Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Αντισυνταγματικό το μεσοπρόθεσμο;

newpost.gr
Αντισυνταγματικό το μεσοπρόθεσμο;
Η συνταγματική προσφυγή κατά του Μεσοπρόθεσμου δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Νομικοί κύκλοι το χαρακτηρίζουν ως μόρφωμα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας. Αυτό που επιχειρείται με το Μεσοπρόθεσμο, λένε είναι έξω από κάθε γνωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι που θα ήταν δυνατόν να δικαιολογήσει ακόμα και μια συνταγματική προσφυγή εναντίον του.


Τα μειονεκτήματα του Μεσοπρόθεσμου τα επισήμανε την Πέμπτη ο Πρ. Παυλόπουλος στον Real fm, ο οποίος το χαρακτήρισε «υπόδειγμα παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

Κατά τον κ. Παυλόπουλο είναι αδιανόητο να ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων να «εγκρίνει» πίνακες προβλέψεων, δηλαδή ένα οικονομικής εξέλιξης, δίχως κανένα, φυσικά, εχέγγυο πραγματοποίησής τους. Με απλές λέξεις βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο ψήφισης σχεδίου νόμου δίχως την παραμικρή κανονιστική ρύθμιση.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν είναι νοητό να θεωρηθεί ότι πρόκειται να εφαρμοστούν στην περίπτωση του μεσοπρόθεσμου οι περί ψήφισης του Προϋπολογισμού διατάξεις του άρθρου 79 του Συντάγματος: «κατά τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ειδικές, αφορούν αποκλειστικώς και μόνο τον Προϋπολογισμό και δεν εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε άλλη νομοθετική διαδικασία». Νομικοί κύκλοι θεωρούν μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο συνιστά μια ακόμα μεγαλύτερη νομική και κοινοβουλευτική ακροβασία από το μνημόνιο

Είναι μάλλον απίθανο η ΝΔ η οποία υφίσταται τέτοια πίεση από τις Βρυξέλλες να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο, να στραφεί συνταγματικά εναντίον του και να προκαλέσει έτσι ακόμα περισσότερο τους δανειστές. Τα άλλα κόμματα της βουλής όμως δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς, ούτε βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα

Read more...

«Η Ελλάδα μπορεί και να πτωχεύσει»

Μία κρύο, μία ζέστη από τους Γερμανούς...


http://img.protothema.gr/6738562EF9BE13C9552F75E4BB5A2A47.jpg
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν δεν αποκλείει και την πτώχευση της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του κοινού προγράμματος με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ 12.6.11) ο κ. Βάιντμαν εκτιμά πάντως ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. "Το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", λέει.

Η αποτροπή της στάσης πληρωμών "εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού" επισημαίνει ο κ. Βάιντμαν και τονίζει: "Θα υπάρξει εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχείες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις θα εκλείπει η βάση για περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας".

"Την απόφαση αυτή θα έχει λάβει η Ελλάδα και θα υποστεί σίγουρα τις δραματικές οικονομικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών. Δεν θεωρώ μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα συνετή και θα ήταν σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για τους εταίρους. Αλλά το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων επισφαλών χωρών της Ευρωζώνης. "Πραγματικότητα είναι ότι εδώ και δέκα εβδομάδες δεν αγοράζουμε ομόλογα χωρών που είναι σε κρίση και την απόφαση αυτή τη θεωρώ σωστή", λέει ο κ. Βάιντμαν που συμμετέχει και στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Απορρίπτει κάθε σκέψη για υποχρέωση των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο κόστος του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα. "Θα χαιρέτιζα μια εθελοντική λύση, διότι και οι πιστωτές έχουν ένα ενδιαφέρον για τη σταθερότητα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλές προσδοκίες, καθώς ήδη τώρα δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές εκτός Ελλάδας".

Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτιμά ότι "εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί με τη διεθνή κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους".

Επικαλείται δε το παράδειγμα των βαλτικών χωρών, οι οποίες "παρά τις διαφορές στις λεπτομέρειες - μέσω ενός σκληρού προγράμματος εξυγίανσης επανήλθαν σε επιτυχή πορεία ανάπτυξης". Για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά του προγράμματος προσαρμογής δηλώνει ότι έχει "κατανόηση ότι ο κόσμος σε δύσκολες εποχές δυσφορεί και το δείχνει. Αλλά ένα είναι σίγουρο: το τωρινό πρόγραμμα προσαρμογής είναι αναπότρεπτο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικότερη και να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της".

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Read more...

Σαρωτική νίκη Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

newpost.gr








Σαρωτική νίκη Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Με ποσοστό 50,3% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.



Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν, καθώς θα ενσωματώνονται ψήφοι από τη Δυτική Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.

Η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η αύξηση της δύναμης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και η επιτυχία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος να ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10% καθώς και η επίσης επιτυχία των ανεξάρτητων κούρδων που φαίνεται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών τους, είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Τουρκία.
Read more...

Εκθετος ο πρόεδρος της Βουλής Εξι χρόνια με παράνομη πισίνα ο Πετσάλνικος

http://img.protothema.gr/3C30138B5503B57D6B7812C6A341AA93.jpgΟπρώτος είναι το πρόστιμο που θα του επιβληθεί για τις διαπιστωμένες βάσει σχετικής έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετες κατασκευές στην εξοχική του κατοικία στην Καστοριά, στο πλαίσιο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, και ο δεύτερος θα είναι ο επιπλέον φόρος που θα κληθεί να καταβάλει για την αυθαίρετη προς το παρόν πισίνα των 45 τ.μ. που διαθέτει. Με την αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Πολεοδομίας Καστοριάς στη διώροφη κατοικία του κ. Πετσάλνικου στο Μαυροχώρι Καστοριάς προέκυψε σειρά αυθαιρεσιών. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε αυθαίρετη και αδήλωτη πισίνα, αυθαίρετες προσθήκες στην κατοικία και αυθαίρετο ισόγειο 60 τ.μ. Ο κ. Πετσάλνικος έχει ήδη παραδεχτεί τις αυθαιρεσίες και προς το παρόν έχει καταβάλει τα ετήσια πρόστιμα διατήρησης μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να νομιμοποιήσει τις κατασκευές με τον νόμο περί αυθαιρέτων. «Διαπίστωσα τις αυθαιρεσίες και θα πράξω τα νόμιμα», λέει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακόμη χαρακτηρίζει τις αυθαιρεσίες «πολεοδομικές ελλείψεις» και πληρώνει ήδη τα σχετικά πρόστιμα διατήρησης. Συνολικά, η Πολεοδομία τού έχει επιβάλει το ποσό των 21.368,59 ευρώ ως πρόστιμο ανέγερσης και 2.195,76 ευρώ ως πρόστιμο διατήρησης, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς αντιστοιχεί σε κατασκευές που έχουν γίνει πριν από έξι περίπου χρόνια.
Ειδικότερα, οι αυθαιρεσίες αφορούν στην κατασκευή μιας πισίνας 45 τ.μ. στην αυλή του σπιτιού, ενός ισογείου κτίσματος 60 τ.μ. και άλλα 38,44 τ.μ. προσθήκης στο κυρίως κτίσμα της κατοικίας.

Η εξοχική κατοικία της οικογένειας Πετσάλνικου βρίσκεται στο παραλίμνιο χωριό Μαυροχώρι. Εκεί σήμερα ζει μόνιμα η οικογένειά του ενώ εκεί κατοικεί και εκείνος όποτε επισκέπτεται τη γενέτειρά του.

Το σπίτι περιβάλλεται από μεγάλους θάμνους, το εσωτερικό μέρος του οικοπέδου από πρασινάδα, ενώ σε διάσπαρτα σημεία υπάρχουν κυπαρίσσια. Μέχρι πρότινος το σπίτι ανήκε στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, στη συνέχεια όμως ο ίδιος το μεταβίβασε στη σύζυγό του, τον γιο τους και τη μία από τις δύο κόρες τους.


Ποιες αυθαιρεσίες έδειξε η αυτοψία

Η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας που επιδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010 αναφέρει ότι: Εχουν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες πισίνα 45 τ.μ. (5,00x9,80) και ένα επιπλέον κτίσμα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη μονοκατοικία.

Αυθαίρετο αναφέρεται πως είναι και μέρος της κύριας κατοικίας. Η έκθεση αυτοψίας κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μακεδνών, στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στον τότε αντινομάρχη Καστοριάς και το ΙΚΑ Καστοριάς.

Σύμφωνα με την Πολεοδομία, οι μόνιμες κατασκευές που δεν δηλώνονται εξαρχής αλλά μετά την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τον νόμο, οφείλουν να κατεδαφιστούν εντός 30 ημερών, σύμφωνα με τους όρους και με ανάληψη της επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό που θα γνωστοποιηθεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση στην υπηρεσία της Πολεοδομίας της περιοχής εντός 30 ημερών, προσκομίζοντας τις αποδείξεις του ότι δεν υφίσταται θέμα παρανομίας.

Απάντηση Πετσάλνικου

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» επιβεβαιώνεται πλήρως και από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο ίδιος ζήτησε από την πολεοδομία να κάνει αυτοψία στην οικία του καθώς διαπίστωσε ότι ο κατασκευαστής της πισίνας δεν είχε προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης άδειας. Αναλυτικά, ο κ. Πετσάλνικος δηλώνει ότι «Πέρυσι διαπιστώσαμε ότι ως προς την πισίνα ο μηχανικός δεν είχε κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκδοθεί η σχετική άδεια και δική μας παράλειψη φυσικά ήταν ότι δεν είχαμε ελέγξει νωρίτερα αυτή την έλλειψη. ΓιΆ αυτό και προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι την αυτοψία της Υπηρεσίας προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ( πρόστιμα κτλ). Η αυτοψία διαπίστωσε ότι και η αποθήκη δεν είχε την απαιτούμενη απόσταση από το διπλανό χωράφι και έπρεπε να κατεδαφιστεί».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως « Η διαδικασία της τακτοποίησης που είχε ξεκινήσει από την οικογένειά μου έχει ολοκληρωθεί. Ήδη η αποθήκη έχει κατεδαφιστεί και η πισίνα τακτοποιήθηκε πολεοδομικά με την έκδοση της άδειας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «Όπως είχα δηλώσει και τον περασμένο Μάρτιο, όταν κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου έχουμε αποκρύψει ή επιδιώκουμε να αποκρύψουμε τίποτε. Την κύρια κατοικία και όχι εξοχικό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την κτίσαμε τη δεκαετία του Ά90 σε χωράφι 5,5 στρεμμάτων έξω από το χωριό μου στο Μαυροχώρι Καστοριάς, με δάνειο που πήραμε τότε και αποπληρώνουμε ακόμη. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική αξία της κατοικίας και του χωραφιού είναι 84.000¤. Η αποθήκη και η πισίνα των 45τ.μ. έγιναν επίσης τη δεκαετία του Ά90. Εξυπακούεται ότι τα περιουσιακά μου στοιχεία δηλώνονται τόσο στη φορολογική μου δήλωση όσο και στο πόθεν έσχες». Η ανακοίνωση του κ. Πετσάλνικου καταλήγει λέγοντας «Ειναι απορίας άξιο γιατί ένα θέμα που έχει διευθετηθεί και μάλιστα σε χρόνο πριν από τα δημοσιεύματα, επανέρχεται τώρα και με αυτόν τον τρόπο στην επικαιρότητα».

Διαβάστε περισσότερ στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί

Read more...

Από το Μαξίμου αρχίζει ο ανασχηματισμός του Παπανδρέου

newpost.gr
Από το Μαξίμου αρχίζει ο ανασχηματισμός του Παπανδρέου
Το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει στον ανασχηματισμό ο Γ. Παπανδρέου, αν τον κάνει αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως είναι προγραμματισμένο, είναι το ίδιο το Μαξίμου.

Η εισήγηση που δέχεται είναι να απομακρύνει τον Θόδωρο Πάγκαλο από τη θέση του αντιπροέδρου και να φέρει κάποιον πιο αποτελεσματικό στην διαχείριση της καθημερινότητας, που διαθέτει επικοινωνιακή πείρα, χαίρει σεβασμού στο ΠΑΣΟΚ και δεν εκρήγνυται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτός ο κάποιος είναι ο Δημήτρης Ρέππας.

Αν ο υπουργός Υποδομών δεχτεί να πάει δίπλα στον Πρωθυπουργό για να κρατάει τα ηνία και να τρέξει τις συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, τότε θεωρείται πιθανό και ο Παύλος Γερουλάνος να μετακινηθεί στο Μαξίμου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αδειάζει έτσι μια θέση για να βολέψει ο Πρωθυπουργός τη Λούκα Κατσέλη, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία και δεν θέλει να βγάλει από την κυβέρνηση.

Στο Υποδομών θα μπορούσε να μετακινηθεί η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία όμως θεωρείται και υποψήφια για το Εργασίας, αν αυτό δεν συγχωνευτεί με το Υγείας και τεθεί ως άλλο υπερυπουργείο υπό τον Αντρέα Λοβέρδο. Τη θέση της θα μπορούσε να πάρει – ως έκπληξη του ανασχηματισμού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτός αν ο Πρωθυπουργός τον στείλει σπίτι του. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε το Εξωτερικών, εκεί όμως ο Δρούτσας, ως τοποτηρητής, θεωρείται αμετακίνητος.

Το αγκάθι του ανασχηματισμού πάντως παραμένει το υπουργείο Οικονομικών όπου ο Πρωθυπουργός πιέζει τον Παπαδήμο και εκείνος αρνείται. Η προφανής εναλλακτική σε εξωκοινοβουλευτικό θα ήταν ο Γ. Στουρνάρας (που έχει χειριστεί κρίσεις και πρόσφατα προσελήφθη από την πορτογαλική κυβέρνηση ως σύμβουλος εκτέλεσης του μνημονίου). Ωστόσο, οι σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.

Read more...

Μαζικές συγκεντρώσεις «Αγανακτισμένων» σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο

Χιλιάδες, παρά τη βροχή

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας την Κυριακή. Η καλοκαιρινή μπόρα δεν πτόησε τους «Αγανακτισμένους», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες μπροστά στη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «Δεν πάμε διακοπές, δεν πάμε παραλία, θα 'μαστε όλοι εδώ, κάθε μέρα στην πλατεία». Στο στόχαστρο όλων το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ειδικότερα η νέα φοροεπιδρομή.
Οι «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν για 19η ημέρα το απόγευμα της Κυριακής, στο πλαίσιο και της ευρύτερης διαμαρτυρίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Λόγω της καλοκαιρινής μπόρας, οι πολίτες άρχισαν να μαζεύονται διστακτικά στο Σύνταγμα νωρίς το απόγευμα, ωστόσο στη συνέχεια ο κόσμος αυξήθηκε σημαντικά.

Από τα μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος μεταδόθηκε κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τρίτη στις 07:00 το πρωί.

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, φωνάζοντας το σύνθημα: «Βρέχει αγανάκτηση».

Οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν στην πλατεία του Λευκού Πύργου έως τις 20:30 και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Αργότερα επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας τα νέα μέτρα «φωτιά» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση και κατατέθηκαν στη Βουλή.

Οι «Αγανακτισμένοι» προσανατολίζονται σε δράσεις την ημέρα της ψήφισης του Προγράμματος στη Βουλή, αλλά και πιθανές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας την Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κλείνουν τα μαγαζιά την Τετάρτη...



Ρολά θα κατεβάσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα την Τετάρτη.

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΣΕΕ, αποφάσισαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων ενόψει της γενικής απεργίας.

Κεντρικό αίτημα είναι να ... σταματήσει η ύφεση που οδηγεί σε λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία και φτώχεια.



Read more...

Γιώργος Παπανδρέου: «Αλλαγές παντού» ...



Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Λίγες ώρες μετά την... επίσημη ανακοίνωση των μέτρων εξηγεί πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, παρά μόνο η θέλησή του να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την υπογραφή του μνημονίου και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας» λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή πάντως στέλνει μήνυμα στους πολίτες που διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι δικαίως αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και στη διαφθορά. «Κανείς όμως δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο» προσθέτει ο Πρωθυπουργός «ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ αν δεν βάλουμε μόνοι μας τάξη στα του οίκου μας».

- Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή τη στιγμή δεχόσαστε μια διπλή πίεση από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θέλουν να προχωρήσετε πιο γρήγορα τις αλλαγές, και από τους αγανακτισμένους πολίτες που δεν αντέχουν άλλες θυσίες. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το δίλημμα;

«Δεν υπάρχουν διλήμματα, υπάρχει μόνο η απόφαση: Να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και να αλλάξουμε τόσο ριζικά τη χώρα μας ώστε να απαλλαγεί από επιτηρήσεις και να σταθεί στα δικά της πόδια. Δεν είναι θέμα πίεσης. Αυτό θέλουμε όλοι. Αυτό θέλουν όλοι οι σκεπτόμενοι Ελληνες, είτε διαδηλώνουν στις πλατείες είτε όχι. Η αλλαγή στο κράτος, η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, η αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας θέλει χρόνο- περισσότερο απ΄ ό,τι περίμενα, το ομολογώ. Και αυτόν τον χρόνο μάς τον δίνουν οι προσπάθειες και οι θυσίες των Ελλήνων που εξασφάλισαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια του δανεισμού μας από τους λαούς της Ευρώπης και δευτερευόντως από το ΔΝΤ. Κάποιες αποφάσεις μας πόνεσαν και πονάνε κόσμο που δεν φταίει, το ξέρω. Αλλά είναι απαραίτητες για να μην καταρρεύσουμε, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αλλες αποφάσεις μας ξεβολεύουν πολλούς που είχαν καθήσει για δεκαετίες στον σβέρκο των Ελλήνων, σπάνε κατεστημένες νοοτροπίες, ανατρέπουν τον κρατισμό και την πελατειακή λογική. Αυτοί λοιπόν που είχαν συνηθίσει στα πελατειακά προνόμια καλά θα κάνουν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ξεβολευτούν. Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο.

Οι θυσίες των πολλών μάς έδωσαν τον χρόνο- και δεν έχω κανέναν σκοπό να πάνε χαμένες ούτε οι θυσίες ούτε ο χρόνος. Εχουμε μία μοναδική, ίσως τελευταία, ευκαιρία να κάνουμε όσες αλλαγές περιμένουν όλοι οι Ελληνες για χρόνια».

- Ακόμη και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν έχουν πειστεί ότι το μνημόνιο ήταν η σωστή συνταγή για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη. Τι τους απαντάτε;

«Ξέρουν ότι αν υπήρχε άλλη λύση θα την είχαμε επιλέξει. Ποτέ στη ζωή μου δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμασταν μπροστά στην ανάγκη να κόψουμε συντάξεις για να μπορεί το κράτος να συνεχίσει να καταβάλλει συντάξεις. Να επιλέξουμε τη λιγότερο οδυνηρή από δύο επιλογές, η μία δύσκολη, η άλλη- αυτή της χρεοκοπίας- καταστροφική.

Πάνω στην Ελλάδα, εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, στήθηκε μια πολύ ευρύτερη, διεθνών διαστάσεων κατάσταση στην οποία τα δικά μας υπαρκτά προβλήματα, το ευρώ, οι θεσμικές ατέλειες της ΕΕ, οι διχογνωμίες, οι φορολογικοί παράδεισοι και η διεθνής κερδοσκοπία έγιναν ένα και αδιαχώριστο σύνολο.

Το διακύβευμα ήταν διεθνές και τέτοιο παραμένει. Βρέθηκα πολλές φορές να ισορροπώ ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς περιορισμούς, προσπαθώντας να αφυπνίσω, να κινητοποιήσω, να χτίσω και να αξιοποιήσω συμμαχίες.

Και όλα αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, γιατί μια λάθος κίνηση, μια παραπάνω δήλωση, μπορούσε και μπορεί να διαλύσει τα πάντα. Ως τώρα είμαστε όρθιοι, ζωντανοί και προχωρούμε. Δεν είμαστε θαυματοποιοί, κύριε Καψή, μαχητές είμαστε.

Πολεμάμε. Γιατί σε ιδιόμορφο πόλεμο είμαστε. Αυτός ο πόλεμος είναι τόσο κοπιαστικός, απαιτεί τιτάνια προσπάθεια και ατσαλένια νεύρα. Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι. Ματώνεις. Χάνεις και μάχες. Αλλά το ζήτημα είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο.

Είναι εύκολο κανείς σήμερα να κάνει κριτική έχοντας αποφύγει τα αποτελέσματα μιας χρεοκοπίας. Οποιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μια τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει κατανοήσει το μέγεθος και το βάθος της».

- Στους ΚΤΕ του ΠαΣοΚ πολλοί βουλευτές κατηγορούν ευθέως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για αστοχίες και για λάθος προβλέψεις. Αναγνωρίζετε ότι έχουν δίκιο και ότι έγιναν λάθη;

«Ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε κανένας υπουργός λειτουργεί μόνος του. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης. Και όλοι προσπαθούν για το καλό της χώρας, αλλιώς δεν θα ήταν στη θέση τους. Εχει αποτέλεσμα η προσπάθειά μας; Και μόνο, κύριε Καψή, ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας είναι κατ΄ αρχάς η μεγαλύτερη επιτυχία μας.

Γιατί, αν είχαμε χρεοκοπήσει πέρυσι, τίποτε σήμερα δεν θα ήταν το ίδιο. Ούτε για εμάς τους πολιτικούς ούτε για εσάς τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης στα οποία δουλεύετε ούτε για πολλούς επιχειρηματίες ούτε για τις τράπεζες, ούτε πάνω απ΄ όλα για την ελληνική οικογένεια.

Το 2010 πετύχαμε μείωση του ελλείμματος κατά 5%, την οποία οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ χαρακτήρισαν μοναδική στην ιστορία του Οργανισμού τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε ότι στη χώρα του, το Βέλγιο, θεωρήθηκε πετυχημένος υπουργός επειδή μείωσε το έλλειμμα 6% σε έξι χρόνια. Οι Ελληνες έκαναν σχεδόν το ίδιο σε έναν χρόνο, προσέθεσε.

Και θα σας πω κάτι: κανείς δεν περίμενε ότι θα το κάναμε. Γι΄ αυτό και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ασχολούνται ακόμη μαζί μας. Γιατί, παρά τα λάθη και τις αστοχίες, έχουν καταλάβει ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Αλλιώς θα μας είχαν γυρίσει ήδη την πλάτη. Αυτό που μας λένε όλοι από το εξωτερικό είναι “πετύχατε πολλά, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, μην καθυστερείτε”, όχι “αποτύχατε”. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν χωρίς λόγο. Ναι στην κριτική, όχι στην ισοπέδωση. Ας μην αδικούμε την εθνική προσπάθεια».

- Εχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του ΠαΣοΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή τους εφαρμοστικούς νόμους;

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ είναι στην εμπροσθοφυλακή της εθνικής προσπάθειας. Μπορεί να ακούγονται και να λέγονται πολλά, αλλά εγώ ξέρω ότι η κριτική, ο έλεγχος και οι προτάσεις των βουλευτών μάς έχουν βοηθήσει στο έργο μας. Κάθε βουλευτής έχει γνώμη, άποψη και πάνω απ΄ όλα απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης μας απέναντι στον τόπο».

- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα με βαριές συμφωνίες που εκτείνονται χρονικά πέραν της θητείας της; Σκέπτεστε να προτείνετε πλειοψηφία των 180 για τη νέα δανειακή σύμβαση;

«Γιατί, έχουμε τη νομιμοποίηση να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει;

Εξάλλου το θέμα της νομιμοποίησης ή όχι της κυβέρνησης λύθηκε μια και καλή με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν όσοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν το νόημα της ψήφου και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά την πορεία μας πήραν την απάντησή τους.

Κάθε κυβέρνηση κάνει συμφωνίες που υπερβαίνουν τη θητεία της. Υπογράφει διεθνείς συνθήκες και δανειακές συμβάσεις και ψηφίζει νόμους που ισχύουν και μετά τις επόμενες εκλογές. Μήπως ρώτησε κανέναν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν χρέωσε τη χώρα με άλλα 150 δισ. ευρώ;

Ενώ η δική μου κυβέρνηση λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Το θέμα μας επομένως δεν είναι αυτό. Ας καταλάβουν όλοι ότι η εποχή που καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε και κυρίως η εποχή των ελλειμμάτων που δημιουργούσαν χρέος το οποίο πετάγαμε σαν σκουπίδια στην αυλή των επόμενων γενιών τελείωσε.

Οφείλουμε από του χρόνου να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα: οι δαπάνες του κράτους μείον τους τόκους για αποπληρωμή χρεών να είναι λιγότερες από τα έσοδά του. Ετσι και μόνο έτσι θα αρχίσουμε να μειώνουμε το δημόσιο χρέος που απειλεί να μας πνίξει. Μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε αυτή την αλήθεια; Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα και για πάντα. Σημαίνει αυτό παντοτινή λιτότητα; Οχι. Σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να φτάσουμε σύντομα σε ένα χρονικό σημείο όπου το κράτος θα δαπανά όσα απολύτως χρειάζονται με διαφάνεια, θα εισπράττει όσα είναι δίκαιο να εισπράξει και τίποτε λιγότερο, οι κοινωνικές παροχές θα πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται και η ανάπτυξη θα βασίζεται σε υγιή στηρίγματα. Αυτό είναι το εθνικό μας στοίχημα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, για να μην καταρρεύσουμε, θα υπάρχουν και δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα παίρναμε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πάνω σε αυτήν θέλω να οικοδομήσω την εθνική συνεννόηση, που δεν είναι ζήτημα μιας ψηφοφορίας. Είναι ευρύτερο πολιτικό ζήτημα, ζήτημα εθνικής ευθύνης.

