Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισαν αστυνομικοί σε κτίριο στην Πάρνηθα



Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου αστυνομικοί εντόπισαν σε ισόγειο χώρο εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην Πάρνηθα αυτοσχέδιο μηχανισμό, αποτελούμενο από μία φιάλη υγραερίου 12,2 λίτρων...



μία μπαταρία αυτοκινήτου 12 Volt και συνδεσμολογία με καλώδια και ηλεκτρονικό δέκτη.

Ο μηχανισμός παρελήφθη από ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Η αντιτρομοκρατική τώρα ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για χώρο που τρομοκράτες έκαναν δοκιμές.


Read more...

Νέος πρόεδρος Κ.Σ του ΟΑΣΕ ο Π. Ευθυμίου

nooz.gr
Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξελέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

Συγχαρητήρια προς τον κ. Ευθυμίου εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, το γεγονός της εκλογής του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ είναι εθνικής σημασίας και σηματοδοτεί τόσο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όσο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι η χώρα ισχυρή φωνή στη διεθνή κοινότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή, με την οποία εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.

Η ψηφοφορία διεξήχθη στο Οσλο κατά την ετήσια σύνοδο της Συνέλευσης. Ο κ. Ευθυμίου κατείχε θέση Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, την προεδρία του οποίου άσκησε η χώρα μας το 2009.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα.
Read more...

Κατά των πρόωρων εκλογών ο Δ. Ρέππας

nooz.gr
«Η πολιτική σταθερότητα είναι ανεκτίμητο αγαθό. Και αυτή τη διασφαλίζει το Κίνημά μας, η κυβέρνησή μας. Με αυτήν την ένοια εγώ πιστεύω ότι εκλογές δεν χρειάζονται, γιατί τα διακυβεύματα, τα οποία ο ελληνικός λαός θα κληθεί να χειριστεί μέσω εκλογών, είναι μπροστά μας και τα χειρίζεται με ευθύνη μία κυβέρνηση, η οποία είναι κυβέρνηση έκτακτης αναγκης», είπε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Πάντως, και το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να κλείσει την Παρασκευή οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα εκλογών ούτε σαν σκέψη», διαμηνύθηκε από κύκλους του. Υπενθύμισαν πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν κατηορηματικός ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Το θέμα άνοιξε δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, η οποία ερμηνεύτηκε ως έγερση ζητήματος πρόωρων εκλογών.

Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 9,89, «ή μια γενναία κυβέρνηση όπως αυτή θα σώσει τη χώρα, αλλά η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης».

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι σε συνομιλία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου εξήγησε ότι αυτά που είπε ήταν στο πλαίσιο μιας μακράς πολιτικής συζήτησης και δεν αναφερόταν στη σημερινή κατάσταση.

Η ΝΔ ζήτησε να «απαντήσει υπεύθυνα» ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Καστανίδη και επιμένει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εμείς στο ΛΑΟΣ πιστεύουμε ότι το επείγον είναι η παρούσα Βουλή να δώσει άλλη κυβέρνηση», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ.
Read more...

Μάζεψέ τους




Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου. Οργή στο εσωτερικό του κινήματος για τους ανυπάκουους υπουργούς και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες. Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για πρόωρες εκλογές και οι αντιδράσεις. Για κυβέρνηση "παιδική χαρά", μιλούν κορυφαία κομματικά στελέχη.


Read more...

Να πως διέλυσαν την Ελλάδα



Διευθυντές στο ΕΣΥ 18 πρώην βουλευτές. Εθνοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακόμη και με θητεία 48 ωρών στη Βουλή, γίνονται απο ιδιώτες γιατροι, διευθυντές σε νοσοκομεία.


Read more...

Το σενάριο των διπλών εκλογών


Γιατί θα πάμε στις κάλπες για νέα κυβέρνηση


Μέχρι τις προηγούμενες γενικές εκλογές κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ποτέ ένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού δεν προκηρύσσει εκλογές εάν γνωρίζει βάσιμα ότι θα τις χάσει. Ο γράφων εξηγούσε τότε ότι το δόγμα αυτό υποχωρεί σε περιόδους κρίσεως ή επικείμενης κρίσεως και κατέληγε ότι ο Καραμανλής θα προκήρυσσε εκλογές στον χρόνο που πράγματι τις προκήρυξε. Ο κ. Καραμανλής ήταν απολύτως ενήμερος....

ότι οδεύουμε σε έντονη δημοσιονομική κρίση και σε δραματικές πιέσεις για την διευθέτηση των λεγόμενων εθνικών μας θεμάτων. Παρότι προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συγχέοντας το ελληνικό διαρθρωτικό πρόβλημα με την διεθνή οικονομική κρίση, γνώριζε ότι δεν είχε πλέον καμία απολύτως ευκαιρία να ξεγλιστρήσει από τις διεθνείς πιέσεις που είχαν στοχοποιήσει την χώρα. Οδήγησε, λοιπόν, σε πρόωρες εκλογές «χύμα» και δίχως πρόγραμμα, απλώς για να μην βρεθεί ο ίδιος στην δίνη της κρίσης. Συνεπώς πρόωρες εκλογές διεξάγονται και στην περίπτωση που η ηγεσία ενός από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, αισθανθεί ότι δεν μπορεί να επωμιστεί το πολιτικό κόστος επιλογών που θίγουν σοβαρά το πλαίσιο πολιτικής νομιμοποίησής της.

Ενώπιον ενός παρόμοιου, αλλά εντελώς διαφορετικού ποιοτικά προβλήματος, βρισκόμαστε σήμερα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταφύγει σε διπλές εκλογές το φθινόπωρο, όχι ασφαλώς για να αποφύγει την κρίση, οργανικό μέρος της οποίας είναι πλέον και ο ίδιος, αλλά για να μην συνδεθεί με τα αποτελέσματα των πρόσφατων επιλογών του σε ότι αφορά στην διαχείριση αυτής της κρίσης. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πολιτικό, επικοινωνιακό και θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα .....
αποκτά συγκεκριμένη θέση απέναντι στους δανειστές μας και την ΕΕ. Από το φθινόπωρο η θέση αυτή θα επιφέρει αποτελέσματα τα οποία με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο θα βιώνονται από την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα αυτά και όχι οι επιλογές θα είναι εκείνα που θα διέλυαν το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικό οργανισμό. Ο κίνδυνος για το κόμμα αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς προ των πυλών βρίσκεται η αναδιάρθρωση του χρέους, εξαιτίας πλέον πιέσεων από τους δανειστές μας, όπως και ανελαστικές πιέσεις για την διευθέτηση του σκοπιανού και των ζητημάτων κυριαρχίας και εκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πλέον καταναλώσει μέσα σε οκτώ μήνες ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο. Και αυτό δεν αφορά σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα, αλλά αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο υποχωρήσεων σε τίποτε άλλο. Διαπίστωσε μάλιστα ότι οι τελευταίες απόπειρες για να εμφανισθεί η διάλυση του υφιστάμενου κοινωνικού μοντέλου ως εθνική ανάγκη, εξόργισαν μάλλον, αντί να εξευμενίσουν τα ευρύτερα στρώματα των μικροαστών που αποτελούν την βάση του πελατειακού μηχανισμού του κόμματος. Το χειρότερο ήταν ότι η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της στην προσπάθειά τους να μπαλώσουν την «παράδοσή» τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναλώθηκαν σε εθνικιστικές κορώνες, υιοθετώντας την διαλεκτική του Καρατζαφέρη. Αυτό αποτέλεσε επικοινωνιακά ένα τραγικό σφάλμα και οδήγησε αναπόδραστα στην αναπαραγωγή μοιρολατρικού λόγου με θυμικά ξεσπάσματα, άκρατη κινδυνολογία και … υπερβατικές παρηγοριές προς τα κοινωνικά στρώματα που καλούνται να υποβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους, δίχως να έχουν καμία συμμετοχή στην παραγωγή της κρίσης. Σήμερα η δραματική υποχώρηση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής, αν και όχι ακόμη καταγεγραμμένη με ορθό επιστημονικά τρόπο από τις δημοσκοπήσεις. Βλέπετε, οι «συνάδελφοί» μου δεν πληρώνονται από ευαγή ιδρύματα, αλλά από φορείς της διαπλοκής! Δείξτε κατανόηση!

http://activistis.gr/
Read more...

Πτώση βάσεων ακόμα και σε υψηλόβαθμα τμήματα



troktiko
Τα στατιστικά στοιχεία για την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων συνολικά και ανά κατεύθυνση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων...


ακόμη και σε ορισμένα υψηλόβαθμα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων.
Συνεπώς τώρα οι υποψήφιοι, έχοντας μπροστά τους ΓΒΠ, αλλά και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έκανε το υπουργείο σχετικά με τις μετεγγραφές, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Ολοι, όμως, θα πρέπει να έχουν πάντα κατά νου ότι η πορεία των βάσεων ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ετσι καλό θα ήταν να συμπληρώσουν τις σχολές στο μηχανογραφικό με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι με τις εκτιμήσεις που γίνονται.

ethnos.gr
Read more...

ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις από τον Αύγουστο



troktiko.

Mηνιαία εισφορά υπέρ των Ταμείων ύψους από 42 έως 350 ευρώ (ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας σύνταξης) θα κληθούν να καταβάλουν από την 1η Αυγούστου όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν...


σύνταξη 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή, ως εξής:

Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ ποσοστό 3% (το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ). Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ ποσοστό 4%. Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 5%. Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ ποσοστό 6%. Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 7%. Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ποσοστό 8%. Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ ποσοστό 9%. Για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ ποσοστό 10%. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

tanea


Read more...

Κοινοβουλευτική Παρωδία


Από το "massmedia"
.
Τελικά:
  • Το πολίτευμα της χώρας είναι «Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» ή «Προεδρευόμενη Κομματική Ολιγαρχία»;
  • Η κυβέρνηση έχει Πρωθυπουργό ή Τύραννο-Τσοπάνη;
  • Η βουλή έχει Βουλευτές που ελευθέρως βουλεύονται ή πρόβατα που...
πειθαρχούν στον Τύραννο-Τσοπάνη;
  • Το κτήριο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη είναι Βουλευτήριο ή η Στάνη του κάθε «Πρωθυπουργού» – Τύραννου – Τσοπάνη;
  • Οι βουλευτές εκλέχτηκαν για να υπηρετήσουν τους Έλληνες πολίτες ή το ΔΝΤ;
  • Μήπως η διαγραφή ενός βουλευτή από το κόμμα σημαίνει έμμεση προσβολή των πολιτών - ψηφοφόρων που τον εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπεί με αυτό το κόμμα;
  • Μήπως η ισοπεδωτική «ομογνωμία», απόρροια της περίφημης «κομματικής πειθαρχίας» (δηλ. του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών), καθώς επίσης και η επικράτηση των «ημετέρων» που επικροτούν τις αποφάσεις του «καθεστώτος» υποδηλώνουν αυταρχικότητα που δεν συνάδει με το Δημοκρατικό Πολίτευμα;
  • Μήπως αυτές οι άδικες, εξωκοινωνικές και αντικοινωνικές αλλαγές, που αφορούν το δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και στη σύνταξη, αποσκοπούν στον να μετατρέψουν τον άνθρωπο από Πολίτη της Δημοκρατίας σε Δούλο μιας Διαβολικής Νέας Τυραννίας (ΔΝΤ);
Πρέπει να σταματήσει έγκαιρα αυτή η «Κοινοβουλευτική Παρωδία», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις μέσα στην «Ελληνική» Βουλή από την κυβέρνηση του ΔΝΤ. Ο κόσμος βαρέθηκε να διαδηλώνει και να μην εισακούγεται… Θα έρθει η στιγμή που θα περάσει στο επόμενο στάδιο, θα επαναστατήσει αργά ή γρήγορα (σημ.: όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο)!

Read more...

Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φ. Κουβέλης

nooz.gr
Και τυπικά πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης. Το Σάββατο εκλέχτηκε ομόφωνα από την πρώτη σύνοδο της πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε στην Αθήνα, ενόψει του πρώτου συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στα τέλη του 2010.

Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, που δεν αρκείται στις έτοιμες απαντήσεις και θέλει να κάνει καθημερινή πράξη τη θέση «η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική».

Επίσης, ανέφερε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία κοινωνικού, επιστημονικού, και πολιτικού διαλόγου για τη διέξοδο από τη κρίση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε μια βίαιη προσαρμογή στα καθεστώτα συνταξιοδότησης και άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που διευρύνουν τις κοινωνικές.

Τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν κάνει αντιπολίτευση, για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πίσω και δεν κρύβει τις διαφορές του σε ένα, δήθεν, όπως είπε, κοινό μέτωπο κατά του μνημονίου.

«Ξέρουμε ότι έχουμε βασικά αντιτιθέμενες επιλογές για το μέλλον της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης με τη ΝΔ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γενικολογεί και αναζητεί τη λύση στις περιχαρακώσεις της χώρας».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ασκήσει την πολιτική που υλοποιούν εν πολλοίς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και δεν θα αναλωθεί σε ενδοαριστερές διαμάχες.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπική Αυτοδιοίκησης είπε ότι δεν θα αποτελέσει για το νέο κόμμα χώρος κομματικής καταγραφής, αλλά θα επιλεγούν και θα στηριχθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα πάνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά.

Στην πρώτη σύνοδο της πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής συγκροτήθηκαν η Εκτελεστική επιτροπή και οι επιτροπές για τις θέσεις του 1ου συνεδρίου και γα την κατάρτιση του καταστατικού του κόμματος που θα εγκριθεί από το 1ο συνέδριο.
Read more...

Νέο σύστημα μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών, που ορίζονται με τροπολογία του υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι οποίοι καταθέτουν έως τις 20 του μηνός, τα μηχανογραφικά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

-Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 €, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

-Δίνεται δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών.

-Επιτυγχάνεται η ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων, που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, προτίθεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο πλαίσιο των μετεγγραφών, που αφενός θα σέβονται τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου θα ενισχύουν τη σωστότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δε θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων».

Για θετική αναδίπλωση στο θέμα των μετεγγραφών των τριτέκνων κάνει λόγο η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Α’ Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η τομεάρχης της ΝΔ σημειώνει ότι «το περιεχόμενο της τροπολογίας, πάντως, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του μορφή και ουσιαστικά ζητήματα -όπως, για παράδειγμα, ο χρόνος ισχύος της διάταξης που επιτρέπει τις μετεγγραφές στο 3ο εξάμηνο σε ποσοστό θέσεων 10%- παραμένουν αδιευκρίνιστα».

«Τα ερωτήματα», προσθέτει, «από πλευράς των ενδιαφερομένων οικογενειών είναι πολλά, ενόψει της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων. Καλούμε την κ. υπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα το “τοπίο”, διότι η 15η Ιουλίου που προγραμματίζει να καταθέσει την τροπολογία είναι μακριά για τους υποψηφίους που επείγονται να κάνουν τις επιλογές τους και να χαράξουν τη μελλοντική τους πορεία».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα δημιουργηθεί πραγματικό «έμφραγμα» και κυρίως από τις αιτήσεις των τρίτεκνων οι οποίοι μετεγγράφονται χωρίς περιορισμούς και αποτελούν σχεδόν το 80% των μετεγγραφομένων. Μάλιστα, ιδρύματα όπως τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά προιειδοποιούν το υπουργείο Παιδείας ότι θα παραβούν τον νόμο και δεν θα κάνουν καμία μετεγγραφή, εάν αυτή δεν συνοδευτεί και από τα αντίστοιχα κονδύλια.

Read more...

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ: Φταίνε αυτοί, φταίμε κι εμείς φταίνε κι άλλοι...

nonews-news.

Τoυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Τώρα που το λύσαμε και το θέμα ποιος παίρνει σύνταξη, πότε και γιατί, μήπως να ασχοληθούμε και με τίποτε άλλο; Κάτι. Μια ανάπτυξη τέλος πάντων, μια ανασυγκρότηση, μια ανάταξη (όλα σε οικονομία αυτά), ξέρω ΄γώ; Κάτι. Εκτός κι αν δεν το λύσαμε το θέμα, και εξακολουθούμε να ψαχνόμαστε. Οπως εγώ ας πούμε. Που θεωρώ ότι έτσι όπως καταρτίστηκε τελικά αυτό το δαιδαλώδες νομοσχέδιο, για να το καταλάβεις πρέπει να ...
έχεις από ένα master και ένα ΡhD απαραιτήτως σε θέματα οικονομικής ανάλυσης! Εκτός κι αν το έκαναν έτσι προκειμένου να χτυπήσουν την ανεργία, οπότε είμαι υποχρεωμένος να βγάλω το καπέλο στον γίγαντα που το σκέφθηκε. Διότι, να μου το θυμηθείτε, πολύ σύντομα θα ξεφυτρώσουν σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στο ασφαλιστικό επαγγέλματα, του τύπου «ειδικός αναλυτής Ασφαλιστικού», ας πούμε. Ή «εμπειρογνώμων ερμηνευτής Ασφαλιστικού», μετεκπαιδευθείς στις ΗΠΑ. Και θα τον έχεις με την ώρα τον επαγγελματία. Πώς κάνουν τώρα φροντιστήριο στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές οι ίδιοι οι καθηγητές τους και βγάζουν (το πιο άθλιο) μεροκάματο- αυτοί ντε που απεργούν στη συνέχεια γιατί δεν τους πληρώνουν έξτρα τη διόρθωση των γραπτών, που είναι στις υποχρεώσεις τους; Ε, έτσι ακριβώς. Διότι όσο να πεις, όσο να κάνεις, την αίσθηση ότι είσαι χαμένος στο Διάστημα με το Ασφαλιστικό που ψήφισε προχθές η Βουλή την έχεις. Ούτε ξέρεις τι σε αφορά, ούτε γνωρίζεις τι σε περιμένει. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι, πως τζάμπα πήγε ο κόπος σου όλα αυτά τα χρόνια, και τη ρημάδα τη σύνταξη δεν θα την απολαύσεις ποτέ. Βέβαια έχει κι ένα καλό αυτό. Αφού σύνταξη δεν θα πάρεις, τι θα ΄χουν μετά για να σου κόβουν; Τίποτε. Αρα;

Εμείς πληρώναμε...
Συμπέρασμα δεν έχει, και δεν πρόκειται να με απασχολήσει περαιτέρω το θέμα. Μόνοι τους το ψήφισαν, μόνοι τους το κατάλαβαν, μόνοι τους προφανώς θα το εφαρμόσουν. Σε σας και σε μένα απομένει να σταυροκοπιόμαστε (όσοι πιστεύουν δηλαδή) για το πώς τη γλιτώσαμε ώς τώρα και δεν γίναμε μια διάταξη και μόνο, αλλά χρειάστηκε ένα ολόκληρο βιβλίο για να μας τακτοποιήσει μια και καλή. Αλλά, δεν φταίνε μόνον αυτοί, φταίμε κι εμείς. Σε θυμάμαι να μακαρίζεις την τηλεφωνήτρια του ΟΤΕ που πήρε πλήρη σύνταξη ύστερα από 15 χρόνια στη δουλειά, μητέρα ανηλίκου παιδιού και άλλα τέτοια ιδεώδη, και θα την πληρώνεις 50 χρόνια σύνταξη. Σε θυμάμαι να μακαρίζεις τη δασκάλα (με ή χωρίς χρυσά μαλλιά) για τον ίδιο λόγο, την εργαζόμενη στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ, στη ΔΕΗ, την... την... Σκέφτηκες ποτέ, να της πεις, έλα δω ρε κοπέλα μου, συνταξιούχος από τα 35 σου; Δεν ντρέπεσαι; Φυσικά όχι. Γιατί να ντραπεί. Μήπως ντράπηκε ο άλλος, κοτζάμ μαντράχαλος, αστυνομικός το επάγγελμα που βγήκε στη σύνταξη στα 48; Ο πιλότος που έπαιρνε τη σύνταξη στα 40 και προσλαμβανόταν την άλλη μέρα στην Ολυμπιακή; Ο... εθελούσιος του ΟΤΕ, που την έπαιρνε στα 45; Της ΕΘΕΛ; Ο... ο.... Κανείς δεν ντράπηκε. Ούτε κι εμείς που τους καλοτυχίζαμε που βγήκαν στη σύνταξη. Τώρα που καταλάβαμε ποιος τους πληρώνει- όλοι εμείς οι άλλοι που δουλεύουμε, και θα δουλεύουμε γιατί σύνταξη δεν θα πάρουμε μέχρι να πεθάνουμε, τα βάζουμε με το κράτος. Ναι, φταίει το κράτος. Αλλά φταίμε κι εμείς που ανεχόμαστε αυτό το αίσχος!

Σώπα και δούλευε
Εγώ το έχω ξαναπεί, ότι υπάρχει συνευθύνη για το μπάχαλο που λέγεται ελληνικό κράτος, αλλά μερικοί ενοχλούνται και στην ιδέα. Τα ρίχνουν όλα στους πολιτικούς, και καθαρίζουν. Προχθές στην πορεία φώναζαν «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή». Να καεί παιδιά, δεν έχω αντίρρηση, και να ΄μαι κι εγώ εκεί να το απολαύσω το θέαμα, αλλά μετά, τι; Εχετε καμιά πρόταση για το ποιος θα αναλάβει να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας; Διότι κάποιος πρέπει να τις αναλάβει. Να τις αναθέσουμε σε τραπεζίτη, τύπου Βγενόπουλου; Μα αυτός δεν μπορεί να σώσει τις επιχειρήσεις του. Σε συνταγματάρχη πάλι δεν το βλέπω. Επτά χρόνια τους νιώσαμε στο πετσί μας κι αυτούς- ακόμη πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για δεκαετίες τα αποτελέσματα της καταστροφής που επισώρευσαν στον τόπο. Να παραδώσουμε σε σεμνή τελετή τη διοίκηση στον Περισσό; Δεν στο συνιστώ, ό,τι και να μου λες. Οχι γι΄ αυτά τα περί Σοβιετίας που πιστεύουν, όχι. Για άλλα, πιο πρακτικά ζητήματα. Οπως τις θηριώδεις περικοπές που έκαναν στους μισθούς των ανθρώπων που δουλεύουν στον «Ριζοσπάστη» και την Τυποεκδοτικη. 1.250 ευρώ σου λέει ο καθένας. Μ΄ αυτά θα ζήσετε, τους είπαν. Εσείς, όλοι. Εμείς οι άλλοι που σας διοικούμε, προφανώς δεν θα ζήσουμε μ΄ αυτά - ίσα κι όμοια είμαστε; Το είδες πουθενά γραμμένο; Οχι. Αρα, σώπα και δούλευε για την επανάσταση...

Βρίσκει και τα κάνει
Επανάσταση- άκου τι είπα ο άνθρωπος τώρα. Να το φορέσω το «Καβάλι» τ-σερτ με τη φιγούρα του Τσε να καπνίζει αρειμανίως το πούρο του, το σκούρο μπερέ με το άστρο μπροστά, να πάρω και τη Λιάνα αγκαζέ και να κατεβούμε στο Σύνταγμα, να βροντοφωνάξουμε για το τιμημένο που εκπροσωπεί την εργατιά- ποια εργατιά δεν έχω ακριβώς καταλάβει, διότι έτσι όπως τα διέλυσαν όλα, εργοστάσιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Πουθενά. Το πετυχημένο πείραμα της Πάτρας προ ετών, όπου έκλεισαν μέσα λίγους μήνες, ύστερα από μια ενθουσιώδη επαναστατική δράση του εργατικού κινήματος ΜΟΣΚΟ, Πιρέλλι, Πειραϊκή Πατραϊκή, Λαδόπουλος, κάτι μεταποιητικές, και μετά παραλίγο η μισή πόλη να στήνεται στην ουρά για συσσίτιο- εφαρμόζεται πλέον πανελλαδικά, διότι όπως λέει κι ο Πάγκαλος το κόμμα θέλει φτώχεια, εξαθλίωση, κόσμο άνεργο, για να στρατευθούν μετά στις τάξεις του. Αλλά καλά κάνει. Διότι βρίσκει και τα κάνει. Δεν είδες αναγνώστη μου με τι ενοχικό τρόπο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα του καμποτάζ; Διέλυσαν τα λιμάνια για μερικές ημέρες τα ΠΑΜΕ υπηρεσίας, έδιωξαν και μερικά κρουαζιερόπλοια, και τι έκανε η κυβέρνηση; Αντί να άρει μια και καλή αυτό το ρημαδοκαμποτάζ, αντάμειψε τις προσπάθειές τους με ένα εξίσου με το Ασφαλιστικό, δαιδαλώδες πράγμα, το οποίο επίσης θα γεννήσει καινούργια... επαγγέλματα: «εδικός αναλυτής καμποτάζ»! Ελεος πια...

Αντε πια με τις λίστες
Το άλλο που μου τη σπάει, είναι η λίστα. Αν το καλοσκεφτείς το πράγμα, η ζωή μας όλη είναι συνεχώς και αδιαλείπτως μια... λίστα! Από τη λίστα του δάσκαλου στο σχολείο μέχρι τη λίστα του λοχία στον στρατό, και από τη λίστα γάμου και τη (μετέπειτα) λίστα με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, όλα γύρω από αυτή γυρίζουν. Εσχάτως μας πλημμύρισαν και οι λίστες της ντροπής. Λίστες της ντροπής με τους φοροφυγάδες, με τους δημοσιογράφους της Ζίμενς, με τους διορισμούς των βουλευτών, με τους «λαδωμένους» πολιτικούς, λίστες από ΄δώ λίστες από εκεί, έφθασε το πράγμα στο μη περαιτέρω. Στο δεν πάει άλλο. Μια λύση υπάρχει, κι αυτή είναι της δημοσιοποίησης. Παιδιά, ό,τι λίστες έχετε, της ντροπής, της μισής ντροπής, της 1/4 ντροπής, των 2/3, των 3/5, βγάλτε τες στη φόρα να τελειώνουμε. Δεν το μπορώ αυτό το πράγμα. Εχει καταντήσει γελοίο. Ασε που έχασαν και οι επιθετικοί προσδιορισμοί την έννοιά τους. Ολα στο φως, και όλα τώρα. Τα υπόλοιπα είναι κακής ποιότητας χιούμορ.


Ανεξάρτητη Αρχή... τρέλας

Oπως έχουμε ξαναπεί αυτό εδώ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κράτος- τελεία. Δεν έχει ούτε παύλα να φανταστείς. Παράδειγμα των ημερών, αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει αυτή την περίφημη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων μπας και μάθουμε ποτέ, πόσοι είναι επιτέλους. Ενα, ένα τριακόσια, ένα πεντακόσια, εννιακόσιες χιλιάδες, πόσοι; Κι εκεί, που είπαμε το «επιτέλους, πήρε κάποιος μια σωστή απόφαση», έρχεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την κρεμάει την απογραφή στα μανταλάκια. Διότι μεταξύ των διαφόρων πραγμάτων που ερωτώνται οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι και ερωτήσεις του τύπου «πόσες γλώσσες μιλάτε;», «Σε ποια υπηρεσία θα επιθυμούσατε να μετατεθείτε, αντί της υπηρεσίας στην οποία υπηρετείτε;», «Εχετε κάνει επιμόρφωση;», «Εχετε λάβει επαίνους;», «Πότε προσληφθήκατε στο δημόσιο;», «Εχετε τιμωρηθεί για πειθαρχικό παράπτωμα ποτέ, και ποιο είναι αυτό;». Και άκου τώρα να δεις τι γίνεται. Ερχεται η Αρχή και λέει, κακώς ζητάτε αυτά τα στοιχεία από τους δημοσίους υπαλλήλους διότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα!!!

Δηλαδή είναι προσωπικά δεδομένα αν ο υπάλληλος μιλάει ξένες γλώσσες, και αν έχει τιμωρηθεί ποτέ για κάτι. Ή πού θα ήθελε να μετατεθεί, αφού στην υπηρεσία όπου υπηρετεί δεν υπάρχει ούτε καρέκλα να καθήσει.

Μιλάμε για τρέλα κανονική. Αρμοδιότητας του Γιάννη του επιστήμονα στη Λέρο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, λυπάμαι που το λέω, γιατί γενικώς τις ανεξάρτητες αρχές τις έχω σε μια υπόληψη. Αλλά άμα είναι να λειτουργούν έτσι, συγγνώμη δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν...
NEA


Read more...

Προκήρυξη με το όνομα του Άρη Βελουχιώτη...


Περίεργη τη χαρακτηρίζει η αστυνομία...
Η επιστολή ανάληψης ευθύνης για τη βόμβα κατά Χρυσοχοϊδη έφτασε στην "Ελευθεροτυπία" με τον ταχυδρομικό σάκο. Περιέργως, δεν...

υπήρχαν σφραγίδες, αλλά επικολλημένα γραμματόσημα. Αυτοί που την έστειλαν (και ισχυρίζονται ότι είναι νέα οργάνωση, το όνομα της οποίας θα αποκαλύψουν συν τω χρόνω στα επόμενα χτυπήματα) χρησιμοποιούν το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη, "Θανάσης Κλάρας" .
Στην 4η σελίδα υπάρχει αστέρι με την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου και τη ρήση "όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" .
Ο Γ. Ι. Μ. γράφει:

Μυστηριώδης επιστολή έφτασε στα γραφεία της «Ε» και όταν ανοίχτηκε από τη γραμματέα του διευθυντή, στον οποίο απευθυνόταν, έδινε μια εκδοχή για τη βομβιστική ενέργεια στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με φάκελο-βόμβα.

Ως αποστολέας φέρεται ο «Θανάσης Κλάρας» (σ.σ. το όνομα του Αρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας «Αγωνιστών 40, Αθήνα» και ένα εκτυπωμένο κόκκινο αστέρι στο κλείσιμο του λευκού -μικρού μεγέθους- φακέλου.

Ο φάκελος περιείχε τέσσερις σελίδες μεγέθους Α4, εκ των οποίων η τέταρτη φέρει εκτυπωμένο αστέρι με την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου στο εσωτερικό του και τη σημείωση στο τέλος της σελίδας: «Η γνωστοποίηση του ονόματος της νεοσύστατης οργάνωσής μας θα γίνει στα επόμενα χτυπήματα», ενώ περιλαμβάνονται και η ρήση του Ρήγα «Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» και το σύνθημα «Αγώνας μέχρι τη νίκη».

Η επιστολή, παρ' ότι έφτασε με τον ταχυδρομικό σάκο κατά τις 10.30 το πρωί, όπως λένε οι υπάλληλοι της εφημερίδας, δεν έφερε σφραγίδα ταχυδρομείου, παρά μόνον είχε επικολλημένα δύο γραμματόσημα.

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του πρώτου μέρους της επιστολής, στο οποίο αναλύονται το επιχειρησιακό σκέλος της αποστολής της βόμβας-παγίδα και το κόλπο που χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθεί ο φάκελος στο γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο επιστολογράφος εμφανίζεται να έχει γνώση δεδομένων που μόνο δύο πλευρές μπορούν εξ αντικειμένου να γνωρίζουν: ή οι φυσικοί αυτουργοί ή οι παράγοντες που συμμετείχαν στις έρευνες. Ιδιαίτερα τονίζεται το προκαταρκτικό σημείωμα-παγίδα που αναφέρουν ότι ήταν επικολλημένο εσωτερικά του φακέλου και ήταν το δόλωμα που απέτρεψε τους υπαλλήλους του πολιτικού γραφείου να ανοίξουν το εσωτερικό ντοσιέ και να προωθήσουν το περιεχόμενό του κατευθείαν στο υπουργικό γραφείο και μάλιστα χωρίς να το ακτινοσκοπήσουν για να μην αλλοιωθούν οι μαγνητοφωνημένες -δήθεν- συνομιλίες που περιελάμβανε ο φάκελος.

Πέραν των επιχειρησιακών δεδομένων που παρατίθενται με λεπτομέρειες, επιχειρείται μια ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής πραγματικότητας και διατυπώνονται απειλές προς τους εκπροσώπους του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού συστήματος και γενικότερα προς όλους τους φιλο-συστημικούς, όπως αναφέρει.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες που δίνονται δεν επιβεβαιώνονται από αρμόδιους αστυνομικούς παράγοντες. Ούτε σε ό,τι αφορά το εκρηκτικό (ποσότητα, είδος) ούτε την μπαταρία. Για το επίμαχο εσωτερικό σημείωμα οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε, αλλά δεν αποκλείουν να υπήρχε κάτι και να καταστράφηκε με την έκρηξη.

Γ.Ι.Μ.

Η επιστολή:

«Οταν η κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα του λαού, η ένοπλη εξέγερση είναι είτε για ολόκληρο το λαό είτε για οποιοδήποτε τμήμα του, το πιο ιερό και το πιο απαραίτητο καθήκον του».

Ο Παπανδρέου μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αναίρεσε όλες τις φιλολαϊκές προεκλογικές του υποσχέσεις που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και με πρόσχημα τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές των προκατόχων του, ξεκίνησε να κλιμακώνει την αντεργατική του πολιτική. Υπακούοντας πλήρως στις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, της Ε.Ε., της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ΔΝΤ, κατεδάφισε τις τελευταίες κολόνες του κοινωνικού κράτους, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα κεκτημένα δεκαετιών, που είχαν κατακτηθεί μέσα από αιματηρούς αγώνες. Εξασφαλίζοντας πρωτίστως τη συναίνεση όλων των καθεστωτικών πολιτικών σχηματισμών, καταστρατήγησε τα εργασιακά δικαιώματα και μετατόπισε το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, προωθώντας τις ανεξέλεγκτες απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αυξάνοντας τη δυναμική και τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή που οι μισθοί πέφτουν σε τριτοκοσμικά επίπεδα, μετατρέποντας τη γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 500 και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή όσο και αλαζονική της πολιτική, εκχωρώντας κονδύλιο ύψους 10 δισ. ευρώ απ' τα δάνεια που έχει λάβει απ' το ΔΝΤ και την Ε.Ε., για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των κερδοφόρων κατά τα άλλα τραπεζών. Η βίαιη περικοπή των ονομαστικών μισθών, των συντάξιμων αποδοχών και γενικότερα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προετοίμασαν ο Λοβέρδος και ο Παπακωνσταντίνου, κατ' εντολή της τρόικα, ακυρώνουν στη πράξη το ίδιο το περιεχόμενο της αστικής δημοκρατίας. Η πραξικοπηματική τροπολογία, που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, με τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο, βάζει οριστικά την ταφόπλακα στην αξιοπιστία των κομμάτων και στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που επικαλούνται.

Η εμπορευματοποίηση της υγείας, η αύξηση των φόρων και του πληθωρισμού, καθώς και η ακρίβεια που κάνει την επιβίωση δύσκολη αν όχι αδύνατη, εντείνει επιπλέον την ανασφάλεια και τον τρόμο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η δικαιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση και οι καθεστωτικές δυνάμεις, ότι μόνο έτσι θα υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδος από την κρίση, είναι εντελώς πλασματική και ανιστόρητη, καθώς ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι ο καπιταλισμός ισχυροποιείται μέσα από τις κρίσεις του. Τα νέα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, αφενός δεν μπορούν να λύσουν τη διαφορά της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις προηγμένες χώρες του πλούσιου βορρά και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του νότου, αντίθετα αυξάνουν την ύφεση, την ανεργία και συνεπώς το χρέος.

Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν παρέχει στο σύνολο της κοινωνίας καμία διασφάλιση για το μέλλον, αντίθετα την εξαναγκάζει να δουλεύει εφόρου ζωής. Εξισώνοντας τα όρια ηλικίας, σε άντρες και γυναίκες, ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο δικαίωμα της πλήρους σύνταξης, θα πρέπει να είναι παραγωγικοί για 40 συναπτά έτη. Αν σε αυτό το σκηνικό τρόμου προστεθούν και οι στρατιές των ανέργων, που ανέρχονται περίπου στο 1.000.000 και αναμένονται μέσα στο 2010 να φτάσουν το 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και την ανασφάλιστη εργασία που είναι ο κανόνας για τους νέους εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι δυσοίωνο.

Η κυβέρνηση για να προασπίσει τα προνόμια της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, φτάνει στα όρια της γελοιότητας, με το να επικαλείται εθνικούς και πατριωτικούς λόγους, ώστε να κάμψει την οργή των εργαζομένων, και γενικότερα των μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων. Εχοντας γνώση της δομής και της δυναμικής του εκφυλισμένου και πολύ διασπασμένου εργατικού κινήματος, που απέχει πολύ απ' το να είναι απειλητικό, αντλεί δύναμη απ' την αδυναμία του, και κλιμακώνει ανάλογα τις επιθέσεις της. Σημαντική ευθύνη για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, έχει αφενός η έμμισθη συνδικαλιστική ηγεσία της καθεστωτικής αριστεράς, καθώς και οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες (βλ. Παναγόπουλο - Παπασπύρο) που προωθούν σύσσωμοι την ταξική συνεργασία. Στην προοπτική μιας πολιτικής καριέρας, είναι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα, θέτοντας στην υπηρεσία του αστικού πολιτικού συστήματος τόσο τους φανερούς, όσο και τους κρυφούς μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων. Οσο για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν αυτοί οι «κύριοι» για να «αντισταθούν» στα βίαια και αντικοινωνικά βάρβαρα μέτρα, που ανατρέπουν τις κατακτήσεις μιας ζωής, θα τους υπενθυμίσουμε πως σκυλί που γαυγίζει δε δαγκώνει, και ειδικά όταν είναι χορτάτο. Γλύφει απλά το χέρι που το ταΐζει.

Με το κράτος να δείχνει ήδη τις διαθέσεις του, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας, ακόμα και για ανώδυνες για το καθεστώς απεργιακές κινητοποιήσεις, τα κοινωνικά κομμάτια που αντιστέκονται και αμφισβητούν έμπρακτα και δυναμικά την αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου, τα περιμένει αναπόφευκτα η κρατική βία και η σκληρή καταστολή.

Εχοντας δει τα έντονα δείγματα γραφής του σημερινού υπουργού δημόσιας τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς γνώση και συμμόρφωση, το πρωί της Δευτέρας 21 Ιουνίου ταχυδρομήσαμε το δέμα βόμβα προς το πολιτικό του γραφείο με παραλήπτη τον ίδιο. Το δέμα βόμβα αποτελείτο από ένα κίτρινο ταχυδρομικό φάκελο Α3 (εξωτερικά χάρτινο εσωτερικά κυψελοειδές νάιλον), που εμπεριείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4, όπου αναγράφονταν τα εξής:

Κύριε υπουργέ

Με δεδομένη την εντιμότητά σας, και με προσωπικό κριτήριο την εμπιστοσύνη, και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας, έλαβα την απόφαση να σας αποστείλω δείγμα σημαντικών εγγράφων, και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αφορούν άμεσα την υπόθεση Siemens. Σας γνωστοποιώ πως πληθώρα ανάλογου υλικού βρίσκεται στην κατοχή μου. Η σύζυγός μου Μάρθα και ο δικηγόρος μου Ι. Μαρκουλάκος είναι ενήμεροι και θα διαχειριστούν την υπόθεση, εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευρά σας.

Μετά τιμής

Καραβέλας Χρήστος

Σε ολόκληρο το εσωτερικό του σκληρού πλαστικού φακέλου, τοποθετήσαμε ειδικό αφρώδες αντικραδασμικό υλικό, όπου ενσωματώθηκαν δύο κομμάτια (150 γραμμαρίων έκαστο) ισχυρού εκρηκτικού κατεδάφισης, με υψηλή ταχύτητα εκρήξεως. Στο κάθε κομμάτι τοποθετήθηκε και από ένας πυροκροτητής που ήτανε συνδεδεμένος με τους πόλους μιας μπαταρίας energizer 9 βολτ. Ο μηχανισμός πυροδότησης ήτανε αυτοσχέδιος, δικής μας κατασκευής, ειδικά διαμορφωμένος για να πληροί τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας που εμείς θέταμε για τέτοιου είδους αποστολή και στόχο. Ο συγκεκριμένος πυροδοτικός μηχανισμός ήταν ανέφικτο να εκραγεί ανοίγοντας τον εξωτερικό φάκελο, και αδύνατον να πυροδοτηθεί εάν δεν ανοιγόταν με συγκεκριμένο τρόπο ο εσωτερικός σκληρός φάκελος, και αυτό γιατί το ελατήριο επαναφοράς ήταν ασφαλισμένο σε ειδικά κατασκευασμένο κουμπί του φακέλου. Τα αρχικά σενάρια για την αποστολή του ήτανε τρία. Πρώτον να σταλθεί στο σπίτι του υπουργού στην Καλλιθέα όπου διαμένει με τη νέα του σύζυγο. Αυτό το σενάριο αποκλείστηκε για ευνόητους λόγους. Το δεύτερο προέβλεπε να σταλθεί στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, αλλά και αυτό αποκλείστηκε γιατί γνωρίζαμε την ύπαρξη των μηχανημάτων ελέγχου x-ray που διαθέτει το υπουργείο. Ακόμη και αν κατασκευάζαμε μη ανιχνεύσιμη βόμβα, ο κίνδυνος να ανοιχτεί από κάποιον ανταγωνιστή του υπουργού (προς γνώση του περιεχομένου) ήτανε μεγάλος.

Τελικά αποφασίσαμε να σταλθεί ως δούρειος ίππος στο πολιτικό του γραφείο, και αυτό γιατί, φτάνοντας στον προορισμό του, ήταν πιθανόν να ανοιχτεί ο εξωτερικός φάκελος από τη/το γραμματέα του. Διαβάζοντας όμως την επιστολή που ήταν κολλημένη επάνω στον εσωτερικό φάκελο, ήταν απολύτως βέβαιο πως θα τηλεφωνούσε στον υπουργό, δίχως να τον ανοίξει. Εάν δεν πήγαινε ο ίδιος, στο πολιτικό του γραφείο να δει το περιεχόμενο του φακέλου, είχαμε βάσιμες ελπίδες πως θα έδινε διαταγή να μεταφερθεί στο γραφείο του υπουργείου χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο, καθώς δεν ήταν γνωστό σε τι μορφή ήταν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, υπήρχε κίνδυνος καταστροφής του υλικού απ' το μηχάνημα x-ray. Ετσι θα καταφέρναμε δύο πλήγματα, να αποσύρουμε ένα εκλεγμένο πολιτικό που φόρεσε τη στολή του σερίφη, και ένα κέραιο χτύπημα στο άνδρο καταστολής του κράτους. Η περιέργεια του «έμπιστου» υπασπιστή, μας χάλασε τα σχέδια όταν αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στο περιεχόμενο του φακέλου, πριν το πάει στο γραφείο του υπουργού «μεταξύ κατεργαρέων...». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απ' το ότι ο υπασπιστής, έδιωξε όλους τους άλλους που ήταν στο γραφείο του για να μην αντιληφθούν αυτή του την κίνηση. Εκτός αν ο Μ.Χ. υποψιάστηκε πως κάτι μπορεί να συμβαίνει και καλού κακού εξουσιοδότησε τον υπασπιστή του να τον ανοίξει, και να πάει στο γραφείο του μόνο το περιεχόμενο του φακέλου. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως ο υπουργός προστασίας του πολίτη είναι τόσο άνανδρος και δόλιος. Ενα είναι ξεκάθαρο, η απόφαση το δέμα να μεταφερθεί χωρίς να περάσει από έλεγχο στο υπουργικό του γραφείο είναι του υπουργού, και φέρει ακέραια την ευθύνη. Παρ' όλα αυτά λίγη ώρα μετά την έκρηξη, είδαμε έκπληκτοι στην τηλεόραση, τον κάτωχρο υπουργό σε κατάσταση παραφροσύνης, να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα τα παρατήσει και θα φτάσει ως το τέλος. Τόσο το καλύτερο για εμάς κ. υπουργέ. Ειλικρινά χαιρετίζουμε τη γενναία αυτή σας απόφαση και σας διαμηνύουμε κατηγορηματικά πως στο τέλος που οραματίζεστε δεν θα είστε μόνος. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να σας ευχηθούμε καλό κατευόδιο. Δεν χάνουμε τέτοια γλέντια!

Δεν υπάρχει Ελληνας πολίτης που να μην αντιλαμβάνεται το λόγο για το οποίο προβήκαμε στην συγκεκριμένη βομβιστική ενέργεια. Ο Χρυσοχοΐδης είναι ο στυγνότερος εξουσιαστής που εμφανίστηκε μεταπολιτευτικά, μανιακός διώκτης των αγωνιζόμενων ανθρώπων και της ελευθερίας αυτής κάθε αυτής. Αδίστακτος στη χρήση κατασταλτικής δολοφονικής βίας, χαμαιλέοντας του πολιτικού καμουφλάζ, χωρίς δείγμα πολιτικής ή φιλοσοφικής σκέψης, και η δημοκρατική προβιά του πάει γάντι. Ολα αυτά τον καθιστούν τον ιδανικότερο άνθρωπο, στο σημαντικότερο πόστο, την κρισιμότερη περίοδο για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι αυτός που επέλεξε η πολιτικοοικονομική ελίτ, να αποκρούσει την οργή του κόσμου που παρακολουθεί άναυδος το εύρος της διαφθοράς, της χυδαιότητας και της αναισθησίας του πολιτικού συστήματος.

Το Λύκο το βλέπουμε, τα ίχνη του ψάχνουμε λέει ο θυμόσοφος λαός μας

Συμφωνούμε, και δεν θα φλυαρήσουμε ούτε στο λόγο ούτε στις πράξεις. Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στο να βρεθεί ο λαός στη δίνη της ανέχειας, και δίχως ίχνος ντροπής, πέταξαν τα όνειρα του στο καιάδα του Δ.Ν.Τ. Προς εσάς τους πολιτικούς, που υφαρπάζεται δεκαετίες τώρα την ψήφο του ανυποψίαστου πολίτη, και την μετατρέπετε αυθαίρετα σε προσωπικό εξουσιαστικό μέσο ισχύς και πλουτισμού, σας γνωστοποιούμε ότι είστε στόχος. Προς εσάς τους μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής ζωής, που πρωταρχικό μέλημα σας ήταν και παραμένει το ασύδοτο κέρδος, η αλλοτρίωση και ο έλεγχος του πολιτικού συστήματος, διά μέσου του χρηματισμού και της διαπλοκής, σας γνωστοποιούμε ότι είστε στόχος. Προς εσάς που ελέγχεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κατ' επέκταση τη σκέψη του πολίτη (Καναλάρχες, μεγαλοεκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους) εσείς και εάν είστε στόχος. Σε όλους εσάς τους, φιλοσυστημικούς μεγαλοσυνδικαλιστές, δικαστικούς λειτουργούς, μεγαλοδικηγόρους, μεγαλογιατρούς και κάθε τι μεγαλόσχημο, σας παρακολουθούμε και είστε στόχος. Εγκαταλείψτε το καράβι ομαλά όσο είναι καιρός. Παραδώστε το τιμόνι στο λαό και ας αποφασίσει εκείνος για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Στην περίπτωση που υψώσετε τα γνωστά κάλπικα λάβαρα ασφάλειας, σταθερότητας, και δημοκρατίας, ταμπουρωμένοι πίσω από ανθρώπινα φράγματα ανίδεων αστυνομικών, που δεν μαντεύουν ποια βρώμικα χέρια τους ταΐζουν, καθιστώντας τους αναχώματα για την εκτόνωση του οστικού κύματος που προορίζετε για εσάς, θα έχετε και την απόλυτη ευθύνη των πράξεων σας.

Απευθυνόμαστε στο λαό και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους. Το σημερινό μας πολίτευμα είναι μια οδυνηρή φάρσα, που οργανώθηκε, στήθηκε, και στηρίχτηκε, από νοσηρά μυαλά σαλεμένων νεοσοφιστών, που εκμαυλίζοντας τα πλήθη, κατάφεραν να τα αλλοτριώσουν, αδρανοποιώντας τα κοινωνικά και πολιτικά. Ασελγώντας εντατικά στα όνειρα και στα ιδανικά, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη, την ηθική, και την αισθητική του λαού, το πείραμα συνεχίζετε. Αυτή τη φορά πιο απάνθρωπο, πιο βίαιο, πιο απεχθές. Γι' αυτό μην επιτρέψετε στους υπεύθυνους για τα μεγαλύτερα οικονομικοπολιτικά εγκλήματα της μεταπολίτευσης, να απολαύσουν ανενόχλητοι τα οφέλη του δικού σας υποθηκευμένου αβέβαιου μέλλοντος. Μην τους φοβάστε, κλείστε τα αυτιά στα φερέφωνα τους, μιλάτε μεταξύ σας, ανταλλάξτε ιδέες, σκέψεις και οργανωθείτε. Αναλάβατε δράσεις! Είναι ιστορικό μας χρέος να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Το μέλλον μας είναι πολυτιμότερο από κάθε ψεύτικο δίλλημα που απορρέει από καμένα μυαλά εθισμένων στην εξουσία τυραννίσκων. Να πάρουμε πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, την ελευθερία, το μέλλον μας, την ίδια μας τη ζωή. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας γι' αυτό η βία είναι θεμιτή και αναγκαία. Μην αφήσουμε να καθορίζουνε εκείνοι, το τι είναι νόμιμο και ηθικό. Κυρίως όμως ας μην έχουμε αυταπάτες πως τα γουρούνια θα εγκαταλείψουν το βούρκο τους με την πειθώ. Δύσκολα φεύγει κανείς απ' τον παράδεισο του. Γι' αυτό πιάστε τα μαστίγια. Ενας καλύτερος κόσμος θα υπάρξει και χωρίς αυτούς ή καλύτερα μόνο τότε θα υπάρξει.

Εμείς στο μέτρο του δυνατού θα κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη και το θάνατο τους ευκολότερο, εάν και εφόσον το επιδιώκουν με τις πράξεις τους. Εχουμε στρατηγική και σχέδιο, είμαστε ετοιμοπόλεμοι, μα προπάντων δεν αστειευόμαστε.

Τα χειρότερα για εσάς άρχοντες της συσκότισης και του ψεύδους έρχονται.

Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά

Αγώνας μέχρι την νίκη

Η γνωστοποίηση του ονόματος της νεοσύστατης οργάνωσής μας, θα γίνει στα επόμενα χτυπήματα.

Read more...

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Π.Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Περισσότερη δουλειά με μικρότερες συντάξεις και ενοποίηση των κανόνων συνταξιοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι η φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε στη Βουλή...


Με το νομοσχέδιο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους επέρχονται σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Τα όρια ηλικίας αυξάνονται και για την έξοδο από την εργασία με πλήρη σύνταξη απαιτείται, είτε η κάλυψη 40 ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Οσον αφορά τις νέες συντάξεις, τα εργατικά συνδικάτα επισημαίνουν ότι λόγω της αλλαγής υπολογισμού τους θα υπάρξει μείωση έως και 50%.

Διευκρινίζεται ότι με εξαίρεση τον νέο ΛΑΦΚΑ (έκτακτη εισφορά συνταξιούχων) οι ρυθμίσεις αρχίζουν από 1/1/2011. Θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου (υπουργείου Οικονομικών) με το οποίο επέρχονται ανατροπές και στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης: Το 2015 όλοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης, στα οποία μπορούν να συνυπολογίσουν έως 7 πλασματικά έτη ή στα 65 για πλήρη και στα 60 για μειωμένη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούν οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι έως το 2017 θα πάνε στα 60 (από 55).

Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις: Δεν θίγονται όσες γυναίκες έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 συντάξιμα έτη) με ανήλικο τέκνο έως 31/12/2010, οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος για μειωμένη και στο 55ο για πλήρη.

Επίσης δεν θίγονται όσοι έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης έως 31/12/2011 (παραμένει το 58ο έτος). Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης έως 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν, τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ασφαλισμένοι πριν από το 1983: Σε όσα Ταμεία προβλέπεται συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, το δικαίωμα αυτό διατηρείται αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ). Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούνται τα όρια που προβλέπονται και για τους μετά την 1/1/1983 ασφαλισμένους. Υπάρχει βέβαια και εδώ ο περιορισμός του συντελεστή αναπλήρωσης της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης στο 2% από 1/1/2013.


ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις από τον Αύγουστο

Mηνιαία εισφορά υπέρ των Ταμείων ύψους από 42 έως 350 ευρώ (ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας σύνταξης) θα κληθούν να καταβάλουν από την 1η Αυγούστου όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν σύνταξη 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή, ως εξής:

Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ ποσοστό 3% (το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ). Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ ποσοστό 4%. Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 5%. Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ ποσοστό 6%. Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 7%. Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ποσοστό 8%. Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ ποσοστό 9%. Για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ ποσοστό 10%. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων).

Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ). Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι το μέτρο αυτό να συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους).

Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας.

Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.

Διαχωρισμός των κλάδων- υπηρεσιών υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα (από το 2018). Οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Υγείας (που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθεσίμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τα νοσοκομεία στη Δευτεροβάθμια).

Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ "ΠΑΡΚΟ" ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μια ιδέα του Γιώργου Κανδύλη και το όραμα του Αντώνη Τρίτση επιχειρεί να ζωντανέψει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκέντρω- ση σε έναν χώρο όλων των υπηρεσιών των υπουργείων που είναι σήμερα διάσπαρτες στο Λεκανοπέδιο, γεγονός που...
θα οδηγήσει στη σύσταση ενός, τρόπον τινά, «κυβερνητικού πάρκου». Ο «Καλλικράτης» των δημοσίων υπηρεσιών έρχεται μετά και τη μείωση του αριθμού των... μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τις συγχωνεύσεις των υπουργείων και την ευρεία ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Η νέα μεταρρύθμιση κρίνεται ότι θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, στην εξοικονόμηση πόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην τόνωση της απασχόλησης και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ηδη ο κ. Ραγκούσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», έδωσε εντολή στη γενική γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Ευσταθία Μπεργελέ να συντάξει τους όρους προκήρυξης για την πραγματοποίηση μελέτης με αντικείμενο τη μεταστέγαση των υπουργείων. Η μελέτη, που θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», θα καταδεικνύει αναλυτικά τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία, τις αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της πόλης, τις υποδομές που θα δημιουργη- θούν και τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταστέγαση στους εργαζομέ- νους. Είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ολοκληρωμένη μελέτη για τη μεταστέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Οι προσπάθειες του παρελθόντος, και κυρίως εκείνες που ανελήφθησαν την επαύριον των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν αποσπασματικές και ατελέσφορες. Βεβαίως, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί έχει κυρίως σχέση με την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης. Ηδη πολεοδόμοι- αρχιτέκτονες εκτιμούν ότι η «παραμονή» των υπηρεσιών ή και η μεταφορά νέων στο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία συνθηκών γκετοποίησης, αλλά θα το επιβαρύνει υπέρμετρα. Αντιθέτως, η επιλογή του χώρου εκτός των Αθηνών προϋποθέτει τη δημιουργία αντίστοιχης υποδομής, διασφάλισης της ομαλής συγκοινωνιακής πρόσβασης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Read more...

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ 990 ΜΕΓΑΛΟ-ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τα πρώτα λουκέτα σε 10 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν για φοροδιαφυγή βάζει το υπουργείο Οικονομικών- χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους- σε μια προσπάθεια να περάσει μήνυμα στην αγορά ότι έλεγχοι γίνονται από το ΣΔΟΕ και στους παραβάτες επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS διαπίστωσε από τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων ότι 990 οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη...
6,7 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα διατηρούν ακίνητα στην κατοχή τους συνολικής αντικειμενικής αξίας 288 εκατ. ευρώ αρκετά από τα οποία βρίσκονται στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε από χθες να στέλνει επιστολές στους παραπάνω οφειλέτες καλώντας τους να πάνε έως τις 20 Ιουλίου στην Εφορία που ανήκουν και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλιώς θα ξεκινήσουν άμεσα κατασχέσεις στα ακίνητα που διατηρούν στην κατοχή τους. Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου, ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή λειτουργίας δέκα καταστημάτων του τομέα εστίασηςαναψυχής, μεταξύ αυτών και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα επτά ημερών λόγω σοβαρών φορολογικών παραβάσεων. Στα καταστήματα αυτά διαπιστώθηκε από ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατ΄ επανάληψη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω των ελέγχων που διεξάγουν το ΣΔΟΕ και οι εφορίες θα συνεχίσει και θα διευρύνει την εφαρμογή της ποινής της αναστολής λειτουργίας των παραβατικών επιχειρήσεων ως βασικού μέτρου συμμόρφωσης και φορολογικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος. Α πό την άλλη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών για φορολογουμένους για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη η διασταύρωση αφορά ακίνητα μεγάλης εμπορευσιμότητας και στην πρώτη της εκτέλεση αφορούσε ακίνητα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Συνολικά εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Οι υπόχρεοι αυτοί κατέχουν στις συγκεκριμένες δύο περιοχές 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές με τις οποίες παρέχει στους οφειλέτες που αφορά η συγκεκριμένη διασταύρωση χρονικό περιθώριο έως την 20ή Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού.

Read more...