Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ανοίγουν οι λογαριασμοί της Μayo για τη Siemens...


Το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού, στον οποίο έχουν κατατεθεί πέντε εμβάσματα της υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας Μayo την περίοδο 7/6/89- 21/11/ 1990 με αποδέκτη τη ΝΔ, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν διασύνδεση της off shore εταιρείας με τη Siemens ζητεί ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens με επιστολή του προς την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατέθεσε στην...
επιτροπή έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων, εκ των συνολικά 59 υπό έλεγχο, που σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Η έκθεση δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα για την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.
Η πενταμελής ομάδα εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά την αναζήτηση των παραστατικών δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.
Συνολικά εξετάσθηκαν στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για 10 από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος.
Στην έκθεση σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την περίοδο από το 1994 έως τον Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.
Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ. Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.
Την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για το Βρώμικο Χρήμα Γιώργος Ζορμπάς και ο Φόλκερ Γιούνγκ, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: