Προβληματισμός στις αγορές
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ αναζητά την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι μια υποχρεωτική λύση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Την πληροφορία πως οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφορικά με το ποσοστό του τελικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, έφτασαν εκ νέου σε αδιέξοδο και σταμάτησαν, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, της 14ης στους τελευταίους 21 μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης, μεταδίδει το Bloomberg.
Σε αυτό μάλιστα αποδίδει και την σχετική πίεση που δέχονται τα τελευταία λεπτά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που είδαν την ανοδική τους κίνηση να μετριάζεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει.
Στην πιθανότητα να συναινέσει η Γερμανία στο να διαθέσει περισσότερο χρόνο, ενός-δύο μηνών, για να συναφθεί μια συμφωνία με τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αναφέρονταν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο, εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι Ανγκελα Μέρκελ κάνει ένα βήμα πίσω από τη σκληρή στάση την οποία εμφάνιζε χθες για σκληρό κούρεμα εδώ και τώρα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στη σημερινή απόφαση δεν θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένο ποσοστό "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, αλλά θα τεθούν γενικοί στόχοι για το ελληνικό χρέος, ώστε να φτάσει σε ένα ποσοστό -πιθανότατα 110% του ΑΕΠ- το 2020. Επιπλέον, θα περιγράφεται η γενική μέθοδος για την απομείωση του χρέους καθώς και τα "εργαλεία" που θα χρησιμοποιηθούν (όπως η ανταλλαγή ομολόγων και ο EFSF) και θα καλούνται οι κάτοχοι ομολόγων να εξεύρουν λύση για εθελοντική συμμετοχή στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της 6ης δόσης και από το ΔΝΤ, ενώ θα υπάρξει και χρόνος για διαπραγματεύσεις που θα φέρουν τις τράπεζες πιο κοντά στο "ζητούμενο" που είναι το εθελοντικό "κούρεμα" σε ποσοστό 50% και άνω. Επιπλέον, θα υπάρξει και χρόνος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσσία, Ινδία, Κίνα) για συμμετοχή με δικά τους κεφάλαια στο πρόγραμμα διάσωσης, μέσω ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ ή επενδυτικού "οχήματος" που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό και θα ενισχύει το EFSF.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου