Μπροστά σε μια νέα αφετηρία, που ακόμη δεν μπορούν να "δουν" καθαρά υπουργοί, βουλευτές και "πράσινα στελέχη, βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να ρίξει την κρίσιμη ζαριά στο ευρωπαϊκό τραπέζι.
Στο ... εσωτερικό προετοιμάζει σειρά κινήσεων που οδηγούν σε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι θυσίες που φέρνει το νέο μνημόνιο καθιστούν τους πολίτες περισσότερο ανασφαλείς και ευάλωτους στην καταιγίδα αρνητικών προβλέψεων, όχι μόνο από την αντιπολίτευση.
Μόλις ολοκληρώθηκε την Πέμπτη αργά το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, που ενέκρινε την κατάθεση του "Μεσοπρόθεσμου" στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ακούσει τις απόψεις των στενών συνεργατών του. Οι πληροφορίες λένε ότι συνομίλησε με κορυφαίους υπουργούς για την ανάγκη επικοινωνιακής ομπρέλας για το δύσκολο εγχείρημα των 30 ημερών. Θέλει εθνική συνεννόηση και όπως δήλωσε στο "διάγγελμα" της Παρασκευής θα επιμείνει μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Επιδιώκει "καθαρές λύσεις", ακόμη και ανατροπές. Εχει δε, αποφασίσει να τις υποστηρίξει κατ΄ αρχάς με έναν δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Βολιδοσκοπεί πρόσωπα-κλειδιά για να ανοίξει όλες τις πόρτες στην... Εθνική Ελλάδας, που θα δεσμευτεί ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την υλοποίηση του πιο δύσκολου κυβερνητικού σχεδιασμού.
Η συναίνεση
"Υποτάσσεται" στη βασική προϋπόθεση: "δεν διαπραγματεύομαι για το προσωπικό μου μέλλον, αλλά για το μέλλον της χώρας", δηλώνει ο πρωθυπουργός, είτε στις κατ' ιδίαν κορυφαίες του συνομιλίες είτε με άλλες λέξεις στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Οι στενοί του συνεργάτες υπογραμμίζουν ότι αυτή η φράση αποτελεί έμμεση προτροπή κυρίως προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προς το παρόν στρέφει την πλάτη στις βασικές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου.
Υπάρχει χρόνος για ανατροπές έστω και την τελευταία στιγμή; Το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί προσεκτικά τις "αντιδράσεις" της Νέας Δημοκρατίας στα απανωτά καλέσματα. Βλέπουν τις τάσεις που, έστω και δειλά, σε πρώτη φάση, αναπτύσσονται και ευελπιστούν ότι μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη θα έχει διαμορφωθεί ένα "άλλο" πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
Η πρώτη νέα πρόσκληση που θα αποσταλεί, έχει να κάνει με κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προς την οικονομική ομάδα της ΝΔ, ώστε να σταθμίσουν την πραγματικότητα και να "χτίσουν", ει δυνατόν, κοινή ατζέντα για θέματα στα οποία ήδη συγκλίνουν (π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις, τα αυθαίρετα, τις αλλαγές στο φορολογικό, ειδικά για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή εφεδρεία κ.α). Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να στείλει... ιδιόχειρη πρόσκληση ξανά στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς κι ότι θα περιορίσει (στη λογική βλέποντας και κάνοντας) τα επόμενα βήματα στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του "πράσινου" και "γαλάζιου" επιτελείου επί των οικονομικών θεμάτων.
Η μεγάλη ανατροπή στην εμφανή αδράνεια των τελευταίων ημερών είναι η πρόσκληση για τη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής στο εν δυνάμει κυβερνητικό σχήμα. Ο Γ. Παπανδρέου προκρίνει τη λύση τοποθέτησης εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τεχνοκρατών που ξέρουν "πού θα πάνε, με ποιους, πώς και γρήγορα".
Τα βιογραφικά
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ΝΔ θα καταφέρει τελικά να δείξει -έστω- ανοχή για την αξιοποίηση συγκεκριμένων στελεχών που δεν έχουν συγκεκριμένη κομματική αναφορά. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν συζητά για το ενδεχόμενο αξιοποίησης προσώπων κοινής αποδοχής δεν εννοεί απαραίτητα την τοποθέτησή τους σε υπουργικούς θώκους.Εκτιμά ότι θέσεις, όπως ο επικεφαλής γ. γραμματέας των αποκρατικοποιήσεων, και άλλες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση των κυβερνητικών στόχων. Ετσι "διαβάζει" βιογραφικά που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της συγκυρίας.
Αν διαβάσει κάποιος τη "λίστα" με τους νυν κορυφαίους υπουργούς, συνυπολογίσει τα σχόλια περί "κηπουρών" και κρατήσει για την... επικεφαλίδα την πρόθεση του πρωθυπουργού για την προώθηση εξωκοινοβουλευτικών κοινής αποδοχής, τότε έχει μπροστά του το νέο υπουργικό συμβούλιο. Στελέχη όπως οι κ.κ. Λοβέρδος, Βενιζέλος, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και άλλοι φαίνεται ότι παραμένουν στο τρένο. "Κόβονται" ενδεχομένως στενοί του συνεργάτες, αλλά παραμένουν και ισχυροί εξ αυτών, ο Π. Γερουλάνος και ίσως ακόμη ένας με φανερά πολιτικό στίγμα. Ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και ίσως αποδεχθεί την περίοπτη θέση στο Οικονομικών. Ακούγονται επίσης τα ονόματα κυρίως από τον τραπεζικό χώρο των κ.κ. Ταμβακάκη, Ράπανου, Σουρνάρα κ.ά., ενώ "τεστάρουν" και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Ευθυμίου, Πρωτόπαπας και οι Φλωρίδης, Αλευράς, Καρτάλης, Μόσιαλος και η Ελενα Παναρίτη.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ETHNOS
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Το νέο υπουργικό των τεχνοκρατών...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου