Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκατοντάδες συλλήψεις «Αγανακτισμένων της Wall Street»









Εκατοντάδες συλλήψεις «Αγανακτισμένων της Wall Street»
Με συλλήψεις και επιχειρήσεις-σκούπα οι αστυνομικές Αρχές αμερικανικών πόλεων προσπαθούν να απομακρύνουν από πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους τους πολίτες που κατασκηνώνουν εκεί σε διαμαρτυρία για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.



Αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η αστυνομία στην Ατλάντα και το Όκλαντ της Καλιφόρνιας με μάλλον υπερβολικό τρόπο (με ελικόπτερα, δακρυγόνα και ΜΑΤ, αναφέρει το Associated Press) εκκένωσε τους χώρους όπου βρίσκονταν οι αγανακτισμένοι πολίτες.

Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν στην Ατλάντα μεταξύ τους και ένας πολιτειακός γερουσιαστής που συμπαραστάθηκε στους διαδηλωτές.

Άλλα 85 άτομα συνελήφθησαν στο Όκλαντ, δηλαδή οι μισοί από τους κατασκηνωτές οι οποίοι προσπάθησαν να μην προβάλλουν (βίαιη) αντίσταση.

Ακόμη, περισσότεροι από 10 συνελήφθησαν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, όταν τους ζητήθηκε να φύγουν από κατασκήνωση που έστησαν στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας.

Σε πολλές πόλεις όπου έχει επεκταθεί το κίνημα οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές είναι εκνευρισμένοι από τη συνεχή παρουσία των κατασκηνωτών-διαδηλωτών και μιλούν για κακές συνθήκες υγιεινής που συνιστούν κίνδυνο. Ζητούν για αυτό το λόγο από τους διαδηλωτές τουλάχιστον να περιορίσουν την παρουσία τους, τον αριθμό και το μέγεθός της κατασκήνωσής τους.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι καταλήψεις συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, από όπου ξεκίνησε το κίνημα στην αμερικανική ήπειρο, το Λονδίνο, έξω από το καθεδρικό του Αγίου Παύλου και πόλεις του Καναδά.

Κέρδη από το κίνημα

Παραταύτα, η αντικαπιταλιστική ιδεολογική τοποθέτηση μεγάλου μέρους των συμμετεχόντων στο κίνημα δεν αποθάρρυνε αρκετούς από το να αρπάξουν την ευκαιρία για να το εκμεταλλευτούν.

Σε κάθε γωνιά του πάρκου Ζουκότι, όπου έχει την έδρα του το κίνημα για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ, πλανόδιοι πουλούν κουμπιά, μπλουζάκια, βραχιόλια και έργα τέχνης, σε βαθμό που ορισμένοι ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι αυτή η εμπορευματοποίηση υπονομεύει το κίνημα.

Το κίνημα και τα (φυσικά όχι επίσημα) αναμνηστικά του κάνουν θραύση και στο Διαδίκτυο.

Μια ιστοσελίδα πουλάει 30 κουτιά προφυλακτικών με το σήμα του κινήματος (Occupy Condoms) έναντι 11,99 δολαρίων ενώ μία άλλη έχει μια θήκη για iPhone μάρκας «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και τη διαθέτει για 35 δολάρια. Χιλιάδες άνθρωποι είναι και αυτοί που πουλούσαν στον ιστότοπο δημοπρασιών eBay είδη που σχετίζονται

Πολλοί από τους ακτιβιστές δηλώνουν αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του κινήματός τους. Ένας από τους εκπροσώπους τους, ο Χέιγουντ Κάρεϊ, είπε ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους εμπόρους να πωλούν τα εμπορεύματά τους έξω από το πάρκο. Πάντως πρόσθεσε ότι «ειλικρινά δεν είναι δουλειά μας να τους πούμε τι μπορούν να κάνουν, δεν μας ανήκει το κίνημα».

Κάποιοι προχώρησαν ακόμα πιο μακριά: ένα ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτ και η Νταϊάν Μαρέσκα, κατέθεσε αίτημα για να κατοχυρώσουν εμπορικά την φράση «Occupy Wall Street». Όπως είπε ο Μαρέσκα: «αν δεν την αγοράσω εγώ (τη φράση) θα το κάνει κάποιος άλλος».

Πηγή: Tovima।gr
http://newpost.gr

Read more...

Ο Νικολά στο «δρόμο του μεταξιού» για οικονομική βοήθεια από την Κίνα









Ο Νικολά στο «δρόμο του μεταξιού» για οικονομική βοήθεια από την Κίνα
Το θρίλερ του ελληνικου κουρέματος μπορεί να μονοπωλεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όμως οι παράλληλες δράσεις για τη διάσωση του ευρωπαϊκου νομίσματος που χαρακτηρίζονται ως πρωτοφανή.


Τελικά, οι 27 αποφάσισαν να απευθυνθούν στην Κίνα προκειμένου να μπορέσει το EFSF να αντέξει το ρόλο του ως ομπρέλας προστασίας για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει αύριο κιολας να συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, για να διερευνήσει το κατά πόσο το Πεκίνο είναι διατεθειμενο να συνεισφέρει στην κριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα και από τις ανερχόμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Εξαλλου πως ο επικεφαλής του EFSF σπεύδει την Παρασκευή στην Κίνα, για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Α।Α.
http://newpost.gr

Read more...

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ;

Ντράγκι εναντίον Μέρκελ

http://img.protothema.gr/1B943783C53E4618900D5C259A630BB2.jpg

Σε μια «προγραμματική» δήλωση που έρχεται σε ευθεία ρήξη με τις … απαιτήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προχώρησε νωρίτερα ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ΚΑΙ επί των ημερών του «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χρήση μη συμβατικών μέτρων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών».

Μια δήλωση που έρχεται 24 ώρες μετά την «εκκωφαντική» τοποθέτηση της φράου Μέρκελ περί του «αυτοδιοίκητου της ΕΚΤ» και των προτροπών της προς τους υπολοίπους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους της «να μην προκαταλαμβάνουν την πολιτική της Ευρωτράπεζας και να μην ξεχνούν πως ο ρόλος της ως δανειστή των προβληματικών κρατών θα περάσει στην αρμοδιότητα του EFSF»!

Βέβαια ο κύριος Ντράγκι έσπευσε να δηλώσει πως η ΕΚΤ μπορεί να στηρίζει τις αγορές, αλλά «εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της κρίσης»…

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Ντράγκι διευκρίνισε ότι δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει τα «μη συμβατικά μέτρα» που έχει στη διάθεσή του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η διάθεση απεριόριστης ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.

Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου, πρόσθεσε στην ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στη Ρώμη, ότι «το ευρωσύστημα είναι αποφασισμένο, με τα μη συμβατικά του μέτρα να αποτρέψει την κακή λειτουργία στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου».

Read more...

Προσπάθεια των τραπεζών να διακρατήσουν καταθέσεις με ικανοποιητικά επιτόκια

«Δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας»

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ικανοποιητικές αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις και στα προθεσμιακά καταθετικά τους προϊόντα προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις διαρροές που παρουσιάζει η καταθετική τους βάση, λόγω των αρνητικών συνεπειών της κρίσης.

Ειδικότερα για ποσά 5.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια που κυμαίνονται μέχρι και 4.80%, δίνοντας καθαρό τόκο σε ετήσια βάση 220 ευρώ περίπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαφοροποιήσεις ανά τράπεζα στα επιτόκια που προσφέρονται είναι σημαντικές, καθώς ξεκινούν από μόλις λίγο παραπάνω από 1%.

Για ποσά 25.000 ευρώ τα επιτόκια που προσφέρονται αυξάνονται ακόμη περισσότερο και αγγίζουν μέχρι και το 5%, δίνοντας στην περίπτωση αυτή τόκο περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο.

Και για τα ποσά αυτά οι διαφοροποιήσεις στο προσφερόμενο επιτόκιο είναι σημαντικές, καθώς τα επιτόκια για ένα προθεσμιακό προϊόν κυμαίνονται από 2% μέχρι 5%, δηλαδή μια διαφορά ακόμη και 700 ευρώ περίπου το χρόνο σε τόκους.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες εκτός από το επιτόκιο, κριτήρια επιλογής στα προθεσμιακά τραπεζικά προϊόντα θα πρέπει να αποτελούν επίσης ο χρόνος απόδοσης των τόκων (σε μερικές περιπτώσεις είναι σε μηνιαία βάση, σε τριμηνιαία βάση ή και σε ετήσια βάση για την 12μηνη κατάθεση), το ύψος της επιβάρυνσης εάν υπάρξει πρόωρη εξόφληση κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνει ο καταναλωτής στο τελικό ετήσιο επιτόκιο ενός καταθετικού προϊόντος, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που προβάλλονται από τράπεζες υψηλά επιτόκια, που αφορούν όμως το τελευταίο τρίμηνο μιας δωδεκάμηνης κατάθεσης προκειμένου να προσελκύσουν τον πελάτη.

Η μέση απόδοση, όμως, του προϊόντος είναι πολύ χαμηλότερη εάν συνυπολογιστούν και τα επιτόκια που προσφέρονται για τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Η διακράτηση και ο περιορισμός των διαρροών των καταθέσεων, που παρατηρούνται την τελευταία διετία από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θεωρείται προτεραιότητα την τρέχουσα χρονική περίοδο προκειμένου μα διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να ενισχυθεί η πολυπόθητη ρευστότητα που έχει πληγεί σημαντικά λόγω των μεγάλων προβλημάτων στην διατραπεζική αγορά που έχει προκαλέσει η δημοσιονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα με την ασφάλεια των χρημάτων των καταθετών, καθώς ανεξάρτητα από το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Πληροφορίες για νέα Σύνοδο την Κυριακή;

Που κατέληξε το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


http://img.protothema.gr/239C582B3DACDE0E3E8C8011A4B824D1.jpg
Επαναλαμβάνονται, αυτή την ώρα, οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της ευρωζώνης με αξιωματούχους ευρωπαϊκών τραπεζών, με σκοπό να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Η ευρωζώνη θέλει να "πειθαναγκάσει" τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό άνω του 50% σε εθελοντική βάση, ώστε η απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.


Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης οι τράπεζες πείστηκαν να προσέλθουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους της Ευρωζώνης αρνήθηκε να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για την έκβαση των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και τρίτη Σύνοδος το Σαββατοκύριακο, η 15η συνολικά τους τελευταίους 21 μήνες που ξέσπασε η κρίση χρέους, ενδεχόμενο που αφήνουν ανοικτό με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι !

Όπως έγραφε νωρίτερα η ιστοσελίδα euobserver.com, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας – κυρίως – και των τραπεζών είχαν περιέλθει το απόγευμα σε αδιέξοδο, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στο θέμα του τελικού ύψους του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κι ως εκ τούτου μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης και τρίτης διαδοχικής ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το euobserver.com, η ιδέα της σύγκλισης και τρίτης Συνόδου Κορυφής, εν μέρει λειτουργεί και ως «φόβητρο», για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή τρίτης συνόδου κορυφής την επόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

"Δεν το ξέρουμε ακόμη. Μην βιάζεστε, περιμένετε", απάντησε από τις Βρυξέλλες συνεργάτης του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε από το protothema.gr εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει να επαναλάβουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους το επόμενο Σαββατοκύριακο.


Που κατέληξε το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Από τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι στιγμής διαφαίνεται η πιθανότητα να καταλήξει η Σύνοδος σε ένα γενικό περίγραμμα λύσης, το οποίο θα θέτει ένα στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους είτε με τη διατύπωση ότι πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (την οποία χρησιμοποίησε η κυρία Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο) είτε με ακόμη γενικότερη διατύπωση, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για ένα τέτοιο "κούρεμα" σε εθελοντική βάση. Η Γερμανική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έβαλε νερό στο κρασί της τις τελευταίες ώρες και δέχεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μετά τη Σύνοδο για διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Read more...

Δεκάδες επιδόματα για... κάθε γούστο αποκάλυψε η σχετική απογραφή

Ολόκληρος ο κατάλογος



Αθήνα
Επιδόματα για κάθε γούστο και για κάθε πάθηση έφερε στο φως η απογραφή επιδομάτων. Ο σχετικός κατάλογος παραδόθηκε στον υφυπουργό Υγείας κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος ήδη άρχισε τον έλεγχο για αν διαπιστώσει πόσοι είναι οι νόμιμοι δικαιούχοι.

Πρόκειται για δεκάδες επιδόματα που εισπράττουν περί τους 210.000 πολίτες και στοιχίζουν στους φορολογούμενους περί τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των επιδομάτων αυτών: 12 επιδόματα για τυφλούς (δικηγόρων, επιστημόνων, εργαζομένων φοιτητών, αλλά και μη εργαζομένων φοιτητών) καθώς και 14 επιδόματα απροστάτευτων παιδιών, μεταξύ των οποίων για «απαγωγή πατρός στο εξωτερικό».

Ολόκληρος ο κατάλογος των επιδομάτων που παρουσιάζει Το Βήμα εδώ

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ

Προσεγγίζουν τους διαφωνούντες

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επαφές με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πολιτικής συμμαχιών που έχει εγκαινιάσει από τις αρχές του φθινοπώρου ο Αλέξης Τσίπρας.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Κώστα Αθανασίου, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη και της Συντονιστικής Επιτροπής του «Νέου Αγωνιστή», δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα λόγω του Μνημονίου, αποτελούμενη από τους Βασίλη Ασημακόπουλο, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννη Χατζηαντωνίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο μεταξύ τους «καθώς και με τις άλλες αντιμνημονιακές - αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις για την κοινή δράση στα κοινωνικά και μαζικά κινήματα και την πολιτική υπεράσπιση των λαϊκών αγώνων».

Συζητήθηκε επίσης «η ανάγκη συγκεκριμένου διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός πλατιού αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου, με σκοπό την πολιτική εκπροσώπηση των λαϊκών τάξεων και τη διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας».

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης στο Αγρίνιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που διαγράφηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα χαιρετίσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί προφανώς το σημείο εκκίνησης μιας συνεργασίας που αναμένεται να επισημοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα, τον συντονιστή της ΕΓ Κώστα Αθανασίου και το μέλος της Γραμματείας Γιάννη Θεωνά με αντιπροσωπεία της «Κοινωνικής Αριστεράς», αποτελούμενη από τους Αντώνη Κοτσακά, Γιώργο Ραυτόπουλο, Σπύρο Κώτσια και Γιάννη Γκόβα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί επίσης με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, ενώ διατηρεί επαφές και με άλλα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Εθνική ταπείνωση» όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, λέει ο Γ.Καρατζαφέρης

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Εθνική ταπείνωση» χαρακτήρισε τα όσα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες απόψε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δήλωσή του.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει στις Βρυξέλλες, «είναι η θεσμοποίηση της ταπείνωσής μας».

Σημείωσε ότι πριν από 71 χρόνια οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας αγωνίστηκαν ενάντια σε μια τέτοια ταπείνωση και πρόσθεσε: «Σήμερα ο κ. Παπανδρέου πάει εθελοντικά σε αυτήν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ράιχενμπαχ: Τεχνοκρατική και μόνο η βοήθεια στους υπουργούς

«Δεν συνυπογράφω, ούτε επικυρώνω αποφάσεις υπουργών»


http://img.protothema.gr/F545FB5F2E8D56A337B7C13365D61DE5.jpg
«Δεν συνυπογράφω, ούτε επικυρώνω αποφάσεις υπουργών, βρίσκομαι εδώ μετά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεισφέρει τεχνοκρατικά στην υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος Χορστ Ράιχενμπαχ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ράιχενμπαχ περιέγραψε μια πρακτική κατά την οποία η ομάδα του ακούει τους σχεδιασμούς των υπουργών, τους ρωτά σε ποιους τομείς μπορεί να συνδράμει και παρέχει την οργανωτική βοήθεια που της υποδεικνύεται από τις ελληνικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Δείπνο με μενού... Ελλάδα

Λεπτό προς λεπτό οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις


http://img.protothema.gr/B372F55E6987EC7FDF2D3C2F89557CE9.jpg

"Τώρα είναι η ώρα για τους ηγέτες της ΕΕ να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως οι Έλληνες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες

«Η πρόκληση μας σήμερα είναι όχι μόνο να σώσουμε το ευρώ. Είναι να εξασφαλίσουμε τις ιδέες που συμμεριζόμαστε στην Ευρώπη: Ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στα έθνη, κοινωνική συνοχή και σταθερότητα χωρίς προκαταλήψεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Από την πλευρά μας οι Έλληνες κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και με προοπτικές και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Για μια Σύνοδο Κορυφής που θα δώσει τη «συνολική κατεύθυνση και όχι αναλυτικές λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί ενός γενικότερου «περιγράμματος δράσης», παρά ενός «λεπτομερούς οδικού χάρτη» ΚΑΙ στη σημερινή … «προσπάθεια» των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν την περιβόητη «συνολική, βιώσιμη και τελική λύση» στο πρόβλημα χρέους Ελλάδας και Ευρωζώνης.


Ο κύριος Γιούνκερ μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί πως αυτές οι «λεπτομέρειες» θα κριθούν σε … μεταγενέστερες Συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά θα δώσουμε τη συνολική κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε όμως ότι δεν θα ερχόταν κανείς πολιτικός ηγέτης στη Σύνοδο «αν δεν ήταν πεπεισμένος και απολύτως βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν και σε πρότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν περί μιας «γενικής κατεύθυνσης δράσης», κάτι που εφόσον επαληθευθεί πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να μη δοθεί – ή τουλάχιστον να μην ανακοινωθεί – ούτε σήμερα απόφαση για το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς και για την τελική έγκριση της νέας δύναμης πυρός του EFSF.

Διστακτική εμφανίστηκε σήμερα και η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.Ειδικότερα η καγκελάριος προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη "πολλά προβλήματα" που πρέπει να ρυθμιστούν, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αργότερα απόψε."Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη", είπε η Μέρκελ .

Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε για την σημερινή Σύνοδο: «Ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε να δώσουμε αρκετή δύναμη στον EFSF. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε» δήλωσε ο Λετέρμ προτείνοντας την ενίσχυση του πάνω από το 1 τρις. ευρώ.

Read more...

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις τράπεζες

Προβληματισμός στις αγορές


http://img.protothema.gr/AE315E5A8BCA9CC81C3E4A585C4BA8E9.jpg
Διακόπηκαν οι συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τράπεζες, σχετικά με τις απώλειες που θα αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς βρίσκονταν σε αδιέξοδο.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ αναζητά την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι μια υποχρεωτική λύση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Την πληροφορία πως οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφορικά με το ποσοστό του τελικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, έφτασαν εκ νέου σε αδιέξοδο και σταμάτησαν, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, της 14ης στους τελευταίους 21 μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης, μεταδίδει το Bloomberg.

Σε αυτό μάλιστα αποδίδει και την σχετική πίεση που δέχονται τα τελευταία λεπτά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που είδαν την ανοδική τους κίνηση να μετριάζεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει.

Στην πιθανότητα να συναινέσει η Γερμανία στο να διαθέσει περισσότερο χρόνο, ενός-δύο μηνών, για να συναφθεί μια συμφωνία με τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αναφέρονταν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο, εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι Ανγκελα Μέρκελ κάνει ένα βήμα πίσω από τη σκληρή στάση την οποία εμφάνιζε χθες για σκληρό κούρεμα εδώ και τώρα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στη σημερινή απόφαση δεν θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένο ποσοστό "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα τεθούν γενικοί στόχοι για το ελληνικό χρέος, ώστε να φτάσει σε ένα ποσοστό -πιθανότατα 110% του ΑΕΠ- το 2020. Επιπλέον, θα περιγράφεται η γενική μέθοδος για την απομείωση του χρέους καθώς και τα "εργαλεία" που θα χρησιμοποιηθούν (όπως η ανταλλαγή ομολόγων και ο EFSF) και θα καλούνται οι κάτοχοι ομολόγων να εξεύρουν λύση για εθελοντική συμμετοχή στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της 6ης δόσης και από το ΔΝΤ, ενώ θα υπάρξει και χρόνος για διαπραγματεύσεις που θα φέρουν τις τράπεζες πιο κοντά στο "ζητούμενο" που είναι το εθελοντικό "κούρεμα" σε ποσοστό 50% και άνω. Επιπλέον, θα υπάρξει και χρόνος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσσία, Ινδία, Κίνα) για συμμετοχή με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα διάσωσης, μέσω ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ ή επενδυτικού "οχήματος" που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό και θα ενισχύει το EFSF.
Read more...

Μέρκελ και Γιουνκέρ προαναγγέλουν ότι η Σύνοδος θα λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις









Μέρκελ και Γιουνκέρ προαναγγέλουν ότι η Σύνοδος θα λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις
Οριστικό τέλος στα σενάρια σχετικά με το εάν η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό του κουρέματος του ελληνικού χρέος έδωσαν σήμερα με δηλώσεις τους η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, συγκεκριμένα νούμερα για το ελληνικό κούρεμα αναμένονται με αποφάσεις της επόμενης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που τοποθετείται χρονολογικά στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

«Η σύνοδος κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών σχετικά με την απάντηση στην κρίση χρέους», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα πρέπει να παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση», πρέπει να αποφασιστεί, δήλωσε στον Τύπο κατά την άφιξη του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα», απάντησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του.

Ανάλογη δήλωση έκανε σήμερα και η γερμανίδα Καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Η κ. Μέρκελ
διευκρίνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει απόψε πολιτικές αποφάσεις. Θα ανακοινώσει δηλαδή μια απόφαση-πλαίσιο η οποία δεν θα καθορίζει πολλές ποσοτικές λεπτομέρειες των κοινών δράσεων για την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και ότι το κούρεμα του χρέους της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας.

Η ευρωζώνη, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η χώρα η οποία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα χρειαστεί να τεθεί σε μόνιμη επιτήρηση.


Ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες και αξίζει τον σεβασμό μας, είπε.


Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τον «πήχυ» των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο, λέγοντας ότι ναι μεν θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση, «θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα».


Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη.


Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα ενεκρινε τη διεύρυνση του EFSF η γερμανική Κατω Βουλή, όπως μεταδίδουν τα διεθνη μέσα ενημέρωσης. Νωριτερα, ηκυρία Μέρκελ, λίγο πριν την ψηφοφορία είπε ότι στόχος να βρεθεί μία λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.


Πηγή: Newpost/in.gr/naftemporiki.gr/AΠΕ


Read more...

Στο τραπέζι η πτώχευση της Ελλάδας - Τηλεδιάσκεψη Γιώργου με κυβερνητική επιτροπή









Στο τραπέζι η πτώχευση της Ελλάδας - Τηλεδιάσκεψη Γιώργου με κυβερνητική επιτροπή
Η μη εθελοντικη συμμετοχή των τραπεζών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφης, σύμφωνα με το Bloomberg.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συζητήσεις στη Σύνοδο έχουν βαλτώσει, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το ποσοστό του ελληνικού κουρέματος.

Γι' αυτό και τίθεται πλέον το θέμα της μη εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών που σημαίνει ότι θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια στιγμή, μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός περιμένει να έρθει στα χέρια του η πρόταση για τις λύσεις από τον Βαν Ρομπάι και αμέσως μετά - γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδας - θα έχει τηλεδιάσκεψη με σύσσωμη την κυβερνητική επιτροπή, πιθανότατα εντός της Βουλής.

Ο Βενιζέλος μάλιστα δήλωσε πως δεν είναι σωστό να μιλάμε για νούμερα,όμως σε κάποιους εκμυστηρεύτηκε ότι το ποσοστό του κουρέματος θα είναι τέτοιο που το χρέος θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ।
http://newpost.gr
Read more...

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Γ.Παπανδρέου με την κυβερνητική επιτροπή

Το απόγευμα της Τετάρτης

Ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης έχει καλέσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την κυβερνητική επιτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση στις Βρυξέλλες, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά και την έγκριση της επέκτασης του EFSF από τη γερμανική Βουλή

Ένας πρώτος κύκλος ενημέρωσης υπουργών από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο έγινε το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταδίδουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, αν και εξακολουθεί να κυριαρχεί η αντίληψη ότι η Σύνοδος δεν θα καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι οι εξελίξεις στα τρία βασικά μέτωπα (ύψος κουρέματος, διασφάλιση ασφαλιστικών ταμείων και επιτροπεία) δεν είναι όσο δραματικές προδιαγράφονταν, αν και οι περισσότεροι προτιμούν να παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και συμφωνίες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Α. Λοβέρδος: Νάρκωναν παιδιά χωρίς να τα χειρουργούν...



Σε καταγγελία – σοκ για τη στάση τριών γιατρών στην καρδιοχειρουργική κλινική του «Παίδων Αγία Σοφία» προχώρησε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στην... Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατήγγειλε ότι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής μετέφεραν τις διαμάχες τους ακόμα και μέσα στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, δίχως να έχουν χειρουργηθεί γιατί οι γιατροί αντί να χειρουργήσουν τα παιδιά τσακώνονταν. Και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπή… Θα επιληφθούμε πειθαρχικά. Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει».

Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του κ. Λοβέρδου, η συμπεριφορά των τριών γιατρών οδήγησε στο κλείσιμο της κλινικής, ενώ για το θέμα έχει ήδη διεξαχθεί ΕΔΕ.
real.gr



Read more...

Αγανακτισμένο ραντεβού της Ευρώπης στην Αθήνα

Με σύνθημα "Περπατάμε προς την αξιοπρέπεια. Μαζί μπορούμε να φτάσουμε στην Ουτοπία", οι απανταχού αγανακτισμένοι της Ευρώπης δίνουν ραντεβού στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου

Στην Αθήνα δίνουν ραντεβού οι Αγανακτισμένοι της Ευρώπης στις 5 Νοεμβρίου. Η αρχή έγινε στις 15 Οκτωβρίου την ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας, όταν αγανακτισμένοι πολίτες από όλη την Ευρώπη, κινήθηκαν από κάθε άκρη της Ηπείρου προς τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση.

Τότε ήταν που ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Αθήνα.

Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου, με κεντρικό σύνθημά τους "Περπατάμε προς την αξιοπρέπεια. Μαζί μπορούμε να φτάσουμε στην Ουτοπία", οι απανταχού αγανακτισμένοι της Ευρώπης αφού οργανωθούν θα δώσουν ραντεβού στη Νίκαια της Γαλλίας. Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους www.marchtoathens.tk, αμέσως μετά τη Σύνοδο των G20, θα ξεκινήσουν την πορεία τους, θα συναντηθούν στο Μπάρι και θα αποπλεύσουν για την Πάτρα με τελικό προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.

Στο Μπάρι θα πάνε χωρισμένοι σε μικρές ομάδες 12-25 ατόμων, πεζοί και ποδηλάτες, ακολουθώντας παράλληλες διαδρομές με σκοπό να συναντήσουν στο δρόμο τους όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

"Σε κάθε χωριό από το οποίο θα περνάμε, θα οργανώνουμε συνελεύσεις, με σκοπό να παροτρύνουμε τους κατοίκους να μιλάνε για την πολιτική, να συζητούν μεταξύ τους και να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις ζωές τους. Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας", σημειώνουν χαρακτηριστικά.

"Θέλουμε να έρθουμε στη Ρώμη και στην Αθήνα και να φέρουμε ένα μήνυμα κατανόησης και ελπίδας. Πάνω απ 'όλα θέλουμε τη συμμετοχή στην παγκόσμια κοινότητα, το συντονισμό σε διεθνές επίπεδο, για την προετοιμασία κοινών σχεδίων, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία για όλους", τονίζουν.

Το mail τους για όποιον ενδιαφέρεται είναι marchtoathens@gmail.com

http://news247.gr/

Read more...

Τα ερείπια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (μέρος 2ο)

Το NEWS 247 εξασφάλισε και προδημοσιεύει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εφημερίδας "Δημοκρατία" που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή. Συντρίμμια, χαλάσματα και ένα ανύπαρκτο συγκοινωνιακό δίκτυο, άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί, μετά το τέλος της κατοχής

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Δημοκρατία" , θα δημοσιεύσει την Παρασκευή συγκλονιστικά στοιχεία των ολέθριων συνεπειών της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια έρευνα, που παρουσιάστηκε το 1945, στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο και απαριθμεί αναλυτικά τις απώλειες της Ελλάδας, σε πληθυσμό, περιουσία και υποδομές.

Οι ανθρώπινες απώλειες, οι σφαγές, η οικονομική καταστροφή και η καταστροφή των υποδομών, θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες, χάρτες και διαγράμματα, όπως καταγράφηκαν στο λεύκωμα "Αι Θυσίαι της Ελλάδος εις τον Β' Παγκόσμιον Πόλεμον"*, που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Το NEWS 247 εξασφάλισε και μέχρι και την Παρασκευή θα προδημοσιεύει αποσπάσματα του μεγάλου αφιερώματος της "Δημοκρατίας".

Την Τρίτη, σας παρουσιάσαμε ένα μέρος από τα στοιχεία για την οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

Σήμερα Τετάρτη θα εστιάσουμε στην μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στις υποδομές της χώρας.

Έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

H κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς, συνοδεύτηκε από μεγάλες καταστροφές στις πόλεις, τα χωριά, τις υποδομές και τα δάση της χώρας.

Οι Γερμανοί αποχωρώντας από την Ελλάδα, άφησαν πίσω τους ερείπια. Από τη Βόρειο Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, κτίρια, σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία μετατράπηκαν σε χαλάσματα.

Με κόκκινο σημάδι οι φωτιές, με μαύρο οι βομβαρδισμοί

Οι κατακτητές άφησαν τα ίχνη τους σε κάθε πόλη και κάθε χωριό (βομβαρδισμοί, φωτιές, λεηλασίες), ενώ ελάχιστες περιοχές κυρίως μέσα σε μεγάλες πόλεις παρέμειναν άθικτες.

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής, έχασε 400.000 οικοδομές, δηλαδή το 28% του οικοδομικού της πλούτου και αξίζει να σημειωθεί ότι έρχεται πρώτη σε θυσίες μεταξύ των Συμμάχων.

Χωρίς δρόμους και σιδηροδρομικό δίκτυο

Δρόμοι, γέφυρες, κτίρια ισοπεδώθηκαν ενώ οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν ούτε τα δάση.

Όσα δεν τα έκοβαν για να στείλουν ξύλα στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, τα έκαιγαν για να πολεμήσουν τους αντάρτες. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα όπως η Αττική, η καταστροφή δασών άγγιξε ή ξεπέρασε το 75%.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη τεράστιες ήταν και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο (κόκκινες γραμμές), ενώ λίγες γέφυρες έμειναν ανέπαφες.

Οι Έλληνες αντάρτες κατέστρεψαν πολλούς δρόμους για να εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό των γερμανικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Παράλληλα, όταν η Γερμανία ηττήθηκε και ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ακολουθήθηκε η τακτική της καμμένης γης. Οι κατακτητές κατέστρεφαν κατά την αποχώρησή τους ό,τι μπορούσαν και ουσιαστικά διέλυσαν ό,τι είχε απομείνει από το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας.

Όλες οι γέφυρες, εκτός από όσες ήταν πολύ μικρές, καταστράφηκαν και το ίδιο συνέβη με τις σήραγγες και με κάθε τεχνικό έργο. Το 90% των γεφυρών με άνοιγμα άνω των 6 μέτρων ισοπεδώθηκαν, ενώ καταστράφηκαν όλες οι γέφυρες (απώλειες) μήκους από 10 έως 40 μέτρα.

Μεγάλες ζημιές υπέστη και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, είτε από τους Γερμανούς, είτε από αντάρτες που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό του γερμανικού στρατού.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και με τα μηχανοστάσια, τις δεξαμενές και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Από όπου πέρναγαν οι δυνάμεις του άξονα άφηναν πίσω τους συντρίμμια και ερείπια.

Η απελευθέρωση βρήκε την Ελλάδα, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο. Ελάχιστες γραμμές είχαν μείνει άθικτες σε όλη τη χώρα.

Ίδια εικόνα και στα λιμάνια. Οι Γερμανοί ανατίναζαν εγκαταστάσεις, μηχανήματα και προβλήτες, με αποτέλεσμα κάθε ανεφοδιασμός και επικοινωνία της Ελλάδας να διακοπεί.

Στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ακολουθήθηκε συγκεκριμένο πλάνο καταστροφής και κατεδαφίστηκαν ή ανατινάχθηκαν τα κυριώτερα κτίρια και εγκαταστάσεις.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ξεχωριστά η καταστροφή του Ισθμού της Κορίνθου. Οι Γερμανοί βύθισαν πλοία, ανατίναξαν τρένα και κατέστρεψαν γέφυρες, με αποτέλεσμα η διώρυγα της Κορίνθου να κλείσει για πολλά χρόνια.

Ολόκληρο το αφιέρωμα για τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" την Παρασκευή.

*Τα στοιχεία που περιέχει το λεύκωμα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής από το Γραφείο Χωροταξικών και Πολεοδομικών Μελετών και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες της εποχής. Το κείμενο του λευκώματος γράφτηκε από τον Αρχιτέκτονα κ. Κ.Α. Δοξιάδη.

Η εργασία άρχισε τον Μάιο του 1941 και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1944 όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα। Το 1945, παρουσιάσθηκε στο Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στον Αγ. Φραγκίσκο

http://news247.gr

Read more...

Μας πάνε για χρεοκοπία;









Μας πάνε για χρεοκοπία;
Το κούρεμα δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα εθελοντικό. Το είπε πρώτος ο Γιουνκέρ, κανείς όμως δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Το είπε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ. Επίσης πέρασε στα ψιλά.
Τι περιμένουμε; Να το πει επισήμως η Μέρκελ;


Το ζήτημα του μη εθελοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, μιας κανονικής χρεοκοπίας της χώρας δηλαδή είναι κάτι που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία ως διαπραγματευτικό όπλο για να υποχωρήσουν οι τράπεζες και να αποδεχτούν ένα κούρεμα της τάξης του 50%.

Αυτό είναι λάθος και καλό θα ήταν να μην κρίνουμε με βάση τους δικούς μας βερμπαλισμούς και τη φραστική μας προθυμία να τα κάνουμε κούγκι.

Η ορθολογική διαπραγμάτευση έχει κανόνες και ο πρώτος κανόνας είναι ότι δεν απειλείς με κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις. Το ότι το Βερολίνο, οι Ολλανδοί και γενικώς οι εταίροι λένε ότι το κούρεμα μπορεί να μην είναι εθελοντικό σημαίνει ότι έχουν αφήσει πίσω τους την αντίληψη, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει και προφανώς αυτοί που το προωθούν έχουν πάρει τα μέτρα τους γι’ αυτό.

Ειδικά οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν καταλήξει ότι χωρίς γενναίο κούρεμα δεν υπάρχει λύση για το ελληνικό πρόβλημα και αυτό που δείχνουν οι κινήσεις τους είναι ότι είναι αποφασισμένοι να το επιβάλλουν, με τη συναίνεση των τραπεζών ή χωρίς.

Για μας όμως το μη εθελοντικό κούρεμα, ανεξαρτήτως του πως θα είναι η λύση και ποιες εγγυήσεις θα υπάρξουν για τις τράπεζες σημαίνει χρεοκοπία και με τη βούλα. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας έχουν προειδοποιήσει.

Χρεοκοπία σημαίνει μεσοπρόθεσμα και έξοδο από το ευρώ.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζητεί η Μέρκελ

Δείχνει «κούρεμα» 50%

Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας, είπε, μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος
Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας, είπε, μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία επιθυμεί τη μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τόνισε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στη γερμανική βουλή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας «κούρεμα» 50%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου, όπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας και ότι το «κούρεμα» του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας.

Η Ευρωζώνη θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, θα χρειαστεί μια μόνιμη επιτήρηση.

Ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες και αξίζει τον σεβασμό μας, είπε.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις».

Θα πρέπει να «δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», σημείωσε και είπε ότι θα ήταν επιθυμητή μια «μόνιμη εποπτεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τον «πήχυ» των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο, λέγοντας ότι ναι μεν θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση, «θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ένωση της σταθερότητας. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να εμποδίσουμε τη μετάδοση της κρίσης», επισήμανε.

Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη.

Για τον EFSF ανέφερε ότι το γερμανικό μερίδιο θα παραμείνει στα 211 δισ. ευρώ, ενώ η χρήση των κεφαλαίων του EFSF από τις τράπεζες είναι η ύστατη επιλογή.

Ακόμα, είπε ότι κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την ΕΚΤ δεν βρίσκεται στην ατζέντα των εργασιών της σημερινής Συνόδου, ωστόσο επί τάπητος θα βρεθούν και τα δύο επικρατέστερα μοντέλα που ερευνώνται για τη μόχλευσή του.

Μετά τη Σύνοδο, τα συμπεράσματα θα τεθούν υπό έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποδοκιμασίες αντί.. προσευχών

Εξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη


http://img.protothema.gr/06012D29DDF4E8C506989566BBA7BAEB.jpg
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής μετατράπηκε η δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της συμπρωτεύουσας.

Δεκάδες πολίτες αποδοκίμασαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αλλά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη όπως επίσης και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Εκτός από αποδοκιμασίες και συνθήματα εναντίον των υπουργών και της κυβέρνησης, οι αγανακτισμένοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ιερό ναό έκαναν και τη γνωστή χειρονομία με τα πέντε δάκτυλα της παλάμης ανοικτα...

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας το σύνθημα "κλέφτες κλέφτες" υποδέχθηκαν τον Πάνο Μπεγλίτη στην πρωινή δοξολογία για τον πολιούχο άγιο της πόλης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα "άκουσε" και από τον μητροπολίτη Άνθιμο ο οποίος ζήτησε την επαναλειτουργία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ενώ από άμβωνος εκτίμησε πως "φτάσαμε εδώ και από δικά μας λάθη αλλά και από λάθη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών" και δήλωσε ότι "δεν θέλουμε άλλα αφεντικά στην πατρίδια μας".

Επέστησε την προσοχή του υπουργού Άμυνας στην Μακεδονία και στην Θράκη λέγοντας πως "οι κάτοικοι ζητούν να έχουμε τα μάτια μας 14 για τις κινήσεις των γειτονικών χωρών" και τόνισε ότι "δεν επιτρέπεται να κοιτάμε απαθείς αλλά πρέπει να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και να προτάξουμε τα στήθη μας". Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιάννης Μαγκριώτης κατά την προσέλευσή τους στον ιερό ναό αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους συγκεντρωμένους.
Read more...

Στη γερμανική Βουλή η διάσωση της ευρωζώνης...



Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου καλούνται σήμερα να εγκρίνουν τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι η δεύτερη ψηφοφορία για... το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας συμφώνησαν χθες σε κείμενο το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην κάτω Βουλή και θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από την αναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις Βρυξέλλες.

Το κείμενο αναμένεται να αποτελέσει τη λεγόμενη «εντολή» της καγκελαρίου Μέρκελ, με την οποία θα διαπραγματευτεί στη διάρκεια της Συνόδου στις Βρυξέλλες το θέμα της διάσωσης της Ευρωζώνης...
skai.gr



Read more...

Στην πυρά έστειλαν σατανιστές 18χρονη Ελληνίδα!...



Ενα αρρωστημένο σατανιστικό τελετουργικό υποτίθεται ότι ακολούθησε μια ομάδα Νοτιοαφρικανών σατανιστών που περιέλουσαν με πετρέλαιο και έβαλαν φωτιά σε μια 18χρονη κοπέλα ελληνικής καταγωγής που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ!

Η υπόθεση που...
αναδημοσιεύεται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει προκαλέσει παγκόσμια φρίκη.

Το προηγούμενο Σάββατο, η νεαρή Κρίστη Θεολόγου μαζί με μια παρέα φίλων βρισκόταν στο Λίνμεγερ του Γιοχάνεσμπουργκ. Υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, κάποια από τα παιδιά αποφάσισαν να κάνουν αυτό που μοιάζει με ανθρώπινη θυσία. Εδεσαν την άτυχη Ελληνίδα, την περιέλουσαν με πετρέλαιο και της έβαλαν φωτιά! Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανικη εφημερίδα Σταρ, την Κρίστη βοήθησε η φίλη της Μπρόνγουιν που την έπιασε, την έριξε κάτω και άρχισε να την κυλά στο έδαφος προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά. Η εφημερίδα της Νότιας Αφρικής έγραψε ότι οι νεαροί σατανιστές έκοψαν τα χέρια μιας τρίτης κοπέλας και τα κρατούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αιμορραγούν πάνω από μια ανοικτή Βίβλο.

Η 18χρονη Ελληνίδα νοσηλεύεται σε κώμα και η κατάστασή της θεωρείται πολύ σοβαρή αφού φέρει εγκαύματα στο 75% του σώματός της.

Τα δυο κορίτσια βρίσκονταν σε πάρκο στο προάστιο Λίνμεγερ του Γιοχάνεσμπουργκ, όταν συνέβη το φρικιαστικό περιστατικό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι τα κορίτσια ήταν δεμένα και ότι εικάζεται πως επρόκειτο για σατανιστικό τελετουργικό. Δυο έφηβοι ηλικίας 17 και 19 ετών που μετείχαν στη σατανιστική τελετή παραδόθηκαν στην αστυνομία και αναμένεται να κατηγορηθούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση...
protothema.gr



Read more...

Κληρώνει για το χρέος, «ξημερώνει» νέα μέρα στις σχέσεις Παπανδρέου- Βενιζέλου…









Κληρώνει για το χρέος, «ξημερώνει» νέα μέρα στις σχέσεις Παπανδρέου- Βενιζέλου…

Πήγαν μαζί στη σύνοδο κορυφής, ο Βαγγέλης κράτησε το μέτωπο όσο ο Γιώργος ενημέρωνε τα μετόπισθεν. Μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε στις Βρυξέλλες χθες έσπευσε στο σημείο που τον περίμενε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Αν δεν ήταν το κρίσιμο θέμα του χρέους, τα νέα επεισόδια στη σχέση ΓΑΠ και ΜΠΕΝΙ θα κυριαρχούσαν στον Τύπο. Το Newpost.gr έχει όμως τη ψυχραιμία να βλέπει πίσω από τα γεγονότα και να μην παρασύρεται από την κυρίαρχη εικόνα.

  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε να χτίζει τις διαφωνίες του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η επισήμανσή του πως το πολιτικά ορθό είναι να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση με 180 βουλευτές ήταν το πρώτο βήμα. Γιατί, όλα δείχνουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει το… πολιτικά λάθος, σύμφωνα με τον στενότερο συνεργάτη του, τους τελευταίους μήνες.
  • Και το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν πάει πίσω. Όταν δέχονται ερωτήσεις για το τι θα γίνει με τις συντάξεις παραπέμπουν στον… Ευάγγελο Βενιζέλο. Για να τον βάλουν και αυτόν στην εικόνα της κρίσης και της φτώχειας.


Παρολαυτά, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ακόμη μαζί. Η συμφωνία ή το ναυάγιο στη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής θα κρίνει και τη δική τους επόμενη μέρα. Και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο κυβερνών κόμμα είναι πολλοί όσοι προβλέπουν διάσπαση ή και διασπάσεις…

ΤΟ ΓΑΝΤΥ

http://newpost.gr

Read more...

Ο Βενιζέλος έχει… 180 λόγους να γίνουν εκλογές. Ο Γιώργος;









Ο Βενιζέλος έχει… 180 λόγους να γίνουν εκλογές. Ο Γιώργος;
Κάποιες σημαντικές αποφάσεις, καλό είναι να λαμβάνονται με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως… ει δυνατόν- που λέει και ο Βενιζέλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι 151 ψήφοι δεν είναι αρκετές. Ακόμα και για πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Η απαίτηση λοιπόν να κυρωθεί από 180 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση- με δυο λόγια, είναι Συνταγματική εκτροπή- το γνωρίζει ο Βενιζέλος. Ωστόσο, δεν δίστασε να ρίξει στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αυτή η διευρυμένη πλειοψηφία. Να απαιτηθεί- σημειώνουμε, όχι να είναι ευκταία.

Πλειοψηφία 180 βουλευτών με τη ΝΔ να δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε τέτοιου είδους κόλπα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κάλπες. Και κάλπες με το σημερινό πολιτικό κλίμα, σημαίνουν ήττα του ΠΑΣΟΚ με διαφορά, είτε γίνει πριν από αυτές δημοψήφισμα (άλλη φαεινή ιδέα αυτή) είτε όχι.

Γράφω εκλογές και βλέπω τον Βενιζέλο στο Ζάππειο- αυτό προφανώς ονειρεύεται και ο ίδιος. Δεν το λέει μόνον ο γράφων, χθες το έλεγε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το έλεγαν και πολλοί από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση της νέας σύμβασης και προσθέτοντας ότι τελικά δεν θα είναι.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Άγγελου Τόλκα αργά χθες το βράδυ. «Οι αποφάσεις που θα συμφωνηθούν θα κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε χωρίς να αναφέρει τίποτα περί πλειοψηφίας και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, η συναίνεση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι στάση εθνικής ευθύνης και ενισχύει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο Γιώργος λένε στο Μαξίμου, πιστεύει (σ.σ. ακόμα) ότι μπορεί να βγούμε από το οικονομικό τέλμα και το τελευταίο που σκέφτεται είναι οι εκλογές. Λογικό ακούγεται.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί έχει δώσει τόσο πολύ γήπεδο στον Βενιζέλο. Άσχετα αν αυτός είναι άμπαλος…


ΑΣΚ
http://newpost.gr

Read more...

«Ανοιγοκλείνει» το θέμα της επικύρωσης της Συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία

Ο γρίφος μετά το «κούρεμα»

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή μπροστά σε κάλπη...
Ο πρωθυπουργός στη Βουλή μπροστά σε κάλπη... (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε γρίφο εξελίσσεται το θέμα της κύρωσης της όποιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που θα επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, αφού η κυβέρνηση δεν κλείνει απόλυτα το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ το έχει απορρίψει.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα συνεχιζόταν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βουλή.

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, τον διαβεβαίωσε πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί για το ελληνικό χρέος θα έρθει στο κοινοβούλιο με 180 ψήφους

«Ο πρωθυπουργός δεν συζητεί θέματα εθνικής κυριαρχίας και μόνο τέτοια ζητήματα έρχονται στη Βουλή να κυρωθούν με 180 ψήφους» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας.

Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στην κυβέρνηση υπαναχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσχέτισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με τα όσα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό. Είναι καιρός να υπάρχουν μεγάλες συναινέσεις στην πατρίδα μας [...] συσσωρεύτηκαν προβλήματα 40 και 50 ετών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα που θέλει να είναι υπεύθυνο» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

Ξεχωριστό ζήτημα και ασφαλώς περισσότερο σύνθετο, είναι αυτό της λεγόμενης κηδεμονίας, που ενδέχεται να φέρει η όποια συμφωνία για το «κούρεμα».

Η ΝΔ, όπως και ο ΛΑΟΣ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Σκληρή επίθεση για το θέμα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για σπείρα που έρχεται να αγοράσει την Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί. «Μέχρι και παραιτήσεις υπουργών να περιμένετε» δηλώνει στα «Νέα» κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι το ζήτημα «έχει ανέβει δυσανάλογα πολύ στην Ελλάδα από ό,τι στις Βρυξέλλες», εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα συνυπογραφής ή συνυπευθυνότητας.

Αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τους 180 βουλευτές, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, ακόμα και χωρίς εκλογές τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, λέγοντας ότι τη λύση θα δώσει το πολιτικό σύστημα μέσα από τη μετάλλαξή του.

Υπέρ της ψήφισης της διαφαινόμενης συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σημάνει βαρύτατη εποπτεία και λιτότητα για τη χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι προτίθεται να καταψηφίσει στη Βουλή τη διαφαινόμενη συμφωνία.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση από την παρούσα Βουλή και τους παρόντες συσχετισμούς και προέβλεψε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής «θα βρεθούμε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις».

«Οτιδήποτε ανακοινωθεί θα είναι γενικόλογο» εκτίμησε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το ελληνικό ζήτημα είπε ότι «θέλει ακόμα πολλή δουλειά», η οποία ίσως δεν ολοκληρωθεί απόψε με το πέρας της Συνόδου.

Σε ερώτηση για το αν ήταν σωστό ή λάθος που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, επανέλαβε ότι εκείνη τη στιγμή η κίνησή της ήταν σωστή, ενώ για το αν η σημερινή Βουλή ή πρέπει να ψηφίσει τη νέα σύμβαση, επανέλαβε ότι χρειάζονται 180 βουλευτές.

«Να ξεκαθαρίσουμε όλοι οι 300 τι θέλουμε και με ποιον είμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι θα κοστίσει το «κούρεμα» στα ασφαλιστικά Ταμεία

Λύσεις «ανάγκης» επεξεργάζεται το Υπ. Οικονομικών


http://img.protothema.gr/302A272E5C7B093F82B0EDBB10AD56D5.jpg
Εναλλακτικά σενάρια περικοπών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να μη τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις αν τα ταμεία ζημιωθούν δραματικά από το κούρεμα των ομολόγων τους. Τα εργαλεία που εξετάζονται είναι:

-νέα παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις
- περαιτέρω μείωση επικουρικών και εφάπαξ καθώς και
-ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων αρχής γενομένης από τα ακίνητα (συνολικού ύψους 1,4 δισ. € ).

Οι περικοπές μπορεί να εφαρμοστούν σε ώρα ανάγκης ή συμπληρωματικά με δεδομένο ότι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενισχύσει τα ταμεία.

Πάντως το ενδεχόμενο κούρεμα 50% θα δώσει τη χαριστική βολή στα ήδη ελλειμματικά ταμεία που έχουν υποστεί βαριές απώλειες των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της κρίσης στα χρηματιστήρια και της υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης και της ανεργίας. Σήμερα η συνολική περιουσία των ταμείων ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Αρα αν δεν εξαιρεθούν από το ενδεχόμενο κούρεμα 50% θα υποστούν απώλειες 11 δισ. ευρώ. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι μετά από αυτό το βαρύ πλήγμα, θα ανοίξει ο δρόμος για νέο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας και νέα μείωση συντάξεων.

Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν και τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. το IKA με 2,2 δισ. ο ΟΓΑ ύψους 1,12 δισ. το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ και επικουρικό τους ιδιωτικού τομέα. Τα ταμεία επικούρησης και πρόνοιας θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα αφού το κράτος εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις.

Ωστόσο ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι τα κουρεμένα ομόλογα υπό την αιγίδα της ΕΕ θα είναι αναβαθμισμένα ποιοτικά και θα είναι πιο εύκολο να πάρει δάνειο, με εγγύηση τα ομόλογα ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων. Αλλοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς όμως υποστηρίζουν ότι το κούρεμα της περιουσίας θα τους εμποδίσει να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα ομόλογά τους.

Πάντως, το φλέγον θέμα για την κυβέρνηση - όπως ισχυρίζεται- δεν είναι τόσο το κούρεμα όσο η έλλειψη ρευστότητας για την καταβολή των συντάξεων τη στιγμή που η τρόικα έχει απαγορεύσει την έξτρα κρατική χρηματοδότηση. Άλλωστε αν χρειαστεί να ρευστοποιήσουν σήμερα ένα ομόλογο, η αξία του θα είναι απομειωμένη έως και 60%.

Read more...

«Μαχαίρι» 30% σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο βάζει εγκύκλιος του Δημ.Ρέππα

Τροποποιούνται τα οργανογράμματα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στη συρρίκνωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση 10.000 θέσεων προϊσταμένων καθώς και για μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων με πιθανή και την υπαγωγή τους στην εργασιακή εφεδρεία.

Με την περικοπή των μονάδων κόβονται θέσεις ευθύνης, δηλαδή γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις όχι μόνο θα χάσουν τον βαθμό τους, αλλά και μεγάλο μέρος των απολαβών τους, βάσει του νέου μισθολογίου.

Όπως έγινε γνωστό, το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, καλούνται τα υπουργεία, περιλαμβανομένων και των γενικών και ειδικών γραμματειών και λοιπών υπαγόμενων υπηρεσιών τους, καθώς και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των ανεξάρτητων αρχών και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των δημοτικών επιχειρήσεών τους, να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα αναλυτικά στοιχεία με τον αριθμό των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων, αυτοτελών τμημάτων ή μη και
αυτοτελών γραφείων.

Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι ο γενικός γραμματέας κάθε υπουργείου καθίσταται υπεύθυνος για το συντονισμό των ενεργειών, τη συλλογή και συγκεντρωτική αποστολή των απαραίτητων στοιχείων, αναφορικά με τον αριθμό των οργανικών μονάδων που συγκροτούν τις υπηρεσίες του υπουργείου του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τα ΝΠΔΔ εποπτείας του υπουργείου του, ενώ οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών καλούνται να αποστείλουν τα αριθμητικά στοιχεία απευθείας στο
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των Περιφερειών και των Δήμων και τη συγκέντρωση των ανάλογων στοιχείων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στην Τράπεζα Ελλάδος μεταφέρονται υποχρεωτικά τα ομόλογα του ΙΚΑ!

Ερώτημα παραμένει τι γίνεται με τα υπόλοιπα ταμεία


http://img.protothema.gr/25BF600175DC9C851FF421676C8C9AB5.jpg

Μια κίνηση που αποκαλύπτει την προπαρασκευή για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου δρομολογεί η διοίκηση του ΙΚΑ.

Με επίκληση του νόμου 3863 του 2010, οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος ζητούν από το διοικητή και τα μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ να εγκρίνουν την άμεση μεταφορά όλων των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση της απόφασης αυτής, το ΙΚΑ- ακόμη κι αν το επιθυμεί- δεν θα είναι σε θέση να διαφωνήσει με την απομείωση της αξίας των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του κατά 50 ή 60%.

Ερώτημα παραμένει αν κάτι αντίστοιχο γίνεται και για τα διαθέσιμα ομόλογα που κατέχουν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Με την ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον» έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ που απευθύνεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζητά την εξουσιοδότηση του Διοικητή κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου από το ΔΣ προκειμένου εκείνος να μεταβιβάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ.

Η επιστολή με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2011, επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 45 του Νόμου 3863/2010, του Νόμου Λοβέρδου μετά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ο οποίος προβλέπει ότι "τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια
των Ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς προμήθεια, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας».

Βάσει του νόμου, ο διοικητής του Ταμείου θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά «εισηγούμαστε να εξουσιοδοτήσετε το διοικητή του ΙΚΑ να υπογράψει τη συνημμένη σύμβαση παροχής υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου".

Ενώ η ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου έχει αδρανήσει επί ένα τουλάχιστον χρόνο έρχεται σήμερα ως κατεπείγουσα, δύο μόλις ημέρες πριν την οριστικοποίηση της απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%.

