Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Υπερψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλής


protothema.gr
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, απάντησε στο σύνολο των πολιτικών ενστάσεων και επικρίσεων που δέχθηκε το νομοσχέδιο.

Στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε κάνοντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα»: «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο - και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, και στο επιχείρημα ότι το κράτος περιορίζεται μονάχα στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, ο υφυπουργός Εργασίας αντέταξε: «Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: