Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Αλλάζει η σύσταση του πληθυσμού στον Έβρο...


Από το http://tomadakis.blogspot.com/

Αλλάζουν πολλά στον Έβρο, όμως δυστυχώς πολλοί εξακολουθούν να κοιμούνται στον ύπνο του δικαίου ή καλύτερα στον ύπνο του παντελώς κοιμισμένου.
Όπως έχουμε προαναγγείλει η σύσταση του πληθυσμού μεταβάλλεται.
Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για όσους επιδιώκουν την αλλαγή (πιστέψτε μας δεν είναι μόνο η Τουρκία) καθώς η Βουλγαρία αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και όσοι διαθέτουν βουλγαρικό διαβατήριο μπορούν να εργάζονται και να εγκαθίστανται σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν.
Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Βούλγαροι (χριστιανοί) μετανάστευσαν στον Έβρο. Εκτός από τις Βουλγάρες οι οποίες παντρεύτηκαν με Έλληνες, ήρθαν και πολλοί εργάτες αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.
Τους τελευταίους όμως μήνες εκτός από τους χριστιανούς, στον Έβρο και ειδικά σε πόλεις με διάφορες προφάσεις εγκαθίστανται Βούλγαροι μουσουλμάνοι. (τουρκόφωνοι).
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι αθίγγανοι των δύο χωρών συνάπτουν πολύ στενές σχέσεις και σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε γάμους.
Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά θα το...
επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά μέχρι να γίνουμε κατανοητοί.
"Δε βλέπουμε φαντάσματα".
Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και προβλέπουμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Η εγκατάσταση μουσουλμάνων στον Έβρο θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και σύντομα η αναλογία του πληθυσμού θα μεταβληθεί κατά πολύ.
Το ελληνικό κράτος φαίνεται πως δεν μπορεί να αντιδράσει, λόγω Ε.Ε.
Φοβούμαστε όμως ότι δε διαθέτει και σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς πολλά περιστατικά που εξελίσσονται είναι άγνωστα.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ότι έλεγχοι στα σύνορα είναι περιορισμένοι, πάλι λόγω κανονισμών της Ε.Ε. και θα περιοριστούν με την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν.
Το ιστολόγιο παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αναφερθεί σε κάθε κρίσιμο σημείο.

Read more...

Το μνημόνιο σκοτώνει την ελληνική οικονομία


Καταγγελτικό λόγο εναντίον της κυβέρνησης και του μνημονίου υιοθετεί ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς σε άρθρο του στη Realnews. Αναφέρεται στην επιδείνωση σειράς οικονομικών δεικτών για να καταλήξει ότι "το μνημόνιο δεν εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά. Σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την ελληνική κοινωνία". Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέρχεται στην πρότασή του για "άλλο μίγμα πολιτικής", με μέτρα που θα καταπολεμούν ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, θα μηδενίσουν το έλλειμμα σε δύο χρόνια και θα ρίξουν το χρέος στο 100% του ΑΕΠ ως το 2013, έναντι του 150% που προβλέπει με βάση την πολιτική του μνημονίου.

"Με το δικό μας σχέδιο θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς του μνημονίου, ώστε να ακολουθήσουμε πολιτική ανάπτυξης. Οχι μοιράζοντας παροχές από δανεικά, αλλά με μείωση φορολογικών συντελεστών και δραστική κατάργηση στρεβλώσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", σημειώνει ο κ Σαμαράς. Τέλος κάνει προσωπική κριτική κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η πολιτική του μας οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ενώ η πολιτική πρόταση της ΝΔ σε έξοδο από την κρίση με ανάκαμψη και ανάπτυξη.

i-reportergr.
Read more...