Είναι προφανές ότι ανάλογες εντολές θα πρέπει να έχουν λάβει και τα υπόλοιπα ταμεία, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 7,5 δισ. ευρώ περίπου

Τα ομόλογα αυτά που μέχρι τώρα διαχειρίζονται με ευθύνη τους τα ταμεία - συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ που διαχειρίζεται απευθείας ομόλογα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ- θα μεταφερθούν στο Κοινό Κεφάλαιο που περιλαμβάνει τα διαθέσιμα των Ταμείων και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 16 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα αυτά που διαχειρίζεται η ΤτΕ είναι στο σύνολό τους ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, ενώ τα ταμεία προκειμένου να ενισχύουν τη ρευστότητά τους χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση τα ομόλογα των δικών
τους χαρτοφυλακίων για να συνάπτουν συμβάσεις repos με τις τράπεζες και να χρηματοδοτούνται βραχυπρόθεσμα για την κάλυψη ταμειακών αναγκών. Δηλαδή τα ταμεία έκαναν περίπου ότι και οι τράπεζες με τους τίτλους που κατέθεταν σε μορφή εγγυήσεων στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Η ενεργοποίηση του νόμου Λοβέρδου στο παρά πέντε της απόφασης για το hair cut, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναζητεί πιθανότατα τρόπους που δεν θα αφήνουν περιθώρια στα ταμεία να αρνηθούν την συμμετοχή τους στο «κούρεμα» και η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων
στην Τράπεζα της Ελλάδος διευκολύνει την ενιαία αντιμετώπιση του κουρέματος από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων απαλλάσσονται και από την ευθύνη των αποφάσεων. Σημειώνεται τέλος, ότι η διαχείριση μέρους των διαθεσίμων των ταμείων έχει ανατεθεί σε τράπεζες οι οποίες ενεργούν για λογαριασμό τους και δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα γίνει η μεταφορά των ομολόγων που βρίσκονται στα υπό τραπεζική διαχείριση χαρτοφυλάκια, από τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Read more...

Κομισιον: Παράνομη η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom









Κομισιον: Παράνομη η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την άποψη ότι η πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έγινε κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.



Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υπηρεσίες της Κομισιόν διεπίστωσαν «σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε: « Πρέπει να σας πω ότι είχαμε δυσκολίες. Διαπιστώσαμε σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Γι αυτό έχει μείνει το θέμα εκεί που ήταν. Κατανοώ ότι λέτε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία. Είμαι πρόθυμος να συνεχίσω το διάλογο μαζί σας, να υποβάλλω ερωτήσεις και πάλι στις ελληνικές αρχές».

Στη δευτερολογία του, ο Επίτροπος γνωστοποίησε ότι η Κομισιόν θέλει να επανακινήσει 150 επενδυτικά σχέδια «με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, σοβαρότητα και αντικειμενικότητα». «Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι σε έκτακτες περιστάσεις, δεν μπορεί να μην υπάρξουν και έκτακτες διαδικασίες» συμπλήρωσε.

Απαντώντας, ο κ. Χουντής μίλησε για μία παράνομη διαδικασία που έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας και ωφέλησε μόνο την Deutsche Telekom, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη ευνόηση.

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο εκποιεί κάθε περιουσιακό στοιχείο στους δανειστές, αλλά φροντίζει να τα δίνει σε «προσφορά» αφού τους κάνει έκπτωση τα τεράστια κεφάλαια που δικαιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν τέτοιες μετοχές και οι μικρομέτοχοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων που πωλούνται»σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι η Κομισιόν, παρόλο που έχει διαπιστώσει παράνομες διαδικασίες στην πώληση του ΟΤΕ, «δεν έκανε τίποτα προκειμένου να υπερασπιστεί τους μικρομέτοχους και τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ συμπλήρωσε ότι και ο νυν υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος έχει παραδεχθεί στη Βουλή το παράτυπο της διαδικασίας.

Ο ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι «αυτή η παράνομη διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, δεν προσβάλλεται από την Κομισιόν, επειδή διευκολύνει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων αφού μειώνει ουσιαστικά το κόστος εξαγοράς».

Πηγή: Tovima.gr

http://newpost.gr

Read more...

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Στο κόκκινο η κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Αποφάσεις που «αντιτίθενται στο εθνικό συμφέρον» βλέπει η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αδυνατεί να τις αποτρέψει. Για ευρωπαϊκή «σπείρα που διαπίστωσε την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης και θέλει να καρπωθεί το δημόσιο πλούτο της χώρας» μιλά ο Γ.Καρατζαφέρης. Την ίδια στιγμή η κόντρα με τη ΝΔ κορυφώνεται: «φορτωθήκαμε τις ευθύνες σας» λέει η κυβέρνηση, «φτάσατε τη χώρα στην απόλυτη εθνική ταπείνωση» απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε βέλη στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες αλλά και την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «κάνει κουμάντο η Μέρκελ που θέλει να μας φορτώσει επιτρόπους».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ταπεινωθεί αύριο. Να φτάσει τώρα στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε στους σχεδιασμούς τους. Δεν πρέπει να ακουστεί το "η πόλη εάλω» ανέφερε ο Γ.Καρατζαφέρης.

«Δεν μιλάμε πλέον για Ε.Ε αλλά για την ευρωπαϊκή κηδεμονία, ακούμε περίεργα πράγματα τα οποία νομίζω πως δεν θα αντέξει ο λαός και πολύ δύσκολα θα έρθουν στο Κοινοβούλιο» συνέχισε, λέγοντας: «Πολύ φοβούμαι ότι ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι πρωταγωνιστικός. Είναι παθητικός. Ας σηκώσουν ανάστημα αύριο. Να μην είμαστε ταπεινωμένοι οι Έλληνες».

Πρόσθεσε πως οι Έλληνες «καλώς ή κακώς ψήφισαν τον Παπανδρέου. Δεν ψήφισαν Μέρκελ και Μπαρόζο. Τώρα αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της κατάστασης ας έρθει εδώ. Δεν είμαι από αυτούς που θα διανοηθώ να τον πω συνωμότη. Δεν είναι συνωμότης. Απλώς τα πράγματα είναι τόσο σύνθετα που δεν μπόρεσε να τα παρακολουθήσει και άφησε μια σπείρα να τα κουμαντάρει».

Αυτοσυγκράτηση κι ενότητα απ’ όλα τα κόμματα την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει την πιο κρίσιμη και σημαντική μάχη για τη χώρα ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά. «Δεν πρόκειται», είπε «να αλωθεί η Ελλάδα γιατί στο τιμόνι υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει δώσει μάχες χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

«Κατανοώ την αγωνία σας. Είναι όλων μας η αγωνία. Κατανοώ την αγωνία του πολίτη. Είμαστε εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων, την ώρα που η χώρα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ενότητα, αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη. Χρειαζόμαστε πάρα πολλές δεκαετίες για να επουλώσουμε πληγές του παρελθόντος. Ναι είμαστε εθνικά υπερήφανοι» συνέχισε η υπουργός.

«Δεν πρόκειται να αλωθεί η Ελλάδα, ακριβώς γιατί στο τιμόνι υπάρχει ο Γ. Παπανδρέου» είπε χαρακτηριστικά, επιτιθέμενη στη Νέα Δημοκρατία: «Έχουμε φορτωθεί τις ευθύνες των τελευταίων δεκαετιών. Φορτωθήκαμε με τις επιλογές της Ν.Δ την τελευταία πενταετία. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε προοπτική και ελπίδα στο λαό. Θέλω να πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα κατανοήσουν ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή. Να καταλάβουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν από την Ελλάδα για να δώσουν λύση στα προβλήματα χρέους».

«Θα περίμενα από τον κ. Σαμαρά να έχει υψώσει έντονη φωνή στο ΕΛΚ. Ελπίζω να έδρασε και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται. Γιατί μάλλον η αντίθετη εικόνα περνάει» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος της κύρωσης της όποιας συμφωνίας. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τίποτα που δεν συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον. Δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την ιστορία. Εσείς είστε η απόλυτη αιτία του κακού. Οι συνεχείς ατυχείς διαπραγματεύσεις του κ. Παπανδρέου έφτασαν την Ελλάδα στην απόλυτη εθνική ταπείνωση. Οδηγήσατε την πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» παρενέβη απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...