Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ H τελική μορφή του «Σχεδίου Αθηνά» για τα πανεπιστήμια



H-teliki-morfi-toy-sxedioy-athina-gia-ta-panepistimia
eurokinissi
Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η τελική μορφή του «Σχεδίου Αθηνά» όπως θα παρουσιασθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο το τελικό σχέδιο, αυτό είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, ενώ θα συζητηθεί και κατά την παρουσίασή του στη Βουλή.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων τους.


Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Read more...

Βενιζέλος σε Κοππά: Δεν διάβασα την επιστολή παραίτησης σου...




Σου επιστρέφω κλειστό το φάκελο ...
Αιχμηρή ηταν η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου στην παραιτηθείσα από τη θέση της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, M. Koππά, ο οποίος έκανε δεκτή την παραίτηση της χωρίς καν να...ανοίξει το φάκελο που του είχε στείλει η ευρωβουλευτής.

Η απάντηση Βενιζέλου:

σου στέλνω κλειστό το φάκελο που έλαβα σήμερα με αποστολέα εσένα, γιατί πριν τον παραλάβω και πριν διαβάσω το περιεχόμενό του, αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα ιστολόγια και ιστότοπους.

Αποδέχομαι την παραίτηση σου από τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παρότι αυτή θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση καν να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών.

Λυπάμαι γιατί ως αιτία της παραίτησης αυτής δηλώνεται μία ρύθμιση του νέου Καταστατικού του κόμματος, που – πλην των τροπολογιών που κατατέθηκαν- ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Είδα και τη δημόσια δήλωση που κάνατε μαζί με άλλους τρεις Ευρωβουλευτές μας.

Θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω τα παρακάτω σε σχέση με τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ:

1. Το ζήτημα της ex officio συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μπορούσες άνετα να το θέσεις στο ίδιο το Συνέδριο, όπως άλλοι σύνεδροι έθεσαν σημαντικά θέματα με τη μορφή τροπολογιών που έγιναν μάλιστα δεκτές. Προσωπικά δεν ήμουν καν παρών στη σχετική συζήτηση, ώστε το Συνέδριο να λάβει τις καταστατικές αποφάσεις που ήθελε, χωρίς καμία υπόδειξη ή πίεση. Τα θέματα δεν τίθενται ανεπισήμως και στο παρασκήνιο, αλλά ευθέως. Το καταστατικό δεν το διαμορφώνει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αλλά το Συνέδριο.

2. Ο συνολικός αριθμός των μελών της νέας ΚΠΕ έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο του προηγούμενου καταστατικού. Κατά συνέπεια μειώθηκαν και οι θέσεις των ex officio μελών. Είχε μάλιστα διατυπωθεί προσυνεδριακά και η άποψη να εκλέγονται όλα τα μέλη, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004.

Τελικά διατηρήθηκε η ex officio συμμετοχή των βουλευτών (μεταβατικά συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του Μαΐου), γιατί έχουν πολύ πρόσφατη νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα της Παράταξης που άντεξε υπό τις συνθήκες της κρίσης και επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας.

3. Οι Ευρωβουλευτές μας επιλέγησαν με το σύστημα του δεσμευμένου συνδυασμού το 2009, υπό τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, με κριτήριο την δυνατότητα καλής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς άλλου είδους επαφή με την εκλογική μας βάση. Η επιλογή για τα υψηλά και υπεύθυνα καθήκοντα του Ευρωβουλευτή δεν συνεπάγεται αυτομάτως και συνεχώς επιλογή για τα κομματικά όργανα και μάλιστα για ex officio συμμετοχή σε ένα νέο κομματικό όργανο που συγκροτήθηκε από το Συντακτικό Συνέδριο.

4. Εφόσον εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος Ευρωβουλευτής μας επιθυμούσατε να συμμετέχετε στην ΚΠΕ μπορούσατε να θέσετε υποψηφιότητα, όπως έκανε η Συλβάνα Ράπτη. Το επιχείρημα ότι όταν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Καταστατικού, είχε λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν ισχύει. Εάν οι Ευρωβουλευτές μας ζητούσαν από το Συνέδριο να τροποποιήσει τη σχετική πρόταση και να περιληφθούν ex officio στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και αυτό δεν γινόταν δεκτό, είναι βέβαιο ότι θα δινόταν η δυνατότητα συμπληρωτικής υποβολής υποψηφιοτήτων από Ευρωβουλευτές που επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.

Φιλικά

Ευάγγελος Βενιζέλος


Read more...

Διεθνής Διημερίδα Διαλόγου: Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας


Την Παρασκευή 8  και το Σάββατο 9 Μαρτίου το ΙΝΕΡΠΟΣΤ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute διοργανώνει , στον Πολυχώρο « Αθηναΐς» ( Καστοριάς 34 – 36 , Βοτανικός ) διημερίδα διαλόγου με θέμα « Έξοδος από την κρίση : Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας » .
Η εκδήλωση αυτή, στην οποία έχω την χαρά να συμμετέχω και εγώ, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας η οποία φιλοδοξεί να σπάσει τον μύθο του μονόδρομου, να αναδείξει τους τρόπους και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εφαρμογή μιας  εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της βίαιης λιτότητας  και να συμβάλει στην χάραξη της πορείας για την έξοδο από την βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας.
Είναι πολύ σημαντικό, να συμβάλουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αυτού του γόνιμου διαλόγου με την παρουσία 

Read more...

ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΤΣΕΛΗ...


Σε επισημοποίηση της συνεργασίας της Λούκας Κατσέλη με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να οδηγήσει η εκδήλωση που οργανώνουν Παρασκευή και Σάββατο το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη ...και του Levy Economics Institute στη χώρα μας.Θέμα της διεθνούς διημερίδας (για την οποία το μεσημέρι σήμερα ο Γερ. Αρσένης και ο εκπρόσωπος του Levy Γιώργος Αργείτης παραχωρούν στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ) είναι «Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας».
Παρά τις πολύ σημαντικές διεθνείς παρουσίες στη διημερίδα, όπως του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ ή του Εκ. Χάιν, το βάρος πέφτει στις πολιτικές παρουσίες από τη χώρα μας:
Η διημερίδα θα κλείσει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα με πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Λούκα Κατσέλη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, αλλά και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην Ισπανία Τζόρντι Σεβίλα.
Σε άλλα πάνελ την ίδια ημέρα θα συμμετάσχουν οι Χάρης Καστανίδης (που αρχικά συγκρότησε την Κοινωνική Συμφωνία με την Λούκα Κατσέλη, εν συνεχεία όμως αποχώρησε), Γιώργος Σταθάκης και ο Ανδρέας Νεφελούδης, που πρόσφατα αποχώρησε από την Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ. Το πάνελ μάλιστα θα συντονίζει ο διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης, στον οποίο παραχώρησε συνέντευξη την περασμένη Κυριακή ο Γερ. Αρσένης.
Στο πρώτο πάνελ, το πρωί της Παρασκευής, θα συμμετάχουν οι Γερ. Αρσένης, Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στη διημερίδα θα μιλήσουν επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (παρουσία που επιβεβαιώνει πως οι σχέσεις Λούκας Κατσέλη και Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ, ενώ επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση καλείται και η Μπεατρίζ Τελεγκόν, που επιτέθηκε στη Σοσιαλιστική Διεθνή στον Γ. Παπανδρέου), Σπύρος Κουβέλης, Γιάννης Πανούσης (βουλευτής ΔΗΜΑΡ), η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά κ.α.
Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί το προοίμιον της επισημοποίησης της συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη όπως ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη, πιθανόν δε προοπτικά και ο Χάρης Καστανίδης, καθώς και η τάση που θα συγκροτήσει ο Ανδρέας Νεφελούδης που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιλέγει να προχωρήσει τώρα στον πρώτο γύρο διεύρυνσης, ώστε να δημιουργήσει δυναμική στην πορεία, σχεδιάζοντας «δεύτερο γύρο» στην προεκλογική περίοδο.

Επιμένει κατά Σαμαρά με Κωνσταντίνο Καραμανλή
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς θα μεταβεί στην αυριανή εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή προς τιμήν του ιδρυτή της ΝΔ, αλλά προσπαθεί να την στρέψει εναντίον του νυν πρωθυπουργού και να καλλιεργήσει την αντίθεση «καραμανλικών» και «σαμαρικών».
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, αποφάσισε να πυροδοτήσει από χθες την ατμόσφαιρα κυκλοφορώντας non paper με το οποίο έχει μόνο καλά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό αντιδιαστέλλοντας την πολιτική του με αυτή του ιδρυτή της ΝΔ:
«Είναι προφανές ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε αυτή την εκδήλωση δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον κ. Α. Σαμαρά ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε τα πάντα για την αποτρέψει ή/και να την υποβαθμίσει. Ίσως αυτό που ενοχλεί τον κ. Σαμαρά είναι οι καίριες επισημάνσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο non paper του ΣΥΡΙΖΑ.
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Στην προανακριτική, εκτός Παπανδρέου ,κι ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ...



Να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κάλεσε η Προανακριτική Επιτροπή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να...
καταθέσει προς το τέλος των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που υπολογίζεται μετά τις 20 Μαρτίου, κάτι που θα ισχύσει και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Θα κληθούν επίσης οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τυχόν ποινικές ευθύνες του οποίου εξετάζει τη Επιτροπή, όπως και οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης.

Η Προανακριτική αποφάσισε να μην κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η Επιτροπή αποφάσισε παράλληλα σήμερα, προς διευκόλυνση των εργασιών της, να επιτρέψει σε ορισμένους μάρτυρες να καταθέσουν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, κι όχι στη Βουλή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Γιάννη Ραγκούση, Φίλιππο Σαχινίδη, Δημήτρη Δρούτσα, Χάρη Παμπούκη, Κρις Πιγκάλ (εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο ΥΠΟΙΚ), Αλέξη Παπαχελά και Χάρη Μπότσαρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των στενών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίο "εξαφανίστηκαν" από την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, και το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί σύντομα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Το προεδρείο της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε πιέσεις στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να πιέσει τις διοικήσεις των τραπεζών για να αποστείλουν κατά προτεραιότητα στοιχεία για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά για όλους όσους εμφανίζονται στον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια όλων όσων περιλαμβάνει η λίστα.

