Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Νομοσχέδια για τη Δημόσια Περιουσία Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του καταπατημένου


Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του καταπατημένου
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με την καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο «ιδιοκτήτης» του καταπατημένου ακινήτου θα μπορεί να το εξαγοράσει από το Δημόσιο και να αποκτήσει νόμιμο τίτλο κυριότητας υπό την προϋπόθεση ότι το έχει ήδη στην κατοχή του για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται στο ένα από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Περιουσία.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς από ιδιώτες καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια.

Ειδικότερα, θα εξαγοράζονται ακίνητα με έκταση μέχρι 5 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα. Επίσης ακίνητα με ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και ως 20 στρέμματα συνολικά όταν πρόκειται για αγροτικά ακίνητα.

- Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για νομιμοποίησή του.

- Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η "εν αναμονή κυβέρνηση" του Γιώργου και ο κύκλος των χαμένων Παπανδρεϊκών


Οι "πιστοί" του Γιώργου Παπανδρέου, που χάθηκαν στη μετάφραση των μνημονίων και τα σενάρια επιστροφής

Τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου δίνουν και παίρνουν.
Όλα έχουν ως χρονικό ορόσημο την επομένη των ευρωεκλογών, με τους «πιστούς» Παπανδρεϊκούς να καραδοκούν στη γωνία, αναμένοντας τα πρώτα exit polls που θα δώσουν – όπως λένε – το σύνθημα της …εσωκομματικής αντεπίθεσης!
Όσο για τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα φρόντισε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του, δια της σιωπής, συντηρεί την σεναριολογία περί δυναμικής επιστροφής στα κομματικά πράγματα ή ακόμα και διεκδίκησης εκ νέου της καρέκλας του προέδρου.
Ακόμα και αν έτσι έχουν τα πράγματα, πολλοί αναρωτιούνται «ποιοι είναι η σκιά του Γιώργου;» και κυρίως «ποιες είναι οι εφεδρείες του;»
Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι πρόσωπα τα οποία ανέδειξε, στηρίχθηκε και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, σήμερα, είτε έχουν αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, είτε έχουν αποκλειστεί από την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση, άλλοτε νούμερο δύο στην κυβέρνηση και το κόμμα, για τον οποίο όλοι προεξοφλούσαν ένα λαμπρό και «ηγετικό» μέλλον, σήμερα παρακολουθεί εξ αποστάσεων τα γεγονότα, από τον τόπο καταγωγής του την Πάρο, μετά την θυελλώδη αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ λόγω της λίστας Λαγκάρντ!
Στο σπίτι του, περιμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις για την λίστα Λαγκάρντ που τον εμπλέκουν, βρίσκεται και ο άλλοτε Τσάρος της Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χωρίς την ασυλία της βουλευτικής ιδιότητας, αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί στο υπόλοιπο Αττικής.
Ακόμα και ο Δημήτρης Δρούτσας – παιδί του Γιώργου - που ναι μεν εξελέγη ευρωβουλευτής, τώρα όμως με τη λήξη της θητείας του, αναζητά την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή; ή την …διπλωματία.
Σε καλύτερη μοίρα ο Παύλος Γερουλάνος το όνομα του οποίου έπαιξε για την ευρωλίστα, μάλλον για να καεί, με τον ίδιο να απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά.
Υπάρχει όμως και μια επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, που η «τύχη» δεν της γύρισε την πλάτη.
Η Τίνα Μπιρμπίλη πρόσωπο που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την «αργκό» της εξουσίας, αλλά «συμβιβάστηκε» -αρχικά – μετά την αποχώρησή της από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με μια θητεία στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι και τώρα με μια  θέση στον ΟΗΕ...
Υπάρχουν και αυτοί που από τα υπουργικά έδρανα, άλλοτε ισχυροί παράγοντες εξελίξεων, σήμερα ιδιωτεύουν, όπως το ιστορικό στέλεχος Δημήτρης Ρέππας, ο Ντίνος Ρόβλιας που δεν έβαλε καν υποψηφιότητα και ασχολείται με τη δικηγορία, ο Σπύρος Κουβέλης που ασχολείται με το περιβάλλον, ο Σπύρος Βούγιας που γύρισε στα πανεπιστημιακά έδρανα διδασκαλίας, η άλλοτε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που κάποιοι την «χρεώνουν» ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ…, αλλά και ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Παπανδρέου Γιώργος Πεταλωτής που διατηρεί δικηγορικό γραφείο και ακούγεται περισσότερο με τις κατά καιρούς αναρτήσεις του στο διαδίκτυο υπέρ της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος.
Ακόμα και η σιδηρά υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπουλου δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Α Αθήνας όπου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνο τον Κώστα Σκανδαλιδη, σήμερα, έχει περιοριστεί να είναι επικεφαλής του Δικτύου και να συμμετέχει σε φόρουμ για την κεντροαριστερά.
Ωστόσο, δύο εν ενεργεία βουλευτές που «χρεώνονται» στο Παπανδρεϊκό μπλοκ, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραϊτης εξακολουθούν να βρίσκονται στις επάλξεις, στα βουλευτικά έδρανα και να μετέχουν στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να θεωρούνται από πολλούς ως έτοιμοι να αναλάβουν δράση αν τεθεί θέμα …ηγεσίας
!
http://news247.gr/

