Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ...


Το ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 12ης Νοεμβρίου της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποδοχή της περαίωσης προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Mιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA είπε ότι τα σημειώματα...
θα είναι έτοιμα προς αποστολή στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια, στην αρχή του Νοεμβρίου θα ταχυδρομηθούν για να φτάσουν στους δικαιούχους. Ως εκ τούτου ενώ προ ημερών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε διευκρινήσει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποδοχή ή όχι της περαίωσης θα είναι στις 12 Νοεμβρίου – ώστε να υπάρχει εικόνα των προσδοκόμενων εσόδων έως την άφιξη της τρόικας στις 15 Νοεμβρίου με στόχο την οριστική σύνταξη του προϋπολογισμού του 2011 στις 18 Νοεμβρίου, πλέον η .. αγωνία παρατείνεται. Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάνε στην Τράπεζα με το εκκαθαριστικό ανα χείρας για να πληρώσουν την προκαταβολή έως τις 12 με 17 Νοεμβρίου. Επίσης ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα πρέπει οι επιχειρηματίες να συναλλάσσονται για ποσά άνω των 1.500 ευρώ μέσω επαγγελματικού λογαριασμού.
Read more...

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΑ...


ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ
Άρχισε τον βρώμικο πόλεμο και τις προβοκάτσιες επειδή βλέπει ότι η δική του επιλογή κινδυνεύει να έρθει τελευταία όλων. Δεν τραβάει ο εργατολόγος των τηλεπαραθύρων τον οποίο επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέπουν αυτό στο κόμμα του Τσίπρα και έβαλαν μπρος τις γνωστές μεθόδους...
του παρελθόντος. Πριν από λίγο, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο Real fm ο Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον Γιάννη Δημαρά ότι συνεργάζεται τη Ντόρα Μπακογιάννη!!! Χωρίς στοιχεία και με επιχειρηματολογία που απευθύνεται σε κάφρους, ο Τσίπρας έριξε το τυράκι για να τσιμπήσουν οι ακροατές. Καμιά δυο φορές ακόμα να επαναλάβει τα ίδια πράγματα και ο Δημαράς θα μπει πρώτος με διαφορά στον δεύτερο γύρο! Οι Νεοδημοκράτες που θέλουν ήττα Σγουρού και Μητρόπουλου θα ψηφίσουν ομαδικώς τον Δημαρά. Και τότε θα αλλάξουν εντελώς οι σημερινές ισορροπίες...

Read more...

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ - ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά θα έχει σήμερα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το μεσημέρι, αναβάλλεται. Στη χθεσινή συνάντηση, ο...

υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θα γίνονται σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων στο σύστημα «Ήφαιστος», ενώ η Ομοσπονδία επέμεινε στη θέση να καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους βενζινοπώλες, οι οποίοι, όπως αναφέρει, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν το κράτος.
Read more...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΑΣ ΖΕΡΒΑΣ.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΧΤΕΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.


Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ



Ονομάζομαι Μιχαηλίδη Μαρία και γεννήθηκα στο Γαλάτσι στις 22 Μαρτίου το 1992. Φοίτησα διαδοχικά στο 11ο Δημοτικό σχολείο Γαλατσίου, στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου και τελείωσα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου το 2010. Πλέον είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα (ΤΕ.ΤΡΟ.).

Οι γονείς μου Μιχαηλίδης Γεώργιος, συνταξιούχος (πρώην δημόσιος υπάλληλος) και Παπαλεξοπούλου Χρυσούλα, ιδιωτικός υπάλληλος ζουν στο Γαλάτσι από το 1985. Πέραν από τους γονείς μου, έχω μια μικρότερη αδερφή, την Μιχαηλίδη Αγγελική, η οποία φοιτάει στο τελευταίο έτος του Λυκείου.

Υπήρξα Ενωμοτάρχης για 2 χρόνια στους Προσκόπους του 1ου Συστήματος Γαλατσίου. Είμαι πτυχιούχος της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Είμαι 18 χρονών και συζητώντας με τους συνομήλικούς μου, διαπίστωσα κοινές ανησυχίες για τα προβλήματα της πόλης μας. Έτσι με στόχο να αγωνιστώ για τα προβλήματα που απασχολούν εμάς τους νέους, αποφάσισα να κατέβω Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό Πράσινο Γαλάτσι με επικεφαλή την Υποψήφια Δήμαρχο την Έλενα Ζέρβα

Read more...

Τις θυσίες μας τις τρώνε οι τόκοι

Διαψεύδουν για νέα μέτρα, αλλά…



http://img.protothema.gr/

"Μυρωδιά" νέων μέτρων… αποπνέουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν όχι μόνο υστέρηση των εσόδων, αλλά και απόκλιση στις δαπάνες. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το έλλειμμα άγγιξε το 1,6 δισ. ευρώ λόγω της αδυναμίας του δημοσίου να εισπράξει όσους φόρους χρειαζόταν από την αγορά, αλλά και να ελέγξει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% έναντι στόχου 7,8%, ενώ τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά μόλις 3,7% έναντι στόχου 8,7% (και αρχικού στόχου 13,7%)!

Στο 9μηνο το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 δισ. ευρώ μόνο για τόκους για χρέη του παρελθόντος, έναντι 12,3 δισ. σε ολόκληρο το 2009 και στόχου 13,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Το "καπέλο" σε τόκους φτάνει έτσι τα 900 εκατ. ευρώ, εννιά φορές δηλαδή παραπάνω από όσα υπολογίζει να εξοικονομήσει το κράτος από το πάγωμα των συντάξεων σε ολόκληρο το 2011.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόκλιση αυτή σημειώνεται παρά το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιστροφές φόρου κατά 5,9%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται να υπάρξει αύξηση (τους επόμενους μήνες) κατά 3%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δαπάνες για τόκους απειλούν να καταπιούν τις θυσίες του λαού καθώς έχουν αυξηθεί κατά 8%, πάνω από τον ετήσιο στόχο του 7,2%.

Με τα δεδομένα αυτά το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκε κατά μόλις 31,1% στο εννεάμηνο, έναντι στόχου 36,9%. Γίνεται έτσι περισσότερο επίκαιρη η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του πακέτου σωτηρίας της χώρας, καθώς οι μεγάλες πληρωμές τόκων και χρεολυσίων επιβαρύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

Τεκμήρια …παντού!

Έτσι, στη μέγγενη της εφορίας κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι χιλιάδες πολίτες. Αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν μιλούν επισήμως για "πρόσθετα μέτρα", ποντάρουν πολλά στο νέο σύστημα τεκμηρίων που θα πλήξει κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθοσυντήρητους.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από τη Eurostat που ξεκινά από σήμερα τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά και οι συστάσεις της Τρόικας που καταφτάνει στις 15 Νοεμβρίου, και θα συνδιαμορφώσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 18 Νοεμβρίου.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων, με μεγάλες και απανωτές αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές σε βάθος τριετίας. Ομιχλώδες παραμένει προς το παρόν και το τοπίο για την τρίτη κατά σειρά αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ, που θα οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων στην αγορά.

Με τα νέα και τσουχτερά τεκμήρια του 2011 θα πληρώσουν περισσότερους φόρους όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Επιτηδευματίες και ιδιώτες θα πρέπει να καλύπτουν τα τεκμήρια με τα εισοδήματά τους ώστε να δικαιολογούν τις περιουσίες τους στην εφορία.

Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων μπαίνουν η πρώτη κατοικία που αγοράστηκε με στεγαστικό δάνειο, ακόμα και γονείς που φιλοξενούν τα παιδιά τους που υπηρετούν τη θητεία τους στον στρατό.

Read more...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΣΟΔΑ 16,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Σε αγώνα δρόμου και μάλιστα «σπριντ» μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 16,182 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προκειμένου ο προϋπολογισμός να κλείσει χωρίς απώλειες. Για το οικονομικό επιτελείο η επίτευξη των στόχων...
στο μέτωπο των εσόδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,8% του ΑΕΠ, χωρίς να χρειαστεί νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% παρουσιάζοντας υστέρηση που αγγίζει τα 1,76 δισ. ευρώ, οι δαπάνες για τους τόκους έχουν ξεφύγει από τις προβλέψεις και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αν και εμφανίζεται μειωμένο κατά 31,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2009, υπολείπεται του αναθεωρημένου στόχου για ετήσια μείωση κατά 36,9%. Aισιοδοξία Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αποκλίσεις θα εκμηδενιστούν, με το σκεπτικό ότι τα έσοδα από ΦΠΑ βρίσκονται σε ρυθμό ανάκαμψης. Τον Σεπτέμβριο «έτρεξαν» με ρυθμό 16,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από την αρχή του έτους, εξέλιξη που αποδίδεται στο φοροκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ και στη διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2009, που η κατανάλωση δεν παρουσίασε τη σημερινή μείωση, τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 10%. Καλός μήνας για το ΦΠΑ αναμένεται να είναι και ο Οκτώβριος, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στις οποίες θα αποτυπωθεί η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του φόρου. Επίσης, μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα μπουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από την περαίωση και παράλληλα θα σταλούν τα εκκαθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 και έκτακτη εισφορά ακινήτων). Στοιχεία Πιο αναλυτικά η εικόνα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι η εξής: 1. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,7% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση 8,7% παρουσιάζοντας υστέρηση 1,76 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κατεβάσει τον πήχυ για τα δημόσια έσοδα του 2010 στα 52,700 δισ. ευρώ, από 55,124 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη στο Μνημόνιο. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 8,7% θα πρέπει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 16,182 δισ. ευρώ, από τα οποία 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση, περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά του 2009 και το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010. Στο 9μηνο οι εισπράξεις του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι. 2. Οι δαπάνες, αν και μειώθηκαν κατά 7,1%, βρίσκονται κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο για μείωση 7,8% λόγω της διόγκωσης που εμφανίζουν οι δαπάνες για πληρωμές τόκων, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 8% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση 7,2%. 3. Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δώρα έχει οδηγήσει σε μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 11,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2%. 4. Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 30,3% και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. 5. Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 16,234 δισ. ευρώ από 23,579 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 31,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 36,9%. Στην Εφορία Τον Οκτώβριο θα υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στις οποίες θα αποτυπωθεί η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του φόρου. Μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες θα μπουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από την περαίωση και παράλληλα θα σταλούν τα εκ-καθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος και των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 και έκτακτη εισφορά ακινήτων).
Read more...

Η "ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ"


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Ζουν και βασιλεύουν... εν μέσω οικονομικής ύφεσης οι λαθρέμποροι καυσίμων στερώντας κάθε χρόνο από το Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ. Παίζουν... με την ασφάλεια, την τσέπη και την υγεία των καταναλωτών, ενώ οδηγούν στο...
λουκέτο υγιείς και σύννομες επιχειρήσεις του κλάδου. Τη χαώδη κατάσταση στην αγορά των πετρελαιοειδών με την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, την πειρατεία και τη νοθεία περιέγραψε χθες η διοίκηση του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά των κυβερνήσεων για τη μη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου: «Γιατί δεν καταπολεμούν το λαθρεμπόριο και προτιμούν να μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να φορολογούν τα κέρδη των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Κωστόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Αναστάσιος Γιαννίτσης τόνισε ότι «το Δημόσιο χάνει μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πολιτική με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου». Σύμφωνα με στελέχη των διυλιστηρίων, οι απώλειες φόρων εκτιμώνται σε 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο «τα προβλήματα στην αγορά με το λαθρεμπόριο είναι χρόνια. Για κάποιο λόγο επί μία 20ετία δεν λύνονται. Ξέρουν ποιοι είναι, ξέρουν πώς κάνουν την παράνομη διακίνηση και όμως δεν τους συλλαμβάνουν». Η διοίκηση των ΕΛΠΕ απαρίθμησε οκτώ «πληγές» που οδηγούν σε σημαντική απώλεια φορολογητέας ύλης, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και ενισχύουν την κακοδαιμονία του κλάδου: 1 Λαθρεμπόριο: Τεράστιες ποσότητες κυρίως πετρελαίου θέρμανσης διακινούνται παράνομα με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει φόρους ύψους ίσως και 500 εκατομμυρίων ευρώ. 2 Πειρατεία: Για παράδειγμα βενζινάδικο με σήμα εταιρείας πωλεί παράνομα σε πρατήριο με έμβλημα άλλης καύσιμα από λαθρεμπόριο. Το Δημόσιο κι εδώ χάνει φόρους, ενώ ζημιωμένες βγαίνουν και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. 3 Αδιαφάνεια στον προσδιορισμό του εισοδήματος και του αναλογούντος ΦΠΑ στο στάδιο της λιανικής πώλησης. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, «η εφαρμογή της λύσης της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις αντλίες συνεχώς καθυστερεί. Κάθε χρόνο όταν ένας υπουργός ανοίγει το θέμα, ψάχνει μαζί με τους βενζινοπώλες τον τρόπο επιδότησης. Στέλνουν έτσι την... μπάλα στην κερκίδα...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος. 4 Παντελής απουσία ελέγχου τήρησης λειτουργικών αποθεμάτων ή και αποθεμάτων ασφαλείας από τους υπόχρεους. «Κανείς δεν ξέρει αν εταιρείες εμπορίας τηρούν αποθέματα ασφαλείας, πόσα είναι αυτά και για πόσες μέρες αρκούν», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος. 5 Παντελής απουσία ελέγχου προσθήκης βιοντίζελ από εισαγωγείς ντίζελ. 6 Ελλειμματικές παραδόσεις σε βάρος των καταναλωτών. Οι οδηγοί Ι.Χ. πέφτουν θύματα κλοπής βενζίνης, αφού με ειδικούς ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς πρατηριούχοι φουλάρουν τα ρεζερβουάρ με λιγότερα λίτρα σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης. 7 Νοθεία. Οι έλεγχοι είναι σπάνιοι και καθυστερεί η επιβολή των προβλεπόμενων ποινών. Ο κ. Κωστόπουλος τόσο για τις ελλειμματικές παραδόσεις όσο και για τη νοθεία διερωτήθηκε: «Γιατί δεν αφαιρούν την άδεια λειτουργίας όσων πρατηριούχων συλλαμβάνονται να παίζουν με την ασφάλεια και την τσέπη των καταναλωτών; Η νομοθεσία υπάρχει». 8 Επιτηδευματίες με πολλαπλές ιδιότητες. Πρατηριούχοι είναι και μεταπωλητές είναι και βυτιοφορείς με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αδιαφανής λειτουργία της λιανικής αγοράς. Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος αναφορικά με την «ψαλίδα» στις τιμές υπαινίχθηκε: «Δεν εξηγείται μικρές εταιρείες με μικρό δίκτυο να έχουν τόσο χαμηλές τιμές και τόσο υψηλούς τζίρους...». ΟΒΕ: «Δεν πουλάμε» Εμμένει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας στην απόφασή της να μην ξεκινήσουν τα μέλη της τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Κουσελά, απέβη άκαρπη. Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφεραν ότι οι βενζινοπώλες καλύπτουν μόλις το 20% της ζήτησης και συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διάθεση. Χθες πάντως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός απέσπασε δέσμευση από τους μικρούς εμπόρους υγρών καυσίμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ότι θα πωλήσουν γύρω στα 67 λεπτά το λίτρο. Κατά τα άλλα το προεδρείο της ΟΒΕ ευελπιστεί σε νέα συνάντηση σήμερα, ενώ, όπως υποστήριξαν ο πρόεδρος Μ. Κιούσης και ο γεν. γραμματέας Α. Τούντας, το υπουργείο δεν έδωσε σαφείς δεσμεύσεις και εγγυήσεις για τη μη καθυστέρηση στην επιστροφή της διαφοράς του φόρου. 8 «πληγές» στην αγορά καυσίμων προκαλούν «αιμορραγία» 500 εκ. ευρώ στο Δημόσιο 1. Λαθρεμπόριο 2. Πειρατεία 3. Δεν συνδέονται οι ταμειακές μηχανές με τις αντλίες 4. Δεν ελέγχονται τα αποθέματα ασφαλείας 5. Ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές 6. Νοθεία 7. Πρατηριούχοι είναι και βυτιοφορείς και μεταπωλητές 8. Ανέλεγκτες εισαγωγές βιοντίζελ Τι προτείνει η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πρότεινε η διοίκηση των ΕΛΠΕ: Εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων. «Ξέρουν ποιοι εξάγουν εικονικά και επανεισάγουν βενζίνη σε Βουλγαρία και Αλβανία κερδίζοντας με τη διαφορά του φόρου, αλλά δεν τους πιάνουν...», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος. Εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης. Σήμανση όλων των βυτιοφόρων Ι.Χ. και Δ.Χ. (ως ΝΔ 3054). Ελεγχος καθ’ οδόν του νομίμου της διακίνησης. Ελεγχος (πιστοποίηση ADR κ.λπ.) των βυτιοφόρων και των οδηγών τους που κυκλοφορούν στη χώρα με πινακίδες ξένων χωρών. Ελεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας. Δειγματοληπτικός έλεγχος τιμολογίων εταιρειών εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας. Αφαίρεση άδειας λειτουργίας στα πρατήρια που διαπιστώνεται «παρέμβαση» στη λειτουργία των αντλιών. Ελεγχος (καθ’ οδόν) του φορτίου και του νομίμου της διακίνησης που γίνεται με τα μικρά βυτιοφόρα των πρατηρίων. Εξάλλου, επανέφεραν και το θέμα της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών όπως η απελευθέρωση των Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων, την απλούστευση των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών, την κατάργηση της βενζίνης LRP (πρώην σούπερ), τη δημοσιοποίηση στοιχείων πωλήσεων ανά νομό, προϊόν και εταιρεία. Στον μεγάλο αριθμό των βενζινάδικων απέδωσαν τα στελέχη της διοίκησης των ΕΛΠΕ τις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων. Οπως υποστήριξαν, από τη συνολική τιμή το κράτος εισπράττει το 64,4% λόγω του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Το δε μεικτό περιθώριο εμπορίας και λιανικής ξαναγύρισε στα 9 λεπτά το λίτρο, στα επίπεδα δηλαδή του Ιανουαρίου πριν από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Ενδιάμεσα είχε ανέλθει και στα 11 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των διυλιστηρίων η Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων έχει πολύ μεγάλο αριθμό πρατηρίων. Τα περισσότερα είναι μικρά σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλούς όγκους πωλήσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας. Στη χώρα μας ένα πρατήριο αναλογεί σε 481 αυτοκίνητα, όταν στη Γερμανία η αναλογία είναι ένα πρατήριο προς 2.994 αυτοκίνητα, στην Αυστρία προς 1.461 και στην Ιρλανδία ένα προς 1.063.
Read more...

