Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το μισό ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προσχωρήσει στο «κόμμα Παπαδήμου»

Το μισό ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προσχωρήσει στο «κόμμα Παπαδήμου»
Τρεις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο Λουκάς Παπαδήμος εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και όσα πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί και επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρώτος και καλύτερος στη μακρά λίστα των πολιτικών που στηρίζουν το «κόμμα» Παπαδήμου είναι ο τέως πρωθυπουργός- και ωσονούπω και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έχει πολλάκις εκφράσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, έχοντας εκφράσει και εγγράφως την απόφασή του να στηρίξει την προοπτική παράτασης του «ορίζοντα» της κυβέρνησης μέχρι το 2013.

Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να προτείνει, μάλιστα, και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το «προφίλ» που ο κ. Παπαδήμος θεωρήσει αναγκαίο για τις αναγκαίες και μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Την επιμήκυνση του πολιτικού βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει ζητήσει επανειλημμένως και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Απαιτείται σταθερότητα και πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα, ενώ με τις εκλογές χάνεται πολύτιμος χρόνος», τόνισε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Σε άμεση αναφορά του στην κυβέρνηση Μόντι, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε: «Αποφασίσατε να δώσετε χρόνο στον Μόντι μέχρι το 2013. Και εμείς έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερο περιθώριο, έξι με επτά μηνών, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Έστω και αν η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τώρα, ζητούσε εκλογές, δεν νομίζω ότι θα τις θέλει ακόμη, μετά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, ζήτησε επίσης «παράταση» της κυβέρνησης ενώ εισηγήθηκε για όσους αφοσιωθούν στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστούν από το άγχος της επανεκλογής τους και να μην κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εκλογές.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται αύριο σε κυριακάτικη εφημερίδα, η κυρία Διαμαντοπούλου τάσσεται εκ νέου υπέρ του Λουκά Παπαδήμου εφόσον μετά τις εκλογές προκύψει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.
«Εφόσον προκύψει συνεργασία κομμάτων, δεν θεωρώ ότι προσφέρει η αλλαγή πρωθυπουργού», λέει η κ. Διαμαντοπούλου ενώ υπογραμμίζει ότι τυχόν συγκυβέρνηση θα πρέπει να γίνει στη «βάση προγραμματικής σύγκλισης και όχι deal εξουσίας».

Παράλληλα, μόλις πριν τρεις ημέρες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», υπογράμμισε την ανάγκη μη εκλογών σ' αυτήν τη φάση. «Θα ήταν καλό αν δινόταν περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε διά της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα ότι «εάν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, εξαρτάται από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί δηλαδή ο κ. Αντώνης Σαμαράς να δηλώνει ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ανοίγει ο χρόνος για εκλογές, ωστόσο οι σοβαρές «εκκρεμότητες» παραμένουν και πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφωνηθέντα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Την ίδια ώρα, στην γραμμή των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν Παπαδήμο για πρωθυπουργό μέχρι το 2013, κινούνται και αρκετοί υφυπουργοί και βουλευτές.

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν κείμενο με το οποίο ζήτησαν τη παράταση της θητείας Παπαδήμου, ούτως ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής υπονόησε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης συνιστά νέα απόφαση των κομμάτων που τη στηρίζουν.

«Έχουμε πει: οι εκλογές είναι ζήτημα των κομμάτων. Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Για να λήξει αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση. Αυτό έχει έναν χρονικό ορίζοντα. Τώρα, αν υπάρχει θέμα παράτασης, αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Είναι των κομμάτων που την απαρτίζουν. Δηλαδή, θα είναι μια νέα συμφωνία», είπε με νόημα ο κ. Καψής.

Εμείς δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα είναι μια νέα συμφωνία ή αν με τις εκλογές ο Λουκάς Παπαδήμος
θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή μετά… πολλών επαίνων. Γνωρίζουμε όμως ότι στην παρούσα στιγμή, το μισό ΠΑΣΟΚ, όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους, είναι έτοιμο να «προσχωρήσει» στο «κόμμα Παπαδήμου».


Γωγώ Κυριαζή
http://newpost.gr

Read more...

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας

«Για να ξαναγίνει ανταγωνιστική»


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η οικονομία της χώρας θα είχε περισσότερες πιθανότητες να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

«Δεν μιλώ για αποκλεισμό της Ελλάδας» από την ευρωζώνη, είπε ο Φρίντριχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, «αλλά να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα αποχώρησης τα οποία δεν θα μπορούσε να τα αρνηθεί» εξήγησε.

«Εκτός της νομισματικής ένωσης οι πιθανότητες να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα είναι σίγουρα μεγαλύτερες από το αν μείνει στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός ο οποίος πρόσκειται στη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία.

Τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του δεύτερου πακέτου εξέφρασε και ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, μέλος του CDU και μέλος της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. «Έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020» είπε ο βουλευτής, που υποστηρίζει το δεύτερο πακέτο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναμένεται ότι την Δευτέρα θα πάρει την έγκριση από τους βουλευτές του Μπούντεσταγκ για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρχές Ιανουαρίου η Μέρκελ είχε εκφράσει την πρόθεσή της να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ υπό τον όρο ότι θα εφαρμόσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έδειξαν πως πρόκειται να στηρίξουν το πακέτο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Αλλάζουν όλα στις μεταθέσεις των ενστόλων

Αλλάζουν όλα στις μεταθέσεις των ενστόλων
Ριζικές αλλαγές που φιλοδοξούν να διασφαλίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία, αλλά και την αξιοπρέπεια του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταθέσεων περιλαμβάνει σχέδιο υπουργικής απόφασης που έστειλε χθες για εσωτερική διαβούλευση στα Γενικά Επιτελεία και τις μονάδες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης.


Βασικός πυρήνας της απόφασης είναι «η πλήρης διαύγεια» των επιλογών, ώστε η αξιοποίηση των αντικειμενικών υπηρεσιακών και κοινωνικών κριτηρίων που επέβαλαν ο νόμος και η αντίστοιχη απόφαση του 2010 να μεγιστοποιείται, αλλά και «να διασφαλίζεται το ένστολο στέλεχος από τις... σειρήνες των εκδουλεύσεων από οποιονδήποτε», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Ραγκούση. Παράλληλα διασφαλίζονται πλήρως οι έχοντες κοινωνικούς λόγους με κατ' εξαίρεση μετάθεση όπως και οι έχοντες σύζυγο ένστολο στο θέμα της συνυπηρέτησης.

Ακόμα βάζει τέρμα στη λογική του «τσαντιριού» για τις οικογένειες των στρατιωτικών, όπως επισημαίνεται, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου 6 μεταθέσεων σε μια 25ετία μακριά από τον τόπο καταγωγής και μετά τοποθέτηση στον τόπο προτίμησης.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν, όπως λένε συνεργάτες του κ. Ραγκούση, στην ανακούφιση των στελεχών σε αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο και αφού είναι αδύνατο να γίνουν αυξήσεις μισθών.

Παρότι διατηρούνται οι σημαντικές αλλαγές της προηγούμενης απόφασης (μοριοδότηση, αιτιολόγηση, ενδικοφανής προσφυγή, κοινωνικά κριτήρια, καθιέρωση Συμβουλίων μεταθέσεων ex officio κ.λπ.), οι καινοτομίες της νέας απόφασης έχουν, αναλυτικά, τρεις κατευθύνσεις:

Με «προκήρυξη» δημοσιοποιούνται μέχρι 10/11 στους στρατιωτικούς οι κενές θέσεις στρατιωτικών ανά βαθμό, ειδικότητα και μονάδα που πρέπει να καλυφθούν κάθε έτος με μεταθέσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών, όπως και τα μόρια κάθε κριτηρίου. Οι δηλώσεις - επιθυμίες των στρατιωτικών γίνονται μέχρι 31/1.

Η κάλυψη των θέσεων γίνεται από τα ex officio συγκροτημένα Συμβούλια με μοριοδότηση - μέσω αντικειμενικών επαγγελματικών και κοινωνικών κριτηρίων - γνωστών σε όλους. Οι πίνακες με τους υπό μετάθεση στρατιωτικούς πλήρως αιτιολογημένοι και με αναλυτικά όλα τα μόρια όλων όσων συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής, κοινοποιούνται αμελλητί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους ενδιαφερομένους μέχρι 31/3 μαζί με πίνακα και όσων δεν μετατίθενται, με αιτιολογία ώστε είναι στη διάθεση καθενός για σύγκριση, αλλά και αξιοποίηση της υπάρχουσας διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής που η νέα υπουργική απόφαση ενισχύει επ' ωφελεία του προσφεύγοντος.

Μετά την εκδίκαση τυχόν προσφυγών σε 5 ημέρες και αφού υπάρξει αιτιολογημένη απάντηση, ορίζεται ότι οι μεταθέσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εξής περιορισμός επ' ωφελεία του στρατιωτικού: για διάστημα 25 ετών συνολικής υπηρεσίας καθορίζεται για κάθε στέλεχος ανώτερο όριο μεταθέσεων οι έξι μεταθέσεις, εκτός του δήμου με εξαίρεση των περιφερειακών ενοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης στους οποίους υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους.

Προβλέπεται επίσης ότι μετά την παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μπορεί να μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική - για την υπηρεσία - μετάθεση πέραν των κανονικών θέσεων, όσων έχουν κοινωνικούς λόγους οι οποίοι προσδιορίζονται ακριβώς στον υπάρχοντα νόμο 3883/2010 (πολύτεκνοι, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, πάσχοντες από δυσίατα νοσήματα, ύπαρξη τέκνων με αναπηρία κ.λπ.). Μοναδική εξαίρεση μη μετάθεσης είναι τυχόν σοβαρός επιχειρησιακός λόγος που όμως διαπιστώνεται, βάσει υπηρεσιακών εισηγήσεων, από τον ίδιο τον υπουργό.

Υποχρεωτική καθίσταται - για την υπηρεσία - και η συνυπηρέτηση ένστολων συζύγων ή και ένστολο με δημόσιο υπάλληλο ανεξαρτήτως μορίων, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό γίνεται με βελτίωση υπαρχουσών διατάξεων, όπως βελτίωση γίνεται και στους όρους για αμοιβαία μετάθεση. Ανάλογη ρύθμιση εξασφαλίζει ουσιαστικά μη μετάθεση ή μετάθεση σε κοντινή απόσταση (μέχρι 100 χλμ.) ένστολου γονέα παιδιού που φοιτά στη Β' και Γ' Λυκείου για να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση νοούνται και μονάδες άλλου κλάδου. Γονείς παιδιών με αναπηρία 67%, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, διαζευγμένοι κ.λπ. έχουν προτεραιότητα σε μετάθεση.


Πηγή: tanea.gr
http://newpost.gr
Read more...

ΠΑΣΟΚ: Η "φτώχεια" φέρνει γκρίνια...

Λεφτά ούτε για δείγμα…



Σε παράγοντα που θα κρίνει τις εσωκομματικές εξελίξεις αναδεικνύεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη ημέρα στο κόμμα όλα δείχνουν πως θα επισκιάζεται από την προσπάθεια να «σταθεί όρθιο» οικονομικά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περικοπές, διακοπές συνεργασιών και ελέγχους. Το κόμμα που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας (αν δεν τα έχει ξεπεράσει…) πρόκειται να έρθει αντιμέτωπο με τους εργαζόμενούς του από την επόμενη εβδομάδα, ενώ Παπανδρεϊκοί φέρονται να ζητούν ρύθμιση των χρεών από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ανάμεσα στους εργαζόμενους και απειλούν με κινητοποιήσεις στην καρδιά των εσωκομματικών εξελίξεων, φαίνεται ότι ήταν η κατάσταση δύο συναδέλφων τους οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκαν να επισκεφτούν τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων, αφού έχουν να πληρωθούν από το κόμμα περισσότερο από πέντε μήνες. Προκειμένου να τους βοηθήσουν οργανώθηκε σχετικός έρανος στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Έτσι πλέον το σύνολο των εργαζομένων σκέφτεται την επόμενη εβδομάδα που έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – πιθανώς χωρίς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου – να… κατεβάσουν ρολά στο κτίριο της Ιπποκράτους.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ισχυρίζονται πως ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη των κομμάτων πριν την αποχώρησή από το υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά των βενιζελικών δηλώνεται πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, την ώρα που ο ίδιος είναι ο βασικός διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος. Ο λεγόμενοι προεδρικοί αντιτείνουν πως η μη ρύθμιση των χρεών συνδέεται με την επιθυμία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να μην αναδειχθεί ο νέος αρχηγός από τη βάση του κόμματος, αλλά από κάποιο κομματικό όργανο, είτε την Εθνική Συνδιάσκεψη, είτε το Συνέδριο.

Σε αυτή την «κόντρα» όπως εξελίσσεται, χωρίς να παρεμβαίνουν εμφανώς οι επικεφαλείς των δύο πλευρών, η πλευρά του κ। Βενιζέλου έχει την υποστήριξη των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δείχνουν να μην έχουν διάθεση να εργαστούν για τις πανάκριβες εσωκομματικές εκλογές από τη βάση του κόμματος. Κι αυτό γιατί όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά επίσης οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρουν ελάχιστους πια στη χώρα και οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η όλοι διαδικασία, με τις αναμενόμενες αντιδράσεις που θα συνοδευτεί, θα είναι «πολύ κακό για το τίποτα»...
protothema.gr

Read more...

Οι Βενιζελικοί φοβούνται ότι ο Μπένι μπορεί να γίνει… Ντόρα!



Οι Βενιζελικοί φοβούνται ότι ο Μπένι μπορεί να γίνει… Ντόρα!
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Βενιζελικό στρατόπεδο. Ενώ ο ίδιος ο Βενιζέλος από χθες διαμηνύει ότι ακόμα και αν είναι ο μόνος υποψήφιος θα ζητήσει η εκλογή να γίνει από τη βάση, βουλευτές και στελέχη του δικού του κλίματος, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αναγκαιότητα η εκλογή του νέου Προέδρου να γίνει από άλλο εκλογικό σώμα.

Επικαλούμενοι την δύσκολη κατάσταση, προτείνουν ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να παρακαμφθεί το καταστατικό και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προέλθει από ένα διευρυμένο Συνέδριο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο τρόπος εκλογής είναι μέσον και όχι σκοπός.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται βουλευτές και στελέχη φίλα προσκείμενα στον Ευ. Βενιζέλο, ενώ η σχετική επιχειρηματολογία δημοσιοποιήθηκε από την κοινή επιστολή των επτά υφυπουργών, των κ. Μάρκου Μπόλαρη, Θάνου Μωραΐτη, Μανώλη Οθωνα, Γιάννη Δριβελέγκα, Γιώργου Πεταλωτή, Φίλιππου Σαχινίδη και Σωκράτη Ξυνίδη, οι οποίοι θεωρείται βέβαιο ότι θα ταχθούν στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών.

Ορισμένοι όμως συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, εκτιμούν ότι με δεδομένες τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων για τις οποίες δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου ενδεχομένως να γίνει μπούμερανγκ.

Να δημιουργήσει δηλαδή την εντύπωση ότι ο Βενιζέλος φοβάται την εκλογή από τη βάση, κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα στον υπουργό Οικονομικών.

Οι ίδιοι (συνεργάτες) προτείνουν στον Βενιζέλο να επέμβει προσωπικά για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο μη προσφυγής στη βάση, φοβούμενοι ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να υπάρξουν συνειρμοί και συσχετίσεις με την πορεία της… Ντόρας στην εσωκομματική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2009.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Πότε οι φοροφυγάδες θα οδηγούνται στη φυλακή...



Εντολή να προχωρήσουν οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα σε μηνυτήριες αναφορές κατά φοροφυγάδων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, σε μια νέα προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που βρίσκεται και πάλι εκτός ελέγχου.
Πότε οι φοροφυγάδες θα οδηγούνται στη φυλακή

Σε κατ'...

επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε στο ΣΔΟΕ, τη διεύθυνση ελέγχου, τις εφορίες, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις που οι φορολογικές παραβάσεις θεωρούνται κακούργημα ή πλημμέλημα.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι:

α) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, η Περιφερειακή Δ/νση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αθηνών του ΣΔΟΕ και όλες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής υποβάλλουν άμεσα στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μηνυτήρια αναφορά για φορολογικά αδικήματα. Οι μηνυτήριες αναφορές θα απευθύνονται πλέον προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας δια του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

β) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι Περιφερειακές Δ/νσεις ΣΔΟΕ, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ΣΔΟΕ και οι Δ.Ο.Υ. της λοιπής χώρας αποστέλλουν άμεσα με φαξ τις μηνυτήριες αναφορές στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να τους δοθούν σχετικές οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο παραβάσεων που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής φύσεως, υποβάλλεται χωριστή μηνυτήρια αναφορά για κάθε ένα από αυτά. Αντίθετα, όταν διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν ποινικό αδίκημα πλημμεληματικής φύσεως, αρκεί η υποβολή μίας μηνυτήριας αναφοράς για όλα τα διαπιστωθέντα πλημμελήματα ανά είδος φόρου ή προστίμου.

Εφιστάται, επίσης, η προσοχή ως προς το χρόνο υποβολής των μηνυτήριων αναφορών και ειδικότερα για τα αδικήματα κακουργηματικής φύσεως, όπου απαιτείται η άμεση υποβολή αυτών με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες αρχές για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η αποστολή των παραπάνω αναφορών στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Διεύθυνση Ελέγχων - Τμήμα Δ΄ για έλεγχο και διαβίβαση στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

- Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (απόκρυψη εισοδήματος ανά διαχειριστική περίοδο) και αποφυγή πληρωμής Φόρου Πλοίων, α) άνω των 150.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008 και β) άνω των 15.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 και εφεξής.

- Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, α) άνω των 75.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008, β) άνω των 3.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 έως 29/9/2010 και γ) ανεξαρτήτως ποσού για αδικήματα που τελέστηκαν από 30/9/2010 και εφεξής.

- Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, α) άνω των 150.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 13/12/2005 έως και 4/8/2008, β) άνω των 3.000 €, για αδικήματα που τελέστηκαν από 5/8/2008 έως 22/4/2010.

- Έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση τέτοιων στοιχείων, ανεξαρτήτως της αξίας των εν λόγω φορολογικών στοιχείων.

- Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση των προβλεπόμενων από το Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) στοιχείων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, εφόσον ο υπόχρεος εμπίπτει στις διατάξεις περί αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, για αδικήματα που τελέστηκαν από 1/6/2010 και εφεξής.

