Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΑΘΗΝΑ

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που ρυθμίζει τα θέματα απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες...


Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημίωση ίση με το 25 % της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη δόμηση και την εκμετάλλευση ενώ περιλαμβάνει αλλαγές σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν καταρτισθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:


  • Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι εκτάσεων, από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός, υποχρεούνται να επιτρέπουν στα ακίνητά τους την εκτέλεση εργασιών που είναι αναγκαίες για την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αγωγού.
  • Περιορισμοί δόμησης: Ορίζονται συγκεκριμένες ζώνες ορισμένου πλάτους 5 μέτρων, δεξιά και αριστερά από τον άξονα του αγωγού και από το καλώδιο καθοδικής, εντός των οποίων απαγορεύεται η εκτέλεση ορισμένων εργασιών από τους ιδιοκτήτες, όπως ανόρυξη φρεάτων, φύτευση δένδρων, καθώς και ζώνες εντός των οποίων απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Για τους περιορισμούς αυτούς οι ιδιοκτήτες, ή κάτοχοι λαμβάνουν ως αντάλλαγμα το 25% της αγοραίας (εμπορικής) αξίας των εκτάσεων αυτών. Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δικαιούνται να προσφύγουν στο αρμόδιο κατά τόπο Μονομελές Πρωτοδικείο.
  • Περιπτώσεις που προκαλούνται ζημιές: Προβλέπεται η καταβολή στους δικαιούχους χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση που προκαλούνται ζημίες σε ακίνητα, η οποία ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
  • Χρησιμοποίηση δημοτικών-κοινοτικών εκτάσεων: Παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγού, για τις οποίες ωστόσο πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση.
  • Παραχώρηση χρήσης Αιγιαλού, Παραλίας-Υποθαλάσσια έργα: Παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης, στην εταιρεία, με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και ΥΠΕΚΑ, των δικαιωμάτων χρήσης τμημάτων αιγιαλού, παραλίας παρακείμενου θαλάσσιου χώρου και πυθμένα θάλασσας για την εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού και για την εκτέλεση κάθε είδους αναγκαίου έργου. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, πλέον προβλέπεται εύλογη αποζημίωση έναντι του δικαιώματος χρήσης.
  • Χρήση Λιμένα: Παρέχεται επίσης η δυνατότητα παραχώρησης στην εταιρεία ορισμένων χώρων του λιμένα, αναγκαίων για τη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού. Η παραχώρηση θα αποφασιστεί από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά ωστόσο από τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του ΓΕΝ και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτή η παραχώρηση θα γίνεται έναντι εύλογου ανταλλάγματος και για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η Συμφωνία Διέλευσης μεταξύ της εταιρείας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Απαλλοτριώσεις: Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι δυνατή η αναγκαστική απαλλοτρίωση κάθε μορφής έκτασης, μόνο εάν θεωρηθεί αναγκαία, για την εκτέλεση του έργου. Η απαλλοτρίωση επιτρέπεται μόνο υπέρ του Δημοσίου και τη σχετική δαπάνη φέρει η εταιρεία. Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες δικαιούνται να ασκήσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απαλλοτρίωσης.
Η Συμφωνία Διέλευσης θα καθορίσει θέματα όπως, τους όρους της διέλευσης, τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαδρομή, εγκατάσταση και κατασκευή του αγωγού και των λοιπών αναγκαίων εγκαταστάσεων, την εκμετάλλευση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.fimotro.
Read more...

NEA AΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που κατατίθεται προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του...


Πρόκειται για τη δεύτερη, μέσα σε δέκα ημέρες, πανεργατική κινητοποίηση που πραγματοποιούν τα συνδικάτα με το ίδιο αίτημα. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που προγραμματίζουν νέα πορεία διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, ζητούν από την κυβέρνηση να αποσυρεί το σχέδιο νόμου και να σταματήσει κάθε απόπειρα υποβάθμισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Της απευθύνουν, δε, προειδοποίηση ότι τυχόν «νομοθετική παρέμβαση για το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα θεωρηθεί αιτία σφοδρής αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα».

Εν τω μεταξύ, στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού και η συμφωνία για αυξήσεις ύψους 1,2% στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Read more...

Θερμό επεισόδιο Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου - Βάσως Παπανδρέου


nooz.gr
Με την πολιτική δέσμευση ότι είναι η τελευταία φορά που γίνεται ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων και με την κατάθεση των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τίθενται οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε στα πυρά των βουλευτών της Αντιπολίτευσης αλλά και της Βάσως Παπανδρέου περί νομιμοποίησης παράνομων προμηθειών των νοσοκομείων.

Η κ. Παπανδρέου κατά την συζήτηση των άρθρων 24 και 27 του νομοσχεδίου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης που αφορούν σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, δήλωσε την αντίθεσή της και εν τέλει τα καταψήφισε.

«Eρχόμαστε να νομιμοποιήσουμε παρανομίες που έχουν γίνει. Και το Κοινοβούλιο δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει παρανομίες. Μια αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει και ο Δ. Αβραμόπουλος και τότε το ΠΑΣΟΚ μίλησε περί σκανδάλου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την πάρει πίσω. Τώρα μας καλείτε να κάνουμε το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι βουλευτές να κόψουν μισθούς και συντάξεις ανθρώπων που δεν φταίνε για την σημερινή κατάσταση και να νομιμοποιούμε παρανομίες δισεκατομμυρίων», είπε η κ. Παπανδρέου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για νομιμοποίηση παράνομων δαπανών 1,6 δις που έγιναν το οκτάμηνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας αρνήθηκε με κατηγορηματικότητα ότι πρόκειται για νομιμοποίηση παρανομιών τονίζοντας πως «με αίσθημα ευθύνης φέρνουμε αυτή την ρύθμιση επειδή εξασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον», ενώ, όπως είπε δεν θα διαννοείτο ποτέ να καλέσει την εθνική αντιπροσωπεία να κάνει κάτι τέτοιο. Εξήγησε ότι με την ρύθμιση αυτή, πρώτον επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη έκπτωση που έχει ποτέ επιτευχθεί ποτέ αναφορικά με διακανονισμό χρεών (15%), δεύτερον ότι δεν αποτελεί λευκή επιταγή για πληρωμή αλλά πλαίσιο το οποίο λαμβάνεται υπόψη από τους παρέδρους και το Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο θα ελέγχεται το κάθε τιμολόγιο, τρίτον, τίθεται ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου των προμηθευτών ώστε οι προμήθειες να γίνονται στην χαμηλότερη τιμή μέσου όρου της Ευρώπης μέχρι να ευδοκιμήσουν οι διαγωνισμοί και τέταρτον - όπως είπε - «από δω και πέρα γυρίζουμε αυτή την σελίδα και ζητούμε να μας κρίνετε από τα αποτελέσματα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι έχουν αναμετρηθεί με τον χώρο της Υγείας μεγάλες προσωπικότητες και από τις δύο παρατάξεις για να προσθέσει ότι δεν είναι εκείνη η οποία σήμερα θα πει ότι θα βρεθεί λύση με ένα μαγικό ραβδί. «Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι προκλήσεις μεγάλες. Με αίσθημα όμως εντιμότητας κάνουμε αυτή την προσπάθεια και φυσικά όχι μόνον με αυτή τη ρύθμιση» τόνισε εκφράζοντας την βούληση και την ελπίδα ότι αυτή είναι η τελευταία φορά, που ρυθμίζονται χρέη νοσοκομείων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και στα άρθρα και στο σύνολό του.

Read more...

Ανοίγουν οι λογαριασμοί της Μayo για τη Siemens...


Το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού, στον οποίο έχουν κατατεθεί πέντε εμβάσματα της υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας Μayo την περίοδο 7/6/89- 21/11/ 1990 με αποδέκτη τη ΝΔ, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν διασύνδεση της off shore εταιρείας με τη Siemens ζητεί ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens με επιστολή του προς την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατέθεσε στην...
επιτροπή έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων, εκ των συνολικά 59 υπό έλεγχο, που σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Η έκθεση δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα για την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.
Η πενταμελής ομάδα εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά την αναζήτηση των παραστατικών δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.
Συνολικά εξετάσθηκαν στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για 10 από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος.
Στην έκθεση σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την περίοδο από το 1994 έως τον Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.
Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ. Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.
Την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για το Βρώμικο Χρήμα Γιώργος Ζορμπάς και ο Φόλκερ Γιούνγκ, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Υπερψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλής


protothema.gr
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, απάντησε στο σύνολο των πολιτικών ενστάσεων και επικρίσεων που δέχθηκε το νομοσχέδιο.

Στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε κάνοντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα»: «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο - και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, και στο επιχείρημα ότι το κράτος περιορίζεται μονάχα στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, ο υφυπουργός Εργασίας αντέταξε: «Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Read more...

Λοβέρδος: "Πρόκειται για ζήτημα των κoινωνικών εταίρων η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού"



Κάθε φορά που μιλάει αυτός ο άνθρωπος νοιώθουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να πεθαίνουν ένα ένα. Μιλώντας λοιπόν ο υπουργός Εργασίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, σε ερώτηση αν, εφόσον προκύψει συμφωνία των εταίρων για τις αυξήσεις, θα γίνει σεβαστή από την τρόικα, απάντησε πως έχει την αίσθηση ότι αν υπάρξει συμφωνία, το βάρος της μπορεί να είναι για την κυβέρνηση ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα απέναντι στην τρόικα. Ανέφερε δε για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του 13ου και του 14ου μισθού στους 12 μισθούς, πως η τρόικα δεν θέτει κάποιο θέμα, προσθέτοντας πως πρόκειται για ζήτημα των κοινωνικών εταίρων.

Τώρα τι από τα δύο ισχύει;

Λοιπόν γιατί δεν καλούν και έναν από την Τρόικα στα δελτία να μας λύσει τις απορίες βρε παιδί μου. Γιατί να βγαίνει απευθείας ο υπάλληλος και να μην βγαίνει ο "μεγάλος";


Read more...

Εκπρόσωπος εργαζομένων με καταθέσεις 9 εκατ. ευρώ!

Απίστευτο φαγοπότι στο Δημόσιο

protothema.gr
Λαβράκια για μία ακόμη φορά έβγαλε η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.

Το πάρτυ που είχε στηθεί με λεφτά του Δημοσίου φαίνεται να μην είχε τέλος από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2009 που παρουσιάστηκε σήμερα, με ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς να μοιάζουν απίστευτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε πρώην συνδικαλιστής του υπουργείου Πολιτισμού που διαχειριζόταν τις υπερωρίες και είχε καταθέσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ!

«Οργιο» γινόταν και με τις διάφορες επιτροπές. Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας μετείχε σε 31 επιτροπές, με το αζημίωτο φυσικά, ενώ διαπιστώθηκε ότι πλήθος επιτροπών συστήνονταν χωρίς να έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο!

Επίσης, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν 39 αναιτιολόγητες προεκλογικές προσλήψεις στην Κτηματολόγιο ΑΕ, καθώς και 25 συμβάσεις μίσθωσης έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου που υπεγράφησαν προεκλογικά, υπόθεση με «μαϊμού» άδειες φορτηγών στη νομαρχία Κιλκίς, καθώς και ένας γιατρός του ΕΣΥ που μετακινήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο πήρε μαζί του 440 φακέλους ασθενών!

Read more...

Έκτακτη σύσκεψη στo Μαξίμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις



ΠΑΓΩΜΑ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ

Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργών με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και...



... ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

Από τους κοινωνικούς εταίρους παρόν είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το μνημόνιο δανεισμού από την τρόικα.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι τόσο των συνδικαλιστικών όσο και των εργοδοτικών φορέων δείχνουν να προσανατολίζονται προς την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα προβλέπει αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό.


Read more...

Καταφέραμε να πάρουμε δάνειο ύψους 2 δις


Δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπεγράφη σήμερα, μεταξύ του αντιπροέδρου της ΕΤΕΠ Πλούταρχου Σακελλάρη και των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Είναι 25ετους διάρκειας με 7ετη περίοδο χάριτος και επιτόκιο από 2% έως 4%, ανάλογα με τη δόση που θα εκταμιεύεται κάθε φορά. Η πρώτη εκταμίευση που θα γίνει άμεσα είναι της τάξης των 600 εκατ. Ευρώ.

Είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί από την ΕΤΕΠ από το 1958, χαρακτηρίστηκε από τον υπ. Οικονομίας ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και ενθαρρυντικό μήνυμα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, η κίνηση αυτή αποτελεί σήμα προς την ξένη επενδυτική κοινότητα ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα και έχουμε δυνατότητες. Η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και είναι 8,4% με στόχο το 15% στο τέλος του χρόνου.
Κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σημείωσε ότι το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας ενώ μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία θα στηρίξει την έρευνα την επιχειρηματικότητα καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών των περιφερειών και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Το ένα δισ. θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό άξονα, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας με σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

i-reportergr
Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ολα έτοιμα για τις εξορύξεις στο Αιγαίο - Η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στο Αιγαίο

Με μεθοδικότητα και μεγάλη μυστικότητα, πρωτοφανή πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα, τα οποία, όμως, είναι στη λογική του Γιώργου Παπανδρέου «λίγα λόγια πολλά έργα», η ελληνική κυβέρνηση κινείται δραστήρια και με γρήγορους ρυθμούς στο θέμα που λέγεται εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Αιγαίου.

Ύστερα από πολύ καλή προετοιμασία που έγινε στο υπουργείο Χωροταξίας και Ενέργειας, έχει ετοιμαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στον Ιούλιο, για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και η ψήφισή του θα γίνει από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η περιοχή εντός των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει χωριστεί σε 42 «θαλάσσια οικόπεδα», σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, στο κεντρικό Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Στην κυβέρνηση έχουν παραδοθεί επικαιροποιημένοι χάρτες όλων αυτών των περιοχών, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν άκρως απόρρητοι. Αυτούς τους χάρτες είδε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν ταχύτατα στην εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό ήταν και το αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Αναπληρωτή Δημήτρη Δρούτσα και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και όχι η δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο ανακριβώς γράφεται ότι είναι ωκεανογραφικό, με δυνατότητες υποθαλάσσιων ερευνών, αλλά με δυνατότητες ερευνών επιφανείας.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα αρχίσει αμέσως η εκμετάλλευση των «θαλασσίων οικοπέδων», τα οποία θα ενοικιαστούν σε ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να εισρεύσουν πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία. Άλλωστε το μοντέλο αυτό θεωρείται επιτυχημένο και έχει δοκιμαστεί στη Νορβηγία, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Οι επικαιροποιημένοι χάρτες, (τους προηγούμενους δεν αξιοποίησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή) αποτυπώνουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ορισμένα από τα οποία είναι τριπλάσια εκείνα του Πρίνου.

Όλα αυτά σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Τι γίνεται, όμως, με τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Το i-R αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε επισημοποιήθηκαν, για ευνόητους λόγους, έγιναν, με άκρα μυστικότητα, τρία με τέσσερα «περάσματα» ερευνητικών πλοίων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ένα από τα πλοία αυτά ανήκει σε νορβηγική εταιρία, η οποία είναι ειδικευμένη στην έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Τα «περάσματα» έγιναν υπό τη διακριτική παρουσία πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

.i-reportergr.
Read more...

Παρέμβαση Παπανδρέου για Εργασιακό

Η ΓΣΕΕ προτείνει την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και αυξήσεις στο 1,2%- 1,5%- στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονται οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό και Εργασιακά. τόνισε ότι "μπαίνουμε σε βαθύ σκοτάδι". Πρόσθεσε, δε, ότι "το πιο ακραίο από τα μέτρα είναι η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που συνθλίβει τους φτωχούς της χώρας".

Συμφωνία στο Λιανεμπόριο

Παράλληλα, τη συμφωνία των εργαζομένων με τους εργοδότες στον κλάδο λιανικού εμπορίου για αυξήσεις στο 1% στα μισθολόγια, ανακοίνωσε- σε δηλώσεις του στο Reuters- ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι "θα υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση αύριο, θα είναι τουλάχιστον διετής", σημειώνοντας ότι η συμφωνία αφορά σε 780.000 εργαζομένους, σχεδόν τους μισούς ιδιωτικούς υπαλλήλους της Ελλάδας.

Σχετικά με το "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε: "Η κυβέρνηση μας είπε ότι εάν οι μισθοί αυξηθούν κατά περίπου 1%, τότε θα κανονίσουν ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την ΕΕ ή το ΔΝΤ".

Ξεκίνησε η επί των άρθρων συζήτηση του Ασφαλιστικού

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για "βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους", για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων".

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η "εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης".

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το ν/σ είναι "επιστημονικά ατεκμηρίωτο και ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα".

"Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;" αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο "επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση".

"Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;" ρώτησε τον υπουργό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος.

"Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;", αναρωτήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πίεση και εκ των έσω: "Να δούμε, στα περιθώρια των δυνατοτήτων, αυτήν την χρονική περίοδο, τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Πολύς κόσμος περιμένει την δική σας απόφαση", ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Τιμοσίδης, ενώ και ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως "δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί".

Read more...

Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ

nooz.gr/
Οι διατάξεις για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1/9/2010 περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Απογευματινά ιατρεία


Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα λειτουργούν στο εξής απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο θεσμός αυτός υπήρχε και σε παλιότερα νομοσχέδια και είχε εφαρμοστεί, αλλά με το νέο επεκτείνεται και διαφοροποιείται.

Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται στο εξής και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία, καταγράφηκαν 18 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο στις μονάδες υγείας από τις οποίες 12,5 αφορούσαν τα νοσοκομεία και 12 εκατ. από αυτές τα πρωινά ιατρεία.

Εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν για το σύστημα υγείας 40 εκ. ευρώ από τις 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Ο λόγος που τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων θα κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις είναι για να ανακοπεί η μεγάλη σπατάλη των ταμείων προς τα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις και διαγνώσεις.

Ρύθμιση των εφημεριών


Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετατροπή του χαρακτήρα κάποιων μικρών νοσοκομείων και ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.

Τα απογευματινά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια των νοσοκομείων θα έχουν δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε περίπου 25 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και σε πέντε-έξι πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ σιγά-σιγά θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά το κάπνισμα, οι διατάξεις για την απαγόρευση του οποίου περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέιδο, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι από 1/9/10 απαγορεύεται η χρήση καπνού σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.

Δίνεται παράταση για τα καζίνα και τα κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Στόχος της κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Read more...

Παράθυρο υλοποίησης του εκλογικού προγράμματος

nooz.gr
Τη γραμμή "άμυνας" που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση κατά τις προσεχείς κρίσιμες ημέρες σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση του στο υπουργικό Συμβούλιο.

"Η επόμενη βδομάδα είναι πολύ σημαντική και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε κοινή γραμμή" τόνισε. Υποστήριξε ότι "το μνημόνιο είναι μια αναγκαιότητα", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής υλοποίησης του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Αφού άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της διακυβέρνησης Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλίσουμε τα βασικά, τους μισθούς, τις συντάξεις, διότι η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν ίδιες ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν συντάξεις". Και πρόσθεσε ότι "πρέπει να δείξουμε στο λαό ότι οι θυσίες δεν πήγαν στράφι".

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ζήτησε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των στόχων που έχει βάλει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων, χαρακτηρίζοντας τα "δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες για την ανάταξη της χώρας".

Σημείωσε, δε, ότι προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως εκείνες που αφορούν στους μισθούς δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά έχουν αναβληθεί προσωρινά εξαιτίας της κρίσης.

Στη συνέχεια προέβλεψε έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι "έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το πατριωτικό καθήκον".

"Έχουμε μπροστά μας προφανώς πολλά ακόμη να κάνουμε", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι συλλογική. Εν κατακλείδι, επισήμανε την ανάγκη "να μην χάσει ο κόσμος την ελπίδα του".

Οι αλλαγές στο ΕΣΥ στο επίκεντρο


Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ παρουσίασε η κ. Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η υπουργός έχει προαναγγείλει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου, ενώ στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προβλέπει, επίσης, την ένταξη των υγειονομικών σχηματισμών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα υγείας μέσω της μεταφοράς της αρμοδιότητας των κλάδων υγείας των Ταμείων στο υπουργείο Υγείας και την αλλαγή του συστήματος εφημεριών.
Read more...

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Κόλαφος για το Κτηματολόγιο το Πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που φέρνει πρώτο στο φως το Fimotro (ολόκληρο το πόρισμα λίγο αργότερα). Πλήρης επιβεβαίωση και δικαίωση της επιμονής μας για παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Το πόρισμα αναφέρει πως η εντολή για το πόρισμα από την Υπουργό Περιβάλλοντος έγινε με...
αφορμή δημοσιεύματα Τύπου αλλά και σελίδων διαδικτύου, επιβεβαιώνοντας έτσι την κοινωνική παρεμβατικότητα πλέον και του διαδικτύου αλλά και του Fimotro γιατί εμείς ασχοληθήκαμε αρκετά με το Κτηματολόγιο και θα συνεχίσουμε. Το πόρισμα - κόλαφος αναφέρεται συνοπτικά στην αναζήτηση Αστικών ευθυνών για το προηγούμενο ΔΣ της Κτηματολόγιο Α.Ε (περίοδος Γούλα) αλλά ο Λέανδρος Ρακιντζής διαβιβάζει και το πόρισμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση άσκησης ποινικής δίωξης. Το εντυπωσιακό είναι πως αναφέρεται και στον προσωπάρχη Κοσσυβάκη (ο οποίος "προσέλαβε" δύο εξαδέλφες του στο Κτηματολόγιο σε αντάλλαγμα το μαγείρεμα των προσλήψεων) ζητώντας την διεξαγωγή "περαιτέρω τεχνικού ελέγχου ανίχνευσης ηλεκτρονικών στοιχείων" και σημειώνει πως "τα παρασχεθέντα στοιχεία δεν ήταν πολλές φορές ακριβή". Στην ουσία δηλαδή μιλάει για το μαγείρεμα των στοιχείων που δόθηκαν στον Επιθεωρητή από τον Κοσσυβάκη και για περαιτέρω διερέυνηση. Σημειώνουμε πως η Υπουργός Τινα Μπιρμπίλη, παρόλες τις καταγγελίες τον διατηρεί στη θέση του ακόμα. Να δούμε από αύριο. Θα επανέλθουμε στο θέμα. Αλλά να θυμάστε. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Επιβάλλεται πλέον να πραγματοποιηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στην Κτηματολόγιο ΑΕ για την τελευταία δεκαετία αλλά και να μπει Εισαγγελέας όχι μόνο για τις προσλήψεις αλλά για όλα...



Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ M.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Την πρώτη συνάντησή του με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης...


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοπλιστές είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση του πρωθυπουργού να αναλάβει ο κ. Χρυσοχοΐδης τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Ενδεικτική της εμπιστοσύνης απέναντι στο πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη θεωρείται η αλλαγή σημαίας σε δύο εμπορικά πλοία τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, δύο πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας εντάχθηκαν στο ελληνικό νηολόγιο το τελευταίο 15θήμερο, δηλαδή από την ημέρα που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντάχθηκε ο έλεγχος των ελληνικών εμπορικών πλοίων, ο έλεγχος των πλοίων με ξένη σημαία που καταπλέουν στα ελληνικά λιμάνια, η εποπτεία νηογνωμόνων, η πιστοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ποντοπόρος ναυτιλία όπως για παράδειγμα ζητήματα «πειρατείας» σε ελληνικά πλοία.

Επίσης περιλαμβάνονται τα θέματα σχετικά με την εργασία των ναυτικών, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους, την απογραφή τους, την προστασία των ανέργων καθώς επίσης και την εποπτεία ζητημάτων σχετικά με την ασφάλισή τους.

Read more...

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ


Τα ονόματα των βουλευτών που συγκροτούν την Εξεταστική Επιτροπή για την «πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων» ανακοινώθηκαν πριν απο λίγο από τη Βουλή...


Σε αυτήν συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Αριάδνη Αγάτσα, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Αθανάσιος Οικονόμου, Έλενα Παναρίτη, Ευάγγελος Παπαχρήστος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Μιχάλης Τιμοσίδης, Ελένη Τσαούση και Χάιδος Χρήστος.

Από τη ΝΔ συμμετέχουν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κόλλιας, Νικόλαος Νικολόπουλος, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος και Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα.

Από το ΚΚΕ συμμετέχει η Βέρα Νικολαΐδου, από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Μουλόπουλος. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές συμμετέχει ο Νίκος Τσούκαλης.
Read more...

TO ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΚΟ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

«Φρένο» στο δανεισμό των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ από το δημόσιο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι οι νέες διοικήσεων θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους, προκειμένου να μη δανείζονται για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους ανάγκες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως, σε “συνθήκες Μνημονίου” το Δημόσιο δε μπορεί να εγγυάται για υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ...



Παράλληλα, σε δανειοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χορήγηση του δανείου, το οποίο αποσκοπεί στην χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για τη χώρα μας, υπεγράφη σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

«Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία ξεπερνά τα προβλήματά της και ότι στη χώρα υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «με το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα ενθαρρυνθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ».

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι το 30% του ποσού -δηλαδή 600 εκατ. ευρώ- θα εκταμιευτούν άμεσα. Στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακός δανεισμός, ανάλογα με τα έργα και την πορεία υλοποίησής τους. Η διάρκεια του δανείου είναι 25ετής, με 7 χρόνια «περίοδο χάριτος». Το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και θα διαμορφώνεται από 2% έως 4%, ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η Ελλάδα κάθε φορά.

«Οι όροι του δανείου είναι οι πλέον ανταγωνιστικοί», υποστήριξε η κ. Κατσέλη, αναφέροντας και εκείνη ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε ότι «το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο».
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών στις περιφέρειες της χώρας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι δράσεις αφορούν σε σιδηροδρομικές υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ύδρευση, στα απόβλητα, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, το 1 δισ. θα διατεθεί για τους σιδηροδρομικούς άξονες, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, ως εξής:
- σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας,
- δημιουργία σιδηροδρομικού κόμβου στις Αχαρνές,
- δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο,
- σιδηροδρομική σύνδεσή του Θριασίου με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, σήμερα υπογράφεται και η χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 258 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του ταμείου JESSICA. Η δημιουργία του ταμείου θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης.

Read more...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚ


Τη μείωση των προστίμων για ορισμένες παραβάσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), προανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Η απόφαση ελήφθη λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών, εν μέσω της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Το υπουργείο αποφάσισε την «εκλογίκευση» ορισμένων κατηγοριών προστίμων, όπως...
ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Βούγιας θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Μεταφορών, Νίκο Σηφουνάκη, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. για τις οποίες μπορεί να επέλθει μείωση στο πρόστιμο. Μειώθηκαν τα τροχαία Παράλληλα, ο Σπύρος Βούγιας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 18,5%. «Ο στόχος για 100 νεκρούς λιγότερους φέτος επιτυγχάνεται, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 18,5% σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο υφυπουργός. Ο κ. Βούγιας επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση των τροχαίων διαδραματίζει η μηδενική ανοχή στο «σβήσιμο» κλήσεων, η αλλαγή του τρόπου αστυνόμευσης σε σημεία συχνών ατυχημάτων, καθώς και η αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς και συνηθειών των μετακινούμενων με Ι.Χ.

Read more...

Κερδίζει έδαφος η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα


Mε τις δύο από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις να συμφωνούν με την ενσωμάτωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον βασικό μισθό, η προοπτική υπογραφής εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τριετούς ή διετούς διάρκειας, γίνεται πλέον ορατή. Αρχικώς, η πρόταση είχε διατυπωθεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, στην τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συνέχεια, αν και η ΓΣΕΕ ήταν από την αρχή σύμφωνη. Σήμερα, μπροστά στην προοπτική να επιβληθεί τριετές πάγωμα των μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ακυρωθεί εμπράκτως μια θεμελιώδης διαδικασία όπως η συλλογική διαπραγμάτευση για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η ιδέα μιας σύμβασης με βασικό στοιχείο την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού κερδίζει έδαφος.

Μισθολογική αύξηση

Η ΓΣΕΕ θέτει και έναν επιπλέον όρο για την υπογραφή νέας σύμβασης: να συμφωνηθεί και μια ελάχιστη μισθολογική αύξηση, με βάση τον μέσο πληθωρισμό στην Ε.Ε. που κυμαίνεται στο 1,2%. Με αυτήν την προοπτική συμφώνησαν και οι έμποροι. Σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι «στην περίπτωση της ενσωμάτωσης, η μηνιαία αύξηση θα είναι της τάξεως του 16,66%, ενώ “αναλογιστικά” η ετήσια αύξηση θα είναι 1,38% και αντίστοιχη με τα επίπεδα του μέσου όρου του ευρωπληθωρισμού, που κυμαίνεται στο 1,2%». Ωστόσο τόσο οι έμποροι όσο και η ΓΣΕΒΕΕ δεν θέλουν να επηρεάσει η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού την αύξηση των επιδομάτων. Προς τούτο προτείνουν να διατηρηθούν δώρα και επίδομα ως ένα ξεχωριστό ποσό που θα αθροίζεται στον βασικό μισθό αλλά δεν θα συνδέεται με τις τριετίες και τα επιδόματα. Σε κάθε περίπτωση η σχετική συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα έχει ισχύ από την 1.1.2011.

Ο γενικός γραμματέας Εργασίας, Ροβ. Σπυρόπουλος, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, προδιέγραψε σχεδόν ως τετελεσμένη τη συμφωνία. Προς επίρρωση των όσων είπε, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα διαβεβαίωνε ότι «οι εργοδότες μπορούν και δείχνουν την πρόθεσή τους να πλησιάσουν τις διεκδικήσεις (της ΓΣΕΕ).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_01/07/2010_406371
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Το πάνε για ενσωμάτωση 13ου και 14ου στον ιδιωτικό τομέα


Δε σας λέγαμε για τα περί ενσωμάτωσης του 130υ και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Εκεί το πάνε, αλλά τη δουλειά την κάνουν σιγά σιγά, λαμογιάρικα που λέμε. Όταν όμως έβγαιναν πριν από καιρό στα δελτία διέψευδαν τα δημοσιεύματα που το ανέφεραν.Σα δε ντρέπονται… νομίζουν τα λαμόγια πως αν την κάνουν τη δουλειά έτσι θα περάσει αναίμακτα. Γελαστήκατε παλικάρια, περάσανε οι εποχές που ο κόσμος έτρωγε κουτόχορτο. Δε μασάει πλέον ο κόσμος και φαίνεται από το κράξιμο που σας ρίχνει όπου σας πετύχει.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Κυβέρνηση: ένα βήμα πίσω για την επιβολή του τριετούς παγώματος μισθών



Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβάλει το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος....



Η κατάσταση αυτή, ειδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, οδήγησε τον γραμματέα της Χρήστο Παπουτσή να επιχειρήσει να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, επιτιθέμενος με πρωτοφανή φρασεολογία κατά «αρρωστημένων» εγκεφάλων και «ανόητων» που διακινούν «αυτές τις αθλιότητες» και «αμφισβητούν ότι οι βουλευτές θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το μνημόνιο, το οποίο σεβόμαστε, το οποίο ήδη έχουμε υπογράψει. Από εκεί και πέρα εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα βοηθά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4582331
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Οι αλλαγές στο ΕΣΥ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου


Στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα..



Ξενογιαννακοπούλου, παρόντος του πρωθυπουργού, αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ



Read more...

Ξανά το «Τσεσμέ» στη Σαμοθράκη!

Πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές κάνει η Τουρκία

protothema.gr
Πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές κάνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς το υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ" χωρίς κανέναν προφανή λόγο επαναλαμβάνει από χθες στις 10 το βράδυ τις έρευνες του σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε χθες το απόγευμα στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου και η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της έπιασαν τόπο. Το "Τσεσμέ" έμεινε αγκυροβολημένο μόνο για 4 ώρες. Στις 10 το βράδυ της Τρίτης εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκη. Περίπου στις 9 το πρωί της Πέμπτης το Τσεσμέ κινούνταν οριακά στα διεθνή ύδατα πλέοντας ακριβώς στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από το ανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και συνεχίζοντας να κάνει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες και για διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών το Τσεσμέ έκανε ερευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Θράκης και της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ το τουρκικό σκάφος που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης άλλαζε ρότα και θεωρούνταν ότι επέστρεφε στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές δεν ήταν σε θέση να διασαφηνίσουν τι είδους εργασίες έκανε το «Τσεσμέ» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένη ειδοποίηση, οι ελληνικοί σταθμοί παρακολούθησης εντόπισαν το πλοίο «Τσεσμέ» να κινείται ανοικτά της Σαμοθράκης.

Την εκδοχή της απροειδοποίητης εμφάνισης του τουρκικού σκάφους επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες (σσ εννοεί την Τρίτη), το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες». Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν περίπου μεσημβρινές ώρες της Τρίτης και διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Για χρονικό διάστημα περίπου 36 ωρών, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος έπλεε ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις ακτές της Θράκης με κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς κάνοντας έρευνες.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο δε συνοδευόταν από κάποιο πολεμικό πλοίο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, όμως το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε γνώριζαν το παραμικρό για την αποστολή και τις προθέσεις του πληρώματος του «Τσεσμέ».

Το τουρκικό πλοίο παρακολουθούσε διακριτικά η κανονιοφόρος Πολεμιστής. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το Τσεσμέ έπλεε διαρκώς σε διεθνή ύδατα και δεν παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιέργως όμως απέκρυπταν ότι το τουρκικό υδρογραφικό πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες.

Έπειτα από διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του σκάφους, το τουρκικό πλοίο σταμάτησε τις ερευνητικές εργασίες για να τις επαναλάβει λίγο μετά! «Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «από επιλογή επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».


Read more...

Εφθασε το ΕΤΑΚ του 2009, έρχεται και του 2010

Συνολικά έως και 2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έως το τέλος της χρονιάς, προσδοκά να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών, από την είσπραξη του ΕΤΑΚ. Η αποστολή των εκκαθαριστικών ξεκίνησε και η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουλίου.


Ηδη από την Τρίτη άρχισε η αποστολή 909.245 εκκαθαριστικών από τα οποία τα μισά είναι χρεωστικά!

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη αποστολή και θα ακολουθήσει και άλλη μέσα στους επόμενους μήνες αφού τα εκκαθαριστικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000!

Τα εκκαθαριστικά αυτά είναι του 2009 και έπρεπε να είχαν αποσταλεί από πέρυσι γεγονός που σημαίνει οτι θα ακολουθήσουν σύντομα του 2010, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τον ΦΜΑΠ αλλά και την έκτακτη εισφορά που ισχύει για αντικειμενική αξία ακινήτου άνω των 400.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών!
Read more...

Χωρις αστικά λεωφορεία σήμερα η Αθήνα

nooz.gr
Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό στην Αθήνα. Τα αστικά λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω επίσχεσης των εργαζομένων μέχρι να τους καταβληθεί ο μισθός Ιουνιου, που έπρεπε να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από την Τετάρτη.

«Σήμερα η εκταμίευση από το Γενικο Λογιστήριο, η καθυστέρηση οφείλεται στην απεργία» είπε στο Μega ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε όμως ότι μπορεί να χρειαστούν μια - δυο μέρες για πιστωθούν στούς λογαριασμούς τους. Ο υπουργός υπογραμμισε όμως ότι πρεπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, απηύθυνε μήνυμα στους εργαζόμενους ότι είναι υπερβολικά σοβαρη κατάσταση για να παίζουμε και σημείωσε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μισθοί στις αστικές συγκοινωνίες 7 και 8 χιλιάδων ευρώ το μηνα.

Δεν λάβαμε σαφή διαβεβαίωση, η πρώτη αντίδραση απο τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Προσθέτουν ότι μόλις κατατεθεί η μισθοδοσια τα λεωφορεια θα βγουν αμέσως στους δρόμους.


Read more...

Τρόμαξε με όσα συνάντησε σε εφορία!

»Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Έφοδο στη ΔΟΥ Κορίνθου, στην οδό Πατρών, έκανε χθες το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο επονομαζόμενος και Γκαλμπραίηθ. Τα καλά άρχισαν με το που πέρασε το κατώφλι της εισόδου της Εφορίας. Καθώς εισερχόταν στο κτίριο, δύο γυναίκες υπάλληλοι αποχωρούσαν πολύ βιαστικές. «Που πάνε τα κορίτσια», ρώτησε ο Γενικός, τον οποίο προφανώς δεν αναγνώρισαν τα «κορίτσια», τα οποία απάντησαν «και πολύ καθίσαμε».

Αφού αποχώρησαν τα «κορίτσια», ο κ. Γεωργακόπουλος επισκέφθηκε τον προϊστάμενο της ΔΟΥ τον οποίο ρώτησε «πόσους ελεγκτές έχεις;» και η απάντηση που πήρε ήταν «περίπου δέκα». Απόρησε ο άνθρωπος, διότι σου λέει, είναι δυνατόν προϊστάμενος Εφορίας να μη ξέρει πόσους ελεγκτές έχει; Έδωσε, όμως, τόπο στην οργή και έθεσε άλλη ερώτηση. «Πόσους υπαλλήλους έχεις;». Ο προϊστάμενος γεμάτος υπερηφάνεια και θεωρώντας ότι παίρνει την εκδίκησή του, απάντησε ότι έχει εβδομήντα υπαλλήλους. «Ωραία», είπε ο Γεωργακόπουλος, «συγκέντρωσέ τους».

Μια ώρα μετά τον συναγερμό, ο προϊστάμενος κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από το 50% των υπαλλήλων, κάπου 40. «Οι άλλοι που είναι;» ρώτησε ο Γενικός και ο προϊστάμενος αναγκάσθηκε, με πόνο, να ομολογήσει ότι «την κοπάνησαν». Αποτελέσματα της συγκεκριμένης Εφορίας: έναντι του αρχικού στόχου εσόδων υπολειπόταν κατά 16,7 % και έναντι του αναθεωρημένου, κατά 25%, μόλις. Και πάλι καλά θα πει κάποιος. Τι περισσότερο μπορεί να κάνει μια Εφορία με μόλις 40 άτομα προσωπικό (αφού οι άλλοι 30 ήταν σε διαρκή κοπάνα, με την άδεια του προϊσταμένου τους;).

.i-reportergr
Read more...

Δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένους...



Ρυθμίσεις- ανάσα για δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο»...
Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Επειτα από μήνες...

διαβούλευσης και διαξιφισμών με τις τράπεζες, το νομοσχέδιο παίρνει «σάρκα και οστά» επιχειρώντας να δώσει ανάσα σε οικογένειες, τα δάνεια των οποίων βρίσκονται στο «κόκκινο» και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Οπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας «στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία». Προσθέτοντας ότι «στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προαγάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου».

Ειδικότερα, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Εξαίρεση αποτελούν οι έμποροι, οι οποίοι όμως από την υφιστάμενη νομοθεσία έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Ποια χρέη ρυθμίζονται
Ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξίες που διαπράχθηκαν με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα ο οφειλέτης του οποίου τα χρέη ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές του- το ορίζει το δικαστήριο. Το ποσόν που θα καταβάλλει καθορίζεται με βάση τα εισοδήματά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να εξοφλήσει ο οφειλέτης, αν και αρχικά υπήρχε ρύθμιση που προέβλεπε την καταβολή του 10% των χρεών. Επιπλέον περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαίως ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την οικονομική του κατάσταση ανά έξι μήνες.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, εφόσον υπάρχει περιουσία του οφειλέτη που εντάσσεται σε ρύθμιση αυτή ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία του την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αρμόδιο δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο δανειολήπτης για να υπαχθεί στη ρύθμιση και εφόσον δεν υπάρξει εξωδικαστικώς συμβιβασμός με τους πιστωτές τους είναι το Ειρηνοδικείο του τόπου όπου κατοικεί. Μάλιστα το δικαστήριο αναλαμβάνει να κάνει το ίδιο την έρευνα των στοιχείων που χρειάζονται για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις και έτσι δεν είναι απαραίτητη η παράστασή του δανειολήπτη με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατ
άθεση της αίτησης. Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και έπειτα από αυτή. Τέλος περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διατάξεις και για την αποτροπή καταχρήσεων εις βάρος των πιστωτών (τραπεζών
ΝΕΑ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου


Read more...

Θα είχαμε συσσίτια στους δρόμους...


Δραματικές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου στη πρωινή εκπομπή του MEGA για να δείξει πως ήταν απαραίτητα τα σκληρά- απάνθρωπα οικονομικά μέτρα.
" Ναι θα ...
είχαμε συσσίτια στους δρόμους αν δεν παίρναμε τα μέτρα", είπε στον Οικονομέα. Στην ερώτηση του Καμπουράκη, ήρθανε στην Κυβέρνηση και δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γίνεται, απάντησε πως πολύ καιρό μετά τις εκλογές καθόμασταν με την υφυπουργό κύριο Σαχινίδη σε ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι στο υπουργείο, και καλούσαμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ρωτάγαμε. "Παιδιά υπάρχει κάτι που δεν το ξέρουμε?", κι όλο μας έβγαζαν καινούργια πράγματα.
Τέλος η δικαιολογία που χρησιμοποίησε για τις αστοχίες τα λάθη και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης ήταν, "μην περιμένετε σε 8 μήνες να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών"...nonews-news.


Read more...

Χάνεται 15% από το εισόδημα ...


Μείωση τουλάχιστον κατά 15% του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων θα φέρει το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό των δραματικών επιπτώσεων του μέτρου είναι πως η αγοραστική δύναμη των μισθωτών θα γυρίσει σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα πέσει στα επίπεδα του 1984.Τον...
κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει το τριετές πάγωμα κρούει με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «η μείωση του πραγματικού εισοδήματος από ένα τέτοιο μέτρο θα είναι τουλάχιστον 15% την τριετία».



Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ καλούνται να βρουν άμεσα σημεία επαφής για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η σύμβαση που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια από σήμερα δεν ισχύει, καθώς έληξε και η εξάμηνη μεταβατική περίοδος.

Μέχρι να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για τους εργοδότες να κάνουν νέες προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας! Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα τινάξει στον «αέρα» τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραφεί νέα σύμβαση.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας... προτρέπει τους εργοδότες και τα συνδικάτα να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο για τη νέα σύμβαση όσο και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (και συγκεκριμένα στον ρόλο του ΟΜΕΔ). Σε περίπτωση υπογραφής εθνικής συλλογικής σύμβασης υπάρχουν ισχυρά ερείσματα ώστε να μην επιβληθεί το «πάγωμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «δεν μπορεί ένα μνημόνιο να καταργήσει κεκτημένα ετών».

Αποκαλυπτικός για τις επιπτώσεις που θα έχει το τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Τριανταφύλλου.

Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η πραγματική αγοραστική δύναμη των κατώτατων αποδοχών επιστρέφει στα επίπεδα του 1984 και ενδεχομένως μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως ο πληθωρισμός για τους χαμηλόμισθους είναι υψηλότερος του μέσου όρου, λόγω της διάρθρωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και της διαμόρφωσης των τιμών σε επιμέρους βασικά αγαθά και υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, οι χαμηλόμισθοι δίνουν συγκριτικά μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος για τη διατροφή και την κατοικία (τα οποία ακολουθούν ανοδική πορεία) και για ανελαστικές δαπάνες (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ). Επομένως, επιβαρύνονται περισσότερο από την πορεία του πληθωρισμού και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Κατερίνα Κοκαλιάρη ΕΘΝΟΣ.


Read more...

«Καύσωνα» ανατιμήσεων φέρνει ο ΦΠΑ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
Φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού...
Νέο κύκλο ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από σήμερα η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χιλιάδες προϊόντα, υπηρεσίες και στα ακίνητα.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ μια σειρά υπηρεσιών όπως είναι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι αλλά και...

τα ταξί. Ηεξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου τον πληθωρισμό, ο οποίος από 5,4% που ήταν τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 6% τους επόμενους μήνες.

Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που αυξάνονται οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εξαιτίας του ΦΠΑ και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση αυτή με συντηρητικούς υπολογισμούς θα κοστίσει στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να φέρουν στην αγορά μπαράζ ανατιμήσεων στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά και υπηρεσιών καθώς οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν και αυτή την αύξηση όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο. Ενδεικτικό είναι ότι στα είδη σούπερ μάρκετ από την αύξηση του ΦΠΑ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν περίπου κατά 6 ευρώ τον μήνα ενώ μέχρι σήμερα από τις μεγάλες αλυσίδες μόνο μία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα περάσει τις αυξήσεις στην αγορά. Παράλληλα οι καταναλωτές από σήμερα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακριβότερα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα διόδια στις εθνικές οδούς αλλά και τα καύσιμα.

Τα θεραπευτήρια
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών φαίνεται να προκύπτει από τις υπηρεσίες εκείνες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάγονταν σε ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα καθώς η επιβολή ΦΠΑ τις κάνει κατά 11% ακριβότερες. Ενδεικτικά για μια αξονική τομογραφία αυξάνεται το κόστος για τους ασθενείς κατά 19,25 ευρώ αφού από 175 ευρώ που ήταν το κόστος μέχρι χθες, σήμερα το κόστος αυξάνεται σε 194,25 ευρώ.

Επίσης το κόστος της νοσηλείας έπειτα από επέμβαση τυμπανοπλαστικής από 2.500- 3.500 ευρώ διαμορφώνεται σε 2.775- 3.885 ευρώ. Μάλιστα οι αυξήσεις στον τομέα της υγείας θα οδηγήσουν το επόμενο διάστημα σε αλυσιδωτές αυξήσεις και στον κλάδο των ασφαλειών αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απότομη αύξηση του κόστους νοσηλείας και των εξετάσεων των ασφαλισμένων τους.

Στο σούπερ μάρκετ
Εως και 11 ευρώ περισσότερα καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν για να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου μετά και τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ που περνά στην αγορά από σήμερα. Οι καταναλωτές πλέον επιβαρύνονται με αυξήσεις της τάξης του 1,7% στις τιμές των προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 23%, όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα είδη καθαρισμού και κατά 0,9% στις τιμές των προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 11%, όπως είναι τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ετσι για την αγορά 39 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της χρονιάς 532,07 ευρώ τον μήνα ενώ σήμερα μετά τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος έχει διαμορφωθεί στα 543,48 ευρώ. Μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων- εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους για το εάν θα απορροφήσουν και τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, κάτι που τον περασμένο Μάρτιο έκαναν για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων κυρίως ιδιωτικής ετικέτας.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ θα οδηγήσουν το επόμενο δίμηνο και σε άλλες αυξήσεις των προϊόντων καθώς οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και με το αυξημένο κόστος στις χονδρικές τιμές αλλά και το κόστος των μεταφορικών.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί από την αύξηση του ΦΠΑ να συγκεντρώσει επιπλέον έσοδα 3 δισ. ευρώ


Τρία λεπτά το λίτρο το καπέλο στη βενζίνη

ΣΕ 1,52- 1,53 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται από σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 21% που ήταν σε 23%.

Ετσι η αύξηση που προκύπτει υπολογίζεται σε 2- 3 λεπτά το λίτρο. Και ενώ οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα επιβαρύνσεις προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ από 10% σε 11% και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ετσι ένας λογαριασμός των 100 ευρώ το 4μηνο, από 110 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξάνεται σε 111 ευρώ. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όπου ο ΦΠΑ αυξάνεται από 10% σε 11%. Συγκεκριμένα για ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας όπου ο καταναλωτής πληρώνει μόνο το πάγιο και έχει τη δυνατότητα απεριόριστων κλήσεων με μηνιαίο κόστος 22,97 ευρώ, με την νέα αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% θα πληρώνει 23,34 ευρώ.


Τριπλή επιβάρυνση στα συμβόλαια

ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΦΠΑ θα αναγκαστούν να πληρώσουν από σήμερα οι καταναλωτές που θα θελήσουν να συνάψουν συμβόλαια σε συμβολαιογραφικά γραφεία. Η υπαγωγή σε ΦΠΑ των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων αλλά και των υποθηκοφυλάκων αυξάνει κατακόρυφα το κόστος αφού για την υπογραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου είναι απαραίτητη η εμπλοκή των τριών καθώς εκτός από τον συμβολαιογράφο είναι αναγκαία και η παράσταση δικηγόρου αλλά και η εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο. Ετσι για ένα συμβόλαιο ακινήτου αντικειμενικής αξίας 100.000

ευρώ το κόστος στον συμβολαιογράφο από 1.300

ευρώ που ήταν αυξάνεται σε 1.600 ευρώ ενώ η παράσταση δικηγόρου από 1,000 ευρώ που ήταν διαμορφώνεται σε 1.230

ευρώ. Δηλαδή μόνο από τις δύο αυτές υπηρεσίες η επιβάρυνση των καταναλωτών φτάνει τα 530 ευρώ.
ΝΕΑ.


Read more...