Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Σχέδιο για προσωιρνή «επιλεκτική χρεοκοπία»

Στόχος είναι η υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» να διαρκέσει το συντομότερο δυνατό, ίσως και μερικές ημέρες μόνο
Στόχος είναι η υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» να διαρκέσει το συντομότερο δυνατό, ίσως και μερικές ημέρες μόνο (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Οι αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης και οι τραπεζίτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να περιορίσουν την περίοδο κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται έχουν ως στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και την ολοκλήρωση της στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτή η διαδικασία σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανώς να υλοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου, φέρεται να είπε.

«Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει μία επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη», προσέθεσε.

Η καθαρή συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2014, με τις εκτιμώμενες απώλειες στο 21%.

Αυτή συμμετοχή θα γίνει μέσω της ανταλλαγής ή μετακύλισης με νέα ομόλογα 30 ετούς (και ένα 15ετούς) διάρκειας, καθώς και από την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Με βάση τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν σε εκείνο το διάστημα να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, παρά την υποβάθμιση των ομολόγων.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής ομολόγων συνεχίζονται μεταξύ της ομάδας εργασίας του Eurogroup, της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ δεν είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες από τους υπουργούς, προσέθεσε.

Εάν υπάρξει ανάγκη, ενδέχεται μέσα στον Αύγουστο να γίνει τηλεδιάσκεψη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Tο «σπάσιμο» του ΟΤΕ στα δύο θα μπορεί να επιβάλλει η ΕΕΤΤ...



Το «σπάσιμο» του ΟΤΕ σε υποδομή (δίκτυο) και λειτουργία (εκμετάλλευση) θα μπορεί να επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που προωθεί το υπουργείο Υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το Βήμα της της Κυριακής.

Το...

πολυσέλιδο σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις για την τηλεπικοινωνιακή αγορά, μετατρέπει την ΕΕΤΤ σε «υπερεπιτροπή» ανταγωνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να επιβάλει τον λειτουργικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ο ΟΤΕ ενδέχεται να είναι το πρώτο και μοναδικό προς το παρόν «θύμα» αυτής της ρύθμισης, καθώς στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου διαθέτει πλήρη υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του.

Η ΕΕΤΤ ενισχύεται ακόμη περισσότερο στον ρυθμιστικό της ρόλο, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβολή υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα χρέωσης υπερβολικών τιμών, παρεμπόδισης εισόδου νεοεισερχόμενων εταιρειών στη αγορά και η πρόκληση στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό.

Η ΕΕΤΤ θα μπορεί να επιβάλλει μέτρα περιορισμού στις τιμές λιανικής και γενικότερα στα τιμολόγια.
TA NEA.



Read more...

Ελπίδες για νέα πνοή στην οικονομία από το πακέτο βοήθειας των 109+49 δισ. ευρώ

Οι ευκαιρίες και τα «αγκάθια» της συμφωνίας

Αμέσως μετά τη συμφωνία ξεκίνησαν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού
Αμέσως μετά τη συμφωνία ξεκίνησαν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Μεγάλες ανάσες δίνει στην ελληνική οικονομία η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109+49 δισ. ευρώ.

Πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τόσο το νέο δάνειο όσο και τη συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα, ωστόσο είναι προφανές ότι η Ευρώπη αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές και φόβων ότι η κρίση χρέους θα μεταδοθεί και στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με την οικονομική και πολιτική συγκυρία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον θα εκπληρωθούν μέσα στο χρόνο οι «εθελοντικές» δεσμεύσεις των ιδιωτών πιστωτών.

Από τα 158 δισ. ευρώ, τα 49 είναι ο στόχος για τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Το πακέτο των 109 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τα 35 δισ. που είναι το «καθαρό» νέο δάνειο (μαζί με το ΔΝΤ), τα 20 δισ. που θα δοθούν από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 20 δισ. που δοθούν από EFSF για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και τα 35 δισ. που δίνονται ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -από τον EFSF- για να συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Το επιτόκιο θα είναι 3,5%.

Σημειώνεται πως αυτά τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση. Αμέσως μετά τη συμφωνία ξεκίνησαν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης -το Μνημόνιο Νο2- οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το κρατικό χρέος θα είναι πραγματικά βιώσιμο εφόσον πετύχει το εγχείρημα της συμμετοχής των ιδιωτών, μειωθεί το έλλειμμα, προχωρήσουν γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις και ενισχυθεί η ανάπτυξη με τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν, αλλά και κυβερνήσεις όπως η γερμανική.

Με τη συμφωνία υπολογίζεται ότι το κρατικό χρέος μειώνεται κατά 26 δισ. ευρώ περίπου (12% του ΑΕΠ), 13,5 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» στην ανταλλαγή ή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων και άλλα 12,5 που εκτιμάται ότι θα είναι το καθαρό κέρδος από την επαναγορά ομολόγων (θα δοθούν 20 δισ. ευρώ για να αγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 32 δισ. ευρώ - «κούρεμα» 15%).

Το μεγαλύτερο κέρδος για την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι μετατίθενται πληρωμές χρεολυσίων (ομολόγων που λήγουν) ύψους 135 δισ. ευρώ για μετά το 2020 και μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις για πληρωμές θα υφίστανται για μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα και ειδικά δάνεια, τα οποία δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

Ακόμα, προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος του νέου πακέτου στήριξης, δηλαδή τα πρώτα 10 χρόνια δεν θα αποπληρώνονται χρεολύσια.

Η επιμήκυνση του χρέους φτάνει τα 30 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου χρέους στο σύνολό του, όποιος κι αν το κατέχει, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%.

Τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλαχθούν είναι αυτά που λήγουν ως το 2020. Σε αυτό το σημείο επέμειναν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (όπως οι Commerzbank, Dexia, BNP Paribas), καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα δισ. ευρώ που λήγουν μετά το 2020 και θα υποχρεωνόντουσαν να «κλειδώσουν» μεγαλύτερες ζημίες, εφόσον συμπεριλαμβάνονται και οι τίτλοι που λήγουν μετά από 10 χρόνια.

Το σύνολο του ελληνικού χρέους μεταφέρεται στο μέλλον, καθώς μέχρι το 2020 δεν θα καταβληθούν χρεολύσια κατά τις λήξεις των ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες, ενώ μέχρι το 2026 (επιμήκυνση 15 ετών) δεν θα εξοφληθούν τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Στο νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ δεν θα ενταχθούν τα υπόλοιπα 45 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, επικηκύνεται περαιτέρω η αποπληρωμή των 65 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Και τα δύο δάνεια συνολικού ύψους 219 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν μέχρι και το 2050.

Η 30ετής μετακύλιση του χρέους περιορίζει σημαντικά τις απώλειες στις τράπεζες σε σχέση τουλάχιστον με τη λύση της ανταλλαγής των ομολόγων που αρχικά προωθούσε η γερμανική πλευρά.

Με τη λύση, που τελικώς επικράτησε, οι τράπεζες θα εγγράψουν λογιστικές ζημιές της τάξης του 21% για το 90% των λήξεων ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ της περιόδου 2011 - 2020.

Σημειώνεται ότι το 21% αφορά στην καθαρή παρούσα αξία (Net Present Value - η διαφορά μεταξύ της παρούσας αξίας των καθαρών ταμειακών ροών μίας επένδυσης, προεξοφλημένων στο παρόν με επιτόκιο Χ και του αρχικού κεφαλαίου Χ που απαιτείται για να γίνει σήμερα η επένδυση).

Το προεξοφλητικό επιτόκιο ορίστηκε στο 9%, αν και μπορεί να αλλάξει, καθώς είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο της πρότασης του IIF που αναμένεται να κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις.

Δηλαδή, η τιμολόγηση των νέων ομολόγων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διαπραγματεύονται με έκπτωση 21% στη δευτερογενή αγορά, με βάση την υπόθεση ότι το επιτόκιο του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (για 10 έτη) είναι 9%.

Το επιτόκιο δανεισμού, όμως, που κινείται μεσοσταθμικά στο 5% εκτιμάται ότι θα περιορίσει αισθητά τις απώλειές τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει από το 2008 σε ρευστό ή εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ, ενώ τους παρέχεται ένα επιπλέον «μαξιλάρι» ρευστότητας 35 δισ. ευρώ από ΕΕ, ΕΚΤ και EFSF.

Σε απόλυτα μεγέθη οι λογιστικές ζημίες υπολογίζονται στα 6-7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ενδέχεται να χρςιαστούν άμεσα λιγότερα κεφάλαια, εφόσν μεταθέσουν λογιστικά τις ζημίες, δηλαδή τις κατανείμουν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Τα ομόλογα που λήγουν από έως το 2020 είναι 146 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στην όλη διαδικασία οδηγεί σε μείωση του χρέους της τάξης του 12% ή 26,1 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα κινηθεί περίπου στο 5%, για τα πρώτα χρόνια όμως κοντά στο 4%.


Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα ανταλλάσσουν τα ομόλογα που κατέχουν, αξίας 20 δισ. ευρώ και λήξης μέχρι το 2020, με νέα 30ετή ομόλογα, ίσης ονομαστικής αξίας, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Οι απλοί ιδιώτες που έχουνομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν πρόκειται να συμμετάσχουν και ως εκ τούτου τα ομόλογα που έοχυν θα εξοφληθούν στη λήξη τους και στο 100% της ονομαστικής τους αξία τους.

Επίσης δεν τίθεται ζήτημα για τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (περίπου 48 δισ. ευρώ), καθώς θα πληρωθούν στη λήξη τους, χωρίς επιμήκυνση, ανταλλαγή ή μείωση επιτοκίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους

Μέχρι το τέλος του χρόνου


http://img.protothema.gr/82CBD2F6BBE0C5939CF97CC84F202239.jpg
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους.

Έως το τέλος του χρόνου παρατείνεται και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου διατήρησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος για όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, χαρακτηρίζεται χώρος ανέγερσης κτιρίου για τη λειτουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και σχετικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων επί των οδών Ερατοσθένους 13 και πλατείας Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι.

Στην ίδια τροπολογία θεσπίζεται και η δυνατότητα καθορισμού χώρων θρησκευτικών λειτουργιών στους κοινόχρηστους χώρου του Ελαιώνα, ενώ λαμβάνεται πρόνοια για την εγκατάσταση και κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό (εκτασης 850 τ.μ).

Read more...

Οι αποφάσεις της Συνόδου «επιβεβαιώνουν την αποτυχία του Μνημονίου» λέει ο Φ.Κουβέλης

Αν και η επιμήκυνση «δίνει ανάσα»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ως συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα με θετικά στοιχεία την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση του επιτοκίου και τη δεκαετή περίοδο χάριτος χαρακτηρίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα ο Φώτης Κουβέλης επικρίνοντας όμως την επανάληψη, όπως τονίζει, της δογματικής προσήλωσης της ΕΕ στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και την υποχρέωση για εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Οι αποφάσεις της Συνόδου, υποστηρίζει ο Φ.Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, «αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς καλεί επίσης για τη διαμόρφωση ένα δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας και τους ανέργους αλλά και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δηλώνει πως η κοινωνία είναι αντίθετη με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική καθώς τα οικονομικά μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά.

Σχετικά δε με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάζει τις αποφάσεις της σε μια νύχτα, λέγοντας πως οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής τροφοδοτούν την ένταση.

Εκφράζοντας, τέλος, την ανησυχία του για τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζει όμως επικοινωνιακή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα ευρύτερο εκλογικό αντιμνημονιακό μέτωπο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρή επίθεση Διαμαντοπούλου στις φοιτητικές παρατάξεις


newpost.gr
Σκληρή επίθεση Διαμαντοπούλου στις φοιτητικές παρατάξεις
Σφοδρή επίθεση κατά των φοιτητικών παρατάξεων και δη κατά της ΠΑΣΠ εξαπέλυσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απατώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν και από την ΠΑΣΠ στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός τόνισε σε συνεντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» πως έχει έρθει πλέον η ώρα όλοι μαζί «να αλλάξουμε το νοσηρό φαινόμενο της αντιμετώπισης του δημοσίου πανεπιστημίου ως κομματικού φέουδου» αφήνοντας έτσι πολλά «καρφιά» για την λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ως επιλεκτική χρεοκοπία για τους Οίκους Αξιολόγησης την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου η οποία για μια ακόμα φορά ζητά να υπάρξει συναίνεση στην απόφαση την οποία χαρακτηρίζει ιστορική.

Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο και πως το Μεσοπρόθεσμο με τους εφαρμοστικούς νόμους θα δημιουργήσουν ένα θετικό υπόβαθρο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα.

Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου η απόφαση της Συνόδου Κορυφής παρέχει πλέον την αναγκαία ασφάλεια ώστε να κινηθούν δημιουργικά οι δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας και να σταματήσει το άγχος της καθημερινής ανασφάλειας στην οικονομία.
Read more...

Οικονόμου: Φέρτε πίσω τα λεφτά αλλιώς...


/newpost.gr
Οικονόμου: Φέρτε πίσω τα λεφτά αλλιώς...
Την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταθέσει Έλληνες στο εξωτερικό ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κ. Οικονόμου εκτιμά πως η πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών και το άνοιγμα ευκαιριών για παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων και υπενθυμίζει πως μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωρηθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.

Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες ο κ. Οικονόμου εκτιμά πως απετράπη πλέον οριστικά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και υπόσχεται να διορθωθούν οι αδικίες. Σχετικά με το φορολογικό, ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ίσης φορολογικής μεταχείρισης και όχι η επίταση της σύγχυσης στον δημόσιο χώρο.
Read more...

Το ξανασκέφτονται για κάλπες το Φθινόπωρο

newpost.gr








Το ξανασκέφτονται για κάλπες το Φθινόπωρο
Αυτή τη στιγμή, έχουμε ορισμένα δεδομένα:


1. Η Ελλάδα σώθηκε από την (κανονική) χρεοκοπία και η selective default μας δίνει δικαίωμα να ελπίζουμε.

2. Στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γίνεται του κουτρούλη το πανηγύρι. Και με τον Ραγκούση (και τα ταξί) και με τον Παπακωνσταντίνου (και το περιβάλλον, το αυθαίρετο της μητέρας και την πισίνα στη Σέριφο).

3. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αλλά πότε ελπίζει ότι θα μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση;
Η απόφαση των Ευρωπαίων, μπορεί να είναι «φιλί ζωής» αλλά ταυτοχρόνως θα βάζει και σε ένα πολυετές τούνελ- με ελπίδες μεν, αλλά τούνελ.
Οι πολίτες- ας όψεται ο Παπακωνσταντίνου, βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση και κακά τα ψέμματα, δεν ξέχασαν πως βρέθηκαν εδώ που βρέθηκαν- βλέπε Μνημόνιο 1 και 2, Μεσοπρόθεσμο, μέτρα επί μέτρων μόνον στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Γ. Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμάται ότι θα τους έδωσε κάποιους πόντους. Και αν δεν γίνει κάτι θεαματικό, αυτούς τους πόντους θα τους κρατήσει, τουλάχιστον σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πως όμως θα «μαζέψει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα και πως θα διαχειριστεί τους υπουργούς; Ας μην ξεχνάμε ότι στον Γ. Ραγκούση διακρίνονται τάσεις αυτονόμησης- ίσως και αναχωρητισμού.

Από την άλλη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ρυθμίσει τα αυθαίρετα, άρα και ένα σημαντικό οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο, αυτό της μητέρας του στη Βραυρώνα, ενώ και ο ίδιος δεν έχει δώσει απάντηση για την πισίνα του στη Σέριφο, για την οποία κατηγορείται ότι στη σχετική άδεια αναφέρεται σαν υδατοσυλλέκτης.

Ήδη κάποιοι - για κυβερνητικούς μιλάμε πάντα, σκέπτονται ότι ο Σεπτέμβριος φαντάζει πολύ καλός σαν μήνας προκήρυξης εκλογών. Και προσθέτουν ότι υπάρχει και η σχετικά εύκολη διέξοδος, έστω και αν έχει δημοσίως αποκλειστεί: Η ψήφιση του Μνημονίου 2 με 180 ψήφους και επιχείρημα τη συναίνεση... Μήπως;
Read more...

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος

Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία-ορόσημο της 2ας Αυγούστου...


http://img.protothema.gr/DC80EA4324CC98B7B31F66D151061F91.jpg
Πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την επόμενη μέρα της αμερικανικής οικονομίας γεννά η αποτυχία του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν εξαιρετικής σημασίας, καθώς η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου ν' αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, λήγει στις 2 Αυγούστου.

Ο Μπένερ, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «δεν ήταν ποτέ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας» και ότι δεν μπόρεσε να βρει τρόπο να «συνεννοηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιτίας «των διαφορετικών οπτικών τους για τη χώρα». Ο Μπένερ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζητούσε ν' αυξηθεί υπέρμετρα η φορολογία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την αποτυχία των συνομιλιών σχετικά με την αύξηση του ορίου του χρέους, ενώ επέμεινε ότι οι προτάσεις τους προς τους Ρεπουμπλικανούς ήταν «εξαιρετικά δίκαιες».

Η προτεινόμενη από τον Ομπάμα συμφωνία περιλάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, ενώ προέβλεπε περικοπές δαπανών ενός τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, που θα πρέρχονταν από την αύξηση στη φορολογία των εισοδημάτων.

Και μπορεί, όπως πολλοί οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν, ο Αμερικανός πρόεδρος να δήλωσε βέβαιος ότι η Ουάσινγκτον δεν θα φτάσει στο σημείο να κηρύξει στάση πληρωμών, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που αναφέρθηκε δημοσίως σε αυτόν τον όρο...

Read more...

Σοκ από τη διπλή επίθεση - Τουλάχιστον 92 οι νεκροί - Οι 85 στο νησί Ουτόγια










Σοκ από τη διπλή επίθεση - Τουλάχιστον 92 οι νεκροί - Οι 85 στο νησί Ουτόγια
Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και το νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στο νησί Οτόγια ανήλθε στους 85, ενώ οι νεκροί από την έκρηξη στην πρωτεύουσα είναι επτά. Αριθμός που σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της αστυνομίας του Οσλο, Ρότζερ Αντερσεν, ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς οι αρχές δεν διαθέτουν ακόμη ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων. Οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν τώρα έρευνες με λέμβους και υποβρύχιες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων στο νερό της λίμνης στην οποία βρίσκεται το Οτόγια.

Ένας Νορβηγός έχει συλληφθεί για τη διπλή δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ είναι 32 χρονών και ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ακροδεξιό ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.

Μετά τη σύλληψη του η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Την ίδια ώρα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 84 μελών του εργατικού κόμματος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Οτόγια όπου σημειώθηκε το μακελειό, μετέδωσε το δίκτυο NRK και το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: «Ούρλιαζε πως θα μας σκοτώσει όλους» διηγούνται οι επιζήσαντες

Σύλληψη άνδρα με μαχαίρι

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια ώστε να επισκεφθεί τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, τα οποία γλίτωσαν από τη φονική επίθεση στο νησί.

Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος είχε μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο. Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής».

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός αυτός, ο οποίος, όπως προσέθεσε η ίδια πηγή, δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών. Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό.

Στο ξενοδοχείο έφτασαν και ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια. Παρών είναι επίσης ο πρίγκιπας-διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χάακον. Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο Οτόγια δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της


Ο φερόμενος ως δράστης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες ο Μπρέιβικ είναι πρώην μέλος του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου» και συγκεκριμένα της νεολαίας του.

Τα στοιχεία του 32χρονου, πλην της φωτογραφίας του, δεν δίνονται στη δημοσιότητα, απ την αστυνομία στο Οσλο.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς Μπρέιβικ είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα."

Έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί. Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Παράλληλα εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο 32χρονος είχε αγοράσει 6 τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Άγνωστο παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη ή εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

«Φρούριο» το Όσλο

Από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο του Όσλο, έσπασαν τα τζάμια στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο και καταστράφηκαν τα υπουργεία Πετρελαίου και Οικονομικών.

Μετά την επίθεση στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.





Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε σήμερα «εθνική τραγωδία» τις επιθέσεις ενώ χθες είχε διαμηνύσει ότι «πρόκειται για μία δειλή τρομοκρατική πράξη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το πρωί ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο δράστης των επιθέσων στην Οτόγια «μετέτρεψε έναν παράδεισο της νεολαίας σε κόλαση».
«Πολλούς από τους ανθρώπους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, τους γνώριζα. Γνώριζα τους νέους και γνωρίζω τους γονείς τους», είπε ο πρωθυπουργός

«Ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης», τόνισε.

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.
Read more...

Κέρδη και ζημίες από τα αποτελέσματα της Συνόδου μετρούν τα επιτελεία των κομμάτων

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Tην Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί
Tην Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τα πρώτα δείγματα για την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στη χώρα αναμένεται να παρουσιαστούν στην συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η στάση έναντι της ΝΔ θα αλλάξει με καθοριστικό τρόπο. Η μεταστροφή αυτή αναμένεται να προσλάβει και επιθετικά χαρακτηριστικά, με άσκηση έντονης κριτικής προς της αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε στην περίοδο πριν τη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

Επιχείρηση φθοράς του Σαμαρά

Με βάση αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να μεταβάλλει τον τρόπο, με τον οποίο θα διατυπώνει την πρόκληση προς της ΝΔ για συνεννόηση και συμβολή στην προσπάθεια, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα πλαγιοκοπείται πλέον πολύ πιο έντονα από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Από εδώ και στο εξής στο κυβερνητικό επιτελείο καταβάλλεται στην ουσία προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και μελετώνται υπό διαφορετικό πρίσμα τα πολιτικά δεδομένα της νέας περιόδου.

Χωρίς να μιλά κανείς επισήμως και δημοσίως για εκλογές, είναι φανερό, τόσο από τις διαθέσεις και εκτιμήσεις βουλευτών όσο και από τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ότι η σχετική συζήτηση τίθεται πλέον σε άλλη βάση. Το βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες μελετάται πλέον από το κυβερνητικό επιτελείο με διαφορετικό τρόπο και αναλόγως του αν θα επιφέρει αποτελέσματα η «επιχείρηση φθοράς» της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Παρά ταύτα, όλοι εστιάζουν στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η φοροεπιδρομή των επομένων εβδομάδων και μηνών στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Το μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ειδικότερα, είναι αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ούτως ώστε αφενός να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων και αφετέρου να παρουσιαστούν κάποιες δυνατότητες περιορισμένης έστω έκτασης ελαφρύνσεων.

Επαφές Βενιζέλου στις ΗΠΑ

Με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον την Κυριακή ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών της περιόδου των τελευταίων ημερών, η οποία έκρινε την (για ορατό διάστημα) διαχείριση του ελληνικού προβλήματος χρέους. Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις για το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα με βάση τα νέα δεδομένα για το χρέος.

Ο κ. Βενιζέλος φτάνει την Κυριακή στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης, στον απόηχη της «μεγάλης συμφωνίας».

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά και ο καθορισμός λεπτομερειών σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της συμβολής των διεθνών οργανισμών στην επόμενη φάση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και ζητήματα επενδυτικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ και την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Βενιζέλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...