Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Με δόλο και από πρόθεση βοήθησε τον Μιχ. Χριστοφοάκο!!!


Καταπέλτης ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου για τον ανακριτή του σκανδάλου Siemens Ν. Ζαγοριανό. Στο φως όλη η έκθεση με την οποία ζητεί να του επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις. Προσπάθειες να ...ξεχαστεί η υπόθεση!


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Βαρύτατες αιτιάσεις κατά του μέχρι προτινος ανακριτή του σκανδάλου της Siemens Nικ. Ζαγοριανού διατυπώνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεωρήσεως των Δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου στην Πειθαρχική Αγωγή που κατέθεσε στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών και την οποία φέρνει σήμερα στο φως το Press-gr.
Οι κατηγορίες που απευθύνει ο κ. Ι. Παπανικολάου είναι καταπέλτης αφού προσάπτει στον κ. Ζαγοριανό όχι μόνο παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, κατά την εκτέλεση του ανακριτικού έργου, αλλά και ότι ενήργησε με δόλο για να βοηθήσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να μη λογοδοτήσει στη χώρα μας για βαρύτατα κακουργήματα!
Στο 15σελιδο κείμενό του, με το οποίο ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο του κ. Ζαγοριανού και την "επιβολή σε αυτόν των δεουσών πειθαρχικών ποινών", ο κ. Παπανικολάου στην αρχή αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και συγκεκριμένα στις κλήσεις των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Siemens Γ. Σκαρπέλη, Χρ. Καραβέλα και Ηλ. Γεωργίου στους οποίους αρχικώς ο κ. Ζαγοριανός αρνήθηκε να δώσει το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας και έδωσε "μόνον αυτά που ο ίδιος έκρινε ότι τον αφορούν". Στη συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών , με βουλεύματά του, δικαίωσε τους κατηγορημένους...
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος μέλετησε, όπως αναφέρει, "όλο το αποδεικτικό υλικό", "καθίσταται σαφές ότι...

ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός με πρόθεση παρέβη, κατά συρροή, τα καθήκοντα της υπηρεσίας του ως ανακριτικού υπαλλήλου με σκοπό να βλάψει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των προαναφερομένων τριών κατηγορουμένων και πράγματι τα έβλαψε αφού τους στέρησε το δικαίωμα της ακώλυτης και αδιατάρακτης απολογίας με τη λήψη αντιγράφων όλων των εγγράφων της ανάκρισης. Ετσι ο εγκαλούμενος διέπραξε το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος, προβλεπόμενο και τιμωρούμενο από το άρθρο 259 ΠΚ κατά συρροή το οποίο συνιστά και βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα. Με τις άνω συμπεριφορές του ο εγκαλούμενος έβλαψε βαρύττα το κύρος του και το κύρος της Δικαιοσύνης, προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια τόσο σε βάρος του ιδίου όσο και σε βάρος της δικαιοσύνης της χώρας, απάδοντα σε ευνομούμενο Κράτος Δικαίου".
Στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου σημειώνει ότι "μάλιστα, οι άνω έκδηλα παράνομες συμπεριφορές του εγκαλούμενου ο οποίος παραβίασε συστηματικά τις προεκτιθέμενες διατάξεις για να βλάψει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των παραπάνω κατηγορουμένων προβλήθηκαν από άλλον κατηγορούμενο της ίδιας υπόθεσης (Μιχαήλ Χριστοφοράκο) - τα γεγονότα αυτά- προς υποστήριξη της προσφυγής του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρσλούης (Γερμανίας) κατά της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου να εκδοθεί στην Ελλάδα (σ' εκτέλεση εκδοθέντος σε βάρος του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης), προς απόδειξη του ισχυρισμού του ότι στην Ελλάδα δεν θα τύχει δίκαιης δίκης κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων της ΕΣΔΑ και του συναφούς Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα".
Το δεύτερο σκέλος του "πορίσματος" του κ. Παπανικολάου αφορά τις ευθύνες του κ. Ζαγοριανού σε σχέση με τον ίδιον τον Μ. Χριστοφοράκο. Και γράφει: "...ο εγκαλούμενος Ανακριτής εξέδωσε σε βάρος του Μιχαήλ Χριστοφοράκου νέο ένταλμα σύλληψης και αντίστοιχο ευρωπαϊκό με βάση κατηγορητήριο που συνέταξε και στο οποίο περιέλαβε μόνο την αξιόποινη πράξη της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" για την οποία (πράξη) είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Όμως από τον αρμόδιο Εισαγγελέα είχε ασκηθεί in rem ποινική δίωξη και για τις πράξεις:
1) της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας
2) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ακριβώς για τη σύμβαση C4I και την εκτέλεσή της, ο εγκαλούμενος ενεργώντας από πρόθεση, επιλεκτικά, δεν περιέλαβε στο άνω κατηγορητήριο που συνόδευσε το σχετικό ένταλμα αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος μέσα στο τριετές διάστημα 2004-2007 σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης C4I έχουσες κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες κλπ και νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα). Επρεπε δε ο εγκαλούμενος να περιλάβει σε βάρος του Μιχαήλ Χριστοφοράκου και τα σχετικά περιστατικά του διαστήματος 2004-2007 στο κατηγορητήριο εκείνο (και στο συναφές ένταλμα σύλληψης και ευρωπαϊκό κατά Μιχ. Χριστοφοράκου) αφού και αυτά είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα, προέκυπταν από τα στοιχεία που είχε ο εν λόγω Ανακριτής στη δικογραφία και τα οποία γνώριζε καλώς και δεν εμποδιζόταν προς τούτο από την ασκηθείσα in rem ποινική δίωξη".
Το συμπέρασμα -κόλαφος κ. Παπανικολάου για τον ανακριτή της υπόθεσης Siemens είναι καταλυτικό και περιγράφεται ως εξής:
"Στην ανωτέρω σοβαρή παράλειψη κατά την εκτέλεση του ανακριτικού του έργου υπέπεσε από πρόθεση ο εγκαλούμενος προκειμένου και αν ακόμη εξεδίδετο ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος στην Ελλάδα για την απάτη κατά τη σύναψη της σύμβασης C4I, να μην μπορεί να δικασθεί για τις αξιόποινες αυτές πράξεις του της τριετίας 2004-2007 αφού δεν θα είχε εκδοθεί και για τις πράξεις αυτές. Την παράβαση αυτή του υπηρεσιακού του καθήκοντος τέλεσε ο εγκαλούμενος προκειμένου να βλάψει τα έννομα συμφέροντα του παθόντος Ελληνικού Δημοσίου και να οφελήσει τον Μιχαήλ Χριστοφοράκο πολλαπλώς και κυρίως με το να μη λογοδοτήσει αυτός, εκδιδόμενος στη χώρα ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τις παράνομες κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις του αυτές (δωροδοκίες κλπ) του διαστήματος 2004-2007.
Η άνω παράνομη από δόλο συμπεριφορά του κατηγορουμένου συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα (βλ. και άρθρα 239 και 259 ΑΚ) και έτρωσε βαρύτατα και αθεράπευτα το κύρος του και το κύρος της Δικαιοσύνης, δημιούργησε δε εύλογα απαξιωτικά και άκρως δυσμενή σχόλια για τον ίδιο και τον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας."
Το ερώτημα τώρα είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι δικαδικασίες για τον κ. Ζαγοριανό ή αν -όπως λέγεται από κάποιους- θα επιχειρηθεί χρονική καθυστέρηση με σκοπό να ατονήσει σταδιακά το ενδιαφέρον για την υπόθεση και να μην υποστεί εν τέλει καμία κύρωση...


Read more...

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...


Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης για την Ελληνική Οικονομία περιγράφει το Βήμα της Κυριακής, το οποίο για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες αποστασιοποιείται ελαφρά από την γραμμή στήριξης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Χωρίς να ασκεί κριτική η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι την ευθύνη για την κατάσταση στην οικονομία βαρύνει την προηγούμενη κυβέρνηση, βλέπει όμως δυσκολίες για τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς βρίσκεται σε σταυροδρόμι αποφάσεων. Η εφημερίδα δεν γράφει ούτε μια αράδα για την αγωγή του Θ. Αγγελόπουλου.
fimotro


Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Το Έθνος της Κυριακής φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα ντοκουμέντα που αφορούν υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν αλώσει το κράτος. Χατζηδάκης και Γκιουλέκας τακτοοποιούσαν συγγενείς και κολλητούς με χιλιάδες ευρώ. Βασικό ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το ψαλίδι στα κονδύλια, για επιδόματα, υπερωρίες,. αμοιβές επιτροπών, κινητά και ταξίδια στελεχών. Παρεμφερές το ρεπορτάζ με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αλλά περισσότερο προσανατολισμένο στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και λιγότερο στους δημοσίους υπαλλήλους. Η εφημερίδα δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση για τη γαλάζια διαδοχή με τη Ντόρα Μπακογιάννη να προηγείται του Α. Σαμαρά.
fimotro.

Read more...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ...


Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σήμερα έχει ένα εξαιρετικής σημασίας ρεπορτάζ, καθώς όπως αποκαλύπτει μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει στο σκληρό πυρήνα των κρατικών δαπανών, ακουμπώντας και μισθολογικά θέματα δημοσίων υπαλλήλων. Από την πρώτη σελίδα σωστά η εφημερίδα ερμηνεύει την εσωκομματική ψηφοφορία στο ΠΑΣΟΚ ως "το άλλο ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα εδώ". Ενδιαφέρον επίσης και το άρθρο του εκδότη της εφημερίδας Θανάση Τεγόπουλου με τίτλο "Φιλελευθερισμοί"...
/fimotro


Read more...

ΠΟΛΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ... ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Ως πρώτη προσπάθεια εσωκομματικής αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου παρουσιάζει το Παρόν της Κυριακής το οριακό αποτέλεσμα για την εκλογή του νέου Γραμματέα του Κινήματος. Η εφημερίδες εκλαμβάνει τις ψήφους, ως αποδοκιμασία της "παρέας και των κολλητών". Η εφημερίδα τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στα stage και τέλος ακριβώς πάνω από το λογότυπο της εφημερίδας, το θέμα που αφορά τα 3 εκ. ευρώ που ζητάει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. "Τόσα του λείπουν μετά τις ζημιές που είχε;", αναρωτιέται η εφημερίδα.
fimotro

Read more...

«Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω για παράνομη σχέση»

Για «ρουσφετολογικές προσλήψεις» στα stage και «παράνομους διορισμούς», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε εκπομπή του του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Είπε ότι παραβιάζουν την αρχή της ισονομίας και της αξιοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πληρωθούν όσοι μπήκαν προεκλογικά στα stage.

«Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω για παράνομη σχέση. Θα πάει φυλακή ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν πληρώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή, ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθούν οριστικά τα προγράμματα stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, μετά από σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών υπό την προεδρία του.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα προγράμματα, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη και η αρχή θα γίνει από όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Για «εργασιακό ρεβανσιστικό μεσαίωνα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο κ. Πάγκαλος στην περίπτωση των νέων που βλέπουν τα όνειρά τους να πολτοποιούνται με τη στείρα αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ, απλώς θυμήθηκε το DNA του παππού του: Αποφάσισε και διέταξε να στερήσει το μισθό για όσο χρονικό διάστημα εργάσθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, θα είχε ήδη επέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Η κυβέρνηση περισσότερο δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να το επιλύσει για δημοσιονομικούς λόγους, για να περικόψει δαπάνες, παρά για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να καταργηθούν τα προγράμματα και από τον ιδιωτικό τομέα.
nooz.gr


Read more...

"ΞΥΝΙΛΕΣ" ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΣΟΚ...


Με ενδιαφέρον πολιτικό ρεπορτάζ από το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί η Real News και πολύ έξυπνο τίτλο για τον Ξυνίδη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ρεπορτάζ είναι ρεαλιστικό και αποτυπώνει τις πιέσεις του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου για αξιοποίηση του κόμματος σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να στηριχθεί στην κοινωνία (και πολύ καλά θα κάνει) οι πιέσεις όμως των σκληρών του Κινήματος θα είναι ισχυρές. Η εφημερίδα έχει και αυτή μεγάλο ρεπορτάζ για τις αγωγές του ζεύγους Αγγελοπούλου και ένα πολύ ενδιαφέρον αποκλειστικό ρεπορτάζ για το τηλέφωνο του Καραμανλή στον Ρουσόπουλο την παραμονή των εκλογών.

/fimotro

Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ


Οικονομικό το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η εφημερίδα παρουσιάζει το νέο νόμο που ετοιμάζει η Λούκα Κατσέλη με πλαφόν 12% στα επιτόκια των καρτών. Να δούμε, όμως εάν θα το τηρήσουν οι τράπεζες γιατί και άλλοι νόμοι υπήρξαν για τους δανειολήπτες, αλλά καταστρατηγούνται κατά κόρον από τις τράπεζες. Η εφημερίδα, όπως αναμενόταν, δημοσιεύει την αγωγή του Θόδωρου Αγγελόπουλου ενώ εντύπωση δημιουργεί το ρεπορτάζ για την Τίνα Μπιρμπίλη η οποία είχε προσληφθεί με γαλάζια συνέντευξη!
fimotro


Read more...

Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τους αυτοκινητόδρομους της Αττικής και την απόσυρση του σχεδίου διατάγματος για τον Υμηττό ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Υποδομών Δημ. Ρέππα, οι οικολογικές οργανώσεις WWF, Ορνιθολογική Εταιρεία και το δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», ο φορέας των μηχανικών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (ΕΜΔΥΔΑΣ) Αττικής, καθώς και εννέα φορείς του Υμηττού.

«Οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και οι πνεύμονες πρασίνου είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», επισημαίνουν στην επιστολή τους, υπενθυμίζοντας ότι οι σχεδιασμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.

Μέσω της κοινής επιστολής προτείνουν τη διενέργεια διαλόγου, με στόχο την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Ειδικότερα ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο για τον Υμηττό, που είχε εγκριθεί τον Αύγουστο από τον Οργανισμό Αθήνας, και την εκπόνηση νέου, που θα προβλέπει εθνικό πάρκο και ενιαία ζώνη απολύτου προστασίας.

Επίσης ζητούν την απόσυρση του σχεδίου για το Ρυθμιστικό και ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης, που είχε υπογραφεί στις 24 Αυγούστου 2009, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
tvxs.gr

Read more...

Φώφη Γεννηματά στον Flash 96: 6,2 δισ. τα χρέη των νοσοκομείων

Στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίστηκαν τα χρέη των νοσοκομείων και θα ενταχτούν στον προϋπολογισμό για να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, είπε στον Flash 96 η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα προσληφθούν 3.000 νοσηλευτές τον επόμενο χρόνο, ενώ αναζητείται λύση στο ζήτημα των εφημεριών, που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων νοσοκομείων.

nooz.gr

Read more...

ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)

Με «ραβασάκια» Βρυξελλών θα γίνει η προσαρμογή για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος μέσα στην επόμενη τετραετία, καθώς το δημοσιονομικό χάος που επέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση οδηγεί σε ένα καθεστώς... ασφυκτικής επιτήρησης. Στις αρχές του 2010, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (Ecofin) της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για παράταση του χρονικού ορίζοντα διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος από το... 12,5% του ΑΕΠ κάτω από το 3%, θέτοντας παράλληλα την Ελλάδα στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει πως η Κομισιόν αποκτά ούτε λίγο ούτε πολύ... υπερεξουσίες, καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράγραφο θα έχει τη δυνατότητα:
Να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής,
Να οριοθετεί τον χρόνο που τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν,
Να προσδιορίζει το μέγεθος της προσαρμογής που πρέπει να επέλθει με τα συγκεκριμένα μέτρα.
Παράλληλα, η Κομισιόν θα πρέπει να ενημερώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αυστηρή στάσηΤο υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις... προόδου κάθε τρεις ή έξι μήνες, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο του Ecofin. Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτη η εντύπωση πως θα τηρηθεί αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς από την «απογραφή» του 2004 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν αναρίθμητες αναθεωρήσεις στο ύψος των ελλειμμάτων -πάντα επί τα χείρω-, ενώ δεν έλειψαν και σοβαρές περιπτώσεις δημιουργικής λογιστικής, όπως τεχνητή διόγκωση της «άσπρης τρύπας» και απόκρυψη χρεών του Δημοσίου.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι μιλούν για «μηδενική ανοχή» και υπενθυμίζουν πως με εξαίρεση το 2006 η Ελλάδα από το 2004 έως και το 2013, δηλαδή για 10 συναπτά έτη εμφανίζει έλλειμμα πάνω από το 3%.
Πάντως, όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «το πιο ανησυχητικό με την παράγραφο 9 είναι ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παράγραφο 11».
Ποινές Και πράγματι στην παράγραφο 11 (η 10 που παρεμβάλλεται δεν έχει ουσιαστική σημασία, μιας και αναφέρει απλά ότι το κράτος μέλος δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της κοινοτικής απόφασης) προβλέπονται «εξοντωτικές» ποινές για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται, όπως πρόστιμα, ψαλίδισμα του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακόμη και παρέμβαση του Συμβουλίου σε θέματα έκδοσης ομολόγων.
Βέβαια το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι μέχρι τώρα καμία χώρα δεν έχει υπαχθεί στην παράγραφο 11.
Πιο αναλυτικά, στη Συνθήκη και στο άρθρο 104 περιλαμβάνονται οι ακόλουθες «επίμαχες» παράγραφοι:
Παράγραφος 7 (στην οποία υπάγεται σήμερα η Ελλάδα): Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα, απευθύνει συστάσεις στο εν λόγω κράτος μέλος, προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση αυτή εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Οι συστάσεις αυτές δεν ανακοινώνονται δημόσια.
Παράγραφος 8 (θα υπαχθεί η Ελλάδα στις αρχές του επόμενου μήνα, επειδή στο πρώτο εξάμηνο της επιτήρησης όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αντίθετα διόγκωσε το έλλειμμα): Εάν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημόσια.
Παράγραφος 9 (θα υπαχθεί η χώρα μας όταν πάρει παράταση):
Εάν ένα κράτος μέλος επιμένει να μην εφαρμόζει τις συστάσεις του Συμβουλίου, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ειδοποιήσει το κράτος μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, την οποία το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
ΧρονοδιάγραμμαΣε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από το κράτος μέλος να υποβάλει εκθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλονται.
Παράγραφος 11: Το Συμβούλιο, εφόσον ένα κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με απόφαση που έχει ληφθεί σύμφωνα με την παράγραφο 9, μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει ή να εντείνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:
Να απαιτήσει να δημοσιεύει το εν λόγω κράτος μέλος πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες ορίζει το Συμβούλιο προτού εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα.
Να καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού που ασκεί έναντι του κράτους μέλους.
Να απαιτήσει από το κράτος μέλος να καταθέσει ατόκως στην Κοινότητα ποσό κατάλληλου ύψους έως ότου κατά τη γνώμη του Συμβουλίου διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα.
Να επιβάλει πρόστιμα ευλόγου ύψους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει.
fimotro


Read more...

Γιώργος Πεταλωτής από την Κομοτηνή: «Οι αποφάσεις μας με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη»

Την πρώτη επίσημη εμφάνιση του στην εκλογική του περιφέρεια έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ροδόπης τοποθετήθηκε αρχικά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και την βούληση του ίδιου να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις για την περιοχή, έκανε μια ενημέρωση πάνω στα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση, ενώ αμέσως μετά απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για 5 νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, για τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage, για τον «Καποδίστρια 2», για το πότε θα γίνει η στελέχωση των υπουργείων από Γενικούς Γραμματείς, για την κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου, για την εξωτερική πολιτική που θ’ ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και πολλά άλλα.
piazzadelpopolo

Read more...

«΄Αλλο κόμμα, άλλο κυβέρνηση»

Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εξελέγη την Παρασκευή, διαμηνύει μέσω του Flash 96, «άλλο κόμμα, άλλο κυβέρνηση». Εργο του κόμματος είναι να εντοπίζει τις στρεβλώσεις και να τις καταδεικνύει, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.

Ο κ. Ξυνίδης προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και στο Εθνικό Συμβούλιο συγκέντρωσε λιγότερες από τις μισές ψήφους, 180 σε σύνολο 374 ψηφισάντων. Ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 126 ψήφους, ενώ υπήρξαν 53 λευκά και 15 άκυρα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για ένα περιφερειακό στέλεχος, να βρίσκεται στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να ευχαριστήσω το Εθνικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό μου. Έχω συναίσθηση της ευθύνης και του δύσκολου έργου που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε μετά την εκλογή του.

Ο 46χρονος βουλευτής Ξάνθης και νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι δικηγόρος. Ο κ. Παπανδρέου τον είχε τοποθετήσει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2007.

Στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έγινε επίσης η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος: Κουτσούκος (117 ψήφοι), Μίχας (116), Ασκούνης (114), Ανδρουλάκης(106), Οικονόμου (102), Αντωνίου (101), Κουκουλόπουλος (96), Κουσελάς (88), Οθωνας (86), Παυλίδου (83), Χαλάτση (70) , Ράπτη (65) Σακελάρης (63) και Κισκήρα (63). Από τους προταθέντες από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν εξελέγησαν οι Τάτσης και Ντελεδήμου.
nooz.gr

Read more...

"Θα είστε Γραμματέας και των Παπανδρεϊκών και των Βενιζελικών?"...


Βλακώδης ερώτηση του Κ.Παρρά (FLASH), στο νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξενίδη...

Δηλαδή τι περίμενε να του πεί ο νέος γραμματέας? Ότι υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ σήμερα Παπανδρεϊκοί και Βενιζελικοί, κι αυτός θα είναι γραμματέας μόνο των Παπανδρεικών?
Έχει και η μακακία τα όριά της. Στην ...
σωστή ερώτηση (της συμπαρουσιάστριας του Μάρως Λεονάρδου)αν με τον μικρό αριθμό ψήφων που εξελέγη, υπάρχει αποδοκιμασία στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τον πρότεινε, ο Σωκράτης Ξενίδης τοποθετήθηκε ως εξής. Υπολείπομαι σε αναγνωρισιμότητα (σε σχέση με τον Παναγιωτακόπουλο που αυτοπροτάθηκε και πήρε 125 ψήφους, έναντι 180 του Ξενίδη).
Καλή και η ατάκα της δημοσιογράφου σ' αυτή την απάντηση."Τότε αυτό δεν είναι το τρωτό σας σημείο?".
Ο Ξενίδης το παραδέχθηκε αλλά το χαρακτήρισε και σαν σημείο υπέρβασης.
Σχετικά δε με την αναγνωρισιμότητα είπε, στην περιοχή του (Ξάνθη) το ξέρουν πόσο καλά έχει δουλέψει και τι έχει προσφέρει, πράγμα που φαίνεται άλλωστε και από τον αριθμό των ψήφων στο ΠΑΣΟΚ.

nonews-news


Read more...

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ... ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ!


Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κάθε δήμος θα έχει και τον βουλευτή του στον Νομό Αττικής, σύμφωνα με το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ήδη έχουν αρχίσει οι συσκέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού χάρτη της χώρας, ο οποίος αναμένεται να έχει από 160 έως 180 νέες περιφέρειες- από τις 56 που έχει σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον... παρουσιάζουν τα σενάρια για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη στην Αττική, όπου βρίσκεται και η πολυπληθέστερη περιφέρεια μαμούθ της χώρας με 1.300.000 κατοίκους, η περιβόητη Β΄ Αθηνών. Σύμφωνα με τις επιταγές του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου, του οποίου ένθερμοι οπαδοί εκτός του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχουν δηλώσει πολιτικοί όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Σουφλιάς, οι βουλευτές θα επιλέγονται με σταυρό στις μονοεδρικές ή πολυεδρικές περιφέρειες, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών (περίπου το ένα τρίτο) θα επιλέγεται με λίστα, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στόχος της συρρίκνωσης των περιφερειών είναι- όπως υπογράμμισε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης- «η ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των βουλευτών και αναβάθμισή τους, με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών αλλά και την απαλλαγή τους από την πίεση των πελατειακών σχέσεων». Η αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας, όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Ραγκούσης, θα γίνει με βάση το γερμανικό μοντέλο, αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Μεικτό σύστημα. Όπως διευκρινίζει ο Θοδωρής Λιβάνιος, διευθυντής Κοινωνικής & Πολιτικής Έρευνας της Οpinion, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη μελέτη εκλογικών συστημάτων, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος είναι η διαίρεση της επικράτειας σε αριθμό μονοεδρικών και (αν χρειαστεί) ολιγοεδρικών περιφερειών, η εφαρμογή μεικτού συστήματος εκλογής των βουλευτών πιθανώς μέσω σταυροδοσίας στις μονοεδρικές περιφέρειες και μέσω λίστας στις μείζονες περιφέρειες και η δυνατότητα, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει, να μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει άλλο κόμμα και άλλον βουλευτή σε διαφορετική κάλπη. «Η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα πιθανότατα θα προβλέπει τη διατήρηση της κατανομής των εδρών όπως ισχύει με τον Νόμο Σκανδαλίδη, δηλαδή με πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες και με τη διατήρηση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων που ξεπερνούν σε πανελλαδικό ποσοστό το 3%» τονίζει ο κ. Λιβάνιος. Παράλληλα εντοπίζει τα κυριότερα προβλήματα για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου στην «ενοποίηση των μέχρι σήμερα διοικητικών περιφερειών σε πέντε- έξι, επάνω στις οποίες θα γίνουν η εφαρμογή της λίστας και η χάραξη των ορίων των μονοεδρικών περιφερειών». 160 έως 180 έδρες. Με βάση την κατάσταση των δημοτολογίων, φαίνεται ότι προς το παρόν είναι αναγκαία η διατήρηση των μεγάλων Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ως πολυεδρικών περιφερειών, στις οποίες οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά δίνοντας τη δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα να εκλέγουν βουλευτές και μέσω της διαδικασίας του σταυρού, ενώ ο αριθμός των μονοεδρικών προκειμένου να τηρηθεί η κατανομή των συνολικών εδρών και με δεδομένη τη σημαντική ομοιογένεια της ψήφου στην επικράτεια υπολογίζεται σε περίπου 160 έως 180. «Ειδικά για τον Νομό Αττικής, με βάση μια ενδεικτική κατανομή και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σενάριο των 180 περιφερειών, θα εκλέγει συνολικά 88 βουλευτές από τους οποίους οι 53 θα εκλέγονται στις μονοεδρικές (ή ολιγοεδρικές) περιφέρειες και οι υπόλοιποι 35 θα εκλέγονται ενιαία μέσω λίστας στην περιφέρεια χωρίς σταυρό» εξηγεί ο κ. Λιβάνιος. «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η χάραξη της Β΄ Αθηνών καθώς πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν, εκτός από τη δημιουργία ισοπληθυσμικών εδρών, και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή των νέων εδρών. Είναι αυτονόητο πως αν η κυβέρνηση, μετά τη διαβούλευση που θα προηγηθεί, καταλήξει να χωρίσει την χώρα σε 160 ή 170 ή άλλο αριθμό περιφερειών, θα αλλάξει και η κατανομή στην Αττική. Όπως θεωρείται επίσης βέβαιο ότι κατά την διαδικασία αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ενοποίηση. Π.χ., η Αγία Παρασκευή αντί να ενοποιηθεί με τα Βριλήσσια να πάει στον Χολαργό, καθώς θα εξαρτηθεί από το συνολικό αριθμό των «μονοεδρικών» της Β΄ Αθηνών».
fimotro


Read more...

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ...


Να μην ξεχάσουμε! Επανέρχεται από τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου η χειμερινή ώρα. Ετσι στις 4.00 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα δείχνουν 3.00. Το μέτρο αυτό της πανευρωπαϊκής ρύθμισης της χειμερινής και θερινής ώρας εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. βάσει Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου από το 2001.



Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

Ρεπορτάζ : Γ. Παπαιωάννου

Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη η οποία υπονομεύει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών. Χθες η Fitch, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α», προχώρησε στην υποβάθμιση του δείκτη «support rating floor» της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Βank, της Εurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές για όλες τις τράπεζες. Αν και ο δείκτης «support rating floor» δεν Αρχή κυρίως κείμενο παρακολουθείται από την αγορά- κάτι που αποτυπώθηκε και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών τους, οι οποίες χθες κινήθηκαν ανοδικά-, η εξέλιξη αναφέρεται από τους τραπεζίτες ότι «συμβάλλει στο κτίσιμο μιας δυσάρεστης ιστορίας που μπορεί να γίνει επικίνδυνη». Αιτιολογώντας την απόφασή του ο διεθνής αξιολογητικός οίκος αναφέρει ότι «η τάση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσοη ικανότητά της να το πράξει έχει μειωθεί μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε Α-». Η Fitch προχώρησε εξάλλου στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε προγράμματα και χρεόγραφα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού κράτους σε «Α-» από «Α». Αυτό που ανησυχεί τους τραπεζίτες είναι το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους. Και τούτο διότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να αποκτούν ρευστότητα. Με την ΕΚΤ να ικανοποιεί όλη τη ζήτηση εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία τους. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας όμως φέρνει πιο κοντά την αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων στην τελευταία βαθμίδα αποδεκτής αξιολόγησης από την ΕΚΤ. Τυχόν περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, ιδιαίτερα από τους άλλους δύο αξιολογητικούς οίκους, τον S&Ρ και τον Μoody΄s, οι αποφάσεις των οποίων έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, θα σήμαινε σημαντικά προβλήματα στη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και τούτο διότι η Ελλάδα θα ήταν η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ η αξιολόγηση της οποίας θα ξεκινούσε από «Β». Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να καταρτίσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο θα συμβάλει στη σταδιακή ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.

fimotro

Read more...

Kι αρχίζει «συζήτηση» περί καταστατικών αρχών κι αν είναι 50+1 ή αρκεί πλειοψηφία…;


ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΡΕ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ...
…γιατί όπως φαίνεται έχω δίκιο, καλά βλέπω, σωστά παρατηρώ.
Αφού:
« Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος αναγνώρισε στο πρόσωπο του Σωκράτη Ξυνίδη το νέο γραμματέα του κόμματος, αφήνοντας ωστόσο αιχμές καθώς είπε ότι "δεν χρειάζεται πιστή τήρηση του καταστατικού".»
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=95055
Και ασφαλώς ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που ξέρει όσο κανένας άλλος το καταστατικό, γνώριζε ότι παραπλανούσε συνειδητά και σκόπιμα τους πάντες όταν με τη δήλωσή του υπονοούσε ότι δεν τηρήθηκε το καταστατικό.
Και πολύ ασφαλέστερα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ήξερε πολύ καλύτερα από εμένα πόσοι και ποιοι ήταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτό το «μικρό» λάθος του, αυτήν την «παραδρομή της γλώσσας βρε αδελφέ», προκειμένου να μεταδώσουν στα ΜΜΕ όσα αυτή την ώρα μεταδίδουν… Γι αυτό το λόγο άλλωστε έγινε και η δήλωση.
Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, να ευχηθώ στον κ. Παναγιωτακόπουλο και την παρέα του καλή ευόδωση των προσπαθειών τους, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.
Και μέχρι τη στιγμή που ο Παναγιωτακόπουλος δηλώσει δημοσίως και ξεκάθαρα, αν το κάνει, ότι τα όσα περί καταστατικού ισχυρίστηκε είναι ανυπόστατα και ψευδή, η άποψή μου στο προηγούμενο ποστ για εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπό του ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
MEA CULPA θα έλεγε ίσως ο Ανδρέας.
alzap



Read more...

Πληγωμένο το ΠΑΣΟΚ από την εκλογή γραμματέα. Δεν πρέπει να υποκύψει ο Παπανδρέου σε ξεπερασμένες νοοτροπίες

Στη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος προτάθηκε για τη θέση από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου. Συγκέντρωσε 180 ψήφους έναντι 125 του συνυποψήφιου του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Στη ψηφοφορία βρέθηκαν και 53 λευκά ψηφοδέλτια και 15 άκυρα.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος έπρεπε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αλλά δεν το θέλησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αφήνοντας ωστόσο αιχμές καθώς είπε ότι «δεν χρειάζεται πιστή τήρηση του καταστατικού». Παράλληλα δε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναγνώρισε στο πρόσωπο του Σωκράτη Ξυνίδη το νέο γραμματέα του κόμματος.
Σε ότι αφορά την σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, η πρόταση του πρωθυπουργού δεν βρήκε την απόλυτη αποδοχή του σώματος του Εθνικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα δύο από τους δεκατέσσερις που πρότεινε να μην εκλεγούν. Οι σταυροί προτίμησης για το Εθνικό Συμβούλιο, έχουν ως εξής:
Γιάννης Κουτσούκος 117 ψήφους
Γιάννης Μίχας 116
Κώστας Ασκούνης 114
Νίκος Ανδρουλάκης 106
Παντελής Οικονόμου 102
Τόνια Αντωνίου 101
Πάρις Κουκουλόπουλος 96
Δημήτρης Κουσελάς 86
Μανώλης Όθωνας 86
Μαρία Παυλίδου 73
Έφη Χαλάτση 70
Συλβάνα Ράπτη 65
Δημήτρης Σακελλάρης 63
Χρυσάνθη Κισκύρα 63
Σημειωτέων ότι, οι δύο υποψήφιοι, Δημήτρης Σακελλάρης και Χρυσάνθη Κισκύρα, έθεσαν υποψηφιότητα καθώς αυτοπροτάθηκαν, ενώ δεν εξελέγησαν η Πετρούλα Ντελεδήμου που έλαβε 44 ψήφους και ο Κώστας Τάτσης, με 48 ψήφους.

piazzadelpopolo

Read more...

Kαταργούνται οριστικά τα stage σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Οριστικό τέλος στα προγράμματα stage στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ βάζει η κυβέρνηση, μετά από διυπουργική σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών, υπό τον Θ. Πάγκαλο. Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πληρωθούν όσοι προσελήφθησαν σε πρόγραμμα stage μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, είπε ότι είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτή τη λύση.

Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι όταν υπάρξουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν, προσθέτοντας ότι “θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο δίκαια γίνεται”.

Η διυπουργική σύσκεψη κατέληξε σε πέντε βασικά σημεία:

α. στο εξής καταργούνται και απαγορεύονται τα Stage στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

β
. στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια. Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η μια πλευρά των εγγυήσεων περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη εργαζομένων με Stage, ενώ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά είπε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες κοινωνικής ασφάλισης, που ισχύουν για όλους, δηλαδή η τριμερής ασφάλιση με συμμετοχή εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων.

γ
. τα Stage που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν ισχύουν.

δ
. Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

ε.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εργαζόμενοι σε καθεστώς stage στο Δημόσιο, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι "κάθε έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει το δίκιο του".

Ερωτηθείς ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον αριθμό των απασχολουμένων με Stage, είπε ότι μετά βεβαιότητας είναι 23.000, ενώ αγνοείται ο αριθμός των όσων προσελήφθησαν με αυτά, μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται ώστε το σημερινό καθεστώς που ισχύει με τα stage στο δημόσιο τομέα να μη μεταφερθεί στον ιδιωτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις του περιορισμένου χρονικού ορίζοντα και του ηλικιακού περιορισμού, καθώς επίσης και στη χρηματοδότηση με πόρους από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στη σύσκεψη αναζητήθηκε η λύση για την τύχη των εργαζόμενων σε αυτά τα προγράμματα και το τι μέλλει γενέσθαι στο ευρύτερο Δημόσιο, καθώς είναι πολλοί οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η απομάκρυνση τους αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι σε αυτό το καθεστώς αντιδρούν στην προοπτική να μείνουν άνεργοι, ενώ αρκετοί εκφράζουν την απόφαση τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Εξ άλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις συμβάσεις έργου ως μια μορφή εξαρτημένης εργασίας με διαφορετική νομοτυπική μορφή και είπε ότι "θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις έργου, ώστε να μείνουν αυτές που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες και τυποποιούνται και νομικά σε αυτό που ονομάζουμε σύμβαση έργου".

Επίθεση σε ΝΔ


Ο κ. Πάγκαλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε τα παιδιά που εργάζονται σε καθεστώς stage και τις οικογένειες τους "για την πολιτική ομηρεία τους ώστε να μετατραπούν σε σκληρούς υποστηρικτές της ΝΔ". "Το ΠΑΣΟΚ είχε διακηρύξει την αντίθεση του στην ευκαιριακή και ανασφάλιστη εργασία" πρόσθεσε.

"Η φαυλότητα της ΝΔ είναι που δημιούργησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ λέγοντας ότι “κάποιοι άνθρωποι, αντί να ζητούν συγγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλάνε ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων”.

Στη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ παραβρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Την Πέμπτη διεξήχθη άτυπο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

"Για εργασιακό ρεβανσιστικό μεσαίωνα" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. "Η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων δείχνει ότι το βαθιά κομματικό ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όσα χρόνια, όσες ηγεσίες και αν περάσουν. Η σημερινή απαράδεκτη απόφαση έχει τραγικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες νέους, που, από τη μία στιγμή στην άλλη, μένουν χωρίς τίποτα, κυριολεκτικά στον δρόμο" είπε.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι "η ανεργία, η άρνηση κάθε προοπτικής με την κατάργηση της μοριοδότησης, αυτός είναι ο πραγματικός εργασιακός μεσαίωνας, αποτέλεσμα του άλλου ρεβανσιστικού μεσαίωνα, στον οποίο, όπως φαίνεται, διολισθαίνει το δήθεν ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ". Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 μερίμνησε για τους χιλιάδες συμβασιούχους" και διαβεβαίωσε τους νέους ότι η ΝΔ θα είναι δίπλα τους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

"Ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της ΝΔ., για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

"Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα stage. "Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο πρέπει ενωμένοι να δώσουν μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Οι μεν της Ν.Δ. με τα stage υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας, οι δε του ΠΑΣΟΚ., γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών. Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα".

Ο ΣΥΝ ανακοίνωσε: "Οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage πληρώνουν τα σπασμένα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Εμείς επιμένουμε στις προτάσεις μας:

1. Τα προγράμματα stage, πρέπει να καταργηθούν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να παίρνουν τον κατώτερο μισθό. 2. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία. 3. Να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage και να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους".

.nooz.gr

Read more...

Αλλαγές στη «μαύρη λίστα» των τραπεζών

Τη διαγραφή από τη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία όσων εξοφλούν τις οφειλές τους σε ακάλυπτες επιταγές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες, θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων του Σαββατοκύριακου, υπολογίζεται ότι στον Τειρεσία βρίσκονται εγγεγραμμένοι περισσότεροι απο 400.000 Έλληνες, ενώ το σύνολο των εγγραφών (δηλαδή του αριθμού των οφειλών) ξεπερνά το 1.000.000.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

- Αύξηση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα του Τειρεσία για ακάλυπτη επιταγή ή απλήρωτη συναλλαγματική από 8 σε 30 εργάσιμες ημέρες.

- Περιορισμός του χρόνου στέρησης της χορήγησης μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες από 3 χρόνια που είναι σήμερα σε 2 χρόνια για όσους έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και δεν βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» για άλλο λόγο.

- Μείωση του χρόνου παραμονής στον Τειρεσία στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με τα νέα όρια και τον χρόνο παραμονής θα ληφθούν έπειτα από τις προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο οι εκπρόσωποι της αγοράς όσο οι εκπρόσωποι των τραπεζών.

- Αλλαγή των όρων για την αναγραφή στον Τειρεσία. Θα τεθεί όριο συνολικών οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται εγγραφές στη μαύρη λίστα, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα, σε αντίθεση με σήμερα που μπορείς να εγγραφείς και για μία μόνο οφειλή μικρού ύψους.

Επίσης, στο υπουργείο επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς. Ακόμη, αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς μεταχρονολογημένων επιταγών, που δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο το οποίο ενδεχομένως να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με διεύρυνση της χρηματοδότησης που προσφέρει και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως οι αγροτικές.

Επίσης, θα προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών για διάστημα 5 έως 7 έτη επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η ρύθμιση θα αφορά στο προσωρινό πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύεται στον Κόσμο του Επενδυτή ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν τα υψηλά εισοδήματα και όσοι έχουν μεγάλη περιουσία.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αυξημένης φορολόγησης καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Την ίδια ώρα, ξεκινά φοροκυνηγητό για κρυφές συναλλαγές και αδήλωτα εισοδήματα ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης αποτελεί το νοικοκύρεμα των δημόσιων δαπανών, ώστε να περικοπούν δαπάνες 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν, ανεξαρτήτως των όποιων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
nooz.gr

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...




TO BHMA:Τι τρομάζει τους τραπεζίτες
Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα αν μετά τον οίκο Fitch ακολουθήσουν και ..
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΧΑΡΙΏΝ
Και το "ράβε-ξύλωνε" επί των έργων της Ν.Δ.

nonews-news.


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



ΤΑ ΝΕΑ. Αμνηστία για τον «Τειρεσία»
Τη διαγραφή από τη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» όσων εξοφλούν τις οφειλές τους από δάνεια και επιταγές θα προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
ΕΘΝΟΣ:Τέλος στην ομηρεία των Stage
Δεν πρόκειται να ανανεωθεί κανένα πρόγραμμα στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Ακυρώνονται οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μετά την αναγγελία των εκλογών. Τσεκούρι στη μοριοδότηση και ισονομία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.



nonews-news

Read more...

Γραμματέας ο Σωκράτης...

Ο Σωκράτης Ξυνίδης, το στέλεχος που το 2007 στήριξε το Γιώργο Παπανδρέου, είναι ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη με 180 ψήφους σε σύνολο 384 ψηφισάντων. Αντίπαλός του ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Πήρε 126 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 53 λευκά και 15 άκυρα.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι: ...


Γ. Κουτσούκος, Δ. Σακελλάρης, Χ. Κίσκηρα, Γ. Μίχας, Κ. Ασκούνης, Ν, Ανδρουλάκης, Π. Οικονόμου, Τ. Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλος, Μ. Όθωνας, Δ. Κουσελάς, Μ. Παυλίδου, Ε. Χαλάτση και Σ. Ράπτη.

Ποιος είναι ο νέος γραμματέας

Ο Σωκράτης Ξυνίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1963. Μέλος του ΠΑΣΟΚ έγινε το 1978 μέσα από τις τάξεις της Νεολαίας του κόμματος.

Αργότερα οργανώθηκε συνδικαλιστικά στην ΠΑΜΚ και στην ΠΑΣΠ, ενώ διετέλεσε και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η ενεργός συμμετοχή του στα φοιτητικά αμφιθέατρα εντάθηκε με την ιδιότητά του ως γραμματέα της σπουδάζουσας νεολαίας Κομοτηνής. Στην κομματική ιεραρχία ανέβηκε το 2005 όταν εξελέγη γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης, θέση την οποία διατήρησε έως και το 2008.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης συμμετείχε το 2007 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σε μη εκλόγιμη θέση. Στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη βουλευτής Ξάνθης, συγκεντρώνοντας 9.560 σταυρούς.

Είναι παντρεμένος, πατέρας ενός γιου και μιας κόρης και διορισμένος δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ξάνθης από το 1990.

Ήταν από τα στελέχη που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη του 2007 για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

nonews-news.


Read more...

Έφοδος στη ΓΑΔΑ...


Ο Χρυσοχοϊδης πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο της Αστυνομίας. Ανέβηκε στην ασφάλεια και...

συγκάλεσε σύσκεψη των αξιωματικών. Μίλησε για διαλυμένο Σώμα, ζήτησε δουλειά και προτάσεις απ' όλους τους αξιωματικούς για το πως βλέπουν την οργάνωση της αστυνόμευσης. Ήταν σκληρός, μίλησε για τις επερχόμενες κρίσεις και είπε ότι στο Σώμα έχουν θέση όσοι έχουν διάθεση για δουλειά...

nonews-news


Read more...

Εγκαίνια για το "αναγεννημένο" Εθνικό

"Σάρκα και οστά" έλαβε το όραμα του εκλιπόντα διευθυντή του Εθνικού Νίκου Κούρκουλου, με τα επίσημα εγκαίνια του "αναγεννημένου" Εθνικού, στο κτίριο Τσίλερ την Παρασκευή (23/10).

Επρόκειτο για μια συγκινητική βραδιά, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ανθρώπων του πολιτισμού και της τέχνης.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, κ. Γιάννης Χουβαρδάς και η Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Ελένη Αρβελέρ, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους στην αίθουσα Χορού, του κτιρίου.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος στην ομιλία του ανέφερε ότι το Εθνικό Θέατρο είναι το οχυρό και το φυλάκιο της παράδοσης και της πρωτοπορίας, ενώ τόνισε ότι σήμερα το Εθνικό επιστρέφει εκεί όπου ανήκει, στους δημιουργούς και τους θεατές του.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η υπουργός παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, οι τέως πρωθυπουργοί κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης ενώ τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή εκπροσώπησε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Η κ. Αρβελέρ, μίλησε για την αναμονή των οχτώ χρόνων αυτού του μεγάλου έργου και τη χαρά και τη συγκίνηση που νιώθει που εγκαινιάστηκε.