Πρόσθετα απαιτείται και η άμεση κοινοποίηση στην αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και Ελεγκτικά Κέντρα των πιο πάνω αναφορών.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις σε περιπτώσεις που οι ελεγκτικές υπηρεσίες (ΔΟΥ και Ελεγκτικά Κέντρα) έχουν ενδείξεις ή υπόνοιες απόπειρας ή διάπραξης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή των βασικών αδικημάτων, αποστέλλουν αναφορές απευθείας και χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή με κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Διεύθυνση Ελέγχων.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σχετικά με το αίτημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομισθούν στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο από τους οφειλέτες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα δικαιολογητικά έως και την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο...

newsbomb.gr



Read more...

Κι άλλον υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πλην του Ευ.Βενιζέλου, θέλει ο Θ.Πάγκαλος

«Αιφνιδιάστηκα από τη σύμπραξη»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπέρ περισσότερων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τάσσεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι αιφνιδιάστηκε από τη σύμπραξη Βενιζέλου - Λοβέρδου.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι περίμενε πως θα υπήρχε και υποψήφιος από την κίνηση Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι κανένα πρόσωπο, ως νέος αρχηγός, δεν πρόκειται να σώσει την κατάσταση, εάν δεν γίνουν δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, κάτι που ζητάει και ο λαός.

Για το μνημόνιο 2 είπε ότι έπρεπε να ψηφισθεί για να σωθεί η χώρα, αν και ενοχλήθηκε από τις παρεμβάσεις στα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα. Πάντως, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μάς σώζει από την χρεοκοπία, στην οποία οι ίδιοι οδηγήσαμε τη χώρα».

Μιλώντας για τα αντιγερμανικά αισθήματα στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών έχουν γίνει αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης».

Αναφορικά με τη δήλωση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδη, για την υπάρξη βουλευτή ο οποίος φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ ο κ. Πάγκαλος είπε πως «όταν δεν μπορείς να δώσεις όνομα, τότε δεν το λες».

«Γιατί λέμε ένα γεγονός χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε;» διερωτήθηκε και έστρεψε τα πυρά του και κατά του προέδρου της Επιτροπής για τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών «πόθεν έσχες», Βαγγέλη Αργύρη, για τον οποίο είπε ότι είναι «εντελώς ακατάλληλος για να είναι πρόεδρος αυτής της επιτροπής».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στέλνουν Γερμανούς εφοριακούς για να... στελεχώσουν τις ελληνικές υπηρεσίες!









Στέλνουν Γερμανούς εφοριακούς για να... στελεχώσουν τις ελληνικές υπηρεσίες!
Περισσότερα από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών πρoτίθενται να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Wirtschafts Woche», το οποίο θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Το περιοδικό επικαλείται τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, ο οποίος εξηγεί ότι βασικό κριτήριο αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας - κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά -, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.

Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση.

«Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία», επισημαίνει.

Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Με αιφνιδίασε η σύμπραξη Βενιζέλου - Λοβέρδου...



Όχι στην επιστροφή των διαγραφέντων...
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσε να συγκρατηθεί . Έψαχνε να βρει, κομψούς τρόπους για να τα χώσει στο Μπενυτο. Και τα κατάφερε. "Είναι λάθος ο τρόπος που ο Βενιζέλος διεκδίκησε την υποψηφιότητα του".
Ηταν η... πρώτη ρουκέτα του Παγκαλου . Η δεύτερη ανάμεσα σε ειρωνείες καλοστημένες - που θα μπορούσε κανείς να τις παρατηρήσει με δεύτερη ανάγνωση -, αφορούσε τον πολιτικό έρωτα ανάμεσα στο Μπενυτο και το Λοβέρδο. " Με αιφνιδίασε η σύμπραξη Βενιζέλου - Λοβερδου ".
Το γεροντοφρικιο - το βιολί του - άρχισε να λέει για τα λάθη του Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να εξυψώσει τον Βενιζελο.
Βρήκε τον άνθρωπο. "Εδω που φτάσαμε δεν μας σώζει ένα πρόσωπο ", είπε φτύνοντας διακριτικά το Βενιζελο.
Για δε τους υπαινιγμούς σε βάρος του Παπανδρέου, είπε "κι εγω αν ήμουν αρχηγός θα έκανα τα ίδια λάθη η και περισσοτερα. Γιατί αυτές οι δομές που υπάρχουν στο σύστημα εγκλωβίζουν το κάθε αρχηγό".
Ο υστερικός Αναγνωστάκης - έχοντας προηγηθεί, όπως ηδη σας είπαμε και το επεισόδιο με τον Αργύρη - δεν επέμενε και πέρασε στην ερώτηση για τις διαγραφες.
Και εδώ ο Πάγκαλος απάντησε απόλυτα προσαρμοσμένος στη γραμμή Παπανδρέου: Το "Όχι" ήταν επιλογή λαϊκισμού . Αυτοί που έκαναν αυτή την επιλογή είναι σαν να διάλεξαν άλλο κόμμα . Δεν μπορεί να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ...



