Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, εκτιμά η S&P

Υψηλές προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ζώνης του ευρώ, διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική και μεγάλη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moοdy’s.

«Ο αντίκτυπος θα ήταν τόσο καταστροφικός, που θα γίνουν τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής τμήματος κρατικού χρέους της Standard & Poor's για την Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα δημιουργηθεί κάθε είδους άμυνα για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί μεταξύ 30% και 50%.

«Πιστεύουμε ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο βαθμός ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους θα ήταν μεταξύ 30% και 50%», είπε συγκεκριμένα το στέλεχος της S&P.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί αυτό πιθανώς να συμπαρέσυρε και άλλους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης τάσσεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz.

«Eάν εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, δημιουργώντας εικασίες ότι το ίδιο θα συμβεί και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», δήλωσε ο Μίκαελ Χάιζε, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές και να εκτινάξει σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Allianz, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της ευρωπεριφέρειας χωρίς περικοπή (haircut) του χρέους τους.

Mια σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να τονώσει την οικονομία, εκτίμησε ο Χάιζε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της από το 150% του ΑΕΠ σήμερα στο 115% μέχρι το 2020.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει η ευρωζώνη να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, για παράδειγμα μειώνοντας το επιτόκιο των δανείων διάσωσης ή επιτρέποντας την επαναγορά χρέους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Αθήνα πρέπει να διαμηνύσει στην ΕΕ πως «δεν αντέχει άλλο», λέει ο Φ.Κουβέλης Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι διεκδικήσεις της Αθήνας στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις πρέπει να είναι σαφείς και με «ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Φ.Κουβέλης ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει συνολική ρύθμιση του χρέους, λέγοντας πως ενώ η αναδιάρθρωση και η επιμήκυνση δεν θα αποτελέσει τη λύση, θα δώσει μία σημαντική ανάσα στην οικονομία.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Φ.Κουβέλης δήλωσε:

«Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

»Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους.

»Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη. Πρέπει ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας».

Σχετικά με τον εάν παρέχει στην κυβέρνηση συναίνεση, ο Φ. Κουβέλης απάντησε: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει με σαφήνεια, επιμονή και συστηματικότητα τη συνολική αντιμετώπιση όλου του χρέους της Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική διακυβέρνησή της Ευρώπης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη. Το ελληνικό πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Τέλος, στη συζήτηση τέθηκε και θέμα των μεταναστών απεργών πείνας, για την οποία ο Φ।Κουβέλης υποστήριξε πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.
.tanea.gr
Read more...

Λύση-πακέτο για το Αιγαίο έθεσε και πάλι σε δηλώσεις του ο Αχμέτ Νταβούτογλου

«Να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πάγια θέση της Τουρκίας για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν της υφαλοκρηπίδας (όπως είναι η ελληνική θέση), των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Mega.

Ο κ.Νταβούτογλου ερωτήθηκε αρχικά για τη στάση της Τουρκίας η οποία αρχικά εμφανίζεται έτοιμη για συζητήσεις αλλά την ίδια στιγμή θέτει ζητήματα όπως ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, δήλωση που άλλωστε έκανε ο ίδιος ο υπουργός την Κυριακή.

Όπως ανέφερε ο κ.Νταβούτογλου οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προχωρούν και ότι έχουν ξεπεραστεί ψυχολογικά εμπόδια, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

«Στόχος είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων» είπε, βάζοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα και θέμα συνεκμετάλλευσης, επίσης μία πάγια τουρκική θέση.

Σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων και των παραβάσεων στο Αιγαίο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου υπενθυμίζοντας ότι το σύνολο του χώρου δεν ανήκει στην Ελλάδα, όπως είπε.

Είναι υπερβολικό να λέμε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων αυξάνεται, πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, κατέληξε.

Συνάντηση με τον Δ.Αβραμόπουλο

Νωρίτερα, ο κ.Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στις δηλώσεις του ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

» Είναι γνωστό -και είναι πάγια θέση μας- ότι ενθαρρύνουμε την προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την άλλη μεριά όμως, επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά, τις πάγιες και σταθερές ελληνικές θέσεις για όλα τα ζητήματα, πάντοτε σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση. Αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο»

» Συζητήσαμε, επίσης, και για άλλα διμερή ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση -και εκεί επιμείναμε- στην επίλυση του Κυπριακού, που θεωρούμε ότι είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Συζητήσαμε, επίσης, και για το θέμα της ΑΟΖ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέος πρόεδρος στο ΔΣΑ ο Γιάννης Αδαμόπουλος

Σάρωσε με 50,89 %


http://img.protothema.gr/F8FCE99023CB5E5D3900D80DB6FB5CC0.jpg

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναδείχθηκε ο Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος πρόσκειται στο χώρο της ΝΔ.

Με καταμετρημένο το 100 % των ψήφων ο κ. Αδαμόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 50, 89 % (3.738 ψήφοι) έναντι του αντιπάλου του κ. Δημήτρη Βερβεσού ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 49,11 % (3.607 ψήφοι).

Ο κ. Βέρβεσος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει λάβει -όπως και ο κ. Αδαμόπουλος- το κομματικό χρίσμα.

Ιδιαιτέρα υψηλό ήταν το ποσοστό της αποχής καθώς σε σύνολο 21.376 εγγεγραμμένων δικηγορών στα μητρώα του ΔΣΑ στις κάλπες προσήλθαν μόλις 8.313.


Read more...

Απειλούν να μην ψηφίσουν το ν.σ. για τις Natura πάνω από 20 βουλευτές

Κάνει πίσω η Τίνα, αλλά…


http://img.protothema.gr/40EE730F90E7892E6EADE5C2DC9962D6.jpg
Σε νέα τροποποίηση όσον αφορά στην οικοδόμηση σε περιοχές Natura προχώρησε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις βουλευτώ από το κυβερνών κόμμα που αντιδρούσαν στην αρχική ρύθμιση που προέβλεπε αρτιότητα 10 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, άρτια και οικοδομήσιμα θα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές "Natura", τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.

Η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει τα εξής: "Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις".

Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας κατέστησε σαφές το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ότι οι διαφωνίες προς τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν πάνω από 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως αποφασισμένους να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, εάν δεν υπάρξουν κι άλλες αλλαγές.

Read more...

«Στήριξη για να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της»

Διάγγελμα Παπανδρέου ενόψει Συνόδου Κορυφής


http://img.protothema.gr/A6B00750C7D819F41C9B6E3AC85196E0.jpg

Στήριξη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και από τον ελληνικό λαό προκειμένου «να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και μην ξαναζήσει ανάλογες στιγμές», ζήτησε με διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς πρέπει να υπάρχει μια συνολική λύση. Ζήτησα από όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολλά θέματα είναι ανοιχτά. Ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης χρέους», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση η σταθερότητα απαιτεί συνολική λύση και σε αυτή τη συνολική λύση θα επιμείνουμε».

«Η λύση πρέπει να είναι πραγματική λύση και η Ευρώπη δεν μπορεί να φαίνεται ότι αιφνιδιάζεται από τις αγορές ούτε ότι σέρνεται πίσω από αυτές», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, βασική επιδίωξη είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατό γρηγορότερα.

«Όπλα μας οι πρωτόγνωρες προσπάθειες του ελληνικού λαού, η συνέπεια μας και η αξιοπιστία μας και η πεποίθηση ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και το ευρωπαϊκό είναι ελληνικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δίνουμε μια μάχη για να πετύχουμε ότι καλύτερο για τη χώρα. Πίστη μου είναι ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Το πρωί της Τετάρτης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 11.00 π.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Μετά από την ολοκλήρωση του Υπουργικού ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα στις 6.00 μ.μ., θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Read more...

Καμία άλλη απόλυση, πέραν των 120, διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του ΟΤΕ

Επιστολή στους εργαζομένους

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ
Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης κάποιων λειτουργιών της Cosmote που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, και συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας, είναι συγκεκριμένο και «τελειώνει εδώ», έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους εργαζόμενους της εταιρίας, αποσαφηνίζει κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπονται άλλες καταργήσεις θέσεων εργασίας, πέραν των 120 που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Οποιαδήποτε αναφορά σε κάτι διαφορετικό είναι απόλυτα ανακριβής και έχει αμφίβολα κίνητρα», προσθέτει ο κ. Τσαμάζ και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για μαζικές απολύσεις, αλλά για ένα πρόγραμμα αναγκαίο, προκειμένου η εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική και να εξασφαλίσει το μέλλον της, γιατί ο ανταγωνισμός καραδοκεί.

Παράλληλα επισημαίνει τον απόλυτο σεβασμό που έδειξε η εταιρεία στους υπαλλήλους της, αναφερόμενος στο ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο κινήτρων αποχώρησης από την Cosmote, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην αγορά.

Ο κ. Τσαμάζ δεν παραλείπει στην επιστολή του να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στάση ορισμένων συνδικαλιστών οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε μέσο να παρεμποδίσουν συναδέλφους τους να εργαστούν.

«Η παρεμπόδιση της πρόσβασης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τα λουκέτα στα κτίρια, ειδικά όταν δεν έχει καν εξαγγελθεί απεργία, οι πανηγυρισμοί για τη δήθεν καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όταν στην πραγματικότητα υπάρχει αποκλεισμός κτιρίων, οι βανδαλισμοί, τα εκφοβιστικά SMS, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τους εργαζομένους», δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο κλίμα, σημειώνει ο κ. Τσαμάζ και καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια συνδικαλιστών που παρότρυναν σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της Cosmote.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ κάλεσε τους συνδικαλιστές αυτούς να αντιληφθούν ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται αποκλειστικά εναντίον των εργαζομένων, υπονομεύουν το μέλλον τους και το μέλλον της εταιρίας και προωθούν τα συμφέροντα του ανταγωνισμού.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στην υποβάθμιση του ΟΤΕ προχώρησε η Standard & Poor's

Με αρνητικές προοπτικές

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ, σε ΒΒ από ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές.

«Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, κυρίως λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», ανέφερε ο ξένος οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Πιστεύουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις πιέσεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποδυναμώνουν το προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου του ΟΤΕ και αυξάνουν αυτόματα την μόχλευσή του», συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τηλεοπτικό μήνυμα Παπανδρέου στα δελτία των 8!


Τηλεοπτικό μήνυμα θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί και η τελευταία συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επισημάνει ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων, αλλά θα τονίσει ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής “χρειάζεται συνεννόηση για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας”. Ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει ότι “χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις”, ενώ θα “φωτογραφίσει” ακόμη και την πρόθεσή του να θέσει βέτο στην Σύνοδο, λέγοντας: “Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ότι, η μόνη λύση, είναι η λύση-πακέτο. Ο,τιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Κι εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη”.

Ζοomnews

papaioannou.
Read more...

Εγκρίθηκαν οι πρώτες προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2011

Βάσει του «ένα προς πέντε»

Από τις 1.183 προσλήψεις, πάνω από τις μισές αφορούν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων
Από τις 1.183 προσλήψεις, πάνω από τις μισές αφορούν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τις πρώτες προσλήψεις, 1.183 από το σύνολο των 10.660 προσλήψεων, που θα γίνουν το 2011 στον δημόσιο τομέα ενέκρινε με απόφασή του την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για προσλήψεις επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών, μετά την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ και αφορούν τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι το σύνολο των προσλήψεων πρέπει να υπακούει στο «ένα προς πέντε», ενώ συμπληρώνεται ότι οι πρώτες προσλήψεις εγκρίθηκαν βάσει και της Κοινής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των κριτηρίων κατανομής προσωπικού.

Η κατανομή των διοριστέων στα παραπάνω Υπουργεία θα γίνει με τον ακόλουθο τρόπο:

Υπουργείο Υγείας

Ειδικευμένοι Ιατροί (κλάδου ΕΣΥ)

Εξακόσιες ογδόντα μία (681) θέσεις όλων των βαθμών και ειδικοτήτων.

Τομέας Υγείας

Πληρώματα Ασθενοφόρων (66 θέσεις)

Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό Προσωπικό (70 θέσεις)

Τεχνικό Προσωπικό (12 θέσεις)

Διάφορες Ειδικότητες (22 θέσεις)

Βοηθητικό προσωπικό (10 θέσεις)

Τομέας Πρόνοιας

Νοσηλευτικό προσωπικό (63 θέσεις)


Υπουργείο Δικαιοσύνης

Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (16η Εκαιδευτική Σειρά)

α. Τριάντα οκτώ (38) άτομα Πολιτικής - Ποινικής Κατεύθυνσης και

β. Είκοσι τέσσερα (24) άτομα Διοικητικής Κατεύθυνσης

Υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

α. Ογδόντα (80) άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

β. Εξήντα οκτώ (68) άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

γ. Ένδεκα (11) άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Tριάντα οκτώ (38) θέσεις Ειδικών Επιστημόνων

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Να εγκριθεί από τη Βουλή το διαπραγματευτικό πακέτο, ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ντόρα Μπακογιάννη
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ντόρα Μπακογιάννη (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, καθότι θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής» μετέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την επερχόμενη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, εκτίμησε ότι «όλοι έχουμε κοινούς στόχους» σημείωσε όμως ότι «δυστυχώς τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα».

«Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω» είπε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από την Αργεντινή έως την Τουρκία εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαρκής αγώνας

Γυναίκες διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους στη Μομπάσα της Κένυας
Γυναίκες διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους στη Μομπάσα της Κένυας (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Καθιστική διαμαρτυρία στην Αργεντινή, μετονομασίες δρόμων στη Γαλλία, διαδηλώσεις στην Τουρκία, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε όλο τον κόσμο για την 100ή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας. Ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον εορτασμό ενός αιώνα αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στην Αργεντινή πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες για «αυτές που κανείς δεν ακούει», μία αναφορά στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από τους συζύγους τους, και οι οποίες δεν καταφέρνουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους στην αστυνομία.
Στο Περού 69 οργανώσεις γυναικών διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στο δικαστικό μέγαρο στη Λίμα, ώστε οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να μπορούν να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ υπογράμμισαν τον «καθοριστικό» ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην αλλαγή που σημειώνεται στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, σε προάστιο του Παρισιού οι δρόμοι πήραν συμβολικά γυναικεία ονόματα, όπως έγινε και στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε από την πλευρά του τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα της Ημέρας της Γυναίκας και έκρινε «πιο σημαντικό να βρεθούν δουλειές για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Στην Τουρκία πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν για να καταγγείλουν τα εγκλήματα τιμής που εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα.

Στην Αγκυρα περίπου 2.000 γυναίκες βγήκαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας: «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών», ενώ στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ.

Η Νορβηγία, τέλος, έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει με νόμο την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του μέτρου σε όλες τις εταιρείες, όπως δήλωσε η Ρίκε Λιντ αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Ευρωκοινοβούλιο: Εκατό χρόνια δικαιώματα γυναικών, ο αγώνας συνεχίζεται

Σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε σε συζήτηση και ψηφοφορία δύο ψηφίσματα της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Το ένα ψήφισμα αφορά την ισότητα των δύο φύλων και το δεύτερο τη μείωση της γυναικείας φτώχειας. Υιοθετήθηκε, ακόμη, ένα τρίτο ψήφισμα για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ δήλωσε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για τον εορτασμό των εκατό ετών αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών ότι «υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 35%, δεν είναι αρκετό αλλά εντούτοις [το ποσοστό] είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα εθνικά Κοινοβούλια.

«Είναι ευθύνη των εθνικών Κοινοβουλίων να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις και να θεσπίσουν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να δώσουν ώθηση στην παρουσία των γυναικών στο ΕΚ» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συμμετείχε στη συζήτηση.

Αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Στο ψήφισμα αναφορικά με την ετήσια έκθεση 2010 για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, με εισηγήτρια την Μαρία Νεντέλκεβα (ΕΛΚ, Βουλγαρία), το οποίο υιοθετήθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 32 αποχές, επισημαίνεται η ανάγκη για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των αμοιβών των δύο φύλων, την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και τη βελτίωση της γυναικείας απασχόλησης.

Τονίζεται, ακόμη, η ανάγκη να υπάρξει βελτίωση των υποδομών υποδοχής για τα παιδιά και των αδειών που αφορούν τα παιδιά (γονικές άδειες κτλ).

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, εάν τα ποσοστά απασχόλησης, μερικής απασχόλησης και παραγωγικότητας των γυναικών ήταν παρεμφερή με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξανόταν κατά 30%.

Μόνο το 3% των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν γυναίκα πρόεδρο. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, όπως ποσοστώσεις, που θα εξασφαλίσουν καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας τα επιτυχημένα παραδείγματα της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Επισημαίνουν ακόμη, την ανάγκη υιοθέτησης δεσμευτικών στόχων προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στην πολιτική, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ισότητα στις αμοιβές

Το χάσμα μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών είναι ακόμη κατά μέσο όρο 18% στην ΕΕ, ενώ μάλιστα σε ένα κράτος-μέλος υπερβαίνει ακόμη και το 30%. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία σχετικά με την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία και καλεί την Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δε συμμορφώνονται.

Εξάλειψη της φτώχειας

Το 2008, σχεδόν 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, και το 17% όλων των γυναικών στην ΕΕ εντάσσονταν στην κατηγορία των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό υπογραμμίζεται στο δεύτερο ψήφισμα για το πρόσωπο της γυναικείας φτώχειας, με εισηγήτρια την Ροβάνα Πλαμπ (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), το οποίο υιοθετήθηκε με ανάταση χειρός.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη για αναθεώρηση των μακροοικονομικών, κοινωνικών και εργατικών πολιτικών με σκοπό να εξασφαλισθεί ένα ελάχιστο εισόδημα, καθώς και οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη για τις γυναίκες. Τονίζεται, ακόμη, ότι όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου.

Η οικονομική κρίση μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας και σε οικονομικά προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό τονίζεται στο τρίτο ψήφισμα με εισηγήτρια την Εντίτ Εστρέλα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), το οποίο υιοθέτησε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο με 379 ψήφους υπέρ, 228 κατά και 49 αποχές.

Θα πρέπει να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι μετανάστες και οι εθνοτικές μειονότητες

Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται, ακόμη, ότι το προσδόκιμο ζωής παρουσιάζει διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που φθάνει έως και τα 14,2 έτη για τους άνδρες (στοιχεία της Eurostat-2007) και τα 8,3 έτη για τις γυναίκες (στοιχεία της Eurostat-2010). Ακόμη και εντός του ιδίου κράτους-μέλους, παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και οι κοινωνικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας των ατόμων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιθετική πολιτική ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

«Όχι με διάθεση άμυνας»

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η Ελλάδα οφείλει να πάει στις Συνόδους Κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι με διάθεση άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική επαρχία» τόνισε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε».

«Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και δημοψήφισμα ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας

«Το μνημόνιο απέτυχε»

O πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα
O πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και δημοψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια για την αποτυχία του Μνημονίου, όπως τόνισε.

Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, πιο σκληρό ακόμη, και χωρίς χρονικό ορίζοντα, πράγμα που όπως είπε σηματοδοτεί το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της την λαϊκή βούληση που, όπως είπε, μπορεί να δώσει ισχύ στην διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αποτυχία του Μνημονίου, που όπως είπε, μας βυθίζει σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρέους και ύφεσης. «Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει «σήμερα άμεση λύση», στην απεργία πείνας των μεταναστών τονίζοντας ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους.

«Είναι ένα πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση και είναι ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κόντρα υπουργείου Υποδομών-«Νέας Οδού» για την ταλαιπωρία των οδηγών στην Αθηνών-Λαμίας

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Εγκλωβισμένοι για πάνω από πέντε ώρες έμειναν εκατοντάδες οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας
Εγκλωβισμένοι για πάνω από πέντε ώρες έμειναν εκατοντάδες οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντικείμενο κόντρας έγινε η ταλαιπωρία που υπέστησαν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας εκατοντάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία «Νέα Οδός» που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ενώ η ιδιωτική εταιρεία θεωρεί υπεύθυνη την Τροχαία, τονίζοντας ότι δεν απαγόρευσε την κυκλοφορία νταλικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι «η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου».

Ακόμη στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο. Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι’ αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας «Νέα Οδός», Φ.Λάμπρου, τόνισε πως η εταιρεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών. Ανέφερε ότι από τις 4 το απόγευμα βγήκαν στους δρόμους εκχιονιστικά μηχανήματα, ρίχνοντας τόνους αλάτι. «Μέχρι σήμερα το πρωί 50 εκχιονιστικά έχουν ρίξει 2.000 τόνους αλάτι στο συγκεκριμένο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου» είπε. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ήταν ανοιχτοί όλοι οι σταθμοί των διοδίων για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Η κ. Λάμπρου, ωστόσο, επιρρίπτει ευθύνες στην Τροχαία, τονίζοντας ότι δεν απαγόρευσε έγκαιρα την κυκλοφορία στις νταλίκες, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος. Όπως σημείωσε από τις 10 το βράδυ συνολικά έξι νταλίκες δίπλωσαν, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό φόρτο.

H απάντηση της Τροχαίας

Άμεση ήταν η αντίδραση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας «Νέα Οδός».

«Εμείς λόγω του τριημέρου ήμασταν σε αυξημένη επιφυλακή σε βασικά σημεία των Εθνικών Οδών και την Καθαρά Δευτέρα όλο το προσωπικό ήταν στον δρόμο για τη διευκόλυνση των οδηγών» λένε αξιωματικοί της Τροχαίας και προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι «η Τροχαία δεν έχει εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες στον "στόλο" της και δεν είναι δουλειά της να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό».

Επίσης πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σημείωναν ότι από τον Οκτώβριο όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί για τον ειδικό σχεδιασμό αντίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε εκδοθεί δελτίο πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Καθαρά Δευτέρα και είχε ζητηθεί να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Mήνυση γιατρού εις βάρος μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες της Υπατίας

Επεισόδιο στον «Ερυθρό Σταυρό»

Σε σκηνές συνεχίζουν την απεργία τους οι 104 από τους 237 μετανάστες
Σε σκηνές συνεχίζουν την απεργία τους οι 104 από τους 237 μετανάστες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δύο γυναίκες-μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία, οι οποίοι βρίσκονται στην 43η ημέρα απεργίας πείνας, συνελήφθησαν μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους γιατρός του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Σύμφωνα με τη μήνυση, το πρωί ορισμένοι από τους 20 περίπου μετανάστες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, θέλησαν να φάνε.

Οι δυο κατηγορούμενες, μαζί με άλλα άτομα της ίδιας επιτροπής, αντέδρασαν έντονα, «εμποδίζοντας τους γιατρούς να ασκήσουν το λειτούργημα τους», όπως αναφέρει ο μηνυτής, διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους άλλους μετανάστες φοβήθηκαν και έβγαλαν τους ορούς με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν και το επεισόδιο έληξε, ο γιατρός υπέβαλε μήνυση σε βάρος των δυο γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμπονται με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κυβερνητικό τελεσίγραφο στους απεργούς πείνας

.nooz.gr
Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των απεργών πείνας μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμηνύθηκε στους μετανάστες ότι εάν μέχρι την Τετάρτη (9/3) δεν δεχθούν τις συμβιβαστικές προτάσεις, τότε θα κινηθεί η διαδικασία της απέλασης τους.

Το θέμα συζητήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού Συμβουλίου, την Καθαρά Δευτέρα, και καθώς φαίνεται η κυβέρνηση προχωρά σε δραστικά μέτρα, υπό το πρίσμα του κινδύνου να χαθεί ζωή, μιας και οι μετανάστες βρίσκονται ήδη στην 43η ημέρα της απεργίας τους, αρνούνται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ η επέλαση του χιονιά καθιστά τις συνθήκες οριακές.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες μέχρι και την Κ. Δευτέρα παρέμεναν αταλάντευτοι στη σκληρή στάση τους, απορρίπτοντας εκ νέου την κυβερνητική πρωτοβουλία (υπ.Υγείας) να διακομιστούν μαζικώς σε νοσοκομεία.

Στέλνουν, δε, το μήνυμα ότι είτε θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους είτε θα πάνε την απεργία πείνας μέχρι τέλους...

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο κτίριο της ΓΣΕΕ, των μεταναστών με τον υπουργό Εσωτερικών, ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσης τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και δυνατότητα ανανέωσης.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν την πρόταση και ζήτησαν άδεια εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή, μίλησε για σκληρό πυρήνα καθοδηγητών που θέλει νεκρό, εκφράζοντας την άποψη ότι η Υπατία πρέπει να εκκενωθεί.
Read more...

Προβλέψεις για μείωση της απασχόλησης σε πέντε από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας

Στα ύψη η ανεργία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δυσχερές είναι το κλίμα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως εκτιμούν οι εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.

Καθώς το 8% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή, οι συνολικές προοπτικέςαπασχόλησης διαμορφώνονται στο -15%, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της έρευνας της Manpower στην Ελλάδα, το β΄ τρίμηνο του 2008.

Σε σύγκριση με το δ΄τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων υποχωρούν κατά 5%, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξεως του 16%.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιεί τον όρο «Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης». O δείκτης αυτός προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων κατά το α΄ τρίμηνο του 2011 και για τις δύο περιφέρειες. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων παρουσιάζουν μείωση 8% στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει ελαφρά αύξηση, της τάξεως του 2%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται αισθητά μειωμένες και στις δύο περιφέρειες, κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα.

Βόρεια Ελλάδα -12%

Στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων για το ερχόμενο τρίμηνο, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αισθητά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας πτώση 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής -16%

Οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του -16% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι οι χαμηλότερες από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της έρευνας της Manpower.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες εκτιμούν ότι κατά το προσεχές τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων θα μειωθεί σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι δυσχερέστερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την απασχόληση καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -34%.

Σύμφωνα με τους εργοδότες, δυσοίωνες είναι επίσης οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -27% και -20% αντίστοιχα.

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις τόσο για τον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όσο και για τον τομέα των Κατασκευών, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -13% και -12% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας προβλέπουν ότι ο ρυθμός προσλήψεων θα παραμείνει αμετάβλητος, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Στον τομέα του Τουρισμού, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν σημαντική πτώση, της τάξεως των 20 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπως και στον τομέα της Μεταποίησης οι προοπτικές προσλήψεων υποχωρούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, στον τομέα της Γεωργίας ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφει ελαφρά βελτίωση, της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται μειωμένες σε οκτώ τομείς της αγοράς εργασίας.

Σημαντικές μειώσεις, της τάξεως των 35 και 24 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρονται αντίστοιχα από τους εργοδότες στους τομείς του Τουρισμού και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), ενώ στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνουν πτώση 23 ποσοστιαίων μονάδων.

Αντιθέτως, στον τομέα των Κατασκευών οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιμένει ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τη θέση του Καστελόριζου στον χάρτη

«Στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο»

Από τη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου
Από τη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Την θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, με τη διευκρίνιση ότι δεν αμφισβητείται πως το νησί είναι ελληνικό, επανέλαβε και από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ευαίσθητα έγγραφα για την G20 υπεκλάπησαν από τη γαλλική κυβέρνηση

Πάλι χάκερ από Κίνα

Δέκα χιλιάδες υπολογιστές του υπουργείου αποσυνδέθηκαν από το Διαδίκτυο για λόγους ασφάλειας
Δέκα χιλιάδες υπολογιστές του υπουργείου αποσυνδέθηκαν από το Διαδίκτυο για λόγους ασφάλειας (Φωτογραφία: Associated Press )
Παρίσι, Γαλλία
«Επαγγελματίες χάκερ», που χρησιμοποιούσαν κινεζικές διαδικτυακές διευθύνσεις, κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητα έγγραφα για την G20 εισβάλλοντας σε υπολογιστές του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, παραδέχτηκε το Παρίσι.

Η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ομάδας των 20 για το τρέχον έτος και έχει θέσει ως στόχο την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού και εμπορικού συστήματος, με στόχο την αποτροπή νέων οικονομικών κρίσεων.

Προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών της G20, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει εντάξει στην ατζέντα του την παροχή οικονομικής βοήθειας και την φορολόγηση των οικονομικών συναλλαγών.

Η «θεαματική» ηλεκτρονική εισβολή καταγράφηκε το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρόν.

«Έχουμε κάποια στοιχεία» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, είπε ο Μπαρόν στο ραδιοσταθμό Europe 1.

Ο γενικός γραμματέας των υπουργείων Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Ντομινίκ Λαμιό, δήλωσε ότι οι χάκερ κατάφεραν να εισβάλουν σε 100 από τους 170.000 υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμα 10.000 υπολογιστές αποσυνδέθηκαν από το Διαδίκτυο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για λόγους ασφάλειας.

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Πατρίκ Παγιού, παραδέχτηκε στο περιοδικό Paris-Math ότι οι δράστες είχαν βάλει στο στόχαστρο «έγγραφα που αφορούν τη γαλλική προεδρία της G20 και διεθνείς οικονομικές υποθέσεις».

»Οι δράστες ήταν αποφασισμένοι και οργανωμένοι επαγγελματίες. Είναι η πρώτη επίθεση αυτού του μεγέθους εναντίον της γαλλικής Πολιτείας» είπε.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνηση δήλωσε στο περιοδικό ότι οι χάκερ πέτυχαν το στόχο τους και δρομολόγησαν τα κλεμμένα έγγραφα σε διαδικτυακές διευθύνσεις που βρίσκονται στο έδαφος της Κίνας.

Παλαιότερες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουάσινγκτον, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Βερολίνου και άλλων Δυτικών κυβερνήσεων είχαν αποδοθεί στο Πεκίνο.

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press


Read more...

«Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί»

Μας κάνει και χάρη ο Νταβούτογλου...

http://img.protothema.gr/7C2229090A250B200701851954115D7A.jpg
Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο και η Θράκη είναι αναπόσπαστα τμήματα της ελληνικής επικράτειας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, κύριο Δημήτρη Δρούτσα, στην Αθήνα.

«Το Καστελόριζο είναι φυσικά ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Όταν ετέθη το θέμα, είπα ότι το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο» επισήμανε ο κύριος Νταβούτογλου, ενώ ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε ότι στις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τις διμερείς διαφωνίες στο Αιγαίο και ξεκαθάρισε ότι το χώμα του Καστελορίζου δεν συζητείται.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η νέα τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου, ο κ. Δρούτσας ο κύριος Δρούτσας υπογράαμισε ότι για την Ελλάδα οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

«Η Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επικράτειας που δεν μπορώ να διαχωρίσω από την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα» σημέιωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν εκλήθη να διασαφηνίσει ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή. Ο κύριος Νταβούντογλου χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα «στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και φιλόξενη χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες όλων των πολιτών της και αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης.
Read more...

Καμία συναίνεση στις πολιτικές του μνημονίου, η θέση της Αλέκας Παπαρήγα

«Έρχονται νέα μέτρα»

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου
Η Αλέκα Παπαρήγα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η γενική γραμματέας επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και καμία πρόταση πάνω στις πολιτικές του μνημονίου.

«Δεν πρόκειται να επιλέξουμε αν το σκοινί που θα κρεμαστούμε θα είναι μεταξωτο ή τρίχινο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την εξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου, η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και νέα δυσβάσταχα μέτρα εις βάρος του λαού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ακριβότερος ο δανεισμός μετά την υποβάθμιση από τη Moody's Έντοκα γραμμάτια: Μικρή αύξηση του επιτοκίου στον απόηχο της υποβάθμισης


Μικρή αύξηση στο 4,75% σημείωσε το επιτόκιο στην σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, στον απόηχο της υποβάθμισης της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, αντλήθηκε το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Στην προηγούμενη δημοπρασία τον Φεβρουάριο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,64%.

Ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 3,6 από 4,54. Σύμφωνα με τον ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, το 1/3 της έκδοσης απορροφήθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το αρχικά ζητούμενο ποσό ήταν 1,25 δισ. ευρώ. Κατά την διάρκεια της δημοπρασίας υπήρχε η δυνατότητα να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 10 Μαρτίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Η επόμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.


Read more...

Την υπό όρους παραίτησή του πρότεινε στους αντικαθεστωτικούς ο Καντάφι

Απέρριψαν την προσφορά του

(Φωτογραφία: Reuters )
Τρίπολη, Λιβύη
Την ώρα που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά στρατηγικής σημασίας πόλεων, όπως η Ρας Λανούφ και η Ζαουίγια, ο Μουαμάρ Καντάφι πρότεινε στους αντικαθεστωτικούς να προσέλθουν σε διάλογο με αντικείμενο την υπό όρους παραίτησή του. Ωστόσο η προσφορά του απορρίφθηκε, καθώς οι αντιφρονούντες τον κατηγορούν για σφαγή του λαού του. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι - αν και πρόωρο - το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους εξετάζεται, ενώ το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την Πέμπτη την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Read more...

Συναινετικός, υπό όρους, ο Αντ.Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Δηλώσεις από τα γραφεία της ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Την ανάγκη να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στηρίζει τις προτάσεις για το ευρωομόλογο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα για τους πολίτες.

«Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία.

» Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.

» Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τυχόν ποινικές ευθύνες

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών στην Εθνική Οδό ζητά ο Δ.Ρέππας

Εικόνα από το οδικό δίκτυο το πρωί της Κ.Δευτέρας
Εικόνα από το οδικό δίκτυο το πρωί της Κ.Δευτέρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε, «οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Ο κ. Ρέππας έδωσε εντολή στους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη και ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να διερευνήσει τις ευθύνες των πάσης φύσεως αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζήτησε από την Παραχωρησιούχο Κοινοπραξία «Νέα Οδός», το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που υπήρχε εν όψει κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν επαρκές και εάν εφαρμόστηκε.

Παρόμοιο έγγραφο απεστάλη και προς τις άλλες Κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης για τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Ρέππας, χαρακτηρίζει απαράδεκτα όσα διαδραματίστηκαν χθες με εγκλωβισμένους οδηγούς σε εθνική οδό, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειές του στοχεύουν στο να διερευνηθούν οι αιτίες της αστοχίας των όποιων σχεδιασμών και να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...