Το θέμα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας και είμαστε αποφασισμένες να αντιμετωπίσουμε με ενότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ανεξάρτητα από τις επί μέρους δημοκρατικές διαφορές μας.

Γι΄ αυτό και ενσωματώσαμε πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μεσοπρόθεσμο, γι΄ αυτό και απευθύναμε πατριωτική έκκληση σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά να ακούσει τη φωνή της συνείδησής του και να ανταποκριθεί στο πατριωτικό του καθήκον, όπως όλοι μας έχουμε υποχρέωση. Η πρόσκληση αυτή, θέλω να τονίσω, είναι ανοικτή. Και η ανάγκη να απαντηθεί είναι πιο επείγουσα από ποτέ».

- Μετανιώσατε ποτέ για τη φράση «λεφτά υπάρχουν»;

«Ξεχνάτε ότι η φράση μου έλεγε “και πού πήγαν;”. Και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν. Οπως π.χ. με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που τους πρώτους μήνες που εφαρμόστηκε περιόρισε σημαντικά τις δαπάνες. Να τα τα λεφτά! Ναι, ξέρω ότι πολλοί αναπαράγουν αυτή τη φράση μου αποσπασματικά, χωρίς να μένουν στην ουσία της, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στους πολίτες και την αίσθηση της εξαπάτησης. Ισως δεν μέτρησα αρκετά το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας διεξάγεται περισσότερο με “ατάκες” παρά με ουσία και εμβάθυνση. Αλλά, κύριε Καψή, είναι ή δεν είναι η Ελλάδα μέσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε άτυχη χώρα. Είμαστε χώρα με κακή διαχείριση του πλούτου μας. Και αυτό αλλάζει - με δυσκολία αλλά αλλάζει! Σίγουρα υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες του σημερινού ελληνικού κράτους να εντοπίσει άμεσα τον πλούτο εκεί που πραγματικά υπάρχει, να τον φορολογήσει και να προχωρήσει σε αναδιανομή του, προχωρήσαμε όμως».

- Θα μπορούσαν να προσφέρουν σε καίριες θέσεις τεχνοκράτες με γνώση και κύρος στο εξωτερικό;

«Προφανώς. Εχουμε πολλά και πολύ καλά μυαλά. Και μπροστά στο μέγεθος της προσπάθειάς μας δεν περισσεύει κανένας. Εχω αποδείξει μέσω των ανοικτών διαδικασιών για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης ότι δεν αποκλείω κανέναν Ελληνα, καμία Ελληνίδα, που μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας. Δεν αποκλείω επίσης πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις, κάτι που είπα και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν είμαι όμως της άποψης ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».

- Επειτα από τη συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλήσατε για έναν αδύναμο δημόσιο τομέα και ζητήσατε τη συνδρομή τεχνοκρατών για την αναδιάρθρωσή του. Ορισμένοι μίλησαν για ανθύπατους στα υπουργεία, εσείς τι είδους βοήθεια εννοούσατε;

«Αυτοί οι “ορισμένοι” καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση. Αρκετά πια. Κάποιοι παριστάνουν εδώ και μήνες τους “υπερπατριώτες” απέναντι σε μια κυβέρνηση δήθεν “ενδοτική” και “υποκινούμενη” από ξένα κέντρα. Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Φτάνει πια με τον σκοταδισμό και την πατριδοκαπηλία που δίχασε για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Αρκετά πια. Είναι πατριωτικό να στερείς από τη χώρα σου τη δυνατότητα να προοδεύσει αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών; Γιατί να μην έχουμε τη γνώμη και τις γνώσεις τους; Εκτός αν θεωρούν ότι έχουμε καλή δημόσια διοίκηση σήμερα και όλα τρέχουν ρολόι. Εκτός αν απειλούνται ότι θα χάσουν προνόμια και φέουδα. Εμείς αποφασίζουμε, δεν αποφασίζει κανένας άλλος. Από την άλλη, όμως, θα βρεθούν πολλοί και ιδιαίτερα μέσα στο Δημόσιο που αυτό θα το πολεμήσουν. Ηδη πολεμούν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται γιατί τους ξεβολεύει. Ε, λυπάμαι πολύ, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο και πρέπει να αλλάξει.

Εγώ, όπως πολύ σωστά λέτε, έχω ζητήσει εδώ και καιρό την τεχνογνωσία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ σε θέματα όπου εμείς χωλαίνουμε όπως είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οργάνωση στο σύστημα υγείας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η Παιδεία. Θέμα “ανθυπάτων” σε υπουργεία ούτε ετέθη ούτε θα δεχόμασταν να τεθεί ποτέ».

- Επαναφέρατε την ιδέα του δημοψηφίσματος για ορισμένες από τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Για ποιες αλλαγές μιλάτε; Γιατί να γίνει δημοψήφισμα και όχι εκλογές;

«Πριν από τρία χρόνια είχα πει στη Βουλή το εξής: “Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτελεί και δικό μου πολιτικό στοίχημα. Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι”. Οι πολίτες απαιτούν να τους ακούμε. Διψούν για συμμετοχή, πέρα από την εκλογική ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια. Τις αλλαγές που θέλουμε, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στο οικονομικό και στο παραγωγικό μοντέλο, δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας. Εμείς όλοι πρέπει να τις κάνουμε. Δημοκρατικά, με τρόπο που δείχνει νέα εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Γι΄ αυτό είπα ότι είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμη και τον θεσμό του δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Γι΄ αυτό και από πέρσι τον Ιούλιο έχω πει ότι θα φέρουμε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος. Αυτό κάνουμε».

- Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος να μη δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου; Είναι πιθανό να μετακυλισθούν κάποιες αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο;

«Εγώ θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους και στη Βουλή και στην ΕΕ. Θεωρώ ότι θέμα πέμπτης δόσης δεν θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παλεύουμε επίσης ώστε μέσα στον Ιούνιο να πετύχουμε μια σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας και τα χρόνια που έρχονται. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχίσω να μάχομαι. Και αν πρέπει να φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, θα δώσουμε πάλι τη μάχη».

- Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί απαράβατο όρο για να δοθεί η νέα βοήθεια στην Ελλάδα να πληρώσουν και οι τράπεζες.Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την απαίτηση;

«Η ιδέα για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι θεωρητικά σωστή. Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν πρόβλεψη για συμμετοχή των ιδιωτών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους στην ΕΕ μετά το 2013. Αυτό όμως έφερε μέχρι τώρα το αντίθετο αποτέλεσμα. Εκανε τις αγορές πιο φοβικές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν πάλι τα ελληνικά, και όχι μόνο, spreads και να απομακρυνθεί η προοπτική μας για δανεισμό από τις αγορές. Ενας ιδιώτης επενδυτής αυτή τη στιγμή, αν θεωρεί ότι μπορεί να χάσει χρήματα, δεν έχει κανένα κίνητρο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Εγώ είχα προτείνει άλλη προσέγγιση για να μην τιμωρούνται χώρες και να έχουμε πιο βιώσιμες λύσεις. Οπως τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο εγχείρημα μέσω της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε ένα Ταμείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις επενδύσεις, να προωθήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, αποφεύγοντας για πάντα τον κίνδυνο αναδιαρθρώσεων. Εναν νέο φόρο τύπου “Τobin”. Αυτή τη θέση μας εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής μας Αννυ Ποδήματα εκ μέρους των Σοσιαλιστών και πέρασε με πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Προχθές υιοθετήθηκε η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου και από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Προτείνω να κάνουμε το ίδιο στο δικό μας Κοινοβούλιο. Στην ίδια λογική ουσιαστικής απάντησης της ΕΕ στην κρίση κινείται και η πρότασή μας για τα ευρωομόλογα, που έχει υιοθετηθεί και εξετάζεται πλέον από τα όργανα της ΕΕ. Ο χρόνος πιέζει, η συζήτηση και η διαπραγμάτευση συνεχίζονται. Θα μείνω σε αυτά, αυτή τη στιγμή».

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία που μετατρέπεται συχνά άδικα σε αφορισμό
- Σας προβληματίζουν τα συνεχόμενα φαινόμενα αποδοκιμασίας των υπουργών σας;

«Σαφώς και δεν θα ήθελα να συμβαίνει αυτό. Θα ήθελα να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση με τους πολίτες. Αντιλαμβάνομαι όμως την αγωνία που, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε όλοι οι Ελληνες, μετατρέπεται συχνά άδικα σε αφορισμό. Αντιλαμβάνομαι όμως και τη δίκαιη κριτική, που κάνουν συχνά πολλοί πολίτες. Και πάντα έχω τα αφτιά μου και τα μάτια μου ανοιχτά. Από την άλλη, δεν δέχομαι την προσπάθεια ορισμένων να εμποδίσουν τον δημοκρατικό διάλογο και την επαφή μας με τους πολίτες. Το δικαίωμα στη δημοκρατική διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης δεν το χαρίζουμε σε κανέναν».

Πρώτος κρίνω αυστηρά αυτούς που επιλέγω

- Βουλευτές σαςσάς κατηγορούν ότι έχετε πέντε υπουργούς-«κηπουρούς» στην κυβέρνηση,εννοώντας ότι έχετε ευνοήσει φίλους σας.Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

«Μοναδικό κριτήριο όλων των επιλογών μου είναι η καλύτερη προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό ισχύει και για τα κυβερνητικά σχήματα που επιλέγω. Και έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν πως, σε ό,τι με αφορά, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί. Υπάρχουν μόνο αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα την κάθε θέση. Και με βάση αυτό, όλοι αξιολογούνται. Να είστε πάντως βέβαιος, κύριε Καψή, ότι είμαι ο πρώτος που κρίνει αυστηρά και με πολύ ορθολογικά κριτήρια τους ανθρώπους που επιλέγει, διότι σε τελικά ανάλυση εγώ έχω την ευθύνη».

- Ασκείται επίσης κριτική ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός στην κυβέρνηση και ότι αντί για τα επίσημα όργανα προτιμάτε τα άτυπα υπουργικά συμβούλια και τις άτυπες ομάδες. Πώς το σχολιάζετε;

«Ξέρετε εσείς κυβέρνηση που να έχει πάρει τόσο μεγάλες αλλά και δύσκολες αποφάσεις, που να έχει κάνει τόσο μεγάλες αλλαγές μέσα σε μόλις 20 μήνες; Θέλετε να συγκρίνουμε με το τι έγινε ή δεν έγινε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης;

Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ανταποκριθεί θετικά σε όλες τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις των εταίρων μας, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πρωτοφανή πίεση και ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους; Ολα αυτά έγιναν από μια ασυντόνιστη κυβέρνηση; Μάλλον ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ότι προσπαθώ μήνες τώρα να επιβάλω μια νέα κουλτούρα διαλόγου και διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα. Δεν μου αρέσει η απαξίωση των συλλογικών οργάνων όπως το Υπουργικό Συμβούλιο, με συνεδριάσεις-οπερέτες λίγων λεπτών, όπως γινόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλω να τους ακούω όλους και να με ακούν. Στο τέλος όμως παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις».

Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδηλώνουν θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας

- Τι μηνύματα έχετε λάβει από το κίνημα των πλατειών;Πιστεύετε ότι έχετε εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες τις συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή;

«Το βασικό μήνυμα από τις πλατείες είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που για χρόνια λειτούργησε στην αδράνεια, που οδήγησε τη χώρα στη διαφθορά και στη σπατάλη. Δικαίως αγανακτούν με όλα αυτά οι Ελληνες και οι Ελληνίδες. Είμαι ο πρώτος που επεσήμανε αυτά τα προβλήματα, ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2009, και δεσμεύτηκα ότι πάμε να τα αλλάξουμε όλα. Ναι, μπορεί αυτή τη στιγμή να καλούμαστε να λύσουμε το άμεσο πρόβλημα για να μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα μας, όμως ποτέ δεν ξέχασα τη βασική μου υπόσχεση, που είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό θα κάνω.

Και καταλαβαίνω τις δυσκολίες που περνούν καθημερινά οι πολίτες. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι υγιείς επιχειρηματίες. Πάνω απ΄ όλα οι νέοι, που σήμερα νιώθουν ότι πληρώνουν τα σπασμένα για λάθη και αμαρτίες που δεν διέπραξαν εκείνοι. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδηλώνουν στις πλατείες θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε μια επώδυνη επιστροφή στη δραχμή. Και δεν έχω κανέναν σκοπό να αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια. Με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την προστασία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα. Είναι καταστάσεις που θα έκαναν τη σημερινή δοκιμασία να μοιάζει με Παράδεισο.

Αλλά κανείς δεν μπορεί πια να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, αν δεν βάλουμε μόνοι μας τάξη στα του οίκου μας, αν δεν τιθασεύσουμε τα υπέρογκα ελλείμματα που κόντεψαν να μας ρίξουν στον γκρεμό.

Ή αν φανούμε ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που μας δανείζουν. Και κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι θα εξακολουθήσουν να μας δανείζουν χωρίς τίμημα: να παίρνουμε δηλαδή λεφτά χωρίς να κάνουμε τίποτε, χωρίς να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που περιμένουμε χρόνια. Και αυτό πιστεύω ζητεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης, είτε διαδηλώνει στις πλατείες είτε όχι: αλλαγές παντού, αλλαγές τώρα, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο. Αυτό είναι το δικό μου καθήκον. Παλεύουμε με νοοτροπίες δεκαετιών που πρέπει να αλλάξουμε σε λίγα χρόνια. Είναι δύσκολο, το ξέρω και το καταλαβαίνω. Αλλά αυτόν τον δρόμο ξεκινήσαμε και θα τον φέρουμε εις πέρας».

Κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ

- Πιστεύετε ότι πράγματι κάποιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι εξυφαίνουν σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

«Οχι επίσημα, αλλά υπάρχει στο μυαλό κάποιων. Ελπίζω ότι αυτοί λιγοστεύουν κάθε μέρα όταν συνειδητοποιείται τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για την ίδια τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αρκεί εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Αρχικά το συστημικό πρόβλημα είχε υποβαθμιστεί. Εγώ βέβαια από την αρχή επεσήμανα ότι πέραν του ελληνικού προβλήματος- για το οποίο αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη σε ό,τι αφορά τα δικά μας λάθη- υπάρχει και συστημικό πρόβλημα. Αυτό πολλοί δεν το άκουσαν ή δεν το θεώρησαν και ιδιαίτερα σημαντικό. Σήμερα είναι φανερό σε όλους, πρώτα απ΄ όλα διότι έχουν μπει και άλλες δύο χώρες σε αυτή τη διαδικασία. Απέναντι στο συστημικό πρόβλημα υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι πρέπει να δούμε τη σοβαρή αλλαγή του συστήματος του ευρώ για να μπορέσουμε πράγματι να έχουμε καλύτερο συντονισμό- ο Τρισέ μίλησε για ένα κεντρικό υπουργείο Οικονομικών. Να υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα, καθώς η ΕΕ έχει τεράστιες δυνατότητες να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές χρήματα για επενδύσεις σε υποδομές, για εκπαίδευση, για επενδύσεις σε δίκτυα, στην ενέργεια, στη νέα τεχνολογία. Επειδή όμως αυτά είναι δύσκολα, υπάρχουν οι άλλοι που σου λένε: Αντί να πάμε σε αυτά, δεν κόβουμε το πόδι που αυτή τη στιγμή είναι άρρωστο για να μην προχωρήσει η γάγγραινα; Μια αντίληψη δηλαδή ότι, αν φύγει η Ελλάδα, λύθηκε το πρόβλημα».

- Φοβάστε ότι μπορεί να επικρατήσουν τέτοιες απόψεις;

«Φοβάμαι ότι αν είτε εμείς δεν είμαστε συνεπείς στις προσπάθειες που κάνουμε, είτε και η ΕΕ από τη δική της πλευρά δεν κατανοήσει το βάθος του προβλήματος, τότε αυτές οι σκέψεις θα ενισχυθούν. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, παρά τις δυσκολίες πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και αξιοπιστία ως χώρα, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει ότι “εσείς φταίτε, εσείς είστε το πρόβλημα, φύγετε”».

Καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να βάλει πλάτη

- Πώς κρίνετε τη στάση του κ. Αντ.Σαμαρά στο αίτημά σας για μια πολιτική συμφωνία στους βασικούς άξονες του Προγράμματος Σταθερότητας;

«Δεν θέλω να την κρίνω στην παρούσα φάση. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ότι προτιμά η χώρα να χρεοκοπήσει. Τον καλώ και τώρα να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια και ευελπιστώ πως θα ανταποκριθεί.

Αν, όπως λέει, “συμφωνούμε με τον στόχο, αλλά όχι με τον τρόπο”, υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Να μας υποδείξει τον τρόπο που οδηγεί στον στόχο. Δεν γίνεται όμως να συμφωνείς με τον στόχο, π.χ. τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011, και ο τρόπος που προτείνεις να εκτοξεύει τα ελλείμματα πίσω στο 15%.