Read more...

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του PSI

Αισιοδοξία για το ποσοστό συμμετοχής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
To 75% είναι το κρίσιμο ποσοστό, που θα κρίνει την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και περιλαμβάνει ομόλογα και δάνεια προς ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ), διάρκειας έως το 2057 και συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο), οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, με τα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΙΙF να εκφράζουν αισιοδοξία για υψηλό ποσοστό συμμετοχής και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

Οι όροι της πρότασης του PSI

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «εάν λιγότερο από το 75% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο PSI προσφέρονται έγκυρα για ανταλλαγή και η Ελληνική Δημοκρατία δε λαμβάνει συναινέσεις που θα της επέτρεπαν να ολοκληρώσει την προτεινόμενη ανταλλαγή αναφορικά με τα ομόλογα που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο PSI και αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 75% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο PSI, η Ελληνική Δημοκρατία δε θα προβεί σε οποιαδήποτε από τις συναλλαγές που περιγράφονται ανωτέρω.»

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

1) Η Ελληνική Δημοκρατία θα προσφέρει καλύτερους όρους στους ομολογιούχους,

2) το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους θα είναι υψηλότερο από 53,5% και ίσως θα μπορούσε για παράδειγμα να ανέλθει στο 70% με 80%.

Το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης είναι το 66% κάθε ομολόγου. Αν το ποσοστό συμμετοχής στο PSI είναι 75%, τότε οι ρήτρες μπορούν να ενεργοποιηθούν ώστε η συμμετοχή όλων των ομολογιούχων να γίνει υποχρεωτική και να ανέλθει στο 100%.

Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά ξπεράσει το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Μεταξύ 75% με 90% η κυβέρνηση και η τρόικα θα λάβουν τις αποφάσεις που θα κρίνουν απαραίτητες, δηλαδή αν ενεργοποιήσουν τις ρήτρες.

Τον Απρίλιο τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο

Η πρόσκληση του Ελληνικοί Δημοσίου αφορά κατ' αρχάς τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 177 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο, κυρίως το αγγλικό, θα ανταλλαχθούν στις αρχές Απριλίου (5-6), ενώ για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε αυτά τα χρεόγραφα υπάρχουν ήδη ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Σε κάποια από αυτά (κυρίως προ του 2004), το ποσοστό με το οποίο ενεργοποιούνται είναι το 66% και σε άλλα το 75%.

Ένας από τους κινδύνους που υπάρχουν στην ομαλή εκτέλεαη του PSI, είναι όσοι θα θελήσουν να μείνουν εκτός της διαδικασίας (hold-outs) να σχηματίσουν το κρίσιμο ποσοστό σε κάθε ομόλογο (για παράδειγμα το 25%) με το οποίο θα μπλοκάρουν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όσοι ομολογιούχοι αποφασίσουν να μην συμμετέχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έχουν ασφαλίσει τις θέσεις τους μέσω των CDS, οπότε αν το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό να πληρωθούν από τα ασφάλιστρα.

Οι λεπτομέρειες του PSI και η ρήτρα ΑΕΠ

Οι ομολογιούχοι με έδρα τις ΗΠΑ δεν θα λάβουν -έως- 2ετούς διάρκειας ομόλογα του EFSF, αλλά μετρητά, που αντιστοιχούν στο ποσό που απορρέει από την πώληση τους.

Από τα ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ του EFSF που θα δοθούν στους ιδιώτες, η μία σειρά, ύψους 15 δισ. ευρώ λήγει στις 12 Μαρτίου 2013 και η δεύτερη ύψους επίσης 15 δισ. ευρώ στις 12 Μαρτίου 2014. Το επιτόκιο τους θα καθοριστεί κατά την έκδοση τους.

Επίσης. ο EFSF θα χρηματοδοτήσει με εξάμηνα γραμμάτια μηδενικού επιτοκίου ποσό 5,5 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους ανεξόφλητους τόκους των ομολόγων που ανταλλάσσονται οι οποίοι έχουν προκύψει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Οι «τίτλοι ΑΕΠ» είναι χρηματοικονομικά εργαλεία χωρίς κεφάλαιο. Η ονομαστική τους αξία έως το 2024 είναι ίση με την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων (63 δισ. ευρώ σε χρέος 200 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο επιτόκιο που θα έχουν, όταν ξεκινήσουν οι πληρωμές από το 2015 είναι 1%, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτοί οι τίτλοι δεν αποτελούν νέο, επιπλέον χρέος.

Η απόδοση τους εξαρτάται από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που δεν έχει ακόμα καθορισθεί και το ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ (πραγματικό ΑΕΠ+πληθωρισμός).

Οι αποταμιευτές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει τονίσει ότι αν και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων δεν θα εξαιρεθούν από το PSI, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα βρεθεί ένα τρόπος για να καλυφθούν οι αποταμιευτές, χωρίς να διευκρινίζεται ποια μορφή θα έχει αυτή κάλυψη (φορολογική, χρηματική ή άλλη), ποιο όριο (100.000 ευρώ ή παραπάνω) και αν θα αφορά στις αγορές αυτών των τίτλων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, καθώς μπορεί να εγείρει θέματα «προνομιακής μεταχείρισης» κάποιων ομολογιούχων σε σχέση με τους υπολοίπους, παραβιάζοντας την αρχή του pari passu και ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Όταν λέμε πρωτογενή αγορά, εννοούμε κατά την διάθεση αυτών των τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, όταν δηλαδή οι τιμές τους ήταν πολύ κοντά στο ακέραιο (100%) ή στη δευτερογενή αγορά, όπου θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογο στο 30% της ονομαστικής του αξίας και να διεκδικεί τώρα να αποπληρωθεί στο 100%, καταγράφοντας μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη.

Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 3,3 δισ. ευρώ περίπου. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 11.000, εκ των οποίων οι 8.500 έχουν χρεόγραφα αξίας έως 100.000 έκαστος.

Η αξία των ομολόγων που αγοράσθηκαν πρωτογενώς υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ και στη δευτερογενώς έως 2 δισ. ευρώ.

Εξαίρεση από το PSI ή να διασφαλισθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τις ζημίες από τους φόρους τους, ζητεί με επιστολή της στον πρωθυπουργό η Euroshareholders, ένωση που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων στην ΕΕ και εκτιμάται ότι κατέχει το 1% του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επανέρχεται ο Ρέσλερ κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στην Ελλάδα

«Και έπειτα περνούσαν πάλι μήνες...»


Ο κ. Ρέσλερ προέβλεψε τυφώνα στην Ελλάδα «αν είναι τελείως χρεοκοπημένη» (φωτ. αρχείου)
Ο κ. Ρέσλερ προέβλεψε τυφώνα στην Ελλάδα «αν είναι τελείως χρεοκοπημένη» (φωτ. αρχείου)


Αθήνα
Επιμένει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στις δηλώσεις του για την κρίση στην Ελλάδα και την αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε ομιλία του στην Νομική Σχολή Buccerius, στο Αμβούργο, ο κ. Ρέσλερ προειδοποίησε ότι «αν η Ελλάδα είναι τελείως χρεοκοπημένη, τότε οι διαμαρτυρίες που βιώνουμε αυτή την εποχή στην Αθήνα αποτελούν απλώς μια αύρα. Θα ακολουθήσει τυφώνας».

Ο κ. Ρέσλερ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τηνΕυρωζώνη, ούτε προτίθεται να εξέλθει οικειοθελώς.

«Υπάρχει στην Ελλάδα φορολογική νομοθεσία, μόνο που δεν εφαρμόζεται», τόνισε ο κ. Ρέσλερ και επανέφερε το ζήτημα της διαφωνίας του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η απάντηση που έδινε η Αθήνα στο ερώτημα πότε θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις ήταν «σε δύο βδομάδες», είπε ο Γερμανός υπουργός και προσέθεσε: «Και έπειτα περνούσαν πάλι μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα, έχει συμβάλει στο να ψυχραθούν οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου».

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι σχέσεις του με τον κ. Χρυσοχοΐδη θα βελτιωθούν, όπως θα βελτιωθούν, είπε, και οι σχέσεις του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την πίεση που της ασκήθηκε από τους Φιλελευθέρους του κ. Ρέσλερ, προκειμένου να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Γιοάχιμ Γκάουκ για τη θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας.

Η διαμάχη μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και του Φίλιπ Ρέσλερ ξέσπασε όταν ο Γερμανός αντικαγκελάριος κατηγόρησε τον Μιχ.Χρυσοχοΐδη -χωρίς να τον κατονομάσει- ότι κωλυσιεργούσε σε θέματα ανάπτυξης. Ακόμη, είπε ότι «δεν θα δεχτούμε άλλους εκβιασμούς» και ότι χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα.

Απαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα είπε ο κ. Ρέσλερ, διαψεύδοντας «ρητά και κατηγορηματικά» τον Γερμανό αντικαγκελάριο λέγοντας ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του για θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, καθώς αυτά είναι αρμοδιότητα της τρόικας.

Στήριξη στον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρείχε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο «να κοιτάξει άλλους τρόπους για επιρροή και ψήφους και να μην καλλιεργεί μύθους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστροφή... 12 χρόνια πίσω διαπιστώνει ο Economist στην Ελλάδα

«Μέτρηση... Προυστ»


Οπισθοδρόμηση στο 2000 για την Ελλάδα μετρά το «ρολόι» του Economist
Οπισθοδρόμηση στο 2000 για την Ελλάδα μετρά το «ρολόι» του Economist (Φωτογραφία: Associated Press )


Λονδίνο
Η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει γυρίσει τη χώρα 12 χρόνια πίσω, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «μέτρηση... Προυστ» του Economist που αποτιμά επτά βασικές οικονομικές παραμέτρους. «Επιστροφή στο χρόνο», αν και μικρότερη, και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Οι συντάκτες του περιοδικού «εισάγουν» τον... λογοτεχνικής έμπνευσης δείκτη Προυστ (αναφορά στον Γάλλο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, το γνωστότερο έργο του οποίου ήταν το Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο) που ουσιαστικά έχει τρεις ομάδες συνισταμένων: Η πρώτη αποτελείται από την περιουσία των νοικοκυριών, την τιμή των μετοχών και χρεογράφων και την τιμή κατοικιών, η δεύτερη από την ετήσια παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση και η τρίτη από τους πραγματικούς μισθούς και την ανεργία.

Βάσει αυτών, λοιπόν, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη «επαναφορά», γυρίζοντας κατά 12 χρόνια στο 2000.

Οι υπόλοιποι «υπερχρεωμένοι» της Ευρωζώνης -Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία- έχασαν μεταξύ επτά και δέκα χρόνων. Η Γαλλία έχει χάσει κάτι λιγότερο από έξι χρόνια και η Γερμανία λίγο περισσότερο από δύο. Εκτός Ευρωζώνης, οι μεν ΗΠΑ έχουν χάσει δέκα χρόνια και η Βρετανία οκτώ.

Όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι δείκτες που καταγράφουν περισσότερο την κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχουν καταγράψει μεγαλύτερη υποχώρηση: Ιδιαίτερα η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με το περιοδικό.

Το πραγματικό εισόδημα γύρισε «μόλις» έξι χρόνια πίσω.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πράσινο φως από το ΣτΕ σε ανοικτά φαρμακεία Σάββατο-απογεύματα, ως έχουν οι εφημερίες

Προσφυγή φαρμακοποιών για το ωράριο

Εν μέρει δεκτή η προσφυγή των φαρμακοποιών
Εν μέρει δεκτή η προσφυγή των φαρμακοποιών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, σύμφωνα με απόφαση αναστολής του τέταρτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, με την ίδια δικαστική απόφαση παραμένει ως έχει το καθεστώς των διανυκτερεύσεων και των εφημεριών.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ζητάει να ακυρωθεί και να ανασταλεί η από 9.11.2011 εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της από 7.10.2011 υπουργικής απόφασης, η οποία απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων σε εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποβάλλουν δηλώσεις ένταξης στις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν εν μέρει δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών. Συγκεκριμένα, οι δικαστές απέρριψαν την αίτησή τους, ως προς το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν να μην λειτουργούν τα φαρμακεία τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση των φαρμακοποιών ως προς το σκέλος που ζητούσαν να μην είναι ανοικτά όλα τα φαρμακεία κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες, αλλά να τηρείται ο σχετικός κατάλογος. Το ΣτΕ ανέστειλε την προσβαλλόμενη εγκύκλιο και απόφαση, καθώς δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο σχετικό νόμο για τη λειτουργία όλων των φαρμακείων κατά τις διανυκτερεύσεις και τις εφημερίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το προξενιό της Άννας...




...πάει με τον Κουβέλη, η Διαμαντοπούλου;...

Εδώ και πολύ καιρό ο τρόπος που μιλάει για το ΠΑΣΟΚ, είναι λίαν απαξιωτικός. Άρχισε με το "ΠΑΣΟΚ plus" και συνέχισε με προφητείες του τύπου "έκλεισε, ολοκλήρωσε τον κύκλο του", "δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ πλέον" κλπ.

Ταυτόχρονα έλεγε στους φίλους της πως σκέφτεται όχι μονό να μην βάλει υποψηφιότητα (τελευταία στο Mega το είχε χαρακτηρίσει αυτό γελοίο) για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε καν να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.

Τέτοια απογοήτευση!

Παράλληλα άρχισε να μιλάει με τον Φώτη Κουβέλη και... να μεθοδεύει την έξοδο της από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια καταρχήν συμφωνία που έχει κάνει με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ είναι να τεθεί επικεφαλής στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος...



Read more...