Μετά από επικοινωνία της γραμματείας της επιτροπής με την Μαρία Παντελή που εμφανίζεται στον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η κατάθεσή της στις 20 Μαρτίου...
news247.gr


Read more...

Ο ΤΕΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ... ΜΕΓΑΛΟΜΠΑΚΑΛΗΣ!


H... ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΚΟΥ ΠΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ! 
ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Αυτό είναι το κλειστό Lidl που ο έκπτωτος περιφερειάρχης Ψωμιάδης, ξαναστήνει σούπερ μάρκετ αλλά μ' άλλη ονομασία. Το άγχος του είναι τέτοιο, λόγω των δικαστικών εξελίξεων, που όπως ενημερώθηκε το Fimotro, βιάζεται να... 
αποδείξει πως μετατράπηκε σε "επιχειρηματία" για να δικαιολογήσει τα περιουσιακά του στοιχεία!
Στην Θεσσαλονίκη φυσικά δεν τον ... παίρνει, μετά την προφυλάκιση του μεγαλοτοκογλύφου και φίλου του Καραμπέρη και τώρα παρουσιάζεται με επενδύσεις στα Γιάννενα βοηθούμενος από τον επιχειρηματία Μήτση, στενό φίλου κορυφαίου υπουργού της σημερινής κυβέρνησης Σαμαρά.
Το πόσο πολύ συνδέονται και οι δυο τελευταίοι, σύντομα θα το διαβάσετε στο Fimotro. Και βέβαια πριν ξεκινήσει η δίκη με το νόμο περί καταχραστών. Όπως κάναμε και με τονΠαπαγεωργόπουλο αλλά και τον Άκη. Για να μην μας λένε ότι ασκούμε κριτική σε πολιτικούς που είναι πεσμένοι στο καναβάτσο...
Fimotro

Read more...

Αρχίζει έλεγχος στo «πόθεν έσχες» υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών...



Από έλεγχο «πόθεν έσχες» θα περάσουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, ο έλεγχος αφορά όλους τους διευθυντές, τους υποδιευθυντές και τμηματάρχες εφοριών, ΣΔΟΕ και τελωνείων.
Με υπουργική απόφαση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθορίζει τα...
κριτήρια και τη διαδικασία βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι της περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», των υπαλλήλων του υπουργείου.

Για το έτος 2013, το δείγμα που θα ελεγχθεί θα αποτελείται από όσους:

α) ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου Οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

β) ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Δ/νσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για δύο (2) έτη.

Οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» θα διενεργηθούν, κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με εμπιστευτικό πρόγραμμα που θα υποβάλλει η αρμόδια υπηρεσία στον υπουργό. Θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι υπηρεσίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Για το έτος 2013 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 240 τέτοιοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας δημοσιοποίησε την έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία με εντολή Θεοχάρη ελέγχθηκαν και εντοπίστηκαν 130 υπάλληλοι του υπουργείου που έβγαζαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού με εμβάσματα...


Read more...

ΣτΕ: Συνταγματικός ο περιορισμός αναστολών αποφάσεων επί φορολογικών υποθέσεων...



Με το «σταγονόμετρο» θα αναστέλλονται πλέον οι καταδικαστικές αποφάσεις σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις προκειμένου να εισπράττει το Δημόσιο ταχύτερα τους φόρους.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της σταματά κάθε προσπάθεια καθυστέρησης στην...
καταβολή των φόρων, «μπλοκάροντας» τις αναστολές καταδικαστικών αποφάσεων που χορηγούν τα Διοικητικά Δικαστήρια σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να πετυχαίνουν την αναστολή πρωτόδικης απόφασης μόνο στην περίπτωση που η κύρια προσφυγή τους (αίτηση ακύρωσης) πιθανολογείται πως τελικά θα γίνει δεκτή. Επιπλέον, οι δικαστές δεν θα λαμβάνουν υπόψη το σύνηθες επιχείρημα από την πλευρά των φορολογουμένων πως από την πρωτόδικη απόφαση προκαλείται σε βάρος τους ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου κρίνοντας συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη σχετική νομοθετική ρύθμιση αναφέρει στο σκεπτικό της μεταξύ άλλων: «Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος συνίσταται στη μη πρόβλεψη ως λόγου αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πρωτόδικης δικαστικής απόφασης και της ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης που επέρχεται τυχόν από αυτήν, δεν εκινείται, πάντως, έως του σημείου πλήρους κατάλυσης του δικαιώματος χορήγησης προσωρινής δικαστικής προστασίας και, επομένως, είναι συνταγματικά ανεκτός, δεδομένου μάλιστα και ότι η πρόδηλη βασιμότητα του ασκηθέντος ενδίκου μέσου, που θεσπίζεται ως λόγος αναστολής, σχετίζεται ευθέως με το αντικείμενο της δίκης…Η επίμαχη ρύθμιση δεν παρίσταται ως μέτρο δυσανάλογο σε σχέση με τους επιδιωκόμενους από τον νόμο σκοπούς δημοσίου συμφέροντος».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει Ανώνυμη Εταιρεία που ζητούσε να ανασταλούν δυο αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με τις οποίες απορρίφθηκαν δυο αιτήσεις της εταιρείας κατά πράξεων του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς, με τις οποίες της επιβλήθηκαν φόροι δωρεάς ύψους 481.053 ευρώ και πρόσθετοι φόροι 202.042 ευρώ....
Μαριάννα Μαρμαρά 
zougla.gr


Read more...

