Ο γρίφος μετά το «κούρεμα»
- Ο πρωθυπουργός στη Βουλή μπροστά σε κάλπη... (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε γρίφο εξελίσσεται το θέμα της κύρωσης της όποιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που θα επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, αφού η κυβέρνηση δεν κλείνει απόλυτα το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ το έχει απορρίψει.Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα συνεχιζόταν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βουλή.
Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, τον διαβεβαίωσε πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί για το ελληνικό χρέος θα έρθει στο κοινοβούλιο με 180 ψήφους
«Ο πρωθυπουργός δεν συζητεί θέματα εθνικής κυριαρχίας και μόνο τέτοια ζητήματα έρχονται στη Βουλή να κυρωθούν με 180 ψήφους» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας.
Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στην κυβέρνηση υπαναχώρηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσχέτισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με τα όσα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό. Είναι καιρός να υπάρχουν μεγάλες συναινέσεις στην πατρίδα μας [...] συσσωρεύτηκαν προβλήματα 40 και 50 ετών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα που θέλει να είναι υπεύθυνο» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.
Ξεχωριστό ζήτημα και ασφαλώς περισσότερο σύνθετο, είναι αυτό της λεγόμενης κηδεμονίας, που ενδέχεται να φέρει η όποια συμφωνία για το «κούρεμα».
Η ΝΔ, όπως και ο ΛΑΟΣ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Σκληρή επίθεση για το θέμα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για σπείρα που έρχεται να αγοράσει την Ελλάδα.
Ωστόσο, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί. «Μέχρι και παραιτήσεις υπουργών να περιμένετε» δηλώνει στα «Νέα» κυβερνητικό στέλεχος.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι το ζήτημα «έχει ανέβει δυσανάλογα πολύ στην Ελλάδα από ό,τι στις Βρυξέλλες», εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα συνυπογραφής ή συνυπευθυνότητας.
Αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τους 180 βουλευτές, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.
Υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, ακόμα και χωρίς εκλογές τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, λέγοντας ότι τη λύση θα δώσει το πολιτικό σύστημα μέσα από τη μετάλλαξή του.
Υπέρ της ψήφισης της διαφαινόμενης συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα σημάνει βαρύτατη εποπτεία και λιτότητα για τη χώρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι προτίθεται να καταψηφίσει στη Βουλή τη διαφαινόμενη συμφωνία.
Εκτίμησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση από την παρούσα Βουλή και τους παρόντες συσχετισμούς και προέβλεψε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής «θα βρεθούμε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις».
«Οτιδήποτε ανακοινωθεί θα είναι γενικόλογο» εκτίμησε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το ελληνικό ζήτημα είπε ότι «θέλει ακόμα πολλή δουλειά», η οποία ίσως δεν ολοκληρωθεί απόψε με το πέρας της Συνόδου.
Σε ερώτηση για το αν ήταν σωστό ή λάθος που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, επανέλαβε ότι εκείνη τη στιγμή η κίνησή της ήταν σωστή, ενώ για το αν η σημερινή Βουλή ή πρέπει να ψηφίσει τη νέα σύμβαση, επανέλαβε ότι χρειάζονται 180 βουλευτές.
«Να ξεκαθαρίσουμε όλοι οι 300 τι θέλουμε και με ποιον είμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου