Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

"Ποιο 1929, εδώ μιλάμε για νέο Μεσαίωνα"

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον από τους Financial Times. Η οικονομική συρρίκνωση θα είναι χειρότερη από αυτή του Μεγάλου Κραχ

Με τα πιο μελανά περιγράφεται το οικονομικό μέλλον σε άρθρο των Financial Times που εκτιμά ότι οδεύουμε προς έναν νέο Μεσαίωνα.

"Ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται Μεσαίωνας" είναι η άποψη χρηματιστή που μετέφερε σε άρθρο του δημοσιογράφος των Financial Times.

"Πριν τέσσερα χρόνια, παρέθεσα στη στήλη μου έναν γνωστό μου χρηματιστή, ο οποίος παρομοίαζε τις τότε προοπτικές με το 1929. Πριν από λίγες εβδομάδες με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: Ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται Μεσαίωνας.

Οι απόψεις του ακούγονται ακραίες και οφείλω να αναφέρω ότι ο φίλος μου είναι ορκισμένος εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων σχετίζονται με αυτήν, και αντιμετωπίζει την προοπτική διάλυσης του ευρώ με ανατριχιαστική ευχαρίστηση. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η πρώτη του εκτίμηση ήταν σίγουρα σωστή", σημειώνει.

Η τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για τη Βρετανία, θα είναι χειρότερη από του Μεγάλου Κραχ, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι το ευρώ θα κρατηθεί στην ζωή. Πιθανόν να εμπεριέχει μεγαλύτερη αθροιστική απώλεια παραγωγής για την βρετανική οικονομία. Κάποιοι προβλέπουν ότι το πραγματικό εισόδημα θα είναι χαμηλότερο το 2015 απ’όσο ήταν το 2002. Αντιθέτως, στην περίοδο 1929-39, οι πραγματικοί μισθοί είχαν αυξηθεί 10% και κάτι παραπάνω, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα measuringworth.com.

Ο Μεσαίωνας, βεβαίως, όπως σημειώνει, ήταν μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Όμως ο στόχος τέτοιων συγκρίσεων δεν είναι να αποδείξουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά να διευρύνουμε την αντίληψή μας για τα εφικτά σενάρια.

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως μεταφέρει από το άρθρο το euro2day.gr, δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς επιστημονικά. Όμως από την αρχή μέχρι το τέλος της πρώτης χιλιετίας μετά Χριστόν, σύμφωνα με τον ιστορικό οικονομολόγο Angus Maddison, η οικονομία της δυτικής Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο και η οικονομία της Ιταλίας σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το τι σήμαινε αυτό για τη Βρετανία, το περιγράφει ο ιστορικός της Οξφόρδης Bryan Ward-Perkins. Όταν αποχώρησαν οι Ρωμαίοι το 410 μ.Χ., τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία διολίσθησε σε πολύ πιο πρωτόγονο επίπεδο από εκείνο όπου βρισκόταν κατά την έλευσή τους, 400 χρόνια πριν.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Όσο πιο περίπλοκη και ειδικευμένη γίνεται μια οικονομία, τόσο πιο αβοήθητοι μένουν οι πολίτες όταν διαλυθεί. Οι Ρωμαίοι εισήγαγαν ένα υψηλό επίπεδο ειδίκευσης στην Βρετανία και στην συνέχεια την πήραν πίσω.

Οι παραλληλισμοί μοιάζουν μάλλον υπερβολικοί. Όμως το μοντέλο της περιοδικής κατάρρευσης προκύπτει εμφανώς στο μακροχρόνιο ιστορικό αρχείο.

Ο Ian Morris του Stanford University, έχει υπολογίσει έναν δείκτη κοινωνικής εξέλιξης κοινωνιών κατά τα τελευταία 14.000 χρόνια. Εμφανίζεται σε αυτόν επίμονα (τουλάχιστον μέχρι την σύγχρονη εποχή) η τάση των κοινωνιών να "σκάζουν" όταν φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Συνοπτικά, κατατάσσει τις κοινωνίες με βάση τέσσερα κριτήρια: αξιοποίηση πόρων (τροφή, καύσιμα και ενέργεια), οργάνωση (όπως προκύπτει από το μέγεθος της κοινωνίας), επικοινωνία και πολεμική δυνατότητα.

Σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δείκτη, οι κοινωνίες φτάνουν στο αδιαχώρητο, με μεγάλα προσκόμματα που προκύπτουν είτε από πόλεμο, είτε από ασθένειες, από ελλείψεις πόρων ή περιβαλλοντική επιδείνωση.

Η αναρρίχηση του δείκτη λίγο πάνω από το 40 αποδείχθηκε ζενίθ τόσο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και την κινεζική Δυναστεία των Σονγκ περί το 1.100 μ.Χ.

Όμως από το 1700 στην Δύση και το 1800 στην Ανατολή, ο δείκτης άρχισε να ξεφεύγει από την κλίμακα. Το τωρινό του επίπεδο ξεπερνά τα προηγούμενα "ταβάνια" κατά πολύ. Το κατά πόσον δημιουργείται πλέον ένα νέο "ζενίθ" ή απλώς ξεπεράσαμε το "παράδοξο της κοινωνικής εξέλιξης" όπως το αποκαλεί ο Καθηγητής Morris, μένει να αποδειχθεί.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά, όμως, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύονται εξοντωτικές όλες οι οικονομικές καταστροφές. Το ΑΕΠ της Κίνας έχει εκτιναχθεί και καταρρεύσει αρκετές φορές στην μακρά ιστορία της: Πιο πρόσφατα συρρικνώθηκε 12% μεταξύ 1820 και 1870 και ξανά σχεδόν 20% μεταξύ της αρχής του α΄παγκοσμίου πολέμου και της επανάστασης του 1949. Δείτε όμως πού βρίσκεται σήμερα…

Η ρωσική οικονομία επίσης συρρικνώθηκε με το δραματικό ποσοστό 40% στα 8 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού. Στην συνέχεια ήλθε η άνθιση λόγω εμπορευμάτων και πετρελαίου και σήμερα η Ρωσία είναι εκείνη που δανείζει κεφάλαια στην Δύση.

Τέλος, θα να τονίσω ότι το πιο χρήσιμο στοιχείο τέτοιων ερευνών είναι ότι τίποτα δεν δίνει καλύτερη αίσθηση των αναλογιών, από την μακροπρόθεσμη εικόνα.

Κατά τον κ. Ward-Perkins, η μεσαιωνική Βρετανία επανέκτησε τα προ-Ρωμαϊκά επίπεδα ανάπτυξης μετά τον 8ο αιώνα. Σε αυτή την βάση, θα πρέπει να περάσουν 300 χρόνια από μια σημερινή μεσαιωνικού τύπου κατάρρευση, για να επιστρέψει η ανάπτυξη στα επίπεδα του αγγλικού Εμφυλίου.

Αν το ευρώ καταρρεύσει, θα είναι πολύ κακή εξέλιξη। Σίγουρα όμως, δεν θα είναι τόσο κακή όσο η προαναφερόμενη…

http://news247.gr


Read more...

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση

Στην Αθήνα τρόικα, Ράιχενμπαχ και Επίτροπος

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ξεκινούν κρίσιμες διαβουλεύσεις αφ' ενός με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Αφ' ετέρου ξεκινούν οι συζητήσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος προσαρμογής (με μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομικούς στόχους) που θα συνοδεύσει αυτή.

Οι εν λόγω κρίσιμες διαβουλεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Η προσήλωση που έδειξαν στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα, οι ηγέτες της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, δημιουργούν θετικό κλίμα για την έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων εκτιμά η κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως σε ό,τι αφορά το PSI ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι θετικά θα συμβάλλει και η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, που επισημαίνει ότι το ελληνικό PSI (δηλαδή η ανάληψη κόστους από τον ιδιωτικό τομέα) είναι «μοναδική και εξαιρετική περίπτωση».

Αυτό θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, «θα νιώσει πιο ασφαλής», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στους βουλευτές κατά τη συζήτηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στις διαβουλεύσεις για το PSI είπε ότι έχουν στόχο «να επωφεληθούμε με μείωση 100 δισ. ευρώ, 47 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, συγκλονιστικό μέγεθος για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας και να μπορέσουμε να έχουμε ένα χρέος, που το 2020 θα κινείται σε βατά επίπεδα -υψηλά, αλλά βατά και ελεγχόμενα- του 120% του τότε ΑΕΠ της χώρας».

Τις ίδιες ημέρες, είχε προσθέσει, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα «για το νέο πρόγραμμα, που σημαίνει μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομικοί στόχοι».

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος διευκρίνισε σήμερα (Παρασκευή) μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι τα μέτρα που ενδέχεται να κριθούν αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η διαμόρφωση του οποίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Αθήνα ταυτόχρονα όλοι οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση.

Ειδικότερα, από την Κυριακή αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιοχάνες Χαν, καθώς και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χιλιάδες Ρώσοι στους δρόμους κατά του Πούτιν

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αντιπολίτευση


http://img.protothema.gr/0680B6457722417626682481B142817A.jpg

Κλιμακώνεται το κύμα αντιδράσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, αρκετά εικοσιτετράωρα μετά τη διενέργεια των εκλογών που κατέδειξαν σημαντική φθορά στο κόμμα του και σε κάθε περίπτωση προκάλεσαν την οργή των αντιπάλων του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας που καταγγέλλουν τη νομιμότητα και «καθαρότητα» της εκλογικής διαδικασίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας διαδηλώνοντας κατά του Βλαντιμιρ Πούτιν και ζητώντας επανάληψη των πρόσφατων εκλογών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια αντίστασης απέναντι στον Πούτιν από το 2000 οπότε και ανέβηκε στην εξουσία.

Στο Βλαδιβοστόκ, πόλη στην οποία το κόμμα του Πούτιν ηττήθηκε την περασμένη Κυριακή από το κουμουνιστικό κόμμα οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τα ποντίκια πρέπει να φύγουν». Στη Μόσχα οι Ρώσοι που κατέβηκαν στους δρόμους φώναζαν συνθήματα όπως «πρέπει να φύγετε». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας είχε προαναγγελθεί ως η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» και παρά το γεγονός πως είχαν επιστρατευτεί πάνω από 50.000 αστυνομικοί, τελικώς δεν συνέβησαν έκτροπα, όπως πολλοί είχαν φοβηθεί.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να επαναληφθούν οι εκλογές στις οποίες το κόμμα του Πούτιν υπέστη σημαντική μείωση του ποσοστού του αλλά διατήρησε οριακή πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, πάντως, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν προτού αναγκάσουν τον Ρώσο πρωθυπουργό να δεχθεί την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Το θέμα των αντιδράσεων απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ, με το βρετανικό BBC να μεταδίδει ζωντανά τη διαδήλωση από την Μόσχα.

Πιο «αιχμηρός» ο Economist που στο πρωτοσέλιδό του γράφει πως «Τα πρώτα ρήγματα εμφανίστηκαν στη Ρωσία του Πούτιν».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αντίδραση των πολιτών απέναντι σε ένα «μάλλον αυταρχικό, μονοπωλιακό καθεστώς». «Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από την κατάρρευση του συστήματος, όμως οι εκλογές έδειξαν πόσο δύσκολο είναι για τη χώρα να ξεπεράσει το Σοβιετικό παρελθόν» σχολιάζει ο αρθρογράφος του περιοδικού και συνεχίζει: «Η αντίδραση των πολιτών είναι κομμάτι της σοβιετικής κληρονομίας που βρίσκει έδαφος στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων και όχι τόσο στην κοινή επιθυμία για αλλαγή. Ενώ η ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει, όλοι οι μηχανισμοί για τη διατήρηση της εξουσίας είναι στη θέση τους. Οι κεντρικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και η Παιδεία χρησιμοποιούνται από γραφειοκράτες που επιθυμούν να κρατήσουν την εξουσία τους.»

O Economist παραθέτει έρευνα του ινστιτούτου Pew Global Attitudes για την κατάσταση στη Ρωσία που καταγράφει ένα 60% των πολιτών να δηλώνει δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το 50% θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ.

Παράλληλα ένα ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (έτος κατάρρευσης της ΕΣΣΔ) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη και ένα Κράτος που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένας σε μειονεκτική θέση.

Εκείνο πάντως που το περιοδικό γράφει στο τέλος και με … αστερίσκο είναι το ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2011. Κι από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά …

Read more...

Οι άστεγοι της Αθήνας...
Οι εικόνες του μέλλοντός μας.
Άστεγοι.
Άνθρωποι που μέχρι χθες, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα κοιμούνται στους δρόμους, χωρίς κανείς - ποιο κράτος Πρόνοιας!- να ενδιαφέρεται για αυτούς τώρα.
Ο... άστεγος της πρώτης φωτογραφίας, προτίμησε συμβολικά να καθίσει μπροστά στην είσοδο μιας τράπεζας στην οδό Σταδίου.
Στη Κοραή, στην Ερμού, και στους άλλους δρόμους της Αθήνας, που κάποτε τους έλεγαν εμπορικούς, όπου και να σταθεί η ματιά σου η εικόνα σε πληγώνει...Read more...

Προσδιορισμένος ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, λέει ο Δ.Αβραμόπουλος

Μικρή, εάν υπάρξει, η παράταση

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη βεβαιότητα πως η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει, με την εντολή του ελληνικού λαού, την πολιτική που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο εκφράζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει πως μετά την περιδίνηση του δημοψηφίσματος η αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε υπεύθυνα εθνική στάση απέναντι στον τόπο και την κοινωνία, ενώ κάνει λόγο και για πλήρη δικαίωση της αντιμνημονιακής στάσης του Αντώνη Σαμαρά.

«Χρειάζεται αλήθεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμός για να φύγουμε προς τα εμπρός» δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει πως σε όλη του την πολιτική διαδρομή υπήρξε συνεπής υποστηρικτής της συναίνεσης, της εθνικής συνεννόησης, της συνεργασίας και του πολιτικού πολιτισμού.

Χαρακτηρίζοντας πολύ ουσιαστική τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει πως ο χρονικός βίος της κυβέρνησης έχει προσδιορισθεί και πως αν υπάρξει μια χρονική απόκλιση, αυτή θα είναι μικρή.

Ο κ. Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την αδυναμία πολιτικής συνεννόησης στην τελευταία διετία.

Φροντίζει μάλιστα να στείλει και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του τονίζοντας πως «ποτέ οι μικρές ομάδες μέσα στα μεγάλα κόμματα δεν έπαιξαν στον τελικό». Επισήμανε μάλιστα πως ο ίδιος αισθάνεται πως ενώνει και δεν διχάζει, γεφυρώνει και δεν χωρίζει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με την επιστροφή του Γιώργου ανοίγει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα

Από τη Νότια Αφρική στα εσωκομματικά όργανα


http://img.protothema.gr/D7389723A8226C37CD202130F00E0570.jpg
Την επιστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου περιμένουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανοίξει τη συζήτηση και επίσημα για την επόμενη ημέρα. Ο κ. Παπανδρέου σχεδόν ένα μήνα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και ήδη υπάρχουν αιτήματα να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος.

Όλο αυτό το διάστημα, συνεχείς συναντήσεις πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία του κόμματος, είτε μεταξύ τους, είτε με βουλευτές. Τον κύκλο των συναντήσεων τον είχε ανοίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδόν αμέσως μετά την παραίτησή του και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθούσε να διερευνήσει προθέσεις πολιτικών στελεχών του κόμματος για την επόμενη ημέρα. Πριν φύγει για την Νότια Αφρική συζήτησε με τους βουλευτές Φραγκίσκο Παρασύρη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μαρία Κυριακοπούλου.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε χτες το πρωί το protothema.gr (διάβασε εδώ http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=164149 αναλυτικά) θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκαλεί τα όργανα του Κινήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Την εβδομάδα που φεύγει, δύο από τους τρεις «μεταρρυθμιστές» ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να κάνουν λίγο ακόμα… υπομονή προκειμένου να επιτρέψουν στον κ. Παπανδρέου να ανοίξει την συζήτηση όπως ο ίδιος θέλει.

Πώς θα διαλέξουν ηγέτη οι βουλευτές
Τρεις θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τελική επιλογή του καθενός βουλευτή. Το πρώτο είναι το προσωπικό συμφέρον του καθενός, αν δηλαδή με την επιλογή που θα κάνει θα έχει περιθώρια επανεκλογής, το δεύτερο το μέλλον της παράταξης και το τρίτο η προοπτική που θα δώσει ο κάθε ένας από τους υποψηφίους για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Οι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους φανερώνουν την αγωνία τους για μια ενδεχόμενη τριχοτόμηση του κόμματος, γι’ αυτό επιμένουν συνομιλώντας με τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία, την ανάγκη ενωτικού δημόσιου λόγου. Η αυτοκριτική θα παίξει, επίσης, σημαντικό ρόλο, ενώ η παρουσίαση ιδεολογικών θέσεων και αρχών υπέρ της κοινωνίας θα σταθμίσει τις εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κομβική θεωρείται η θέση που θα λάβει ο κ. Παπανδρέου. Η καθυστέρηση να τοποθετηθεί εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την κατάσταση, τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και στις σχέσεις του κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα τα οποία δείχνουν να το έχουν εγκαταλείψει.
Read more...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Για την επίσημη έναρξη της κούρσας διαδοχής


Ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα

Φουντώνει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Νότιο Αφρική, όπου βρισκόταν στη σύνοδο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει να έχει γίνει το ορόσημο για την απαρχή εξελίξεων.

Κατά πληροφορίες, οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου θα δρομολογηθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε το θέμα της ηγεσίας να έχει ανοίξει στις αρχές του 2012 και πάντως σε χρόνο ασφαλή πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Μόνο αυτοδημιούργητα ψώνια θα έφτιαχναν νέο κόμμα, λέει ο Δ.Ρέππας, να ξεκαθαρίσει ο Γ.Παπανδρέου τις προθέσεις του ζητεί ο Κ.Σκανδαλίδης, με συνεντεύξεις τους στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδυάσει την πρωτοβουλία του με τη δημοσιοποίηση της δικής του θέσης για την πολιτική ταυτότητα και τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει το ρόλο που επιφυλάσσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, κράτησε αποστάσεις από την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ντρέπεται να μετάσχει σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα».

Πάντως, η εσωκομματική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, καθώς δεν περνάει μέρα χωρίς δηλώσεις στελεχών και υπουργών για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κοινός τόπος των δηλώσεων είναι η ανησυχία για την επαφή του κόμματος με την κοινωνία, η στήριξη -ή μη- του διετούς κυβερνητικού έργου, αλλά και το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος, από την επομένη σχεδόν της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, έχει συνεχείς επαφές με «πράσινους» βουλευτές για το μέλλον του Κινήματος, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ανοίγει τα χαρτιά του.

Στην κούρσα που έχει ξεκινήσει υπάρχουν ήδη και τα πρώτα ενδιαφέροντα δημοσκοπικά ευρήματα: Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20%, δεύτερος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και τρίτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 7%. Ακολουθούν η Αννα Διαμαντοπούλου με 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 3% και ο Χρήστος Παπουτσής με 1%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Θυσίες" 6 δισ. ευρώ με υπογραφή Μέρκελ

Ζητάνε το αδύνατο από την Ελλάδα οι εταίροι


http://img.protothema.gr/72EF26531EFB3838804CC7710D859739.jpg

«Επιτίμιο» με πρόσθετα μέτρα που φτάνουν ή και θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, «ρίχνει» στους έλληνες πολίτες ο νέος «κανόνας» που επιβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας στις χώρες με υψηλά ελλείμματα. Ενώ με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το 2015 το διαρθρωτικό έλλειμμα στη χώρα μας θα φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ και το 2016 θα ανέβαινε στα 6,8 δισ. (επειδή θα τελείωνε η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου), τελικά θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για να μειωθεί (το 2016) σε 1 δισ. το πολύ!

Πρόκειται για μέτρα πέραν των «κρυφών» (της τριετίας 2013-2015 που προβλέπει αλλά δεν εξειδικεύει ακόμα το μεσοπρόθεσμο) αλλά και πλέον των πρόσθετων που τυχόν χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των περίπου 3 δισ. που άνοιξε το 2011.

Η επιβολή των νέων πρόσθετων μέτρων υπαγορεύεται από τον «δημοσιονομικό κανόνα» που η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρωθεί στη χώρα μας άμεσα με νόμο -και μελλοντικά στο Σύνταγμα.

Όπως διευκρινίζουν από την κυβέρνηση, η υποχρέωση για μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα (0,5% του ΑΕΠ το πολύ) θα ισχύσει για τη χώρα μας από το 2016, μετά τη λήξη του μεσοπροθέσμου προγράμματος που εφαρμόζεται ως το 2015. Δεν διευκρινίζουν όμως αν θα επιδιωχθεί σταδιακή προσέγγιση του στόχου για το 2016, με πρόσθετες δράσεις έως το 2015, ή θα χρειαστεί να καλυφθεί «μια και έξω» με ειδικά μέτρα στη διάρκεια του 2016.

Τι προβλέπει ο νέο κανόνας; Ότι απαγορεύεται να ξεπεράσει το 0,5% του ΑΕΠ (ή τα περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα) το «διαρθρωτικό έλλειμμα» της χώρας.

Το «διαρθρωτικό έλλειμμα», μικρή μόνο σχέση έχει όμως με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης όπως το μετράνε ως τώρα κυβέρνηση και Τρόικα. Πρόκειται για ένα μέγεθος που μετράει κάθε χρόνο τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι μένει στα κρατικά ταμεία, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έκτακτα μέτρα (πχ έκτακτα χαράτσια με ημερομηνία λήξεως όπως παρουσιάστηκε αρχικά πως θα ήταν η έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος) και οι έκτακτες δαπάνες (πχ αποζημιώσεις μετά από πυρκαγιές ή πλημμύρες).

Ουσιαστικά δείχνει τα «πάγια» έξοδα ενός κράτους για να συντηρηθεί, τα τακτικά του έσοδα (από φόρους κλπ) και τι πρέπει να δανείζεται κάθε χρόνο. Θα συνυπολογίζει μάλιστα σαν «πάγια έξοδα» και τους υπέρογκους τόκους που πρέπει να εξυπηρετήσει το καταχρεωμένο ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια, χωρίς να έχουν σημασία πχ τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι άλλο ως τώρα προέβαλλε η ελληνική πλευρά ή εξέταζε και απαιτούσε η Τρόικα.

Ενδεικτικά για το τι μας περιμένει είναι τα στοιχεία από τις οικονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, ως προς το «διαρθρωτικό έλλειμμα».

Ενώ το Μεσοπρόθεσμο για φέτος υπολογίζει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 19,683 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ υπολογίζει το «διαρθρωτικό έλλειμμα» (structural deficit) σε 15,387 δισ. (δηλαδή 6,76% του ΑΕΠ). Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις υπολογίζει το «κυκλικά σταθμισμένο έλλειμμα» (ύστερα δηλαδή από ειδικούς υπολογισμούς και αναπροσαρμογές για να υπολογίσει τις τακτικές δαπάνες και να αφαιρέσει τα έκτακτα έσοδα) σε 9,361 δισ. ευρώ (ή 4,3% του ΑΕΠ).

Αν δεν αλλάξει κάτι στο Μεσοπρόθεσμο, το 2015 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχα 9,623 δισ. (ή 4,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 227,5 δισ. για τότε στο Μεσοπρόθεσμο). Αντιστοίχως όμως και το ΔΝΤ υπολογίζει πως το «διαρθρωτικό έλλειμμα» θα φτάνει σε 4,756 δισ. ευρώ (ή 2,09% του ΑΕΠ), προσεγγίζοντας αισθητά το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ που θέτει ο κανόνας.

Για το 2016 όμως, οπότε θεωρητικά θα έχουν εκπνεύσει τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί και πάλι στα 6,753 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 3% του ΑΕΠ) ενώ ο «κανόνας» θα απαιτεί να μην ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ το πολύ –και εφόσον ως τότε η χώρα γνωρίζει ρυθμούς Ανάπτυξης με ρυθμούς 2%-3% ετησίως.

Για να καλυφθεί τότε χωρίς πρόσθετα μέτρα η «τρύπα» της τάξεως των 5,6 δισ. (και βάλε) θα πρέπει είτε να αποδώσουν πολλά περισσότερα τα μέτρα που θα λαμβάνει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση, είτε η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του έως και 7% ετησίως –πράγμα που δεν προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο και φαντάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις Παπαδήμου πάντως, εάν δεν καλυφθούν με άλλον τρόπο τα βάρη αυτά, τότε θα ληφθούν «αυτόματα μέτρα» μείωσης του ελλείμματος, όπως προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας.

Read more...

Δεν προβλέπεται μείωση των κυρίων συντάξεων, διαβεβαίωσε ο Ρ. Σπυρόπουλος...Δεν προβλέπει μείωση των κυρίων συντάξεων ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2012, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στον ... ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84".

"Σε ό,τι μας αφορά, ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ το 2012, που είμαι σίγουρος ότι θα εκτελεστεί στο σύνολό του με απόλυτη συνέπεια, δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων", είπε ο κ Σπυρόπουλος σχολιάζοντας δημοσιεύματα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο, είπε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.
mediasoup.grRead more...

Η λίστα του Ράιχενμπαχ...Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα με τρεις προτεραιότητες: Είσπραξη φόρων, δημόσια διοίκηση, επιχειρηματικό περιβάλλον
Τις προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης αναλύει ο επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Μιλώντας στην...
εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» σημειώνει ότι πρώτο ζήτημα είναι η βελτίωση του φορεισπρακτικού μηχανισμού, ακολουθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τρίτον η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η «Ομάδα» δεν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και ότι τα 45 άτομα που την αποτελούν, τα 30 εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο Γερμανός αξιωματούχος εξηγεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή του, κατά συνέπεια το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων.

Είναι καθήκον των ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Για το σχέδιο «Ήλιος», το χαρακτηρίζει ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και το μέλλον της, αλλά ακόμα μπορούν να γίνουν πολλά.

Εκτιμά, πάντως, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ξένους επενδυτές για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.

Τέλος, για τα κοδύλια του ΕΣΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει η αποδέσμευση.Read more...

Ξέμειναν από ρευστό τα κόμματα- Εισαγγελέας ερευνά την κρατική χρηματοδότηση

Ξέμειναν από ρευστό τα κόμματα- Εισαγγελέας ερευνά την κρατική χρηματοδότηση
Δεν είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους της Ιπποκράτους οι οποίοι απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι και η ΝΔ που περνάει δύσκολες (οικονομικά) ώρες και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η «βάνα» της κρατικής χρηματοδότησης θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες, ανεξαρτήτως από την πρόθεση του υπουργείου εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού Τάσου Γιαννίτση.

Το υπουργείο εσωτερικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost.gr, δεν μπορεί να προκαταβάλει στα πολιτικά κόμματα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, καθώς στο θέμα έχει παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος ερευνά τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Η έρευνα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 3-4 μήνες και ως τότε, στα κόμματα δεν θα υπάρχει «σάλιο»।
http://newpost.gr

Read more...