Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ...


Ευτυχώς που υπάρχει ο Α. Φουρλής στο Mega και κατάλαβαν ορισμένοι ότι ο Μανώλης ρίχνει χοντρό δούλεμα στον Καραμανλή. Δεν πρόκειται να παραιτηθεί δηλαδή. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου ο Πρετεντέρης έγραφε στο...
Βήμα ότι ο Μανώλης "σίγουρα θα παραιτηθεί"! Τα ίδια έλεγε στο Mega πριν τον αντικαταστήσουν οι καλύτεροί του... καλοκαιρινοί. Σοβαρός πολιτικός συντάκτης ο Φουρλής. Και το κυριότερο δεν παίρνει γραμμή από τον Αντώναρο. Όπως δεν έπαιρνε και από τον Ρουσόπουλο. Αυτά να βλέπουν (και να ακούνε) μερικοί, μερικοί...

fimotro

Read more...

Απολύτως φυσιολογική “πολιτική” πορεία για εκσυγχρονιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και νεοφιλελεύθερους….


Σύμβουλος της Ντόρας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ!!!


...ο Θεόδωρος Κοτσώνης, κουμπάρος του Κ. Σημίτη και στενός φίλος του Ε. Βενιζέλου!

Από τον Γιώργο Γουγά
http://politis-news.blogspot.com/

Διορίστηκε από την υπουργό Εξωτερικών Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΑΣΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ασία! – Τι δήλωσε για την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στην Ιαπωνία – «Τί να έκανα, με έφτυσε το ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει

Άτυπη θέση συμβούλου στο υπουργείο Εξωτερικών δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη, εξασφάλισε ο Θόδωρος Κοτσώνης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και πολυπροβεβλημένος βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου μέχρι πρόσφατα διεκδικούσε την συμμετοχή του! Η πληροφορία ήταν καιρό γνωστή στην Κόρινθο, περισσότερο ως φήμη, αλλά επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες προς τον Πολίτη της Κορινθίας, τόσο από δημοσιογραφικές πηγές, όσο και από πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, από την ίδια την κυρία Μπακογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) -την προεδρία του οποίου έχει μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα- για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ασία.
Πρόσφατα, περί τα μέσα Ιουνίου, έκανε και μία επίσκεψη στην Ιαπωνία στο
πλαίσιο των …αρμοδιοτήτων του και ιδού ένα μικρό απόσπασμα από το σχετικό δελτίο Τύπου του ίδιου του ΟΑΣΕ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού:
“Ο Θεόδωρος Κοτσώνης, προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου του ΟSCE (σ.σ. ΟΑΣΕ) σε θέματα συνεργασίας με τους Ασιάτες εταίρους, είπε ότι η Ελλάδα έκανε προτεραιότητα την βελτίωση της συνεργασίας της με τις χώρες-εταίρους του OSCE, επιβεβαίωση του οποίου είναι ο διορισμός του από την Πρόεδρο του ΟΑΣΕ, Ελληνίδα Υπουργό των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη. (σ.σ. τόση μετριοφροσύνη!).
«Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και αλληλοεξαρτόμενο κόσμο, η ασφάλεια στον OSCE είναι ακόμα πιο στενά συνδεδεμένη με το ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας ασφάλειας» είπε ο κ. Κοτσώνης, προσθέτοντας ότι «αυτός ήταν ο λόγος που η Ελληνική Προεδρία κράτησε τις δεσμεύσεις με το Αφγανιστάν σε σημαντική θέση στην ατζέντα. Η ανάπτυξη από τον OSCE μιας ομάδας υποστήριξης των εκλογών στο Αφγανιστάν για τις επερχόμενες εκλογές ενσαρκώνει το πρακτικό πνεύμα του συνεταιρισμού μας.»
Είπε επίσης ο κ. Κοτσώνης ότι «η πυρηνική δοκιμή από τη Βόρειο Κορέα τον περασμένο μήνα αντιπροσώπευσε ανησυχητική απειλή για τη σταθερότητα τόσο στην περιοχή όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο».
Από το περιβάλλον του κ. Κοτσώνη, καθώς με τον ίδιο δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε, έγινε γνωστό πως ο πρώην υπουργός δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία: «Μου έγινε μία ιδιαίτερα τιμητική πρόταση και την αποδέχθηκα», ήταν τα λόγια του σε κοντινούς του ανθρώπους που τον ρώτησαν τι συμβαίνει. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η θέση είναι άμισθη, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες κάνουν για θέση αμειβόμενη –και μάλιστα πολύ καλά.
Ακόμα, όμως, κι αν δεχτούμε πως η θέση είναι άμισθη το ερώτημα είναι τι ανάγκη έχει ο κ. Κοτσώνης να αναζητά επιβεβαίωση σε έναν χώρο με τον οποίο επί πολλά έτη βρέθηκε σε αντιπαράθεση. Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς πολέμιους του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά εκδηλώνοντας έτσι την πικρία του από το 2004 και μετά όταν έχασε την βουλευτική του έδρα και ακολούθως όταν δεν το δόθηκε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Κορινθίων. «Το ΠΑΣΟΚ με …έφτυσε» έλεγε στους συνομιλητές του ο κ. Κοτσώνης, για τον οποίο το ερώτημα είναι πλέον τι θα πει στους χιλιάδες ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια τον ψήφιζαν ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τώρα τον βλέπουν να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια καταρρέουσα κυβέρνηση, η οποία έχει αποδειχτεί για τον τόπο επικίνδυνη;
(press-gr)



Read more...

Επίθεση στην κυβέρνηση για πυρόπληκτες περιοχές

Την κοινότητα Λάερμα του δήμου Λίνδου, στη Ρόδο, η οποία πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Στο χωριό τον περίμεναν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης, δήμαρχοι της περιοχής τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι κάτοικοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, ενώ οι τοπικοί παράγοντες τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για την ανάγκη υποστήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, κατηγόρησε την κυβέρνηση. Είπε ότι έδειξε πως «ούτε πρόληψη υπάρχει, ούτε το στελεχιακό δυναμικό ήταν επαρκές ή έτοιμο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή την κρίση, ούτε ο συντονισμός και η χρηματοδότηση των τοπικών φορέων, αλλά και των κεντρικών φορέων υπήρξε».

Ακόμη, επισήμανε ότι «η αποκατάσταση και η χρηματοδότηση αργεί, καθυστερεί, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των τοπικών αρχών, της Νομαρχίας για να μπορέσει να βοηθήσει με ίδιους πόρους πολλές φορές την ανασυγκρότηση της περιοχής».

«Με μπαλώματα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, όπως γίνεται σήμερα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός».

Αναφέρθηκε στην Ηλεία, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια θλιβερή επέτειος με πολλές υποσχέσεις, οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν και όπου τελικά υπήρξαν μόνο το τριχίλιαρα, μια εύκολη προεκλογικής φύσεως κίνηση, η οποία δεν είχε βάθος, δεν είχε προοπτική, δεν είχε σχεδιασμό, και που βεβαίως δεν βοήθησε τον παραγωγικό ιστό και το περιβάλλον».

«Για μας δεν είναι απλώς δέσμευση, είναι το πιστεύω μας, ότι χρειάζεται να προστατέψουμε το περιβάλλον και να το συνδέσουμε με μια άλλη παραγωγική ταυτότητα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας παράλληλα, ότι «χρειάζεται ο απαραίτητος κεντρικός αλλά και αποκεντρωμένος σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πολιτική βούληση, όχι πελατειακής αντίληψης και σπατάλης αλλά με σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού».

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα για την περιοχή της Ρόδου που επλήγη από τις φωτιές, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η τακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, είναι «να φορτώνουμε τους φορείς με προγράμματα και υποχρεώσεις, υποσχόμαστε στην Αυτοδιοίκηση ότι θα χρηματοδοτηθούν από την Κεντρική Διοίκηση, και αφού γίνουν τα έργα, αφού έχουν αναληφθεί οι υποχρεώσεις απέναντι στους εργολάβους, δεν έρχονται τα χρήματα, έρχονται μόνο τα μισά. Αυτό έχει γίνει και στη Ρόδο».
nooz.gr

Read more...

Καταδίκη Χριστοφοράκου στο Μόναχο

Ο φυγόδικος στην Ελλάδα πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καταδικάστηκε στο Μόναχο με ένταλμα επιβολής ποινής για δωροδοκία ελληνικών κομμάτων, το διάστημα 2004-2007.

Η ποινή που του επιβάλλεται, είναι φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 750.000 ευρώ που θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε και τα Νέα του Σαββατοκύριακου.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει «δεδικασμένο» για αδικήματα της περιόδου 2004-2007 που δεν έχουν παραγραφεί. Η περίοδος αυτή δεν συμπεριελήφθη στα δύο εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος του και μετά την καταδίκη του στο Μόναχο, ο Μ. Χριστοφοράκος - ακόμη και αν εκδοθεί- δεν μπορεί πλέον να διωχθεί και στην Ελλάδα για τα ίδια αδικήματα.

Σύμφωνα με τη γερμανική ποινική δικονομία το «ένταλμα επιβολής ποινής» εκδίδεται από δικαστήριο μετά από αίτηση του εισαγγελέα χωρίς ακροαματική διαδικασία για πταισματικές παραβάσεις και ελαφρά πλημμελήματα. Την περασμένη Τετάρτη η εισαγγελέας του Μονάχου Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ αιτήθηκε να εκδοθεί ένταλμα επιβολής ποινής κατά του Μ. Χριστοφοράκου για δωροδοκία ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Η κατηγορία της δωροδοκίας αφορά στο 2% του τζίρου της Siemens Ηellas.

Η υπεράσπισή του υπέβαλε ήδη προσφυγή κατά του «εντάλματος», καθώς ο κ. Χριστοφοράκος απορρίπτει την κατηγορία της δωροδοκίας που ενδέχεται να επισύρει εις βάρος του αξιώσεις αποζημιώσεων στα αστικά δικαστήρια. Εμμένει ότι επρόκειτο για «ενισχύσεις» που έδινε.

Με την προσφυγή κατά του εντάλματος μπορεί να ανοίξει μια κανονική διαδικασία με κλήτευση μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων κ.λπ. η οποία ίσως διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Για όσο διάστημα θα είναι ανοιχτή μια διαδικασία σε βάρος του στη Γερμανία, δεν θα μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, ανεξάρτητα με την τύχη που θα έχει το αίτημα έκδοσής του.

Το Εφετείο του Μονάχου αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η απόφαση θα είναι υπέρ της έκδοσης, όπως έχει εισηγηθεί η Γενική Εισαγγελία.

nooz.gr


Read more...

Οι εφημερίδες της Κυριακής...


Πρώτο Θέμα:Μας υποχρέωσαν να αθωώσουμε βουλευτές.
Ο Γιάννης Μανώλης ρίχνει το γάντι στον πρωθυπουργό. "Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στην Ν.Δ. αν χάσουμε τις εκλογές".
Realnews: Επιδόματα τέλος.
Πρό των πυλών νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Εκκαθαρίσεις στο ΠΑΣΟΚ από τον Παπανδρέου.
Αποφάσισε να κόψει από τις λίστες το 50% των υποψηφίων βουλευτών...

nonews-news.



Read more...

ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Ρεπορτάζ : Δ. Νικολακόπουλος

Ως τις 31 Αυγούστου του 2009, ημέρα κατά την οποία τίθεται και επίσημα σε ισχύ η οδηγία 54/2006, έχει το χρονικό περιθώριο η κυβέρνηση να ανατρέψει τις εξελίξεις γύρω από την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο. Και αυτό ανεξαρτήτως από τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με τον επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Βλαντίμιρ Σπίντλα, από τον... οποίο ζητεί παράταση πέντε ετών για την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ζητήσει, όπως όλα δείχνουν, την εξαίρεσή της ή μια νέα παράταση εφαρμογής της, η οδηγία 54/2006 θα πρέπει να ενσωματωθεί αυτομάτως στο ελληνικό δίκαιο. Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με άλλα λόγια, που έτσι κι αλλιώς πιέζουν τη χώρα μας για αλλαγή του Ασφαλιστικού, θα θεωρήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 ότι η χώρα μας έχει αποδεχθεί την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στο Δημόσιο. Ετσι η χώρα μας θα υποχρεωθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ενσωματώνει την οδηγία. Η κυβέρνηση, ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία για την ανατροπή των εξελίξεων, τηρώντας όπως και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στάση αναμονής, γεγονός που υποδηλώνει και τις πραγματικές της προθέσεις. Ετσι δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία ώστε να μεταβάλει το σύστημα ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητούν έγκυροι νομικοί κύκλοι, εντάσσοντας σε αυτό και την ασφάλιση των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να παρακαμφθούν τα κριτήρια του επαγγελματικού συστήματος, τα οποία θέτει η 54/2006 οδηγία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρείται πολύ πιο «σκληρή» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο από ό,τι η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σ το στόχαστρο των επικείμενων αλλαγών, που θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος του έτους, θα βρεθούν κυρίως οι νέοι ασφαλισμένοι και ειδικότερα όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ενώ δεν φαίνεται να απειλούνται ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται πέντε χρόνια προτού τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Οι νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συνδυασμό και με τη μη αποσαφήνιση εκ μέρους της κυβέρνησης των πραγματικών της προθέσεων για το Ασφαλιστικό, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα επιτείνουν και το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι και πάλι θα προσφύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης με δυσμενείς επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την άλλη πλευρά, σε συνδυασμό και με τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει χωρίς επιφύλαξη την οδηγία 54/2006, είναι βέβαιον ότι θα θίξει και τις γυναίκες ασφαλισμένες της περιόδου 1983- 1992 που υπηρετούν στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεπιφύλακτη αποδοχή της οδηγίας 54/2006 εξασθένησε το ισχυρότερο επιχείρημα της κυβέρνησης ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς αποδέχθηκε τα κριτήρια υπαγωγής του συστήματος ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, δηλαδή ό,τι αντιμαχόταν η Ελλάδα επί χρόνια εν όψει παραπομπής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η νέα εξέλιξη γύρω από το θέμα της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανοίξει και έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ηδη στελέχη του ΠαΣοΚ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε εκ του πονηρού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πολιορκητικό κριό για να απαλλαγεί από τις πολιτικές της ευθύνες και να επιτύχει τελικά την ανατροπή στο καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών, κάτι που φαίνεται ότι τελικά ήταν στις προθέσεις της. « Κατέθεταν τα όπλα μέχρι που φτάσαμε ως εδώ» επισημαίνουν με έμφαση. «Τώρα, σαν έτοιμος από καιρό, ο υπουργός Οικονομίας έχει αποδεχθεί πλήρως αυτή την απόφαση και έχει προ καιρού κάνει τον σχεδιασμό του με βάση αυτή την απόφαση».

fimotro

Read more...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ


Ρεπορταζ : Δημήτρης Πεφάνης

Ακριβότερα πουλάνε σήμερα τα δάνεια οι τράπεζες, χρεώνοντας τους πελάτες τους με επιτόκια υψηλότερα και από αυτά που ίσχυαν πριν από την κρίση, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες δανείζονται φθηνότερα το χρήμα με επιτόκιο που έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάτω και από το 1%. Ενώ τους τελευταίους μήνες το διατραπεζικό επιτόκιο έχει καταγράψει κατακόρυφη μείωση φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 1%λόγω των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των άλλων μέτρων ενίσχυσης της... ρευστότητας-, οι ελληνικές τράπεζες «ξέχασαν» να μειώσουν τα αντίστοιχα σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα αύξησαν ακόμη περισσότερο! Ταυτόχρονα όμως μείωσαν τα επιτόκια των καταθέσεων τόσο στο ταμιευτήριο όσο και στις προθεσμιακές, με αποτέλεσμα η διαφορά να διευρύνεται ακόμα περισσότερο εις βάρος των δανειοληπτών και των καταθετών. Πρόκειται για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών που εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την οικονομική κρίση και εις βάρος των εκατομμυρίων δανειοληπτών και καταθετών πελατών τους, οι οποίοι παίρνουν τα δάνεια «με το σταγονόμετρο» και με υψηλότερο επιτόκιο. Τα επιτόκια δύο ταχυτήτων αναμένεται μάλιστα να παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη, καθώς αφ΄ ενός ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ. Τρισέ έδωσε προχθές σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεβάσει τα ευρωεπιτόκια άμεσα επικαλούμενος την κρίση, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να ψαλιδίσουν τα δικά τους επιτόκια στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Βουτιά στον ρυθμό χορηγήσεων Η πρακτική των τραπεζιτών αποτυπώνεται ανάγλυφα στη βουτιά του ρυθμού ανάπτυξης των χορηγήσεων και στη μαζική φυγή από τις καταθέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι- σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- τον Μάιο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης βυθίστηκε στο 8,8% έναντι 15,9% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 και 10,2% τον Απρίλιο. Στα στεγαστικά δάνεια, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης βούτηξε στο 6,9% έναντι 7,8% τον προηγούμενο μήνα και 11,5% τον Δεκέμβριο του 2008, στα καταναλωτικά αντίστοιχα περιορίστηκε στο 8,4% από 9,8% τον προηγούμενο μήνα και 16% τον Δεκέμβριο 2008, ενώ για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 10,2% έναντι 11,8% τον Απρίλιο και 18,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008. Και αυτό, ενώ το κράτος έχει πριμοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου αφ΄ ενός να τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά και αφ΄ ετέρου να ρίξουν το κόστος του χρήματος. Παράλληλα, η βουτιά των επιτοκίων «έδιωξε» 1,75 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αποδόσεις στο ταμιευτήριο είναι συμβολικές και στις καταθέσεις προθεσμίας μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ομόλογα αλλά και τις μετοχές, ειδικά μετά το τελευταίο ράλι του Χρηματιστηρίου. Το στοιχείο- καταλύτης που επέτρεψε στις τράπεζες να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ από τις διαφορές στα επιτόκια είναι το απότομο σκαμπανέβασμα του διατραπεζικού επιτοκίου euribor τους τελευταίους μήνες. Η χρηματοπιστωτική κρίση εκτίναξε τα διεθνή επιτόκια- και μαζί τους το κόστος χρήματος για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν όμως το διεθνές τοπίο ξεκαθάρισε και οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν, το κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών μειώθηκε. Αλλά όχι και για τους πελάτες των τραπεζών που συνεχίζουν να πληρώνουν με δεδομένα... άλλων εποχών. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2008 και πριν η κρίση δείξει τα δόντια της, το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου βάσει του οποίου υπολογίζονται τα περισσότερα κυμαινόμενα δάνεια- και αντίστοιχα υπολογίζονται τα σταθερά- ανερχόταν σε 4,6%- 4,7%. Λίγους μήνες αργότερα και μετά τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers που ανέβασε στο ζενίθ την ανασφάλεια στις αγορές, το κόστος του χρήματος εκτινάχθηκε για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 5,393% στις 8 Οκτωβρίου του 2008. Στη συνέχεια, όμως, το σκηνικό άλλαξε. Τα διεθνή μέτρα και οι ενέσεις ρευστότητας έφεραν αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια από το 4,25% στο 1% κι έτσι πλέον το διατραπεζικό επιτόκιο euribor μειώθηκε κάτω από το 0,9%. Επιτόκια δύο ταχυτήτων Η βουτιά των διατραπεζικών επιτοκίων δεν είχε τα οφέλη που περίμεναν οι Έλληνες δανειολήπτες. Και αυτό γιατί- όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ίδιο διάστημα- οι μειώσεις ήταν ελάχιστες, ενώ σε κάποιες κατηγορίες δανείων είχαμε ακόμη και αυξήσεις. Για παράδειγμα στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο το κόστος του χρήματος κατά μέσον όρο ήταν 4,14% στις αρχές του 2008 (όταν το euribor ήταν 4,6%4,7%). Στην κορύφωση της κρίσης, στα τέλη του 2008 και το πρώτο δίμηνο του 2009, το επιτόκιο σε αυτή την κατηγορία έφτασε το 5,5%, ακολουθώντας την εκτίναξη του διατραπεζικού επιτοκίου στο 5,39%. Από τότε το διατραπεζικό επιτόκιο αποκλιμακώθηκε, αλλά οι τράπεζες «ξέχασαν» να ρίξουν το κόστος του χρήματος για τους δανειολήπτες, το οποίο στα τέλη Μαΐου ξεπερνούσε το 5%, δηλαδή βρισκόταν 3,5 μονάδες υψηλότερα από το euribor την ίδια περίοδο. Ακόμα και σήμερα, μετά και τις νέες μειώσεις των διεθνών επιτοκίων και τη βουτιά του διατραπεζικού επιτοκίου κάτω από το 1%, τα σταθερά στεγαστικά δάνεια τιμολογούνται με επιτόκια άνω του 4% ή και του 4,5%.
fimotro.


Read more...

ΠΡΙΝ "ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ" ΤΩΡΑ "ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ"!


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν πριν από μερικές ημέρες είδαν τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος διακρίνεται πάντα για το μειλίχιο ύφος του, να αποκαλεί «βουλιμικό για εξουσία» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο στην Ιπποκράτους... κανένα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αισθάνθηκε έκπληξη. Όπως έλεγαν, μετά τις αλλαγές στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που αρχίζουν πλέον να καταγράφουν πρωτιά του κ. Γιώργου Παπανδρέου και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη ως «φυσιολογική» επιλογή. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που... τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση καθώς τη σκυτάλη από τον κ. Ευάγγ. Αντώναρο πήραν και υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι κ. Παπαθανασίου και Μαρκόπουλος ή ο κ. Ζαγορίτης από τη Ρηγίλλης, ενώ ανάλογη στάση είχε κρατήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αφορμή το θέμα της προεδρολογίας. Στην πολιτική αντιπαράθεση η στόχευση στον ηγέτη του αντιπάλου, επισημαίνουν επικοινωνιολόγοι, είναι ένα κλασικό όπλο. Άλλωστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει αξιοποιήσει παλαιότερα τη μεθοδολογία αυτή και μάλιστα εκτιμάται ότι η εστίαση των αντιπολιτευτικών πυρών κατά του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν από τους βασικούς λόγους της εκλογικής επιτυχίας που ακολούθησε. Στα πρώτα χρόνια της κυβερνητικής θητείας της, η Ν.Δ.- και ιδιαίτερα ο κ. Κ. Καραμανλής- εφάρμοσε μια εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική από τη σημερινή: μέχρι και πέρυσι σχεδόν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και απέφευγε τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Γ. Παπανδρέου τόσο από την έπαρση της εξουσίας, όπως τον επικρίνουν αρκετοί, όσο και βάσει των σχετικών οδηγιών των επικοινωνιολόγων ότι οι προσωπικές αναφορές «φτιάχνουν» το ηγετικό προφίλ του αντιπάλου. Ενισχυμένος ο Γιώργος. Σήμερα, όπως έδειξαν καθαρά οι ευρωεκλογές και επιβεβαιώνουν τα γκάλοπ που ακολούθησαν, η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί με διαφορά 4-5 ποσοστιαίων μονάδων. Το νέο εύρημα, σύμφωνα με αναλυτές δημοσκοπήσεων, είναι η συνεχής ενίσχυση και βελτίωση της εικόνας του προέδρου του, ενώ αντίστοιχα η εικόνα του κ. Κ. Καραμανλή είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την εποχή της εμφάνισής του στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, το οποίο δεν έχει επουλωθεί. Το πρώτο δείγμα- σταθμός που έχουν στα αρχεία τους οι εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την πρωτιά του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στην περίφημη «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» είναι του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορά σε εύρημα της Ρublic Ιssue για την «Καθημερινή»: Για πρώτη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής έχασε στο προνομιακό του πεδίο την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, πέφτοντας από το 40% στο 34%. Αντίθετα ο κ. Γ. Παπανδρέου από το 32% ανέβηκε στο 35%, περνώντας μπροστά. Η πορεία αυτή μέσω δημόσιων αλλά και μη δημοσιοποιηθέντων γκάλοπ έχει σκαμπανεβάσματα. Η πανελλαδική έρευνα Μetron Forum στα τέλη Ιουνίου 2009 («Ημερησία») δείχνει στην «καταλληλότητα» να προηγείται ο κ. Καραμανλής με 3,5 μονάδες- έναντι όμως 17,7 μονάδων που προηγούνταν
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις αλλαγές στα αποτελέσματα των γκάλοπ που καταγράφουν πρωτιά του Γιώργου Παπανδρέου και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη ως «φυσιολογική» επιλογή ένα χρόνο πριν. Ωστόσο και σ΄ αυτή την έρευνα, οι αναλυτές καταγράφουν υπεροχή του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στα περισσότερα από τα επιμέρους θέματα. Πρόσφατα στις αρχές Ιουλίου- και με τη δυναμική της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές- δημοσκόπηση της Μarc για το «Έθνος της Κυριακής» καταγράφει για πρώτη φορά τον κ. Γ. Παπανδρέου να προηγείται του κ. Κ. Καραμανλή στον δείκτη της πρωθυπουργικής καταλληλότητας με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ 6 μήνες πριν (Ιανουάριος) ο Πρωθυπουργός ήταν 4,7 μονάδες μπροστά. «Με τα δεδομένα αυτά μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί η κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων στον κ. Γιώργο Παπανδρέου» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, το οποίο ωστόσο, όπως λέει, έχει επίγνωση ότι υπάρχουν και άλλα γκάλοπ που καταγράφουν πρώτο τον κ. Καραμανλή. «Σημασία έχει ότι το θεωρούμενο αυτό όπλο χάνεται για τον κ. Καραμανλή- εξ ου και οι επιθέσεις». Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι η επιλογή αυτή του Μαξίμου είναι το κλασικό λάθος που κάνουν όσοι βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Κι αυτό, διότι χτυπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν το μήνυμα- και στους ίδιους τους οπαδούς τους- ότι τον φοβούνται». «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σειράς γκάλοπ, κερδίζει την αποδοχή του κόσμου, διότι οι πολίτες έχουν πειστεί σε μεγάλο βαθμό ότι εννοεί πραγματικά τα όσα λέει περί διαφθοράς και καθαρών όρων στο πολιτικό παιχνίδι. Εφ΄ όσον συνεχίσει αυτό να καταγράφεται, προσθέτει, μπορεί να δημιουργήσει μοντέλο ηγέτη που θα κάνει τη διαφορά σε ευρύτερο επίπεδο».
fimotro.


Read more...