Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Μείωση μισθών 16%-40% στον ιδιωτικό τομέα;


Από 16% ως 40% θα μειωθεί ο κλαδικός μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό θα συμβεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, που θα διατηρηθεί το κατώφλι των 740 ευρώ, όπως προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών.
Συγκεκριμένα, ο μισθός του σερβιτόρου αναμένεται να μειωθεί κατά 16%, δηλαδή από τα 880 ευρώ που προβλέπει η κλαδική σύμβαση να γίνει 740 ευρώ που προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αντίστοιχα, οι εμποροϋπάλληλοι θα υποστούν μείωση 18% (903 ο κλαδικός μισθός), οι ρεσεψιονίστ 19,5% (920 ο κλαδικός μισθός), οι ναυτιλιακοί πράκτορες 40% (1.205 ο κλαδικός μισθός), και οι τραπεζοϋπάλληλοι 26% (1.000 ο κλαδικός μισθός).
Τα εργασιακά, και ειδικότερα το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, μετατάξεις και σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, φέρεται να είναι και τα «αγκάθια» των τελευταίων διαπραγματεύσεων τρόικας και υπουργείου Οικονομικών που ανέβαλαν για την Τρίτη την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εντολή του πρωθυπουργού είναι η αναζήτηση λύσης με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όμως δημόσιες τοποθετήσεις ενόσω διαρκεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Έτσι, εντός των προσεχών ημερών, η κ. Κατσέλη αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τους Εμπόρους. Όμως, ο ΣΕΒ έχει με το μέρος του την πρόβλεψη του Μνημονίου για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών -έναντι των κλαδικών- συμβάσεων και αμοιβές κάτω ακόμη και από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς ασφάλειας.

Η υπουργός Εργασίας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επιχειρεί να απαλείψει τη διάταξη που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να πέσουν κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προτείνει ορισμένα στάδια πριν από την υπογραφή υποδεέστερης -της κλαδικής- συλλογικής σύμβασης, όπως είναι μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η εμφάνιση ζημιών κ.ά. Η δε διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δυο χρόνια.
Στο μεταξύ, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές για 19.000 υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και όλους εκείνους των οποίων οι φορείς ή οι Οργανισμοί όπου εργάζονται θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες ερμηνευτική εγκύκλιο στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο πράγματα είναι σίγουρα: Πρώτον ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα να αρνηθούν την νέα τους θέση, και δεύτερον ότι τα χρονικά περιθώρια που τους δίνονται θα είναι ασφυκτικά, καθώς δεν θα ξεπερνούν τις 15 ημέρες από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους, με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι.
Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της αίτησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων μέχρι και την τελική τοποθέτησή τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει συνολικά τον ένα μήνα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
tvxs

Read more...

Οι καταναλωτές ζητούν παράταση αναστολής πλειστηριασμών


Παράταση της προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών ζητούν οι καταναλωτές, καθώς διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες ασκούν πιέσεις για προσημειώσεις, ενώ ο νομός 3861/2010 δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή προβληματισμού - διαμαρτυρίας που έστειλε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων, στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη που συγχρόνως κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «οι Έλληνες καταναλωτές είναι εγκλωβισμένοι σε τράπεζες, και δεν βρίσκουν αδιέξοδο πουθενά, όλο σφίγγει ο κλοιός του χρέους στο λαιμό τους και οι νόμοι... ανάσα είναι ανάσα μόνο για τις τράπεζες».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μέρες ακόμα ποιο δύσκολες, έρχονται για τους καταναλωτές, αφού με την Κ.Υ.Α. Ζ1-699/10 ΦΕΚ (917/Β/23.06.2010) - Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2008 για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και την κατάργηση της οδηγίας 87/102/ΕΟΚ του Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ, αριθμ. L 133 της 22.5.2008 οι τράπεζες φροντίζουν να ανακτήσουν την χθεσινή ανασφάλεια τους, που πρόσκαιρα κατάφερε να τους προσφέρει η πολιτεία, με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, στο Εθνικό Δίκαιο, αφήνοντας τους το πεδίο να πιέζουν τους καταναλωτές με προσημειώσεις και πλειστηριασμούς.

Ο Νόμος 3861/2010, υπενθυμίζεται ότι δεν ευνοεί τους καταναλωτές που έτυχε να έχουν περιουσιακά στοιχεία, ούτε σώζεται η πρώτη κατοικία, αντίθετα αφορά αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα χρέη τους και αυτές οι περιπτώσεις είναι που η κατοικία τους, όπως σημειώνει η Ένωση, «θα αρπαχτεί από τα κάθε λογής κοράκια που καιροφυλακτούν».

Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, τονίζει: «Επειδή η αγοραστική μας δύναμη, μειώθηκε σε υπερθετικό βαθμό, η απομάκρυνσή μας από την αγορά είναι υπαρκτή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των άλλων μοχλών της οικονομίας, οφείλετε να μη αγνοήσετε ότι, η χρονική παράταση των πλειστηριασμών, λήγει στις 03-02-2011 και ο Νομός 3861/2010 δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί, αφού τα Ειρηνοδικεία της Χώρας για τον συζητούμενο νόμο, ανοίγουν τις πόρτες τους από 2-1-2011, συγχρόνως δε, δεν έχει γίνει καμία μέριμνα και πρόβλεψη για τα δικόγραφα που βομβαρδίζουν καθημερινά τους καταναλωτές, αυξάνοντας τους το χρέος, το άγχος κ.λ.π Ζητάμε παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011 ώστε να προσπαθήσουν οι καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ή και ακόμα να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 9 παρ2 του Ν3869 /2010 και να μη βρεθούν ξαφνικά εκτός στέγης».
Read more...

ΑΔΕΔΥ : ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, τις επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που όπως τονίζει οδηγούν σε απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που οργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ...
την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στις 13.00 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στα πλαίσια Παναττικής στάσης εργασίας, καθώς και στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η κλιμάκωση των μέτρων ακραίας νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, που λαμβάνουν από κοινού κυβέρνηση και τρόϊκα και ήδη αποτυπώνεται στο περίφημο "Μνημόνιο Νο 3", οδηγεί σε νέες δραματικές μειώσεις μισθών και αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις προσωπικού και διάλυση των δημοσίων επιχειρήσεων στο όνομα των "ελλειμμάτων". Οι ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου να εκταμιευτούν η 3η και η 4η δόση του δανείου, διαμορφώνουν ένα νέο "οδικό χάρτη" διάλυσης μισθών, συντάξεων, εργασιακών σχέσεων, κατάργηση κοινωνικών παροχών με συνέπεια τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας αλλά και του οικογενειακού προγραμματισμού εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων». Στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως: «Στον ιδιωτικό τομέα επιτείνεται η αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων με την οριζόντια κατίσχυση των επιχειρησιακών κατά παράβαση κάθε νομικής και συνταγματικής πρόβλεψης (Ν.1876/90), οδηγώντας σε εκμηδενισμό των ήδη χαμηλών αποδοχών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα διαχειριστικά "ελλείμματα" φορτώνονται μονομερώς στους εργαζόμενους, οδηγώντας ολόκληρες στρατιές στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Στο στενό δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες, δρομολογούνται άμεσες απολύσεις για 10.000 συμβασιούχους και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για νέα οδυνηρή μείωση των μισθών (ήδη οι αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο 25% κατά μέσω όρο χωρίς να συνυπολογίζεται το «πάγωμα» των μισθών) μέσω της διαμόρφωσης του Νέου Μισθολογίου, ενώ οι δοκιμαστικές βολές για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχώς πυκνώνουν. Η υποβάθμιση μισθών και συντάξεων, ο περιορισμός και η υποβάθμιση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού (παιδεία, υγεία, πρόνοια), η αύξηση της ανεργίας σε τρομακτικά επίπεδα δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέες δραματικές περικοπές δικαιωμάτων, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με ΕΝΟΤΗΤΑ και αποφασιστικότητα θα αντισταθούν να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα».
Read more...

OI EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Κρίσιµη για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τις µετακινήσεις του επιβατικού κοινού είναι η εβδοµάδα που αρχίζει, καθώς οι εργαζόµενοι σε όλες τις εταιρείες των µέσων µαζικής µεταφοράς ετοιµάζονται για κινητοποιήσεις «απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο», που προβλέπει ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και µείωση των µισθών τους κατά 20% - 40%...
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ήδη συγκρότησαν συντονιστικό όργανο, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής όλων των σωµατείων στις αστικές συγκοινωνίες και το οποίο θα αναλάβει δράση τις επόµενες ηµέρες. Στόχος του οργάνου είναι να γίνουν σύντοµα γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους εργασίας προκειµένου να ληφθούν αποφάσεις για τις πρώτες «πανσυγκοινωνιακές απεργίες». Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί στην επανεξέταση και σταδιακή ολοκλήρωση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών, µέσω διαπραγµατεύσεων και µε τους εκπροσώπους της τρόικας.
Read more...

Κυβερνητική «σκέπη» στη Λούκα Κατσέλη

Την κάλυψε ο Γ. Πεταλωτής


http://img.protothema.gr/
Κάλυψη στη Λούκα Κατσέλη για το άρθρο της σε κυριακάτικη εφημερίδα παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας ότι τόσο η υπουργός Εργασίας όσο και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης χαίρουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δρα ενιαία και συλλογικά, ότι κάνει πολύ μεγάλη δουλειά και αυτές τις ημέρες με την Tρόικα στη χώρα και συμπλήρωσε ότι «και από τα αποτελέσματα της συνεργασίας προκύπτει ότι υλοποιούμε τους στόχους μας».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής διαχώρισε τους τίτλους του άρθρου από το περιεχόμενό του, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει το χρόνο που δημοσιεύθηκε το άρθρο και ερωτηθείς εάν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για το περιεχόμενό του, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όταν σήμερα διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για τη χώρα, χάνουμε την ουσία να ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες».

Επιπλέον, απάντησε αρνητικά για το εάν η Τρόικα μετέφερε παράπονα για τη συνεργασία της με την κα. Κατσέλη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πεταλωτής διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών, ούτε απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Ακόμη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», να υπερισχύσουν δηλαδή οι επιχειρησιακές από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και υπογράμμισε: «Δεν θα αφήσουμε να κλείνουν επιχειρήσεις».

«Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό, ήδη έχει συμφωνηθεί προ πολλού, περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε: «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν, οι επιχειρησιακές, όμως, γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο θα ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας».

Επισήμανε, τέλος, ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, «από την οποία δεν αφίσταται και η κα. Κατσέλη»
Read more...

Η Τρόικα ρίχνει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Αποχώρησαν οι Πράσινοι από τον συνασπισμό


http://img.protothema.gr

Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Ιρλανδία, αφού νωρίτερα την Δευτέρα το κόμμα των Πρασίνων, εκ των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, ανήγγειλε την άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι οι Ιρλανδοί πολίτες, μετά την δραματική εξέλιξη της προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, «χρειάζονται πολιτική σταθερότητα» που δεν μπορεί να προσφέρει μια «υπό κηδεμονία» κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως σήμερα έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, μόλις τριών εδρών ...

Ο επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Τζον Γκόρμλεϊ δήλωσε ότι για την απόφαση του κόμματος είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, προσέθεσε όμως ότι ασχέτως της άρσης της εμπιστοσύνης των Πράσινων στην κυβέρνηση Κάουεν, αυτή θα πρέπει να παρουσιάσει πριν τις εκλογές ένα αξιόπιστο τετραετές δημοσιονομικό πρόγραμμα, όπως και τον προϋπολογισμό του 2011.

Ειδικά γι’ αυτόν τον προϋπολογισμό οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για λήψη μέτρων «αλά Ελληνικά», όπως για παράδειγμα η επιβολή νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, η δραστική μείωση κοινωνικών επιδομάτων και ενδεχομένως η αύξηση στους χαμηλότατους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών – στοιχείο στο οποίο οφειλόταν η μέχρι πρότινος αλματώδης ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας, της ... πάλαι ποτέ τώρα πια «Κελτικής Τίγρης». Σε κάθε περίπτωση πηγές της Κομισιόν τόνιζαν νωρίτερα πως είναι αποκλειστικά θέμα της ιρλανδικής κυβέρνησης το να αποφασίσει κατά πόσον θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα Βρετανία και Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν με δάνεια την Ιρλανδία, κυρίως γιατί οι δικές τους τράπεζες είναι αυτές με την μεγαλύτερη έκθεση στα ομολογιακά χρέη των ιρλανδικών τραπεζών, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να προσπαθεί να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ξεκαθαρίζοντας πως η στήριξη των γειτόνων Ιρλανδών είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας και πως ούτως ή άλλως τα δάνεια που θα εκταμιεύσει το Λονδίνο θα είναι «μερικά δις λίρες και σε καμία περίπτωση τα νούμερα (8-10 δις λίρες) που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ταυτόχρονα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση προς την Ιρλανδία να πάρει άμεσα και «σκληρά μέτρα λιτότητας», προειδοποιώντας παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη μετάσταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί εν τη γενέσει της. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», ιδίως από τη στιγμή που πλέον τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε αυτό το δεδομένο στηρίζει τέλος και η Moody’s την προειδοποίηση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα μιλώντας για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας και μάλιστα κατά πολλές βαθμίδες...


Read more...

«Τι να μας κάνει ένα τζαμί; Θέλουμε δέκα»!

Απορρίπτουν τα περί πολιτιστικού κέντρου οι μουσουλμάνοι και ζητούν...


http://img.protothema.gr/
Όχι ένα, αλλά τουλάχιστον... δέκα τζαμιά στην ευρύτερη Αττική επιθυμούν να αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, παρουσιάστηκαν 23 προτάσεις, που αφορούν στο σύνολό της τη μεταναστευτική πολιτική, με σκοπό τα ζητήματα αυτά να τεθούν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωβουλής, υπουργείών και κομμάτων, ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικά για το ζήτημα του τζαμιού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας - Πακιστάν, ο κ. Syed Mohammad Jamil, είπε ότι παλεύουν χρόνια για να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα. Ήδη, από το κράτος έχει δοθεί και χώρος (στο Βοτανικό) και λεφτά. Οι νόμιμοι μετανάστες θα συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια να χτιστεί το τζαμί, ενώ θα οριστεί και μια 12μελής επιτροπή, η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία του τζαμιού. Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος ωστόσο ζητάει από το ελληνικό κράτος να επιτρέψει, αν όχι στην Αθήνα, τουλάχιστον στην Αττική, να δημιουργηθούν και να λειτουργούν τουλάχιστον δέκα τζαμιά...

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, «Η Φιλότητα», ο κ. Μεχμέτ Ιμάμ. Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο κ. Μεχμέτ είπε ότι ασχολείται με το θέμα του τζαμιού εδώ και 20 χρόνια. «Με τον υπάρχοντα νόμο δεν πρόκειται να γίνει τζαμί. Ο νόμος λέει για πολιτιστικό κέντρο και όχι για τζαμί. Εμείς θέλουμε τζαμί, όχι πολιτιστικό κέντρο. Δεν μας νοιάζει ούτε τι λέει ο Καραμανλής ούτε τι λέει ο Παπανδρέου. Για το τζαμί έχουν μαζέψει λεφτά οι μουσουλμάνοι. Από τις πρεσβείες δεν θέλουμε τίποτα. Δεν θέλουμε τα λεφτά τους. Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει, καλώς. Αν δεν θέλει… Ή θα γίνει όπως θέλουμε εμείς ή δεν θα γίνει τίποτε».

Οι 23 προτάσεις που παρουσιάστηκαν, συμπεριλαμβάνουν τα κυριότερα προβλήματα των μεταναστών -ασφαλιστικός νόμος, οικογενειακή συνένωση, εκμάθηση μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση, εργασία και επιχειρηματικότητα, εγκληματικότητα, θρησκεία και τζαμί, σύστημα υγείας και πολιτικό άσυλο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί, τόνισε ότι, γνωρίζοντας την ευαισθησία, την κατανόηση και την καλή θέληση απ' όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, για την καλύτερη διεκπεραίωση όλων των μεταναστευτικών προβλημάτων, ελπίζει ότι θα βρεθούν και θα δοθούν θετικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Το «θερμόμετρο» ωστόσο ανέβηκε επικίνδυνα, όταν τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το τζαμί και την ένταση μεταξύ των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα και των λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με επιστολή που έχουν στείλει οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα σε Βουλή, κόμματα, αρχηγούς και βουλευτές, το συνολικό εκτιμώμενο ποσοστό για τους μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή, μεγαλώνει θεαματικά και αγγίζει (ίσως και να ξεπερνά) το 85%. Μεγάλος αριθμός μεταναστών, με τραγικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία...

Την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της ΕΜΕ συναντήθηκαν με κατοίκους από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μετά από δίωρη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της ΕΜΕ έκαναν μια προφορική συμφωνία με τους κατοίκους της περιοχής, η οποία προβλέπει ότι θα φτιάξουν μια επιτροπή, από δικούς τους ανθρώπους, η οποία θα κάνει έλεγχο κάθε 15 μέρες στα μαγαζιά της περιοχής -να λειτουργούν με το ωράριο των καταστημάτων και όχι όλη τη νύχτα, να μην μαζεύονται ομάδες ανδρών (15-20 άτομα) μπροστά στα μαγαζιά χωρίς λόγο και να γίνεται έλεγχος στα συμβόλαια των διαμερισμάτων, για να μην μαζεύονται 40 ή 50 άτομα μέσα σε ένα σπίτι.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν πει ότι με τους νόμιμους, φιλήσυχους και ανθρώπινα συμπεριφερόμενους μετανάστες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, τους συμπαραστέκονται στις δυσκολίες τους. Πόσους όμως μετανάστες μπορεί να αντέξει η περιοχή αυτή;
Read more...

Κι όμως, μπορεί να πέσουν και πάλι έξω στο έλλειμμα!

Στο 10μηνο 17,3 δισ., θα σταματήσει στα 21,9 στο τέλος;


http://img.protothema.gr/
Εκτός στόχων – φοβούμαστε να γράψουμε “εκτός ελέγχου” – είναι η κατάσταση στα δημοσιονομικά και ακόμη και τα νούμερα που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες, μόλις, μέρες στον προϋπολογισμό για το κλείσιμο της χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να μην επαληθευθούν!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 17.334 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009 σημειώνοντας μείωση 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2% με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου 2010.

Για το τέλος της χρονιάς, ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού που είχε “τρομάξει” τις αγορές – έλλειμμα 9,4% - είναι στα 21,9 δισεκατομμύρια και αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός μείωσης, πολύ απλά θα μας λείψουν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια περίπου!
Το υπουργείο Οικονομικών, βεβαίως, προβλέπει σημαντική αύξηση των εσόδων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους κυρίως ως αποτέλεσμα της απόδοσης μέτρων όπως η εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, η είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν και η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για το 2011.

Η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών, αλλά και στην αύξηση των εσόδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,1%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.526 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.022 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.265 εκατ. €.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το δεκάμηνο σε σχέση με το εννεάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,6%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά περίπου 15% το μήνα Οκτώβριο

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Read more...

Στη "γραμμή Σαμαρά" η Λούκα Κατσέλη...


Από την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι το «φάρμακο» του ΔΝΤ είναι χειρότερο από την «αρρώστια»

Από τον Γιάννη Δαίδαλο

"Για να προτείνει κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία". Αυτή, όπως διάβασα, είναι η επίμαχη φράση στο άρθρο της Λούκας Κατσέλη με το οποίο ουσιαστικά εκφράζει τη διαφωνία της στις προτάσεις της τρόικας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της μείωσης των μισθών.
Μια ανάλογη διαπίστωση έχει κάνει πρώτος πάντως, από την περασμένη άνοιξη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όταν υποστήριζε ότι...
το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης μετά την έλευση του ΔΝΤ "δεν λύνει το πρόβλημα, μας βυθίζει σε έναν φαύλο κύκλο: μεγαλύτερης ύφεσης, επίμονων ελλειμμάτων, ακόμα πιο σκληρών μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα πιο επίμονων ελλειμμάτων" και συμπλήρωνε χαρακτηριστικά: "Εδώ πρόκειται για «φάρμακο» χειρότερο από την «αρρώστια»".
Ποιος αμφιβάλει ότι με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιεί, αρκετούς μήνες αργότερα, η κ. Κατσέλη κινείται και στην ίδια γραμμή με τον κ. Σαμαρά;

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει τη Δευτέρα η Ντόρα Μπακογιάννη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ίδρυσης του κόμματος της «Δημοκρατική Συμμαχία». Η συνάντηση θα γίνει ύστερα από αίτημα της ίδιας της κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια, για το νέο της κόμμα και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας...
Η ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» παρουσιάστηκε την Κυριακή σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Μπάτμιντον ενώπιον περίπου 5.000 πολιτών. Σύμβολο του κόμματος είναι ένα δένδρο ελιάς σε μπλε και πορτοκαλί φόντο. Το ιδρυτικό συνέδριο του «ανεξάρτητου συμμετοχικού δημοκρατικού κινήματος», όπως η ίδια το περιέγραψε, θα γίνει έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο νέος πολιτικός φορέας δηλώνει ανοικτός στη συνεννόηση και πιστεύει «στη συνεργασία και τη διαμόρφωση κοινών τόπων με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». Το πολιτικό του στίγμα, όπως δήλωσε η κ.Μπακογιάννη, τοποθετείται στο Κέντρο.
Read more...

ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Κλοιό πόθεν έσχες µε άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών για οικονοµικά εύρωστους ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες έχουν σχηµατίσει οι ελεγκτές του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος. Το...
Σ∆ΟΕ πραγµατοποιεί ήδη εντατικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελµατίες (γιατρούς, δικηγόρους, µηχανικούς κ.ά.) µε µεγάλη οικονοµική επιφάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών για να διαπιστωθεί αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία. Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες βρίσκονται στην αιχµή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το Σ∆ΟΕ ενώ η εξονυχιστική φοροπαρακολούθηση των 1.000 µεγαλύτερων επιχειρήσεων, η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση παρακρατούµενων φόρων, όπως του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνθέτουν το καρέ των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του. ΣτόχοςτουεπικεφαλήςτουΣ∆ΟΕ Γ. Καπελέρη είναι τα πρόστιµα που θα επιβληθούν το επόµενο έτος να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2009 και 4,5 δισ. ευρώ που εκτιµάται πως θα διαµορφωθούν φέτος, ώστε και το ∆ηµόσιο να πάρει βαθιά ανάσα από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής – όπως επιτάσσει και η τρόικα – και να εµπεδωθεί στους φορολογουµένους ισχυρό αίσθηµα ελέγχου. Σύγκριση εισοδήµατος και περιουσίας Το πρώτο ισχυρό εργαλείο, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες. Ηδη το Σ∆ΟΕ έχει αρχίσει τους ελέγχους αυτούς σε επαγγελµατίες η οικονοµική επιφάνεια των οποίων δεν συµβαδίζει µε τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία. Τέτοιοι έλεγχοι πραγµατοποιούνται ήδη σε εκατοντάδες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελµατιών και αναµένεται να συνεχισθούν µε ιδιαίτερη ένταση τους επόµενους µήνες και όλο το 2011. Βίλες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα ζητείται να δικαιολογηθούν µέχρι και το τελευταίο ευρώ από ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες οι οποίοι δήλωναν τα προηγούµενα χρόνια προκλητικά χαµηλά εισοδήµατα στην Εφορία, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι εκ διαµέτρου αντίθετες. Αρχισαν µε τους 2.250 γιατρούς Η αρχή έχει ήδη γίνει µε τους 2.250 γιατρούς ανά την επικράτεια οι οποίοι εντοπίστηκαν µε καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η λίστα εµπλουτίζεται συνεχώς και µε νέες περιπτώσεις φορολογουµένων. Το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος έχει προχωρήσει σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών και εντός των ηµερών αναµένεται η ολοκλήρωση των ερευνών. Στο παρασκήνιο, το φοροκυνηγητό από το Σ∆ΟΕ το 2011 θα τροφοδοτείται από τρεις κυρίως πηγές: 1 Τις νέες ηλεκτρονικέςεφαρµογές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ). Ηδη ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ∆. Σπινέλλης προετοιµάζεται για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες, ώστε µε το πάτηµα ενός κουµπιού δηλωθέντα εισοδήµατα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται αναδεικνύοντας ασυµφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων. Σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δηµιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουµένων στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήµατα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην εφορία εισοδηµάτων αναντίστοιχων µε τον τρόπο διαβίωσης. 2 Τιςοµάδες εργασίας «Μεγάλων Φορολογουµένων» που συγκροτούνται στο υπουργείο Οικονοµικών – µάλιστα η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις συγκρότησης των πέντε συνολικά οµάδων – µε αντικείµενο τις 1.000 µεγαλύτερες επιχειρήσεις και «Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδηµάτων» µε αντικείµενο την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουµένους µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελµατιών. 3 Τις διασταυρώσεις στοιχείων. Οι ροές παρακρατούµενων φόρων, µε έµφαση στον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, σε συνδυασµό µε την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων στις εφορίες θα παρακολουθούνται σε µηνιαία βάση.
Read more...

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Ολοκληρώνονται σήμερα, Δευτέρα, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την σύνταξη της τελικής εκθέσεως προόδου για την εκταμίευση της γ' δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι πολύωρες συναντήσεις του Σαββατοκύριακου επικεντρώθηκαν στις διαρθρωτικές αλλαγές και σε μεταρρυθμίσεις σχετικές με εργασιακά ζητήματα στις ΔΕΚΟ και το μισθολογικό κόστος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα συνομολογηθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατά την οποία θα διευκρινιστούν τεχνικής φύσης θέματα και θα αποτυπωθεί η κοινή βούληση για συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Ωστόσο, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη επιτυχημένης εφαρμογής του φιλόδοξου Προϋπολογισμού του 2011 και στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας. Η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται στο γεγονός της ενεργής εμπλοκής του συμβούλου του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμου στην αποκρυστάλλωση των ελληνικών θέσεων, αλλά και από την έκτακτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία των διαβουλεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αργά το απόγευμα της Κυριακής. Η έκθεση προόδου της τρόικας θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου οι διεθνείς οργανισμοί να αποφασίσουν την εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου που ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Οι κ.κ. Σ. Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση πως τυχόν αποκλίσεις στο κλείσιμο του εφετινού Προϋπολογισμού και νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών πολιτικών κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου ενδεχομένως να αποτελέσουν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» στην εκταμίευση της δ' δόσης των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τις ίδιες επισημάνσεις αναμένεται να επαναλάβουν αύριο, Τρίτη, τα στελέχη της τρόικας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στους εκπρόσωπους του Τύπου, λίγο πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα. Η εν λόγω συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματισθεί για σήμερα, ωστόσο η συνέχιση των διαπραγματεύσεων τρόικας – κυβέρνησης την μετάθεσε κατά μια ημέρα.
Read more...