Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Από την Αργεντινή έως την Τουρκία εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Διαρκής αγώνας

Γυναίκες διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους στη Μομπάσα της Κένυας
Γυναίκες διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους στη Μομπάσα της Κένυας (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Καθιστική διαμαρτυρία στην Αργεντινή, μετονομασίες δρόμων στη Γαλλία, διαδηλώσεις στην Τουρκία, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε όλο τον κόσμο για την 100ή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας. Ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον εορτασμό ενός αιώνα αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στην Αργεντινή πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες για «αυτές που κανείς δεν ακούει», μία αναφορά στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από τους συζύγους τους, και οι οποίες δεν καταφέρνουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους στην αστυνομία.
Στο Περού 69 οργανώσεις γυναικών διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στο δικαστικό μέγαρο στη Λίμα, ώστε οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να μπορούν να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ υπογράμμισαν τον «καθοριστικό» ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην αλλαγή που σημειώνεται στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, σε προάστιο του Παρισιού οι δρόμοι πήραν συμβολικά γυναικεία ονόματα, όπως έγινε και στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε από την πλευρά του τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα της Ημέρας της Γυναίκας και έκρινε «πιο σημαντικό να βρεθούν δουλειές για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Στην Τουρκία πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν για να καταγγείλουν τα εγκλήματα τιμής που εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα.

Στην Αγκυρα περίπου 2.000 γυναίκες βγήκαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας: «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών», ενώ στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ.

Η Νορβηγία, τέλος, έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει με νόμο την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του μέτρου σε όλες τις εταιρείες, όπως δήλωσε η Ρίκε Λιντ αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Ευρωκοινοβούλιο: Εκατό χρόνια δικαιώματα γυναικών, ο αγώνας συνεχίζεται

Σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε σε συζήτηση και ψηφοφορία δύο ψηφίσματα της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Το ένα ψήφισμα αφορά την ισότητα των δύο φύλων και το δεύτερο τη μείωση της γυναικείας φτώχειας. Υιοθετήθηκε, ακόμη, ένα τρίτο ψήφισμα για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ δήλωσε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής για τον εορτασμό των εκατό ετών αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών ότι «υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 35%, δεν είναι αρκετό αλλά εντούτοις [το ποσοστό] είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα εθνικά Κοινοβούλια.

«Είναι ευθύνη των εθνικών Κοινοβουλίων να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις και να θεσπίσουν το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να δώσουν ώθηση στην παρουσία των γυναικών στο ΕΚ» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συμμετείχε στη συζήτηση.

Αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Στο ψήφισμα αναφορικά με την ετήσια έκθεση 2010 για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, με εισηγήτρια την Μαρία Νεντέλκεβα (ΕΛΚ, Βουλγαρία), το οποίο υιοθετήθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 32 αποχές, επισημαίνεται η ανάγκη για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των αμοιβών των δύο φύλων, την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και τη βελτίωση της γυναικείας απασχόλησης.

Τονίζεται, ακόμη, η ανάγκη να υπάρξει βελτίωση των υποδομών υποδοχής για τα παιδιά και των αδειών που αφορούν τα παιδιά (γονικές άδειες κτλ).

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, εάν τα ποσοστά απασχόλησης, μερικής απασχόλησης και παραγωγικότητας των γυναικών ήταν παρεμφερή με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξανόταν κατά 30%.

Μόνο το 3% των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν γυναίκα πρόεδρο. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, όπως ποσοστώσεις, που θα εξασφαλίσουν καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας τα επιτυχημένα παραδείγματα της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Επισημαίνουν ακόμη, την ανάγκη υιοθέτησης δεσμευτικών στόχων προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στην πολιτική, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ισότητα στις αμοιβές

Το χάσμα μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών είναι ακόμη κατά μέσο όρο 18% στην ΕΕ, ενώ μάλιστα σε ένα κράτος-μέλος υπερβαίνει ακόμη και το 30%. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία σχετικά με την ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία και καλεί την Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δε συμμορφώνονται.

Εξάλειψη της φτώχειας

Το 2008, σχεδόν 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, και το 17% όλων των γυναικών στην ΕΕ εντάσσονταν στην κατηγορία των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό υπογραμμίζεται στο δεύτερο ψήφισμα για το πρόσωπο της γυναικείας φτώχειας, με εισηγήτρια την Ροβάνα Πλαμπ (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), το οποίο υιοθετήθηκε με ανάταση χειρός.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη για αναθεώρηση των μακροοικονομικών, κοινωνικών και εργατικών πολιτικών με σκοπό να εξασφαλισθεί ένα ελάχιστο εισόδημα, καθώς και οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη για τις γυναίκες. Τονίζεται, ακόμη, ότι όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου.

Η οικονομική κρίση μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας και σε οικονομικά προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό τονίζεται στο τρίτο ψήφισμα με εισηγήτρια την Εντίτ Εστρέλα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), το οποίο υιοθέτησε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο με 379 ψήφους υπέρ, 228 κατά και 49 αποχές.

Θα πρέπει να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι μετανάστες και οι εθνοτικές μειονότητες

Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται, ακόμη, ότι το προσδόκιμο ζωής παρουσιάζει διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που φθάνει έως και τα 14,2 έτη για τους άνδρες (στοιχεία της Eurostat-2007) και τα 8,3 έτη για τις γυναίκες (στοιχεία της Eurostat-2010). Ακόμη και εντός του ιδίου κράτους-μέλους, παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και οι κοινωνικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας των ατόμων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: