Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Εξαφανίστηκαν οι Σοσιαλιστές στην Ουγγαρία!



ΤΟΥΣ "ΕΦΑΓΕ" ΤΟ... ΔΝΤ

Το κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία πήρε την αναμενόμενη πλειοψηφία μετά την καταμέτρηση του 82% των ψήφων από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα της δεξιάς πήρε 263 έδρες ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα πήρε 58 έδρες λίγες περισσότερες...



...από το κόμμα της ακροδεξιάς που πήρε 48 έδρες.

Τέταρτο κόμμα, το κόμμα της οικολογικής αριστεράς, λαμβάνοντας 16 έδρες.

Κάντε το ένα prt sc αυτό, θα το χρειαστείτε στο μέλλον...

Μάλλον Παπανδρέου δημιούργησε και Παπανδρέου θα τελειώσει το κόμμα του ΠαΣοΚ...
troktiko


Read more...

Ικανοποίηση αντασφαλιστικής εταιρίας Munich Re για πρόγραμμα στήριξης Ελλαδας

Την ικανοποίησή του για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρίας στον κόσμο, της γερμανικής Munich Re, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο, για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ.

«Η διάσωση της Ελλάδας ήταν μια απολύτως ορθή απόφαση», δήλωσε ο Νικολάους φον Μπόμχαρντ, στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Αν επιθυμούμε να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ ως κοινού νομίσματος, δεν πρέπει να αγνοήσουμε» (το πρόβλημα), πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που έχει επενδύσει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον Μπόμχαρντ, «μια νομισματική ένωση χρειάζεται περισσότερα από ένα κοινό νόμισμα... Η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι περισσότερο εναρμονισμένη», προκειμένου να εμποδίσει στο μέλλον άλλες περιπτώσεις παρόμοιες με εκείνης της Ελλάδας που αντιμετωπίζει δημοσιονομική κρίση αρκετούς μήνες τώρα, επισήμανε.
nooz.gr
Read more...

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915


vathiprasino
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915.
Ενενήντα πέντε χρόνια μετά, και οι υπαίτιοι ακόμα αρνούνται την ύπαρξή της.
Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχώρησε στην εκκαθάριση του Αρμένιου πληθυσμού που βρισκόταν στα εδάφη της και κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αποκορύφωση του ανελέητου εγκλήματος ήταν η 24 Απριλίου 1915, όταν η ηγεσία της Αρμένικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονιστήκαν.
Το σύνολο των θυμάτων, βάσει ανεξάρτητων διεθνών πηγών, ανέρχεται στο 1.500.000. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται αυτοί που έχασαν την ζωή τους, κατά την προσπάθεια διαφυγής και αποτελούν τα θύματα της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα.
Παρά τους ισχυρισμούς της για προσπάθειες εκπολιτισμού, εκσυγχρονισμού και προβολής ενός ευρωπαϊκού προσωπείου, η Τουρκία, νομικά διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακόμα και σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.
Αντιθέτως μιλάει απλά για βίαιο εκτοπισμό του Αρμένικου στοιχείου, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη.
Σε καμία περίπτωση οι...

ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν καλύψουν το αίσθημα αποτροπιασμού, όσων σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Σε καμία περίπτωση οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην βαρβαρότητα που συντελέστηκε ενάντια στους Αρμένιους.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη την σημασία της γενοκτονίας αυτής για τον Αρμένικο λαό, για την αξιοπρέπειά του αλλά και την δικαίωση της ιστορίας του, ζητάει άμεσα την παραδοχή και αναγνώριση τόσο από την Τουρκία όσο και το σύνολο της διεθνούς Κοινότητος, της Γενοκτονίας των Αρμενίων .
Τα πολιτικά συμφέροντα δεν υπερβαίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή.
Οι απόγονοι των διασωθέντων δεν μπορούν να υπομένουν το βάρος της διαστρέβλωσης της ιστορίας.
Η ηθική αποκατάσταση των θυμάτων δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Είναι πλέον καιρός οι κραυγές πολιτισμού που αρθρώνει η Τουρκική ηγεσία να γίνουν πράξη.

Read more...

Ρε θα μας τρελάνει...


ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΜΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...

Θα πάρουμε νέα σκληρά μέτρα, θα μειώσουμε το δημόσιο τομέα κατά 10%, αυτά απάντησε ο Παπακωνσταντίνου σε Ιταλό δημοσιογράφου που...




...τον ρώτησε τι άλλο θα κάνει η Ελλάδα στο ΜΕΛΛΟΝ για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και την ανάπτυξη...

Πω πω!

ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!

Ξεπούλημα οργανισμών και της κρατικής ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται στα σχέδια της Ελλάδας, για το μέλλον, όπως αναφέρει ο Παπακωνσταντίνου! Ρε πάτε καλά! Ποιον ρωτήσατε! Ας βγουν στο σφυρί...



...οι βίλλες, τα αυθαίρετα και οι εταιρίες των λαμόγιων που έφεραν την Ελλάδα εδώ που είναι σήμερα!/

troktiko


Read more...

O Στέφανος Τζουμάκας, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μια συνέντευξή του σπάει την πολιτική ομερτά! Επιτέλους μια προοδευτική πολιτική προσέγγιση!


Μια συνέντευξη που βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο, τολμώντας να μιλήσει τη πολιτική γλώσσα του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ. Όπως πάντα, ο Στέφανος δεν υπολογίζει πολιτικό (βλέπε κομματικό) κόστος και παραμένει αθεράπευτα σοσιαλιστή, σε πλήρη διάσταση με τους σοσιαΛΗΣΤΕΣ και νεοφιλελεύθερους.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί έκανε μονόδρομο το ΔΝΤ και μετέτρεψε την δανειστική κρίση σε στρατηγικό θέμα για τη χώρα. Αυτό είναι απαράδεκτο, υπήρχαν και άλλοι δρόμοι.
Ο Παπανδρέου περιβάλλεται από μονεταριστές συνεργάτες, που τους ενδιαφέρει το νόμισμα και όχι η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας.
Τα παπαγαλάκια του παρασιτικού κεφαλαίου, υπάλληλοι βουλευτές και υπουργοί, βγαίνουν στα δελτία και μιλάνε μόνο για το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Δεν μιλάνε για παραγωγή και ανάπτυξη.
Βλέπω τους μιμητές του ΔΝΤ, το παρασιτικό κεφάλαιο, και μία ολιγαρχία που κατέχει τα ΜΜΕ, να χαίρονται με αυτή την κατάσταση και να προτρέπουν για προσφυγή στο ΔΝΤ.
Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι επώδυνη, θα μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων και κάθε αξία 30%, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πλούτος της χώρας.. Το ΔΝΤ δεν είναι ένας μηχανισμός τεχνικός αλλά πολιτικός και έχει όρους και όρια.
Οι πάσης φύσεως νεοφιλελεύθεροι ηγέτες της Ε.Ε. είναι τυχοδιώκτες και ως εκ τούτου έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες αγορές.
Είχαμε ήδη μπει στο ΔΝΤ από τις 16 Απριλίου, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Μία ημέρα που χαρακτήρισα «αποφράδα» για τη χώρα, καθώς το ΔΝΤ υπερασπίζεται ότι πρέπει να φτωχύνει η Ελλάδα κατά 30% για να γίνει ανταγωνιστική στο παρασιτικό κεφάλαιο.
Να αρχίσουμε από την οικονομία. Την οργάνωση της παραγωγής κατά κλάδο, κατά νομό, κατά τομέα. Να διαλυθούν τα μονοπώλια και τα καρτέλ για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Κάθε άλλος δρόμος είναι έξω από τη λύση του προβλήματος.
Ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο ρεπόρτερ, ένα θέμα», που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90.4, ο Νίκος Μπαρδούνιας και ο Πέτρος Κασιμάτης, δήλωσε:
Δημ: Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η ιστορία με το ΔΝΤ;
Δεν θα ήθελα να επιβεβαιωθώ, δεν θα ήταν και το καλύτερο. Θα ήθελα να δω αυτά που υποστηρίζω στην παραγωγή της χώρας. Ωστόσο δεν πολύ ελπίζω γιατί βλέπω τους μιμητές του ΔΝΤ, που παρασιτούν στη χώρα, το παρασιτικό κεφάλαιο, τα τσιμέντα, το εμπόριο πετρελαίων, όλοι αυτοί, η ολιγαρχία που κατέχει τα ΜΜΕ και χαίρονται με αυτή την κατάσταση και λένε...

«μα γιατί δεν έχετε ακόμη μπει στο ΔΝΤ». Αυτή η οικονομική τάξη, που δεν παράγει τίποτα, είναι υπεύθυνη γιατί αποτέλεσαν τη βάση του αιτίου. Το αίτιο δεν είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Το αίτιο είναι η διάλυση της παραγωγικής τάξης της χώρας. Αφού δεν παράγει η χώρα και δεν εξάγει πλούτο δεν μπορεί να αποπληρώσει και το χρέος, όσους φόρους και όσα δάνεια κι αν πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Κι αυτοί οι κύριοι, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δεν θέλουν να ανοίξουν καμία συζήτηση για την οικονομία. Τα παπαγαλάκια τους, υπάλληλοι βουλευτές και υπουργοί , βγαίνουν στα δελτία των οκτώ και δείχνουν μόνο τη δημόσια οικονομία. Επί δεκαπέντε χρόνια μιλάνε μόνο για το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Διέλυσαν τη χώρα με την ανοχή πολιτικών ηγεσιών.
Δημ: Πιστεύετε ότι έχουν ευθύνη πολιτικοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πιέζουν τον πρωθυπουργό για προσφυγή στο ΔΝΤ;
Η ευθύνη είναι ότι τους τελευταίους έξι μήνες το ΔΝΤ έγινε μονόδρομος. Υπήρχαν και άλλοι δρόμοι.
Δημ: Ποιοι δρόμοι;
Το πρώτο θέμα για την κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν να αρχίσει από την οικονομία. Η χώρα πρέπει να παράγει και να οργανώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα να πει ότι έχω κρίση επιτοκίων και δανεισμού. Όμως αυτή η κρίση έγινε στρατηγικό θέμα για τη χώρα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κρίση δανεισμού είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο. Αίτιο το έκαναν όλοι οι φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλφιλελευθεροι και πάσης φύσεως φιλελεύθεροι, οι οποίοι έχουν την αντίληψη ότι οικονομία είναι μόνο το έλλειμμα, το χρέος και ο πληθωρισμός και δεν μιλάνε ποτέ για ανάπτυξη και παραγωγή. Αυτό επικρατεί και στις ηγεσίες της Ευρώπης. Είναι τυχοδιώκτες, δεν έχουμε ηγεσία στην Ευρώπη σήμερα. Ως εκ τούτου έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες αγορές. Θα είναι επώδυνη η απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ, γιατί το ΔΝΤ δεν είναι ένας μηχανισμός τεχνικός αλλά πολιτικός και έχει όρους και όρια. Θα μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και κάθε αξία 30%, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πλούτος της χώρας.
Δημ: Συμφωνείτε με την επιστολή του κ. Παναγιωτακόπουλου; Είναι η πρώτη φορά που βάλει εναντίον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού;
Σιγά το θέμα οι άνθρωποι ήταν πάντα μονεταριστές. Ο μονεταρισμός είναι δρόμος, τους ενδιαφέρει το νόμισμα και όχι η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι πολιτικές ομάδες που έχουν την άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο. Είναι άποψη των απανταχού φιλελεύθερων της Ε.Ε. και όχι μόνο.
Δημ: Πως βλέπετε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους αφού θα μπει το ΔΝΤ;
Μα είμαστε ήδη στο ΔΝΤ. Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργούς στις 16 Απριλίου και εγώ δήλωσα ότι είναι μία αποφράδα μέρα για τη χώρα, η οποία θα μπει σε μείωση αξιών κατά 30% και αυτό δεν είναι συνομωσία, είναι άποψη των νεοφιλελεύθερων, την οποία εκφράζει και ο σοσιαλφιλελεύθερος Στρος Καν. Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να φτωχύνει η Ελλάδα κατά 30% για να γίνει ανταγωνιστική στο παρασιτικό κεφάλαιο.
Δημ: Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές φούσκες…
Η πρώτη φούσκα είναι τα μονοπώλια. Μιλήσαμε από το ’95 για τα καρτέλ. Και τότε λέγανε ότι είμαστε γραφικοί. Για να πέσουν οι τιμές, για να έχουμε ανταγωνιστικότητα πρέπει να διαλυθούν τα μονοπώλια και τα καρτέλ. Τα μονοπώλια και τα καρτέλ είχαν πάντα αγκαλιά τις κυβερνήσεις. Έχουν τον ΣΕΒ. Γιατί πανηγυρίζει ο ΣΕΒ; Που γύρισαν την οικονομία και την πήγαν στα Βαλκάνια; Που ότι παράγουν είναι μονοπωλιακό και σε καρτέλ; Από εκεί να αρχίσουμε. Μιλάνε αυτοί για οικονομία;
Δημ: Μέσα στους πέντε μήνες αυτούς δεν έχει κανείς πρωθυπουργός το μαγικό ραβδάκι για να ανεβάσει τους δείκτες της ανάπτυξης…
Όχι. Θα ξεκινούσαμε την συζήτηση για την οικονομία. Όχι να κάνουμε στρατηγικό θέμα κάθε βράδυ, να έχουμε τους τρομοκράτες της τηλεοπτικής χούντας να μας λένε ποιο είναι το spread και να είναι παπαγαλάκια των διεθνών κερδοσκόπων. {…} Είναι δύο οι δρόμοι. Δεν ήταν μονόδρομος. Δεν έπρεπε να είμαστε στα κεραμίδια, ούτε στον αέρα. Έπρεπε να ξεκινήσουμε από την οικονομία και να δούμε όλες τις αγορές.
Δημ: Πως μπορεί να επιστρέψει η ελπίδα;
Να ξαναδούμε το ζήτημα από το αίτιο. Να αρχίσουμε από την οικονομία. Κάθε άλλος δρόμος είναι έξω από τη λύση του προβλήματος. Η χώρα αν δεν οργανώσει την παραγωγή της κατά κλάδο, κατά νομό, κατά τομέα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί θα μειωθεί ο πλούτος της χώρας τώρα με αυτό.

Read more...

Οι «κομισάριοι-ελεγκτές» του Μαξίμου «τουρνέ» στα υπουργεία


Ενα ένα ξεκινούν να επισκέπτονται από αύριο τα υπουργεία οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού που ανέλαβαν την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου.

Οσοι υπουργοί δεν έχουν πτοηθεί ακόμα από τους ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και την παρακολούθηση του Θ. Πάγκαλου, από αύριο θα διαπιστώσουν ότι τίθενται... «υπό επιτήρηση» και από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός σαστισμένος με το ξεχαρβάλωμα του «εκσυγχρονισμένου» και «επανιδρυμένου» κράτους που πρέπει να συμμαζέψει, πιστεύει ότι χωρίς συνεχή έλεγχο δεν θα γίνει τίποτα. Η αντίληψη αυτή συνάντησε εξαρχής αντιδράσεις, από υπουργούς μέχρι χαμηλόβαθμα στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Παιδείας, όταν ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος ζήτησε από τις διευθύνσεις του υπουργείου κάποια στοιχεία, αυτές δεν μπήκαν καν στον κόπο να του απαντήσουν. Παρόμοια συμπεριφορά επέδειξαν και οι προϊστάμενοι των εφοριών προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρχές του μήνα ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του απαντήσουν μέχρι τις 19 Απριλίου τι έχει πράξει ο καθένας «για τον περιορισμό της διαφθοράς, για τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Στις 20 Απριλίου είχε λάβει μόνο μία απάντηση, εκείνη του Ευ. Βενιζέλου. Την ίδια μέρα έφυγε από το Μαξίμου ένα e-mail προς τους υπόλοιπους και τελικά απάντησαν άλλοι επτά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη παρουσίαση του νέου συστήματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Οταν τελείωσε και ρώτησε αν θέλει να μιλήσει κανείς, σηκώθηκαν επτά χέρια. Ανάμεσά τους ο Θ. Πάγκαλος, που ανέφερε ότι το δικό του σύστημα αξιολόγησης (που αφορά μόνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας) θα λειτουργεί συμπληρωματικά, ο γ.γ της κυβέρνησης, Σ. Λύτρας, που δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ξέχασε να αναφερθεί στον δικό του συντονιστικό ρόλο και ο Ευ. Βενιζέλος που είπε: «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το νομοθετικό έργο ελέγχει και συντονίζει ο Χ. Παμπούκης και τις δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας ο Θ. Πάγκαλος. Σήμερα μας παρουσιάσατε το νέο σύστημα αξιολόγησης, των συνεργατών σας, ενώ ο Σ. Λύτρας μας είπε ότι συντονίζει και αυτός. Μήπως πρέπει να συντονίσει κάποιος τους συντονιστές;» κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όλα τα συστήματα αξιολόγησης μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του συστήματος παρακολούθησης του πρωθυπουργού, κόβοντας το γέλιο πολλών.

Ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, που έχει επωμιστεί την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ετοιμάζεται για «τουρνέ» στα υπουργεία, όπου θα καταγράψει τις προθεσμίες που θα του δώσουν για κάθε έργο και όλα αυτά θα ανέβουν στο Διαδίκτυο.

Τα πρώτα ραντεβού

Ο πρωθυπουργός, εκτός από την αξιολόγηση που θα κάνει, βάσει των δεδομένων που θα συγκεντρώνουν οι συνεργάτες, όποτε του επιτρέπει το πρόγραμμά του, θα εμφανίζεται κι αυτός στα ραντεβού με τους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί με τη Λούκα Κατσέλη και θα ακολουθήσει ο Π. Γερουλάνος και η Κατερίνα Μπατζελή.

Για την αξιολόγηση των υπουργών σχεδιάζονται ακόμα και δημοσκοπήσεις για το έργο τους (π.χ. αν έχουν βελτιωθεί τα νοσοκομεία).

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλα ραντεβού με υπουργούς, για την προώθηση των δράσεων της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Ζήτησε, μάλιστα, από την υπουργό Υγείας να ανεβάσει ρυθμούς, καθώς 80 νοσοκομεία της χώρας έχουν αγοράσει εξοπλισμούς μηχανοργάνωσης που δεν λειτουργούν.

ΒΑΣ. ΣΙΟΥΤΗ
Κυριακάτικη

i-reportergr
Read more...

Την Τρίτη συνεδριάζει η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

troktiko.


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τελικά οι φωνές μέσα από το ΠΑΣΟΚ έπιασαν τόπο και ο Παπανδρέου αποφάσισε να συγκαλέσει την Κ.Ο και το Πολιτικό συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να...



...μάθουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και να αμυνθούν των κυβερνητικών κινήσεων στους ψηφοφόρους τους.


Read more...

Εκδήλωση στον Άγνωστο στρατιώτη για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων



Με κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 95η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους. Παρούσα η πολιτική ηγεσία της χώρας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο της...



...εκδήλωσης τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που επί προεδρίας του ψηφίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 25 Απριλίου 1996 ο νόμος που αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.

Τα 22 κράτη που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι οι Σουηδία, ΗΠΑ, Χιλή, Πολωνία, Γερμανία, Βενεζουέλα, Λιθουανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Καναδάς, Σλοβακία, Ολλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Λίβανος, Βατικανό, Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ρωσία, Κύπρος.
/troktiko

Read more...

ΕΝΟΡΓΑΝΗ: «Αργυρός» ο Κοσμίδης

Τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του πανηγυρίζει ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία (22-25 Απριλίου).

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στους τελικούς οργάνων της διοργάνωσης συνοδεύτηκε από μία μεγάλη επιτυχία, αφού ο 19χρονος πρωταθλητής συγκέντρωσε 15,400 βαθμούς και πήρε τη 2η θέση, εκτελώντας ένα πρόγραμμα με πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας (6,70).

Για τον Κοσμίδη, αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, έπειτα από τα χάλκινα που είχε κατακτήσει το 2007 στο Άμστερνταμ και πέρσι στο Μιλάνο.
Read more...

«Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα»

nooz.gr
Συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες, για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά τις διαβουλεύσεις.

«Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», τονίζει και προσθέτει: «Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», καταλήγει ο Ντομινίκ Στρος Καν στην ανακοίνωσή του.

Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου: Τριετές πρόγραμμα

nooz.gr
Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, του οποίου την ανακοίνωση καλωσόρισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους οι οποίοι θα υλοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Read more...

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ...



Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Δύο στήλες είχε το περίφημο ημερολόγιο 7.000 σελίδων που διατηρούσε η επί 20 έτη οικονομολόγος και εξ απορρήτων γραμματέας του κ. Μ. Χριστοφοράκου κυρία Κατερίνα Τσακάλου (φωτογραφία), 46 ετών, και στις σελίδες αυτές κατέγραφε τα πάντα. Στην πρώτη στήλη, όπως έλεγαν οι βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέγραφε τα ραντεβού του τότε «αφεντικού» της Siemens- όπου υπάρχουν αρκετά πολιτικά ονόματα- και στη δεύτερη τα τηλεφωνήματα που δεχόταν ή πραγματοποιούσε ο κ. Χριστοφοράκος. Τη δεύτερη...
στήλη, αυτή των τηλεφωνημάτων, η κυρία Τσακάλου τη χρησιμοποιούσε και ως στήλη «υπενθύμισης του προέδρου». Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη της είχε που της έλεγε να του υπενθυμίσει και πότε να αγοράσει οδοντόκρεμα, πότε θα πάει στον οδοντίατρο, πότε θα πληρώσει τα κοινόχρηστα, αν έχουν τελειώσει ή όχι τα γαλατάκια του καφέ, πότε θα βγάλει αεροπορικά εισιτήρια και αν θα προμηθευτεί εισιτήρια της Εθνικής ή του Ολυμπιακού για να τα δωρίσει εν συνεχεία σε πολιτικούς. Η πρώτη και σημαντική στήλη, αυτή δηλαδή με τα ραντεβού, είχε μια ιδιομορφία: ποτέ κανένα ραντεβού, κυρίως με τους πολιτικούς, δεν γινόταν στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου. Απλώς ο κ. Χριστοφοράκος πήγαινε και συναντούσε τους πολιτικούς είτε στα γραφεία τους είτε στα υπουργεία τους ή ακόμη και σε κεντρικά πολυτελή ξενοδοχεία.
Μα καλά, θα πείτε, αυτό το απόρρητο ημερολόγιο δεν της ζητήθηκε, για ευνόητους λόγους και για την ασφάλεια του πρώην αφεντικού της, να το καταστρέψει; Της ζητήθηκε, όπως η ίδια παραδέχθηκε, αλλά δεν το έκανε επειδή ήταν πολλές οι σελίδες. Αυτός ήταν ο λόγος; ή μήπως όντως το κατέστρεψε εκτελώντας την εντολή του κ. Χριστοφοράκου αλλά κράτησε και η ίδια ένα αντίγραφο διά παν ενδεχόμενο, όπως αναρωτήθηκαν οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής; Το γεγονός πάντως ότι η κυρία Τσακάλου εμφανίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής χαρακτηρίζοντας το πρώην αφεντικό της «εγωπαθή» και καταγγέλλοντας ότι απειλείται ( «ποικιλοτρόπως») η ζωή της ίσως να συνηγορεί στο ότι το ημερολόγιο αυτό θα αποτελέσει και το σημαντικότερο ντοκουμέντο στην απόδοση ευθυνών- πολιτικών και ποινικών.
Αυθεντικό ημερολόγιο
1. Στις 11 Φεβρουαρίου 2004 το ημερολόγιο της κυρίας Κατερίνας Τσακάλου έχει σημειωμένο δύο φορές στην πρώτη στήλη (αυτή με τα ραντεβού) το όνομα «Μπακογιάννη». Το πρώτο ραντεβού στις 13.15 και το δεύτερο στις 8 το βράδυ. Στην ίδια σελίδα και η υπενθύμιση για αγορά οδοντόκρεμας και η... Χρυσή Βελόνα. Σε άλλες σελίδες αναφέρονται συχνά κάποιες επιδιορθώσεις... φούστας. Υπάρχει, τέλος, υπενθύμιση για μια παρουσίαση που θα κάνει ο «Ρουσόπουλος» Αλλωστε, όπως είπε η ίδια και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής, ο μόνος πολιτικός που αναγράφεται στην πρώτη στήλη, ο οποίος έσπασε το «πρωτόκολλο Χριστοφοράκου» και τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ήταν ο κ. Αν. Μαντέλης. Οι υπόλοιποι της πρώτης στήλης συναντούσαν τον κ. Χριστοφοράκο εκτός Siemens, ακόμη και εκτός Ελλάδος. Οταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε αν το ημερολόγιο αυτό είναι αυθεντικό, απάντησε χωρίς δισταγμό με ένα ξερό «ναι». Οι βουλευτέςμέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τής υπενθύμισαν ότι είναι μάρτυρας που έχει ορκιστεί και αυτή με γαλήνιο ύφος επανέλαβε ότι το ημερολόγιο είναι όντως αυθεντικό και αφορά την περίοδο που ήταν ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου. Ορισμένα σημαντικά ραντεβού που έκλεινε ο κ. Χριστοφοράκος αναγράφονταν με συνθηματικό ή χωρίς να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του ανθρώπου που θα συναντούσε. Οπως το ραντεβού της 28ης Φεβρουαρίου 2003 με τον κωδικό «Πέτρος». Για λόγους ασφαλείας ο κ. Χριστοφοράκος σημείωνε ορισμένες φορές μόνο την τοποθεσία του ραντεβού, χωρίς να αναφέρει με ποιον επρόκειτο να συναντηθεί, όπως συνέβη στις 10 Νοεμβρίου 2004, στις 12.30 μ.μ., που συναντήθηκε με κάποιον στη «Βιβλιοθήκη», στην πλατεία Κολωνακίου. Ή ακόμη στις 15 Ιανουαρίου 2004, στις 6.30 το απόγευμα, οπότε ο κ. Χριστοφοράκος είχε ραντεβού με κάποιον άλλον στο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.
Ολες οι δραστηριότητες του ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη Μεταπολίτευση περνούν μέσα από τις 7.000 σελίδες αυτού του ημερολογίου. «Πρόκειται για μια γραμματέαέμπιστη, οργανωμένη, ιδανική για αυτή τη δουλειά» λένε οι περισσότεροι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής που της υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους όταν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα εμφανίστηκε ενώπιόν τους. «Μας έδωσε την εντύπωση ότι αυτό που είχε προγραμματίσει να μας πειαυτό μας είπε, τίποτε περισσότερο» συμπλήρωσαν και σε αυτό συμφωνούν τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Κ. Τζαβάρας , όσο και του ΠαΣοΚ, όπως ο κ. Γ. Νικητιάδης.
OΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΣΕ
2. Ο κ. Χριστοφοράκος έπαιζε, όπως φαίνεται, Τζόκερ. Στις 24 Φεβρουαρίου 2003υπάρχει υπενθύμιση στο ημερολόγιο της γραμματέως να μην ξεχάσει το Τζόκερ. Την ίδια ημερομηνία στη στήλη των ραντεβού είναι σημειωμένο και το όνομα «Βερελής» Oλα καταγράφονταν στις 7.000 σελίδες του ημερολογίου. Ακόμη και τα πιο ασήμαντα που προορίζονταν για προσωπική χρήση του κ. Χριστοφοράκου. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Στις 17 Απριλίου 2003 τον ειδοποιούσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα. Την ίδια ημέρα, να φροντίσει για το ακουστικό βαρηκοΐας μιας κυρίας Βαρβάρας και να της ανανεώσει την κάρτα κινητής τηλεφωνίας. Στις 16 Ιανουαρίου 2003 υπάρχει σημειωμένο «στάμνα γιαούρτι» αλλά και σημείωση για μια Πόρσε, πιθανότατα είτε για ενοικίαση είτε για αγορά. Στις 23 Νοεμβρίου 2004 υπάρχει σημείωμα για την προμήθεια, όπως αναγράφεται, σε... «κρουασανάκια και φρυγανιές». Στις 21 Δεκεμβρίου 2004 σημείωση για χαρτί κουζίνας, στις 13 Φεβρουαρίου 2003 αναφέρεται σε ένα laptop και στην αγορά από το φαρμακείο (προφανώς ο κ. Χριστοφοράκος είχε κρυολογήσει) Vicks με ευκάλυπτο χωρίς ζάχαρη. Την ίδια ημέρα είχε ειδοποιηθεί και ο υδραυλικός να πάει στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου. Τον Αύγουστο του 2003 το αυτοκίνητο του κ. Χριστοφοράκου παρουσίασε βλάβη. Τι είδους; «Βλάβη μηχανισμού που τυλίγει το σκέπασμα του μοτέρ» - και αυτό το συμβάν καταγράφηκε στο ημερολόγιο. Στις 31 Ιουλίου 2003 καταγράφηκε ότι «το καπάκι της καταπακτής είναι μισάνοιχτο και σάπισε η τρόμπα», ενώ την ίδια ημέρα καλείται και πάλι ο υδραυλικός. Στις 10 Ιουνίου 2003 χάλασε και ο απορροφητήρας.
ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ
3. Στις 10 Οκτωβρίου 2003 είναι σημειωμένα στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου εισιτήρια Εθνικής μαζί με τα γαλατάκια του καφέ και τα μπισκότα αλλά και το όνομα «Μαντέλη» Δώρα προς πολιτικούς η έμπιστη γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν. Η ίδια, άλλωστε, όπως παραδέχθηκε, αναλάμβανε τις σχετικές διαμεσολαβήσεις «επειδή ήταν λεπτός ο χειρισμός», όπως είπε, φράση όμως που εν συνεχεία ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά. Κατέθεσε ότι ο κ. Χριστοφοράκος της εφιστούσε την προσοχή «να μη γίνουν διαρροές πληροφοριών και να μην εκτεθούν». Τι είδους δώρα ήταν αυτά; Ηλεκτρικός εξοπλισμός (ψυγεία, δηλαδή, κουζίνες, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κτλ.) και εκείνη φαίνεται ότι μεσολαβούσε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, είτε για κάποιο δώρο είτε για έκπτωση αγοράς της τάξεως του 30%. Οπως είπε, ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος γνώριζε την κυρία Μπακογιάννη από το γυμνάσιο, έστελνε δώρα «στις ονομαστικές εορτές ή σε γάμους των παιδιών της ή τα Χριστούγεννα» . Τα περίφημα αεροπορικά εισιτήρια για το ματς της Εθνικής μας είπε ότι τα έκλεισε για τον κ. Λιάπη ο κ. Χριστοφοράκος. Δεν γνωρίζει όμως ποιος τα πλήρωσε. Αλλά δεν ήταν τα μόνα. Στις 18 Οκτωβρίου 2003 σημειώνεται στο ημερολόγιο η λέξη «γήπεδο». Με πτήση της Lufthansa αναμένει σημαντικό πρόσωπο από τη Γερμανία και εν συνεχεία υπάρχει η φράση «Ονειρο Studios». Στις 10 Ιουνίου 2003 υπάρχει υπενθύμιση για εισιτήρια Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 28 Ιουλίου 2003 υπάρχει καταγεγραμμένο ένα πάρτι εισιτηρίων διαρκείας του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη..
ΤΖΟΚΕΡ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
4. «Πέτρος», ραντεβού στις 9 το πρωί με τον κ. Χριστοφοράκο στις28 Φεβρουαρίου 2003. Ούτε επίθετο ούτε άλλο στοιχείο ταυτότητας δίνεται. Δύο ώρες αργότερα την ίδια ημέρα καταγράφεται ραντεβού με το όνομα «Βερελής» Στις 30 Ιουλίου 2003 είχε ο προϊστάμενός της τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν τούρκο δικηγόρο. Την ίδια ημέρα ειδοποιείται ότι κάποιος Αποστόλου μετακομίζει. Στις 21 Ιουνίου 2003 δίνεται εντολή «να μετρηθούν οι πλάκες», στις 18 Δεκεμβρίου 2003 (πλησίαζαν Χριστούγεννα) αρχίζει και φιλανθρωπικό έργο αφού δίνεται εντολή «να μαζευτούν χρήματα για θεραπευτική κοινότητα», ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιείται και ένα «Gala Dinner» και κλείνονται δύο τραπέζια 12άρια και δόθηκε μάλιστα και 500 ευρώ ως προκαταβολή. Τέλος, υπάρχουν υπενθυμίσεις (11 Ιουλίου 2003) για επίσκεψη σε οδοντίατρο, για την προμήθεια μιας μπαταρίας και μιας... φούστας από γνωστό κατάστημα στο Κολωνάκι. Ακόμη και... τζόκερ έπαιζε ο κ. Χριστοφοράκος, όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο. Στις 3 Φεβρουαρίου 2004 θα υπήρχε κλήρωση Τζόκερ και ο κ. Χριστοφοράκος μάλλον ήλπιζε σ΄ αυτήν. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 2004, «έριξε» και ένα άλλο δελτίο Τζόκερ - προφανώς είχε σημειωθεί τότε κάποιο τζακ-ποτ!
«ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ»
5. Στις 23 Νοεμβρίου 2004 ήταν σχετικά ήρεμη μέρα για τον κ. Χριστοφοράκο. Αν εξαιρέσει κανείς τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λα Κορούνια που έχει σημειωμένο στο ημερολόγιο να παρακολουθήσει στις 21.45, η υπόλοιπη ημέρα πέρασε με παραγγελίες για κρουασανάκια και φρυγανιές Ηκυρία Κατερίνα Τσακάλου, η οποία διατηρούσε αυτό το λεπτομερές ημερολόγιο, έχει τεθεί, όπως είπε η ίδια, σε καθεστώς «εταιρικής αμνηστίας». Δηλαδή, δεν απομακρύνθηκε από τη Siemens, αφού, όπως πιστεύεται, έδωσε σημαντικά στοιχεία για τις δωροδοκίες που έγιναν από τη γερμανική αυτή εταιρία. Οι σχέσεις της με τον κ. Χριστοφοράκο ψυχράνθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, διότι η ίδια διαχώρισε τη θέση της, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εταιρείας αποκαλύπτοντας πολλά στοιχεία. Η ίδια, είπε, δεχόταν και δέχεται διάφορες απειλές, τόσες που την ανάγκασαν, όπως αποκάλυψε, να επισκεφθεί τους εισαγγελείς κκ. Ζαγοριανό και Τέντε. Σε μία από τις σελίδες του ημερολογίου της υπάρχει και το όνομα «Παπανδρέου» και όταν ρωτήθηκε είπε: «Δεν νομίζω ότι σχετίζεται, μάλλον είναι συνωνυμία». Είπε ακόμη ότι ο κ. Χριστοφοράκος έβλεπε (σ.σ.: συναντούσε) υψηλόβαθμα στελέχη και όχι μεσαία ή μικρομεσαία. Ηταν η ίδια που με εντολή του κ. Χριστοφοράκου επιμελείτο τις λεγόμενες «λευκές συσκευές», δηλαδή τα ψυγεία, τις κουζίνες και τα πλυντήρια. Και όταν ρωτήθηκε πώς δικαιολογεί τόσες επαφές του κ. Χριστοφοράκου με τους πολιτικούς απάντησε απλώς ότι η εταιρεία της ήταν βασικός προμηθευτής του Δημοσίου. Φαινόταν ψύχραιμη, καλά διαβασμένη, βεβαιώνουν τόσο ο κ. Νικητιάδης του ΠαΣοΚ όσο και ο κ. Τζαβάρας της ΝΔ, και βασιζόταν στις σημειώσεις της στο ημερολόγιο, τις οποίες δεν διέψευδε. Μόνο σε κάποια στιγμή στην πολύωρη εξέτασή της έχασε την ψυχραιμία της, όταν δέχθηκε μια ερώτηση που αφορούσε αν αντελήφθη χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Στράφηκε προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και του είπε: «Μην είστε επιθετικοί», για να της απαντήσουν οι βουλευτές με έντονο ύφος: «Τον τρόπο με τον οποίο θα υποβάλλουμε τις ερωτήσεις θα τον καθορίζουμε εμείς...» και μετά από αυτό απάντησε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις. Σχεδόν, γιατί σε ορισμένες έλεγε «δεν θυμάμαι», όπως τη φράση από το ημερολόγιό της για τον «αντιτετανικό του Μητσοτάκη»: «Πού να θυμάμαι τι είναι ο αντιτετανικός του Μητσοτάκη...» είπε.
Σύγχυση με τους «Σαμαράδες»
Σε μία από τις σελίδες του ημερολογίου της κυρίας Κατερίνας Τσακάλου, εξ απορρήτων του κ. Μ. Χριστοφοράκου, ήταν σημειωμένο το όνομα «Σαμαράς». Προς στιγμήν υπήρξε πανικός εκ μέρους κυρίως των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Ορισμένοι από τους βουλευές, όπως έλεγαν προχθές στη Βουλή, έκαναν τον κόπο να ελέγξουν αυτό το όνομα, αφού σε κάποιες από τις σελίδες του ημερολογίου δίπλα από το όνομα «Σαμαράς» υπήρχε και ένα κινητό τηλέφωνο. Πήραν τηλέφωνο και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ιδιοκτήτη μιας εταιρείας που προμήθευε... μελάνια για φωτοτυπικά μηχανήματα. Σε άλλες σελίδες του ημερολογίου ξαναβρέθηκε το όνομα «Σαμαράς», με διαφορετικό τηλέφωνο από το πρώτο. Το έλεγξαν και πάλι, όπως βεβαιώνουν οι βουλευτές της ΝΔ, και αποδείχθηκε ότι ο νέος «Σαμαράς» ήταν ένας αρχιτέκτονας. Τρίτο όνομα «Σαμαράς» βρέθηκε σε άλλη σελίδα του ημερολογίου και αυτός αποδείχθηκε ότι είναι ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στο Κολωνάκι που θέλησε να ενοικιάσει ο κ. Χριστοφοράκος.
Στο ημερολόγιο υπάρχει και το όνομα «Αγγέλου», αλλά, όπως αποδείχθηκε έπειτα από έρευνα, δεν ήταν ο κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά, όπως είπαν βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή, ένας άλλος Αγγέλου, παλαιό μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ. Τέλος, υπάρχει στο ημερολόγιο και το όνομα «Θανάσης Λιάπης» που κάποτε γράφεται ολογράφως και κάποτε μόνον ως «Λιάπης». Οι βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν δικηγόρο που είχε την εντολή από τον κ. Χριστοφοράκο να του βγάλει το διαζύγιο από την τουρκάλα σύζυγό του. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ελέγχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία...
«Βερελής», «Γείτονας», «Μπακογιάννη»...
Τα ονόματα των κκ. Γ. Αλογοσκούφη (επάνω), Π. Δούκα και Α. Τσοχατζόπουλου εμφανίζονται πολλές φορές στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου καταγράφεται μια παρέλαση πολιτικών. Στις 28 Φεβρουαρίου 2003 στην πρώτη στήλη με τα ραντεβού αναφέρεται το όνομα «Βερελής», τον οποίο, όπως εμφανίζεται στο ημερολόγιο, πρέπει να συνάντησε κάπου στις 11 το πρωί. Εκείνο το διάστημα ο κ. Βερελής ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το όνομα «Βερελής»αναφέρεται στη στήλη με τα ραντεβού και σε άλλες ημερομηνίες. Στις 16 Ιανουαρίου 2003, στις 15.45, στη στήλη όπου αναγράφονται τα ραντεβού υπάρχει και το όνομα «Γείτονας». Το ίδιο όνομα αναφέρεται και σε άλλες ημερομηνίες. Στις 11 Φεβρουαρίου 2004 στη στήλη των ραντεβού αναφέρεται το όνομα «Μπακογιάννη» σε συνάντηση που έγινε, άγνωστο πού, στις 8 το βράδυ. Τηλεφωνική επικοινωνία με το όνομα «Μπακογιάννη» φαίνεται ότι είχε και στις 16 Ιανουαρίου 2003. Στις 20 Φεβρουαρίου 2003 υπάρχει σημειωμένο στο ημερολόγιο στην πρώτη στήλη το όνομα «Τσουκάτος». Το ίδιο όνομα υπάρχει σημειωμένο και στις 11 Φεβρουαρίου 2003. Υπάρχουν επίσης αναφορές για συναντήσεις με τους κκ. Γ. Αλογοσκούφη, Π.Δούκα και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σε κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε κατά την εξέταση της Τσακάλου στην Επιτροπή: «Υπάρχουν ένα σωρό ονόματα στο ημερολόγιο που μοιάζουν ονόματα πολιτικών». Και τη ρώτησε: «Βλέπω, δηλαδή, πολλές φορές να εμφανίζεται το όνομα Σαμαράς, Τσοχατζόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης,Σκανδαλίδης,Λιάπης, Γείτονας, Βερελής. Είναι οι πολιτικοί που ξέρουμε;». Αυτή απάντησε μονολεκτικά: «Μάλιστα». Το σημαντικότερο για τις επαφές με τους πολιτικούς η κυρία Τσακάλου το κράτησε για το τέλος, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι στο ημερολόγιό της υπήρχαν σημειωμένες σε προεκλογικές περιόδους επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με τα «ταμεία» των δύο μεγάλων κομμάτων.
Τόσες κατηγορίες είχε ο κ. Χριστοφοράκος για δωροδοκίες, πού έβαζε και πώς διοχέτευε τα χρήματα; Εδώ τα πράγματα ήταν κάπως νεφελώδη αφού η κυρία Τσακάλου είπε ότι «ούτε μαύρες σακούλες είδε να πηγαινοέρχονταιούτε τούβλα» - ούτε καν χρηματοκιβώτιο είχε στο γραφείο του ο κ. Χριστοφοράκος, είπε. Πώς διακινούνταν συνεπώς όλα τα χρήματα δεν μπόρεσε, δεν γνώριζε ή δεν ήθελε, όπως παρατήρησαν ορισμένοι βουλευτές, να εξηγήσει. Αλλωστε το είπε πολλές φορές η ίδια ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τους πολιτικούς. Απλώς έκλεινε τα ραντεβού ή συνέδεε τηλεφωνικώς τον κ. Χριστοφοράκο με αυτούς. Μόνο μία φορά, όπως αποκάλυψε, ήρθε σε απευθείας επικοινωνία με πολιτικό πρόσωπο και αυτός ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τηλεφώνησε για να ζητήσει να μάθει πώς λειτουργεί μια συσκευή που είχε προμηθευτεί. fimotro

Read more...

Πληρώνουμε υπαλλήλους της πρώην Ο.Α. για να κάθονται



Δεν υπάρχει κανένας υπουργός να σταματήσει την αιμορραγία που υφίσταται το Ελληνικό κράτος με το να πληρώνουμε ανά τον κόσμο υπαλλήλους και γραφεία της πρώην ολυμπιακής αεροπορίας χωρίς αυτά να...


λειτουργούν; Δώστε αποζημιώσεις στον κόσμο και σταματήστε να πληρώνεται κάθε μήνα τους υπαλλήλους χωρίς να δουλεύουν. Είναι πρόκληση δηλαδή. Έλεος πια!

troktiko


Read more...

Κον Μπεντίτ: "Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% και σας δανείζει με 5%"



Την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στηλιτεύει ο γερμανός αρχηγός των Πρασίνων στο ΕΚ Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με αφορμή τα βάσανα της Ελλάδας.
Ο κ. Κον Μπεντίτ - ο πρώην "κόκκινος Ντάνι" του Μάη του 68 - δηλώνει αλληλέγγυος στους Έλληνες και αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σήμερα είναι ένα ζητούμενο, αλλά και ότι η Ευρώπη δεν ...
μπορεί να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε προβλήματα όπως της Ελλάδας.

"Η παρούσα κατάσταση είναι παράλογη. Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να δανείσει στην Ελλάδα με 5%" αναφέρει.

Ο ηγέτης των ευρωπαίων Πρασίνων δηλώνει- όταν ερωτάται για την πολιτική του Γ. Παπανδρέου εν μέσω κρίσης - ότι "προσπαθεί να ανταποκριθεί στην κρίση με ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων". "Το ζήτημα είναι αν ο πρωθυπουργός σας είναι ικανός να κατονομάσει τους υπεύθυνους της διαπλοκής που οδήγησαν στην καταστροφή. Γιατί αναμφισβήτητα υπήρχαν κάποιοι διαπλεκόμενοι που επωφελήθηκαν απότη διαφθορά του συστήματος", σημειώνει συμπίπτοντας έτσι με τη γνώμη πολλών Ελλήνων.
troktiko


Read more...

Ξανάρχονται οι “σωτήρες”! Οι βρικόλακες του “εκσυγχρονισμού” με το μυστρί για το καλό και έμπειρο ΔΝΤ! Έλεος!


Χριστοδουλάκης: "όλους τους στόχους, τους πέτυχε το ΔΝΤ.."
Υποψηφιότητα για σύμβουλος του ΓΑΠ, του ΔΝΤ ή υπουργοποίηση;

Read more...

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέκου Παπαδόπουλου για την οικονομία...


"Να προχωρήσουμε τώρα σε ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης με επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές τεράστιας έκτασης και βάθους..."*

Εάλω το ψεύδος. Από την Παρασκευή η χώρα βρίσκεται υπό “Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο”. Δεν επιθυμώ να μιλήσω τώρα για τα συναισθήματα που προκαλούνται στο Έθνος απ’ αυτή την εξέλιξη.
Είναι όμως εύλογο όλοι να ρωτούν πλέον, τι πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από την βαθειά οικονομική κρίση, που ενέσκηψε στη χώρα. Απαντώ:
Να εφαρμόσουμε το τρίπτυχο: Εθνική Αυτογνωσία – Εθνική Απόφαση – Εθνική Αξιοπρέπεια.
Πρέπει να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε την πορεία της μεταπολίτευσης και το πώς οδηγήθηκε η χώρα μας στη σημερινή περιπέτεια.
Η μεταπολίτευση υπήρξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός για τη χώρα. Δεν αποκατέστησε απλώς τη Δημοκρατία. Την στερέωσε και έχτισε τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης χωρίς καμία δυνατότητα επιστροφής σε κάποιο καθεστώς που θα τις αμφισβητούσε, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα, όμως καλλιέργησε τον πολιτικό ναρκισσισμό, την αμεριμνησία, τον λαϊκισμό, την δημοκοπία, τον ψευδοπροοδευτισμό, τον συντεχνιασμό, την αδυναμία συγκρότησης πολιτικών, τον πολιτικό ερασιτεχνισμό, τα σύνδρομα του πολιτικού κόστους, την προσωποποιημένη αντίληψη της πολιτικής, τις αναξιοκρατικές επιλογές, την υποκατάσταση της πολιτικής από την προπαγάνδα και την εντυπωσιοθηρία, την οικοδόμηση της ευημερίας όχι στο μόχθο και στην προσπάθεια αλλά σε δανειακά κεφάλαια.
Δηλαδή, μεθυσμένοι από την απόλαυση της Δημοκρατίας αρχίσαμε να...

περιφρονούμε προκλητικά τον μόνο τελικά σταθερό μηχανισμό διάσωσης της χώρας, που είναι η εθνική μας αυτογνωσία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός μας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει την πραγματική αλήθεια, το βάθος και την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Απλώς υποψιάζεται ότι κάτι κακό συμβαίνει στην χώρα αλλά δεν γνωρίζει όλες τις παραμέτρους, ούτε και τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι διερχόμαστε μια οικονομική περίοδο δύσκολη μεν, αλλά που κάποια στιγμή σύντομα θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουμε “εις την προτέραν μακαρίαν κατάσταση”. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και πρέπει να του το εξηγήσουμε.
Η εθνική αυτογνωσία επιβάλλει μια πλήρη και ακριβή περιγραφή του προβλήματος. Η πρώτη αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Ελλάδα κατέκτησε τις προηγούμενες δεκαετίες την συμπόρευσή της με τ’ άλλα ευρωπαϊκά έθνη κυρίως με την ένταξή της στη ζώνη του Ευρώ. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά παραδέρνει κάτω από το βάρος των ανομημάτων της, των θεσμικών αδυναμιών της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης,
Φοβούμαι ότι η σημερινή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα οδηγεί την Ελλάδα στην κατηγορία των τριτευρωπαϊκών χωρών. Η πορεία αυτή πρέπει ν’ ανατραπεί άμεσα.
Ο ελληνισμός πρέπει να παύσει να εξελίσσεται ως το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης.
Εθνική Αυτογνωσία σημαίνει να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία ότι η χώρα εισήλθε σε μια βαθειά και αγνώστου διαρκείας περίοδο μεγάλης δυσπραγίας και απομείωσης, όχι μόνο λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, αλλά συνδυαστικά και περισσότερο λόγω του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή λόγω της αποξηραμένης οικονομίας μας και της χαμηλής εδώ και χρόνια ανταγωνιστικότητάς της.
Το πνιγηρό οικονομικό μας πρόβλημα δεν είναι μόνο ένα συγκυριακό αποτέλεσμα ανεύθυνων οικονομικών επιλογών. Βεβαίως, η λαίλαπα της τελευταίας πενταετούς δεξιάς διακυβέρνησης το επιδείνωσε ποιοτικά και δραματικά. Το κεντρικό όμως αίτιο είναι η βαθειά αυτοκαταστροφική επιλογή που σημάδευσε την μεταπολιτευτική περίοδο, παράγοντας ένα ελληνικό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανές γιατί το ζήσαμε και σε άλλες εποχές της ιστορίας μας, όταν η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.
Η ιδεολογία και ο πολιτισμός του φαινομένου ταυτίζεται με το έμβλημά του σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης: «ένας λαός που έχει το ένα χέρι με υψωμένη γροθιά και το άλλο στη ζητιανιά». Η υψωμένη γροθιά εξέφραζε το μεταδικτατορικό σφρίγος της κοινωνίας, που ξοδεύτηκε όμως άδοξα με την παραγωγική απενεργοποίηση της χώρας και την αναζήτηση δανείων από τις διεθνείς αγορές και πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το άλλο χέρι. Υπεύθυνη του φαινομένου αυτού είναι όλη η πολιτική τάξη της χώρας με κεντρική ευθύνη και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Στην αντίληψη αυτή προσχώρησαν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Τόσο η ιστορικά πάντα λαϊκίστικη ελληνική Δεξιά, όσο και η απροσάρμοστη και παρωχημένη ελληνική Αριστερά. Αν υπήρξαν πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους, αφορούσαν μόνο στην πλειοδοσία των παροχών και σε ανούσιες διαδικασίες. Αυτός ο συνδυασμός ήταν το εκρηκτικό μείγμα στη σύγχρονη Ελλάδα, που επέφερε κοινωνικές αλλοιώσεις, γέννησε απληστία, αφυδάτωσε το πολιτικό σύστημα, κατασκεύασε καρπωτές παράνομων και «νομιμοφανών» προσόδων, σώρευσε επιρροή σε παραθεσμικά κέντρα εξουσίας.
Το μεταπολιτευτικό κονσένσους γέμισε με πρωτοφανή ακαταστασία αυτή την γκρίζα ζώνη και δημιούργησε μια ψεύτικη ενότητα του λαού όχι με βάση το γενικό καλό αλλά με βάση τη διανομή προνομίων και την διαχείριση συμφερόντων, ενισχύοντας έτσι τον ατομισμό και τον αυτισμό της κοινωνίας. Όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς αιδώ τα ονομάσαμε “νέα προοδευτικότητα”.
Από το 1972 (πετρελαϊκή κρίση) μέχρι και σήμερα υιοθετήσαμε άκριτα και εφαρμόσαμε ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στις παροχές και στην αλόγιστη πιστωτική επέκταση με στόχο την ενθάρρυνση της κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που στη δεκαετία του ’70 και του ’80 ανεχθήκαμε ή και υποδαυλίσαμε την πλήρη σχεδόν αποβιομηχανοποίηση της χώρας ενώ στις μέρες μας παρακολουθούμε ως απλοί παρατηρητές (α) την εξοντωτική, λόγω της κρίσης, αποβιοτεχνοποίηση της χώρας, δηλαδή το τέλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επέζησαν τα τελευταία χρόνια με ακριβό παραγωγικό κόστος και κυρίως χάρις στην φοροδιαφυγής και (β) την κατάρρευση του αγροτικού τομέα.
Αυξήσαμε μεν επί 35 χρόνια ανορθόδοξα τα αγροτικά εισοδήματα μέσα κυρίως από τις κοινοτικές εισροές, μετατρέποντας τους αγρότες από μαχητές του κάμπου σε “εισοδηματίες”. Επί 35 χρόνια επίσης η πολιτική τάξη έπαιξε πελατειακά με τις χωρίς όρια παροχές στην υπόλοιπη κοινωνία μέσω του κρατικού δανεισμού και των κοινοτικών πόρων. Όταν μάλιστα είχε ξεκινήσει η αποβιομηχανοποίηση, διογκώσαμε τις προβληματικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα νομίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο επιλύαμε το πρόβλημα της απασχόλησης. Όλα αυτά τ΄ αποκαλούσαμε “κοινωνική πολιτική με δανεικά”. Ονομάσαμε αναδιανομή του εισοδήματος την διανομή των δανείων και των πόρων της Ε.Ε. Η αναδιανομή θέλει πολιτικό σθένος. Για την διανομή των δανεικών, αρκεί το πολιτικό θράσος.
Αντιπολίτευση σ’ αυτή την κυριαρχούσα άποψη και ιδεολογία περί αναδιανομής δεν υπήρξε. Ίσως ακούγαμε κάποιες φωνές ορθολογισμού από κάποιους ελάχιστους, συνήθως εκσυγχρονιστές αστούς πολιτικούς, που εμφανίζονταν όμως ως “λογιστές” ή “γραφικοί τύποι”, και επίσης κάποιες άλλες άναρθρες κραυγές από τον χώρο της ακροαριστεράς και των αντιεξουσιαστών. Τίποτε άλλο. Ούτε από την ευγνωμονούσα συνήθως διανόηση, ούτε από τις άλλες ελίτ της χώρας. Όλοι, μηδέ και της νομιμόφρονης Αριστεράς εξαιρουμένης, πλειοδοτούσαν στην βασική αυτή παράμετρο. Μπορούμε να αναφέρουμε παραδείγματα κάποιων λίγων εξαιρέσεων αλλά δεν έχει νόημα.
Αυτή τη στιγμή ήρθε το σοκ της αυτογνωσίας. Θα ερχόταν ούτως ή άλλως, απλώς η κρίση το έφερε πιο γρήγορα. Ήρθε όμως. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει τυπικά, ούτε θα βγει από το ευρώ γιατί δεν μας αφήνουν – προς το παρόν - οι εταίροι μας για δικούς τους λόγους. Μολονότι μπορούσαν να μας οδηγήσουν εκεί με τις προβλεπόμενες από την Συνθήκη ποινές, δεν το κάνουν γιατί αυτό θα σήμαινε σοβαρή αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Δεν το θέλει, όμως, και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Ακόμα και η Αριστερά δεν τολμά να ζητήσει να βγούμε από το ευρώ, αν και όσα προτείνει εκεί οδηγούν.
Το πολιτικό μας σύστημα είναι αυτή την στιγμή παγιδευμένο από τους δύο αυτούς παράγοντες και προσαρμόζεται στον βαθμό που μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όταν η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα κάποια μέτρα είπε απολογητικά ότι αυτά «δεν ταιριάζουν στην ιδεολογία μας». Οι δε υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της είπαν, στα πλαίσια του εντυπωσιασμού, ότι: «λέτε ψέματα, διότι δεν είσαστε εσείς οι πραγματικοί ιδεολόγοι της διανομής των δανεικών, εμείς είμαστε!!»
Όταν έχεις μια τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να επιβιώσεις, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι ή να καλλιεργείς απαιτήσεις σαν να είσαι μέλος της λέσχης G7 των πλουσίων του πλανήτη. Με ξένα χρήματα δεν μπορείς να παριστάνεις τον πλούσιο. Ούτε αντιμετωπίζεις τις αγορές όπως τους ψηφοφόρους σου. Οι αγορές δεν διατάσσονται. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις και αποτελέσματα από ανθρώπους που πιστεύουν σ’ αυτές. Το κόστος δανεισμού δεν μειώθηκε ποτέ με διπλωματικά μέσα. Από δω και πέρα, τουλάχιστον ας ξέρουμε «μέχρι που φτάνει η κάπα μας».
Όπως μας δίδαξε πριν 60 χρόνια ένας σημαντικός Έλληνας, ο ευπατρίδης Κυριάκος Βαρβαρέσος «Εγώ δεν πιστεύω εις την εικόνα αυτήν της πατρίδος μου. Πιστεύω εις μίαν άλλην Ελλάδα, την Ελλάδα των εντίμων, εργατικών και ολιγαρκών Ελλήνων. Πιστεύω επί πλέον ότι η Ελλάς αυτή θα επικρατήσει και θα επιβληθεί εν τέλει και διά τούτο είμαι αισιόδοξος δια το μέλλον της χώρας». Δεν επικράτησε όμως αυτή η Ελλάδα.
Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ελπίδα και που θα την αναζητήσουμε.
Η πρώτη απάντηση είναι «ναι, υπάρχει ελπίδα και την αναζητούμε πρώτα στον εαυτό μας». Επειδή κάποιοι αναμένουν την διάσωση της χώρας μόνο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, υπενθυμίζω απόσπασμα ομιλίας του Χαριλάου Τρικούπη κατά την πριν της χρεωκοπίας περίοδο:
«Εάν θέλωμεν και ημείς να ειπή η Ευρώπη ότι η Ελλάς ζη, πρέπει να αποδείξωμεν εις αυτήν ότι κατόπιν των δοκιμασιών, δι ων διήλθομεν, έχομεν την δύναμιν να αναλάβωμεν πάσας εκείνας τας θυσίας άνευ των οποίων δεν δυνάμεθα να υπάρξωμεν
Και πιο κάτω «…Δεν αρκεί όπως δια συνδυασμών αληθών ή ψευδών, φαινομένων ή πραγματικών, οικονομίσωμεν τα πράγματα επί τινα έτη, και ζήσωμεν έστω και χρεωκοπούντες∙ διότι και ο χρεωκόπος ζη∙»
Δεν υπάρχουν “επτασφράγιστα μυστικά” που θα γιατρέψουν την οικονομία, ούτε εδώ ούτε στο εξωτερικό για να τ’ αναζητήσουμε. Ούτε σωτήρες υπάρχουν για ν’ ανακληθούν εκ της εφεδρείας. Ούτε πιστεύω ότι τα οικουμενικά σχήματα σωτηρίας ή τα σχήματα εκτάκτων αναγκών θα μας βγάλουν από την κρίση. Στην αποτελεσματική εφαρμογή στέρεων αποφάσεων πιστεύω μόνο.
Απαιτούνται συθέμελες αλλαγές
για να απελευθερωθούν οι σχολάζουσες δυνάμεις της οικονομίας αλλά και η ίδια η κοινωνία από τα στερεότυπα που την διατηρούν καθηλωμένη. Δεν είναι καιρός για δισταγμούς και καιροσκοπισμούς. Δεν συμφωνώ μ’ όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη γνώμη μου οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν το σκοπό τους, γιατί στην πορεία εκφυλίζονται.
Σε περιόδους κρίσης, η πολιτική αρετή επιβάλλει ότι όταν πρέπει να πάρεις μέτρα σοβαρά, να μη διστάσεις να τα πάρεις αμέσως και ολοκληρωμένα. Ν’ αδιαφορήσεις για τα τυχόν σε βάρος σου αναθέματα της πολιτικής δημοκοπίας, έστω κι αν γνωρίζεις ότι είναι πιθανόν μετά να εξοστρακιστείς. Επίσης, αν πρέπει να λάβεις μέτρα επώδυνα, πρέπει πρώτα να τα πιστεύεις για να μπορείς και να τα εφαρμόσεις.
Ο τραγικός ρεαλισμός της ιστορίας λειτουργεί ερήμην των βραδυπορούντων.
Συμπέρασμα πρώτο: Δεν μπορείς να μιλάς για πολιτική διαχείριση της οικονομίας αν πρώτα δεν μιλήσεις για Εθνική Αυτογνωσία και για την διαχείριση του πολιτιστικού σου προτύπου ως κοινωνία.
Αποτελούσε αφέλεια και αυταπάτη όσων πίστευαν ότι θα μπορούσαμε τελικά να αποφύγουμε την υπαγωγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στους όποιους μηχανισμούς διάσωσης του Eurogroup και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η χώρα εδώ και καιρό έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Ας μην παριστάνουμε “τις μωρές παρθένες”. Ας μην παριστάνουμε τους “έκπληκτους” και τους “απορούντες”.
Με την υπαγωγή μας πλέον σε καθεστώς “Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου”, η χώρα θα χρειαστεί αναγκαστικά έναν άλλο τύπο και κυρίως ένα άλλο πνεύμα διακυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να συγκροτηθεί από την Κυβέρνηση και να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης, που θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα σε υγιή πεδία οικονομικής ανάπτυξης. Είναι αναγκαίο:
(α) για να έχει συγκεκριμένο προορισμό και πλεύση η χώρα,
(β) για να γνωρίζουν, συγκεκριμένα και δεσμευτικά και όχι με γενικόλογους στόχους, τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και οι εταίροι μας και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η χώρα ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει και κυρίως πως.
Το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι αδύναμο για να θεωρείται πλαίσιο πορείας. Είναι πλέον μικρότερο των περιστάσεων.
Το Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκροτημένες και πειθαρχημένες πολιτικές ανατροπής σε όλες τις λειτουργίες της χώρας. Να περιλαμβάνει εξειδικευμένα, εκτεταμένα και επώδυνα μέτρα ουσιαστικής ανάταξης της οικονομίας και της διοίκησης της χώρας. Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ή έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι αλυσιτελή ημίμετρα που δεν οδηγούν σε σταθερά αποτελέσματα. Το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων σοκ που θα προβλέπεται και θα τελούν είτε το θέλουμε είτε όχι υπό τον “Διεθνή Οικονομικό” Έλεγχο θα περιλαμβάνει ενδεικτικά, πρώτον:
o (α) εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας,
o (β) καθολικές αποκρατικοποιήσεις,
o (γ) δραστικό περιορισμό των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα και στους ΟΤΑ,
o (δ) ολιστικά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάταξη των ευτελισθέντων χώρων της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Προστασίας και της Δικαιοσύνης.
• Δεύτερον, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να συμπτυχθούν σε δύο τραπεζικούς πόλους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.
• Τρίτον, επειδή είμαστε στη ζώνη του ευρώ και αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε νομισματική υποτίμηση προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά της, θα οδηγηθούμε αντ’ αυτού στην δημοσιονομική και εισοδηματική υποτίμηση με τον περιορισμό της διαθέσιμης καταναλωτικής δυνατότητας των μισθωτών τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στον αποπληθωρισμό των τιμών. Θα καταργηθεί ο διοικητικός καθορισμός από το κράτος των τιμολογίων ελεύθερων επαγγελμάτων.
• Τέταρτον, να γίνουν άμεσα επιμέρους δραστικές παρεμβάσεις στους τομείς διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων, στην λειτουργία του ανταγωνισμού, στην απελευθέρωση των αγορών κλπ.
• Τέλος, απαιτείται αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας στη βάση 6 αυτοδιοικούμενων περιφερειών, έναντι των σημερινών 13 που προτείνονται, με κεντρική ευθύνη την ενδογενή τοπική ανάπτυξη. Σε αυτές θα μεταταχθούν όλοι οι πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι των Υπουργείων και των κεντρικών οργανισμών. Τα νέα επιτελικά Υπουργεία εφ’ εξής θα στελεχώνονται σταδιακά μόνο από ολιγάριθμους νέους υπαλλήλους ειδικών προσόντων. Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους νέες διοικητικές και δικαστικές μορφές ελέγχου και κολασμού όσων παρανομούν σε βάρος του δημοσίου, των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα.

Τα μέτρα αυτά, που παρότι επώδυνα εγώ προτείνω ως απολύτως αναγκαία, ίσως δαιμονοποιηθούν από κάποιους. Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα χαρακτηρισμού μου. Εξάλλου τους έχω υποστεί ήδη. Ο καθένας κρίνεται από την ιστορία του και τον τρόπο ζωής του. Οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν και δυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμες για να διοικήσεις οικονομίες σαν της Βόρειας Κορέας, σίγουρα όμως είναι καταστροφικές για να διοικήσεις οικονομία της Ευρωζώνης.
Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις.
(α) Δεν διανοούμαι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κάποιοι που μπορεί να σκέφτονται την έξοδό μας από το ευρώ. Μια τέτοια επιλογή θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και ταυτόχρονα θα σάρωνε τα εισοδήματα των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων.
(β) Πρέπει να σταματήσει αμέσως η ανεύθυνη και επικίνδυνη συζήτηση περί “αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους”. Αυτή η νέα “νεοελληνική πονηρία” μας κάνει ήδη τεράστια ζημιά διεθνώς. Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι δηλώνεις πρώτα στάση πληρωμών και μετά είτε (α) δίνεις λιγότερα απ’ αυτά που χρωστάς στους δανειστές σου είτε (β) τους υποχρεώνεις σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Και οι δύο περιπτώσεις συνιστούν δήλωση πτώχευσης. Γνωρίζουν άραγε οι ανεύθυνοι αυτοί διακινητές τι θα γινόταν π.χ. με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ελληνικά χρεόγραφα στα χαρτοφυλάκιά τους; Μπορούν να μας απαντήσουν ποιος θα μας δάνειζε ξανά για να μπορέσουμε να ζήσουμε;
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι ν’ αποδείξουμε ότι διαθέτουμε το σθένος και έχουμε πάρει την στέρεα απόφαση για μια άλλη οικονομική πορεία της χώρας από την σημερινή, ώστε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των δανειστών μας και να καταφέρουμε έτσι να δανειζόμαστε μακροχρόνια και χαμηλότοκα. Αλλιώς κινδυνεύουμε, ως άλλη Αργεντινή, από διαδοχικές υποβαθμίσεις να μείνουμε εκτός πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για μεγάλο διάστημα, με ανυπολόγιστες για την χώρα συνέπειες.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι για τουλάχιστον 5 χρόνια θα συμβιώσουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους μηχανισμούς του Eurogroup και της E.C.B.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι επωφελέστερο τόσο για την αξιοπιστία της χώρας όσο και για την ταχύτερη έξοδό μας από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις-σοκ να τις προτείνουμε πρώτοι και να τις καθοδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι κι όχι ρυμουλκούμενοι, παριστάνοντας τους μελωδούντες και υποδυόμενοι τους βαρυγκομούντες να εμφανιζόμαστε ως απλοί “αθώοι” διεκπεραιωτές των “επαχθών” αποφάσεων του ΔΝΤ. Το νέο πνεύμα διακυβέρνησης, που πρέπει να κυριαρχήσει, μας επιβάλλει και το αίσθημα της Εθνικής Αξιοπρέπειας.
Χρειαζόμαστε αυτή την μεταβατική περίοδο να προχωρήσουμε σε συθέμελες μεταρρυθμίσεις-σοκ για έναν πολύ σοβαρό λόγο. Είναι ο φόβος του μακροχρόνιου οικονομικού παγετώνα, που είναι πιθανόν να επικαθήσει επί της χώρας. Και εξηγούμαι: είναι σχετικά εύκολο για παράδειγμα να απομειώσεις το έλλειμμά σου από το 14% πχ που είναι σήμερα στο 9% μέσα σ’ ένα χρόνο. Για να το πας όμως από το 9% στο 5% και πολύ περισσότερο όσο πας προς τον πυρήνα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Κι αν η οικονομία σου είναι σε ύφεση είναι ακόμα δυσκολότερα. Αν, ακόμη χειρότερα, τα μέτρα που θα λάβεις είναι σχετικά ήπιας μορφής, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι ούτε σε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα οδηγηθείς, ούτε κι από την ύφεση θα εξέλθεις, ούτε ανάπτυξη θα οικοδομήσεις. Ακριβώς εκεί κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος να σχηματιστεί ο γνωστός ως παγετώνας της οικονομίας, που θα καθηλώσει τη χώρα στην φτώχια για πάρα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι, αν θέλουμε πραγματικά να θέσουμε τη χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά, να προχωρήσουμε τώρα σ’ επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές τεράστιας έκτασης και βάθους, εν γνώσει μας ότι η χώρα θα δυσπραγήσει αρχικά για κάποιο διάστημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης. Μόνο έτσι θ’ απελευθερωθούν οι εσωτερικές δυνάμεις για ενδογενή ανάπτυξη σ’ όλους τους τομείς. Μόνο έτσι θα γίνουμε ελκυστικοί στις ξένες επενδύσεις.
Συμπέρασμα δεύτερο: Δεν μπορείς να μιλάς για πολιτική διαχείριση της οικονομίας αν δεν μιλήσεις για Εθνική Απόφαση, να λάβεις επώδυνα και ολοκληρωμένα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και διοικητική εξυγίανση της χώρας. Το γεμάτο αρρώστιες δέντρο πρέπει να το κλαδέψεις πολύ για να ξαναφουντώσει και να ξανακαρπίσει.

Συμμερίζομαι την άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας αν δεν απεβίωσε ήδη, πνέει τα λοίσθια. Το παράδοξο όμως είναι ότι η μεταπολιτευτική πολιτική τάξη της χώρας, που υιοθέτησε, αναπαρήγαγε και αναπαρήχθη μαζί του, είναι και εκείνη, η οποία διεκδικεί και εκ των πραγμάτων καλείται να διαχειριστεί τη νέα ιστορική περίοδο που ανοίγει με την υπαγωγή μας υπό “Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο”. Για να το πετύχει όμως χρειάζεται τουλάχιστον αυτή τη φορά να προχωρήσει σ’ έναν άλλο τύπο διαχείρισης των προσδοκιών του Έθνους, κάτω από τις νέες δύσκολες περιστάσεις. Πρέπει ν’ αποδείξει ότι έχει την πολιτική ικανότητα να κατευθύνει και να εστιάσει τις προσδοκίες των πολιτών στον τελικό στόχο. Αν οι προσδοκίες της κοινωνίας δεν εστιαστούν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, θα υπάρξουν αντιθέσεις, τριβές και συγκρούσεις. Το παιχνίδι που άνοιξε δεν μπορεί παρά να είναι “καθαρό”, διαφορετικά δεν θα βγει.
Ανήκω κι εγώ σ’ έναν πολιτικό χώρο και δικαιούμαι και θέλω να μιλήσω για λίγο μόνο γι’ αυτόν. Το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη, η οποία παρήγαγε έργα αξιομνημόνευτα σε ορισμένες περιόδους, έχει κάνει, σε όλη την διαδρομή της, ακόμη και μέχρι σήμερα, και μεγάλα λάθη. Έχει προχωρήσει σε λάθος κατεύθυνση. Να πάψουμε αυτό να το κρύβουμε, να σταματήσουμε να το δικαιολογούμε ή να το υποβαθμίζουμε. Έχουμε προχωρήσει σε λάθος επιλογές και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Πρέπει όλοι οι φορείς και οι εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης, από τον πολίτη έως τον βουλευτή, από τους κορυφαίους της πολιτικής έως τους ανθρώπους της διανόησης και των επιχειρήσεων, ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλει και η παράταξή μας την δική της αυτογνωσία. Πρέπει εμείς ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα: «Που πήγε η παράταξη λάθος τα τελευταία χρόνια;» Στην απάντηση που πρέπει να δώσουμε θα το αναγνωρίσουμε εύκολα: Συμβιβασμοί, λάθος πολιτικό πρότυπο, έλλειψη τόλμης και βαθειάς ανάλυσης των συμφερόντων της χώρας, απουσία σχεδίου και σταθερών προσανατολισμών, παράδοση στον παραδοσιακό και στον νεωτερικό λαϊκισμό, ρηχότητα, εξοβελισμό του πνεύματος του εκσυγχρονισμού και πολιτικές επιλογές ευκολίας κλπ.
Το ΠΑΣΟΚ, που ασκεί σήμερα την κυβερνητική ευθύνη, μόνο μέσω της αυτογνωσίας και της μετεξέλιξης του σ’ ένα πολιτικό χώρο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ο αναγεννητικός χώρος και να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα αλλαγή. Αν δεν το κάνει, εκπνέον τότε θα περιοριστεί στο να διαχειριστεί μόνο - και για ένα διάστημα - την ηττημένη πραγματικότητα της εποχής μας.
Συμπέρασμα τελευταίο: όταν μιλάς για την πολιτική διαχείριση της οικονομίας, δεν μιλάς μόνο για λογαριασμούς, διαγράμματα και statistics. Μιλάς για το νέο πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει στη χώρα από αύριο, Δευτέρα 26 Απριλίου 2010. Μιλάς για Εθνικό Αυτοσεβασμό. Για να μην ζήσουμε ως ζητιάνοι, που κανείς δεν θα μας δανείζει, παρά μόνο τον οίκτο του.

*Ομιλία στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τον Εκσυγχρονισμό του Κοινωνικού Κράτους» με θέμα: "Η πολιτική διαχείριση της οικονομίας" στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία το πρωί της Κυριακής 25 Απριλίου 2010


Read more...

Σόιμπλε: Βοήθεια μόνο με «σκληρό πρόγραμμα»

nooz.gr
Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας πριν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν το κάνει, θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η υποστήριξη, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση (για την καταβολή της βοήθειας) σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική», είπε.

«Αυτό εξαρτάται εξολοκλήρου από το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τα επόμενα χρόνια το αυστηρό πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει. Αυτό το κατέστησα σαφές στον Ελληνα υπουργό οικονομικών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» τα επόμενα χρόνια είναι «αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος», εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

«Υπερασπιζόμαστε τη σταθερότητα του ευρώ, διότι η Γερμανία επωφελείται (από το ενιαίο νόμισμα) τουλάχιστον όσο και οι υπόλοιποι. Βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι, κατά συνέπεια, σπατάλη του χρημάτων των φορολογουμένων, αλλά κίνηση που βασίζεται στα θεμελιώδη γερμανικά συμφέροντα», τόνισε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καλέσει τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας του σε συνομιλίες τη Δευτέρα.

Read more...

Λαγκάρντ: Κοκτέιλ επιείκειας και αυστηρότητας η στήριξη

Η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στη Journal Du Dimanche.

Η απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ένα «κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας», τόνισε. «Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε (τη ζώνη του ευρώ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αυστηροί, και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του ποσού αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πατήσουμε αμέσως το φρένο», επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός.

Ακόμη, τόνισε ότι θα υπάρχει στενός έλεγχος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. «Θα μας χρειασθούν μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα πέσουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το γαλλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Γάλλοι βουλευτές θα συμφωνήσουν με την άποψή της ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς έναν εταίρο δεν σημαίνει ελαστικότητα.

Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:Αναπνέουμε τις ιδέες του

epirusgate

25 Απριλίου του 1994.Δεκαέξι χρόνια που ο Γιώργος Γεννηματάς δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Μια διαδρομή ζωής που ξεκίνησε το 1939 στην Αθήνα και έφτασε στο τέρμα 55 χρόνια αργότερα.Εγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α' Περιφέρειας Αθηνών στις εθνικές εκλογές 17 Νοέμβρη 1974 μη εκλεγείς. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Μετά την διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Αμυνας και την διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ ως προσωποπαγούς-αρχηγικού κόμματος, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης "Τρόϊκας" ή ¨Τριανδρίας" (Τσοχατζόπουλος-Γεννηματάς-Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και όλα τα επίπεδα του Κόμματος. Εκτοτε, η καριέρα του, όπως και των Α. Τσοχατζόπουλου και Κ. Λαλιώτη, ήταν μετεωρική. Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας (άνευ σταυροδοσίας), κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με την λίστα, 1985) και, στη συνέχεια, Α' Περιφέρειας Αθηνών (με σταυρό, από το 1989 διαρκώς). Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 ως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 ως το 1989. Ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989. Στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α' Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Εφυγε νωρίς»
«Εφυγε νωρίς», είπαν σχεδόν όλοι τον Απρίλη του 94 και κάποιοι το επανέλαβαν, με έμφαση, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενας πολιτικός κι ένας άνθρωπος που διακρίθηκε για το ήθος του και που αντιμετώπισε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια το τέλος. Ενας πολιτικός ιδιαίτερα δημοφιλής (αν αυτό λέει κάτι στις μέρες μας) όχι μόνο στους ψηφοφόρους - οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που υπηρέτησε για χρόνια, αλλά και σε ανθρώπους που είχαν κάνει άλλες επιλογές.Ο ίδιος όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι για το πώς εξηγεί την υψηλή δημοτικότητά του έλεγε: «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου. Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω...».Υπουργός για χρόνια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το όνομά του συνδέθηκε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήταν στο υπουργείο Υγείας που άφησε -συνήθιζε να λέει- ένα κομμάτι απ' τη ζωή του.Μετά το θάνατό του πολλά νοσοκομεία της Ελλάδος πήραν το όνομά του.

Read more...

Ο ευρωπαϊκός Τύπος μετά το ελληνικό αίτημα

nooz.gr
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Τύπου μετά το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της», γράφει η Le Monde.

«Το Βερολίνο στέλνει συνεχώς αμφιλεγόμενα μηνύματα στις αγορές, επειδή η καγκελάριος δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τέλος, η Γερμανία, η οποία δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να πληρώσει για τον Ελληνα κακό μαθητή, τώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τον δανείσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ με το άνετο επιτόκιο του 5%. Και όλα αυτά όταν μια σαφής και ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης θα αρκούσε, για να καθησυχάσει τις αγορές πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται για μεγάλη επίδειξη έλλειψης συνοχής και αυτοϋπονόμευσης», σημειώνει η Liberation.

«Είναι προς το συμφέρον και των άλλων χωρών να βοηθήσουν. Αν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει, η αλυσιδωτή αντίδραση που θα υπάρξει θα είναι ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν παγκοσμίως, άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη θα βυθιστούν στην άβυσσο και το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να μην ανεχθούν οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Μια σκληρή αναδιάρθρωση (της Ελλάδας) θα αποτελέσει το πρότυπο για τα άλλα κράτη της ΕΕ».

«Η παραβίαση της ρήτρας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ περί μη διάσωσης (κινδυνεύει) να μετατραπεί σε εφιάλτη: το πρώτο δάνειο των δισεκατομμυρίων θα ακολουθηθεί από άλλη μια δόση και μετά τη διάσωση της Ελλάδας, (θα ακολουθήσει) η βοήθεια για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα ζητεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορέσει να εξέλθει από τη δημοσιονομική της κρίση μόνο αν βγει από την ευρωζώνη και προβεί σε υποτίμηση.

«Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωζώνη», επισημαίνει η La Repubblica, αναφερόμενη στο ΔΝΤ. «Στο SOS του Παπανδρέου, ο μόνος που ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό και χωρίς να σέρνει τα πόδια του ήταν ένας θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον», γράφει.

«Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την ΕΕ να πει 'Όχι αυτήν τη φορά'. Τώρα σαφώς και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τις αγορές να είναι πεπεισμένες για μια σχεδόν σίγουρη συμφωνία, αλλά αυτό είναι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί: η αισιοδοξία θα χαθεί γρήγορα και όλα τα προβλήματα της Ελλάδας θα επανέλθουν», σημειώνει Il Sole 24 Ore.

Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι ανεπαρκής, αναφέρει η Corriere Della Sera, και υπογραμμίζει ότι «χρησιμεύει μόνον για να κερδίσουν χρόνο, για να επιτραπεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ενισχύσουν τη θέση τους και να αποφύγουν τη μετάδοση» της κρίσης.

Η ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion καταγγέλλει την όπως την περιγράφει αποτυχία της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει μια πειστική λύση για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. «Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Στην πραγματικότητα, μόλις η Ελλάδα πάψει να αποτελεί το στόχο των επενδυτών, θα αναζητήσουν άλλο θύμα», γράφει.

Σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Βάλτε αυστηρούς όρους», η οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αισθανθεί τον «πόνο» των μέτρων λιτότητας αμέσως, παρά να τα «απλώσει»' σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. «Οι αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Αν η Αθήνα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο 'χρεοκοπίας' όσο περισσότερο μπορεί, χρειάζεται να πονέσει περισσότερο φέτος. Αυτό προσφέρει τη μεγαλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», τονίζει.

Read more...