3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ακόμη και 3 χρόνια θα απαιτούνται εφεξής για να καταβληθεί η εφάπαξ αποζημίωση από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων (ΤΠΔΥ), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η διοίκηση του Ταμείου. Ετσι, για όσους παραλαμβάνεται η πράξη συνταξιοδότησης...
από το ΤΠΔΥ (από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο), η ημερομηνία διεκπεραίωσης θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2013! Η κατάσταση με το εφάπαξ στο Δημόσιο είναι τραγική και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθημερινά πολιορκούν τα γραφεία του ΤΠΔΥ (Σταδίου 31) και πιέζουν (χωρίς αποτέλεσμα) για γρήγορη καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης. Ως γνωστόν ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ. Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ κι έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα α νέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του ΤΠΔΥ από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται), ενώ το πρόβλημα θα οξυνθεί αφού στα επόμενα 10 έτη εκτιμάται ότι θα φύγουν από το Δημόσιο 120.000 εργαζόμενοι. Χιλιάδες προσφυγές Σημειώνεται ότι χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως, αλλά και αποζημιώσεις. Ηδη θέμα καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων. «Η έλλειψη πόρων και η απουσία του κράτους στην οικονομική υποστήριξη του Ταμείου, αποτελούν βασικά προβλήματα», έχει επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και υπογραμμίζει πως «το Ταμείο εδέχθη δικαιούχους που μπήκαν καθ΄ οδόν χωρίς τις απαιτούμενες εισφορές». Παράλληλα, επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο οξύ, καθώς το κύμα φυγής από το Δημόσιο φαίνεται να αυξάνεται.

Read more...

ΒΟΜΒΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ : "ΣΥ ΕΙΠΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ"


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Oξύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «λαϊκιστή», εξαπέλυσε χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στον κ. Κ. Καραμανλή για τα πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργίας του και κυρίως για την...
οικονομική πολιτική του. Η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξόργισε τη Ρηγίλλης, η οποία απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ναυαγοσώστη της κυβέρνησης» και τον οποίο ειρωνεύτηκε με τη φράση: «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη...». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο Αlter επέκρινε έντονα τη Ρηγίλλης χαρακτηρίζοντας «πολιτική απρέπεια» την ανακοίνωση-απάντηση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι λαϊκιστής» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρόεδρο της ΝΔ και αμφισβήτησε ευθέως την άποψη του κ. Σαμαρά ότι με την οικονομική πρόταση που προβάλλει θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες και επέκρινε την εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. «Είναι ντροπή. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια» τόνισε και, αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πτωχευμένη από το 1990», επεσήμανε πως φταίνε και τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και «δεν είναι ίσες οι ευθύνες». Μάλιστα για την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική για την οικονομία είπε ότι είναι «κωμικό, γελοίο και επιζήμιο». «Τα ίδια ισχύουν και για τον Σαμαρά» ανέφερε. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν ισχύει για τον κ. Σαμαρά το ότι δεν θα γίνει κανείς λαϊκιστής πρωθυπουργός, η απάντηση του κ. Μητσοτάκης ήταν: «Συ είπας». Οξεία ήταν η απάντηση της Ρηγίλλης με εντολή Σαμαρά: «Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, ενεργώντας σαν ναυαγοσώστης του κ. Παπανδρέου, επιτέθηκε απόψε εναντίον της παράταξης που τον ανέδειξε στα ύψιστα αξιώματα της χώρας, σε μια στιγμή που είναι ορατή η ραγδαία φθορά του ΠαΣοΚ και η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ο λαός μας έχει μνήμη, γνώση και κρίση. Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη...» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ. «Το ήξερε και ο Καραμανλής» Στη χθεσινή του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης με επιθετικό ύφος επέκρινε τις κυβερνήσεις Καραμανλή και υποστήριξε πως «το ήξερε και αυτός, όπως το ήξεραν όλοι, ότι ο τόπος πήγαινε για χρεοκοπία» και ότι «ήταν μια περίοδος στην οποία μπορούσε να φέρει τα πράγματα σε καλύτερη κατάσταση και δεν το έκανε». Μάλιστα διαφώνησε με τις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε ο κ. Καραμανλής και, αφού υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να τις κάνει, είπε: «Επρεπε να λάβει τα σκληρά μέτρα και ας βουλιάζαμε με τη σημαία ψηλά». Παρά την κριτική, όμως, αναγνώρισε το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή να μιλήσει όταν εκείνος θέλει. Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ενόχλησε την «προεδρική φρουρά» και βουλευτές της ΝΔ που είναι στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας έλεγαν αργά το βράδυ σε έντονο ύφος: «Ο πατέρας των εξαπτέρυγων βγήκε να επιτεθεί την ώρα που πάει καλά η ΝΔ. Είναι η τελευταία ζαριά πριν από τις εκλογές. Να ξέρουν όμως ότι κάθε φορά που εμφανίζεται ο Μητσοτάκης και επιτίθεται στον Σαμαρά η ΝΔ παίρνει δύο μονάδες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η θετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης κ. Δ. Γιαννουλάκη που, όπως είπε, τον στηρίζει, ενώ, όπως είναι γνωστό, πολιτική μάχη για την εκλογή του δίνει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «σαμαρικών» βουλευτών που έλεγαν με δηλητηριώδες ύφος: «Ο “αποστάτης” καλεί σε αποστασία τον κόσμο της ΝΔ στην Κρήτη». «Τα ψέματα τελείωσαν» Να καταδικάσουν την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ με ομιλία του χθες το βράδυ στην Κέρκυρα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα ψέματα πιατελείωσαν για την κυβέρνηση Παπανδρέου». Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους εμμένοντας ότι η ΝΔ προσφέρει εναλλακτική λύση και προοπτική και έθεσε το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας: «Σκεφθείτε:Θέλετε να έχει το ΠαΣοΚ λόγους να νιώθει ευχαριστημένο; Θέλετε να του “λύσετε τα χέρια” για να συνεχίσει την πολιτική του και να πάρει και χειρότερα μέτρα από εκείνα που ήδη ετοιμάζει; Ή θέλετε να νιώσει “ζεματισμένο”και να πάρει το μήνυμα ότι “ως εδώ ήταν”, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα ψέματα, δεν αντέχει άλλη υποκρισία, δεν αντέχει άλλη ασφυξία; Αλήθεια, τι μήνυμα θα στείλουμε;». ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Ντινόπουλος: «Ας είχε παραιτηθεί ο Αβραμόπουλος» Μ ια πολιτική σύγκρουση από το παρελθόν αναβίωσε στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία», με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η επίθεση της κυρίας Μπακογιάννη έγινε σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Αβραμόπουλος είναι στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, τόσο «σαμαρικών» όσο και «καραμανλικών»: οι πρώτοι τον κατηγορούν ότι τηρεί αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας και οι δεύτεροι για τις επιθέσεις στον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Η πρώην υπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτική και άφησε αιχμές για τον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας (Ρ/Σ Βήμα FΜ) ότι δεν είχε στοιχεία που να προειδοποιούν για τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας. «Εγώ δεν είχα τέτοια αίσθηση, δεν είχα τέτοια στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην κίνησή του να στρέψει τα βέλη του στον κ. Καραμανλή λέγοντας ότι του είχε επισημάνει με επιστολή του από το 2008 την ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων. Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Αβραμόπουλο κυρίως για τα χρέη των νοσοκομείων και, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν υπουργός Υγείας, ανέφερε πως τρεις είναι οι τομείς όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες»: η υγεία, οι ΔΕΚΟ και η αυτοδιοίκηση. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πληροφορήθηκε την επίθεση της κυρίας Μπακογιάννη από τη Νέα Υόρκη, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε σε έντονο ύφος κατηγορώντας την πρώην υπουργό: «Θα εξέπληττε διαφορετική στάση από αυτή που ακολουθεί η κυρία Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει παρουσία και ρόλο». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βάλλεται και για τον χαρακτηρισμό ότι ο κ. Καραμανλής είναι «ιστορικό πρόσωπο» αλλά και για την αναφορά του πως «μόνο οι τυφλοί δεν έβλεπαν ότι έρχεται η κρίση». Οι καραμανλικοί τον έχουν στο «στόχαστρο» και η δυσφορία κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Πιο χαρακτηριστικό ήταν το «καρφί» του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι αν ήξερε περισσότερα ο κ. Αβραμόπουλος θα έπρεπε να μιλήσει και να διαχωρίσει τη θέση του. Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής κ. Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ότι αν ο κ. Αβραμόπουλος διαφωνούσε «όφειλε αν έβλεπε αυτά που έβλεπε να έχει παραιτηθεί από υπουργός» και υπενθύμισε πως ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ ο κ. Θ. Καράογλου ανέφερε ότι είναι λάθος η κριτική στον τέως πρωθυπουργό. Τελική ευθεία για το κόμμα της Ντόρας Πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως αποκάλυψε η ίδια μιλώντας στον Ρ/Σ Βήμα FΜ. Οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών ανά την επικράτεια προχωρούν, ενώ σταδιακά οργανώνονται και οι πυρήνες της στην περιφέρεια. Παράλληλα έχουν αρχίσει και οι επισκέψεις των στενών συνεργατών της σε αρκετές πόλεις ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα η υποδοχή του κόμματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστική ήταν η προ ημερών επίσκεψη του διευθυντή του πολιτικού της γραφείου κ. Δ. Ζαφεριάδη στη Θράκη. Ηδη ολοκληρώνονται οι εργασίες στο κτίριο όπου θα είναι τα γραφεία αρχικά του «Φόρουμ για την Ελλάδα». Το πενταώροφο κτίριο, περίπου 500 τ.μ., βρίσκεται στη λεωφ. Συγγρού 47-49, πολύ κοντά στο πολιτικό της γραφείο, στην αρχή του πεζοδρόμου της Διον. Αρεοπαγίτου.
Read more...

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ : ΧΩΡΙΣ... ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΕΜΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σημάδια απορρύθμισης εμφανίζει η κυβέρνηση περίπου έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ομάδα σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση. Η ομάδα αυτή, η οποία ξεκίνησε θεαματικά τις συνεδριάσεις της, ανέλαβε έναν άτυπο...
ρόλο συντονισμού των υπουργών, μόνο χθες όμως άνοιξαν ταυτοχρόνως διάφορα θέματα, από τις δηλώσεις Γιούνκερ ως τις τριβές μεταξύ υπουργών και το σίριαλ Φασούλα, χωρίς κανέναν συντονισμό και χωρίς η κυβέρνηση να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή για να μετατοπίσει την ατζέντα. Το κλίμα είναι κακό τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και μεταξύ των βουλευτών και επιτείνεται από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα οποία δείχνουν αλλαγή του σκηνικού και αύξηση της δυσαρέσκειας. «Γιούνκερ-γκέιτ» Κύμα γκρίνιας εκδηλώθηκε χθες με αφορμή τα σχόλια του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οι οποίες στη συνέχεια ανασκευάστηκαν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το αν είναι έκθετος ο υπουργός Οικονομικών και δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις. «Του έγινε μια ερώτηση σε λάθος βάση» είπε. «Λέτε ότι τον παρέσυραν οι δημοσιογράφοι;» ερωτήθηκε. «Δεν είπα κάτι τέτοιο» απάντησε. Η αμηχανία προφανώς περίσσεψε στο μπρίφινγκ και ο κ. Πεταλωτής δεν κατάφερε να στρέψει τη συζήτηση στο πολύ θετικό κλίμα από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ. Τριβές υπουργών Οι αρμοδιότητες αποτελούν μόνιμη εστία έντασης για τους υπουργούς. Χθες ο κ. Χ. Παμπούκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» άφησε αιχμές κατά του κ. Σπ. Κουβέλη (αλλά και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη ) λέγοντας ότι δεν υπήρξε συνεννόηση για την επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Αστακό. Δήλωσε επίσης ότι την κύρια ευθύνη για τις επενδύσεις που θα προκύψουν από το μνημόνιο τη φέρει ο ίδιος. Η τριβή στη σχέση των δύο πολιτικών ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, όπου η συζήτησή τους για τις αρμοδιότητες έγινε σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Κουβέλης δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με κανέναν στην κυβέρνηση, υπενθυμίζει όμως και τις αρμοδιότητές του στην άσκηση της οικονομικής διπλωματίας. «Στον δικό μου υπολογιστή γράφτηκε το μνημόνιο» λέει και προσθέτει: «Σε συνεργασία βεβαίως με τον κ. Παμπούκη» . Η συνοχή της κυβέρνησης δεν βουλιάζει μόνο στον Αστακό αλλά και στον Πειραιά. Ο κ. Ι. Διαμαντίδης και η κυρία Ελπίδα Τσουρή μπορεί να απέκτησαν τίτλους και αρμοδιότητες, δεν έχουν όμως γραφείο. Μολονότι «κατηγορείται» ο κ. Χρ. Παπουτσής για έλλειψη συνεργασίας, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένουν ότι το θέμα δεν τους αφορά. Τρίτη εστία έντασης εκδηλώθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, όπου ο κ. Α.Λοβέρδος είχε δημόσια αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα κ. Ν. Πολύζο με αφορμή τη συμφωνία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Ακόμη και αν υπάρχει ένα προσωπικό υπόβαθρο, είναι φανερό ότι ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Αλλωστε έχει δηλώσει ότι οι δεσμεύσεις από το μνημόνιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν ως τον Δεκέμβριο και ότι θα διαπραγματευθεί παράταση ως τον Μάρτιο. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο ΚΤΕ, Οικονομίας και Περιβάλλοντος (τιμολόγια ΔΕΗ), και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι για τους αρμόδιους υπουργούς. Νετανιάχου αιφνιδιάζει Παμπούκη Τ ην ώρα που ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης βρισκόταν χθες στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Ισραήλ συνομιλώντας με ισραηλινούς αξιωματούχους εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του ο πρωθυπουργός κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Αφενός ήθελε να δώσει τους χαιρετισμούς του στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου («και οι δύο εμφανιζόμαστε πρόθυμοι για αναβάθμιση των σχέσεών μας» είπε για τον κ. Παπανδρέου), αφετέρου για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατόν η συνεργασία των δύο χωρών. Ο κ. Παμπούκης (ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό κ. Δ. Δόλλη ) δεν πήγε στο Ισραήλ για να κλείσει συμφωνίες, όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του, αλλά για να προωθήσει τις εργασίες της διυπουργικής ομάδας που θα ασχοληθεί με τις επενδύσεις. Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, είναι η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, στην κατεύθυνση μιας πιο στενούς συνεργασίας σε ειδικούς τομείς, κάτι βεβαίως, όπως διαβεβαίωναν, που δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνοαραβικές σχέσεις. Οι Ισραηλινοί έδειξαν ενδιαφέρον για θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δημιουργίας εργοστασίων αφαλατώσεως σε νησιά και για αξιοποίηση από ελληνικής πλευράς πρωτοποριακής τεχνολογίας, καθώς και για στρατιωτική συνεργασία και σε αναβάθμιση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η χώρα μας ενδιαφέρεται για την αύξηση του αριθμού των ισραηλινών τουριστών και για επενδύσεις σε τράπεζες και μεταφορά νέας τεχνολογίας. «Δεν στηρίζω Μίχα...» Την Πέμπτη διαβεβαιώνουν παράγοντες της Ιπποκράτους ότι θα ανακοινωθούν οι αντιπεριφερειάρχες ενώ πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου. Μπροστά τους υπάρχουν δύο εμπόδια: ο κ. Ι.Δημαράς, προς τον οποίο προσπαθούν να περιορίσουν τις διαρροές, και ο κ. Π.Φασούλας, για τον οποίο λέγεται ότι έχει θέσει βέτο ο κ. Ι. Μίχας και εκείνος σε αντίδραση αρνείται τις εναλλακτικές λύσεις που του προτείνει το ΠαΣοΚ: δεν δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα στα νότια προάστια και χθες απέρριψε την πρόταση του κ. Μιχ. Καρχιμάκη να κατέλθει περιφερειακός σύμβουλος στον Πειραιά και εφόσον εκλεγεί να αναλάβει αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Φασούλας χθες (Real FΜ) άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον κ. Μίχα. «Είναι αντρικό να στηρίζεις έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να σε κόψει από παντού; Δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσω τα προσωπικά μου συναισθήματα· όταν κάποιος με κόβει από παντού, εγώ να λέω “σε στηρίζω”γιατί είναι τουλάχιστον υποκριτικό» παρατήρησε. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Μίχας με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι έχει υποδείξει ποιος θα είναι υποψήφιος. ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ «Το ελληνικό κράτος είναι πελατειακό» Σ το θέμα της διαφθοράς και της ευθύνης των πολιτών επανήλθε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου είπε ότι είναι λαϊκιστικά τα επιχειρήματα όσων λένε ότι «κάποιοι κλέψανε τα χρήματαπου εμείς με τον σκληρό κόπο μας δημιουργούσαμε και ο λαός δεν φταίει σε τίποτα». Οπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, για να καταλήξει κάποιος σε αυτή τη λογική πρέπει να έχει κάνει πνευματικά άλματα, ενώ την ίδια στιγμή παρέθεσε παραδείγματα όπως των εργοδηγών του ΟΣΕ, οι οποίοι υπολογίζουν υπερωρίες από τη στιγμή που βγαίνουν από το σπίτι τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε εμμέσως και στη μερίδα της αντιπολίτευσης που επιμένει πως η χώρα μπορεί μόνη της να βρει λύση στα προβλήματά της. Είπε ότι αυτά είναι «εξυπνάδες» και τόνισε: «Είμαι έτοιμος να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του Ζαλόγγου, αλλά κάπου πρέπει να βρούμε πριννα παρκάρουμε τις Μercedes μας». Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά όμως επέμεινε και αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Αττικής σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο υποψηφίου δημάρχου κανενός κόμματος που να μην περιλαμβάνει δύο ή τρεις αστυνομικούς και έναν ή δύο εφοριακούς, οι οποίοι περιέργως έχουν δικαίωμα να πολιτεύονται εκεί όπου ασκούν τα καθήκοντά τους». Παράλληλα ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το ελληνικό κράτος είναι πελατειακό και δεν επηρεάζεται από ιδεολογίες, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για το ότι διπλασίασε τους δημοσίους υπαλλήλους και τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου. Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή συγκυρία λέγοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «ξεκάρφωτο».
Read more...

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν ο πρώτος εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, με αιχμή το θέμα των δηλώσεων Γιούνκερ. Στο πλαίσιο επερώτησης βουλευτών της ΝΔ (σχετικά με την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης μέσα από το ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα) ο Κ. Τζαβάρας είπε...
ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου και σε αυτή την υψηλή εθνική αποστολή βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την κομματική του εμπάθεια και παραταξιακή ιδιοτέλεια» και έκανε λόγο για «απαράμιλλο δείγμα αντεθνικής συμπεριφοράς, που δείχνει έλλειψη Παιδείας». «Δεν νοείται και είναι απαράδεκτο ένας υπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό για την υπεράσπιση και την υποστήριξη της εθνικής υπόθεσης, όπως έχει καταστεί η Οικονομία να μη χάνει την ευκαιρία να στρέφεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Παντού βλέπετε τον Καραμανλή. Σταματήστε πλέον» ανέφερε. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας αντέτεινε ότι δεν είναι αντεθνική η συμπεριφορά του υπουργού γιατί - όπως είπε - ένας δημοσιογράφος έθεσε ένα λάθος ερώτημα και έγινε μια λάθος συζήτηση σε λάθος βάση. Αντιπαρέβαλλε την συμπεριφορά της κυβέρνησης της ΝΔ να πει ψέματα στον ελληνικό λαό για τα δημοσιονομικά στοιχεία και ρώτησε: «το ψέμα ήταν εθνικό δηλαδή ή αντεθνικό;». «Είστε δέσμιοι μιας βαθειάς συντηρητικής αντίληψης και είναι κρίμα να είστε νοσταλγοί πρακτικών που καταδίκασε ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Πρωτόπαπας. Κατηγόρησε τον κ. Τζαβάρα ότι αντιμετωπίζει με εμπάθεια τον υπουργό Οικονομικών και αφού είπε πως πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του, του ζήτησε να ανασκευάσει. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο», «αυτό το συμβάν με τον κ. Γιούνκερ» και ανέφερε ότι «ο κ. Γιούνκερ εγκαλείται και θα έρθει εδώ». «Να τον καλέσουμε είτε στην Εξεταστική για την Οικονομία (αν δεν φοβηθεί το ΠΑΣΟΚ να την κάνει) ή στην Εξεταστική για τα ομόλογα, με την οποία θα τον συνδέσουμε εμείς» είπε.
Read more...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Αρχή νέων κινητοποιήσεων για τους εργαζομένους στη Γαλλία είναι οι κινητοποιήσεις της Τρίτης με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στηρίζει η πλειοψηφία των Γάλλων. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια ενώ θα υπάρξουν και «συμβολικές», μικρής διάρκειας, όπως τις χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι στο τομέα...


Το μετρό και ο προαστιακός (RATP) στο Παρίσι θα παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όπως και μία στις τρεις ταχείες TGV. Ωστόσο, το Eurostar για τη Βρετανία θα κυκλοφορεί κανονικά. Μία στις δύο πτήσεις από το Ορλί και στο 30% των πτήσεων στο Σαρλ ντε Γκολ και το Μποβέ στο Παρίσι δεν θα πραγματοποιηθούν, αναφέρει η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Επιπλέον, στους δρόμους θα κατέβουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές. Εντωμεταξύ, συνεχίζονται για 15η ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλα λιμάνια με αποτέλεσμα να σταματήσει μέρος των δραστηριοτήτων σε διυλιστήρια. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων αφορούν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ψήφισε η κυβέρνηση Σαρκοζί με σκοπό μεταξύ άλλων τη μείωση των ελλειμμάτων. Το όριο πρόωρης συνταξιοδότησης θα ανέβει από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2017 και το όριο πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 μέσα στο ίδιο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο βάρος στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις θεωρεί ένα από τα κεντρικά σημεία της προεδρίας Σαρκοζί, που βλέπει τη δημοφιλία του να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές. Επιπλέον, με εξαίρεση κάποιες παραχωρήσεις για μητέρες που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για αλλαγές. Η πλήρης έγκριση του νόμου και από τα δύο σώματα, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, αναμένεται για το τέλος του Οκτωβρίου οπότε και ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.

Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


«Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα και στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, η διαφθορά γιγαντώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα», τόνισε απόψε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι». Σε ερώτηση για το ποιος πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα ότι τη δήλωση την έκανε ο κ. Καραμανλής, αλλά είπα ότι δεν την έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός...

Δεν μπορώ να ξέρω ποιος ακριβώς έκανε αυτή τη δήλωση. Ο κ. Γιούνκερ γνωρίζει ποιος την έκανε». Επίσης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από πράγματα και έχει πάρει διάφορα μέτρα για να περιορίσει την διαφθορά στη χώρα και την φοροδιαφυγή

Read more...