Η χώρα αναμένει ρεαλιστικές προτάσεις. Εγώ θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του τού παρουσίασα πίνακα με 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούμε και άλλες 14 που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Το ίδιο έκανα και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Κάθησα και ξεψάχνισα τις θέσεις τους. Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσα έτοιμος να προχωρήσουμε ακόμη και σε από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και σε από κοινού ορισμό προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, όπως στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση γιατί την εννοώ. Οχι γιατί η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει χωρίς αυτήνεμείς θα προχωρήσουμε-, αλλά γιατί το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι πολύ διδακτικό. Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις εκεί έστειλαν παντού μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Γιατί όχι και εμείς;».
BHMA



Read more...

Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες...



Ο δημόσιος υπάλληλος, εκτός από την εισφορά, θα χάσει ένα επίδομα και θα κληθεί να συμβάλει (με μια μείωση στο εισόδημά του) για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το ίδιο θα υποστεί και ο ιδιωτικός υπάλληλος. Κι ο φοροφυγάς; Αυτός πώς θα... συνδράμει; Εσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στο μεσοπρόθεσμο δεν έχουν προϋπολογιστεί ούτε για φέτος, ούτε για του χρόνου. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η τρόικα δεν άφησε την κυβέρνηση να ενσωματώσει περισσότερα έσοδα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αμφισβητώντας την ικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να χτυπήσουν την παρανομία.

Ετσι, μεσούσης της μεγαλύτερης φορολογικής λαίλαπας που έχει υποστεί ο τόπος, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έστειλε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο προβλέπει ότι για το 2011 και για το 2012 τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι... μηδενικά.

«Δεν μας άφησαν να ενσωματώσουμε στο μεσοπρόθεσμο έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής που να υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε ανεβάσει τον πήχη των εσόδων από τον περιορισμό της παρανομίας στα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011-2013.

Ο κατάλογος με την «κουτσουρεμένη» λίστα των προτεινόμενων παρεμβάσεων για την περίοδο 2012-2015 προβλέπει ότι :

*Τα μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης δεν θα αποδώσουν τίποτα εισπρακτικά το 2011 και στο 2012.

*Για την περίοδο 2013, 2014 και 2015 προβλέπονται έσοδα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν:

*940 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ.

*970 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

*900 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

*285 εκατομμύρια ευρώ από τους άλλους φόρους.

Ανακοινώνοντας τις πτυχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών επιδίωξε να προβάλει το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τόνισε το γεγονός ότι έχουν εισπραχτεί περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χαρακτήρισε θετική την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ υποστήριξε ότι το μέτρο των αποδείξεων έχει συνεισφέρει κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα δημόσια έσοδα ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρου (σ.σ.: άγνωστο πώς προκύπτει ο υπολογισμός δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί μόλις 1,4 εκατομμύρια δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία υποβολής).

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης (θα επιβληθεί για όλη την περίοδο του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2014) σε περίπτωση που υπάρξουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή.

Ανοιχτά μέτωπα

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση... εύχεται να περιορίσει τη φοροδιαφυγή για να μην μετατρέψει την έκτακτη εισφορά σε τακτική, προκύπτει ότι μια σειρά από «παράθυρα» φοροδιαφυγής παραμένουν ορθάνοικτα:

1 Η μη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις πραγματικές επιτρέπει το «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της κτηματαγοράς.

2 Στην οικοδομή δεν εκδίδονται τιμολόγια και παραστατικά, καθώς το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής που προσδιορίζει η εφορία δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα τρίτο του πραγματικού κόστους.

3 Το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο κατοχής ακινήτων, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει ούτε καν την πληρωμή του ΦΜΑΠ του 2010 και του ΕΤΑΚ του 2009.

4 Η επιταγή του προηγούμενου φορολογικού νόμου για πραγματοποίηση μέσω τραπεζικού συστήματος των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν λόγο να δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους καθώς ακόμη και αν συλληφθούν να παραβιάζουν τον νόμο τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν είναι ελάχιστα.

5 Για τα τεκμήρια διαβίωσης, δεν έχει στηθεί ακόμη ο απαραίτητος ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει τα τεκμήρια αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο και ποιος όχι, ποιος έχει αποκρύψει το σκάφος αναψυχής και ποιος την πισίνα. Σχετικές προβλέψεις του περυσινού φορολογικού νόμου που θα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να αποστέλλουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν παραμείνει στα χαρτιά.

6 Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το μέτρο των αποδείξεων ενέχει κινδύνους για τα φορολογικά έσοδα καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου της φορολογικής συμμόρφωσης. Το μέτρο της φοροκάρτας, που υποτίθεται ότι θα έλυνε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή καθώς ανακύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα.

7 Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει βρει τρόπο να περιορίσει την «επαγγελματική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή». Από δηλώσεις έμπειρων στελεχών στην «Οικονομία» προκύπτει δυσκολία εντοπισμού των εικονικών τιμολογίων, αδυναμία ελέγχου των εταιρειών real estate μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και ελέγχου του συστήματος εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων από τη στιγμή που θα φύγουν από τον γεωργό μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο ράφι.
enet.gr



Read more...

ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ


Την εκχώρηση στους ιδιώτες των υπηρεσιών ύδρευσης (και όχι των δικτύων) μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα. Αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία τα δίκτυα...
ύδρευσης και αποχέτευσης θα περάσουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπου ανήκουν τα φράγματα και οι ταμιευτήρες νερού. Η ΕΥΔΑΠ Παγίων είναι εκτός Χρηματιστηρίου. Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενικής συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ και αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση 2010, διπλάσιου σε σχέση με την χρήση του 2009. Κέρδη ΕΥΔΑΠ Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το 2010 τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στα 11,34 εκατομμύρια ευρώ, από 5,74 εκατομμύρια κατά το 2009. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν την ίδια χρονιά σε 29,83 εκατομμύρια ευρώ από 18,02 εκατομμύρια την προηγούμενη. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 378,97 εκατομμύρια και παρουσίασε ελαφριά μείωση σε σύγκριση με το 2009 (386,17 εκατομμύρια ), κυρίως λόγω της μείωσης νέων παροχών ύδρευσης. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Μπάρδης, απέδωσαν τα θετικά αποτελέσματα στο νοικοκύρεμα της εταιρείας, στον περιορισμό της σπατάλης και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνολογικού δυναμικού.
Read more...

ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

http://3.bp.blogspot.com/-sqPXhV0WMEc/TfR35pvK41I/AAAAAAACBPE/MIEyA7BXL3U/s320/39-2mikri-thumb-medium.jpgΡεπορτάζ : Χαρά Τζαναβάρα
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Το μνημόνιο... ωφελεί το κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας και δείχνει να είναι η μόνη θετική επίδρασή του στην ελληνική οικονομία. Οι συνεχείς ανατιμήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές μισθών και... συντάξεων, έφεραν πρώτη φορά μείωση στη χρήση Ι.Χ. στις καθημερινές μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, που αγγίζει το 30% σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε η ταχύτητα κίνησης στους βασικούς οδικούς άξονες, τουλάχιστον κατά 50%, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα οι πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας διπλασιάστηκαν. Κάποιοι ανυποψίαστοι θα έλεγαν ότι χρειαζόμαστε το... ΔΝΤ για να γίνει πράξη το πάγιο αίτημα των συγκοινωνιολόγων για στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ομως τα πρώτα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, με εξαίρεση το μετρό, είναι σχεδόν μηδενική και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι πίσω από την κυκλοφοριακή ανάσα κρύβεται η αυξανόμενη ανεργία. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάρτιο είχαμε αύξηση των εισιτηρίων και μείωση των καρτών απεριόριστων διαδρομών που προτιμούν οι καθημερινοί χρήστες των συγκοινωνιακών μέσων. Τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας του υπουργείου Υποδομών είναι αποκαλυπτικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε επτά βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου (Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Κηφισού) παρατηρείται συνεχής μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου από 4 έως και 9%, με σαφή καθοδική τάση αφού το υψηλότερο ποσοστό αφορά τον Μάρτιο. Μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση της μέσης ταχύτητας κίνησης των οχημάτων, που στο ίδιο διάστημα έφθασε έως και 10%. Η αλλαγή του κυκλοφοριακού χάρτη είναι ακόμη πιο εμφανής αν συγκριθεί με ευρήματα προηγούμενων ετών. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι μετρήσεις έδειχναν άνοδο έως και 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αφού οι συγκοινωνιολόγοι είχαν διαπιστώσει από τότε ότι οι περισσότεροι δρόμοι λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής, σε συνθήκες κορεσμού και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω αύξησης της κυκλοφορίας. Διαπίστωναν τότε επιμήκυνση των ωρών αιχμής με τάση να ενωθούν οι δύο προβληματικές ζώνες και να φθάσουμε σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος για 7 έως και 9 ώρες, τις εργάσιμες ημέρες. Τα πρώτα δείγματα κάμψης είχαν εκδηλωθεί στις καταγραφές Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2010, οπότε λίγο πριν έρθει το ΔΝΤ υπήρχαν σημάδια βελτίωσης σε ορισμένους δρόμους, όπως οι λεωφόροι Κηφισίας και Αμαλίας, με μείωση της κυκλοφορίας κατά 2 έως και 5%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 πρώτη φορά παρουσιάζεται κάμψη στη λεωφόρο Κηφισού. Το «Ποτάμι» ήταν την τελευταία πενταετία ο άξονας που βρισκόταν σε μόνιμο μποτιλιάρισμα. Το συγκεκριμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τις καταγραφές των αρμόδιων υπηρεσιών, η απόσταση των 9,7 χλμ. στη διαδρομή από τις Τρεις Γέφυρες ως τη λεωφόρο Ποσειδώνος απαιτεί χρόνο οδήγησης 6 λεπτών που τις ώρες αιχμής φθάνει τα 11,3 λεπτά. Ακόμη και όταν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά ανεβαίνει στα 16 λεπτά. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, η οδήγηση σε ώρες αιχμής απαιτούσε 19,8 λεπτά, σχεδόν 45% περισσότερα από τα σημερινά δεδομένα. Ιδια ευρήματα, λιγότερο εντυπωσιακά, παρατηρούνται στη λεωφόρο Μεσογείων. Για τμήμα 4,8 χλμ., από το ύψος της Κατεχάκη ως το Σύνταγμα, αρκούν σήμερα 11 λεπτά οδήγησης, έναντι 12 πέρυσι. Μειώθηκε όμως στο μισό ο χρόνος σε περιόδους αιχμής από 51 λεπτά το 2010 σε 23 φέτος. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο διάστημα το επιβατικό κοινό δεν στράφηκε προς τα μέσα μεταφοράς. Το μόνο αισιόδοξο είναι η αύξηση των εσόδων στο σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων, που τον Μάρτιο έφθασε το 7,6% και μάλιστα είναι η πρώτη θετική εξέλιξη της τελευταίας τριετίας. Η βελτίωση των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση των τιμών στα εισιτήρια κατά 40% και στην εντυπωσιακή ενίσχυση των συνεργείων ελέγχων για την εισιτηριοδιαφυγή, η οποία φθάνει το 40% στα λεωφορεία, ενώ είναι σαφώς μικρότερη στα άλλα μέσα μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι η πιο σημαντική βελτίωση, που φθάνει στο 11,3%, αφορά τα εισιτήρια, ενώ στις κάρτες υπάρχει ελαφρά μείωση 0,1%. Το ίδιο σκηνικό πάντως καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που κάνει τους συγκοινωνιολόγους να μην «επενδύουν» στην οικονομική κρίση για στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως σημειώνει ο Μαθιός Καρλαύτης, καθηγητής του Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του συλλόγου συγκοινωνιολόγων. Υπενθυμίζει ότι ήταν βραχύβια η στροφή προς στις συγκοινωνίες που είχε παρουσιαστεί στις ΗΠΑ κατά τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979. Λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε από τα μέσα του 2008, η επιβατική κίνηση στο περίφημο μετρό του Λονδίνου έχει μειωθεί κατά 6% και στο Παρίσι η γρήγορη γραμμή (RATR), που εντάχθηκε τα τελευταία χρόνια στο σύστημα μεταφορών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, παρουσιάζει πρώτη φορά ελαφρά κάμψη 0,8%. Στο Μιλάνο η μείωση είναι 1,2%, ενώ στη δοκιμαζόμενη από την ανεργία Ισπανία η πτώση είναι εντυπωσιακή και φθάνει το 10% στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. «Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη χαθούν τα συγκυριακά οφέλη από τη μείωση της κυκλοφορίας και την ανάσχεση του κορεσμού σε σημαντικούς άξονες» επισημαίνει ο Μαθιός Καρλαύτης και επιμένει ότι για πρώτη φορά πρέπει να συνεργαστούν δύο σημαντικοί φορείς, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών και ο Οργανισμός Αθήνας, ώστε να προωθηθούν συνδυασμένα μέτρα σε κυκλοφοριακό και πολεοδομικό επίπεδο. Ενα πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση των αναγκών του επιβατικού κοινού, που θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, και η βελτίωση του δημόσιου χώρου, κυρίως με πεζοδρομήσεις.
Read more...

Το νέο υπουργικό των τεχνοκρατών...



Μπροστά σε μια νέα αφετηρία, που ακόμη δεν μπορούν να "δουν" καθαρά υπουργοί, βουλευτές και "πράσινα στελέχη, βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να ρίξει την κρίσιμη ζαριά στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Στο ... εσωτερικό προετοιμάζει σειρά κινήσεων που οδηγούν σε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι θυσίες που φέρνει το νέο μνημόνιο καθιστούν τους πολίτες περισσότερο ανασφαλείς και ευάλωτους στην καταιγίδα αρνητικών προβλέψεων, όχι μόνο από την αντιπολίτευση.

Μόλις ολοκληρώθηκε την Πέμπτη αργά το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, που ενέκρινε την κατάθεση του "Μεσοπρόθεσμου" στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ακούσει τις απόψεις των στενών συνεργατών του. Οι πληροφορίες λένε ότι συνομίλησε με κορυφαίους υπουργούς για την ανάγκη επικοινωνιακής ομπρέλας για το δύσκολο εγχείρημα των 30 ημερών. Θέλει εθνική συνεννόηση και όπως δήλωσε στο "διάγγελμα" της Παρασκευής θα επιμείνει μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Επιδιώκει "καθαρές λύσεις", ακόμη και ανατροπές. Εχει δε, αποφασίσει να τις υποστηρίξει κατ΄ αρχάς με έναν δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Βολιδοσκοπεί πρόσωπα-κλειδιά για να ανοίξει όλες τις πόρτες στην... Εθνική Ελλάδας, που θα δεσμευτεί ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την υλοποίηση του πιο δύσκολου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Η συναίνεση
"Υποτάσσεται" στη βασική προϋπόθεση: "δεν διαπραγματεύομαι για το προσωπικό μου μέλλον, αλλά για το μέλλον της χώρας", δηλώνει ο πρωθυπουργός, είτε στις κατ' ιδίαν κορυφαίες του συνομιλίες είτε με άλλες λέξεις στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Οι στενοί του συνεργάτες υπογραμμίζουν ότι αυτή η φράση αποτελεί έμμεση προτροπή κυρίως προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προς το παρόν στρέφει την πλάτη στις βασικές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου.

Υπάρχει χρόνος για ανατροπές έστω και την τελευταία στιγμή; Το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί προσεκτικά τις "αντιδράσεις" της Νέας Δημοκρατίας στα απανωτά καλέσματα. Βλέπουν τις τάσεις που, έστω και δειλά, σε πρώτη φάση, αναπτύσσονται και ευελπιστούν ότι μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη θα έχει διαμορφωθεί ένα "άλλο" πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρώτη νέα πρόσκληση που θα αποσταλεί, έχει να κάνει με κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προς την οικονομική ομάδα της ΝΔ, ώστε να σταθμίσουν την πραγματικότητα και να "χτίσουν", ει δυνατόν, κοινή ατζέντα για θέματα στα οποία ήδη συγκλίνουν (π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις, τα αυθαίρετα, τις αλλαγές στο φορολογικό, ειδικά για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή εφεδρεία κ.α). Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να στείλει... ιδιόχειρη πρόσκληση ξανά στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κι ότι θα περιορίσει (στη λογική βλέποντας και κάνοντας) τα επόμενα βήματα στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του "πράσινου" και "γαλάζιου" επιτελείου επί των οικονομικών θεμάτων.

Η μεγάλη ανατροπή στην εμφανή αδράνεια των τελευταίων ημερών είναι η πρόσκληση για τη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής στο εν δυνάμει κυβερνητικό σχήμα. Ο Γ. Παπανδρέου προκρίνει τη λύση τοποθέτησης εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τεχνοκρατών που ξέρουν "πού θα πάνε, με ποιους, πώς και γρήγορα".

Τα βιογραφικά
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ΝΔ θα καταφέρει τελικά να δείξει -έστω- ανοχή για την αξιοποίηση συγκεκριμένων στελεχών που δεν έχουν συγκεκριμένη κομματική αναφορά. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν συζητά για το ενδεχόμενο αξιοποίησης προσώπων κοινής αποδοχής δεν εννοεί απαραίτητα την τοποθέτησή τους σε υπουργικούς θώκους.Εκτιμά ότι θέσεις, όπως ο επικεφαλής γ. γραμματέας των αποκρατικοποιήσεων, και άλλες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση των κυβερνητικών στόχων. Ετσι "διαβάζει" βιογραφικά που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της συγκυρίας.

Αν διαβάσει κάποιος τη "λίστα" με τους νυν κορυφαίους υπουργούς, συνυπολογίσει τα σχόλια περί "κηπουρών" και κρατήσει για την... επικεφαλίδα την πρόθεση του πρωθυπουργού για την προώθηση εξωκοινοβουλευτικών κοινής αποδοχής, τότε έχει μπροστά του το νέο υπουργικό συμβούλιο. Στελέχη όπως οι κ.κ. Λοβέρδος, Βενιζέλος, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι φαίνεται ότι παραμένουν στο τρένο. "Κόβονται" ενδεχομένως στενοί του συνεργάτες, αλλά παραμένουν και ισχυροί εξ αυτών, ο Π. Γερουλάνος και ίσως ακόμη ένας με φανερά πολιτικό στίγμα. Ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και ίσως αποδεχθεί την περίοπτη θέση στο Οικονομικών. Ακούγονται επίσης τα ονόματα κυρίως από τον τραπεζικό χώρο των κ.κ. Ταμβακάκη, Ράπανου, Σουρνάρα κ.ά., ενώ "τεστάρουν" και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Ευθυμίου, Πρωτόπαπας και οι Φλωρίδης, Αλευράς, Καρτάλης, Μόσιαλος και η Ελενα Παναρίτη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ETHNOS



Read more...

«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»...



Αν δεν αλλάξει η διάταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης προαναγγέΛλει ότι δεν θα το υπερψηφίσει. Στη συνέντευξή του στην... «Κ.Ε.» επισημαίνει ότι είχε καταθέσει «νωρίς και δημόσια τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης» και επιμένει στην άποψη αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής για να αποφύγει την ψηφοφορία.

Ε Πώς κρίνετε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θεωρείτε ότι κινείται στις δεσμεύσεις που έδινε η κυβέρνηση, για φόρους και οριζόντιες περικοπές;

Α Το σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι ένα σχέδιο το οποίο μας προτείνουν ή αν θέλετε προσπαθούν να μας επιβάλουν οι δανειστές μας. Εμείς από την πλευρά μας να είστε σίγουροι ότι εξαντλούμε στο πεδίο των διαπραγματεύσεων όλα μας τα επιχειρήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις σε επίπεδο διαλόγου και νόμων έχουν και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή. Τώρα, ό,τι έχει σχέση με την αλλαγή των μέτρων όπως το αφορολόγητο ή οι νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς, καθώς και η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, πιστεύω ότι δεν θα υλοποιηθούν.

Ε Στο θέμα της ΔΕΗ εκδηλώσατε τη διαφωνία σας για την περαιτέρω μετοχοποίηση. Τελικά υπάρχει πρόβλεψη για πώληση του 17% των μετοχών. Τι θα κάνετε τώρα που πάει πακέτο με το μεσοπρόθεσμο;

Α Τη διαφωνία μου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. την κατέθεσα πολύ νωρίς και δημόσια, με θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα. Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας και για τα επόμενα 40 ή 50 χρόνια. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ μού δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξω τον προβληματισμό μου, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν τη μετοχοποίηση της επιχείρησης. Στο θέμα ειδικά της ΔΕΗ θα επιμείνω μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις μου και δεν θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίησή της, γιατί αυτό σημαίνει η περαιτέρω μετοχοποίηση κατά 17%. Οταν πριν ένα χρόνο ψήφισα το μνημόνιο είχα πει πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο τώρα θα ήμασταν στις σπηλιές. Τώρα με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. λέω πως αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ Α.Ε. θα έχουμε black out στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς επίσης άμεση αύξηση των τιμολογίων και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Ε Διαφορετικά τι θα κάνετε, θα παραιτηθείτε από βουλευτής ή θα καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο;

Α Στη διάρκεια της ζωής μου δεν έχω παραιτηθεί ποτέ και από πουθενά. Δεν έχω μάθει ούτε να κρύβομαι ούτε να παραιτούμαι. Εχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες μου και θα πράξω το καθήκον μου με μόνο γνώμονα πρώτα το συμφέρον της χώρας και δεύτερον του τόπου μου και των συμπολιτών μου.

Ε Πέραν της ΔΕΗ, υπάρχουν και άλλα σημεία που τα θεωρείτε αρνητικά;

Α Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που να υποστηρίζει ότι το μνημόνιο ή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν μόνο θετικά σημεία. Πολλοί υποστηρίζουν, και σωστά κατά την άποψή μου, ότι το μνημόνιο -τουλάχιστον στα σημεία που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους- θα έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί και εφαρμόσει πριν από πολλά χρόνια μόνοι μας. Δυστυχώς όμως η ιστορία δεν γράφεται με «αν». Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και από τις διεθνείς πολιτικοοικονομικές συνθήκες να υποστούμε πολλά δεινά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας. Η δύναμη της χώρας μας είναι οι άνθρωποί της και εγγύηση οι κατακτήσεις τους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό το σκόπελο, με πολύ μεγάλες βέβαια θυσίες. Επιπλέον σας τονίζω, από τη μακρόχρονη εμπειρία μου στο επιχειρείν, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο πρέπει όλοι μας να γίνουμε πιο δημιουργικοί, αν και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους, κάτω από το βάρος του δανεισμού και των αποκρατικοποιήσεων-εξπρές.
enet.gr



Read more...

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι

Φαβορί ο Ερντογάν


http://img.protothema.gr/07E3AD038CE347175C234BDBEBBF145E.jpg
Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμένεται να εξασφαλίσει μία συντριπτική πλειοψηφία, την οποία επιδιώκει για την τρίτη κυβερνητική του θητεία. Στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τρίτη συνεχή θητεία του θα έχει λάβει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στην ανατολική Τουρκία, ενώ θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα στις δυτικές περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πρωτεύουσα 'Αγκυρα και η μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της χώρας Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Πάγκαλος: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης

newpost.gr
Πάγκαλος:  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης

Επανήλθε στις προκλητικές δηλώσεις ο Θεόδωρος Πάγκαλος – ύστερα από την...κρίση σύντομη κρίση αυτογνωσίας που πέρασε – και αυτή τη φορά, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου του Σάββάτου, ο κ. Πάγκαλος κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Γενεύη, φέρεται να υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης και αν υπάρχει έστω και ένας τότε θα πρέπει να του στήσουμε άγαλμα».

«Εάν υπάρχει ένας πολίτης που δεν έχει λάβει ποτέ αμοιβή που δεν δικαιούταν εξαιτίας πολιτικής επιρροής ή γνωριμιών δεξιά και αριστερά, που δεν απέφυγε ποτέ να πληρώσει φόρους, ο οποίος πάντοτε ζητούσε απόδειξη όταν αγόραζε κάτι, ε, αυτού του ανθρώπου πρέπει να του κάνουμε άγαλμα στην πλατεία Συντάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα υπογράμμισε «ότι θα ήταν πολύ άσχημο για το μέλλον της χώρας μας και για την ιστορία να εξάγουμε το συμπέρασμα πως κάποιοι έκλεψαν τα χρήματα των Ελλήνων και αυτή είναι η αιτία της κρίσης».

Μάλιστα, επεξηγώντας την γνωστή του φάση «μαζί τα φάγαμε» τόνισε: «Το 70% των δαπανών του κράτους είναι για μισθούς και συντάξεις, έτσι δεν είναι; Ε, λοιπόν, γι’ αυτό είπα ότι όλοι μαζί τα φάγαμε!»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η διαφθορά στο Δημόσιο, προέκυψε από τους πολίτες που πληρώνουν «γρηγορόσημο», για να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους. Μάλιστα, ο ίδιος είδε τη γενικευμένη διαφθορά να έρχεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του Κώστα Σημίτη.

«Υπάρχουν, άραγε, κάποιοι που δεν ανήκουν στο σύστημα; Για παράδειγμα, τα μικρά κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι αθώα;» διερωτήθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Read more...

Για την τρίτη πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ετοιμάζονται οι «Αγανακτισμένοι»

Νέο ραντεβού στο Σύνταγμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για την τρίτη πανευρωπαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ετοιμάζονται σήμερα, Κυριακή, οι «Αγανακτισμένοι».

Το Σάββατο, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για 18η ημέρα στο Σύνταγμα, δίνοντας το παρόν με συνθήματα, κατσαρολικά και πανό μπροστά από τη Βουλή.

Μετά την πολύωρη συζήτηση της Παρασκευής για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση γύρω από «πάνελ» οικονομολόγων, η συζήτηση του Σαββάτου περιστράφηκε γύρω από τα νέα μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι «Αγανακτισμένοι» προσανατολίζονται σε δράσεις την ημέρα της ψήφισης του Προγράμματος στη Βουλή, αλλά και πιθανές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας την Τετάρτη.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...