Ξεκινούν κατασχέσεις για 1.000 υπερπολυτελή γιοτ

του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Αποκάλυψη
protothema.gr
Η δήλωση αυτή προς το «ΘΕΜΑ» κορυφαίου αξιωματούχου του ΣΔΟΕ προσδίδει ανάγλυφα την επιχειρησιακή στρατηγική του Σώματος και του επικεφαλής του κ. Γιάννη Καπελέρη στο θέμα των πολυτελών σκαφών, η οποία θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εντολή που υπάρχει είναι μέσα στους επόμενους μήνες το Σώμα να κατάσχει τουλάχιστον 1.000 mega yachts τα οποία έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται μόνο από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους - χωρίς να ενοικιάζονται ούτε μία ημέρα.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΣΔΟΕ εξηγεί: «Κλασικό παράδειγμα είναι ο μεγαλοεφοπλιστής Νίκος Μ. που είναι ο ιδιοκτήτης του L… (σ.σ.: το όνομα του εφοπλιστή όπως και του σκάφους είναι στη διάθεση του «ΘΕΜΑτος»). Εχουμε βρει τα σύμφωνα ναύλωσης του κότερου και φαίνεται ότι το ενοικιάζει στο υπηρετικό του προσωπικό αντί του ευτελούς ποσού των 200 ευρώ την ημέρα. Εμείς θα κατάσχουμε το σκάφος, και μάλιστα θα είναι από τα πρώτα. Από εκεί και πέρα ας πάει στις εισαγγελικές αρχές να εξηγήσει σε ποιον ανήκει…», εξηγούν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στο ΣΔΟΕ έχουν υπολογίσει, με δεδομένο ότι καθένα από τα σκάφη αυτά κοστίζει πάνω από 2 εκατ. ευρώ (μεταχειρισμένα), εάν εκτελωνιστούν και τα 1.000 ότι το Δημόσιο θα εισπράξει ένα ποσό που κυμαίνεται από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν επί της αξίας τους 23% ΦΠΑ και 10% φόρο πολυτελείας. Αρα για ένα κότερο αξίας 5 εκάτ. ευρώ ο ιδιοκτήτης του για να το εκτελωνίσει θα πληρώσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Στα κομπιούτερ του ΣΔΟΕ, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις αρχές Αυγούστου, είναι καταγεγραμμένα όλα τα mega yachts τα οποία βρίσκονται
ελλιμενισμένα σε όλες τις μαρίνες κυρίως της Αττικής (Βουλιαγμένη, Ζέα, Φλοίσβος, Γλυφάδα κ.λπ.). Οσα δεσμευτούν θα αφορούν:

Κότερα με ελληνική σημαία τα οποία έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά. Οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάζουν με εικονικά τιμολόγια είτε στον εαυτό τους είτε σε άτομα του στενού περιβάλλοντός τους - είτε ακόμα και στο υπηρετικό τους προσωπικό έτσι ώστε να είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία. Ομως στο ΣΔΟΕ έχουν συγκεντρώσει δεκάδες στοίβες με εικονικά τιμολόγια ευτελούς αξίας που αφορούν τα συγκεκριμένα σκάφη και μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα χρησιμοποιούν μόνο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Mega yachts με ξένη σημαία. Τα σκάφη αυτά ανήκουν ως επί το πλείστον σε offshore εταιρείες που έχουν ως αντιπρόσωπο στην Ελλάδα είτε τον πραγματικό ιδιοκτήτη (στο 90% των περιπτώσεων) είτε έναν Ελληνα δικηγόρο (το 10% των περιπτώσεων).

Αμέσως μετά τη δέσμευση των σκαφών, το ΣΔΟΕ θα ζητήσει από τους αντιπροσώπους των γιοτ να εμφανιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους. Αν πράγματι αποδείξουν ότι ενοικιάζουν το σκάφος για τις ημέρες που προβλέπει ο νόμος, τότε θα απαλλάσσεται των κατηγοριών και το σκάφος θα αποδεσμεύεται. Ομως για να το αποδείξει αυτό θα πρέπει να προσκομίσει τα ναυλοσύμφωνα, καθώς και τα τραπεζικά εμβάσματα που να αποδεικνύει ότι πληρώθηκε από τους ενοικιαστές.

Ομως μέχρι να αποδειχτεί σε ποιον ανήκει το σκάφος θα παραμένει ακίνητο στη μαρίνα με ευθύνη του Λιμεναρχείου. Ηδη μάλιστα στο ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα νομικά έντυπα κατάσχεσης. Η νομική διαδικασία στηρίζεται στα άρθρα 164 του Νόμου 2960 του 2001 και 251 και 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί λαθρεμπορίας.

Read more...

Πέθανε ο 35χρονος χειριστής του F16

.nooz.gr
Κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (01.20) ο πιλότος που τραυματίστηκε σοβαρά στη σύγκρουση των δύο F-16 στον αέρα, την περασμένη Πέμπτη.

Ο σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης έφερε τραύματα στο κεφάλι και στη λεκάνη. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εγκεφαλική λειτουργία που είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες εξαιτίας των τριών ανακοπών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

Ο πιλότος, ο οποίος καταγόταν από την Γέργερη Ηρακλείου, ήταν παντρεμένος και είχε ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί το απόγευμα, στις 17:30 στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στη Γέργερη.

Το απόγευμα το Σαββάτου, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 33χρονο χειριστή F16 Αναστάσιο Μπαλατσούκα, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη σύγκρουση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο μαχητικών F-16, που σημειώθηκε ανοιχτά της νήσου Χρυσής. Από την έρευνα αναμένεται να διαπιστωθεί εάν υπήρξε έλλειψη επίβλεψης, παράλειψη κανόνων, ατυχής χειρισμός ή τεχνικό πρόβλημα.

Η σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα Χανίων) έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος.

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωισμός του ας μείνουν χαραγμένα στην μνήμη μας με την ευχή να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλους αξιωματικούς μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους δικούς του και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή σε μια άνιση μάχη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η υπεράνθρωπη μάχη που έδωσε ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης και μαζί του όλοι οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και το κλιμάκιο του ΓΝΑ δυστυχώς δεν απέδωσε. Η μάχη ήταν άνιση. Εκφράζω την οδύνη μου, την οδύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτείας στους οικείους του. Είμαστε όλοι δίπλα στην οικογένεια, την κόρη και το αγέννητο παιδί του», είπε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με εντολή του υπουργού παρατείνεται κατά δύο ημέρες το διακλαδικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Read more...

Σχέδιο για περικοπές 3 δισ. ...Σχέδιο για νέες περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ σε όλο το φάσμα των δαπανών του Δημοσίου για το 2010 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρώντας στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού από μηδενική βάση.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: * Περιστολή των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και Τοπική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν στις πιστώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.
* Πρόσθετες...
μειώσεις στις υψηλές συντάξεις.
* Δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
* Επανεξέταση των κοινωνικών παροχών με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Η μόνη μέχρι στιγμής «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί για το ψαλίδισμα των δαπανών αφορά στις πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Ολα τα υπόλοιπα κονδύλια επανεξετάζονται από μηδενική βάση, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο οι εξοικονομήσεις πόρων από περιστολές δαπανών το 2011 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κονδύλια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, καθώς και οι αποδιδόμενοι πόροι.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πάγωμα των βασικών μισθών και συντάξεων στα φετινά επίπεδα, περικοπές στις υψηλές συντάξεις, περιστολές στις δεύτερες και υπόγειες αμοιβές στο δημόσιο και εφαρμογή και το 2011 του μέτρου για τις περικοπές στα επιδόματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η ακραία πρόταση για νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αλλά απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

700 εκατ.
Για μισθούς στο Δημόσιο και για συντάξεις όλων των Ταμείων οι συνολικές δαπάνες θα αυξηθούν μόλις κατά περίπου 700 εκ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 27,6 δισ. από 26,9 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, αύξηση που καλύπτει μόνο τις αναπροσαρμογές λόγω ωρίμανσης. Ενδεχομένως σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να δοθούν μικρές ενισχύσεις από το αποθεματικό των 100 εκατ. που δημιουργήθηκε μετά τη μη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να τρέχει με ρυθμό 2,5% οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν νέες απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα, οι οποίες σε απόλυτα ποσά θα κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 350 ευρώ ετησίως, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φετινές περικοπές στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα που θα ισχύσουν και το 2011. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο το δημόσιο θα εξοικονομήσει άλλα 900 εκ. ευρώ από την περικοπή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων.

Επίσης θα υπάρξουν μειώσεις στις ανώτατες συντάξεις που θα αποφέρουν στο δημόσιο 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την κατάργηση παράνομων αμοιβών στο δημόσιο μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών θα εξοικονομηθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ. Πρόσθετες οικονομίες στις μισθολογικές δαπάνες αναμένονται από τη σταδιακή εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου που θα προβλέπει περικοπές η και κατάργηση επιδομάτων, καθώς και συμπίεση του βασικού μισθού για τους νεοεισερχόμενους.

Γενικό Λογιστήριο
Εξετάζονται κωδικό προς κωδικό... 30 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους αρμό­διους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου εν όψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού είναι να εξετάσουν διεξοδικά κωδικό προς κωδικό όλες τις κρατικές δαπάνες, ύψους 30 δισ., με εξαίρεση τις αμοιβές μόνιμου προσωπικού και τις συντάξεις.

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν επίσης οι αποδιδόμενοι πόροι και οι επιχορηγήσεις στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ με όχημα την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ μέσα στο 2011.

Βέβαιη είναι η πρόσθετη περικοπή κατά 500 εκ. ευρώ των εγχώριων πόρων από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ στο επτάμηνο είναι χαμηλότερες κατά 36% του ετήσιου στόχου προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Μαχαίρι θα μπει και στις λειτουργικές και άλλες δαπάνες συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι επιχορηγήσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου (συγκοινωνίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς υγείας, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις), επιδοτήσεις στη γεωργία, προμήθειες, μετακινήσεις κ.ά.

Η περιστολή αυτού του είδους των δαπανών συνδυάζεται με την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό θα υοπάρξουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις έκτακτες αποζημιώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μείωση προσωπικού και απελευθέρωση τιμολογίων.

Ενισχύσεις με εισοδηματικά κριτήρια
Κοινωνικές παροχές... από μηδενική βάση

Αλλη πηγή εξοικονόμησης πόρων αναζητείται στις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας μέσω της εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, που ανέρχονται συνολικά στα 15,555 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η επιχείρηση περικοπών θα στηριχθεί και στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τις συντάξεις, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και στον επαναπροσδιορισμό όλων των κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν στη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων και άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων.

Μνημόνιο
Το στίγμα των προωθούμενων αλλαγών δίνει η σχετική αναφορά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ότι «θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων και να γίνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση ή την ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών, καθώς και να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στο πλαίσιο αυτό θα καθορισθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών και των επιδομάτων πρόνοιας και ανεργίας, έτσι ώστε τα ποσά των ενισχύσεων να αυξηθούν για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

«Θέλω να φύγω από την Ελλάδα » ...ΚΥΜΑ μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το...

Βήμα» είναι ότι επτά στους δέκα Ελληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες. Η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε με την υποστήριξη του in.gr. σε δείγμα 5.442 νέων από 22 ως 35 ετών,τελειόφοιτους ή απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ,εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είτε αναζητεί δουλειά
είτε εργάζεται αλλά με μη ικανοποιητικούς όρους. Στις απαντήσεις που δόθηκαν απεικονίζονται ανάγλυφα η αγωνία τους για το μέλλον και η απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ τονίζουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί και η έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας τους οδηγούν στην απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των συνόρων της χώρας.

Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 73,6% δηλώνει ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 42% δηλώνει ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να το επιτύχει, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, κατοικία ή κάποιο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόσθετης επιμόρφωσης. Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν θέτει ως επιδιωκόμενο μισθό ένα ποσό της τάξεως των 1.500 ως 5.000 ευρώ. Ακόμη τονίζουν ότι «οι Ελληνες της ξενιτιάς είναι δύο φορές Ελληνες», προσθέτοντας ότι «μπορεί να γίνει πατρίδα και η χώρα που μπορεί να εργαστεί και να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς».

Οι νέοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σήμερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα αντίστοιχο με εκείνο της δεκαετίας του ΄60 (54,9%), καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν, σε ποσοστό 86,2%, ότι οι λύσεις που προτείνονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να αγνοούν τις δικές τους ανάγκες. Στην πλειονότητά τους εξάλλου (64,1%) οι νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους στην Ελλάδα και θεωρούν ότι παρά την αυξημένη δυνατότητα πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα, τις ευκαιρίες για καλή μόρφωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, ούτε την ευκαιρία δημιουργίας περιουσίας, παρά μόνο μια μόνιμη αίσθηση επαγγελματικής ανασφάλειας και φόβου για τα γηρατειά τους.

Περιγράφοντας το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, και σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 62,7% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 12,4% με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το 24,5% δεν εργάζεται και αναζητεί δουλειά.

Από εκείνους που εργάζονται 40,6% απασχολούνται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι γραφείου, 18,7% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, 10,6% ως δημόσιοι υπάλληλοι, 6% ως τεχνίτες ή εργάτες και 4,4% ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Συγχρόνως, από τους νέους ηλικίας 22 ως 35 ετών οι οποίοι εργάζονται, το 54% απασχολείται σε τομέα σχετικό με εκείνον που σπούδασε, το 26,65% απασχολείται σε αντικείμενο που έχει μερική σχέση με τις σπουδές του, ενώ το 19,2% απασχολείται σε εντελώς άσχετο αντικείμενο με τις σπουδές του.

Τι ονειρεύονται οι νέοι
Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ περιγράφουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους στη δημοσκόπηση της Κάπα Research υπογραμμίζοντας ότι πάνω απ΄ όλα τους ενδιαφέρει να έχουν μια σταθερή εργασία, ανεξαρτήτως με το αν αυτή τους ικανοποιεί πλήρως. Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι επιθυμούν γενικώς να έχουν δουλειά, ανεξαρτήτως με το πού θα απασχοληθούν, ενώ σε ποσοστό 26,4% θα ήθελαν να είχαν τη δική τους επιχείρηση. Το 15,5% θα επιθυμούσε να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ενώ το 10,6% θα ήθελε να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος. Στην πλειονότητά τους όσοι δηλώνουν άνεργοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν μια οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι σταθερή και καλοπληρωμένη ή οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι αντίστοιχη των σπουδών και της εμπειρίας τους. Μάλιστα, ένα ποσοστό 16,5% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη κι αν οι συνθήκες απασχόλησης ήταν συνθήκες «μαύρης εργασίας»!

Πάντως, οι περισσότεροι προτιμούν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα (51,5%) παρά στον δημόσιο τομέα (44,3%), επειδή στον πρώτο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εξέ Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ με υποστήριξη του in.gr Αρ.Μητρ.:

5 Επωνυμία/ Ονομα εντολέα: « Το Βήμα» Σκοπός δημοσκόπησης: έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με τους νέους της Ελλάδας σήμερα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: νέοι 22 ως 35 ετών, με τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μέγεθος δείγματος/ Γεωγραφική κάλυψη:

5.442 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: από 4 ως 30 Ιουνίου 2010.

Μέθοδος δειγματοληψίας: τυχαία δειγματοληψία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 1,33% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Η Κάπα Research είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Βασ. Σοφίας 7α, 10674, Αθήνα +30 210 3621.900

ΒΗΜΑ


Read more...

ΑΘΗΝΑ : ΟΙ 7 ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαρνέλλος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Δέκα χιλιάδες μη νόμιμοι μετανάστες «συλλαμβάνονται» κατά μέσον όρο κάθε μήνα στους πρώτους επτά μήνες του 2010 με μια δραματική μετατόπιση της γραμμής εισόδου από το Αιγαίο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου. Ετσι παρά τις «ναυμαχίες» της FRONTEX στο Αιγαίο, στις οποίες οφείλεται η...
μετατόπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων, οι συλλήψεις με βάση τους τρέχοντες μέσους όρους θα φθάσουν τις 120.000: «αφίξεις» ανέστιων, ανέργων και εξαθλιωμένων στην Ελλάδα του μνημονίου. Θορυβημένη η κυβέρνηση, μετά τη συνειδητοποίηση των διαστάσεων του θέματος, αποστέλλει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο εθνικό σχέδιο με το νόημα «δώστε και σώστε». Και επικοινωνιακά στο εσωτερικό πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο και εγκρίθηκε το περίφημο πόρισμα για την αντιμτώπιση της τριτοκοσμικής κατάστασης στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Παρ' ότι η ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος χρονολογείται από τον περασμένο Απρίλιο, βαίνει προς εφαρμογή των προτάσεων ή μερικών απ' αυτών, μάλλον πρόσκαιρα και αποσπασματικά με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικά η Δημαρχία της Αθήνας, θέση με ευρεία κομματική αντανάκλαση, είναι το στοίχημα των πρόσφατων πρωτοβουλιών. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας από υπαλλήλους και στελέχη εννέα συναρμόδιων υπουργείων δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων που προσδιορίζονται ως οι επτά πληγές του κέντρου: * Μη νόμιμοι μετανάστες και ευάλωτες ομάδες. * Ναρκωτικά. * Παραεμπόριο. * Πορνεία. * Τα εγκαταλελειμμένα (;) κτίρια. * Αστεγοι. * Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ποιος ελέγχει; Για όλα προτείνονται λύσεις οι οποίες όμως προϋποθέτουν διάθεση για συγκρούσεις με συμφέροντα, οικονομική κρατική ευρωστία, αγαστή συνεργασία κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών και βεβαίως πραγματικά ήπια αστυνομική δράση. Επί δύο χρόνια γίνονται προσπάθειες για τη μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς συνολικό αποτέλεσμα και επί άλλα τόσα δεν βρίσκεται άκρη με τα «αδέσποτα (;)» κτίρια που αποτελούν αποθήκες ανθρώπων και έδρες παραεμπορικών δραστηριοτήτων. Οταν για παράδειγμα το κράτος καταφεύγει με ερώτημα στο Νομικό του Συμβούλιο για να του πει ποια Αστυνομία (η Δημοτική ή η Κρατική) δικαιούται να κάνει ελέγχους και πώς στα περίπου 2,5 χιλιάδες καταστήματα του κέντρου, είναι εύκολα αντιληπτικές οι διαστάσεις του αλαλούμ. Ή όταν από τα 250 πορνεία του κέντρου είναι νόμιμα μόνο τα 3, κυρίως επειδή ο νόμος προβλέπει ακτίνα απόστασης 200 μέτρων του ενός από το άλλο, είναι επίσης αντιληπτό το πόσο εύκολα φθάσαμε στο μνημόνιο. Οι αστυνομικές δραστηριότητες στο κέντρο με την συμμετοχή και άλλων φορέων (ΣΔΟΕ, υγειονομικό, δήμος) εξελίσσονται ήδη με τις εκκενώσεις κτιρίων, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες οι αλλοδαποί. Υπολογίζεται ότι στο κέντρο συρρέουν κάθε εβδομάδα μερικές εκατοντάδες άτομα κατευθείαν από τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής (;) στον Εβρο. Κατευθείαν με μισθωμένα λεωφορεία που τους περιμένουν μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Πλέον όλοι έρχονται χωρίς προφυλάξεις και ζητούν Αστυνομία για να καταγραφούν. Εχουν διαπιστωθεί, όπως λέγεται, και αφίξεις Μαροκινών, Αλγερινών ή Τυνήσιων που με 40 ευρώ ταξιδεύουν αεροπορικά από τις χώρες τους στην Κωνσταντινούπολη, περνούν τον Εβρο και προσποιούνται τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αιτήσεις ασύλου Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση του προσδοκούν δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί μέσω της χορήγησης ασύλου ή παροχής καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας, η σχετική διαδικασία των παλαιών προσφύγων θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο (περίπου 46 χιλιάδες φάκελοι). Πρόκειται για μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει νέος νόμος για το άσυλο, που θα απεμπλέκει τη διαδικασία από την αστυνομική συμμετοχή. Μέχρι τότε όμως θα έχουν σωρευθεί χιλιάδες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις, δεδομένων της ευρωπαϊκής υποκρισίας και της τουρκικής αδιαφορίας (πολιτικής) πάνω στο φλέγον ζήτημα. Στο πρόγραμμα την Στοκχόλμης πριν από ένα χρόνο εντελώς διπλωματικά εισήχθη ο όρος για τις χώρες «ιδιαίτερης πίεσης», χωρίς όμως ιδιαίτερες ενισχύσεις. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που λέει ότι το άσυλο ζητείται και χορηγείται από την πρώτη χώρα εισόδου, οι Βρυξέλλες δεν τρελάθηκαν να το αλλάξουν.
Read more...

Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δ. Καδδά - Θ. Τσίρος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Βροχή μέτρων και νομοσχεδίων θα φέρει το φετινό φθινόπωρο προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα με το μνημόνιο. Στον μακροσκελή κατάλογο κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, η...
αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η επαναφορά του «εισιτηρίου» στα δημόσια νοσοκομεία, οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η λήψη σκληρών μέτρων για την οικονομική εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Η λίστα περιλαμβάνει και νέα φορολογικά μέτρα, πολλά από τα οποία ενδέχεται να περάσουν και μέσω του «μίνι φορολογικού νομοσχεδίου» που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Η εισαγωγή του «πράσινου φόρου» πρέπει να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός απροόπτου το κύριο βάρος θα πέσει στις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί επίσης να προχωρήσει σε νέα αύξηση των φόρων πολυτελείας, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες επιβαρύνσεις των αυτοκινήτων, των κοσμημάτων κ.λπ. Η φορολόγηση αμοιβών σε είδος θα πλήξει κυρίως τα στελέχη επιχειρήσεων. Ο πιο σκληρός φόρος Το πιο επώδυνο φορολογικό μέτρο που θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2011 θα είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, καθώς πρέπει να αποφέρει έσοδα 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Λόγω του παγώματος των μεταβιβάσεων τα έσοδα αυτά αναμένεται να προέλθουν από τη φορολόγηση της κατοχής ακινήτου. «Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση αποτελεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ηδη οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές) έχουν αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο. Αντιμέτωπη θα βρεθεί η κυβέρνηση και με τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς θα πρέπει άμεσα: 1 Να περάσει το νέο μισθολόγιο για την εξίσωση μισθών και επιδομάτων. 2 Να επιβάλει μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων καταρχήν με την εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». 3 Να μετατάξει προσωπικό στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και των δήμων. Αμέσο πλήγμα για τους καταναλωτές θα αποτελέσει η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ενδεχομένως και κατά 20%) αλλά και η επαναφορά του «εισιτηρίου» για την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Μένει επίσης να αποσαφηνιστεί αν και πότε θα οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αύξηση και των τιμολογίων ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Read more...

ΥΣΤΑΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΑ...


