Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Διοικητής ο Θ.Μπακαλέξης Επίσημη πρώτη για τον ΕΦΚΑ, που αντικαθιστά τα Ταμεία κύριας ασφάλισης


Επίσημη πρώτη για τον ΕΦΚΑ, που αντικαθιστά τα Ταμεία κύριας ασφάλισης
Από την παρουσίαση του ΕΦΚΑ   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

»» Τι είναι ο ΕΦΚΑ: Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ και σε αυτόν εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο ΕΦΚΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος αυτών. Το νέο Υπερταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα θα οδηγούνται πλέον στο νέο φορέα.

«Η χρονιά σηματοδοτεί την έναρξή της με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους σφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Όταν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό αγωνιζόμαστε για όλους. Το προηγούμενο σύστημα χαρακτηριζόταν από ανεπάρκεια. Η στιγμή είναι αυτή, της δικής μας εποχής, το σύστημα να αλλάξει. Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και συνέχισε:

«Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια.

» Το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της. Αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης. Το οργανόγραμμα θα αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα. Οι πληρωμές θα γίνονται με τις τράπεζες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τους ασφαλισμένους. Ξοδέψαμε ελάχιστα ποσά για να φτιαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ΕΦΚΑ. Το σήμα μας έχει το σχήμα του αετού ως δείγμα ανάπτυξης. Προσπαθούσε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την κοινή προσπάθεια. Ο πρώτος διοικητής είναι ο Θανάσης Μπακαλέξης, αγρότης, από το 1979 στέλεχος του ΟΓΑ με αξιοκρατική εξέλιξη».

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μπακαλέξης υπογράμμισε ότι αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. «Ενώνουμε δυνάμεις, γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι κάθε λέξη από την ονομασία του (...) είναι ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα, που προσφέρει δίχτυ προστασίας στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Μπακαλέξης.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, να προσφέρονται υπηρεσίες ποιότητας και ο φορέας να είναι βιώσιμος. Πρόσθεσε ότι η κοινωνική ασφάλεια του μέλλοντος θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με ταχύτητα και χωρίς ταλαιπωρία. «Ο ασφαλισμένος να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του» τόνισε και ανέφερε ότιπλέον ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας...


Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας -Τέλος οι καβγάδες στις συνελεύσεις Τέλος οι καβγάδες στις συνελεύσεις...

Τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών βάζει ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή για την...
αυτόνομη θέρμανση στα διαμερίσματα.

Πλέον επιτρέπεται και με το νόμο η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016...

iefimerida.gr



Read more...

Εισφορές θηλιά σε 150.000 αυτοαπασχολούμενους...


Χαράτσι προκαταβολικών εισφορών για το 2017, με ποσοστό 37,95% στο φορολογικό εισόδημα του 2015, καλούνται να...
πληρώσουν αυτό τον μήνα 150.000 μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το ελάχιστο όριο εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών τους είναι 7.033 ευρώ.

Στο εισόδημα αυτό θα υπολογίζεται:

-Εισφορά 20% για κύρια σύνταξη.

-Εισφορά 6,95% για ασθένεια.

-Εισφορά 7% για επικουρική.

-Εισφορά 4% για εφάπαξ.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, πλην των υγειονομικών, έχουν όλο το «πακέτο» των εισφορών, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν συνολικά εισφορές 37,95% επί του εισοδήματος από 1η/1/2017.

Οι υγειονομικοί κατέβαλαν εισφορές για σύνταξη περίθαλψη και εφάπαξ. Με τα νέα δεδομένα θα πληρώσουν 30,95% αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώσουν και την εισφορά 7% για την επικουρική ασφάλιση, οπότε η υσνολική ασφαλιστική επιβάρυνση ανεβαίνει στο 37,95%.

Το 37,95% θα το καταβάλουν όσοι έχουν εισόδημα από 0 έως 7.033 ευρώ.

Για εισόδημα πάνω από 7.033 ευρώ υπάρχει έκπτωση εισφορών, που υπολογίζεται όμως κλιμακωτά και όχι στο συνολικό εισόδημα. Αυτές οι εκπτώσεις θα ισχύσουν μέχρι το 2019 ενώ από το 2020 καταργούνται.

Παρά τις εκπτώσεις οι εισφορές εκτοξεύονται στα ύψη.



Ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό της έκπτωσης δεν θα οδηγεί σε μείωση εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματος, αλλά σε μείωση της εισφοράς που αναλογεί στη διαφορά εισοδήματος από τις 7.033 ευρώ έως τις 13.000 ευρώ και σε κάθε 1.000 ευρώ από τις 13.000 ευρώ και άνω.

Με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα ένας ασφαλισμένος με εισόδημα 13.000 ευρώ που ανήκει στην πρώτη κλίμακα της έκπτωσης 50% δεν θα καταβάλλει το 37,95% επί των 13.000 ευρώ με μείωση 50% αλλά το ποσοστό της έκπτωσης 50% θα υπολογιστεί στην εισφορά που αναλογεί στην κλίμακα του εισοδήματος από τις 7.033 ευρώ έως τις 13.000 ευρώ.

Η έκπτωση 50% δηλαδή θα πάει στην εισφορά που αναλογεί στις 6.000 ευρώ ενώ η συνολική εισφορά θα αποτελείται από το ποσό που αναλογεί ως τις 7.033 ευρώ και από το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 6.000 ευρώ και θα υπολογιστεί με έκπτωση 50%.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός και συμψηφισμός εισφορών που θα υπολογιστούν εκ νέου με το εισόδημα του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έβγαλαν λιγότερα το 2016 και πλήρωσαν προκαταβολικά υψηλότερη εισφορά με το εισόδημα του 2016 και πλήρωσαν προκαταβολικά υψηλότερη εισφορά με το εισόδημα του 2015, θα πρέπει είτε να κλείσει ο συμψηφισμός είτε να καταβάλουν μικρότερο ποσό.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που είχε το 2015 φορολογητέο εισόδημα 55.000 ευρώ θα πληρώσει προκαταβολικά 1.266 ευρώ μηνιαία εισφορά από 1η/1/2017.

Αν όμως το 2016 έβγαλε 25.000 ευρώ, αυτομάτως πέφτει στα 531 ευρώ. Η διαφορά από τα 1.266 έως τα 531 ευρώ (735 ευρώ) θα πρέπει να συμψηφιστεί με τις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλει από τον Ιούνιο και μετά γιατί θα υπολογιστούν με το εισόδημα του 2016.

Στην πράξη όμως ο εν λόγω ασφαλισμένος θα έχει προπληρώσει, με βάση το εισόδημα του 2015, εισφορές 1.266 ευρώ κάθε μήνα για ένα εξάμηνο, ενώ το ποσό εισφοράς που αναλογεί στο εισόδημα του 2016 είναι 531 ευρώ.

Αν επιλέξει μάλιστα να πληρώνει έναντι ή τις μισές μηνιαίες εισφορές, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε θα πέσει σε τριπλή παγίδα καθώς:

- Δεν ακυρώνονται τα πρόστιμα για το υπόλοιπο ποσό εισφορών που δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα.

- Δεν θα εκδίδεται ασφαλιστική ενημερότητα αν δεν έχει γίνει εξόφληση.

- Δεν παγώνει καμία από τις παλιές οφειλές με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έτρεχαν έως 31/12/2016.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Read more...

Παρασκηνιακές επαφές Τσακαλώτου...


για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης...

Η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του...
Real.gr, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνεχείς επαφές για το θέμα με ευρωπαίους ομολόγους του και πρόσωπα- κλειδιά των θεσμών.

Στόχος της Αθήνας -και των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου- είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές και εντός του Ιανουαρίου να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες της Β΄ αξιολόγησης, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να ρίξει και άλλο νερό στο κρασί της.

Έως τη συνεδρίαση του Euroworkingroup στις 12 Ιανουαρίου η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει η κατά το δυνατόν σύγκλιση με τους θεσμούς, ώστε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία να υπάρξει τουλάχιστον φως στο βάθος του τούνελ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. 

Η Αθήνα άλλωστε είναι απολύτως καθαρή: Εάν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, το αργότερο δηλαδή το Μάιο- και με δεδομένο τον εκλογικό κύκλο σε χώρες κλειδιά της ΕΕ όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία- το πρόγραμμα δεν θα βγει. 

Η Ελλάδα, δηλαδή, είτε θα αναγκαστεί σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, είτε θα πέσει ξανά στο τραπέζι εκ νέου το θέμα του Grexit. 

Από τη στιγμή που δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο και χάθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ στις 19 Ιανουαρίου, ο στόχος είναι το Συμβούλιο Διοικητών που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαρτίου ή, το αργότερο, κάποια στιγμή εντός του Απριλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους, πως τα πραγματικά προβλήματα είναι δυο - και, εκ των πραγμάτων, η λύση τους δεν εξαρτάται μόνο από αυτή. 

Το πρώτο είναι η επαναφορά ή όχι των συλλογικών συμβάσεων- τα υπόλοιπα αυτά καθ’ αυτά θέματα της αξιολόγησης, όπως τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό κενό και οι ομαδικές απολύσεις ή το λοκ άουτ θεωρούνται υπερβάσιμα. 

Το δεύτερο και κυριότερο είναι όμως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η εμμονή του (από τη στιγμή που δεν επαρκούν τα μέτρα για τη μείωση του χρέους που δίνει το Βερολίνο) για πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και νομοθέτηση από τώρα των μέτρων αν δεν πιαστεί το πλεόνασμα αυτό! 

Ένας από τους λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει επίσης τη λήξη της διαπραγμάτευσης τώρα, είναι και το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου (μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θα ληφθούν υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ, με την Αθήνα να μην γνωρίζει σε όλο το βάθος την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Η Αθήνα, τέλος, εκτιμά, ότι ουσιαστικές ενδείξεις για τις θέσεις των δανειστών θα έχει μετά την Κυριακή, οπότε επιστρέφουν στις θέσεις τους από τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους οι επικεφαλής των θεσμών, αν και ο Σόιμπλε δεν έχει προς το παρόν ανοίξει τα χαρτιά του, όπως δεν έχει πράξει ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο....

real.gr

Read more...

Πότε αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις;...


Πότε αρχίζουν οι  χειμερινές εκπτώσεις; - MediaΠριν προλάβει να μπει καλά καλά ο χρόνος, τα καταστήματα και οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τις...
πρώτες χειμερινές εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη 29 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Τα  εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017.

Χειμερινές εκπτώσεις θα υπάρξουν πάλι το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, από Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ως Παρασκευή 10 Νοεμβρίου του 2017.

Όσον αφορά στις καλοκαιρινές εκπτώσεις και αυτές πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους. Το εκπτωτικό δεκαήμερο που είναι οι πρώτες 10 μέρες του μήνα Μαΐου και οι κανονικές εκπτώσεις που αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και κρατάνε μέχρι τα τέλη Αυγούστου...

Read more...

Σερβία: Λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία...


Ίβιτσα Ντάτσιτς
Με διάθεση να απολογηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι το Βελιγράδι «έκανε μεγάλο λάθος όταν...
αναγνώρισε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο».

Σε συνέντευξη του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο κ. Ντάντιτς σημείωσε πως περιμένει η Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το «χαστούκι» που της έδωσε η Σερβία.

Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο- ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο.

Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά πολυμερώς το όνομα που χρησιμοποιεί η Ε.Ε., τα Ηνωμένα Έθνη κ.ά. για τη χώρα αυτή, δηλαδή FYROM.

Read more...