Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΝΟ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΝΙΚΟ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ



Read more...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΝΙΚΟ...


...γνωρίζω και καταλαβαίνω πόσο σου ταιριάζει αυτό το ριζίτικο.
Στο αφιερώνω.



Αγρίμια κι αγριμάκια μου,
λάφια μου μερωμένα,
πέστε μου πού'ναι οι τόποι σας,
πού'ναι τα χειμαδιά σας;

- Γκρεμνά'ναι εμάς οι τόποι μας,
λέσκες τα χειμαδιά μας,
τα σπηλιαράκια του βουνού
είναι τα γονικά μας.



Read more...

Η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, θα σηματοδοτήσει τη νέα νικηφόρα πορεία…


Παρά τις όποιες «καθυστερήσεις» στο κυβερνητικό έργο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα προετοιμάσει το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο για την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, με την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης του Κινήματος.
Οι «εκτιμήσεις» ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει ν’ αποφύγει τη σύγκλιση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Κινήματος, ώστε να μην υπάρξουν έντονες κριτικές, δεν έχουν βάση. Ο πρόεδρος του Κινήματος και της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε πλήρη δραστηριοποίηση του κόμματος με διαφάνεια και προοπτική κομματικής ανασυγκρότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του κομματικού ΠΑΣΟΚ, ο νέος Γραμματέας κ. Σωκράτης Ξυνίδης έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις οργανωτικές διαδικασίες για μια σύγκλιση του οργάνου που θα σηματοδοτήσει τη νέα σοσιαλιστική πορεία του ΠΑΣΟΚ.



Read more...

Μειώθηκε 3,5% ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία



Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) σημείωσε τον Οκτώβριο φέτος μείωση 3,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2008, έναντι αυξήσεων 5,8% και 7% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2008 προς 2007 και 2007 προς 2006.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η μείωση του γενικού δείκτη τον Οκτώβριο εφέτος, οφείλεται στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 3,8% και στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,4%.


Read more...

Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλιακών η Μ. Δαμανάκη

Το χαρτοφυλάκιο της "Ναυτιλιακές Υποθέσεις και Αλιεία" αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη θέση του Χοακίν Αλμούνια τοποθετείται ο Όλι Ρεν, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα προστεθεί στη σύνθεση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αφορά το Κλίμα.

Επίτροπος για το Κλίμα ορίστηκε η Δανή Κόνι Χέντεγκααρντ, 49 ετών, μέλος της δανικής κυβέρνησης από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να μετάσχει στην Επιτροπή.




Read more...

Συνάντηση με Παπανδρέου θα επιδιώξουν ροδακινοπαραγωγοί

Στις Πρέσπες, όπου διεξάγεται η άτυπη τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας- Αλβανίας- ΠΓΔΜ, κατευθύνεται ομάδα ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία, αποτελούμενη από τριάντα πέντε περίπου άτομα, προκειμένου να επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

«Θέλουμε να πούμε το πρόβλημά μας στον πρωθυπουργό, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ευαίσθητος άνθρωπος. Θέλουμε να δείξει κατανόηση, ότι εμείς ζητούμε απλώς ό,τι είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε και εμείς να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι, χωρίς να είμαστε σε απόγνωση τι θα γίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τον ΟΓΑ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν.Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης.

Στο μεταξύ, κλειστό παραμένει το μπλόκο των ροδακινοπαραγωγών στην Εγνατία Οδό, στον Κόμβο της Κουλούρας, όπου σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Βέροιας βρίσκονται περί τα 200 τρακτέρ. Η κυκλοφορία εκτρέπεται από άνδρες της Τροχαίας από παρακαμπτήριες οδούς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων.
nooz.gr

Read more...

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Πρέπει να βρούμε μία λύση

Για τη βία στα γήπεδα και το ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπισή της μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6». «Ενα κομμάτι αυτής της υπόθεσης, που αφορά την καταστολή, είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το θέμα της πολιτικής ενάντια στον χουλιγκανισμό, είναι ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε αρχικά ο κ.Χρυσοχοϊδης και συνέχισε: «Εκείνο που έχουμε ανάγκη, είναι να βρούμε μία λύση. Στα ματς της UEFA υπάρχει καλύτερη συμπεριφορά από τους φιλάθλους, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Αυτό προκύπτει από τους συνδέσμους των ομάδων, που έχουν τη στήριξη των διοικήσεων.

