Σάββατο 9 Απριλίου 2016

«Μετά τον ΟΛΠ, προχωράμε με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ» Πιτσιόρλας: Στο ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ


«Να φύγουμε από την αύξηση της φορολογίας και να μπούμε σε άλλη συζήτηση, να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το ΑΕΠ, να μη μοιράζουμε τη μιζέρια μας»
stergios-pitsiorlas
«Είμαστε σε μια σημαντική στιγμή και δύσκολη στιγμή για τη χώρα, στα πλαίσια της αξιολόγησης... Η συμφωνία μας δίνει πόντους, δίνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, στη διαπραγμάτευση και έχει πολύ μεγάλες προοπτικές» πρόσθεσε στο Mega o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, την επομένη της συμφωνίας Αθήνας – COSCO για τον ΟΛΠ.
«Προφανώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία είναι να δούμε το αποτέλεσμα που υπάρχει» τόνισε.
«Ο Πειραιάς ήταν κάποτε η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και το κέντρο της ναυπηγοεπισκευής στη Μεσόγειο με το πιο εξειδικευμένο προσωπικό, πρέπει να επανέλθουμε. Είναι παρά πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.
«Μετά τον ΟΛΠ, προχωράμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ»,  επισήμανε και πρόσθεσε ότι στο τέλος Μαΐου θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ για τον ΟΛΘ θα έχουμε οκτώ εταιρείες από όλο τον κόσμο που διεκδικούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, στόχος τον Ιουλιο να έχουμε δεσμετικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Επίθεση της κυβ. εκπροσώπου στη Νέα Δημοκρατία Γεροβασίλη: Να τοποθετηθεί o Κυρ. Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις που εμπλέκουν τον Σαμαρά σε υποθέσεις μαύρου χρήματος


Και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά από σημερινά δημοσιεύματα που συνδέουν και νέα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
gerovasili
Όπως ειδικότερα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη».
«Περιμένουμε, επιτέλους, από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τα αγκάθια και οι συγκλίσεις Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά στο νέο γύρο με τους θεσμούς


Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά στο νέο γύρο με τους θεσμούς
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών έχουν το απόγευμα οι επικεφαλής των θεσμών, μετά το ταξίδι-αστραπή για συνεννοήσεις με τους προϊσταμένους τους, στη σκιά της αποκάλυψης του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου από τα Wikileaks. Ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά μεγέθη τα θέματα στην ατζέντα.

Το ραντεβού Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει και το ύψος της συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν διαβεβαιώσεις δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.
Οι αποκλίσεις μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των θέσεων των θεσμών τόσο στα φορολογικά όσο και στο ασφαλιστικό είναι μεγάλες, ωστόσο στόχος παραμένει να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μέχρι την Κυριακή και να συνταχθούν δύο ξεχωριστά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.
Το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Η αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών την Παρασκευή αιφνιδίασε πολλούς στην Αθήνα που άρχισαν να μιλούν για δραματική εξέλιξη και ναυάγιο στις συνομιλίες. Η Κομισιόν, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει κανένα δράμα» και ότι έφυγαν για να παραστούν σε προγραμματισμένο EuroWorking Group.
«Οι επικεφαλής είναι σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής του κουαρτέτου να ήθελαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους εκ του σύνεγγυς -κάτι που ίσως σχετίζεται με τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποκλειστικό ρεπορτάζ Spiegel: Μπλεγμένος σε ύποπτες συναλλαγές στον Παναμά ο Σόιμπλε


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά!
schauble12
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει το Spiegel και μεταδίδει η Deutsche Welle, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά».
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».
Η Γερμανία απέρριπτε ένα «μητρώο διαφάνειας»
Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς. Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να κινητοποιεί και τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφει το Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Από γυναίκες λιμενικούς Ξεκίνησε η διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες του Πειραιά


Ξεκίνησε η διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες του Πειραιά
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Πειραιάς
Ξεκίνησε από σήμερα, Σάββατο, η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου στους πρόσφυγες του Πειραιά, με το οποίο καλούνται σε τέσσερις γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Τη διανομή έχουν αναλάβει γυναίκες λιμενικοί.
Πάντως, μόλις 30 πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα στην Αττική. Οι πρόσφυγες στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 4.500.
Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας δύο πρόσφυγες από την Κω, ενώ το μεσημέρι το Blue Star Paros μετέφερε 17 πρόσφυγες από τη Ρόδο.
Εν τω μεταξύ το μεσημέρι έγιναν δύο πορείες συμπαράστασης στους πρόσφυγες, μία στον Πειραιά και μία στην Αθήνα. Στον Πειραιά περίπου 30 άτομα διαδήλωσαν από τον σταθμού του τρένου ώς το λιμάνι, ενώ στην Αθήνα περίπου 300 άτομα, ανάμεσά τους και μετανάστες από τον Πειραιά έκαναν πορεία από την πλατεία Βικτωρίας ώς το Σύνταγμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βήμα βήμα υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές...


Το σχέδιο Πιτσιλή: Βήμα βήμα υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές

«H στροφή των πολιτών προς τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές συναλλαγές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς έχει...
ήδη συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής και θα υλοποιηθεί βήμα - βήμα».

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής σε τραπεζικό φόρουμ και παρουσίασε το σχέδιο για την υποχρεωτική επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την οικονομία.

Οπως είπε οι βασικές αρχές, που έχουν χαράξει οι Υπηρεσίες μας, για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών:

-Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.

-Η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει αφενός με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, αφετέρου με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

-Τα πρόσωπα, που πρόκειται να κάνουν έναρξη εργασιών στο εξής, θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.

- Όλοι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών.

Οπως είπε «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κατά κεφαλήν συναλλαγές με κάρτες υπερδιπλασιάστηκαν μετά τα capital control. Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε μακράν πίσω από τους Ιταλούς, που πραγματοποιούν 30 το χρόνο, τους Πορτογάλους με 116, και τους Σουηδούς με 250 ! . Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η σχέση της χρήσης πλαστικού χρήματος και της παραοικονομίας είναι χειρότερη από εμάς μόνο σε τρεις χώρες : Στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Τα παραπάνω έχουν άμεση επίπτωση και στα αναμενόμενα έσοδα από τον ΦΠΑ, η μη απόδοση του οποίου αποτελεί βασικό στοιχείο της παραοικονομίας».

Επιπλέον, μελετάται:

-Η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, και μεταξύ επιχειρήσεων.

-Η σταδιακή κατάργηση χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.

-Η κατάργηση των έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις εφορίες προς την Τράπεζα της Ελλάδος και η αποστολή των συναλλαγών του Ελληνικού Δημοσίου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ηλεκτρονικό και το Περιουσιολόγιο

Πέραν όλων αυτών των σχεδιαζόμενων και υπό συζήτηση παρεμβάσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, έχει συμπεριλάβει τις εξής παρεμβάσεις στον τομέα των έργων πληροφορικής, που είναι εξίσου σημαντικές:

* Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο

* Ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου

* Εισήγηση για αναθεώρηση και μεταρρύθμιση του Κ.Ε.Δ.Ε. περιλαμβανομένων των διαδικασιών της Φορολογικής Διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμούς.

* Μελέτη και ανάλυση απαιτήσεων για τη δημιουργία μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσής τους.

* Εμπλουτισμός του μητρώου off-shore εταιριών.

* Δημιουργία μητρώου αλλοδαπών Φυσικών και Νομικών Προσώπων που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα.

* Ανάπτυξη πλαισίου διενέργειας Κλαδικών Ελέγχων στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

* Διενέργεια έρευνας εντοπισμού και παρακολούθησης φορολογουμένων οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται οικονομικά κυρίως μέσω διαδικτύου. Ανάπτυξη επικοινωνιακής δράσης ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πιλοτική εφαρμογή.

* Σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της Ενιαίας Θυρίδας (Δράση που προβλέπεται στο Νόμο 4336/2015).

* Σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου (Δράση που προβλέπεται στο Νόμο 4336/2015).

* Σταδιακή Προμήθεια των Τελωνειακών Υπηρεσιών με μέσα δίωξης (x-ray για εμπορευματοκιβώτια και δέματα, γεφυροπλάστιγγες, σκύλοι ανιχνευτές, κάμερες καταγραφής κ.α.). Εντοπισμός και καταγραφή δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων.


* Επανεξέταση της διαδικασίας απενεργοποίησης των κλειδαρίθμων θανόντων.

tovima.gr

Read more...

Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι κερδίζουν...


Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι κερδίζουν από τους νέους φόρους

από τους  νέους φόρους...

Αλλάζει η ζωή εκατομμυρίων φορολογούμενων, εφόσον κλειδώσουν τα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε άτυπη ενημέρωση, μιλά για μικρές επιβαρύνσεις ή και...
ελάφρυνση στην πλειοψηφία των πολιτών. Όπως όλα δείχνουν, οι φόροι θα αυξηθούν για όσους έχουν εισόδημα 10.000 ως 20.000 το χρόνο (δηλαδή και για μισθωτούς και συνταξιούχους των 700-800 ευρώ το μήνα) .

Αν και τίποτε δεν έχει κλείσει αναμένεται για τα εισοδήματααπό 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο, η επιβάρυνση κατά μέσο όρο να φτάσει τα 80 ευρώ.

Με βάση την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης (και βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 για τα εισοδήματα 2014), στην κυβέρνηση λένε πως:

- «το 99,8% των μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση»! Αυτό όμως είναι θεωρητικά αδύνατον και το λένε για να καλύψουν την φοροκαταιγίδα που έρχεται, αφού τουλάχιστον το 30%-40% των φορολογουμένων παρέμενε ήδη αφορολόγητο και, λογικά λοιπόν, μειώσεις φόρων θα μπορούσε να δει, θεωρητικά, μόνον το υπόλοιπο 60%-70% των φορολογουμένων. Ακόμα και γινόταν πράξη η εξαγγελία για αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, τότε θα έμεναν αφορολόγητοι το 60% των φορολογουμένων, άρα δηλαδή θα ήταν λιγότεροι εκείνοι που θα έβλεπαν ελάφρυνση ή, έστω, μια κάποια επιβάρυνση.

- «ελάφρυνση θα δουν τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ. Έως και 400 ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν μισθωτοί». Αυτό υποκρύπτει ενδεχομένως, αν ισχύσει, ότι στις τελικές προτάσεις της η κυβέρνηση δέχτηκε μικρότερη μείωση στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ενδεχομένως στα 2.000 αντί 1.900. Επιπλέον η μείωση κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος (που οδηγεί στον μηδενισμό της έκπτωσης στα 42.000 ευρώ) θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ώστε σε κάποιες οριακές μόνον περιπτώσεις να προκύπτει τόσο μεγάλη μείωση του τελικού φόρου.

- «επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους». Δηλαδή ακόμα και οικογένειες με τρία, πέντε ή περισσότερα παιδιά, που ζουν με μηνιαία εισοδήματα των 3.500 -4.000 ευρώ, θα θεωρούνται «ρετιρέ» και θα δουν την εφορία να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αναλυτικά:

Φορολογία εισοδήματος:


Εισφορά αλληλεγγύης:














Με βάση τα παραπάνω οι φορολογούμενοι με εισόδημα από 9.000 ως 27.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους από 8 ως 176 ευρώ το χρόνο. Όσοι έχουν εισόδημα από 28.000 ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερους φόρους από 34 ως και 430 ευρώ, ενώ περίπου από 4 ως και 450 ευρώ είναι οι ελαφρύνεις για εισοδήματα από 51.000 ως 58.000 ευρώ το χρόνο.

Αν και προκύπτουν λοιπόν και ελαφρύνσεις αυτές απευθύνονται σε μικρή μερίδα των φορολογούμενων καθώς η πλειοψηφία των ελλήνων σήμερα δηλώνει εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Μπλοκάκι και μισθός
Όσοι εκτός από εισόδημα από μισθωτή εργασία έχουν εισόδημα και με μπλοκάκι θα επιβαρυνθούν εάν έχουν αθροιστικά εισόδημα από μισθούς και μπλοκάκι άνω των 21.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που φορολογούνται και οι μισθωτοί αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή φέρνει φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως περίπου 32.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για υψηλότερο εισόδημα.



enikonomia.gr

Read more...