Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Σφίγγα» ο Γκογιάλ για τις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ: Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


ΔΝΤ: Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Σφίγγα» αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στο 16ο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Το στέλεχος του ΔΝΤ έκανε μια γενική αναφορά στην ελληνική οικονομία, χωρίς να αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ή στην «επόμενη ημέρα».
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ολοκληρώνεται το 2016 και ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει.
«Η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια», σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια.
Ο Γκογιάλ μίλησε στην ενότητα «Παγκόσμια οικονομία - Ευρώπη και Ελλάδα τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές» στην οποία τοποθετήθηκαν ο ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs Θεμιστοκλής Φιωτάκης, ο Τζον Κάλαμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, ο Γιώργος Σαραβλέλος, στέλεχος της Deutsche Bank Securities και ο Πόλ Μόρτιμερ Λι, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Τέλος, στελέχη του ΔΝΤ τα οποία ερωτήθηκαν σήμερα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή του κλιμακίου του Ταμείου επί ελληνικού εδάφους ξεκαθάρισαν πως δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου στην Αθήνα.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ...


Την ίδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης,Παναγιώτης Μπαλτάκος, σε σημερινές τηλεοπτικές του δηλώσεις..
Ο κ. Μπαλτάκος, μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αποκάλυψε πως το κόμμα αυτό θα ονομάζεται «Ρίζες» και όταν ανακοινωθεί, αυτό θα γίνει, για να καλύψει το «κενό» στον χώρο της Δεξιάς, ενώ θα βρίσκεται «πολύ κοντά στην ορθόδοξη παράδοση του ελληνικού λαού». Οπως εξήγησε, ο λόγος που υπάρχουν σκέψεις για αυτό το όνομα είναι γιατί όσοι βρίσκονται σε συζητήσεις για το νέο αυτό κόμμα πιστεύουν στην παράδοση και στις παραδόσεις του ελληνικού λαού.


Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας οι «Ρίζες», ακόμη, στοχεύουν στη συσπείρωση πολιτών από τα σώματα ασφαλείας, το στρατό, την εκκλησία, θρησκευτικές οργανώσεις κ.ά.. Οπως τόνισε, όσοι βρίσκονται σε συζητήσεις για τις «Ρίζες» δε στοχεύουν στο να κάνουν κακό στην παράταξη της ΝΔ ή στη χώρα, αν και ο κ. Μπαλτάκος στις δηλώσεις του επέκρινε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που, σύμφωνα με την άποψή του, παρεκκλίνει από τις αρχές της λαϊκής Δεξιάς και δεν ήταν ποτέ Δεξιά, αλλά κεντροδεξιό κόμμα.

«Λόγω των συνθηκών και της συγκυβέρνησης η ΝΔ αναγκαστικά κινείται προς πιο κεντρώα σχήματα, χάνοντας τη δεξιά της πτέρυγα», σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας πως «ο κ. Σαμαράς δε μπορεί και δε μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό».


«Η γνώμη μου ήταν πως θα έπρεπε λίγο πριν τα προηγούμενα Χριστούγεννα να έχουμε στραφεί τουλάχιστον επικοινωνιακά εναντίον της Τρόικας, δηλαδή από τη χρονική στιγμή που πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα», συνέχισε. «Διότι τα κόμματα που είναι πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία έχουν όλα αντιμνημονιακό λόγο. Οταν εμείς επιμέναμε στο μνημονιακό λόγο, χάναμε προς τα δεξιά μας ψήφους, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να φτάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η διαφορά, η οποία υπάρχει τώρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι έχουμε χάσει τη δεξιά μας πλευρά», συνέχισε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η κίνηση αυτή δεν έχει σκοπό να χτυπήσει τον Σαμαρά και εξήγησε πως «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν ή ανήκαν στον δικό μας χώρο και επειδή δεν θέλουν να ψηφίσουν το Α ή το Β κόμμα σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς δε μας αρέσει αυτό. Είναι κάτι που ο κόσμος δεν το σκέφτεται», σημειώνοντας στην ουσία πως ο πραγματικός λόγος είναι να κόψει ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει ετοιμότητα. Υπάρχουν τα πάντα. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», σημείωσε -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζοντας πως όλα είναι έτοιμα για το νέο κόμμα, που θα ανακοινωθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_86.html

Read more...

Τσίπρας: Σαμαρά φύγε...


Αν μείνεις θα κάνεις τη ΝΔ, σαν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου...
Οι εκλογές θα λειτουργήσουν λυτρωτικά και για τον ίδιο τον Σαμαρά. "Είναι η μόνη έντιμη διέξοδος που έχει", υπογράμμισε και πρόσθεσε, πως, ακομη κι αν βρει τους 180 και καταγράψει μια νίκη, αυτή θα είναι πύρρειος νίκη.   Το μόνο...
που θα καταφέρει είναι να συρρικνώσει το ιστορικό κόμμα της ΝΔ και να το φέρει στα επίπεδα του σημερινού ΠΑΣΟΚ
Και κατέληξε λέγοντας, "εμείς θα είμαστε χωρίς αντίπαλο"...

Read more...

Τσίπρας: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις....




Δεν είναι κομήτης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και 13ο μισθό...
Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος για τις καταθέσεις του, τόνισε ιδιαιτέρως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε  στους  Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα.
"Οι τράπεζες μόλις...
πέρασαν τα stress test, τις προσομοιώσεις κινδύνου".
Ο Τσίμας, στο σημείο αυτό του έθεσε την "προβοκατόρικη" ερώτηση, "είστε έτοιμοι να διαψεύσετε τις προσδοκίες που καλλιεργήσατε".
Η απαντηση ήταν "ο κόσμος εχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί. Ειμαστε σε ενα βαθύ σκοτάδι χωρίς τελος. Αυτό πρεπει να σταματήσει".
Λίγο πριν, είχε υπογραμμίσει, πως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "ειναι ετοιμη να δώσει και 13ο μισθό"...


Read more...

Αλέξης: Αμφισβητώ...


...οτι υπάρχει διαπραγματευση.
«Για να βρεθούν οι 180 βουλευτές θα πρέπει να υπάρξουν αποστασίες»
ΒΙΝΤΕΟ...
"Οταν λες οτι το χρεος ειναι βιώσιμο, ποιες ειναι οι κοκκινες γραμμες που διαπραγματευσε", είπε,  στην Σία Κοσιώνη, κατα την συνεντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο Αλέξης Τσιπρας. 
Ειμαστε θεατές του ίδιου έργου, τόνισε. Eιναι φυσικό η τρόικα να ...
σκληραίνει τη στάση της, καθώς γι' αυτή, ο πολιτικός χρόνος των Σαμαρά - Βενιζέλου έχει τελειώσει και η πίεση της αφορά τους επόμενους. 

«Για να βρεθούν οι 180 βουλευτές θα πρέπει να υπάρξουν αποστασίες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει «μέσα ένα κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας, σε ένα κλίμα πολιτικής δυσοσμίας», ενώ τόνισε ότι ακόμη και αν καταφέρει ο κ. Σαμαράς να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, αμέσως μετά θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που είναι σε αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού. 
Συνεχίζοντας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. «Για την τρόικα, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι».

Εκτίμησε ταυτόχρονα πως η «ΕΚΤ βρίσκεται σε διαφορά φάσης από τη γραμμή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ» και έφερε ως παράδειγμα τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι προς την ποσοτική χαλάρωση.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε δέσμευση προς τους δανειστές. «Η κρίση είναι πρωτίστως ηθική κρίση. Εάν δεν υπάρχει εγγύηση πως σε αυτό τον τόπο οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι πιστές στις θέσεις τους και τις αρχές τους, τότε δεν θα μας εμπιστεύονται οι πολίτες . Δεν μπορούμε να υποπέσουμε σε τέτοιο ατόπημα».

Παράλληλα επεσήμανε πως «δεν είμαι ποιο τσαμπουκαλής από τον κ. Σαμαρά, απλά έχω διαφορετική στρατηγική».

Στη διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχει και το λαϊκό στοιχείο είπε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, τόνισε πως το «δικό μας plan A είναι το σχέδιο που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εάν δεν συμφωνήσουμε θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, εκτός αγορών, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σχετικά με τις επαφές του Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού με επενδυτές στο Λονδίνο ,τόνισε πως «δεν πήγαμε να δώσουμε εξετάσεις, αλλά εκεί ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, απέδωσε την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία στο υψηλό επίπεδο του χρέους.

Αιχμές άφησε και κατά της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, λέγοντας πως η «ΕΕ δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Δεν πρόκειται να δώσω της χαρά στην κ. Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση και μου πει όχι. Εάν όμως υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που διαφωνήσουν με τη λιτότητα, η καγκελάριος της θα κάνει;»


Read more...

Κουτρουμάνης: Ναι, θα πάρουμε νέα μέτρα...




... βιαστήκαμε να πούμε ότι τελειώσαμε ...
O Γιώργος Κουτρουμάνης συμμετέχει συχνά-πυκνά στις διαπραγματεύσεις και στις συζητήσεις με την Τρόικα ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα επέλεξε να πει τα...
πράγματα με το όνομα τους.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ Fm παραδέχθηκε:

(...)Ασφαλώς και είναι νέα μέτρα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι. Από εκεί και πέρα, είναι τα λιγότερο επώδυνα που θα μπορούσε να δει κανένας. Για το θέμα των ορίων ηλικίας, αν με ρωτάτε προσωπικά, θα σας απαντήσω ότι δεν ήταν απαραίτητο, αλλά διαπραγμάτευση κάνουμε και μπορεί να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Ζητούμενο ήταν να μην υπάρξουν ανατροπές και μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό είναι ο βασικός στόχος και αυτό ζητάμε να πετύχουμε.

Υπήρξε μια βιασύνη από την πλευρά μας και να πούμε ότι τελειώσαμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με μεγαλύτερη σύνεση και να δούμε τα πράγματα όπως είναι πολύ σοβαρά και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.»

Θυμίζω ότι μόλις στις 18 Νοεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε την ιστορική μπούρδα «δεν υποχωρούμε σε τίποτα».

parapolitiki.com

Read more...