Αναφερόμενη στην επιλογή του έργου των εγκαινίων "Πουθενά", τη χοροθεατρική παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, είπε ότι περίμενε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου να ακουστεί: "λόγος θεατρικός και φθόγγος τραγικός".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Χουβαρδάς ανέφερε ότι το Εθνικό Θέατρο πρέπει να φιλοξενεί πάντα τα καλύτερα, ενώ θεωρεί ότι όλη η φετινή θεατρική περίοδος, είναι χρονιά εγκαινίων.

Μετά την τελετή εγκαινίων οι καλεσμένοι παρακολούθησαν την παράσταση "Πουθενά" του Δημήτρη Παπαϊώννου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου.

Πηγή: ΑΠΕ

nooz.gr

Read more...

Ο Σ. Ξυνίδης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης, που προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας όμως λιγότερες από τις μισές ψήφους, 180 σε σύνολο 374 ψηφισάντων . Ο αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πήρε 126 ψήφους, ενώ υπήρξαν 53 λευκά και 15 άκυρα.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγησαν Κουτσουκος (117 ψήφοι), Μιχας (116), Ασκούνης (114), Ανδρουλάκης(106), Οικονόμου (102), Αντωνίου (101), Κουκουλόπουλος (96), Κουσελάς (88), Οθωνας (86), Παυλίδου (83), Χαλάτση (70) , Ράπτη (65) Σακελαρης (63) και Κισκηρα (63). Απο τους προταθέντες από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν εξελέγησαν οι Τάτσης και Ντελεδήμου.

Ομιλια Παπανδρέου

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα χώρας και κράτους εξέφρασε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Έθεσε, όμως, ως προϋπόθεση την σφυρηλάτηση κοινωνικών συμμαχιών και τη συμμετοχή του πολίτη γιατί, όπως τόνισε, "δεν φθάνουν μόνο οι ιδέες αλλά ούτε και η βούληση της κυβέρνησης".

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε εκ νέου την απόφαση του ίδιου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη νέα κοινωνική συμμαχία, που, όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθεί για να αλλάξει η Ελλάδα, τόνισε ότι "σε αυτή τη συμμαχία όλοι έχουν συμμετοχή αλλά και ευθύνη".

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο


"Οδικός χάρτης"

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα, με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον "οδικό χάρτη" για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έναν επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τη δημιουργία μιας πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας.

"Η συμφωνία που θα επιτευχθεί", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "δεν σημαίνει ανοχή, αλλά αντιθέτως σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου". "Βασική αρχής της συμμαχίας", πρόσθεσε, "θα είναι ο σεβασμός του καθενός προς τον άλλο και όλων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο".

Ειδική μνεία έκανε στο ρόλο του κόμματος εφεξής και σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από το Κίνημα. Αποσαφήνισε ότι "η κυβέρνηση ασκεί μεν την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση". Οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικοί, αλλά, όμως, είναι και ρόλοι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Αναγνώρισε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις αυτές δεν ήταν οι σωστές και ότι ήταν λάθος ο παραμερισμός του κόμματος όταν και πάλι ασκούσε κυβερνητική εξουσία, όταν αφέθηκε να είναι ανενεργό ή ακόμα και υποχείριο του κρατισμού και της εξουσιολαγνείας.

"Εμείς θέλουμε να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών", τόνισε και πρόσθεσε ότι "αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες που αποξένωσαν την κυβέρνηση από την κοινωνία". Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει πάλι το ίδιο λάθος ούτε να μετατραπεί το κόμμα σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.

Το Κίνημα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θα παραμείνει πιο ενεργό και πιο δραστήριο, ένα εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Μεταρρυθμίσεις

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η αυτοδιοικητική και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτές τις θεμελιώδεις , όπως τις χαρακτήρισε αλλαγές.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι ξεπεράστηκε το πρώτο βασικό εμπόδιο που ήταν η απαισιοδοξία και η δυσπιστία. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη κατάκτησή μας ως Ελληνες. Ήταν, τόνισε, η πρώτη νίκη των πολιτών απέναντι στην αποσύνθεση και το τέλμα.

Ο λαός, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μας έδωσε εντολή να διαχειριστούμε απλά την εξουσία, ή να αλλάξουμε μόνο τα πρόσωπα, αλλά ζήτησε να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα και να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

Εφαρμογή του προγράμματος των 100 ημερών

Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε την απόφασή του για την εφαρμογή του προγράμματος των εκατό ημερών που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, ανεξάρτητα, όπως είπε, από πιέσεις και από όποιες δυσκολίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και υπενθύμισε ότι ζούμε σε μια Ευρώπη και σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, όπου κυριαρχούν ακόμα νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και ισχυρών.

Τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η προσπάθεια αυτή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν συνοδευτεί από συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, τα οποία, όπως υπογράμμισε, βρίσκονται σε πρωτοφανή κατάσταση.

Το συμμάζεμα ξεκίνησε, πρόσθεσε, όχι γιατί δεχόμαστε πιέσεις αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Επεσήμανε ότι το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο: "Η εκτίναξη του, πρόσθεσε, προήλθε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου, τη διαφάνεια. Σε αυτές τις λογικές βάζουμε τέρμα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Διαφάνεια παντού"

Πρώτη δουλειά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι να καθιερώσουμε τη διαφάνεια παντού. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σκληρή, αλλά, όπως τόνισε, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο και οραματικό και υπάρχει η βούληση για να κερδηθεί και πάλι η αξιοπιστία της χώρας.

Επίσης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλάζει πλήρως το τοπίο της πολιτικής και των θεσμών της χώρας, όπως και οι σχέσεις κράτους και πολίτη, για να βιώσουν οι Ελληνες μια δημοκρατία με ουσία και ποιότητα την οποία θα αντιλαμβάνονται καθημερινά.

Ακόμη αναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής, την οποία έθεσε ως προτεραιότητα, γιατί, όπως τόνισε, μόνο ένα πραγματικά αυτόνομο πολιτικό σύστημα μπορεί να θέτει το συμφέρον των πολλών πάνω από ιδιοτέλειες λίγων. Μόνο μια ανεξάρτητη πολιτική εξουσία, τόνισε, μπορεί να θέτει κάθε φορά το κοινό, το δημόσιο, πάνω από την πελατειακή σκοπιμότητα.

Ο ρόλος του κράτους

Στάθηκε επίσης στο ρόλο του κράτους και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων και τον περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και ήδη, όπως είπε, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο αριθμός μειώθηκε κατά 50%.

Επίσης αναφέρθηκε στα stage τα οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά εργασίας ως μέθοδοι μαθητείας και όχι ως εμπόριο ψυχών για την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας. Και εξήγγειλε ότι οι αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών θα γίνουν πράξη και η αρχή θα γίνει από όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο.



Read more...