Read more...

Γιατί ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή είναι μουντός και βρέχει;

Γιατί ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή είναι μουντός και βρέχει;


Την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός είναι μουντός ή βρέχει, υποδηλώνοντας τη θλίψη της Φύσης για τα Πάθη του Κυρίου. Και παρότι μερικές χρονιές ο καιρός «λοξοδρομεί» και βρέχει για παράδειγμα ανήμερα το Πάσχα ενώ η Μεγάλη Παρασκευή είναι ηλιόλουστη, το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, ώστε να επιβεβαιώνει στατιστικά αυτήν την άποψη.

Πρόκειται όμως όντως για ένα «κλάμα» του συμπάσχοντος ουρανού ή μήπως για μια «σύμπτωση» που οφείλεται σε φυσικά δεδομένα;

Με βάση πάντως τα στοιχεία, η απάντηση κλίνει προς το δεύτερο.

Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα».

Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού να συνδέεται άμεσα με τις «βροχερές Μ. Παρασκευές».

Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες αποφάσισαν να αφιερώσουν κι εκείνοι περισσότερο χρόνο στην μελέτη αυτής της σχέσης. Έτσι, το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές.

Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων (Άντερλεϊ και Μπόουεν), με παρεμφερή συμπεράσματα και την προσθήκη της υπόθεσης πως η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, αβαντάροντας έτσι την δημιουργία καταιγίδων.

Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές ακόμη σχετικές μελέτες που τελικά διαμόρφωσαν μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή «μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί».

Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή.

Όσο για φέτος, η επιβεβαίωση αυτών των στατιστικών δεδομένων, είναι μάλλον και πάλι συνεπής, αφού η Πανσέληνος έγινε την Μεγάλη Τρίτη το πρωί και η εκδήλωση βροχοπτώσεων αναμένεται δύο-τρεις μέρες μετά – με μέρες SOS την Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Επιπλέον, λόγω της αντίθεσης Άρη-Ουρανού, τα φαινόμενα αναμένεται να συνδυαστούν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού
zougla.gr/perierga/article/giati-vrexi-tin-megali-paraskevi

Read more...

Νέο Ασφαλιστικό το φθινόπωρο Σχέδιο περικοπών σε συντάξεις και ενοποιήσεων στα Ταμεία


Σχέδιο περικοπών σε συντάξεις και ενοποιήσεων στα Ταμεία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων και σε συρρίκνωση των συντάξεων στα όρια αντοχής του συστήματος οδηγεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, για να αντιμετωπιστεί το κόστος μείωσης των εισφορών και της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.

Θα ακολουθήσουν περικοπές στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες και θα θεσμοθετηθούν όσα μέτρα κριθούν αναγκαία ώστε να ισχύσουν το 2015.

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στον ΟΓΑ οι αγρότες. Την αυτονομία του θα διατηρήσει μόνο το ΝΑΤ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα σύλληψη για τη δολοφονία Φύσσα...


nea-syllhpsh-gia-th-dolofonia-fyssa

Ένα ακόμα μέλος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18-9-2013 στο Κερατσίνι, συνελήφθη το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για....
έναν 48χρονο, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί από την αρχή στην υπόθεση, αλλά εκδόθηκε τώρα ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, με την κατηγορία της απλής συνέργειας από κοινού σε ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Ο 48χρονος είχε συλληφθεί πάλι, 10 μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με άλλα 20 άτομα, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
Σήμερα ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
newpost.gr

Read more...

Ν. Κορέα: Ένταλμα σύλληψης για τον καπετάνιο...


Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης του καπετάνιου του πλοίου στο οποίο...
επέβαιναν εκατοντάδες μαθητές λυκείου και το οποίο ναυάγησε στα μέσα της εβδομάδας ανοικτά της Νότιας Κορέας.

Οι γονείς, συντετριμμένοι και οργισμένοι, έχουν κατηγορήσει για ανικανότητα το πλήρωμα, τα σωστικά συνεργεία και τις αρχές.

"Η κοινή ομάδα έρευνας της αστυνομίας και των εισαγγελέων ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα προκειμένου να συλληφθούν τρία μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του λιμενικού στο Μάκπο, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν σήμερα πως τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως ο καπετάνιος Λι Τζουν-Σεόκ είχε αφήσει το πηδάλιο στον τρίτο αξιωματικό του πριν από το δυστύχημα.

Ο καπετάνιος όπως και η πλειονότητα των 28 μελών του πληρώματος του Sewol κατάφεραν να εγκαταλείψουν το πλοίο προτού βυθιστεί και δέχθηκαν έντονες επικρίσεις για το ότι το εγκατέλειψαν ενώ η πλειονότητα των επιβατών είχε εγκλωβιστεί σε αυτό.

Περισσότερες από 48 ώρες μετά την τραγωδία και παρά τα ισχυρά ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή, δύο δύτες κατάφεραν να ανοίξουν μια πόρτα και να εισέλθουν στο τμήμα φορτίου του πλοίου το οποίο έχει βυθιστεί πλήρως.

"Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ορατότητα. Δεν μπορείτε να δείτε ούτε τη μύτη σας", δήλωσε ένας από τους δύο άνδρες όταν επέστρεψε στην ξηρά.
Είκοσι οκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των λιμενικών.

Πάνω στο Sewol βρίσκονταν 475 άνθρωποι, από τους οποίους 352 μαθητές λυκείου. Διακόσιοι εξήντα οκτώ αγνοούνται και κανείς δεν έχει διασωθεί από την Τετάρτη.

Ένας από τους επιζώντες, ο υποδιευθυντής του σχολείου όπου φοιτούσαν οι μαθητές, νότια της Σεούλ, βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί στο Τζίντο και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αυτοκτόνησε.

Οι διασώστες ελπίζουν να βρουν επιβάτες που φορούσαν σωσίβια, μια υπόθεση όλο και λιγότερο αξιόπιστη καθώς ο χρόνος περνά. Δύο δύτες διοχέτευσαν οξυγόνο στο σκάφος, δήλωσαν λιμενικοί.

Τρεις τεράστιοι γερανοί έχουν φτάσει στον τόπο του ναυαγίου αλλά θα ξεκινήσουν την ανάσυρση του πλοίου μόνο αφού χαθεί κάθε ελπίδα να βρεθούν επιζώντες, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του λιμενικού Κιμ Σόο-Χιούν...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υποβλήθηκαν ήδη 10.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα...


Άνοιξε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ...
υποβληθεί περί τις 10.000 αιτήσεις.

Η εφαρμογή είναι πρώτη στην κατηγορία Υπηρεσίες προς Πολίτες

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Μαΐου.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουνίου.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Ιουλίου.

Δείτε τα κριτήρια στον πίνακα που ακολουθεί...

protothema.gr

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ από τον σεισμό στο Μεξικό...


Οι σεισμογράφοι στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής κατέγραψαν ισχυρότατη δόνηση μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σύμφωνα με ...
τις πρώτες πληροφορίες,39 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Petatlan. Σύμφωνα με το αρμόδιο Ινστιτούτο που εδρεύει στον Ειρηνικό δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι μετά τον σεισμό που σημειώθηκε με επίκεντρο την περιοχή Guerrero, βόρεια του Ακαπούλκο. Δείτε το βίντεο...


real.gr

Read more...