»Αυτό είναι κάτι νοσηρό και στο τέλος καλείται η Αστυνομία να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Πολλοί από τους αστυνομικούς συμμετέχουν σε διάφορους τομείς. Υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα εφαρμογής των νόμων. Δεν χρειάζεται καινούργιος νόμος, αλλά η αυστηρή εφαρμογή τους και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Στη συνέχεια, ο κ.Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε: «Σημασία έχει ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και η Αστυνομία πρέπει να είναι πολύ αυστηρή. Η Δικαιοσύνη πρέπει κι εκείνη από την πλευρά της να είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πάνε να διασκεδάσουν και γίνεται πύρινη κόλαση, ενώ κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

»Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το θέμα, αλλά πρόθεσή μου είναι να συναντηθώ με τον υπουργό Πολιτισμού, που είναι αρμόδιος για τα θέματα Αθλητισμού. Αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη δεν δικάζει, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με όσους θεωρούν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια. Δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν την εφαρμογή των νόμων. Δεν γίνεται τίποτα όταν ξεκινάει μία προσπάθεια και την αφήνουμε στη μέση.

»Τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Θα προσλάβω διάφορους ανθρώπους, όπως "χάκερς" και οικονομολόγους, για το τμήμα Ειδικών Συνθηκών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Αστυνομία πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους και από την άλλη να απαγορεύει τα κρούσματα βίας. Τότε θα είμαστε επιτυχημένοι στο έργο μας. Δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις, πρέπει να γίνουν και έργα.

»Το κράτος δεν είναι φοβικό και δυστυχώς είχαμε τέτοια κρούσματα την προηγούμενη περίοδο. Στα μεγάλα γήπεδα είναι απαραίτητη η παρουσία των αστυνομικών, ενώ πληρώνονται για την παρουσία τους σε αυτά. Η Αστυνομία είναι καθ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση της κοινωνίας μας, αλλά αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
nooz.gr

Read more...

"Δεν μας επηρεάζει η κερδοσκοπία"



Απόπειρα κατευνασμού των αγορών μετά την "Μαύρη Πέμπτη" στο Χρηματιστήριο επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνδυασμό με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη "χαμένη αξιοπιστία που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση", σε κερδοσκοπικές κινήσεις και στο κλείσιμο θέσεων εν όψει του τέλους του έτους.

"Την αξιοπιστία την χτίζουμε μέρα με την ημέρα με τις πρωτοβουλίες μας", είπε και πρόσθεσε ότι "οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο. Ο δανεισμός του δημοσίου θα είναι σημαντικά μικρότερος το 2010".

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, είπε ότι "υπάρχουν αρνητικές και θετικές εκθέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας που δεν είναι σημερινά, αλλά έχουν βάθος", ενώ συμπλήρωσε ότι "οι εκθέσεις κάποιων χρηματοοικονομικών οίκων δεν αξιολογούν αντικειμενικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία της χώρας μας".

Οι προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ξεκινούν τώρα και θα έχουν συνέπεια με διπλό στόχο: πρώτον, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον, την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι "το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις".

Αναφερόμενος, στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για να στηριχθούν η ανάπτυξη και των εισοδήματα και να εμπεδωθούν υγιή δημοσιονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, "άρχισε ήδη διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες αρχίζει ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ τα υπουργεία άρχισαν προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών".

Παρέμβαση Προβόπουλου


Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό", σημειώνοντας ότι "οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι υψηλοί, βελτιούμενοι, και υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτούς τραπεζών άλλων χωρών".

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των κεφαλαίων που έγιναν πρόσφατα από πολλές μεγάλες τράπεζες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και αυτό αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να απεμπλακούν το 2010 από το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.


Το μεσημέρι ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,2% στις 986,63 μονάδες

Spreads

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών διευρύνθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν την Παρασκευή στις 215 μονάδες βάσης έναντι του Bund από 208 μονάδες βάσης που ήταν την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το μεσημέρι, και μετά την παρέμβαση κατευνασμού των αγορών από Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 198 μονάδες βάσης.

Γ. Πεταλωτής

"Είχαμε διάφορα αντικρουόμενα σενάρια για την ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο διεθνή Τύπο, κερδοσκοπικές επιθέσεις”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι "την έκταση των παιχνιδιών αυτών επιτρέπει η απώλεια της αξιοπιστίας της οικονομίας μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας οι πολιτικές μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος καταδίκασε τα σενάρια και τόνισε ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει σε τίποτα. Επισήμανε δε ότι “δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό σεναρίων”. Ερωτηθείς ποιοι ασκούν αυτές τις “κερδοσκοπικές πιέσεις”, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “μια ματιά για το τι γίνεται διεθνώς, μπορεί να μας το δείξει”.

Σχετικά με το αν, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει δημόσια παρέμβαση για να δώσει μια “κατεύθυνση” στον ελληνικό λαό, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά, το σχέδιό της ξετυλίγεται βήμα προς βήμα και πως “παρέμβαση του πρωθυπουργού όταν χρειάζεται και όπου απαιτείται, γίνεται”.

nooz.gr

Read more...

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης

Η περίπτωση της πτώχευσης στο Ντουμπάι, θυμίζει την περιγραφή του μύθου της κατασκευής του πύργου της Βαβέλ. Μόλις άρχισαν να υψώνουν τον πύργο για να πλησιάσουν τον θεό μπέρδεψαν τις γλώσσες τους και διαλύθηκαν. Έτσι και στο εμιράτο. Η απληστία του ανθρώπου σε όλο της το μεγαλείο. Προσπάθησαν να αλλάξουν το περιβάλλον κάνοντας... ένα παράδεισο. Και από την φιλαργυρία τους και τον αμοραλισμό τους τίναξαν την μπάνκα στον αέρα. Αποτέλεσμα τα παρατημένα υπερπολυτελή αυτοκίνητα με τις χρυσές πιστωτικές κάρτες στα ντουλαπάκια, έμειναν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου από αυτούς που εγκατέλειψαν τον ψεύτικο παράδεισο.

fimotro

Read more...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΚΡΙΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα)


Τι μεσολαβεί μεταξύ των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος μεταφέρει τη «γραμμή» της κυβέρνησης φρέσκια από τον «πρωινό καφέ», και των δηλώσεων που κάνουν οι υπουργοί το απόγευμα, οι οποίες συχνά είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος; Το επικίνδυνο τρίγωνο που δημιουργήθηκε προχθές ανάμεσα στους κκ. Γ. Προβόπουλο, Γ. Πεταλωτή και Γ. Παπακωνσταντίνου, αύξησε τον προβληματισμό που υπήρχε στους ενοίκους του Μαξίμου για τον συντονισμό των κυβερνητικών στελεχών. Χθες, ο...
Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στην επικοινωνία, η οποία αναβλήθηκε, όπως και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας, εξαιτίας της αδιαθεσίας που ένιωσε. Οι συνεργάτες του αποδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού της νέας κυβέρνησης ή λάθος χειρισμών από την πλευρά ορισμένων άπειρων βουλευτών, επιμένουν όμως ότι το μόνο γιατρικό είναι η υπομονή και ο χρόνος και όχι ο σχηματισμός μιας επικοινωνιακής ομάδας. Κανένας όμως δεν γνωρίζει τι σκέπτεται ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.
Το ερώτημα δεν είναι μεταφυσικό. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν δίνει καθαρό στίγμα στα θέματα της επικαιρότητας. Ακόμα και υπουργοί αστειεύονται μεταξύ τους ότι τα υπουργικά συμβούλια αντί να καταλήγουν σε αποφάσεις έχουν μετατραπεί σε μια ατελείωτη «δημόσια διαβούλευση», αλλά η κυβέρνηση, λένε, θα κριθεί από την ικανότητά της να θέτει την πολιτική ατζέντα. Οι συχνές απουσίες του κ. Παπανδρέου από τον «πρωινό καφέ» ενδεχομένως να μην είχαν μεγάλη σημασία όσο το ΠαΣοΚ ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα όμως σχολιάζονται αρνητικά. Αυτή η κατάσταση, παρατηρούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, έχει οδηγήσει άλλους στη χάραξη προσωπικής στρατηγικής, άλλους να καλύπτονται πίσω από θέσεις άμυνας και άλλους να σιωπούν. Το αποτέλεσμα είναι να εγκλωβίζεται η κυβέρνηση σε μικρές ή σε μεγαλύτερες κρίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Ξέρετε ποια ήταν η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που είπε ο Πεταλωτής και στην ομιλία του Παπακωνσταντίνου; Μία μόνο λέξη: το “καλά” για το πώς κάνει τη δουλειά του ο κ. Προβόπουλος » έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής σε όσους του άνοιγαν κουβέντα για τα ζητήματα αυτά. Μόνον που όταν μια λέξη κρύβει την ουσία μιας κυβερνητικής παρέμβασης τότε υπάρχει ζήτημα. Οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση περιγράφουν την καθημερινότητά τους σαν μια μέγκενη, η οποία δεν επιτρέπει πολλούς ελιγμούς. Από τη μια πλευρά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων, από την άλλη η πίεση να καταθέσουν νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά να έχει προηγηθεί και δημόσια διαβούλευση, και στη μέση οι βουλευτές που έχουν επαναστατήσει στα ΚΤΕ. «Το επικίνδυνο για μας δεν είναι ούτε οι καθυστερήσεις ούτε η έλλειψη συντονισμού. Είναι ότι η νίκη μας στις εκλογές ήρθε με μια μεγάλη πλειοψηφία την οποία συσπείρωσε η προσδοκία και η ελπίδα και όχι η ιδεολογία. Αν η προσδοκία διαψευστεί θα μετατραπεί σε οργή χωρίς να το καταλάβουμε» επισημαίνει ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

fimotro

Read more...

Ανοίγει άρον-άρον και το φορολογικό


του Κωστή Πλάντζου

Τα ίχνη του διαλόγου για το ασφαλιστικό –χωρίς τα εμπόδια ίσως του ΠΑΜΕ - θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν το νέο τετ-α-τετ που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες με Κομισιόν και ευρωπαίους ομολόγους του, στέλνει προσκλήσεις προς τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για να προσέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα στα πρώτα ραντεβού.

Στην επιστολή που θα λάβουν οι φορείς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιορίζεται σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα. Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για να μην προκαταλάβει το περιεχόμενο του διαλόγου. Το σίγουρο είναι πάντως πως επείγεται να ξεκινήσει ο διάλογος το νωρίτερο δυνατόν, ώστε να καταλήξει το νωρίτερο και σε αποτέλεσμα.

«Στο τραπέζι» του διαλόγου πάντως μπαίνουν, εκ των πραγμάτων, προτάσεις που επεξεργάστηκε το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως:

- Καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, δηλαδή κλίμακας με μεγάλο αριθμό φορολογικών κλιμακίων και συντελεστών φόρου και με ενιαίο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και μη μισθωτούς.

- Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας.

- Επανεξέταση φοροαπαλλαγών προς την κατεύθυνση της κατάργησης ή των περικοπών για τα υψηλά εισοδήματα.

- Κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, αμοιβών δικαστών, βουλευτών, αθλητών, προπονητών κ.λπ.) και υπαγωγή των εισοδημάτων αυτών στη φορολογική κλίμακα.

Στη φορολογία ακινήτων:

- Κατάργηση της σημερινής μορφής του ΕΤΑΚ και μετεξέλιξή του σε προοδευτικό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (και όχι πλήρη επαναφορά του ΦΜΑΠ).

- Eπαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής με υψηλότερα αφορολόγητα και με αυξημένους συντελεστές για τις μεγάλες περιουσίες.

- Αναμόρφωση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φόρο, τα έσοδα από τον οποίο θα αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

-Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, προβλέπεται:

- σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες με αξιοποίηση του TAXIS

- διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας TAXIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

- επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 3220/2004 που προέβλεπαν την κατάργηση των φορολογικών προστίμων και την καθιέρωση συστήματος βαθμών ποινής (point system), βάσει του οποίου θα προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο τα αποτελέσματα κάθε φορολογικού ελέγχου.

Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (Ανωνύμων Εταιριών, Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, Ομορρύθμων Εταιριών, Ετερορρύθμων Εταιριών κ.λπ.), η κυβέρνηση προωθεί σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Επίσης εισάγει τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιριών, με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 25% έως 40%, από 32,5% που είναι σήμερα.

protothema.gr


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι στις Πρέσπες

Στις Πρέσπες πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Αλβανίας – Σκοπίων για το περιβάλλον. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η άτυπη κατ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι.
.nooz.gr


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...






Read more...

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης-Νίκος Θεοδωρόπουλος

Μίνι «κραχ» είχαμε χθες στην αγορά μετά και τα... κανόνια που έσκασαν στο Ντουμπάι... Το χρηματιστήριο κατέρρευσε υποχωρώντας κατά 6,21% και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες τις 200 μονάδες βάσης μέσα σε ένα βαρύ κλίμα για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Πλέον το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι υψηλότερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνουν για να...
δανειστούν οι Γερμανοί. Στο οικονομικό επιτελείο είναι έκδηλη η ανησυχία για την πορεία των αγορών, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη αντίδραση. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι θα προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και άφηναν να εννοηθεί πως τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.
Την ίδια ώρα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς ανέφεραν πως οι έντονες πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα από ξένους οίκους έχουν ως απώτερο στόχο να αυξηθούν τα spreads και έτσι να μας δανείσουν με υψηλότερα επιτόκια εντός του 2010.
Μάλιστα εντύπωση προκάλεσαν χθες οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Πιο αναλυτικά το... φράγμα των 200 μονάδων βάσης έσπασε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό. Έπιασε τις 205 μονάδες από 184 μονάδες που ήταν την Τετάρτη, καταγράφοντας αύξηση 21 μονάδων. Η ανησυχία που προκάλεσε διεθνώς η στάση πληρωμών από την κρατική Dubai World για έξι μήνες είχε αντίκτυπο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης αλλά η Ελλάδα επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Είναι ενδεικτικό ότι το spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων χθες έφτασε στις 116 μονάδες από 100 μονάδες προχθές. Σε σχέση με τα ιρλανδικά ομόλογα από 44 μονάδες την Τετάρτη, αυξήθηκε στις 54 μονάδες. Παράλληλα, το spread στα επιτόκια των Credit Default Swaps (CDS) - που απεικονίζουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην εξυπηρετήσει το χρέος της - αυξήθηκε εκ νέου χθες στις 215 μονάδες (205 μονάδες προχθές) για τους 10ετείς τίτλους. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησε πανικός με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Από τις 14 Οκτωβρίου και το υψηλό έτους του γενικού δείκτη η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 24,3 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 9,09%, της Eurobank κατά 6,95%, της Alpha κατά 8,8% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 8,65%, της Τράπεζας Κύπρου 11,52% και της Marfin Popular Bank 15,73%.
fimotro.


Read more...

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη - Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Άγρια κερδοσκοπική επίθεση δέχθηκε χθες η ελληνική οικονομία από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που εκμεταλλεύτηκαν το όργιο φημών που καλλιεργείται από τον διεθνή Τύπο και μερίδα ευρωπαϊκών τραπεζών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας με αφορμή το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της. Ξένα επενδυτικά κεφάλαια προχώρησαν χθες σε μαζικό ξεπούλημα μετοχών στο Χρηματιστήριο...
βυθίζοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 6,21%. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες «έκαναν φτερά» από το Ελληνικό Χρηματιστήριο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, καθώς η αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του έτους και την τρίτη μεγαλύτερη από το 1999!
Την ίδια ώρα, άγριο παιχνίδι έγινε στην αγορά ομολόγων από διεθνείς τράπεζες και άλλους δανειστές της χώρας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού τού Ελληνικού Δημοσίου- και συγκεκριμένα η διαφορά των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά- να σημειώσουν άλμα φθάνοντας το 2,05%, από 1,84% προχθές.
Η άνοδος στο κόστος δανεισμού αποτελεί νάρκη στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Το νέο άλμα των επιτοκίων των ομολόγων (spread) κατά 0,21% μέσα σε μόλις μία ημέρα ισοδυναμεί με ετήσια επιβάρυνση 184 εκατ. ευρώ στο κόστος δανεισμού. Υπολογίζεται ότι αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 1% συνεπάγεται ετήσιες επιβαρύνσεις 900 εκατ. ευρώ. Και καθώς λόγω των κερδοσκοπικών φημών τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 0,63% σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων, το συνολικό ετήσιο κόστος μέχρι τώρα ανέρχεται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ.
Το κλίμα κινδυνολογίας για την ελληνική οικονομία κορυφώθηκε προχθές με έκθεση της Deutsche Βank και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που, με αφορμή τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έκαναν λόγο ακόμα και για πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενδεικτικό, ωστόσο, του «παιχνιδιού» των διεθνών αγορών είναι ότι με δύο νέες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τόσο η Citigroup όσο και η ΜerriΙl Lynch χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εκθέτοντας έτσι την Deutsche Βank. Ακόμα και οι συντάκτες της έκθεσης της Deutche Βank έσπευσαν χθες με διευκρινιστικές δηλώσεις τους στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε να τονίσουν πως το σενάριο είναι υποθετικό. Την ίδια ώρα, έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση προσέφεραν και οι Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια Αμέλια Τόρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωνε με νόημα πως «ευθύνη της Επιτροπής είναι να μην καλλιεργεί εικασίες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή «περιμένει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ο οποίος θα πρέπει να έχει στόχο την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πειστικό τρόπο», ζητώντας έτσι πρόσθετα μέτρα.
Απίθανη η χρεοκοπία, λένε Citigroup και Μerryll Lynch
«Παρά το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο, δυσκολευόμαστε να δούμε πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει στο πλαίσιο της ΟΝΕ», επισημαίνει σε έκθεσή της η Citigroup και εξηγεί πως για να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία δανεισμού, απαιτούνται όχι μία αλλά ντόμινο υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας.
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Προσοχή: Δεν είναι όλες οι ανησυχίες δικαιολογημένες», για να φθάσουν οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρο δανεισμού από την ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να υποβαθμιστεί η χώρα κατά 4 έως 6 βαθμίδες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Σήμερα, η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας βρίσκεται στο Α- από τους οίκους Fitch και Standard & Ρoor΄s και στο Α1 από τη Μoody΄s.
Η ΕΚΤ από τον περασμένο Μάιο μείωσε την απαίτηση «ποιότητας» για ομόλογα που λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις τράπεζες, από το Α στο ΒΒΒ-. Για να φθάσει η αξιολόγηση στο ΒΒΒ- απαιτείται υποβάθμιση κατά 4 μονάδες από την S&Ρ και τη Fitch και κατά 6 βαθμίδες από τη Μoody΄s, σημειώνει η Citigroup και καταλήγει: «Τέτοια ακραία και κατά την άποψή μας απίθανα, ενδεχόμενα θα δημιουργούσαν θέμα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας, και όχι μόνο των τραπεζών, να δανείζεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μerryll Lynch εκτιμά ότι τα ρίσκα είναι υπερεκτιμημένα- αν και σημειώνει πως η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ευοίωνη- και χαρακτηρίζει εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

fimotro

Read more...

ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ


Το αναπτυξιακό θαύμα στο Ντουμπάι φαίνεται να ξεθωριάζει με τις τερατώδεις κατασκευές να παραμένουν ημιτελείς ενόψει του κινδύνου πτώχευσης. Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια η ανησυχία για ενδεχόμενη πτώχευση του Ντουμπάι μετά το αίτημα κρατικού επενδυτικού ομίλου του εμιράτου να... παγώσουν τα χρέη του. Στην Ελλάδα, η διαφορά των επιτοκίων (spread) των 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 205 μονάδες βάσης, από 184 μονάδες την Τρίτη. Επίσης, αυξήθηκε το spread με τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, παρά το γεγονός ότι δύο μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, η Nomura και η Citigroup, θεωρούν υπερβολικά τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ και η Deutsche Bank επιχείρησε χθες να ανασκευάσει μερικώς την εκτίμηση για πιθανή προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. Σημαντικές απώλειες κατεγράφησαν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, η συνεδρίαση διεκόπη λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ στην Αθήνα η αγορά έκλεισε με πτώση 6,21%, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, παρά το μπαράζ θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους.

fimotro

Read more...

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ




Η Δημοκρατία – μεταξύ άλλων –επέβαλλε ανέκαθεν τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που τους αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός υπερασπίζεται τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και την ενημέρωση, στήριξη και επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων των δημοτών.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένας παραγκωνισμός των πολιτών και της άποψής τους πάνω σε τοπικά θέματα, καθώς δεν ζητείται η γνώμη τους για ουσιαστικές αλλαγές που συμβαίνουν στο Γαλάτσι και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους στην πόλη μας.

Αρχικό, κραυγαλέο, παράδειγμα η οδός Αιγοσθένων για την οποία ουδείς ενημερώθηκε όταν άλλαξε η κατεύθυνσή της, χωρίς καμία προειδοποίηση, τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή. Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα και οι «ήξεις – αφίξεις» αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την κατεύθυνση του δρόμου προκαλούν συνεχώς περισσότερες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματισμού και της ελλιπούς ενημέρωσης του κόσμου. Θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής εικόνα στους πολίτες, για τα σχέδια και τις δράσεις της διοίκησης, η οποία από την πλευρά της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την άποψή τους.

Νέο παράδειγμα έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών αποτελεί η πρόσφατη λειτουργία παγοδρομίου από ιδιωτική εταιρία στο Άλσος Βεϊκου μετά από την παραχώρηση του δήμου Γαλατσίου. Το άλσος είναι δασική αναδασωτέα περιοχή στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευαστική παρέμβαση. Ο περιβάλλων χώρος έχει βλαφθεί και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αναστροφής. Ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, τείνει να μεταβληθεί σε χώρο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, που απέχουν πολύ από την περιβαλλοντική, και όχι μόνον, αναβάθμιση της περιοχής μας.

Μέχρι τώρα στο χώρο που έγινε το παγοδρόμιο υπήρχε δωρεάν πίστα για σκέιτμπορντ στην οποία έπαιζαν πολλά παιδιά, ενώ τώρα στο παγοδρόμιο έχει οριστεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για όσους θέλουν να κάνουν πατινάζ στον πάγο. Ξανά η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι Γαλατσίου και θαμώνες του άλσους. Δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψή τους και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τα σχέδια της δημοτικής αρχής παρά μόνο όταν ήταν πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Η δημιουργία και λειτουργία ενός παγοδρομίου ή οποιουδήποτε άλλου ψυχαγωγικού μέσου επικροτείται, όταν αποτελεί έργο της δημοτικής αρχής και παρέχεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στους πολίτες.

Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι απαξιώθηκε η γνώμη τους και η οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην από κοινού απόφαση λειτουργίας ενός ψυχαγωγικού παιχνιδιού, όπως το πατινάζ στον πάγο, εντός του άλσους Βείκου. Έπρεπε να έχουν σωστή ενημέρωση όσον αφορά τη νομιμότητά του αλλά και τα έσοδα του προς το δήμο Γαλατσίου. Έπρεπε να συμμετέχουν στη λήψη ανάλογων αποφάσεων και να μη βρίσκονται συνεχώς προ τετελεσμένων γεγονότων.

Κυρίως όμως η δημοκρατία που υπερασπιζόμαστε και πρεσβεύει τη διαφάνεια, έχει ως δεδομένο ότι ένα θέμα τέτοιας σημασίας για την πόλη θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπορούν να το σχολιάσουν και να το κρίνουν όλοι.

Λέμε μπροστά ο πολίτης και όχι τελευταίος. Αυτό το πρόσταγμα ισχύει για όλους όσοι συμμετέχουν στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και δεν θα πρέπει να διαφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση.





Έλενα Ζέρβα

Πρωτοβουλία φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον




Read more...