Χατζηδάκης: Δεν υπήρξε αίτημα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός

Σε διάψευση δημοσιεύματος πως 11 πολυεθνικές ζήτησαν μείωση του κατώτατου μισθού για να επενδύσουν στην Ελλάδα προχώρησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Διαβάστε τι δήλωσε
Μετά τον σάλο που ξέσπασε από δημοσίευμα που ήθελε έντεκα πολυεθνικές να κάνουν λόγο για μισθούς 300 ευρώ προκειμένου να επενδύσουν την Ελλάδα και τη δική τους διάψευση, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης διαψεύδει πως ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
"Δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Ήμουν αυτόπτης μάρτυς. Δεν αναφέρομαι στη διάψευση μόνο της εταιρείας, προσθέτω και τη δική μου μαρτυρία. Δεν υπήρξε τέτοια τοποθέτηση" διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Alpha επί του δημοσιεύματος που αφορά στη συνάντησή του με εκπροσώπους των πολυεθνικών και σύμφωνα με το οποίο διατυπώθηκε αίτημα από εκπρόσωπο πολυεθνικής εταιρείας από το εξωτερικό που ειδικεύεται στα ζυμαρικά για μείωση του κατώτατου μισθού.
Με αυτή την αφορμή η Barilla Hellas επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε διατύπωσε ή εξέφρασε απόψεις που σχετίζονται με τη μείωση μισθών στην Ελλάδα και δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη.
"Είναι τουλάχιστον λυπηρό, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολυεθνικές ή εγχώριες, δίνουν τη μάχη τους όχι μόνο για να διατηρήσουν αλλά και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ενισχύοντας την ανάπτυξη, να λοιδορούνται μέσα από ανεύθυνα και ψευδή δημοσιεύματα που αποπροσανατολίζουν τις προσπάθειες ανασύνταξης της οικονομίας της χώρας" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
http://news247.gr

Read more...

«Αντιαναπτυξιακές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» Αμετάβλητο το όριο για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αντιαναπτυξιακές χαρακτήρισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μαυραγάνης εστίασε στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τονίζοντας πως οι θέσεις αυτές δεν προσελκύουν επενδύσεις.

«Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις εάν έχουμε προτάσεις για περαιτέρω φορολόγηση των επιχειρήσεων; Ακούσαμε χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μάλιστα να προτείνει και φορολόγηση των διανεμομένων μερισμάτων στην κλίμακα. Δηλαδή, έχουμε 26%, θα πάει παραπάνω και θα έχουμε και τους συντελεστές στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων που φτάνουν 42%, θα φτάσουμε λοιπόν στην πλήρη φορολόγηση, συνεπώς από πλευράς επενδύσεων δεν υπάρχει κανένα κίνητρο», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως τέτοιες προτάσεις δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και προκαλούν προβλήματα στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε για επενδυτικά εργαλεία όταν προτείνουμε τη φορολόγηση των καταθέσεων, γιατί το ακούσαμε κι αυτό, ότι μέσα στο περιουσιολόγιο και στη φορολόγηση της περιουσίας θα περιληφθούν και οι καταθέσεις», σημείωσε σχετικά.

Αμετάβλητο το όριο για κατασχέσεις

Παράλληλα ο κ. Μαυραγάνης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του ορίου του ακατάσχετου ποσού από μισθούς και συντάξεις, για χρέη προς το δημόσιο, το οποίο παραμένει στα 1.000 ευρώ.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλάξει το όριο αυτό από τα 1.000 ευρώ που είναι τώρα στα 600 ευρώ.

Παρά τη διαβεβαίωση του κ. Μαυραγάνη, ο πρόεδρος της επιτροπής Αντ.Μπέζας κάλεσε τον υφυπουργό να επιληφθεί του θέματος που έχει προκύψει με τη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στην έκθεση του ΓΛΚ και της διάταξης του νομοσχεδίου.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεδρίαζαν επτά φορές μέσα σε μία ημέρα Έρευνα για τις δαπάνες των Ανεξάρτητων Αρχών από την εισαγγελία


Στο πόρισμα του ΓΛΚ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις
Στο πόρισμα του ΓΛΚ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Έρευνα για τις δαπάνες Ανεξάρτητων Αρχών διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαπιστώνει «σπατάλες» σε μισθοδοσίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η εισαγγελέας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, ζητεί να διερευνηθούν οι καταγγελίες που φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει παράνομες καταβολές ποσών σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

Η εισαγγελική έρευνα θα ξεκινήσει με την καταγγελλόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα επεκταθεί και σε άλλες Αρχές.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, στο πόρισμά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διατηρήθηκαν επί μακρόν υψηλές αποζημιώσεις σε μέλη της και δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που επιβάλλει την κατά το ήμισυ μείωσή τους.

Το επίμαχο δημοσίευμα που έλαβε υπόψη της η εισαγγελία, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών πλέον ζητά την επιστροφή μεγάλου μέρους των δαπανών αυτών ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», καθώς η Αρχή δεν προέβη στις οριζόμενες από τους ειδικούς νόμους του 2010 και 2011 μειώσεις μισθών.

Στις διαπιστώσεις του ΓΛΚ μάλιστα, αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζονται από το 2007 έως και το 2010 να παρίστανται σε περισσότερες από μία, αμειβόμενες, συνεδριάσεις ημερησίως, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις 150 ετησίως που ορίζει ο νόμος.

Επτά συνεδριάσεις σε μία ημέρα

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις. Το ποσό της αμοιβής για κάθε συνεδρίαση ήταν 300 ευρώ για τον πρόεδρο και 250 ευρώ για κάθε μέλος.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΓΛΚ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρονται να καταδεικνύουν ότι οι νόμοι για περικοπή των αποζημιώσεων στο ήμισυ, ουσιαστικά εφαρμόστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2011, ενώ ο πρόεδρός της, Δημήτρης Κυριτσάκης τον Δεκέμβριο του 2011 ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την ανάκληση των μειώσεων και την επιστροφή των αποζημιώσεων στα επίπεδα του 2009.

Τέλος οι υπάλληλοι της Επιτροπής εμφανίζονται να αμείβονται κανονικά ακόμη και ημέρες που απεργούσαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει τα παράνομα ποσά που έλαβαν μέλη και υπάλληλοι της Επιτροπής και σκοπεύει να παρακρατεί το 10% των μισθών τους μέχρι να εξοφληθεί το ποσό, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση έχει γίνει και σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης του οφειλέτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το μαχαίρι στις εκπτώσεις φόρου φέρνει επιβαρύνσεις

Το μαχαίρι στις εκπτώσεις φόρου φέρνει επιβαρύνσεις
Οι σχετικές φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν και οι φορολογούμενοι που κάθε χρόνο μέσω αυτών των δαπανών μείωναν τον τελικό φόρο τους, έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, τα οποία θα δηλωθούν το 2014, παραμένουν σε ισχύ μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.
Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πλήρωσε 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου κατά τη διάρκεια του 2012, στην εκκαθάριση της φετινής φορολογικής του δήλωσης θα διαπιστώσει μείωση του φόρου που οφείλει κατά 10% επί των 1.000 ευρώ που κατέβαλε για τόκους. Θα έχει δηλαδή ελάφρυνση 100 ευρώ.
Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, με τη δήλωση του 2014 δεν θα έχει την παραμικρή ωφέλεια.
Αν αυτός ο φορολογούμενος είχε παράλληλα δαπάνες και για ασφάλιστρα ζωής αλλά και για δίδακτρα φροντιστηρίου, οι επιβαρύνσεις από την κατάργηση φοροαπαλλαγών πολλαπλασιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πηγή: Τα Νέα
enikos.gr

Read more...

'' ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''...


Τη διατήρηση των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα, αλλά όχι τη λήψη νέων, τουλάχιστον έως ότου ξεπεραστεί η ύφεση, προτείνει ο γνωστός Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο τού Βιούρτσμπουργκ, ...
Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς», που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος τού αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ», αναφέρει ότι «θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, για την τόνωση της οικονομίας στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση».
Προσθέτει δε, ότι ο ίδιος επισημαίνει εδώ και αρκετό καιρό, πως η κατάσταση στις χώρες της κρίσης χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και ότι οι προγνώσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε καμία θετική εξέλιξη σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην κατάσταση της οικονομίας, εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει νέα πολιτική.
Σε σχέση με την πραγματική οικονομία, ο κ. Μπόφινγκερ δεν βλέπει «δυστυχώς» καμία βελτίωση της κατάστασης και κατά την άποψή του, η ύφεση, η οποία τώρα επικρατεί, θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ η σταθεροποίηση στις χρηματαγορές επιτεύχθηκε χάρη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε το θάρρος να αναμετρηθεί πειστικά με τις χρηματαγορές.
Όπως συμπληρώνει, με την επίδειξη σύμπνοιας και ικανότητας δράσης δεν είναι τόσο δύσκολο να εντυπωσιάσει κανείς και να αποκρούσει τις χρηματαγορές, καθώς θεωρεί, πως αυτές έχουν «πολλά κοινά με κοπάδι προβάτων που ακολουθεί ως επί το πλείστον τυφλά την παρότρυνση τού βοσκού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το 2007 ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικά προβλήματα και ότι ασκούσε μια ασταθή οικονομική πολιτική, κάτι στο οποίο οι χρηματαγορές δεν αντιδρούσαν για χρόνια και μόνον το 2010 «ξύπνησαν» αντιδρώντας πανικόβλητα, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Ντράγκι βρέθηκε απέναντί τους και τις ακινητοποίησε άμεσα.
Στη συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό, ο κ. Μπόφινγκερ αξιολογεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της υπερβολικής λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους σε επιλογή ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων και, κατά την άποψή του, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υπερέβαλε, ενώ αν είχε ασκήσει προσεκτικότερα την μεταρρυθμιστική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει στο τέλος, το στόχο του.

Read more...

Υπαναχωρήσεις υπ. Παιδείας στο σχέδιο "Αθηνά": Ποια τμήματα γλιτώνουν το λουκέτο

Μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που τελικά θα μετακινηθεί με το σχέδιο "Αθηνά". Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 η λειτουργία των υπό κατάργηση τμημάτων. Ποια τα βασικά σημεία που πήρε πίσω το υπ. Παιδείας
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας"Τα Νέα" .
Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη, έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών.
Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - λόγω της μείωσης των τμημάτων - ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ).
Με τις τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά μπαίνει νυστέρι στις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών, των οποίων το τμήμα άλλαζε έδρα στη βάση της αρχικής πρότασης.
Ο αριθμός των φοιτητών σε αυτά τα τμήματα είναι 31.250 άτομα.
Ο πραγματικός αριθμός μετακινήσεων, όμως, υπολογίζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και αυτών που επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες, δεν ξεπερνούσε το 60% του συνολικού αριθμού, άρα 15.000 - 18.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών.
Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου "Αθηνά".
Τι θα γίνει με τα τμήματα
Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στο σχέδιο Αθηνά είναι η μη συγχώνευση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα: 1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης), 2. Τεχνολογίας Τροφίμων, 3. Διατροφής και Διαιτολογίας.
Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού, Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού.
Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.
Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.
Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.
http://news247.gr

Read more...

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά 33,58 εκατ. ευρώ από τον Παπαγεωργόπουλο και τους συνεργούς του...




Λίγες ημέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης του ταμείου του δήμου, ήρθε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να «ταρακουνήσει» τους καταδικασθέντες.
Συγκεκριμένα, το...
κλιμάκιο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου καταλόγισε αλληλέγγυα στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στους επίσης καταδικασθέντες υπαλλήλους του ίδιου δήμου Παναγιώτη Σαξώνη και Θωμά Γκόλα, το ποσό των 33,58 εκατ. ευρώ μόνο για τα χρόνια 1999-2001, που συνδέεται με το ποσό της υπεξαίρεσης για την οποία καταδικάστηκαν.
Ειδικότερα, στον κ. Παπαγεωργόπουλο, καταλογίστηκαν για τα συγκεκριμένα έτη τα ποσά των 4,03 εκατ. ευρώ και 6,73 εκατ. ευρώ, στον κ. Σαξώνη τα ποσά των 4,52 εκατ., 2,26 εκατ. και 1,63 εκατ. ευρώ, ενώ για τον κ. Γκόλα τα ποσά 4,84 εκατ. ευρώ και 9,57 εκατ. ευρώ.
Νέος έλεγχος για τα υπόλοιπα χρόνια
Είναι πλέον ορατό πως η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων, ενώ παράλληλα, από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται οι έλεγχοι για την περίοδο 2002 - 2007.
Ο «πέλεκυς» του Εφετείου Κακουργημάτων
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια σε πλαστογραφία.
Παράλληλα, στον πρωην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος.
Επίσης, ένοχοι κρίθηκαν οι πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.
|iefimerida.gr


Read more...

Απο το Ηράκλειο ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ;...



Βενιζελικοί εναντίον Βενιζελικών είναι το έργο που παίζει τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ καθώς αρκετά στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος καταγγέλλουν συντρόφους τους που...
ανήκουν στην ίδια ομάδα ότι έστησαν παιχνίδια στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής αφήνοντάς τους σε χαμηλές θέσεις στην σειρά κατάταξης.

Στους δυσαρεστημένους εμφανίζονται στελέχη που έχουν κεντρικούς ρόλους στην Ιπποκράτους εντάχθηκαν κανονικά στις βενιζελικές λίστες όμως κινδύνεψαν ακόμη και να μείνουν εκτός διότι-όπως καταγγέλλουν- λειτούργησε ένας σκληρός μηχανισμός που πριμοδοτούσε την σταυροδότηση στελεχών συγκεκριμένης λίστας. Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ο Θανάσης Χειμωνάς την ένταξή του οποίου στο όργανο επιθυμούσε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι ριγμένοι είναι οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σαλαγιάννης οι οποίοι εξελέγησαν μεν αλλά αρκετά χαμηλά. Ως υπεύθυνοι για την χαμηλή τους σταυροδότηση καταγγέλλονται οι Στέλιος Αγγελούδης, Στέλιος Σπαθής, Παντελής Καμάς και Τόνια Αντωνίου που σύμφωνα με όσα τους προσάπτουν οι άλλοι βενιζελικοί αποφάσισαν να πλασάρουν μία συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων βάζοντας σ’ αυτήν και τους εαυτούς τους.

Ο Στ. Αγγελούδης δεν ήταν υποψήφιος λόγω ασυμβίβαστου ωστόσο θεωρείται ότι συντόνισε την διάχυση των σταυρών…

Στην Ιπποκράτους όλοι πιστεύουν ότι νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το νεαρό στέλεχος εξέλεξε 38 στελέχη τα περισσότερα από κάθε ομάδα που διεκδίκησε καταγραφή στο συνέδριο.