Ρεπορτάζ : Παύλος Παπαδόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Σε αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο προτάσεις, σε δύο προσεγγίσεις για το τραπεζικό σύστημα και κατ΄ επέκταση σε δύο προσωπικότητες του τραπεζικού χώρου εξελίσσεται η υπόθεση του μέλλοντος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας και ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης βελτιώνουν και ενισχύουν τις...
διαμετρικά αντίθετες προτάσεις τους ενώ η κυβέρνηση επιλέγει στάση αναμονής καθώς στο εσωτερικό της διατυπώνονται διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Η αξιολόγηση των προτάσεων για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανατέθηκε στα συμβουλευτικά τμήματα τριών επενδυτικών τραπεζών: της Lazard, της Deutsche Βank και της ΗSΒC. Οι τρεις επενδυτικές τράπεζες γνωρίζουν καλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τους πρωταγωνιστές του, τις δυνατότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η έκθεσή τους (που αναμένεται να παραδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου) είναι ήδη έτοιμη, δεν περιέχει εκπλήξεις και περιλαμβάνει δύο κυρίαρχα σενάρια. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στα θετικά και στα αρνητικά της πρότασης του κ. Μ. Σάλλα και στο δεύτερο, στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα ενός δημοσίου πυλώνα με αιχμή του δόρατος την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ιδιαίτερη σπουδή θα επιδειχθεί ώστε τα δύο σενάρια να είναι ισορροπημένα και να μη διαφαίνεται ότι κάποιο από αυτά είναι προτιμότερο. Παράγοντες της αγοράς, αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με τα οποία ήλθε σε επαφή «Το Βήμα», προεξοφλούν ότι μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος τα πράγματα θα επιστρέψουν στο «σημείο μηδέν», δηλαδή εκεί όπου ήταν στο τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τελικώς να αποφασίσει καθώς, όπως επισημαίνεται, «η τύχη των δύο κρατικών τραπεζών είναι προϊόν πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής απόφασης» . Θα πρέπει ασφαλώς να συνυπολογιστεί η σημαντική επιρροή της τρόικας και του ΔΝΤ και στο συγκεκριμένο θέμα, έστω και αν επισήμως το Ταμείο μεταδίδει ότι οι χειρισμοί ανήκουν αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς πιστεύει ότι η εφαρμογή ή η εγκατάλειψη της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τη δημιουργία δημοσίου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα εξαρτάται από οποιαδήποτε έκθεση ξένων συμβούλων. Καθώς λοιπόν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν πρόσφατα επαναβεβαιώσει την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημιουργία του πυλώνα, εγείρεται το ερώτημα πώς αυτό μπορεί να ισχύει πλήρως ενώ παράλληλα δεν έχει ήδη απορριφθεί (αντίθετα έχει επαινεθεί) η πρόταση του κ. Σάλλα. Οι κινήσεις Σάλλα... Η Τράπεζα Πειραιώς, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι της κυβέρνησης, προχώρησε στην πρόσληψη τριών άλλων ξένων επενδυτικών τραπεζών ως συμβούλων, της Βank of Αmerica - Μerrill Lynch, της Goldman Sachs και της UΒS. Στόχος είναι είτε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε η σύναψη ομολογιακού δανείου, πράξεις οι οποίες ασφαλώς προγραμματίζεται να γίνουν μόνο σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τα δύο τραπεζικά ιδρύματα και τον οποίο θα κερδίσει η Πειραιώς. Κύκλοι της Πειραιώς μεταδίδουν ότι ενδεχομένως να κατατεθεί βελτιωμένη προσφορά που θα ξεπερνά την αρχική των 701 εκ. ευρώ, αλλά παράγοντες της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Σάλλας δεν θα αποκαλύψει τώρα όλατα χαρτιά του, αλλά θα επιφυλάξει «εκπλήξεις» για τον διεθνή διαγωνισμό, αν και όταν αυτός αποφασιστεί. Πάντως, θα είναι μεγάλη έκπληξη αν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό καταφθάσει οποιοδήποτε ξένο τραπεζικό σχήμα. «Μην περιμένετε να σπεύσει η Βarclays ή η Deutsche Βank για να αγοράσει την Αγροτική» αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρονται οι ζαλισμένες από την κρίση ξένες τράπεζες είναι οι νέες εξαγορές και μάλιστα στην Ελλάδα. ... και η στρατηγική Πανταλάκη Στο κτίριο της διοίκησης της Αγροτικής επί της οδού Πανεπιστημίου καταστρώνεται το σχέδιο της απόκρουσης της «πρότασης Σάλλα» και της προώθησης της προγραμματικής δέσμευσης του ΠαΣοΚ για τον δημόσιο πυλώνα. Τόσο ο διοικητής της τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης όσο και η υποδιοικητής κυρία Ντίνα Λάζαρη υποστηρίζουν σθεναρά τη δημιουργία δημοσίου πυλώνα με ηγετική δύναμη την Αγροτική σε συνεργασία με το ΤΤ, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σημειώνεται ότι η κυρία Λάζαρη, πέραν τού ότι διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε ως τις εκλογές επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ και συμμετείχε στην εκπόνηση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος (με τη ρητή αναφορά στον δημόσιο πυλώνα). Παράλληλα, τον δημόσιο πυλώνα και τη διατήρηση της Αγροτικής υπό κρατικό έλεγχο υποστηρίζει ευθαρσώς η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου και πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Στην Αγροτική Τράπεζα αποκρούουν όσους υποστηρίζουν ότι μια κρατική τράπεζα μπορεί να μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα χαριστικών χρηματοδοτήσεων». Υπογραμμίζεται ότι κατά τη σημερινή περίοδο και σε διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητες οι κρατικές τράπεζες και μάλιστα επισημαίνεται ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία οι τράπεζες, μετά τη διάσωσή τους από το κράτος, ουσιαστικά ελέγχονται από αυτό. Παράλληλα, τονίζεται ότι όποιος θα ήθελε να εξαγοράσει την Αγροτική θα έπρεπε να συνυπολογίσει και το κόστος της υποχρεωτικής (μετά το stress test) αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Με δεδομένο τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις ξένες αγορές εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον ένα οποιοδήποτε ελληνικό ιδιωτικό τραπεζικό σχήμα μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της Αγροτικής. Τελικώς, όμως, εκείνο που ελάχιστα συζητείται είναι αυτό που όλοι, κυβέρνηση και αγορά, λίγο ή πολύ γνωρίζουν. Και αυτό είναι ότι πρακτικώς τον τελευταίο λόγο για την τύχη της Αγροτικής και κατ΄ επέκταση του ΤΤ τον έχει η τρόικα.
Read more...

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΣΤΟ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ...


Σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα οι γιατροί στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας (Αγία Όλγα), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η γενική εφημερία δεν θα πραγματοποιηθεί. Κατά τις ώρες εφημερίας θα γίνονται δεκτοί μόνο ασθενείς των οποίων ζωή...
διατρέχει κίνδυνο. Τα υπόλοιπα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων όσων διακομίζει το ΕΚΑΒ, θα κατευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου θα λειτουργήσουν μόνο με τους εφημερεύοντες. Οι γατροί απαιτούν άμεση και χωρίς περικοπές καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών (Αυγούστου 2009, Απριλίου, Μαΐου ,Ιουνίου και Ιουλίου 2010).


Read more...