Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" πίσω απο το χτύπημα στην Εθνική


Η

Των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα

Προβληματισμό στην Αστυνομία προκαλεί μια προκήρυξη που "ανέβηκε" σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη για το χτύπημα στα γραφεία της Εθνικής στη λεωφόρο Συγγρού αναλαμβάνει η οργάνωση "Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών-Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Ολα έδειχναν οτι πίσω απο την επίθεση κρυβόταν ο "Επαναστατικός Αγώνας" , καθώς είναι η μοναδική οργάνωση που μπορεί να προκαλέσει τέτοιου μεγέθους χτυπήματα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, η σαφώς μικρότερου "βεληνεκούς" αυτή οργάνωση προκαλεί σημαντικά ερωτήματα στις Αρχές.

Αναλυτικά η προκήρυξη

Οι έρευνες της Αστυνομίας

Οι πέντε κάμερες που το βράδυ της Κυριακής κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις των τρομοκρατών, ίσως αποδειχθούν κλειδί στις έρευνες της Αστυνομίας για το χτύπημα στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Αν και οι τρομοκράτες – μέλη πιθανότατα του Επαναστατικού Αγώνα – γνώριζαν την ύπαρξη του κλειστού κυκλώματος καταγραφής και πιθανότατα είχαν μεταμφιεστεί, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα καρέ θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία στο κυνήγι τους. Παράλληλα, ελέγχονται όλα τα καρέ που τράβηξαν οι κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Συγγρού, τόσο πριν όσο και μετά την έκρηξη σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ύποπτα οχήματα ή άτομα.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων έχουν μπει τα υπολείμματα της σούπερ – βόμβας, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς είναι, αν υπάρχουν ίχνη γενετικού υλικού σε κάποια από τα ευρήματα ή άλλα στοιχεία. Η συνδεσμολογία, δείχνει πως πρόκειται για την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ενώ το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν οχήματα διαφυγής αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Η βόμβα ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος αλλά και ο στόχος (τράπεζα – οικονομικός ), δείχνουν ότι ο Επαναστατικός Αγώνας, πλέον έχει επικεντρώσει τη δράση του σε μεγάλους οικονομικούς στόχους με βόμβες διαχωρίζοντας τη θέση του από την οργάνωση Σέχτα Επαναστατών η οποία χτυπά ανθρώπινους στόχους και ιδιαίτερα αστυνομικούς.

Περίμεναν Σέχτα

Όπως τονίζουν οι έμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, είναι η πρώτη φορά, ακόμη και στην προ – 17 Νοέμβρη εποχή που πραγματοποιείται χτύπημα μέσα στην περίοδο των εορτών. Στέλεχος της ΔΑΕΕΒ, τόνισε στο protothema.gr πως υπήρχαν πολλές πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χτυπήσουν μέσα στα Χριστούγεννα δίνοντας πολλές πιθανότητες όμως στην εμφάνιση της Σέχτας Επαναστατών. Για το λόγο αυτό, υπήρχαν αυξημένες περιπολίες και φρούρηση σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, σημεία στα οποία επικεντρώνεται η οργάνωση Σέχτα Επαναστατών. Τελικά, το μεγάλο χτύπημα έκανε στις 23:02 χθες το βράδυ η άλλη μεγάλη οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

O αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 11.01 το βράδυ της Κυριακής στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται και υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γαλαξία, παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού στο Νέο Κόσμο.

Στις 10.46 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο συγκεκριμένο κτίριο σε 15 λεπτά, όπως και έγινε.

Απο την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί γιατί η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

.protothema.g


Read more...

Σε ειδικό έντυπο η καταγραφή των αποδείξεων

Δεν θα προσκομίζονται οι αποδείξεις στις εφορίες, αλλά θα καταγράφονται σε ειδικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, διευκρίνισε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπακωσταντίνου. Προανήγγειλε, επίσης, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

"Και οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να δηλώνονται για να έχουν οι φορολογούμενοι έκπτωση φόρου. Προσανατολιζόμαστε στο να μετράνε όλες οι αποδείξεις, από παντού, με λίγες εξαιρέσεις. Απλά θα υπάρχει κλιμάκωση για τη σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα", δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (12.000 ευρώ) έως και 50% και τη σύνδεση του υπολοίπου με τη συλλογή αποδείξεων. Εκφράζονται, πάντως, σοβαρές ενστάσεις, καθώς χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να μαζεύουν αποδείξεις ελλείψει χρημάτων.

Κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα

Πυρετός στο οικονομικό επιτελείο για το σχεδιασμό του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιανουαρίου.

Στις 6 του μηνός έρχεται στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος κατάρτισης.

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πάνω από 7.000 επισκέπτες συνεχίζεται η δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου στο Διαδίκτυο στη σελίδα opengov.gr.

Στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της επιστροφής αντικειμενικών κριτηρίων και κριτηρίων διαβίωσης και κατά οποιασδήποτε επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων.
nooz.gr


Read more...

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ


Το σύνολο των αποδείξεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τα σούπερ μάρκετ, εξετάζει να συνδέσει με το αφορολόγητο όριο το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει τεθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου (που σήμερα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ) έως και... κατά 50% και η σύνδεση του υπολοίπου με τη συλλογή αποδείξεων.
«Και οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να δηλώνονται για να έχουν οι φορολογούμενοι έκπτωση φόρου. Προσανατολιζόμαστε στο να μετράνε όλες οι αποδείξεις, από παντού, με λίγες εξαιρέσεις. Απλά θα υπάρχει κλιμάκωση για τη σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου,
Παράλληλα, προανήγγειλε νέο τρόπο δήλωσης των συγκεκριμένων δαπανών στην Εφορία: «Ο φορολογούμενος δεν θα προσκομμίζει τις αποδείξεις στην Εφορία. Στη φορολογική δήλωση, θα αναγράφεται το ΑΦΜ αυτού που εξέδωσε την απόδειξη, το ποσό και η ημερομηνία. Έτσι, το υπουργείο θα μπορεί στη συνέχεια να κάνει τις σχετικές διασταυρώσεις. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχουν οι αποδείξεις, που περιφέρονται από φορολογική δήλωση σε φορολογική δήλωση.»
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δ.Γεωργακόπουλος: «Θα συμπεριληφθούν οι περισσότερες αποδείξεις και στο αφορολόγητο. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο και το περισσότερο αφορολόγητο να είναι με αποδείξεις».
Σημειώνεται επίσης ότι κατά την ρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προτάθηκε να μειωθεί έως και 50% το αφορολόγητο και το υπόλοιπο να συμπληρώνεται από τη συλλογή αποδείξεων.
Οι κατηγορίες των αποδείξεων για τις οποίες εκπίπτει το εισόδημα θα διευρυνθούν σημαντικά, χωρίς, όμως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να υπάρχει εκπεφρασμένη πρόθεση να συμπεριληφθούν σε αυτές οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.
Αναδρομική κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης
Στο τραπέζι του διαλόγου έχει μπει και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης της αυτοτελούς φορολογόγησης (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2009), λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν για την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες, αθλητές, πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, τελωνειακούς και εφοριακούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου.
Το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης θα παραμείνει σταθερό για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, για ορισμένα επιδόματα κοινωνικών ομάδων, καθώς και στις περιπτώσεις της αποζημίωσης για απόλυση.

fimotro

Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ...


Παράταση 15 ημερών πήρε τελικά η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία, που έληγε στις 31/12/2009, παρατείνεται ως τις 15/1/2010 για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Παράταση έως τις... 15/1/2010 θα έχουν και όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Σχετικά με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της «ρύθμισης Σουφλιά», η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Μείωση του αφορολόγητου ορίου ακόμα και κατά 50% και κάλυψη του υπολοίπου με αποδείξεις έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Οι εκπρόσωποι των φορέων, που συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά, συμφώνησαν στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα, εφόσον ισχύσει για όλους, αλλά ξεκίνησαν τον διάλογο από τις εξαιρέσεις, όπως το...
επίδομα επικινδυνότητας, το πτητικό των πιλότων, τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό κ.ά. Δεν απουσίασαν και οι περιπτώσεις κλάδων που μίλησαν ακόμα και για κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των επιδομάτων.
Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση (σ.σ. συνολικά θα είναι 5 με 6) της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων τέθηκαν «10» ζητήματα:
1 Να μειωθεί στο μισό, κάπου μεταξύ 6.000 και 8.000 ευρώ, το ισχύον αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και το υπόλοιπο να συμπληρωθεί από αποδείξεις. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και την οποία φαίνεται να υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου συνοδεύεται και από τη διεύρυνση των κατηγοριών αποδείξεων. Δηλαδή, να εκπίπτουν και από άλλες ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, υποδήματα, ρούχα κ.λπ. Δεν φαίνεται να συζητούν την ένταξη σε αυτές των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των λογαριασμών.
Δεν είναι τυχαία η χθεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημήτρη Γεωργακόπουλου ότι «θα συμπεριληφθούν οι περισσότερες αποδείξεις και στο αφορολόγητο. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο και το περισσότερο να είναι με αποδείξεις».
Πλήγμα στους χαμηλόμισθους
Το μέτρο, πάντως, αναμένεται να πλήξει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μαζεύουν αποδείξεις ελλείψει χρημάτων, όπως επισημάνθηκε από ορισμένους κοινωνικούς εταίρους.
2 Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση κατάργησης του αφορολογήτου με αναγνώριση του συνόλου των αποδείξεων. Κάτι, όμως, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο στήριξης, κυρίως ηλεκτρονικής, ενός τέτοιου συστήματος.
3 Θεμιτή και αποδεκτή η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (επιδόματα εφοριακών, μηχανικών Δημοσίου, αθλητών, γιατρών κ.ά.), εφόσον όλα πάνε στη φορολογική κλίμακα. Η πλειονότητα των εταίρων τάχθηκε υπέρ του μέτρου, χαρακτηρίζοντάς το προκλητικό για την κοινωνία.
Αποψη που φαίνεται να βρίσκει κάθετα αντίθετους τους τελωνειακούς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΟΤΥΕ Αργύρης Σακελλαρόπουλος υποστήριξε ότι τα ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Ειδικών Τελωνειακών Εργασιών) τα κέρδισαν δικαστικά εν αντιθέσει με άλλους που τα πήραν χαριστικά και άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων.
Γκρίνια υπήρξε και από τους μηχανικούς του ΤΕΕ, οι οποίοι εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί στο τέλος της συζήτησης.
4 Δίχασε τους εταίρους η φορολόγηση των εκτός έδρας αποζημιώσεων, δηλαδή αν πρέπει να πάνε ή όχι στην κλίμακα.
5 Εντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να διατηρηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των (διπλών) αποδοχών που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές του εξωτερικού. Κι ενώ κάποιοι επισήμαναν πως πρέπει να συζητηθεί για το εκπαιδευτικό προσωπικό, εν τούτοις οι περισσότεροι ζητούν να πάνε στην κλίμακα τα εισοδήματα των υπαλλήλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες, καθώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο βιογραφικό τους και δεν είναι τυχαίο ότι «βάζουν μέσο για να πάνε εκεί», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
6 Υπό εξέταση είναι αν θα πάει στην κλίμακα και επιδόματα όπως το επικινδυνότητας ή το πτητικό των πιλοτών.
7 Να διατηρηθούν ως έχουν τα αφορολόγητα για πολύτεκνους, ανάπηρους και ειδικές ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους.
Διχάστηκαν για πόθεν έσχες
8 Διχάστηκαν οι φορείς και για το πόθεν έσχες. Υποστηρίχθηκε να πάνε στη δήλωση όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από ακίνητα μέχρι αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις, καθώς και να δημιουργηθεί ένα περιουσιολόγιο, δηλαδή το τι ακριβώς έχει κάθε φορολογούμενος. Κι ενώ ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της φορολογικής αμνηστίας, κάποιοι άλλοι ζήτησαν την αναδρομική τιμωρία τους. Εν τούτοις ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωνε χθες πως «πόθεν έσχες στις καταθέσεις δεν ειπώθηκε ποτέ».
9 Υπέρ της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος και μάλιστα από το 2010 τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, αν και ορισμένοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το Taxis έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τέτοιον όγκο δηλώσεων τη στιγμή που δεν δέχεται ούτε τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
10 Το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων αφέθηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας λόγω της ιδιομορφίας του και του γεγονότος ότι είναι άμεσα συνυφασμένο και με την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Με το δεύτερο ραντεβού να ορίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, οι φορείς πήραν διορία να καταθέσουν τα υπομνήματά τους μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για τη φορολόγηση των εισοδημάτων προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

fimotro

Read more...

Κράτος-νταβατζής

Η απόσυρση της απόσυρσης των ι.χ. αυτοκινήτων με την απαράδεκτη παραμονή των υψηλών τελών κυκλοφορίας,αποτελεί ένδειξη ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Πασοκ,δεν έχει ξεφύγει από την λογική του κράτους-νταβατζή.Παρά τα όσα με περισσή ευκολία διατυμπανίζει ο κ.Παπακωνσταντίνου περί κοινωνικής δικαιοσύνης ,η συγκεκριμένη πολιτική αφαίμαξης των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων αποκαλύπτει τις αντιλήψεις και τις πολιτικές επιλογές του νεόκοπου τσάρου.Τσαμπουκάς στους αδύναμους και κότα στις προκλητικές αποζημιώσεις των λιμενεργατών.Ισως τελικά η μόνη και πραγματική σύγκρουση γιά την οικονομία στους κυβερνητικούς κύκλους,είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε φιλελεύθερους σοσιαλιστές(!) και σε ανεύθυνους λαϊκιστές.Και ο Πρωθυπουργός?Ο κ.Παπανδρέου οφείλει να αποφασίσει τώρα,οφείλει να επιλέξει τώρα,οφείλει να δράσει τώρα.

yperpasok

Read more...

Ερχονται φόροι σε ποτά και τσιγάρα


του Κωστή Πλάντζου

Αυξήσεις ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα «εδώ και τώρα» επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να στηρίξει τα δημόσια έσοδα από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2010.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται πλέον μέρα με την ημέρα –ενδεχομένως και πριν εκπνεύσει το 2009- καθώς είναι ίσως και το μόνο μέτρο που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την -συνεχιζόμενη και μετά τις εκλογές- κατάρρευση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μία «μάχη αξιοπιστίας» απέναντι στις αγορές και στους ευρωπαίους εταίρους και αγωνιά να δείξει αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον πρώτο μήνα κιόλας του νέου έτους, για πείσει ότι είναι εφικτός ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει για μείωση των ελλειμμάτων κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με φέτος.

Ποντάρει πολλά στην καλή εικόνα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα της επιτρέψει να απευθύνεται «με άλλο διαπραγματευτικό αέρα» στις Βρυξέλλες και τις διεθνείς χρηματαγορές, όταν θα κρίνεται το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητος και το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

20 δισ. σε 3 μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να μη χάσει έδαφος στην εκκίνηση του 2010, επειδή σχεδιάζει να δανειστεί ως τον Μάρτιο τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 54 δισ. που προϋπολογίζει για ολόκληρη τη χρονιά. Για να το καταφέρει χωρίς να έρθει αντιμέτωπη με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, θα πρέπει να διασφαλίσει πως τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού θα είναι συμβατά με τις υποσχέσεις που θα περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το δυστύχημα πάντως για την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα, καθώς μάλιστα βρίσκονται σε εκκρεμότητα κορυφαία ζητήματα της φορολογικής νομοθεσίας που τελεί υπό αναμόρφωση. Ο κοινωνικός διάλογος θα διαρκέσει μήνες ακόμη και το νέο φορολογικό σύστημα θα γίνει νόμος του Κράτους το Μάρτιο.

Υπό τη πίεση αυτή αλλά και έχοντας, πλέον, δεσμευθεί για μεγαλύτερη μείωση του Ελλείμματος κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν ποιες από τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά στα εισοδήματα του 2009.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται τα εισοδήματα που φορολογήθηκαν αυτοτελώς και τα οποία θα υπαχθούν στη νέα κλίμακα, κάτι που σημαίνει ότι επιβλέποντες μηχανικοί, αθλητές, εκλεγμένοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ για τα οδοιπορικά τους, εφοριακοί και τελωνειακοί για τα επιδόματα τους, θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου.

Υπό εξέταση είναι, επίσης, η αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών -με εξαίρεση τις δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής και τους τόκους στεγαστικών δανείων. Ακόμα και για τη παρακράτηση φόρου που θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου με βάση τη κλίμακα Αλογοσκούφη, δηλαδή με μειωμένο συντελεστή 24%, τα νέα κλιμάκια της υπό διαμόρφωση κλίμακας θα ισχύσουν αναδρομικά με τη ψήφιση του φορολογικού, επιβαρύνοντας κυρίως τους υψηλόμισθους.

Τα ακίνητα

Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν και πάλι όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κατέθεσε προτάσεις, κάνοντας δεκτό να υπάρξει κλιμάκωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (αντί της επαναφοράς του ΦΜΑΠ) με συντελεστή που δεν θα ξεπερνά το 0,6% ετησίως (αντί για έως 0,9% που ίσχυσε φέτος για την έκτακτη εισφορά) και αφού αφαιρεθεί ως αφορολόγητο όριο από την αξία της ακίνητης περιουσίας το 1 εκατ. ευρώ, αντί για 400.000 ευρώ που ίσχυσε εκτάκτως φέτος.

Ως ελάχιστο κόστος συντήρησης των ακινήτων, προτείνεται να υπολογιστούν 5 ευρώ το μήνα ανά τμ στεγασμένης επιφάνειας (δηλαδή 750 ευρώ Χ12 = 9.000 ευρώ για κτίσμα εμβαδού 150 τμ).

protothema.gr


Read more...

Καμπάνα στα εισοδήματα του '09 ...


Eρχεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, με αναδρομική μάλιστα ισχύ (για τα εισοδήματα του 2009), γεγονός που ανάβει φωτιές.
Tο οικονομικό επιτελείο αναζητώντας πηγές τόνωσης των εσόδων καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπαγωγή στην ενιαία κλίμακα, που θα προκύψει μετά το πέρας της διαβούλευσης των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και φορολογούνται αυτοτελώς.
Στόχος η αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Tο μέτρο αφορά ...


βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες, αθλητές, πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, υπαλλήλους ΔEKO, τελωνειακούς, εφοριακούς κ.ά., οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου.

H κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ο υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έρθει... αντιμέτωπος με τους υπαλλήλους του ίδιου του υπουργείου του.

Mάλιστα οι τελωνειακοί υποστηρίζουν πως για το επίδομα ΔETE έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 50% αυτού θα πρέπει να είναι αφορολόγητο. Σήμερα φορολογείται αυτοτελώς με 15% και δεν δέχονται να υπαχθεί στην κλίμακα.

Tην ίδια γνώμη έχουν και οι εφοριακοί για το ΔIBEET, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι μηχανικοί και οι γιατροί, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας ανατρέπονται οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με το υπουργείο Yγείας.

Mε το σκεπτικό πως αποτελεί κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι ευνόητο πως το υπουργείο Oικονομικών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομοθετήσει αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπαλλήλους του.

Bέβαια θα πρέπει να προσμετρηθεί πως πρόκειται για τις κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογή των δημόσιων εσόδων.

Eιδικότερα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για:

* Tη βουλευτική αποζημίωση.
* Tις αμοιβές πολιτικών μηχανικών ή αρχιτεκτόνων που εκπόνησαν μερικώς ή ολικώς τη μελέτη ή επέβλεψαν την εκτέλεση του οικοδομικού έργου.
* Tις πάσης φύσεως παροχές που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Tα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων ως επιβράβευση λόγω επίτευξης εθνικών στόχων.
* Tα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές.
* Tις αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.
* Tο 50% της αποζημίωσης από τα ΔETE, ΔEXE, ΔIBEET, δηλαδή τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Xημείου του Kράτους. Aυτοτελώς με συντελεστή 15% φορολογείται το 50% των παραπάνω επιδομάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα, που ο συντελεστής της φθάνει ακόμη και στο 40%.
* Tις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.
* Tα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας: πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρυχίων καταστροφών που καταβάλλονται στις Eνοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Aσφαλείας, στην Πυροσβεστική και στο Λιμενικό.
* Tην ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους γιατρούς, στα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του EKAB.
* Tα εισοδήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που λαμβάνουν στην Eλλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή τη διεξαγωγή ερευνών.
* Tα εισοδήματα αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Eλλάδα.

Tέλος, όπως έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου θα διατηρηθεί το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης για τους τόκους καταθέσεων και για ορισμένα επιδόματα κοινωνικών ομάδων (ανέργων, πολυτέκνων κ.ά.).

ΔHMOΣIA ΔIABOYΛEYΣH ΓIA TO ΦOPOΛOΓIKO
Πάνω από 7.000 πολίτες υπέβαλαν προτάσεις

Ξεπέρασαν τους 7.000 οι πολίτες που μέχρι αργά χθες το βράδυ υπέβαλαν προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Oι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν τη διεύρυνση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα με τη συλλογή αποδείξεων, αλλά στην περίπτωση που οι αποδείξεις συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, ζητούν αυτό να ισχύσει ακόμη και για δαπάνες που γίνονται σε σούπερ μάρκετ και σε λογαριασμούς ΔEKO.

Aντιδράσεις καταγράφονται από πολλούς εργαζομένους στο Δημόσιο, κυρίως από γιατρούς του EΣY και εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών και επιδομάτων που προωθεί το υπουργείο Oικονομικών.

Για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, η πλειονότητα των φορολογουμένων τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ETAK.

Zητούν να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ, να μη φορολογείται η πρώτη κατοικία και να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Eπίσης, περιορισμένες είναι οι ενστάσεις για την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ θετικά είναι τα σχόλια για την εφαρμογή του πόθεν έσχες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας για το φορολογικό. H αρχή έγινε με τις ομάδες για τη φοροδιαφυγή, τα ακίνητα και τη φορολογία φυσικών προσώπων.

Aς δούμε αναλυτικά κάποιες απόψεις πολιτών για τις κυοφορούμενες αλλαγές:

Δ.Π.: Nα μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού. Eίναι σταθερό για τουλάχιστον 10 χρόνια και πλέον σε πολλές χώρες κυρίως της Eυρώπης και ιδιαίτερα στη Γερμανία δεν επαρκεί για τη διαβίωση.

E.T.: Oι εφημερίες των ιατρών EΣY θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστούν ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης, άρα και να αμείβονται διαφορετικά και μετά να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Γ.Σ.: Tο θεωρώ πολύ άδικο ειδικά για τις εφημερίες των γιατρών του EΣY. Oι εφημερίες δεν είναι επίδομα, ούτε υπερωρίες. Πληρώνονται πολύ χαμηλά, είναι υποχρεωτικές και φορολογούνται στη βάση τους με 20%.

A.K.: Tο μέτρο των αποδείξεων δεν νομίζω ότι έχει κάποιο όφελος αν σε αυτό δεν προστεθούν οι ανελαστικές δαπάνες. Eκεί πάει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μίας οικογένειας. Nομίζω ότι θα πρέπει να ισχύουν οι αποδείξεις παντού.

A.M.: Πολύ σωστό μέτρο. Aυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστεθούν όλα τα επαγγέλματα, έτσι ώστε να ζητάει ο κόσμος αποδείξεις από όλους με ανώτερη οροφή πλέον των 12.500 ευρώ, σε σχέση με τις αποδείξεις που ο φορολογούμενος θα καλύπτει το αφορολόγητό του ποσό. Θα πρότεινα στο οικονομικό επιτελείο να δώσει σαν μπόνους επιπλέον αφορολόγητο στους πολίτες εκείνους που δηλώνουν αποδείξεις περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας πλέον αυτών που έχουν ανακοινωθεί.

X.P.: Tο προτεινόμενο μέτρο για τη συλλογή αποδείξεων προκειμένου να ισχύσει το αφορολόγητο είναι λανθασμένο και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Eάν εφαρμοστεί, θα πρέπει να αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες βάσει αποδείξεων και συγκεκριμένα: φόρος εισοδήματος, ETAK, ΦMAΠ, έκτακτες εισφορές, τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ασφάλιστρα αυτοκινήτων, λογαριασμοί ΔEH, OTE, EYΔAΠ, πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, κοινόχρηστα διαμερισμάτων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, λογαριασμοί σούπερ μάρκετ, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, εισιτήρια κ.τ.λ.

A.M.: Tο μέτρο των αποδείξεων είναι σωστό, πρέπει να προστεθούν και όλες οι άλλες δαπάνες που σήμερα είναι εκτός και το αφορολόγητο να εξαρτάται από το σύνολο των αποδείξεων.

KΩΣTAΣ TΣAXAKHΣ
ktsahakis@pegasus.gr

OMOΣΠONΔIA IΔIOKTHTΩN AKINHTΩN
«Oχι» στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

«Oχι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομή και την κτηματαγορά», λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

H Πανελλήνιος Oμοσπονδία Iδιοκτητών Aκινήτων, συμμετέχοντας στον διάλογο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες επιβάλλουν την ομαδική μείωση όλων των συντελεστών εμπορικότητας των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων κατά 50% λόγω της σημαντικής απαξίωσης της εμπορικής τους αξίας.

H ΠOMIΔA κάνει λόγο για εξοντωτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και επισημαίνει ότι η βαριά ετήσια φορολόγηση αναγκάζει αρκετούς ιδιοκτήτες να εκποιούν την περιουσία τους για να πληρώσουν τους φόρους.

Oι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι «μεγάλη περιουσία» είναι μόνο όποια υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Oμως και στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προσδοκώμενα έσοδα αφού υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα μεγάλης αξίας που δεν αποφέρουν εισόδημα για διάφορους λόγους και κυρίως δεν μπορούν να πουληθούν.

H ΠOMIΔA προτείνει την κλιμάκωση του υπάρχοντος ETAK έχοντας ως βάση την αξία του ακινήτου που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για 1.000.001 έως 1.500.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 2 τοις χιλίοις, από το 1.500.001 έως τα 2.000.000 στο 3 τοις χιλίοις, από τα 2.000.000 έως τα 2.500.000 τέσσερα τοις χιλίοις και πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ ο φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί στο 6 τοις χιλίοις.

NIKOΣ ΘEOΔΩPOΠOYΛOΣ ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Αντί για τέλη δίνουν τις... πινακίδες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Ουρές στις Εφορίες από ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν αντέχουν να πληρώσουν
Χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ. συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο γκισέ της Εφορίας σχηματίζοντας ουρές για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να απαλλαγουν από τα νέα, τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας.
Πρόκειται κυρίως για κατόχους αυτοκινήτων δεκαετίας και άνω, χαμηλών κυρίως εισοδημάτων, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν, αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν είναι ελάχιστα, ούτε τα νέα τέλη αντέχουν να πληρώσουν.
Το σκεπτικό, άλλωστε, όσων...

καταθέτουν στις Εφορίες τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους είναι ότι αν τα πουλούσαν θα κέρδιζαν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα τέλη που υποχρεούνται να καταβάλουν και τα οποία μετά την αύξησή τους φέτος σε πολλές περιπτώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για ένα όχημα 30ετίας, 2.000 κυβικών εκατοστών, τα νέα «πράσινα» τέλη που θα κληθεί να πληρώσει για το 2010 ο ιδιοκτήτης του ξεπερνούν τα 800 ευρώ, αλλά αν επιχειρήσει να το πουλήσει δεν θα εισπράξει πάνω από 400-600 ευρώ!

Εκείνοι που στο όνομα της περιβαλλοντικής πολιτικής καλούνται να πληρώσουν τα πιο τσουχτερά ποσά είναι ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. Εκτός όμως από αυτούς, χιλιάδες είναι και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων νεώτερης ηλικίας που επειδή έχουν και δεύτερο όχημα προτιμούν να αποσύρουν το παλαιότερο, καταθέτοντας την πινακίδα κυκλοφορίας του στην Εφορία ώστε να απαλλαγούν από τα «πράσινα» τέλη, τα οποία κοστίζουν μέχρι και 80% υψηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με πολλές Εφορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της Γλυφάδας, του Περιστερίου, του Κορωπίου, του Χολαργού και της Αγίας Παρασκευής, όπου φέτος τον Δεκέμβριο οι «δηλώσεις ακινησίας» αυτοκινήτου, όπως χαρακτηριστικά λέγονται, έχουν μέχρι και τριπλασιασθεί (196%) έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο. Παραλαμβάνουν 100-150 δηλώσεις την ημέρα
Τόσο στις συγκεκριμένες Εεφορίες της Αττικής όσο και σε άλλων μεγάλων πόλεων, για παράδειγμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι υπάλληλοι παραλαμβάνουν καθημερινά 100 έως 150 πινακίδες. Η κατακόρυφη αύξηση του όγκου εργασίας έχει «βραχυκυκλώσει» πολλές Εφορίες και προκειμένου να εξυπηρετηθούν και όσοι δεν προλάβουν να καταθέσουν πινακίδες μέσα στο 2009, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί παράταση και πέραν της Πέμπτης 31ης Δεκεμβρίου, τελευταίας προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής αίτησης. Η παράταση είναι πιθανή, δεδομένου ότι εκτός από όσους θέλουν να καταθέσουν πινακίδες ουρές τις ημέρες αυτές σχηματίζουν στις Εφορίες και εκείνοι που απευθύνονται σε αυτές- και όχι στις τράπεζες- για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, περίπου 800 αιτήσεις κατάθεσης πινακίδων έναντι 270 πέρυσι (196% περισσότερες) έχει δεχθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και χθες η Εφορία Γλυφάδας, 645 έναντι 270 πέρυσι (139%) η Α΄ Περιστερίου, 350 έναντι 153 η ΔΟΥ Χολαργού (129%), 1.400 έναντι 650 (115%) η ΔΟΥ Κορωπίου και 500 έναντι 320 (56%) η Εφορία της Αγίας Παρασκευής.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τη δυσφορία που έχει προκαλέσει η ταχυδρόμηση των νέων τελών και προτίθεται από του χρόνου να επανεξετάσει την πολιτική της για τα τέλη του 2011, όπως δήλωσε και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου.

Η διαδικασία της κατάθεσης πινακίδων δεν είναι τόσο απλή. Οι περισσότερες Εφορίες απαιτούν αντίγραφο του Ε9, μαζί με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη του Ι.Χ., που να αποδεικνύει ότι έχει στην κυριότητά του πάρκινγκ ή κάποιον ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύει το αυτοκίνητό του για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην Εφορία. Άλλες ωστόσο περιορίζονται σε μια υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. έχει δική του αυλή ή κάποιον άλλο χώρο για να θα σταθμεύει το όχημά του όσο καιρό δεν θα έχει πινακίδες. Ο κάτοχος του Ι.Χ. θα πρέπει επίσης να έχει εξοφλήσει το σύνολο των τελών των προηγούμενων ετών.


Πιο ακριβά τα τέλη από το αυτοκίνητο!

ΑΓΟΡΑΣΕ το αυτοκίνητό του το 1971. Ένα επιβατικό Citro n 2.000 κ.εκ. Μέχρι πέρυσι πλήρωνε 440 ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Από φέτος όμως, με βάση το νέο σύστημα, θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 821 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 87%. «Τα τέλη που καλούμαι να πληρώσω είναι πιο ακριβά από την αξία του αυτοκινήτου μου», λέει ο κ. Γιάννης Ανουσάκης. «Αν θελήσω σήμερα να το πουλήσω δεν θα πιάσω πάνω από 400-600 ευρώ.

Και το αστείο είναι ότι εγώ δεν πολυχρησιμοποιώ το αυτοκίνητο. Το συντηρώ σε καλή κατάσταση αλλά μετακινούμαι στην πόλη κυρίως με μοτοσυκλέτα. Γι΄ αυτό και θα καταθέσω τις πινακίδες στην Εφορία. Το αυτοκίνητο ρυπαίνει όταν λειτουργεί, όχι όταν μένει ακίνητο. Κατά συνέπεια, τα τέλη κυκλοφορίας σε όλους και η αύξησή τους δεν έχουν στόχο τη μείωση της ρύπανσης, αλλά είναι φόρος».

Με την άποψή του συμφωνεί και ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Κλασικού Οχήματος, Στέφανος Σαμακάς. «Με τη ρύθμιση για τα τέλη επιβαρύνονται όσοι έχουν παλαιά αυτοκίνητα ανεκτίμητης αξίας, όπως τα παλαιά Φολκσβάγκεν (σκαραβαίοι), τα οποία μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα καταλυτικά οχήματα πρώτης τεχνολογίας, όσα κυκλοφόρησαν μετά το 1993».
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα τέλη - φωτιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκαν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων ζητεί η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ, με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η οργάνωση επικαλείται μια σειρά λόγων για να καταδείξει ότι η επίδικη απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ειδικότερα υποστηρίζει ότι με την επιβολή αυξημένων τελών κυκλοφορίας στα παλαιά αυτοκίνητα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά και η ΕΣΔΑ, καθώς οι κάτοχοί τους κατά κανόνα είναι πολίτες μειωμένων εισοδημάτων, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτά επειδή αδυνατούν να αγοράσουν καινούργια.

Ωστόσο, τα παλαιά οχήματα ελέγχονται τακτικά από τα ΚΤΕΟ και δεν υπολείπονται των νέων σε λειτουργικότητα, όπως τονίζουν, ενώ οι πολίτες με τα χαμηλά εισοδήματα, λόγω του υπερβολικού ύψους των τελών, θα υποχρεωθούν να στερηθούν το αυτοκίνητό τους, είτε εκποιώντας το είτε παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Από την άλλη, σημειώνουν, απαλλάσσονται των αυξημένων περιβαλλοντικών τελών τα ταξί και τα λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, στα οποία επιβάλλονται μειωμένα τέλη κυκλοφορίας παρά το γεγονός ότι είναι πιο ρυπογόνα.
ΝΕΑ

nonews-news

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TO BHMA:Τι ψηφίζουν οι πολίτες στο Διαδίκτυο για τους φόρους

Υπέρ της επιστροφής των αντικειμενικών κριτηρίων φορολογίας ελεύθερων επαγγελματιών και των τεκμηρίων διαβίωσης (πλην πιστωτικών καρτών) τάσσεται η πλειονότητα των 7....


nonews-news

Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TA NEA: «Δεν πληρώνω πάρτε τις πινακίδες»
Oυρές σχηματίζουν στις Εφορίες χιλιάδες οδηγοί για να καταθέσουν τις πινακίδες, ώστε να μην πληρώσουν τα νέα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας.
ΕΘΝΟΣ:Καμπάνα στα εισοδήματα του '09
Bουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, υπάλληλοι ΔEKO, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, αθλητές κ.ά. θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου. Στόχος η αύξηση των εσόδων κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

/nonews-news


Read more...