Συνολικά τα βενιζελικά μπλοκς ανέδειξαν 85 μέλη στο όργανο, που αντιστοιχούν περίπου στο 65%.
flashnews.gr


Read more...

Πρόσθετα ποσά από το 2000 έως το 2014 Διεκδίκησαν και εκδίκασαν 162 εκατ. ευρώ οι δικαστικοί της χώρας



Αθήνα
Τα 162 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα πρόσθετα ποσά που θα έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι δικαστικοί ή οι κληρονόμοι τους από το 2000 και μετά, βάσει δικαστικών αποφάσεων. Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει αναλυτικά τα ποσά που έχουν καταβληθεί από το 2000 μέχρι σήμερα και που πρόκειται να καταβληθούν έως και το Νοέμβριο του 2014.

Στοιχεία για τα δικαστικώς επιδικασθέντα - καταβληθέντα οφειλόμενα ποσά προς τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας είχε ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι οι δικαστικοί κατά τα έτη 2000 έως και 2012 επεδίωξαν δικαστικώς την ικανοποίηση διαφόρων οικονομικών αξιώσεων τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και αναλόγως τους επιδικάσθηκαν οι αξιώσεις τους αυτές, καταβλητέες από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποια ποσά επιδικάσθηκαν και πότε, πόσα από αυτά έχουν εξοφληθεί, πόσα υπολείπονται και πόσα έχουν εξοφληθεί δια μετρητών και δια ομολόγων.

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι με αφορμή σειρά δικαστικών αποφάσεων εκδόθηκε το 2000 υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία κατεβλήθησαν στους συνταξιούχους δικαστικούς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβιβάσεως) ποσά διαφοράς σύνταξης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.1991 έως 31.12.1995, συνολικά 24.709.480,35 ευρώ.

Το ποσό αυτό εξοφλήθηκε σε επτά ισόποσες δόσεις με ομόλογα λήξεως το 2001, το 2002 και το 2004 που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε άϋλη μορφή και διατέθηκαν από την ΤτΕ στους δικαιούχους μέσω του Τραπεζικού Συστήματος.

Με τον ίδιο τρόπο εξοφλήθηκαν και τα ποσά διαφοράς σύνταξης από 1.1.1991 έως 31.12.1995 που δικαιώθηκαν οι κληρονόμοι των συνταξιούχων δικαστικών, συνολικού ύψους 2.981.890,83 ευρώ.

Με άλλη απόφαση του υπουργού Οικονομικών το 2001, καταβλήθηκαν στους εν λόγω συνταξιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις (η 1η δόση με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2005 και η 2η δόση με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2006), ποσά διαφοράς σύνταξης για το χρονικό διάστημα από 1.1.1996 έως 31.12.1996 ύψους 6.326.895,27 ευρώ. Ποσό διαφοράς σύνταξης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ύψους 635.477,03 ευρώ καταβλήθηκε και στους κληρονόμους τους, με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών και την εξόφλησή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Όπως εξάλλου ενημερώνει ο κ. Σταϊκούρας , το 2008 με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 3620/07 και του Ν. 3867/2010, καταβλήθηκε:

1.    στους συνταξιούχους Δικαστικούς και Μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2008, Μαϊου 2008, Ιουλίου 2009 και Νοεμβρίου 2012 η πρώτη, δεύτερη, Τρίτη και τέταρτη δόση έκτακτης παροχής (από συνολικά πέντε δικαιούμενες δόσεις) αντίστοιχα συνολικού ποσού 8.733.667 ευρώ, 36.598.531 ευρώ, 16.622.899 ευρώ και 17. 673.191 ευρώ αντίστοιχα.

2.    στους κληρονόμους τους, με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής του υπουργείου Οικονομικών και την εξόφλησή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. , η πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση της έκτακτης παροχής συνολικού ποσού 492.080 ευρώ, 753.833 ευρώ, 4.002.963 ευρώ και 3.285.289 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο, ορισμένοι συνταξιούχοι προεξόφλησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την 3η, την 4η και την 5η δόση την εν λόγω παροχής και η καταβολή τους γίνεται με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής σε καθορισμένες ημερομηνίες με βάση τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Το ύψος της 3ης δόσης ανέρχονταν σε 15.117.436 ευρώ και της 4ης δόσης ανέρχεται σε 13.904.134 ευρώ.

Με τη σύνταξη του Νοεμβρίου του 2014 πρόκειται να καταβληθεί στους συγκεκριμένους συνταξιούχους η 5η δόση της έκτακτης παροχής συνολικού ποσού 17.673.191 ευρώ (ακαθάριστο) περίπου, στους κληρονόμους τους, με χρηματικά εντάλματα το συνολικό ποσό των 3.285.289 ευρώ ως η 5η δόση της εν λόγω παροχής και το συνολικό ποσό των 13.904.134 ευρώ όσων εξ αυτών προεξόφλησαν τη δόση αυτή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέλος, σε εκτέλεση σειράς αποφάσεων του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες επιδικάστηκαν στους εν λόγω συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους, ως αποζημίωση, ποσά για διαφορές σύνταξης και μάλιστα νομιμοτόκως, από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καταβλήθηκε το 2010 το ποσό των 4.472.311 ευρώ, το 2011 το ποσό των 2.854.787 ευρώ και το 2012 το ποσό των 509.598,65 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό Παραιτήθηκε η Μ.Κοππά από επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ


Η Μαριλένα Κοππά
Η Μαριλένα Κοππά   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την Τρίτη η Μαριλένα Κοππά, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή της η κ. Κοππά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από τη διαδικασία εκλογής μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή απόφαση «στην ιστορία ελληνικού κόμματος αλλά και ευρωπαϊκού».

Τονίζει, πάντως, ότι παραμένει «στρατευμένη στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και ενεργό μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση αποφάσισε, κατά την ψηφοφορία του καταστατικού, για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κόμματος αλλά και ευρωπαϊκού να αποκλείσει από το κεντρικό πολιτικό όργανό του τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πάντα μετείχαν αυτοδικαίως, όπως και οι λοιποί, εκλεγμένοι με σταυρό προτίμησης ή μη, βουλευτές.

• Σε μια χρονική στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική είναι βασική συνιστώσα της εθνικής πολιτικής, και που σε λίγο θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014.
• Σε μια περίοδο που η επερχόμενη Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εθνική υπόθεση και που είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να πετύχει.
Η εισήγηση της μη συμπερίληψης των Ευρωβουλευτών, είναι αναίτια και ακατανόητη. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έχει δώσει, εν μέσω κρίσης, σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα.
• Για να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της χώρας όταν αυτή δεχόταν επιθέσεις από παντού.
• Για να παρουσιάσει στη Σοσιαλιστική Ομάδα αλλά και συνολικά στο Κοινοβούλιο τις μεγάλες προσπάθειες αλλά και θυσίες του ελληνικού λαού.
• Για να καταστήσει σαφή τη δυσβάσταχτη ευθύνη που ανέλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το 2009 για να κρατήσει τη χώρα όρθια και μέσα στην ευρωζώνη.
Όλοι οι Ευρωβουλευτές, μηδενός εξαιρουμένου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτήν την προσπάθεια.
Η απόφαση του Συνεδρίου στην πράξη απαξιώνει την προσπάθεια αυτή.
Για το λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, υπερασπιζόμενη αυτή τη σκληρή δουλειά που γίνεται καθημερινά και σε πολλαπλά επίπεδα καθώς και για λόγους αρχής, προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας, παραιτούμαι από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παραμένω στρατευμένη στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και ενεργό μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, το εθνικό καθήκον για την υπεράσπιση της χώρας στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι και πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας.

Με τιμή,

Μαριλένα Κοππά
Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κρίσιμη συνάντηση «Δίνουμε μάχη για όλα» λέει ο πρωθυπουργός πριν το τετ-α-τετ με την τρόικα


Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί με βάση τη λογική πως «εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει»
Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί με βάση τη λογική πως «εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει»   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Δίνουμε μάχη για όλα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και να τονίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για χαλάρωση των όρων του προγράμματος.

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός αναφέρουν ότι δεν θα επιμείνουν οι πιστωτές στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Αντ.Σαμαράς αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κίνηση και θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, θα υπάρξει και ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι.

«Είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί με ένταση στο μέλλον, αλλά για την ώρα άλλα είναι τα καυτά θέματα για την τρόικα, όπως π.χ. το φορολογικό και η υστέρηση στα έσοδα, κ.ά» αναφέρει στο Βήμα κεντρική κυβερνητική πηγή.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί με βάση τη λογική πως «εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πολιτική λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουν σε ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας με στόχο τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.

Στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι η χώρα είναι σε κομβικό σημείο και χρειάζεται και αλλαγή στάσης της τρόικας, ώστε να μην πιέζει τα πράγματα περαιτέρω, διότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων για να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα
Με αφορμή την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα «Η επάνοδος της τρόικας, κατώτατος μισθός και φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης».

«Δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση νέα μείωση μισθών και απολύσεις, μέτρα που δεν θα ωφελήσουν κανένα από τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας» σημειώνεται στην ερώτηση, ενώ επισημαίνεται πως «μέτρα όπως η ραγδαία αύξηση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δεν έχει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο έχει καταδικάσει αναρίθμητες οικογένειες στο να ζουν μέσα σε κρύα σπίτια, αλλά έχει και τραγικές συνέπειες».
«Ο δρόμος του δογματισμού, της θρησκευτικής ευλάβειας και της υποτέλειας με τα οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτή τη μνημονιακή πολιτική οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση και κοινωνικά συντρίμμια» τονίζει ο Αλ.Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς και εάν θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης».



Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μας έκαναν την πιο φτωχή χώρα της ευρώπης



Read more...

Συλλαλητήριο για το σχέδιο "Αθηνά"

Συλλαλητήριο για το σχέδιο Αθηνά
Συγκεκριμένα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συλλαλητήριο τους φοιτητές προκειμένου «να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο ''Αθηνά''», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του.
Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καλεί τα μέλη, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της σχολής, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου «Αθηνά» για τη Φιλοσοφική Σχολή, αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κύριο αίτημα είναι να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η αυτονομία των ξενόγλωσσων τμημάτων.
enikos.gr

Read more...