Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Λυπούμαστε για τις λάθος εντυπώσεις, λέει τώρα η Τρόικα μετά τις αντιδράσεις

Ανακοίνωση-απάντηση

Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, σημειώνει η Τρόικα
Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, σημειώνει η Τρόικα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Mε ανακοίνωσή της τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η Τρόικα αναφέρει ότι λυπάται για τις λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη των εκπροσώπων της την Παρασκευή. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Τρόικα στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σημαίες της ΠΓΔΜ έξω από τη... Βουλή των Ελλήνων στο Google Earth

Γεω-χάκινγκ

Το τρισδιάστατο μοντέλο της σημαίας παραβιάζει τους όρους που θέτει η Google
Το τρισδιάστατο μοντέλο της σημαίας παραβιάζει τους όρους που θέτει η Google
Αθήνα
Σημαίες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο στον εικονικό άτλαντα Google Earth.

Οι σημαίες προέρχονται από χρήστη με τo ψευδώνυμο jovi, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του αρκετά τρισδιάστατα μοντέλα κτιρίων στην ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων και το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Όπως φαίνεται δεν είναι η πρώτη φορά που ο «jovi» υψώνει σημαίες της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα: Στις 21 Ιουλίου 2010, χρήστες κατήγγειλαν ότι ο jovi είχε αναρτήσει τη σημαία της ΠΓΔΜ στο Λευκό Πύργο.

Μία ημέρα αργότερα, στις 22 Ιουλίου, υπάλληλος της Google με το ψευδώνυμο Vicky ανακοίνωσε ότι η σημαία απομακρύνθηκε.

«Έχουμε επίσης εξετάσει και τα άλλα μοντέλα του jovi ώστε να επιβεβαιώσουμε αν υπάρχουν στις [δορυφορικές] εικόνες» διαβεβαίωνε τότε.

Περιέργως, όμως, το νέο 3D μοντέλο της σημαίας, με το όνομα Macedonian flaggs in Greece, φέρει την ένδειξη ότι έχει γίνει αποδεκτό από τη Google. Ωστόσο, ένα από τα κριτήρια που θέτει η εταιρεία για την αποδοχή των μοντέλων είναι ότι «θα πρέπει να αναπαριστούν πραγματικές κατασκευές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με δυνατότητα αγοράς ομολόγων σχεδιάζει η Κομισιόν το μόνιμο μηχανισμό για την ΕΕ

Ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ

O μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη μπορεί να προσκρούσει στα εθνικά κοινοβούλια -με πρώτη τη γερμανική Βουλή- όταν έρθει η ώρα της ψήφισης
O μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη μπορεί να προσκρούσει στα εθνικά κοινοβούλια -με πρώτη τη γερμανική Βουλή- όταν έρθει η ώρα της ψήφισης (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
Στα πρότυπα του ΔΝΤ σχεδιάζει η Κομισιόν το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης για την Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο «διάσωσης» (EFSF) το 2013. Ο μηχανισμός θα μπορεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα, όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα αποτελούν την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.

Ο Μηχανισμός θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου του θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ.

Αποστολή του μόνιμου μηχανισμού θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων, ή μεσοπρόθεσμων, δανείων τις χώρες.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.

Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα να συναποφασίζουν για το εάν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Παράλληλα όμως, τα σχέδια της Κομισιόν για το Μηχανισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εμπόδια στα εθνικά κοινοβούλια όταν φτάσει η ώρα να κυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις -με πρώτο εκείνο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση της αρμόδιας γερμανικής κοινοβουλευτικής υπηρεσίας, για την ψήφιση των μέτρων από το Μπούντεσταγκ η γερμανική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του μηχανισμού EMS με πλειοψηφία δύο τρίτων λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων που επέρχονται στην κυριαρχία του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, oι νομικοί της γερμανικής Βουλής διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του ΕΜS, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Φιλελευθέρων FDP (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) ο βουλευτής του κόμματος Φρανκ Σέφλερ. Επικαλείται, ως παράδειγμα, ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης θίγει το δικαίωμα του κοινοβουλίου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο κυνήγι 950 επιχειρήσεων που χρωστούν 3,5 δισ. στο δημόσιο

Διαβαστε στο Θεμα της Κυριακης όλη τη λίστα


http://img.protothema.gr/32DFEDA148548AD5B24746F14042366A.jpg
Σε μια λίστα 950 μεγάλων επιχειρήσεων, που χρωστούν στο δημόσιο συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, επικεντρώνει τη προσοχή του το οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθειά του να καλύψει τις μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμέια και να μη χρειαστεί να καταφύγει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν η καθεμιά άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (πολλές ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ), οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών που θέσπισε προ εξαμήνου η κυβέρνηση.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι οδηγούν πολλές από τις εταιρίες αυτές στο να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στη ρύθμιση, καθυστερώντας ακόμη και τις δόσεις που προβλέπονται μετά τη συμφωνία με τις εφορίες.

Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό πόσες και ποιές επιχειρήσεις και εταιρείες οδηγήθηκαν από την κρίση ή αφέθηκαν από το κράτος να δημιουρήσουν τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο.Για κάποιες από αυτές θεωρείται απίθανο να υπάρξει οριστική εξόφληση των βεβαιωμένων και ληξιπρόσθεσμων οφειλών τους παρά την ένταξή τους στη ρύθμιση.

Πέραν των 950 μεγάλων οφειλετών, της συγκεκριμένης λίστας, υπάρχουν και χιλάδες άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά μικρότερα των 200.000 ευρώκαι τα οποία επίσης έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν.
Διαβαστε στο Θεμα της Κυριακης όλη τη λίστα

Read more...

Που την πάτε τη δουλειά κ. Παπανδρέου;;


Αν δεν κάνουμε λάθος, κ. Παπανδρέου, σας εκλέξαμε με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Σας εκλέξαμε στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο μας παρουσιάσατε και το οποίο υποσχόταν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και γενικά ένα πρόγραμμα εντελώς αντίθετο από αυτό της εξαθλίωσης που εφαρμόζετε σήμερα. Τιμωρήσαμε και απομακρύναμε από την εξουσία την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή και επιλέξαμε εσάς, προκειμένου να.....
εφαρμόσετε αυτά που μας παρουσιάσατε.

Δεν δώσαμε ούτε σε σας, ούτε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εντολή να υπογράψετε και να ψηφίζετε μνημόνια, ούτε να παραχωρήσετε τμήματα της εθνικής κυριαρχίας μας. Δεν σας δώσαμε καμία απολύτως εντολή να παραιτηθείτε από την ασυλία της δημόσιας περιουσίας. Δεν σας δώσαμε καμία απολύτως εντολή να εξαθλιώσετε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού.

Με βάση τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο, που μετατρέπει την μειοψηφία σε πλειοψηφία, λάβατε το 43,9% όσων πήγαν και ψήφισαν στις 4-10-2009 και στην πραγματικότητα το 30% περίπου των ενηλίκων Ελλήνων πολιτών και με αυτό το, έτσι κι αλλιώς, μειοψηφικό λαϊκό ποσοστό, αποφασίζετε όλα αυτά, τα εντελώς μάλιστα αντίθετα, που αποφασίζετε σήμερα.

Κύριε Παπανδρέου, δεν είχατε και δεν έχετε πλέον καμία απολύτως λαϊκή νομιμοποίηση, να κάνετε όλα αυτά που κάνατε και κυρίως να προχωρήσετε σε αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα και το λαό για τα επόμενα χρόνια, πέραν της τυπικής χρονικής διάρκειας που έχει η εκλογή σας. Ακόμα και η αρχική ανοχή μας εξαντλείται. Το μνημόνιό σας απέτυχε και καμία απολύτως πρόθεση δεν έχουμε να σας επιτρέψουμε να συνεχίζετε τους πειραματισμούς.

Κύριε Παπανδρέου, αναρωτιόμαστε που πάτε;;
Είτε παραιτηθείτε τώρα και προκηρύξτε εκλογές για να αποφασίσουμε εμείς τι θα κάνουμε, είτε, εφόσον δεν θέλετε να απολέσετε την εξουσία, διενεργήστε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε εμείς ποιο μέλλον θα επιλέξουμε.

Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς τη ζωή μας.

http://hassapis-peter.blogspot.com

Read more...

Το σχέδιο Μέρκελ για την Ευρώπη Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Βερολίνου για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας

Πληρέστατο σχέδιο για ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης παρουσίασε η Ανγκελα Μέρκελ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Οπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πλήρες κείμενο της γερμανικής πρότασης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» (σ.σ.: πρόκειται για το τελευταίο προσχέδιο πριν από το Συμβούλιο και έχει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου), το Βερολίνο έχει προχωρήσει σε ενδελεχή προετοιμασία αυστηρών και πολύ συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, κατ΄ αρχάς στο πλαίσιο της ευρωζώνης και στη συνέχεια σε όσα άλλα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θέλουν να συμμετάσχουν.

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών αναφέρεται ρητά η θέσπιση ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατών-μελών κατά το γερμανικό πρότυπο, μια πρόταση που ήδη έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν λείπουν ωστόσο όσοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει μεν στο αρχικό κείμενο, αλλά δεν θεωρείται αδιαπραγμάτευτη και ίσως η κυρία Μέρκελ δεν εμμείνει στην υιοθέτησή της αν λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει σε άλλα σημεία που την ενδιαφέρουν.

Στο κείμενο ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις επί των προτάσεων, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού κυρώσεων για όσα κράτη παραβιάζουν το σύμφωνο.

Η γερμανική κυβέρνηση προτείνει κατ΄ αρχάς την καθιέρωση τριών συγκεκριμένων δεικτών βάσει των οποίων θα μετρώνται οι οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών. Ζητεί λοιπόν:

* έναν δείκτη ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών που θα αφορά κυρίως το ύψος του μισθολογικού κόστους και τη διασύνδεσή του με την παραγωγικότητα, * τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του χρέους και, * την καθιέρωση κατώτερων δεικτών για επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη, εκπαίδευση και υποδομές, σε ποσοστό του ΑΕΠ που θα καθοριστεί με συμβιβασμό.

Τι προβλέπει το σύμφωνο για μισθούς και συντάξεις

Το πλήρες γερμανικό κείμενο έχει ως εξής: Εμείς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των (...) αποφασίσαμε στις (...) 2011 ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Η ΕΕ έχει προβεί σε σημαντικά πρώτα βήματα προκειμένου να διαφυλάξει την οικονομική σταθερότητα και την προώθηση της επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη.Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Βαν Ρομπάι για την «αυστηροποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την αποφυγή και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών θα πρέπει να υιοθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο.

Προς τούτο,πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός της μακροοικονομικής επιτήρησης, ιδίως στα κράτη-μέλη τα οποία εξαιτίας των έντονων ανταγωνιστικών τους ελλειμμάτων δημιουργούν έναν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Είμαστε,εν τούτοις,έτοιμοι για περαιτέρω αποφασιστικά βήματα: Το Σύμφωνο αυτό αποσκοπεί να αυξήσει σε μόνιμη βάση την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων κρατών,έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πιο ενισχυμένη οικονομική σύγκλιση.Τούτο θα συμβεί στη βάση συγκεκριμένων υποχρεώσεων,που είναι περισσότερο φιλόδοξες και δεσμευτικές από αυτές τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.Προς τούτο,θα προσανατολιστούμε προς βέλτιστες πρακτικές («benchmarking against the best»). Δεσμευόμαστε σε τρεις ποσοστιαίους δείκτες,που συνιστούν τους αποφασιστικούς γνώμονες για την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών μας:

1. Δείκτης για την αποτίμηση της ανταγωνιστικότητας (π.χ.σταθερότητα του πραγματικού κόστους μισθών,προσανατολισμός του εργατικού κόστους προς την παραγωγικότητα).

2. Συνεκτική σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών (καθορισμός ενός κριτηρίου ανταγωνιστικότητας,συνεκτίμηση του δεδηλωμένου και αδήλωτου δημόσιου χρέους).

3. Κατώτεροι δείκτες για επενδύσεις στην έρευνα,ανάπτυξη,εκπαίδευση και υποδομές σε ποσοστό...% επί του ΑΕΠ (μένει ακόμη να καθοριστεί).

Δεσμευόμαστε,βάσει μιας έκθεσης της Επιτροπής (με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου) να αξιολογούμαστε βάσει αυτών των δεικτών.Στο πλαίσιο της εθνικής μας ευθύνης,θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.Θα καλέσουμε εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των συμβαλλόμενων κρατών σε τακτικές συναντήσεις μεταξύ τους για να συνοδεύουν αυτή την ενισχυμένη συντονιστική διαδικασία μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας ακόμη και πέραν της εθνικής νομοθεσίας.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας συμφωνούμε ως πρώτο βήμα ένα «Πρόγραμμα 6 σημείων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα»,τα μέτρα του οποίου θα πρέπει εντός 12 μηνών να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο:

1. Κατάργηση των συστημάτων μισθολογικών δεικτών.

2. Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών συμπεφωνημένων δικαιωμάτων προς την κατεύθυνση προώθησης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.

3. Ετοιμότητα για τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής και ρυθμιστικής βάσης.

4. Προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος στη δημογραφική εξέλιξη (π.χ.αλλαγή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).

5. Δέσμευση για τον καθορισμό ενός «φρένου χρέους» στα Συντάγματα όλων των κρατώνμελών.

6. Καθιέρωση εθνικών καθεστώτων διαχείρισης κρίσεων για τις τράπεζες.

Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης (συν χ),θα εξετάζουμε τακτικά την εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανταγωνιστικότητα.Για την οργάνωση της εργασίας μας και για να θέσουμε τις αποφάσεις μας σε μια σταθερή βάση θα καθορίσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα αποφασίσουμε θεσμικά μέτρα.

Παρακαλούμε την Επιτροπή να μας υποβάλει έπειτα από 12 μήνες μια έκθεση για την εφαρμογή των έξι μέτρων και συναφείς εισηγήσεις. Πέραν τούτου,θα εξετάσουμε την καθιέρωση ενός μηχανισμού κυρώσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι: ο ενισχυμένος συντονισμός των πολιτικών μας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων (ΕSΜ) θα διασφαλίσουν από κοινού τη μόνιμη σταθερότητα του νομίσματός μας.

Αυτοί οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης θα δημιουργήσουν μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Εμείς οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των (...) θα παρέχουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη συνεισφορά μας ώστε να διαφυλάξουμε το επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τις μελλοντικές γενιές.tovima.gr
Read more...

Κώστας Σκανδαλίδης «Ετοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει για το πρόγραμμα τριετίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες περικοπές και στο «κούρεμα» του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

«ΕΙΜΑΣΤΕ έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία» δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος σημειώνει ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση σχεδιάζει
μεν το πρόγραμμα τριετίας 2013-2015, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη και για εκλογές «όχι με κατασκευασμένα ή πλαστά ζητήματα». Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η χώρα άγγιξε το όριο αντοχής με την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Εκφράζει την αντίθεσή του όχι μόνον σε νέες περικοπές, αλλά
και στο «κούρεμα», όπως το χαρακτηρίζει, του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλει νέους έμμεσους φόρους που πλήττουν, όπως σημειώνει, τα χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα εξηγεί πώς μπορεί κάποιος υπουργός να ασκήσει αγροτική πολιτική από το Κολωνάκι.

- Το τελευταίο διάστημα άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές. Νομίζετε ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα και γιατί;

«Αλλο είναι τα σχέδια επί χάρτου και τα σενάρια σκοπιμοτήτων και άλλο είναι τα πραγματικά διλήμματα για τη χώρα. Η πορεία μας χρειάζεται πάνω απ΄ όλα πολιτική σταθερότητα και για του λόγου το αληθές ήδη σχεδιάζουμε το πρόγραμμα της τριετίας 2013-2015. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση της πολιτικής νομιμοποίησης που διασφαλίζει η λαϊκή συναίνεση.

Προχωράμε μπροστά, εξαντλούμε την τετραετία αλλά είμαστε και έτοιμοι κάθε στιγμή να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Οχι με κατασκευασμένα και πλαστά διλήμματα».

- Οι « τροϊκανοί» είναι πάλι εδώ. Ποιος κυβερνά επιτέλουςαυτόν τον τόπο;

«Ο τόπος έχει εκλεγμένη κυβέρνηση που επιχειρεί να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη.

Διαθέτει εθνική στρατηγική που αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πέρασαν οι εποχές που η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο. Οι ελεγκτές είναι εδώ επειδή εμείς το επιλέξαμε ως τη μόνη δυνατότητα να μην καταρρεύσει η οικονομία και μαζί της η χώρα». - Ισχυρίζεστε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια να μην προσφύγουμε στο μνημόνιο;

«Οι εκ των υστέρων εξελίξεις δικαιώνουν τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την προσφυγή στο μνημόνιο. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ωστόσο το μνημόνιο δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα και προπαντός δεν είναι αυτοσκοπός. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να το αφήσουμε πίσω μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για το ξεπέρασμα της κρίσης και την επανεκκίνηση της χώρας από νέες, αυτοδύναμες βάσεις».

- Με τέτοιο στραγγαλισμό που επιφέρει το μνημόνιο, πώς θα γίνει αυτό;

«Ας μην τα φορτώνουμε όλα στο μνημόνιο. Δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα, να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ικμάδα και πόρο που διαθέτουμε. Δεν μας υποχρεώνει να συντηρούμε ένα κράτος-τροχοπέδη με αναχρονιστικές δομές και πελατειακές σχέσεις. Δεν προστατεύει την παραοικονομία και τον παρασιτισμό που κρατάνε καθηλωμένες την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Αντίθετα, μας επιβάλλει να τα ξεπεράσουμε και αυτό θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα». - Και πώς θα τα ξεπεράσουμε; Με «κοπρίτες» υπαλλήλους; «Με διαρθρωτικές αλλαγές,με ευρύτερες συναινέσεις και ένα κράτος που στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγικών του δυνάμεων. Είναι ανάγκη να εμπνεύσουμε τη χώρα να κινηθεί προς τα εμπρός.Και τότε θα απομονωθούν όσοι βιώνουν λάθρα στο κράτος. Γιατί ασφαλώς και δεν είναι όλοι “κοπρίτες”. - Από το κλίμα των ημερών φαίνεται ότι μας ετοιμάζουν νέαμέτρα, νέους φόρους, νέο ψαλίδισμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα...

«Με την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις νομίζω ότι αγγίξαμε το όριο αντοχής. Πρέπει να βάλουμε τη διαχωριστική γραμμή εδώ. Να πούμε “όχι” σε νέες περικοπές,όχι” σε κούρεμα του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όχι” σε νέους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα. Με το άνοιγμα των επαγγελμάτων διασφαλίζεται η ίση δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Τέλος πια στις οριζόντιες περικοπές, μόνο στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές κοινωνικά δίκαιες. Φαίνεται ότι αρχίζουμε να οριοθετούμε ξανά το κοινωνικό μας πρόσωπο, τη χαμένη μας ταυτότητα». - Μέσα στο γενικότερο κλίμα, πώς βλέπετε τις ευρύτερεςευρωπαϊκές εξελίξεις;

«Νομίζω ότι παρά τη δύσκολη εγκυμοσύνη, που απορρέει κυρίως από τις εμμονές των Γερμανών, η Ευρώπη θα δώσει λύση έτσι κι αλλιώς. Η διάλυσή της δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε καν τη γερμανική Ευρώπη που οραματίζεται η κυρίαΜέρκελ. Ωστόσο οι όροι της λύσης είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία του εγχειρήματος. Το ευρώ πρέπει να σταθεί όρθιο και ανταγωνιστικό και η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ισχυρή. Η Ενωση οφείλει εδώ και τώρα να ξαναπάρει πολιτικά την ανηφόρα». - Εσείς δεν έχετε ισχυριστεί από παλιά ότι χρειάζεται ενιαίοπολιτικό κέντρο; Είστε ευχαριστημένος σήμερα με την εικόνα της κυβέρνησης και κυρίως από τον συντονισμό της;

«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά. Είναι μια πραγματική μηχανή παραγωγής νόμων, αλλαγών, τολμηρών πράξεων. Πρέπει τώρα να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων τους. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό μας αφορά όλους. Είναι συλλογική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνιακή μας εικόνα» .

«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ»
- Είστε βουλευτής Α΄ Αθήνας και βρεθήκατε ξαφνικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.Από το Κολωνάκι,όπως είπαν συνάδελφοί σας του ΠαΣοΚ,ασκείται τελικά η αγροτική πολιτική;

«Η αγροτική πολιτική ασκείται παντού,σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,με επί τόπου αντιμετώπιση των προβλημάτων.Και χαίρομαι ειλικρινά που γυρίζω για άλλη μια φορά τη χώρα από τη μία άκρη ως την άλλη.Φροντίζω να κρατώ το υπουργείο ανοιχτό σε όλους.Στα θεσμικά όργανα,στα ανεξάρτητα συντονιστικά των κινητοποιήσεων,στους νέους αγρότες, στον καθένα που έχει ένα πρόβλημα.Και φροντίζω να είμαστε συνεπείς σε υποχρεώσεις,χρονοδιαγράμματα,πολιτικές.Κουράστηκαν οι άνθρωποι αυτοί να ακούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

- Ωστόσο αυτές τις ημέρες προσπάθησαν να ξεσηκωθούν...

«Από την αρχή τούς διαβεβαίωσα ότι δεν θα παραστήσω τον χωροφύλακα,ούτε θα υπαγορεύσω τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν λύση στα προβλήματά τους.Υπάρχει όμως ένα όριο.Ο Προμαχώνας είναι εθνική υπόθεση και δεν μπορεί να κλείνει επιστρατεύοντας μαξιμαλιστικά αιτήματα που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.Τότε η κινητοποίηση γίνεται άδικη και άκαιρη και φαντάζει επαγγελματική. Κινητοποίηση για την κινητοποίηση.Θα έλεγα ότι προσβάλλουν τον αγροτικό κόσμο αυτές οι πρακτικές».

- Η ΝΔ κατηγόρησε τον κ.Παπουτσή για απαράδεκτη και χουντική συμπεριφορά και ζήτησε την παραίτησή του...

«Η ΝΔ πιάνεται από τα μαλλιά της για να ασκήσει αντιπολίτευση.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε θαυμάσια τη δουλειά του και δεν υπαγορεύει κείμενα σε αστυνομικούς διευθυντές.Πέρασαν οι εποχές όπου μια αντιπολίτευση αφού υποδαυλίσει μια εξέγερση προσπαθεί να οικειοποιηθεί μια τυχαία υπερβολή.Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πια τι γίνεται».


tovima.gr
Read more...

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2011


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σε τροχιά απογραφής κινείται η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των δημοσίων κτιρίων (έως τις 28 Φεβρουαρίου), ενώ επίκειται η γενική απογραφή πληθυσμού από τις 30 Μαρτίου ώς τις 13 Απριλίου. Η φετινή απογραφή αποκτά ξεχωριστό...
ενδιαφέρον, καθώς από τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα που θα «βοηθήσουν» στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου εκλογικού νόμου και στη διαμόρφωση των νέων εκλογικών περιφερειών, μονοεδρικών και περιφερειακών. Επιπρόσθετα, η ανθρωπογεωγραφία της απασχόλησης και της ανεργίας, αλλά και η χαρτογράφηση των μεταναστών, με τρόπο αξιόπιστο, θα αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό μελέτης και εργαλείο ανάλυσης των φαινομένων.
Ο μηχανισμός της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι καθ’ όλα έτοιμος, τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος ηγείται της Αρχής από τον περασμένο Αύγουστο. Διευθυντικό στέλεχος τα τελευταία έξι χρόνια του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και απόφοιτος του Amherst College - ΗΠΑ (πανεπιστημίου στο οποίο φοίτησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς), ο κ. Γεωργίου προετοιμάζει τη Στατιστική Αρχή για το πρώτο της crash test: τη γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών που γίνεται κάθε 10 χρόνια. Η «πρωτοτυπία» αυτής της απογραφής έγκειται στο ότι δεν θα γίνει σε μία μόνο ημέρα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά μέσα σε 15 ημέρες για να δοθεί η ευκαιρία στους 45.000 απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας θα απασχοληθούν, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 74 εκατ. ευρώ.
Τα στατιστικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας μιας περιοχής και του πληθυσμού θα συγκεντρωθούν από τους απογραφείς, οι οποίοι θα επισκέπτονται τα νοικοκυριά τόσο τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει οποιοσδήποτε στο σπίτι, οι απογραφείς θα ξαναεπισκεφθούν τα νοικοκυριά αφήνοντας σχετική ειδοποίηση στην οποία θα προκαθορίζουν μέρα και ώρα. Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που συνήθως μένουν στον χώρο αυτό, δηλ. θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί, εργαζόμενοι προσωρινά στο εξωτερικό, άτομα που νοσηλεύονται σε κλινικές και άλλοι). Χαρακτηριστικό: στα μέλη του νοικοκυριού θα συμπεριληφθούν επίσης και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι. Δεν καταγράφονται στα μέλη του νοικοκυριού όσα άτομα φιλοξενούνται προσωρινά, δηλαδή άτομα που μένουν συνήθως αλλού, όπως π.χ. συγγενείς και φίλοι που διαμένουν μικρό διάστημα στο σπίτι άλλων ατόμων. Στην απογραφή καταγράφονται και οι ξένοι υπήκοοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα μας, δηλαδή μένουν ή σκοπεύουν να μείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Στους αλλοδαπούς περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι πρεσβειών, φοιτητές, κ.ά.
Η Στατιστική Αρχή διαβεβαιώνει ότι όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται θα τηρηθούν εμπιστευτικά και ουδείς έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, ούτε θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς εκτός από καθαρά στατιστικούς, σε ομαδοποιημένη μορφή και πίνακες.
Αντίστοιχες αναλύσεις θα γίνουν για την ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού και την κατανομή του κατά φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, και τα επαγγέλματα. Για να έχουμε ένα μέτρο, το 2001 ο πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 και ο μόνιμος 10.934.097. Τα συμπεράσματα για το μορφωτικό επίπεδο για παράδειγμα είναι εντυπωσιακά. Μόλις το 33% ατόμων άνω των 15 ετών έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόλις το 13,6% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, από το οποίο το 0,9% έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Η συμμετοχή των ανδρών στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερη από των γυναικών.
Read more...

ΑΝΑΣΦΑΛΕΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ 83% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Του Γιάννη Μαυρή
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η συνεχιζόμενη (για 7ο συνεχόμενο μήνα) μείωση της εκλογικής απήχησης του κυβερνώντος κόμματος (-0,5%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο) περιπλέκει ώς ένα βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Και τούτο, παρά τη διατήρηση ακόμη σημαντικού προβαδίσματος υπέρ του...
που καταγράφεται, με βάση την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής του.

Οπως έχει εξηγηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιληπτό από μεγάλο τμήμα του στρώματος των κομματικών αξιωματούχων και των πολιτικών αναλυτών, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου δεν έχει σημασία η διαφορά πρώτου / δεύτερου κόμματος, αλλά το ποιο κόμμα προηγείται (έστω κατά 1 ψήφο) και, βεβαίως, το ίδιο το ποσοστό του προπορευομένου κόμματος, διότι αυτό κρίνει την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. (Ρόλο παίζει επίσης και το ποσοστό των μικρών κομμάτων που παραμένουν εκτός Βουλής. Αυτή η παράμετρος θα έχει αυξημένη σημασία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.)

Επομένως, με βάση την προβλεπόμενη από το Βαρόμετρο εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ (38%) και ανεξάρτητα από την υφιστάμενη «ψαλίδα» (υπολογίζεται σήμερα σε 7,5 μονάδες), η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα προέκυπτε δυνητικά στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα ήταν μάλλον ισχνή (π.χ. της τάξης των 153 εδρών). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η περίπτωση να επαναληφθεί ευρεία πλειοψηφία, αντίστοιχη με εκείνη των εκλογών του 2009, παραμένει σήμερα ένα ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο.

Σε συνθήκες διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και πολλαπλασιασμού των φαινομένων της κοινωνικής ανυπακοής, μια παρόμοια εξέλιξη μάλλον δεν θα αποσαφήνιζε το πολιτικό τοπίο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν τον τρέχοντα μήνα περισσότερο «ενδοπαραταξιακές», προς όφελος κυρίως των Οικολόγων (3%) και της Δημοκρατικής Αριστεράς (2,5%).

Η σταδιακή ανάκαμψη της μείζονος αντιπολίτευσης, της οποίας η έναρξη τοποθετείται στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου είναι συνεχής. Συντελείται, ωστόσο, με ρυθμούς μικρότερους από εκείνους που ενδεχομένως επιθυμεί η ίδια, η οποία παράλληλα αντιμετωπίζει και οξύτερες συνθήκες αμφίπλευρου κομματικού ανταγωνισμού (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ). Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η εκλογική επιρροή της παραμένει κατά τον τρέχοντα μήνα σχετικά καθηλωμένη (30,5%).

Η παρούσα μέτρηση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας που επιχειρείται, με την ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος, έχει ήδη κάνει αισθητή την επίδρασή της στην πολιτική σκηνή. Η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος και η ιδεολογική πόλωση που ενισχύονται εκδηλώνονται σε δύο αντιθετικές κατευθύνσεις: Τόσο στο επίπεδο της εικόνας των πολιτικών αρχηγών και της εικόνας των κομμάτων, όσο και στο επίπεδο της εκλογικής επιρροής, αφενός ενισχύεται ο ΛΑΟΣ και αφετέρου, αποδυναμώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε (μηνιαίες) απώλειες της τάξης του -6% στη δημοτικότητα του Α. Τσίπρα, -7% στη δημοτικότητα του κόμματος και -1,5% στην πρόθεση ψήφου. Από την άλλη πλευρά, με βάση τον δείκτη καλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο ΛΑΟΣ συνεχίζει και αυτόν τον μήνα να παραμένει στην πρώτη θέση, με ποσοστό 22%, υποσκελίζοντας όχι μόνον το ΚΚΕ (18%), αλλά και τη Ν.Δ. (επίσης 18%).
Read more...

"ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ" ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ 230 ΕΚ. ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Τάσος Τέλλογλου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μικροί και μεγάλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της διοίκησης των ναυπηγείων, συνδικαλιστές, μεσάζοντες κάθε είδους και χιλιάδες «μαϊμού τιμολόγια» συνθέτουν την εικόνα των «μαύρων πληρωμών» που έγιναν για τα...
γερμανικά υποβρύχια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η «Κ» σε Ελλάδα και Γερμανία για τα «μαύρα ταμεία» των γερμανικών εταιρειών που ενεπλάκησαν στην προμήθεια των υποβρυχίων προς την Ελλάδα. Τα τιμολόγια αυτά που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ» λειτούργησαν ως το μέσο για να καλυφθούν οι προμήθειες που πληρώθηκαν, ενώ πλέον στη διάθεση της εφημερίδας είναι όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης.
Μόνο από την εταιρεία που είχε την ευθύνη των πληρωμών στον Πειραιά, τη ΜΙΕ, διακινήθηκαν μέσα σε μία διετία πάνω από 40 εκατ. ευρώ προερχόμενα από την Ελβετία! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ονόματα των διακινητών των πληρωμών –ενός αρχιτέκτονα και του Αλέξανδρου Α.– που συνδέθηκαν, κατά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με το πρόσωπο του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, δόθηκαν από τις γερμανικές αρχές στις ελληνικές τον Νοέμβριο στην Ολλανδία και αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Dolmaton. Ο Αλέξανδρος Α. δούλευε για την «αραβική πίστα» της Ferrostaal και δήλωνε κυπριακή διεύθυνση. Ο δεύτερος μεσάζων, ένας αρχιτέκτονας, είχε διατελέσει μέλος διοίκησης οργανισμού του Δημοσίου στη βόρεια Ελλάδα, την περίοδο 2002-2003. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς συκοφαντικούς και αρνήθηκε κάθε σχέση με τις «μαύρες πληρωμές». Σύμφωνα με στοιχεία από το Μόναχο, στην Dolmaton διοχετεύθηκαν συνολικά, ώς το 2006, 36 εκατ. ευρώ σε «παράνομες πληρωμές» για τη σύμβαση των υποβρυχίων.
Πόσες όμως ήταν τελικά αυτές; Το ύψος τους υπολογίζεται σε 200 με 230 εκατ. ευρώ. «Πολλά από τα τιμολόγια για τα υποβρύχια δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κατασκευή τους», είπε στην «Κ» πρώην αξιωματούχος της HDW, στο Κίελο, και μας παρέδωσε τιμολόγια που ήδη έχουμε δημοσιεύσει (π.χ. για ναυπηγικές εργασίες στη Βολιβία που, ως γνωστόν, δεν έχει… θάλασσα) αλλά και νέα, που αφορούν την εκτέλεση αντισταθμιστικών προγραμμάτων (βλ. τα «Αόρατα αντισταθμιστικά»). Πολλά από αυτά τα προγράμματα (ILS, Στέγαστρο ENAE) εκτελέστηκαν. Τα περισσότερα υπερτιμολογήθηκαν και άλλα δεν έγιναν καθόλου.
Ετερο στέλεχος της εταιρείας, το οποίο την έχει υπηρετήσει πάνω από τρεις δεκαετίες, επισημαίνει ότι υπήρχαν τρία κέντρα «κόστους» για την εκταμίευση των «μαύρων πληρωμών»: Το Κίελο (HDW), το Εσεν (Ferrostaal) και ο Σκαραμαγκάς (ΕΝΑΕ).
Συντονιστής των πληρωμών ήταν η εταιρεία του Πειραιά ΜΙΕ για την οποία υπάρχουν ήδη σημαντικά ευρήματα από την έρευνα του ΣΔΟΕ, έπειτα από παραγγελία της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Πόπης Παπανδρέου. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η ΜΙΕ Ελλάς είχε συναλλαγές με την εταιρεία ΜΙΕ Europe Ltd (έδρα Κύπρος) για τα έτη 2004, 2005, 2006, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία τιμολογεί την κυπριακή για έρευνα αγοράς, παροχή υπηρεσιών, τεχνογνωσία. Ποια τεχνογνωσία έδινε όμως η ΜΙΕ όταν η πληρωμή των υλικών γινόταν απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα ΕΝΑΕ και την HDW; Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε την ύπαρξη ενός συμφωνητικού μεταξύ των δύο ΜΙΕ όπου η ελληνική πλήρωνε την κυπριακή 600.000 ευρώ τον χρόνο.
Εκπρόσωποι της ελληνικής ΜΙΕ είναι ο Α.Χ. και ο Α.Π., οδηγός του Μ.Μ., ανθρώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα και εκπροσώπου της κυπριακής εταιρείας. Το περίεργο είναι ότι όταν ο Μ.Μ. αποχωρεί από την εταιρεία, το 2008, την αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι Α.Χ. και Α.Π. Ο Μ.Μ. είναι ένας κοσμοπολίτης με καλούς τρόπους, κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου, που ζει ανάμεσα στο Μόντε Κάρλο και το Λονδίνο. Στους συνεργάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται πρώην αξιωματικοί του Π.Ν., ενώ ιδιαίτερα στενές σχέσεις φαίνεται να έχει η εταιρεία με υπηρεσιακούς παράγοντες που πήραν μέρος στην κατάρτιση της σύμβασης των υποβρυχίων, αν και κανένα απολύτως ρόλο δεν έπαιζε ουσιαστικά στην κατασκευή των υποβρυχίων.
Η ίδια εικόνα ωστόσο υπάρχει και για στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, «λαδώθηκαν» μέλη της διοίκησης και ένας συνδικαλιστής που θα φρόντιζε να μην υπάρχουν αντιδράσεις στη νέα γερμανική ιδιοκτησία και τα σχέδιά της. Πολλά στελέχη των ναυπηγείων έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ομως δεν μπορούν να συνδεθούν με σχέση αιτίου – αποτελέσματος με «μαύρες πληρωμές» των γερμανικών εταιρειών ή της ΜΙΕ.
Read more...

Ο "ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Το οριστικό κλείσιμο του σκανδάλου του Βατοπαιδίου λόγω παραγραφής των αδικημάτων, με την έκδοση βουλεύματος από τη Δικαιοσύνη, πυροδοτεί από την περασμένη εβδομάδα εσωκομματικές διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι πρώην υπουργοί που...
ενεπλάκησαν στην υπόθεση, με εξαίρεση τον κ. Γ.Βουλγαράκη που αρχίζει να κοιτάζει προς τον ΛΑΟΣ και τον κ. Θ. Ρουσόπουλο που επιμένει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, ζητούν από τον κ. Αντ.Σαμαρά να τους επανεντάξει στο κόμμα και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πολιτική καριέρα τους, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν και ότι η κομματική τους βάση τούς αναζητεί και πάλι.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός, ο μοναδικός από τους εμπλεκομένους που κατόρθωσε να επανεκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, ανέλαβε ήδη κομματική δράση και από την περασμένη εβδομάδα καθοδηγεί τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως καταγγέλλει η κυβέρνηση, η κινητοποίηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα από αγρότες με επικεφαλής τον κ. Π. Αραμπατζή, που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή από την Αστυνομία, ήταν ένα σχέδιο που εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός για να αποδείξει στην ηγεσία του κόμματός του ότι συνεχίζει να ελέγχει την περιοχή στην οποία εκλέγεται και ότι δεν ισχύουν τα όσα διαδίδουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πως έχει ξοφλήσει. Η ηγεσία της ΝΔ περιέβαλε από την πρώτη στιγμή με την εμπιστοσύνη της τον κ. Κοντό και αυτό άνοιξε τις ορέξεις και στους υπολοίπους, που επιδιώκουν ήδη μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας δηλώνει ήδη και δημοσίως ότι συνομιλεί απευθείας με τον κ. Σαμαρά και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η επιστροφή του στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία εκλεγόταν βουλευτής ως το 2009. Ο θάνατος του Μιλτιάδη Εβερτ έγινε η αφορμή να συνομιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο ο κ. Δούκας με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Δούκας θα επανενταχθεί στη ΝΔ και θα ξεκινήσει νωρίς την προεκλογική εκστρατεία του.

Κάτι ανάλογο ελπίζει και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευ. Μπασιάκος, ο οποίος τονίζει ότι δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη ΝΔ και ότι μετά τη λήξη της πολιτικής δίωξης που, κατά τον ίδιο, υπέστη τίποτε δεν τον εμποδίζει πλέον να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η επιστροφή των κκ. Δούκα και Μπασιάκου όμως προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις που προβάλλουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο προφίλ στο πολιτικό προσωπικό του κόμματος, αν η προσπάθεια ανανέωσης ακυρωθεί από την επιστροφή στελεχών που θυμίζουν την κακή πλευρά της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ακόμη πιο περίπλοκες είναι οι περιπτώσεις των κκ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, για τους οποίους ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι πλήγωσαν με τη συμπεριφορά τους την παράταξη, ακόμη και μετά την απαλλακτική ψήφο της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Βουλγαράκης θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη ΝΔ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν από τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Μάλιστα στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας, όπου πολιτευόταν ο κ. Βουλγαράκης ως το 2009, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ζητήσει να πολιτευτούν η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κ. Β.Κικίλιας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει την επιστροφή των παλαιοτέρων, με εξαίρεση ίσως την υποψηφιότητα της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου.

Ο κ. Ρουσόπουλος νιώθει πληγωμένος και προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά και αποκλείει κάθε περίπτωση επιστροφής του στη ΝΔ. Αλλά και η ΝΔ έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητεί την επιστροφή του, απορρίπτοντας χωρίς περιστροφές σχετικές προτάσεις που κατέθεσαν δημοσίως οι κκ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Αντώναρος. Οι πιο ψύχραιμοι στη ΝΔ όμως και στελέχη που συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Σαμαρά τονίζουν την τελευταία περίοδο πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα προς το παρόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών.
Read more...

ΠΑΤΡΙΚΕΙΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Ως το τέλος Ιουνίου, και πάντως προτού διακόψει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, θα έχει γίνει νόμος του κράτους το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Στον διάλογο με την...
ΑΔΕΔΥ και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο,η κυβέρνηση θέτει δύο αδιαπραγμάτευτους όρους. Πρώτον, τα μισθολογικά «ρετιρέ» που παροικούν κατά κανόνα στο υπουργείο Οικονομικών θα υποστούν ένα γενναίο «κούρεμα»,αλλά αντίστοιχα θα αυξηθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
που παραμένουν χαμηλές παρά την προσθήκη επιδομάτων. Δεύτερον, οι περικοπές δεν θα ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, αλλά και για όλους όσοι συνεχίζουν να υπηρετούν, παρ΄ ότι είναι βέβαιο ότι αυτή η επιλογή θα πυροδοτήσει νέο κύμα συνταξιοδότησης από όσους έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές προϋποθέσεις.
Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», στο νέο μισθολόγιο θα ενοποιηθεί ο βασικός μισθός με τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, αλλά το άθροισμά τους δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση ένα ανώτατο όριο που θα ισχύει για όλα τα υπουργεία και τους δημοσίους οργανισμούς, για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, αλλά και ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Για παράδειγμα, ο νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει μισθό 1.226 ευρώ έναντι 2.076 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ο νεοδιόριστος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι δύο αυτοί μισθοί θα συγκλίνουν στην περιοχή των 1.500 ευρώ, ενώ αντίστοιχες συγκλίσεις θα υπάρξουν για όλες τις βαθμίδες και όλα τα κλιμάκια. Επειτα από 33 χρόνια υπηρεσίας ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνει 2.358 ευρώ και ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών 3.524

ευρώ (όλα τα μεγέθη στην κατηγορία ΠΕ), αλλά ο αντίστοιχος υπάλληλος του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων λαμβάνει μόλις 1.967 ευρώ.

Με 33 χρόνια υπηρεσίας, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών κατηγορίας ΥΕ λαμβάνει 2.779 ευρώ, αλλά ο αντίστοιχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μόλις 1.417 ευρώ.

Περικοπές 20% στους υψηλόμισθους

Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις, τα επικρατέστερα σενάρια από όσα έχουν μελετηθεί προβλέπουν μια μείωση της τάξης του 20% στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων και αντίστοιχη αύξηση των χαμηλόμισθων σε ένα ποσοστό από 5% ως 15%. «Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει σταθερό» επιμένουν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο υπουργείων, διαβεβαιώνοντας ότι από το νέο μισθολόγιο το Δημόσιο ούτε θα εξοικονομήσει δαπάνες αλλά ούτε και θα αυξήσει τις υπάρχουσες στον προϋπολογισμό του 2011. Μειώσεις μισθού εκτιμάται ότι θα υποστούν περίπου 30.000 (σε σύνολο 770.000) υψηλόμισθοι υπάλληλοι και αυξήσεις περίπου 400.000 υπάλληλοι, ενώ στους υπόλοιπους θα υπάρξουν οριακές μεταβολές. Οι μισθολογικές αλλαγές θα επηρεάσουν και όλους τους φορείς του Δημοσίου εκτός της Βουλής, που έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να ρυθμίζει αυτόνομα τον προϋπολογισμό της. Επειδή όμως και οι υπάλληλοι της Βουλής θεωρούνται υψηλόμισθοι, εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις αποδοχές τους για να αποφύγουν την κατακραυγή εναντίον τους.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται επίσης ότι θα προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζητούν εδώ και χρόνια να αρθούν οι οικονομικές ανισότητες. Είναι όμως λογικό να αντιδράσουν οι υψηλόμισθοι και οι προνομιούχοι που προσπαθούν ήδη να οργανώσουν κινητοποιήσεις με τη βοήθεια μερίδας συνδικαλιστών, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυξήσεις 80% σε οκτώ χρόνια

Παρά το γεγονός ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανακοίνωναν αυξήσεις στο Δημόσιο που δεν υπερέβαιναν το ύψος του πληθωρισμού, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν την περίοδο 2001-2009 κατά 80%!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι αύξησαν το εισόδημά τους κατά 6,9% το 2001, κατά 7,2% το 2002, το 2004 και το 2005, κατά 7% το 2003, κατά 7,1% το 2006 και το 2008, και κατά 7,6% το 2009. Ετσι, το σύνολο των μισθολογικών παροχών, από 10,07 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2001, έφθασε τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αυξάνοντας την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από 27,6% το 2001 σε 37,1% το 2009.
Read more...

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ... ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Διχογνωμία μεταξύ κορυφαίων της κυβέρνησης προκαλεί η επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής...
2012-2015.
Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη, συγκεκριμένη πρόταση με δέσμη μέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει για το διάστημα των επόμενων εβδομάδων. Παρά ταύτα, θα επιδιωχθεί η συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως με τη ΝΔ, με βάση ένα σκεπτικό: ότι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, υπερβαίνει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και δεσμεύει την επόμενη.

Το ζήτημα τέθηκε στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας από τον κ. Ευ.Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι ακριβώς λόγω της διάρκειας του προγράμματος απαιτείται σοβαρός διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα, στόχος του οποίου δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων αλλά η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης επί της ουσίας. «Τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί αυτή η συναίνεση;» ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος στο περιστύλιο της Βουλής λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση. «Ε,τι να γίνει,αν δεν υπάρξει συναίνεση σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση, τότε τι να σας πω... χάσαμε» απάντησε.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης ζητεί ευρύτερη συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του προγράμματος, ενώ η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το πρόγραμμα συνιστά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση του μνημονίου, θα υπάρξει θέμα κοινοβουλευτικής τάξης.

Πάντως τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της κ. Γ.Πεταλωτή , σημείωναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συνιστά προάγγελο εκλογών (σε περίπτωση μη επίτευξης συναίνεσης) και ότι η κυβέρνηση στη χειρότερη περίπτωση θα νομοθετήσει χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος δεν μίλησε για το θέμα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και πάντως επισημαίνει, μέσω των όσων μεταφέρουν συνεργάτες του, ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετά τη λήξη του μνημονίου η χώρα έχει περιθώρια να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος.

Συνομιλητές του μεταφέρουν ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μπει σε μια συζήτηση περί συναίνεσης, η οποία στην παρούσα συγκυρία δημιουργεί ανεπιθύμητους συνειρμούς και συγχύσεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο κ. Πάγκαλος έχει πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Με βάση αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει κατ΄ αρχάς λόγο αυτή τη στιγμή να εμφανιστεί ότι επιζητεί κάτι από τη ΝΔ, η οποία όχι μόνο έχει απορρίψει το μνημόνιο αλλά συνεχίζει να απορρίπτει θεμελιώδεις επιλογές της κυβέρνησης. Ερμηνεύοντας τον κ. Πάγκαλο οι συνομιλητές του σημειώνουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αυτοακυρωθεί αυτή τη στιγμή, ανατρέποντας τη στρατηγική, αντιμνημονιακή στάση της.

«Θα πυροδοτήσει την ηττοπάθεια»

Ενα άλλο στοιχείο του σκεπτικού του αντιπροέδρου είναι η ηττοπάθεια την οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει η επιδίωξη συναίνεσης. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει κανέναν λόγο να εμφανίζεται συρόμενο πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση ή την Αριστερά, ζητώντας τη συμφωνία τους για μια κεντρική επιλογή και δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουν τη συνολική επιχειρηματολογία τους.

Το τρίτο και κυριότερο ίσως σημείο της διαφωνίας του κ. Πάγκαλου έγκειται στο περιττό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εν γένει. Οι προαναφερθείσες πηγές αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ενστερνίζεται την επιχειρηματολογία περί δέσμευσης της επόμενης κυβέρνησης. Οπως σημειώνουν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ακόμη και αν έπειτα από αυτές δεν είναι στην κυβέρνηση το ΠαΣοΚ, η επόμενη ηγεσία της χώρας έχει δυνατότητα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, στην πρώτη επικαιροποίησή του που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή.
Read more...

Ανακοίνωση-απάντηση Παπακωνσταντίνου στην τρόικα «Άστοχες και ανακριβείς» οι δηλώσεις Ντερούζ «Δεν εκποιούμε δημόσια γη»


Σκληρή απάντηση στους εκπροσώπους της τρόικας και, συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Σερβάς Ντερούζ, έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι σχετικές δηλώσεις στον κυριακάτικο Τύπο είναι «τουλάχιστον άστοχες και ανακριβείς», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις συστάσεις του κ. Ντερούζ προς την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει παραλίες, το Ελληνικό και την ΔΕΗ.

«Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη», αναφέρει ο υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, σε απάντηση των δηλώσεων Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Η απόφαση για «αξιοποίηση και όχι εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας είναι επιλογή της κυβέρνησης και «τις αποφάσεις, για το τι και το πώς τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως ακολούθως:

«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.
Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.

» Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

» Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.

» Γι’ αυτό και οι σημερινές φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς.


Read more...

Ο Γερουλάνος διόρισε αυτόν που είχαν καταγγείλει 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ


Εχουν ξεφύγει στο ΠαΣοΚ. Τον κατηγορούσαν το 2008 για διαπλοκή στο χρηματιστήριο και σήμερα τον διορίζουν .
Οπως αποκαλύπτει η αυριανή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την ημέρα που η Τρόικα μας εξευτέλισε και προανήγγειλε την πώληση του ΟΠΑΠ ο Γερουλάνος διόρισε στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ τον Π. Βενιέρη . Ενα πρόσωπο το οποίο 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν καταγγείλει για Χρηματιστηριακή απάτη όταν η Νέα Δημοκρατία τον είχε τοποθετήσει σε ΕΛΠΕ και ΕΚΟ.
Ελεος λεβέντες. Και λίγη τσίπα δεν βλάφτει

Διαβάστε εδώ τι έλεγαν οι 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ στις 30-7-08 για τον Περικλή Βενιέρη.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας
Θέμα: «Υπό την ομπρέλα ευθύνης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών διορίστηκε στέλεχος της ιδιωτικής εταιρείας COCA COLA στα ΕΛΠΕ ως μέλος του Δ.Σ και στην ΕΚΟ ΑΒΕΕ ως αντιπροέδρος, αφού ήταν γνωστό ότι το πρόσωπο αυτό χωρίς καμιά συνέπεια χωρίς ..........λογοδοσία χωρίς καμιά τιμωρία από τον υποτακτικό του κ. Αλογοσκούφη πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιο, αλλά και από την επιλεκτική ηθική ορισμένων υπηρετών της δικαιοσύνης, είχε εμπλακεί σε μια από τις σκοτεινότερες χρηματιστηριακές υποθέσεις που απασχόλησε έντονα και μερίδα του τύπου, που οδήγησαν τον ίδιο σε προσωπικά κέρδη 437.000 ευρώ λόγω προνομιακής πληροφόρησης και σε βάρος των πολλών ανυποψίαστων επενδυτών.»
Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης για δήθεν κάθαρση στο Χρηματιστήριο, αλλά και τις αλήστου μνήμης καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας περί «Εγκλήματος στο Χρηματιστήριο», το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανέχεται προκλητικά την τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ στελέχους προερχόμενου από την Coca Cola, που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χρηματιστηριακή αγορά θα ελεγχόταν με αυστηρότητα για σοβαρές παραβάσεις της κείμενης χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Υπογραμμίζεται ότι και στην υπόθεση αυτή κεντρικό ρόλο στη συγκάλυψη των πιθανών ευθυνών για σοβαρές παραβάσεις, τιμωρούμενες ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος με ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει του νόμου 3340/2005, διαδραμάτισε ο υποτακτικός του Υπουργού Οικονομίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές περιέργως αντιμετωπίζουν «προστατευτικά», αν και επί διετία παρακώλυσε τη μείζονος σημασίας δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο χειραγώγησης της μετοχής της εταιρείας Γερμανός, και στην περίπτωση αυτή απέφυγε να επιβάλει βαριά διοικητικά πρόστιμα και να παραπέμψει το φάκελο στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, καταρρακώνοντας εντελώς το -όποιο- κύρος της ανεξάρτητης Αρχής, που έχει την ευθύνη εφαρμογής της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής:
- Στις 7/5/2008, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ κ. Ιωάννης Κωστόπουλος ανακοίνωσε θριαμβευτικά την πρόσληψη του κ. Περικλή Βενιέρη, στελέχους με «τριαντακονταετή εμπειρία στην 3E Hellenic Bottling Company S.A. διευθυντικές θέσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση. Η τοποθέτηση εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, στον οποίο εκπροσωπείται και το Ελληνικό Δημόσιο, προφανώς χωρίς αντιρρήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων του. Μάλιστα, στη γενική συνέλευση της θυγατρικής ΕΚΟ Α.Β.Ε.Ε. αποφασίσθηκε στις 20/5/2008 η τοποθέτηση του ιδίου προσώπου στη θέση του αντιπροέδρου.
- ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΟΝΤΑΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ COCA COLA – 3Ε, Ο Κ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΕΝΕΠΛΑΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΕΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ. ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ Η ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑ.
- Ως γνώστες, προφανώς, της προνομιακής πληροφορίας που αφορούσε τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, τα διοικητικά στελέχη έσπευσαν να αποκομίσουν τεράστια χρηματιστηριακά κέρδη εις βάρος των ανυποψίαστων επενδυτών!
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως τώρα δεν έχει διαπιστώσει τίποτα επιλήψιμο σε αυτή την προφανώς καταχρηστική συμπεριφορά, προφανώς επειδή αφορά μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, από την οποία αντλεί στελέχη και η κυβέρνηση για την επάνδρωση σημαντικών διοικητικών θέσεων σε εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση Βενιέρη στα ΕΛ.ΠΕ.
- Ο ΙΔΙΟΣ Ο Κ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 437.300 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 15.000 ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ COCA COLA ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 29,16 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ (19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008). ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 16 ΕΥΡΩ (ΣΤΑ 15,48 ΕΥΡΩ)! ΔΗΛΑΔΗ, Ο Κ. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 88% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ, «ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟ» ΕΠΕΝΔΥΤΗ?
Ενόψει των παραπάνω, και επειδή γίνεται σαφές ότι στην εποχή της «γαλάζιας» διακυβέρνησης όχι μόνο δεν τιμωρούνται παραδειγματικά οι εμπλεκόμενοι σε παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αλλά επιβραβεύονται και με καλοπληρωμένες θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,
Ερωτάσθε:
1. Διενεργήθηκε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πιθανές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από στελέχη της Coca Cola; Να κατατεθεί σχετικό πόρισμα του ελέγχου.
2. Πώς είναι δυνατόν να αποφεύγουν κάθε κύρωση, αλλά και τις πιθανές ποινικές συνέπειες, στελέχη που φαίνεται ότι καταχρηστικά αξιοποίησαν προνομιακές πληροφορίες για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του επενδυτικού κοινού;
3. Θα ελεγχθεί, επιτέλους, από την ποινική Δικαιοσύνη η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις ευθύνες της που αφορούν την πλημμελή επιτέλεση του έργου της, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα ελάχιστα μεγαλοστελέχη εις βάρος των επενδυτών;
4. Ποιος πρότεινε τον κ. Βενιέρη για την κορυφαία διοικητική θέση στα ΕΛ.ΠΕ; Ποια ήταν η θέση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που ορίζονται από το Δημόσιο για αυτή την τοποθέτηση; Να κατατεθούν τα πρακτικά συνεδριάσεων του δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ κατά το έτος 2008, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο της εταιρείας, σχετικό με την τοποθέτηση Βενιέρη.
5. Αντιλαμβάνεσθε ότι πλέον το καθεστώς ασυδοσίας που έχετε εγκαθιδρύσει, δια του υποτακτικού σας προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ΧΑ, απαξιώνει πλήρως το χρηματιστηριακό θεσμό, απομακρύνοντας το επενδυτικό κοινό από την αγορά;
6. Θα ζητήσετε από τους εκπροσώπους του Δημοσίου στο δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ να θέσουν ζήτημα άμεσης απομάκρυνσης του κ. Βενιέρη, για λόγους ηθικής τάξεως, ή θα επιμείνετε να επιβραβεύετε με χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και το κύρος ενός στελέχους μεγάλης εταιρείας δημοσίου ενδιαφέροντος ένα πρόσωπο που έχει εμπλακεί σε σκοτεινή υπόθεση παραβιάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Μάρκος Μπόλαρης
Δημήτρης Κουσελάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Τσιρώνης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Μιχάλης Παντούλας
Παναγιώτης Ρήγας
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρύσα Αράπογλου
Γιάννης Δριβελέγκας
Θεοδώρα Τζάγκρη
Νίκος Ζωίδης
Γιώργος Πεταλωτής
Δημήτρης Βαρβαρίγος

Read more...

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου Απεργούν την Τρίτη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου αποφάσισαν τα συντονιστικά όργανα των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Την ημέρα εκείνη ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Έτσι, Τρίτη μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ δεν θα κινηθούν, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στις 16:00 το απόγευμα πορεία προς την Βουλή.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι।
tanea.gr
Read more...

Ούτε λέξη για την «υποβρύχια» ταμπακιέρα!

Σάλος από το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος


http://img.protothema.gr/BD9C78846E50275154D7DFCF3F8CF903.jpg
Ο υπουργός Αμυνας κ.Ευάγγελος Βενιζέλος αφιέρωσε 761 λέξεις για να… μην απαντήσει τίποτε επί της ουσίας του πρωτοσέλιδου δημοσιέυματος του «Πρώτου Θέματος», το οποίο αποκαλύπτει ότι τα δύο νέα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 που παραγγέλθηκαν το 2010 από την ελληνική κυβέρνηση θα αγοραστούν 50% ακριβότερα από τα πανομοιότυπα υποβρύχια που αγοράζει η Τουρκία.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει τίποτε να πει για την πρωτοφανή προτροπή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Άμυνας να μην διαρρεύσει δημοσίως το παραμικρό για το κόστος των τουρκικών υποβρυχίων. Αποφεύγει επίσης να εξηγήσει ο υπουργός Άμυνας ποιοι είναι οι «ευνόητοι λόγοι» που επέβαλαν στον ίδιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χειριστεί το θέμα με λεπτότητα και να αποσιωπήσει ότι η Ελλάδα αγόρασε δύο νέα υποβρύχια τύπου 214 δεσμευόμενη να καταβάλλει στους Γερμανούς 333 εκατ. ευρώ περισσότερα από το τίμημα που θα πληρώσουν οι Τούρκοι για ισάριθμα σκάφη.

Στο ερώτημα γιατί η λεπτομέρεια ότι η Ελλάδα αγόρασε τα δύο υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» με καπέλο 50% έπρεπε να μείνει κρυφή, ο κ. Βενιζέλος δεν απαντά το παραμικρό.

Ο υπουργός Άμυνας βεβαίως δεν αρνείται την πραγματικότητα της συζήτησης στο συμβούλιο Άμυνας της 11ης Μαρτίου του 2010 την οποία και αναδεικνύει το «Πρώτο Θέμα», ούτε και απαντά γιατί δεν είχε εξηγήσει εδώ και 11 μήνες αυτά που προσπαθεί να πει τώρα, προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί η Ελλάδα αγοράζει τα ίδια υποβρύχια 50% ακριβότερα από την Τουρκία.

Και ενώ η Τουρκία πέτυχε ασύγκριτα καλύτερη τιμή ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς από μηδενική βάση, η Ελλάδα… «κατάφερε» να μην αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι κατασκευαστές όφειλαν να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια, αν και το υπουργείο Άμυνας χάρισε στους Γερμανούς τις ποινικές ρήτρες, δεν κατάφερε να πετύχει τη βελτίωση της τιμής των δύο υποβρυχίων. Κι αυτό παρά το ότι υποτίθεται ότι οι Γερμανοί πρόσφεραν τα δύο νέα υποβρύχια «Παπανικολής» σε δήθεν προνομιακή τιμή για να εξιλεωθούν για τα προβλήματα με τα στραβά υποβρύχια και την καθυστερημένη (κατά τέσσερα έτη) παράδοση των σκαφών στο Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως έγραφε και το «Der Spiegel», οι Γερμανοί πίστευαν ότι με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το θέμα των υποβρυχίων θα διευθετούνταν.

Περισσότερα την Κυριακή, αφού πρώτα κυκλοφορήσει το φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία.

Ακολουθεί η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου:

"Το "Πρώτο Θέμα" αφιερώνει παραδόξως την πρώτη και τρεις εσωτερικές σελίδες του όχι στην αρχική σύμβαση των υποβρυχίων του 2000 και στα ζητήματα που απασχόλησαν το γνωστό δημοσίευμα του Spiegel, αλλά στη νέα διορθωτική σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 3885/2010 προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προμηθεύτηκε και τα αρχικά, αλλά και τα δυο νέα υποβρύχια, σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή με την οποία προμηθεύτηκε η Τουρκία τα δικά της.
Επικαλείται δε ως "ντοκουμέντο" τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ). Τα πρακτικά αυτά τηρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΑΜ, μαγνητοφωνημένα και πλήρη, με δική μου απόφαση, για λόγους διαφάνειας. Γιατί ήθελα η Βουλή και το ΚΥΣΕΑ να έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων που εξέτασε το ΣΑΜ. Τα πρακτικά αυτά τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ, τόσο πριν την υπογραφή του προσυμφώνου του Μαρτίου του 2010, όσο και όταν αποφασίστηκε η σύναψη της οριστικής σύμβασης που συζητήθηκε διεξοδικά στη Βουλή και κυρώθηκε από αυτήν με νόμο που τη χαρακτηρίζει ρητά ως επωφελή και συμφέρουσα για το Δημόσιο.
Τα ίδια θέματα συζητήθηκαν και άλλες φορές στη Βουλή, τελευταία δε κατά την προταθείσα από εμένα ακρόαση του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών κ. Βασιλάκου που μετείχε στη συνεδρίαση του ΣΑΜ και είχε διατυπώσει τη γνώμη του για την τιμή των δύο υποβρυχίων.
Στο ΣΑΜ τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της τιμής των υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκε η Τουρκία, καθώς με βάση ορισμένα δημοσιεύματα (ακόμη και σε ελληνικές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως εύκολη πηγή για ορισμένους δημοσιογράφους), η τιμή τους ήταν χαμηλότερη αυτής των ελληνικών. Αποφασίστηκε το ζήτημα να διερευνηθεί, όχι φυσικά δημόσια, προκειμένου να αντληθούν κρίσιμες στρατιωτικές και εμπορικές πληροφορίες, που δεν παρέχουν με ευκολία ούτε τα σοβαρά κράτη, ούτε οι εταιρίες. Η εμπιστευτικότητα αφορούσε συνεπώς το στάδιο της διερεύνησης και όχι τη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και τη Βουλή η οποία και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα, χωρίς κανέναν περιορισμό, καθώς για πρώτη φορά εκπρόσωποι αντισυμβαλλομένων εταιριών για οπλικά συστήματα συμμετείχαν σε ακρόαση ενώπιον της Βουλής και για πρώτη φορά συζητήθηκε και κυρώθηκε στη Βουλή παρόμοια σύμβαση.
Αν το "Πρώτο Θέμα" ρωτούσε θα μάθαινε, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτό διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οπότε και εξηγήθηκε από γερμανικής πλευράς ότι η τιμή για τα τουρκικά υποβρύχια περιλαμβάνει το κόστος των υπό συναρμολόγηση γερμανικών μερών των υποβρυχίων, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των εργασιών στα τουρκικά ναυπηγεία καθώς και το κόστος των πρόσθετων τουρκικών υλικών και συστημάτων. Σε αντίθεση με την τιμή για τα ελληνικά υποβρύχια που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο προϊόν και άρα όχι μόνο τα ποσά που καταβάλλονται στη γερμανική πλευρά για τα υλικά και την τεχνογνωσία, αλλά και τα ποσά που καταβάλλονται στα ΕΝΑΕ για τις εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα και για τα πρόσθετα υλικά.
Είναι συνεπώς προφανές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά συμβατικά αντικείμενα, καθώς το τουρκικό κόστος αφορά μόνο την HDW και όχι τα τουρκικά ναυπηγεία, ενώ το ελληνικό κόστος περιλαμβάνει και την HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία.
Άλλωστε, στην ίδια συνεδρίασή του το ΣΑΜ έκρινε απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα την τιμή των δύο υποβρυχίων που είναι σταθερή, δεν υπόκειται σε προσαυξήσεις και προσαρμογές, είναι συνεπώς τελικά χαμηλότερη της τιμής των υποβρυχίων της αρχικής σύμβασης του 2000 και κινείται μέσα στο εύρος τιμών που είχε προσδιορίσει ως αποδεκτό και επωφελές το ίδιο το ΓΕΝ σε συνεργασία με την ΓΔΑΕ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συμβιβαστική ρύθμιση των διαφορών που είχαν προκύψει με την καταγγελία των συμβάσεων εκ μέρους της γερμανικής πλευράς τον Σεπτέμβριο του 2009 -διαφορών που εκκρεμούσαν στην κρίση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Είναι συνεπώς τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται συζήτηση για τη μόνη σύμβαση αμυντικού υλικού που συνήφθη με απόλυτη διοικητική και κοινοβουλευτική διαφάνεια, τη μόνη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή προκαταβολικά προκειμένου να δοθεί η εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να την υπογράψουν, μία σύμβαση που συνήφθη για να διασωθούν δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ που είχε καταβάλει το ελληνικό κράτος χωρίς να έχει παραλάβει τίποτα στα χέρια του, μία σύμβαση που συνήφθη για να διασωθεί η μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μαζί με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τέλος, μία σύμβαση που επιβάλλει πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας και αποβάλλει την Ferrostaal που βαρύνεται με όλα όσα διερευνώνται από την γερμανική και την ελληνική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.
Η Ελλάδα την περίοδο αυτή, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διαπραγματεύεται κατ' ανάγκη ορισμένες σημαντικές συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τις οποίες είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο χρόνος είναι συνεπώς εξαιρετικά ύποπτος και τίποτα που μπορεί να σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων δημοσιευμάτων, δεν θεωρείται από την Κυβέρνηση τυχαίο, έως ότου διερευνηθεί σε βάθος».

Read more...

«Πουλήστε παραλίες, ιδιωτικοποιήστε οργανισμούς» ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συστάσεις στην κυβέρνηση για πώληση, μεταξυ άλλων, παραλιών, του Ελληνικού και της ΔΕΗ απευθύνει σε δηλώσεις στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ χωρίς να έχει κοπάσει η σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καθυστερημένη η απάντηση της κυβέρνησης στις εξαγγελίες της τρόικας, υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Εντωμεταξύ, πιέσεις για ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων και πώλησης της δημόσιας περιουσίας ασκούν σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της τρόικας στον κυριακάτικο Τύπο.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη τρόικα, Σέρβας Ντερούζ, ζητά από την κυβέρνηση να πουλήσει, μεταξύ άλλων, «παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός», το Ελληνικό, τη ΔΕΗ και να μειώσει τη συμμετοχή της σε τράπεζες.

«Πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία» δηλώνε στην εφημερίδα.

«Έχετε τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος που πρέπει πρώτα να πουλήσετε δημόσια περιουσία για να το μειώσετε και στη συνέχεια να ζητείτε οποιουδήποτε άλλου διευκολύνσεις» τονίζουν στην εφημερίδα εκπρόσωποι της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη». Εκτιμά πάντως ότι έχει επιτευχθεί «αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη». Ο στόχος για έλλειμμα 7,8% για το 2011 δεν θα επιτευχθεί αν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει.

Τονίζει τέλος ότι «δεν συζητήθηκε καν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Αντιθέτως ο Σέρβας Ντερούζ μιλώντας στο Πρώτο Θέμα δηλώνει ότι είναι ξεπερασμένο σύστημα ο 13ος και 14ος μισθός αν και αναφέρει ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει» εάν θα δοθεί πάλι στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Τρόικα: Εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση...

Στη συνέντευξη τους το μεσημέρι της Παρασκευής οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν μεν ότι είναι εξασφαλισμένη η τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα (που θα εκταμιευτεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό) αλλά πρόσθεσαν ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2015 και ότι έχει συμφωνήσει σε πώληση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως και μέρους της δημόσιας περιουσίας. Απέδωσαν δε τις αντιδράσεις στα κυβερνητικά μέτρα στη δυσαρέσκεια επαγγελματικών ομάδων οι οποίες, όπως είπαν, βλέπουν τα συμφέροντα τους να θίγονται και για το λόγο αυτό κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις.

Από πλευράς του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ανέφερε το Mega, δεν διαψεύδεται ότι γίνονταν συνομιλίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά υποστηρίζεται ότι δεν γνώριζαν στο υπουργείο ότι οι εκπρόσωποι θα ανακοίνωναν και το ύψος του προγράμματος.

Η απάντηση της κυβέρνησης, που συντάχτηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ήρθε αργά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ είχε προηγηθεί μακρύ παρασκήνιο, αναφέρει το Mega. Υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το ύφος των δηλώσεων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου».

Για την αποκλιμάκωση της έντασης, το Σάββατο ο πρωθυπουργός μίλησε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν. Ο κ.Στρος-Καν εξέφρασε την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού και το σεβασμό του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ακόμα με τον επίτροπο Όλι Ρεν ενώ προγραμματίζονταν και συνομιλίες με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανόν και τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Για «κακοστημένη παράσταση» από πλευρά της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την δήλωση-επίθεση στην τρόικα

Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση. Η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία. Η χθεσινή [σσ. την Παρασκευή] τηλεοπτική κατάργησή της από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας» αναφέρει ο εκπρόσωπος. «Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου» προσθέτει η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΝΔ είχε προτείνει από μήνες πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση.

«Επί της ουσίας συμφωνεί [με τις ανακοινώσεις της τρόικας] και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας», παρατηρεί το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων 'τροϊκανών'». «Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος», επισήμανε.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της.»

Η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρε騫Το πωλείται ‘όπως είναι επιπλωμένο’ δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή πολιτική πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα. Δεν είναι εφαρμόσιμο. Κανιβαλίζει και απαξιώνει κάθε σοβαρή συζήτηση για αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...