Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Για ελέγχους «πόθεν έσχες» σε 1.875 πρόσωπα μιλά ο Γ.Καπελέρης, αναμένοντας «καρπούς» φέτος

«Η βούληση υπάρχει»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Δ) και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Καπελέρης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Δ) και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Καπελέρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 1.875 φυσικά πρόσωπα πραγματοποιούνται πανελλαδικά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ.Καπελέρης, επιχειρηματολογώντας ως προς το ότι υπάρχει πραγματική βούληση να παταχθεί η φοροδιαφυγή και σημειώνεται πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή.

Μάλιστα ο κ. Καπελέρης δεσμεύθηκε για χειροπιαστά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντός του 2011, ενώ τόνισε ότι το κύριο βάρος του ελεγκτικού μηχανισμού, με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, «προσανατολίζεται πλέον στο φυσικό πρόσωπο».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash ο γγ του ΥΠΟΙΚ Γ.Καπελέρης, είπε: «η βούληση υπάρχει. Υπάρχει πρόοδος σε όλη αυτή τη διαδικασία, απλώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μόνο από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο κλάδο, ελέγχονται και έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί και κάποιοι από αυτές τις υποθέσεις έχουν περαιώσει. Αλλά δεν μπορούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει το Σύνταγμα, να ανακοινώσουμε ονόματα».

»Κάπου 200 και πλέον είναι οι περιπτώσεις δικηγόρων, άλλων φυσικών προσώπων (1041), στο σύνολό τους 1875 άτομα, φυσικά πρόσωπα, ελέγχονται με το "Πόθεν Έσχες" πανελλαδικά. Πότε είχε ξαναγίνει αυτό; Πέστε μου. Πότε ελέγχθηκαν σκάφη στην Ελλάδα; Άρα η βούληση υπάρχει - το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται. Απλώς γίνεται πιο μεθοδευμένα και πιο σωστά, γιατί είναι ξεκάθαρη και η πολιτική βούληση».

Ο κ. Καπελέρης αποκάλυψε ότι μόνο στο γραφείο του πέρυσι, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, έλαβε 1200 επιστολές - καταγγελίες, για «τρανταχτές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ συνολικά η υπηρεσία έλαβε 18.000 καταγγελίες, το δε 2009 οι καταγγελίες είχαν φθάσει μόλις τις 3.500.

Πέραν της φοροδιαφυγής είναι και η μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή, τόνισε ο Γιώργος Καπελέρης, αναφερόμενος στις καταβολές ΦΠΑ.

«Ο ΦΠΑ, που έχει εισπραχτεί, δεν αποδίδεται στα δημόσια ταμεία και, δυστυχώς, έχει αποτελέσει ένα μέσο βιοπορισμού - θα ήθελα να πω στην υφιστάμενη χρονική συγκυρία για πολλούς. Γι' αυτό έχουν ληφθεί και έχουν νομοθετηθεί κάποιες διατάξεις αυστηρότερες, σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις αυτές».

Ακόμη τόνισε ότι το κύριο βάρος του ελεγκτικού μηχανισμού, με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα ανακοινωθεί «προσανατολίζεται πλέον στο φυσικό πρόσωπο».

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ.Σπινέλλης ανέφερε για το TAXISNET: «Έχουμε παραλάβει πάνω από 1.700.000 δηλώσεις - έχουμε παραλάβει περισσότερες δηλώσεις από κάθε άλλη χρονιά. Επομένως θεωρώ ότι η υπηρεσία δουλεύει αυτή τη στιγμή με πολύ καλό τρόπο και ικανοποιητικά».

Επεσήμανε πως η υπηρεσία του προχωρά σε διασταυρώσεις και καθημερινά οι ΔΟΥ στις οποίες εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές, καλούν τους φορολογούμενους και κλείνουν τις υποθέσεις.

Εξηγώντας δε πού δίνεται έμφαση, αυτή την περίοδο, είπε: «Υπάρχουν μια σειρά από διασταυρώσεις, τις οποίες κάνουμε και οι οποίες ξεκινάνε από κομμάτια που έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ - δηλαδή εταιρείες οι οποίες είναι υπόχρεες, δεν υποβάλουν ΦΠΑ- διασταύρωση του περιουσιολογίου με το εισόδημα. Τα ενοίκια κοιτάζουμε αυτό τον καιρό, καθώς και τους μισθούς και τις συντάξεις, που μας δηλώνoνται από τους εργοδότες, κατά πόσο δηλώνονται και στις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται τώρα.»

» Βλέπουμε ότι υπάρχει, σε κάποιες περιπτώσεις, η παραβατικότητα και αυτό το οποίο είναι καινούριο είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις καταγράφονται μια-μια, ανατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ και καλείται ο φορολογούμενος να δώσει εξηγήσεις, δηλαδή να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσει και πρόστιμο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: