Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Spiegel: Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισεκατομμύρια ευρώΆρθρο του Spiegel για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ποιο το ποσό που υπολογίζεται για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Σε 162 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με το Spiegel, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Από αυτά 108 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισεκατομμύρια για το κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944.
Αυτό αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναδημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής".
Το συνολικό ποσό των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν, θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική "πατάει φρένο", θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε λάβει εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να διερευνήσει πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία. Και κατέληξε στο πόρισμα των 80 σελίδων. Όμως το πόρισμα χαρακτηρίστηκε "άκρως μυστικό".
Σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία που δημοσιεύει "Το Βήμα", βάσει του πορίσματος, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.
Το πόρισμα, σύμφωνα με το Spiegel, έχει ήδη φτάσει στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
"Η ελληνική κυβέρνηση πατάει φρένο. Χαρακτηρίζει την αναφορά "ευαίσθητο θέμα" γιατί φοβάται πως θα καταστρέψει τη σχέση της με τον κυριότερο δανειστή της.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει τη σύγκρουση με τη Γερμανία.
Η ευθύνη για το πόρισμα δεν είναι πια μόνο του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει μπλεχτεί, ακόμη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει λάβει τις 80 σελίδες", επισημαίνει το Spiegel.
"Θα υπάρξει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για την αποκάλυψη (της έκθεσης) και ο Σαμαράς θα αποφασίσει", ανέφερε είπε στο Spiegel ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια διαμάχη με το Βερολίνο".
http://news247.gr/

Read more...

Έρευνα V-PRC: Σε λάθος δρόμο η ΕλλάδαΤι δείχνει πανελλαδική έρευνα της V-PRC σε νέου ανθρώπους. Πώς κρίνουν τις αποφάσεις των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη
«Σε λάθος κατεύθυνση κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας» θεωρεί η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας , σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC για την «Ελληνογερμανική Αγωγή». Οι νέοι απάντησαν στην ερώτηση: «Σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;».
Σε αυτή την ερώτηση ποσοστό 87% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνει «σε λάθος κατεύθυνση», το 5% απαντάει «σε σωστή κατεύθυνση», το 5% «ούτε σωστή, ούτε λάθος» και το 3% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Ωστόσο οι νέοι και οι νέες της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή στο χώρο Image Gallery, με πρωτοβουλία της οποίας συγκεντρώθηκαν τα έργα 32 Ελλήνων καλλιτεχνών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Τα έργα αυτά θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που παρέστη στην εκδήλωση μίλησε για την σημασία και τον συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως αυτοί οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους». Επίσης τόνισε ότι έγιναν λάθη και η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις.
«Τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων» είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο και οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο.
«Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας» τόνισε κ. Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα, είναι φώς και αισιοδοξία . Αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα».
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.
Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

Καμία φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους άνω των 18 ετών...Χωρίς τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα...
Λύση στο θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος για τους υπόχρεους άνω των 18 ετών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρεμβάσεις λογιστών και φοροτεχνικών, επέφερε...
αλλαγές στη νομοθεσία με το Ν.4141/2013 (τροποποιήθηκε το άρθρο 28 του ν.4110/2013) και αποσαφήνισε πως στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

Σημειώνεται πως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (4110/2013) κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η δε υποχρέωση ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και στο εξής. Δηλαδή, για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30ή Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, για τους φορολογουμένους αυτούς ανέκυψε πρόβλημα με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, η οποία για τον άγαμο φορολογούμενο είχε οριστεί στις 3.000 ευρώ, καθώς εμφανίζονταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο ακόμη και στη περίπτωση που δεν είχαν κανένα εισόδημα.

Ο Ν. 4110/2013 προέβλεπε πως η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση «εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα». Η ανωτέρω περίπτωση ίσχυε για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

Βάσει του νόμου το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, ακόμη και για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 (3.000 x 25% = 750). Εάν παρέμενε η διάταξη ως είχε, και ο υπόχρεος δεν κάλυπτε το ποσό αυτό, τότε σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσεις της χρήσης 2012) θα έπρεπε να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75 ευρώ (750,00 x 10%).

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί διότι το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο Ν.4141/2013αποσαφήνισε πως στους υπόχρεος άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.


Read more...

Ο Τουρκο-Ληάς, απ' το Μελιγαλά...Φούνταρε το βαπόρι.
- Άσχετος 
- Φίλος του Αλαφούζου
- Στην διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων είχε ειδικευτεί...
Μια ματιά στο βιογραφικό του, μόνο, φτάνει. "Πολιτικός επιστήμων", επιπέδου Παντείου. "Ειδικευθείς" - και μηδέποτε αναγνωρισθείς, ως μανατζερ- στην διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Τρέχα γύρευε δηλαδή.
Καμία... σχέση με την πολυπλοκότητα των τραπεζικών προβλημάτων και την διοίκηση οικονομικών μεγαθηριων, όπως είναι η "Εθνική".
Αλλά, για τον Τουρκολιά το θέμα ήταν να τρουπώσει. Και τρούπωσε.
Οι διευκολύνσεις φίλων του - σαν τον Αλαφούζο, φερ΄ ειπείν- τον διατήρησαν στο τιμόνι του τραπεζικού Κολοσσού . Και μόλις ήρθαν τα δύσκολα, εριξε το καράβι στα βράχια..
Μιλάμε, για ένα προαναγγελθέν ναυάγιο...


Read more...

ME OΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ !


... ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ...
Το αποτύπωμα από τρίποδο πολεμικού οπλοπολυβόλου που βρέθηκε έξω από τις φυλακές Τρικάλων στο σημείο όπου υπήρχαν εκατοντάδες κάλυκες των 7,62 χιλιοστών δίνει άλλη διάσταση στην ομαδική απόδραση κρατουμένων το βράδυ...
της 22ας Μαρτίου. Με απλά λόγια το ίχνος που βρέθηκε αποδεικνύει πως εκτός από τα καλάσνικοφ, οι αλλοδαποί «κομάντος», χρησιμοποίησαν και άλλο βαρύ οπλισμό (πολεμικό οπλοπολυβόλο), ο τύπος του οποίου προβληματίζει ιδιαίτερα τις αστυνομικές αρχές. Ίσως, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, εκεί να κρύβεται το μυστικό για τα ακριβή κίνητρα αλλά και την ταυτότητα των δραστών.  Για αυτό άλλωστε και δύο και πλέον εβδομάδες μετά το «γάζωμα» στα Τρίκαλα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι βαλλιστικές εξετάσεις ενώ στο παιχνίδι, έχει μπει ενεργά και ο ελληνικός στρατός. Οι ελληνικές αρχές φοβούνται νέο δυναμικό χτύπημα της «καταδρομικής ομάδας» σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας και μάλιστα σύντομα. Για το λόγο αυτό Αστυνομία και υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται σε στενή συνεργασία, αναπροσαρμόζουν και ενισχύουν τα μέτρα φρούρησης.  Όλα δείχνουν πως το σκηνικό της 22ας Μαρτίου δεν ήταν απλώς μια ομαδική απόδραση κρατουμένων αλλά μία εξωτερική προσβολή των φυλακών με άγνωστα κίνητρα και καμουφλάζ την απελευθέρωση των 11 Αλβανών βαρυποινιτών. Οι υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ερευνούν δύο ενδεχόμενα. Είτε τα κίνητρα πίσω από την επίθεση να ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας με τη δημιουργία ανασφάλειας στους πολίτες, είτε να πρόκειται ακόμη και  για καταδρομικό χτύπημα του UCK...

Οι δράστες δεν ήταν τρεις-τέσσερις όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί αλλά 18! Φορούσαν ομοιόμορφα ρούχα και όλοι τους διέθεταν λευκό αλεξίσφαιρο γιλέκο, σαν αυτά που φορούν οι άντρες του αλβανικού στρατού. Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο αποκαλύπτουν ότι εκτός από τα δύο βανάκια που μετέφεραν τους δράστες λίγο πιο κάτω από το σημείο βρισκόταν και ένα τρίτο όχημα, ενώ στην επίθεση είχε χρησιμοποιηθεί επίσης και μια «γουρούνα» που είχε κάτι σαν εποπτικό ρόλο στην επίθεση. Οι 18 κομάντος ενήργησαν ως εκπαιδευμένη ομάδα, διασπάστηκαν στα δύο και έριξαν περισσότερες από 1000 σφαίρες και 20 χειροβομβίδες. Στόχος τους, δεν ήταν απλώς να φοβίσουν τους φρουρούς έτσι ώστε να γίνει η απόδραση αλλά έριχναν με ξεκάθαρη πρόθεση να σκοτώσουν. Είναι σαφές ότι οι εννέα από τους έντεκα Αλβανούς που κατάφεραν να αποδράσουν (οι δύο τους ακολούθησαν χωρίς να έχουν γνώση του σχεδίου), είχαν άμεση ενημέρωση για τα το τι θα παιζόταν το βράδυ της 22ας Μαρτίου έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων. Όμως οι ερευνητές της Αστυνομίας σε αυτό το σημείο έχουν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Όπως λένε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια τεράστια αντίφαση στην όλη υπόθεση. Το προφίλ των Αλβανών που απέδρασαν, δεν ταιριάζει με την οργάνωση μιας τέτοιας επιχείρησης για την απελευθέρωση τους. Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν κακοποιοί αδίστακτοι και επικίνδυνοι μεν αλλά με μικρή επιχειρησιακή ικανότητα δε, να μπορούν να στήσουν και να εκτελέσουν μέσα μάλιστα από το κελί ένα τέτοιο εντυπωσιακό σκηνικό για την απόδραση τους. «Θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε την όλη ιστορία αν πίσω από το χτύπημα κρυβόταν η απελευθέρωση ενός βαρόνου ναρκωτικών ή ενός αρχιμαφιόζου που στη συνέχεια με ιδιωτικό τζετ θα εξαφανιζόταν από τη χώρα. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στο Μεξικό» λέει «πηγή» της Κατεχάκη και προσθέτει: «Όμως είναι αδιανόητο, ένας μικρός στρατός να δίνει μάχη έξω από τις φυλακές για να απελευθερώσουν κρατουμένους που λίγες ημέρες μετά θα λήστευαν ταβέρνα στη Θήβα για να βάλουν στην τσέπη 500 ευρώ».
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/me-o.html

Read more...

Ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο Οι ατάκες της «Σιδηράς Κυρίας» που έμειναν στην ιστορία


  (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Αθήνα
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε γνωστή στη Βρετανία με τον χαρακτηρισμό «Σιδηρά Κυρία». Οι ατάκες που κατά καιρούς χρησιμοποίησε έμειναν στην ιστορία. Είχαν να κάνουν με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, σε χρόνια μάλιστα Ψυχρού Πολέμου.

«Τhe lady is not for turning»

To 1981 στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της πολιτικής της, η Θάτσερ δεχόταν επικρίσεις, αλλά και «νουθεσίες» για να κάνει στροφή. U-turn, όπως λένε στα αγγλικά. «The lady is not for turning», η απάντησή της.«Καλώς βυθίσαμε το Belgrano»
To 1982 στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς, η Βρετανία βύθισε το αργεντινό καταδρομικό General Belgrano, σε μια κίνηση που αμφισβητήθηκε έντονα, λόγω του γεγονότος ότι το πλοίο δεν κινείτο στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τα νησιά που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι Βρετανοί.

Η Θάτσερ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει την απόφασή της. «Το πλοίο απειλούσε τα αγόρια μας. Θα το ξαναέκανα» είπε. 
 

«ΝΟ, ΝΟ, ΝΟ»

Η Θάτσερ δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά της για τα ευρωπαϊκά σχέδια ενοποίησης, εφαρμογής κοινού νομίσματος ή λήψης αποφάσεων από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. «Όχι, όχι, όχι» είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σαφέστατη.

 

H άποψή της για τον σοσιαλισμό
Το 1990 ρωτήθηκε για το πώς στα χρόνια της πρωθυπουργίας της οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, αλλά αυξήθηκαν και οι φτωχοί. Εκείνη απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει. «Εσείς θα θέλατε οι πλούσιοι να είναι λιγότεροι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι». Το έδειξε και με τα δάκτυλά της.Αλλες διάσημες ατάκες
  • «Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες. Υπάρχουν οικογένειες»
  • «Δεν υπάρχει ελευθερία, αν δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία»
  • «Συνήθως αλλάζω τη γνώμη μου για έναν άνδρα σε δευτερόλεπτα. Και δεν την αλλάζω πάλι»
  • «έχω την ικανότητα μιας γυναίκας να φέρνει σε πέρας μια δουλειά, όταν όλοι οι άλλοι την παρατάνε και φεύγουν»
  • «Δεν είναι η δημιουργία πλούτου που είναι λάθος, αλλά η αγάπη του χρήματος για το χρήμα»
  • «Η Ευρώπη είναι δημιούργημα της ιστορίας, η Αμερική της φιλοσοφίας»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ...

Απεβίωσε η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Θάτσερ, της οποίας η υγεία ήταν ... επιβαρυμένη, υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε ήσυχα στον ύπνο της.

"Με λύπη τους ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ήσυχα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας" ανέφερε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε τους Συντηρητικούς σε τρεις εκλογικές νίκες και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, κάνοντας ρεκόρ διαρκούς παραμονής στην πρωθυπουργία από τις αρχές του 19ου αιώνα.


Read more...

Καθησυχαστικές δηλώσεις Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις σε ΕΤΕ-Eurobank, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
«Δεν βλέπω γιατί να υπάρχει ανησυχία για τις καταθέσεις» δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Οι δύο τράπεζες οδεύουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους.
«Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank» είπε στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».
Σχετική διαβεβαίωση παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε στον Real FM ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά καταθέσεις ή οτιδήποτε άλλο».

«Δεν διεκδικώ γνώση των λεπτομερειών αυτής της ιστορίας. Σε μένα έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, όπως, φαντάζομαι και στους περισσότερους συμπολίτες μας. Είχα χαιρετήσει, όπως όλοι νομίζω, την ένωση των δύο τραπεζών σαν κάτι το απολύτως θετικό στη γενική προσπάθεια που κάνουμε σε όλους τους τομείς να έχουμε εθνικούς πρωταθλητές. Από κει και πέρα τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές στη ζωή να πάμε ανάλογα με το τι έχουμε δυνατότητα να κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό για τον Ελληνα πολίτη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά καταθέσεις ή οτιδήποτε άλλο» είπε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

«Άθλιες συνθήκες κράτησης» Απεργία πείνας χιλιάδων μεταναστών στα κέντρα κράτησης


Τρεις κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στο κέντρο της Αμυγδαλέζας
Τρεις κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στο κέντρο της Αμυγδαλέζας   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Σε απεργία πείνας βρίσκονται από το Σάββατο περίπου δύο χιλιάδες μετανάστες, διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Όπως υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου μέλη της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), «αποκορύφωμα των άθλιων συνθηκών κράτησης, της κακομεταχείρισης και των βασανιστηρίων που έχουν υποστεί οι περίπου πέντε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ήταν τρεις απόπειρες αυτοκτονίας που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αμυγδαλέζα».

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Π. Κωνσταντίνου έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, προσθέτοντας πως η απεργία πείνας έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και στα «πολλά αστυνομικά τμήματα που έχουν μετατραπεί σε χώρους κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων».

«Τρεις απεργοί πείνας από τις εκατοντάδες που ξεκίνησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αμυγδαλέζας, προχώρησαν σήμερα το πρωί [το Σάββατο] σε απόπειρα αυτοκτονίας. Ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε σπασμένο τζάμι από το παράθυρο και έκοψε τον λαιμό του» κατήγγειλε ο κ. Κωνσταντίνου.

Κατηγόρησε μάλιστα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι προσπαθεί να συγκάλυψει τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

Απηύθυνε, δε, έκκληση στήριξης προς τα συνδικάτα, την ΕΙΝΑΠ, τους δικηγορικούς συλλόγους, τους βουλευτές, τους δημάρχους, τη Διεθνή Αμνηστία, τις επιτροπές στήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις στήριξης του αγώνα για άμεση απελευθέρωση των μεταναστών προχώρησαν από την πλευρά τους ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Ρεζά Γκολαμί, και ο Χαρούτ Χουσεϊν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαγκλαντές. Ζήτησαν από τις Αρχές άδεια επίσκεψης στους απεργούς πείνας μαζί με ομάδα γιατρών και δικηγόρων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εταιρεία - "φάντασμα" έστησε απάτη 8 εκατ. ευρώ στην πλάτη της ΕΥΠΑπόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει τη δράση εταιρειών - "φαντασμάτων". Πώς υπερτιμολογούσαν την κρατική υπηρεσία κατά 1.000%, ενώ το δημόσιο πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ
Εταιρεία φάνταγμα που προμήθευε την ΕΥΠ με κοριούς παρακολουθήσεων είχε στήσει μια καλοστημένη απάτη με αποτέλεσμα να υπερτιμολογεί τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα έως και 1000% πάνω από την πραγματική τους τιμή.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής", η εταιρεία αυτή προμήθευε την ΕΥΠ με τους κοριούς και μέσω offshore, ζημίωνε το Δημόσιο.
Τα μηχανήματα αυτά που χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες παρακολουθήσεις στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά το Δημόσιο τα πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ τη διετία 2006 - 2007.
Όπως διαβάζουμε στο εν λόγω έγγραφο που προέρχεται από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Αρχής, Παναγιώτη Νικολούδη, η κυπριακή εταιρεία LIS, η εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης ύψους 8.075.979 ευρώ, είναι απλά μια εταιρεία που υπάρχει απλά ως ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας. Περιττό λοιπόν να πούμε ότι η δομή της δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24 Οκτώβρη 2005 λίγο μετά την ημερομηνία (11 Οκτώβρη) κατά την οποία η ΕΥΠ αποφάσισε να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης. Θυμίζουμε ότι ο Βαμβούκης είναι προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2012.
Πως γινόταν η κομπίνα
-Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία
-Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία φάντασμα LIS
-Υπολόγισαν ψευδώς το κόστος υπηρεσιών αναβάθμισης ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.
Η ελληνική εταιρεία, πάντως, χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες όπως την Byroco Nominees Ltd και Diagoras Nominees Ltd πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο οι αντιπρόσωποι της εταιρείας χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και 2007.
Να σημειωθεί ότι το σύστημα παρακολούθησης ονομάζεται «Σύστημα Νμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα προμηθεύθηκαν και παραδόθηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.
Η προμήθεια οριστικοποιήθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006.
Από τον κατηγορούμενο έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ, ενώ η Αρχή αφήνει αιχμές πως στην απάτη συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί.

Read more...

Μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση

Μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή:ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Σχέδιο μείωσης 15% του ειδικού τέλους ακινήτων

Σχέδιο μείωσης 15% του ειδικού τέλους ακινήτων
Στη μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ΕΤΗΔΕ) για το 2013 προσανατολίζεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο σενάριο αυτό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Παράλληλα κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ειδικού τέλους.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στο φόρο ακινήτων τόνιζαν χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη με την Τρόικα ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μία συμφωνία», ενώ την ίδια αισιοδοξία εξέφραζαν και για τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπουν οι δύο ρυθμίσεις, τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό».
enikos.gr

Read more...

''ΔΕ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ''...


... ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...
Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο “Αθηναϊκό Πρακτορείο” υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί...
ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του».
«Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα αποκτήσει μια νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και τονίζει, ότι η «νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και - για πρώτη φορά - στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο:
- Την κατοχύρωση ενός κατώτατου (απαράβατου) ενιαίου ορίου αμοιβών για όλη τη χώρα, ως «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων, πάνω από το οποίο όμως θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν όποιες αμοιβές θέλουν
- Την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων
Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (από το 2017) και μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης.

Read more...

Τουρκολιάς - Χριστοδούλου, αυτοί οι δυο ρίξαν το καράβι στα βράχια...

Οριστικό είναι το ναυάγιο στο deal Εθνικής με Eurobank καθώς η λύση των δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου που τελικώς συμφωνήθηκε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικα αποδεικνύει ότι...

οι 2 τράπεζες εθνικοποιούνται και το deal δεν υφίσταται.
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη αλλά είναι απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της διοίκησης Τουρκολιά και Χριστοδούλου που επί μήνες δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν το αδιέξοδο και το φιάσκο.bankingnews.gr


Read more...

ΧΟΝΤΡΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΛΙΑ...


ΤΡΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ DEAL!
Πάνε τα λεβέντικα... Καλαματιανά. Τρεις υπάλληλοιτης Τρόικας έκαναν αλοιφή τον Τουρκολιά και έστειλαν στα αζήτητα το σχέδιο συγχώνευσηςEurobank - Εθνικής. Το περίεργο σήμερα είναι ότι το ναυάγιο δεν βγήκε από την συνάντηση στο...
Μαξίμου. Βγήκε στην απογευματινή συνάντηση με τονΣτουρνάρα. Τουτέστιν... που έλεγαν στις παλιές Ελληνικές ταινίες; Τον ήπιαν γενικώς στην κυβέρνηση. Περίμεναν ότι θα πανηγυρίσουν για το deal και τελικά βρέθηκαν να κοιτάζουν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν!...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7377.html

Read more...

Τραγωδία στην Ιεράπετρα με ναυαγούς...

Καρέ - καρέ η διάσωση. Αγνοείται ένας (βίντεο) ...

Σε τραγωδία έμελλε να καταλήξει η Κυριακάτικη βόλτα στο Γαϊδουρονήσι για τέσσερις φίλους από την Ιεράπετρα όταν...

φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα.

Οι τέσσερις άνδρες πάλεψαν με τα μανιασμένα κύματα ενώ αίσιο ήταν το τέλος για τους τρεις από αυτούς όχι όμως και για τον τέταρτο ο οποίος ως και αυτή την ώρα αγνοείται.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι και άμεσα σήμανε συναγερμός στη λιμενική αρχή ενώ με τη συμμετοχή και της ΕΜΑΚ στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των ανδρών. Οι τρεις της παρέας ο 35χρονος, ο 41χρονος και ο 53χρονος κατάφεραν να βγουν από τον εφιάλτη ενώ ο 44χρονος τους φίλος τους στην προσπάθεια του να σώσει το σκυλί που είχαν μαζί τους σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως χτύπησε στα βράχια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εντοπίστηκε να επιπλέει χωρίς να κινείται με τις ελπίδες για την ζωή του να εξατμίζονται όσο οι ώρες παιρνούνς και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι έχει χάσει τη ζωή του. Οι τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 44χρονου.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από την διάσωση των ανδρών:πηγή: parapolitika.gr


Read more...

Απόφαση για ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις Προς το ΤΧΣ οδεύουν Εθνική και Eurobank


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οδεύουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους.

Νωρίτερα, τρόικα και κυβέρνηση αποφάσισαν τη λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για τις δύο τράπεζες.

Σχετικά, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συζητήθηκε στη συναντήσεις που είχε η τρόικα την Κυριακή, αρχικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Μετά την σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

»Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

»Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...