδει στο κράτος μέσα σε 4 χρόνια. Εδώ και τώρα να σταματήσει το ανώφελο ξεπούλημα. Είναι καιρός πλέον να καταλάβει η κυβέρνηση ότι παρά τη καλή θέληση του Πρωθυπουργού η χώρα μας έχει γίνει μικρότερη σε ισχύ, πτωχότερη σε εισοδήματα και αδύναμη να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Ήδη η άνοδος των spread μαρτυρά τόσο την αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου όσο και την ανικανότητα των προσώπων να την εφαρμόσουν και να την διαχειριστούν. Απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα με ικανά πρόσωπα που θα δουλεύουν πολύ και θα μιλάνε λίγο. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να αποκτήσει νέο πρόσωπο συνετό, φρόνιμο, σοβαρό και προπαντός με συλλογικό πνεύμα. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ολιγωρίες και πειραματισμούς για κανέναν. Η πατρίδα μας είναι πολύ ακριβή για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων αδέξιων αυταρχικών και μικρονόων πολιτικών που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ για μια ακόμη φορά καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλογιστεί πλέον τις ευθύνες που τον βαρύνουν και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει η πορεία της χώρας προς την φθορά και την παρακμή. Εσφαλμένες επιλογές κάνουν όλοι ιδιαίτερα όσοι πασχίζουν για το καλό της πατρίδας αρκεί να τις αναγνωρίσουν και να τις διορθώνουν. Η γενναιότητα αναγνώρισης του εσφαλμένου διακρίνει τον σοβαρό πολιτικό και όχι η επιμονή σε αδόκιμες εμμονές.

Read more...

«Λάσπη και ψεύδη εναντίον μου» δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη Βουλή

«Η αλήθεια θα κάψει τους σκευωρούς»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μάρτυρας εδώ να δώσω τη δική μου αλήθεια» δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί της -αδιέξοδης όπως την χαρακτήρισε- πρότασης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο πρώην υπουργός μίλησε για λάσπη και συκοφαντίες, επισημαίνοντας ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους με την πρόταση που κατατέθηκε σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη -σε έναν πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό.

«Η συνείδηση μου η ιστορία μου και ο σεβασμός μου προς το Κοινοβούλιο δεν θα μου επέτρεπαν άλλη στάση. Είμαι εδώ γιατί σε όλη μου την πολιτιή διαδρομή ήμουν πάντα παρών και όχι απών» δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αναφέροντας ότι κάποιοι φίλοι τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη Βουλή «νομιμοποιώντας μία διαδικασία που έχει προειλημμένη απόφαση».

«Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ τις προοδρευτικές πολιτικές, το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ιδεολογικές στρατηγικές προσεγγίσεις, στις οποίες οι αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις έπαιζαν καθοριστικό ρόλο πάντοτε» ανέφερε.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος συνέχισε λέγοντας πως είναι χρέος του να υπερασιστεί την πολιτική του προσφορά. «Όπως δεν κρύφτηκα εγώ και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από εμένα» ανέφερε.

Μίλησε για μεθοδεύσεις προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι Αρχές και οι ένοχοι να κρύψουν τα ίχνη τους. «Μήπως με αδιέξοδες διαδικασίες όπως η σημερινή πολλοί θα αισθανθούν ικανοποιημένοι γιατί θα μείνουν ανενόχλητοι;» δήλωσε.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για ψεύδη και λάσπη εναντίον του. Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους με την πρόταση που κατέθεσε σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΓΔΜ (και πάλι) τα Σκόπια στον ΟΗΕ

Διόρθωσαν την γκάφα στην επίσημη ιστοσελίδα


http://img.protothema.gr/AE6093B760F2AC9DFF7E4B9FEC7D3576.jpg
Το απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, στην αρχική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών αποκαλούνταν «υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας» και όχι της ΠΓΔΜ, όπως είναι η ονομασία που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για τη γειτονική χώρα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και τους... πανηγυρισμούς στα Σκόπια για την άμεση αναγνώριση της χώρας τους ως «Μακεδονία» από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 15:30 ώρα Ελλάδας υπήρξε επανόρθωση και στην επίσημη ιστοσελίδα πλέον ο κ. Μιλόσοσκι εμφανίζεται ως υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, θα είναι η υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2013-2016 και η πορεία του διαλόγου μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Read more...

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο για τον Άκη

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο για τον Άκη
newpost.gr
Για συντονισμένη επίθεση εναντίον του και για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του έκανε λόγο ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής που θα αποφασίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει αναφορά στο όνομά του προσθέτοντας ότι όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν εναντίον του στοιχεία.

Σημειώνοντας ότι οι φίλοι του τού συνέστησαν να μην παραστεί για να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία τόνισε ότι θεώρησε χρέος του να υπερασπιστεί την προσωική του πορεία και προσφορά και ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν να κρυφτεί πίσω του- αυτό ερμηνεύθηκε σαν αιχμή εναντίον των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ταυτοχρόνως, έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από οργανωμένα συμφέροντα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ταυτόσημη με τη σύμβαση του 2009 που υπέγραψε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος

Μιλώντας ειδικά για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι αγοράστηκαν μετά την κρίση των Ιμίων όταν οι Τούρκοι επιχειρούσαν να κατοχυρώσουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Είπε ακόμη ότι την εποχή εκείνη υπήρξε άμεση αντίδραση του Κώστα Σημίτη για αλλαγή στις ένοπλες δυνάμεις με νέο εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά στις προμήθειες υποστήριξε ότι κανένας υπουργός Άμυνας δεν μπορεί να αποφασίσει για τις προμήθειες μόνος του και πρόσθεσε ότι με την απόφαση για τα υποβρύχια ενισχύθηκε η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Προσπαθώντας να αποδομήσει τις αιτιάσεις που δείχνουν την ύπαρξη σκανδάλων ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε αναφορά σε μύθους και πρόσθεσε ότι η προμήθεια των υποβρυχίων νέας τεχνολογίας έδιναν στρατηγική υπεροχή στο Αιγαίο.

Απείλησε με αγωγές τον Τύπο που στηρίχθηκε σε ανυπόστατες, όπως τις χαρακτήρισε, πληροφορίες λέγοντας ότι βρέθηκε στο επίκεντρο μίας επικοινωνιακής καταιγίδας που έφερε στο προσκήνιο και το σπίτι του,κάτι που τον έκανε να σκεφτεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του κάτι που έγινε και κατά το παρελθόν όταν στόχος όπως είπε ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο σημείο αυτό παρακάλεσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επισπεύσει τις έρευνες.
Read more...

Μείωση αποδοχών 8% στον ιδιωτικό τομέα παραδέχθηκε ο Γ. Κουτρουμάνης

Ξεπέρασε τις προβλέψεις...


http://img.protothema.gr/68F04F89C5EBB93FD5F636BEFBF0314A.jpg
Μεγαλύτερη των προβλέψεων είναι η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις ψαλιδισμένες εισφορές που εισπράττει το ΙΚΑ. Η μείωση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, έχει φτάσει στο 8% και οφείλεται κυρίως στην εκ περιτροπής εργασία και στις μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων, που έχουν κατακλύσει την αγορά.

Το ποσοστό υπερβαίνει τις προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκτιμούσε ότι οι μειώσεις στις αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας το 2011 θα κυμανθούν από 5% έως 5,7%. Πρωταθλητής στη «μαύρη εργασία» και στην εκ περιτροπής απασχόληση αναδεικνύεται ο χώρος του τουρισμού και του επισιτισμού. Πάνω από το 60% των απασχολούμενων -σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του κλάδου- δουλεύουν ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2010, στους 550.000 απασχολούμενους, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ήταν μόλις 133.000 σε εστιατόρια και καφετέριες και 98.000 στα ξενοδοχεια.

Επίσης, σε 150.000 επιχειρήσεις επισιτισμού σε όλη τη χώρα, μόλις το 0,9% των εργαζομένων ειναι ασφαλισμένοι ανά επιχείρηση, ενώ στις 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες αναλογούν εννέα ασφαλισμένοι ανά ξενοδοχείο ή τρεις ασφαλισμένοι ανά βάρδια. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, κάνουν λογο και για κύμα απολύσεων, για μετατροπή των όρων εργασίας τους, καθώς και για την κάλυψη των θέσεων από μαθητευόμενους σε σχολές της Ελλάδος και του εξωτερικού (κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ), που αμείβονται με 500 ευρώ.

Τι επίπτωση θα έχουν η μείωση των μισθών και οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, στα έσοδα των ταμείων; Φέτος οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης θα μετρήσουν απώλειες πάνω από δέκα δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, την ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και τη µείωση των µισθών.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 13% το πρώτο δίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, πέφτοντας στο 1,695 δισ. ευρώ, έναντι 2,022 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών επιβαρύνεται και από το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.

Read more...

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής για τα υποβρύχια

Εν αναμονή της ομιλίας του Άκη Τσοχατζόπουλου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην υπουργού
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην υπουργού
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Α.Τσοχατζόπουλου, ενώ η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Καμμένος: «Πιστολιά στον αέρα»

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» είπε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».


Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε

Αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Από τη διαδικασία της συζήτησης αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Προηγουμένως, ωστόσο, ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό.

«Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τα στοιχεία για 11 εκ. ευρώ που βρέθηκαν το 2007, για το «μαύρο χρήμα» και την μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και απηύθυνε το ερώτημα, «γιατί μένουμε στο 1998 - 2002;» για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξέρει πως δεν μπορεί να πάθει τίποτα ποινικά.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη» και έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες σε όλους που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ

Διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση με ζητήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με την άσκηση καθηκόντων πολιτικών προσώπων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας, δεν είναι δυνατόν η μίζα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντάσσεται στην λογική της άσκησης καθηκόντων και δεν είναι δυνατόν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που έχει διαρκή χαρακτήρα, να παραγράφεται.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε να μην παραγραφεί τίποτα απ' όλα τα επίδικα ζητήματα, αλλά - πρόσθεσε - ότι το πλαίσιο που έθεσε η πλειοψηφία, και όπως φαίνεται συμφωνεί και η ΝΔ, είναι πολύ δεσμευτικό και ολισθηρό.

Ο κ. Δρίτσας συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «αναγκαστικά ναι» στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε «εκβιαστικά μονόπλευρη», αιτιολογώντας πως το πράττει μόνο και μόνο για να μην κλείσει η υπόθεση και να δοθεί μια στοιχειώδης δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας το σκεπτικό του κόμματός του επί της πρότασης της πλειοψηφίας, μίλησε για τρίπτυχο το οποίο έγκειται στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, στους εξοπλισμούς και τις μίζες και επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να θιγεί μόνον το τελευταίο.

Τέλος, ανέφερε πως αυτό που μένει μετέωρο είναι η συνολική κυβερνητική ευθύνη όλων των αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε όλες αυτές τις σοβαρές αποφάσεις και του τότε πρωθυπουργού και άλλων πολλών υπουργών.

Το απόγευμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται αργότερα σήμερα η παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο
πρώην υπουργός, επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν είχε οικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

Με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συστήσει προκαταρκτική μόνον για τον ίδιο και τη σύμπτωση των απόψεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «ατόπημα, περίεργη διαδικασία λόγω κρίσης προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ για επιλεκτική στοχοποίησή του για μια βολική 'αλήθεια' με ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά θα βγούμε από την κρίση, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Υπουργικό Συμβούλιο

«Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία»
«Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος του χρέους και της «κακοφωνίας» που υπάρχει στην ΕΕ, ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόβλημα του χρέους, επικρίνοντας όσους σεναριολογούν και κινδυνολογούν και τονίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο, όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ, υπήρχε το σενάριο της χρεοκοπίας, ενώ φέτος διακινείται το σενάριο της αναδιάρθρωσης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα ήταν εγκληματικό «η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου» που κυριαρχούν στην πολιτική και μιντιακή σκηνή να επηρεάσουν την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία».

Στην πλειονότητά τους, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «οι δημοσιολογούντες, κόμματα, ΜΜΕ, και δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές, επιλέγουν το ρόλο της Κασσάνδρας και έστω άθελά τους συνδέονται με συμφέροντα».

Για τον ένα χρόνο που πέρασε από την υπογραφή του Μνημονίου, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός έγιναν πολλά, τα οποία δεν πίστευαν ούτε και οι πιο αισιόδοξοι. Κι αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, πρόσθεσε, είναι μόνο η δουλειά μας.

Αναφέρθηκε επίσης και στις φήμες που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί μιλούν για κάθε θέμα που μπορεί να είναι θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό, είτε και επουσιώδες συγκρινόμενο με τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι φυσικά ελεύθερη, αλλά «η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με όλη αυτή τη σεναριολογία».

Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά, τόνισε, είναι δουλειά μας και έχουμε χρέος να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που είναι ο στόχος μας.

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που ο ίδιος παρουσίασε πριν το Πάσχα, τόνισε ότι με αυτόν δόθηκε το πλαίσιο των επιλογών για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για έναν δρόμο, ο οποίος είναι μακρύς, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι, «όπως πριν από ένα χρόνο σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με το σχέδιο που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ο ΣΟΚΡΑΤΕΣ


Θέσεις που εναρμονίζονται με τους όρους του Μνημονίου για τη διάσωση της οικονομίας της Πορτογαλίας, όπως οι γενναίες περικοπές των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε την Τετάρτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός...
της χώρας Ζοσέ Σόκρατες, ανακοινώνοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 5ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σόκρατες κατέρρευσε το Μάρτιο καθώς η χώρα αναγκάστηκε να γίνει το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που οδηγήθηκε στην ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς δεν μπορούσε πλέον να αντεπεξέλθει στο υπερβολικό κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Οι πρόωρες γενικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, στις οποίες θα αναζητηθεί κυβερνητική λύση ενόψει των δύσκολων αποφάσεων για την οικονομία, θα διεξαχθούν στη σκιά των διαπραγματεύσεων για τους όρους του οικονομικού πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας.
Μιλώντας στο Συνέδριο του κόμματος, ο Σόκρατες παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού κόμματος, που σε γενικές γραμμές είναι εναρμονισμένο με τους όρους του Μνημονίου που καλείται να εφαρμόσει προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επεσήμανε στην ομιλία του ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά και να διατηρήσει βιώσιμο το οικονομικό της χρέος.
«Θα εφαρμόσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα απαιτητικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα παρεμβαίνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της περικοπής της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όμως συμβιβασμούς στις αρχές της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης» δήλωσε στο Συνέδριο ο Σόκρατες.
Ούτως ή άλλως, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις κάλπες του Ιουνίου, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη την αναμέτρηση ανάμεσα στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, που προηγείται και στους Σοσιαλιστές του Σόκρατες που αντιστέκονται σθεναρά στην κυβερνητική φθορά, θα έχει πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών απέναντι στους όρους του οικονομικού πακέτου σωτηρίας των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Πορτογαλία από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από την απόρριψη από τη Βουλή τον περασμένο μήνα των έκτακτων μέτρων λιτότητας που είχε προτείνει η κυβέρνησή του, υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του προγράμματός του ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν βασικές κοινωνικές πρόνοιες όπως το σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου και της δικαιοσύνης, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.
Η μείωση των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας αλλά και των υψηλόμισθων θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται στην προγραμματική ατζέντα του υπηρεσιακού Πορτογάλου πρωθυπουργού.
«Είναι ένα μάλλον ασαφές πρόγραμμα, που πάντως δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που προτείνουν η ΕΕ και το ΔΝΤ» σχολίασε ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
«Αλλά τα ουσιαστικά μέτρα θα αποκαλυφθούν τον επόμενο μήνα, σαν μέρος του οικονομικού πακέτου στήριξης που θα δοθεί στη χώρα» προέβλεψε ο Πορτογάλος καθηγητής, που ανέφερε ανάλογες δεσμεύσεις που συνόδευσαν την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προηγήθηκαν της χώρας του στο αίτημα για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης.
Read more...

Στέλεχος της ΕΡΤ που ελέγχεται πειθαρχικά προκαταλαμβάνει με τις αποφάσεις του τη νέα διεύθυνση που αναμένεται να τοποθετηθεί στη Δορυφορική...Λίγες μόλις ημέρες πριν την τοποθέτηση της νέας διεύθυνσης στη Δορυφορική της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του γραφείου της Χοιδά, Πέτρος Μάης, σε ρόλο ρυθμιστή, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να... περάσει από ΕΔΕ, έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η καθημερινή ημίωρη εκπομπή, «Εδώ Αθήνα». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκπομπή η οποία είναι μεικτή παραγωγή βρίσκεται μαζί με άλλες στη λίστα του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης και της εισαγγελέως, αφού ελέγχεται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αγνοείται ότι είναι σε εξέλιξη – ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, η τοποθέτηση νέου διευθυντή και να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις του;
enimerosi24Read more...

Οι «παγίδες» της Εφορίας για τις αποδείξεις ...Διέξοδο στον... λαβύρινθο των αποδείξεων αναζητούν αυτές τις ημέρες οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να αποφύγουν τις «παγίδες» κατά την ταξινόμηση και την αποστολή τους, καθώς μετά την υποβολή δηλώσεων θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, στις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις, αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Αν οι ... δηλώσεις ταχυδρομηθούν ή κατατεθούν στην εφορία, οι αποδείξεις τις συνοδεύουν σε ξεχωριστό φάκελο.
Οι «παγίδες» της Εφορίας για τις αποδείξεις

Ελεγχοι θα γίνονται κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια: το εισόδημα που δηλώνεται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων που προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστου απρόοπτου και οι δηλώσεις τους κριθούν ως «ανακριβείς». Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά σε αυτήν.

Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφονται:

* Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του υπόχρεου.
* Ο αριθμός των αποδείξεων.
* Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Στη συνέχεια, ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από τη φορολογική αρχή και να αναγνωριστούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου, απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης και ο ΑΦΜ, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις. Ομως, όπως σημειώνει το υπουργείο, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογουμένους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στη ΔΟΥ όταν ζητηθούν.

Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους.

«Αυτονόητο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζόμενων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Τώρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος, ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική. Αν τώρα διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στο ποσό των αποδείξεων που δηλώθηκε και σε αυτό που προκύπτει από τον έλεγχο, η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβληθεί πρόστιμο.

Ποιες δαπάνες γίνονται δεκτές

Στο «χτίσιμο του αφορολογήτου χρησιμοποιούνται όλες οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών. Δηλαδή οι πάσης φύσης δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης και:

- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, όπως αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier και πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών.

- Οι δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης) μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

- Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Πώς θα καλύψετε το αφορολόγητο
Μείωση φόρου από τις επιπλέον των απαιτούμενων αποδείξεις

Εκπτωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών μπορούν να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι.

Βέβαια, μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις το ανώτερο έως 15.000 ευρώ το άτομο ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Ειδικότερα, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.

Για ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος.

Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν υπολογίζεται με 10% στο τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και με 30% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Π.χ. φορολογούμενος με εισόδημα 17.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.700 ευρώ (10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή 1.200 ευρώ, συν 30% των επομένων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή άλλα 1.500 ευρώ).

Οταν οι δαπάνες που καλύπτονται με αποδείξεις είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών.

Οταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Επιπλέον, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Δεν μετρούν για το αφορολόγητο όριο
Ποιες δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη από την εφορία

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλουν στην εφορία αποδείξεις για σειρά δαπανών οι οποίες δεν μετρούν για τη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, η εφορία δεν λαμβάνει υπόψη:

* Τις δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλητική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
* Τις δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογουμένου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.τ.λ.
* Τις δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
* Τις δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
* Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. Κino, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Ποιοι δικαιούνται το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις

Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις δικαιούνται ορισμένοι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, αυτοί που δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις είναι:

* Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και οι υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και οι υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
* Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
* Οι έγκλειστοι στις φυλακές.
* Οι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι (ο σύζυγος ή η σύζυγος) που δικαιούνται το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις, θα πρέπει να έχουν διαγραμμίσει τους κωδικούς 023-024 αντίστοιχα.

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι :

Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας. Οσοι επικαλούνται μήνες διαμονής, θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα προσκομίσουν ή όχι τις αποδείξεις.
Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣRead more...

Γ. Παπανδρέου: Δεν πάω σε εκλογές...Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να μην είχε συναντήσεις με υπουργούς και επίσημο πρόγραμμα τις προηγούμενης ημέρες ωστόσο είχε επαφές και συνομιλίες με στενούς συνεργάτες του. Ο κύκλος αυτός των προσώπων που εμπιστεύεται του ... μετέφερε την αγωνία που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη για τις αντοχές της κυβέρνησης απέναντι στις νέες πιέσεις των αγορών αλλά και την εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές του απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών. «Δεν πάω σε εκλογές», λέγεται ότι διαβεβαίωνε όσους του έθεταν το θέμα αυτό. Αντιθέτως έδωσε εντολές να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η τρόικα και συμφώνησε η κυβέρνηση.

Ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει τρεις στόχους, την υλοποίηση του μνημονίου, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το 2012 - 2013 και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και για τα τρία θέματα υπάρχουν αντιστάσεις από υπουργούς και από βουλευτές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Αύριο το μεσημέρι θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο με θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας και τουρισμού, και ενδεχομένως να στείλει το μήνυμα αυτό και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ και τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση φέρνουν πιο μπροστά ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και έτσι έχουν περιπλακεί ορισμένα θέματα. Π. χ η ρύθμιση για τα αυθαίρετα περιλαμβάνεται τόσο στο μνημόνιο όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντλήσει χρήματα και να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις. Η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη βάρυνε πολύ το κλίμα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κράτησε αποστάσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος. Μιλώντας στον Real FM, δήλωσε η ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν είναι «θέμα ούτε του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ούτε της κυρίας Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Μια τακτοποίηση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, θα είναι παράνομη και αντισυνταγματική; Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Αλλά είναι θέμα συλλογικό. Δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφορά μεταξύ των υπουργών. Υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και φυσικά μιας συλλογικής κυβερνητικής απόφασης». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της υπουργού Περιβάλλοντος από την κυβέρνηση. Η κυρία Μπιρμπίλη συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι δύο πλευρές διέψευδαν επισήμως ότι μίλησαν για το θέμα των αυθαιρέτων.
Εντάσεις προκαλεί και το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης μεγάλων ΔΕΚΟ. Ο βουλευτής Κοζάνης κ. Α. Αθανασιάδης, είχε δηλώσει ότι θα παλέψει για να διατηρηθεί το 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο. Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή Λάρισας κ. Εκτ. Νασιώκα, ο οποίος κατηγόρησε τον συνάδελφό του για λαϊκισμό.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ στο συνολικό εγχείρημα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων έχει εμπλακεί και το κόμμα. Υπό τον συντονισμό του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη έχει φτιαχτεί από την Περιφέρεια ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Κρήτη, στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταγραφεί όλες οι επιχειρήσεις, η οικονομική τους κατάσταση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Το ίδιο έχει συμβεί και με τις αιτήσεις για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ώστε να προσπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά ή και άλλα εμπόδια. Ανάλογοι φάκελοι θα φτιαχτούν σε όλες τις Περιφέρειες και τα θέματα θα προωθούνται στα αρμόδια υπουργεία. Ο στόχος είναι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις να ενισχυθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να μπουν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία και προς τον σκοπό αυτό θα λειτουργούν παράλληλα το ΣΔΟΕ, η οικονομική αστυνομία ενώ θα επεκταθεί η αρμοδιότητα των υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ και του λιμενικού σε ολόκληρο το δημόσιο.
BHMARead more...

Πέφτει η ταρίφα για τα αυθαίρετα...Η τακτοποίηση των περίπου 1,2 εκατομμυρίου αυθαιρέτων είναι αποφασισμένη, καθώς αυτό που προέχει είναι να «πέσει χρήμα στα δημόσια ταμεία». Η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της εδώ κι ένα χρόνο, οπότε και κλείστηκε η συμφωνία με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου, βάσει του οποίου φέτος θα εισπραχθούν έσοδα 800 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
•«Ο πρωθυπουργός έχει ... δώσει τη γενική κατεύθυνση στο υπουργικό (της 15ης Απριλίου) να μπει κόκκινη γραμμή στο θέμα των αυθαιρέτων. Να γίνει διάλογος», δήλωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης που δρομολογήθηκε. «Τα αυθαίρετα δεν μπορεί να κατεδαφιστούν. Αυτό που απομένει είναι με κάποιον τρόπο να τακτοποιηθούν και να πέσει χρήμα στο δημόσιο ταμείο».

Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατά πώς φαίνεται κλείδωσε...

Θέμα απόφασης

«Δεν είναι το θέμα ούτε του κ. Παπακωνσταντίνου ούτε της κ. Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης», δήλωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας επανειλημμένως πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργών.

Αλλωστε, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκαν να κινούνται προς το ίδιο μήκος κύματος, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην οδό Νίκης, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, τους κατέστησε σαφές πως το θέμα πρέπει να κλείσει και κυρίως πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι.

Και ως φαίνεται οι τόνοι αρχίζουν να πέφτουν. «Με τον Γιώργο μιλάμε καλά», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος εξερχόμενη από το γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου χθες το μεσημέρι. Για θετικό κλίμα μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά.

Το ζήτημα είναι κυβερνητικό και οι δύο υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το αποσαφήνισε και ο Γιώργος Πεταλωτής χθες το μεσημέρι όταν δήλωνε πως «αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο» και κυρίως όταν περιέγραφε την απόφαση αυτή μιλώντας για «τακτοποίηση» στο πλαίσιο του Συντάγματος και ενός γενικότερου χωροταξικού σχεδιασμού, που ήδη μελετάται, και ουσιαστικά επίλυσης του περιβαλλοντικού ζητήματος που θέτει συνεχώς και η υπουργός Περιβάλλοντος.

Η εμπλοκή με τα αυθαίρετα προέκυψε μετά τις προχθεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος πως «δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικός και πολεοδομικός μανδύας σε μια ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική».

Υποστηρικτές φαίνεται να βρίσκει η κ. Μπιρμπίλη μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τάσσεται με την κ. Μπιρμπίλη, καθώς δηλώνει ότι οι θέσεις της ήταν γνωστές και κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Από την άλλη δηλώνει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς του υπουργείου Οικονομικών για την εξεύρεση εσόδων, αλλά αφήνει και αιχμές λέγοντας πως «έχει χαθεί ο έλεγχος».

Υπέρ των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων τάσσεται ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας: «Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε (πριν από περίπου ένα έτος), κατά προτεραιότητα σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους».

Διπλό έγκλημα

Για διπλό έγκλημα κάνει λόγο ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι «η πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού μείνει στα χαρτιά, αποτελώντας το πιο σύντομο ανέκδοτο» και την καλεί να προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, προστασία των δασών, της γης υψηλής παραγωγικότητας, των αιγιαλών και των προστατευόμενων περιοχών ως ελάχιστη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Πάντως, και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί φαίνεται να συμφωνούν σε ένα σημείο: πως η όποια ρύθμιση θα είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

Τα σενάρια που διερευνώνται θα είναι στο πρότυπο της ρύθμισης που έγινε πέρυσι για τους ημιυπαίθριους. Δηλαδή, θα γίνει «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση». Μόνο που τα γνωστά εξοντωτικά ισχύοντα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, τα οποία επιβάλλονται μετά το 2003 βάσει του νόμου Τρίτση, θα περιοριστούν σημαντικά, προκειμένου να υπάρξει προσέλευση ιδιοκτητών. Σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης φτάνουν στο 30% της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και διατήρησης στο 5% επίσης της αντικειμενικής. Η προσέλκυση ιδιοκτητών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν το πρόστιμο ανέγερσης περιοριστεί πολύ κάτω από το 50%, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβολής προστίμου διατήρησης. Ενώ συζητείται να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυθαίρετα που αποτελούν πρώτη κατοικία, καθώς και κλιμάκωση των προστίμων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα. Η εξόφληση δε του προστίμου θα γίνει σε δόσεις, καθώς και πάλι το ποσό θα είναι υψηλό, οπότε πρέπει να υπάρξει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συζητάει σε καμία περίπτωση τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, αιγιαλό, παραλία, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους. *
enet.grRead more...