Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα αύριο



«Λουκέτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπαίνει την Πέμπτη, ημέρα της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και προγραμματίζουν κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί, ενώ απεργία πραγματοποιεί και το....



ΠΑΜΕ, που διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 11 το πρωί. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης μετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι τελωνειακοί και οι υπάλληλοι στους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση των γιατρών και των εργαζομένων σε αυτά. Επιπλέον, απεργούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν στην απεργία. «Καθηλωμένα» στο έδαφος θα παραμείνουν για τέσσερις ώρες τα αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις εσωτερικού. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας, από τις10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, νέο «μπλόκο» μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην απεργία της Πέμπτης. «Δεμένα» θα μείνουν και τα εμπορικά πλοία, εξαιτίας της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Δασικοί χάρτες, η «ασπίδα» της Τίνας στα αυθαίρετα

Εγκρίθηκε και το «Πράσινο Ταμείο»

protothema.gr
Πάγο στη δόμηση περιοχών που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες, ως δασικές εκτάσεις βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας με γρήγορες και απλοποιημένες διαδικασίες την κύρωση των δασικών χαρτών που θα αποτελέσουν ασπίδα στην προστασία του δασικού μας πλούτου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο μαζί με ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που αφορά την δημιουργία του Πράσινου Ταμείου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, δίνει μεγάλη σημασία στην κύρωση των δασικών χαρτών, που είχε βαλτώσει για ολόκληρες δεκαετίες και ετοιμάζεται να τους αντιμετωπίσει ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών για όσα τμήματα εμφανίζονται σε προσωρινό δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Από την ψήφιση του νόμου και μέχρι την ανάρτηση του προσωρινού δασικού χάρτη, η έκδοση οικοδομικών αδειών θα επιτρέπεται, αφού προηγουμένως χορηγείται βεβαίωση του οικείου δασαρχείου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης

Και ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αντιρρήσεις

Για να επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ηλεκτρονικά για το χαρακτήρα μιας έκτασης, αντικαθιστώντας την ισχύουσα διαδικασία που προέβλεπε τη χορήγηση αντιγράφου, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αντιρρήσεις μόνο ενώπιον της Αρχής.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πολίτης δεν χρειάζεται να μεταβεί στις υπηρεσίες και εξοικονομείται χρόνος στο προσωπικό των δασαρχείων να προχωρήσουν το έργο του ελέγχου των δασικών χαρτών. Λύση δίνεται και στον τομέα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθώς για τις ανάγκες του έργου επιστρατεύονται υπάλληλοι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο από την Περιφέρεια.

Για όσες εκτάσεις δεν υποβληθούν αντιρρήσεις και εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες προχωρά άμεσα η διαδικασία κύρωσης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων συμπληρώνονται οι δασικοί χάρτες που έχουν αρχικά κυρωθεί με τις περιοχές των οποίων επιβεβαιώθηκε ο δασικός χαρακτήρας με την ενδικοφανή διαδικασία.

Λύση και για οικισμούς που φύτρωσαν μέσα σε δάση


Για πρώτη φορά δίνεται λύση και για οικισμούς προ-υφιστάμενους του 1923 -αλλά και μεταγενέστερους, που στερούνται οριοθέτησης ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ανίσχυρες και έχουν μεταβάλει τον δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου ο οποίος, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ ότι χτίστηκε μετά το 1985, θεωρείται αυθαίρετος, αλλά και εκείνος της Άνοιξης.

Με την προτεινόμενη διαδικασία παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης για τα τμήματα των οικισμών που δημιουργήθηκαν με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί και εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Εξαιρούνται όμως οι εκτάσεις που διατηρούν σήμερα το δασικό τους χαρακτήρα, ακόμη και αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης θέσπιση διαδικασιών ψηφιοποίησης των σχεδίων και χαρτών, η οποία θα είναι επιβοηθητική στο έργο και άλλων υπηρεσιών όπως πολεοδομίες, ΔΟΥ, υπηρεσίες κτηματογράφησης κ.α.

Πράσινο Ταμείο

Τους αναγκαίους πόρους για δράσεις περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα θα χρηματοδοτήσει η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, που θα αντικαταστήσει το αμαρτωλό ΕΤΕΡΠΣ με την προσθήκη του Ειδικού Φορέα Δασών και του Γαλάζιου Ταμείου.

Με το νέο σχέδιο νόμου καταγράφονται, ταξινομούνται και συστηματοποιούνται τα έσοδα που προβλέπονται από περιβαλλοντικές και άλλες παραβάσεις, δημιουργώντας ένα ενιαίο πλαίσιο για τους «Πράσινους Πόρους» που θα διοχετευτούν σε δασικές εκτάσεις, προστασία υδάτων και εδάφους, ρύθμιση χωρικού σχεδιασμού, αστική αναζωογόνηση, ενίσχυση ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.λπ.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες προβλέψεις για επιβολή τελών και προστίμων, η εφαρμογή των οποίων ούτε ελεγχόταν ούτε διασφαλιζόταν. Στο πλαίσιο αυτό ενοποιούνται διαχειριστικά και λειτουργικά οι πόροι από διάφορους κωδικούς εσόδων, όπως το πρώην Πράσινο Ταμείο (περιβαλλοντικές παραβάσεις), το Γαλάζιο Ταμείο (παραβάσεις στην θάλασσα), το ταμείο περιβαλλοντικού ισοζυγίου (έσοδα ημιυπαιθρίων και αυθαίρετων υπερβάσεων δόμησης), το τέλος βενζίνης, τα τέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον ειδικό φορέα δασών, κ.λπ.

Οι «Πράσινοι Πόροι» αξιοποιούνται μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή και ιδιωτικούς πόρους, που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς.

Read more...

Προβόπουλος: Κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες

Τη κατηγορηματική διαβεβαιωση ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έδωσε, μιλώντας στο MEGA, ο διοικητης της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιώργος Προβόπουλος σημείωσε ωστοσο ότι υπάρχει τάση για συνένωση δυνάμεων στον τραπεζικό χώρο, κάτι που - όπως είπε- είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Για την οικονομια, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους και χαρακτήρισε κακή τη συζήτηση που γίνεται για το θεμα αυτό. Προεβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα βελτιωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομικη εξυγίανση.

Κομισιον : Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο καταλήγει η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες και αφορά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η μικτή αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την περίοδο 14-17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σεγενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με το σενάριο που περιγράφεται στο πρόγραμμα και τις προσδοκίες που υπάρχουν αν και επισημαίνεται ότι οπληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.
Read more...

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Μανιφάβας
(από την Καθημερινή)
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς χθες ξεκίνησε η συζήτηση επ’ αυτού στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Βεβαίως, ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους οφειλέτες δεν αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς, σύμφωνα με το...
νομοσχέδιο, αιτήσεις στο δικαστήριο για τη ρύθμιση χρεών θα επιτρέπεται να γίνουν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Oπως επεσήμανε χθες η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, τον Δεκέμβριο του 2009 ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% στο τέλος του 2007. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους και μπορούν να ρυθμισθούν όλες οι οφειλές με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος υπέγραψε μια σύμβαση δανείου τον Ιανουάριο του 2010 δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από τον Ιανουάριο του 2011. Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του. Eνα εξάμηνο πριν ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών στο Ειρηνοδικείο, θα πρέπει να έχει επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές του. Εάν αυτός αποτύχει, τότε υποβάλλει αίτηση και σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Η υποβολή της αίτησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, αλλά αυτή μπορεί να ζητηθεί κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Εάν το σχέδιο αυτό γίνει αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές, τότε επικυρώνεται από το δικαστήριο. Στην αντίθετη περίπτωση, το δικαστήριο αποφασίζει το ποσό των μηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης για τέσσερα χρόνια. Εάν ο οφειλέτης είναι συνεπής στην απόφαση αυτή, τότε μετά τα τέσσερα χρόνια απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των οφειλών του. Στην περίπτωση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της κύριας κατοικίας του. Για την αποτροπή καταχρηστικής εφαρμογής του νόμου προβλέπεται η υποχρέωση του οφειλέτη να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία της οικονομικής του κατάστασης και των τρεχόντων εισοδημάτων του.
Read more...

ΜΙΚΡΟΔΙΟΡΘΩΣΕΙΟΣ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Με νομοθετικές υποσχέσεις για το... μέλλον, μικροδιορθώσεις, αλλά και σημαντικές εκπτώσεις στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό. Μία ημέρα πριν την εκδήλωση της νέας γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κατέθεσε και νέες τροποποιήσεις στα υφιστάμενα άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτή τη φορά με προσανατολισμό κυρίως προς τους ασφαλισμένους του...
ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι φαίνεται να επιβαρύνονται περισσότερο, να ανατρέπονται δηλαδή οι συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες από τις εισηγούμενες αλλαγές. Ωστόσο, η πλέον σημαντική παρέμβαση είναι θεσμικού-πολιτικού χαρακτήρα. Αφορά την προσθήκη-διόρθωση του νόμου 3845/2010, με τον οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο. Εστω και αν η αναφορά δεν παράγει άμεσο αποτέλεσμα ούτε ανατρέπει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα δημοσιονομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, με προσθήκη διάταξης στο άρθρο 3 παράγραφος 10 του επίμαχου νόμου προβλέπεται στο μέλλον η δυνατότητα αναπροσαρμογής του επιδόματος των 800 ευρώ (σ.σ. 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι) με κοινή υπουργική απόφαση και έπειτα από αναλογιστική μελέτη. Βεβαίως το Μνημόνιο δεν ανατρέπεται, αλλά μπορεί να... βελτιωθεί στο μέλλον. Ο καθένας, το πακέτο του. Α. Λοβέρδος (αριστερά) και Γ. Παπακωνσταντίνου (δεξιά) κουβαλούν σε ένα «πάκο χαρτιά» την αλλαγή στη ζωή και την εργασία εκατομμυρίων εργαζομένων Κατά τα λοιπά, με τις νέες τροποποιήσεις το Ασφαλιστικό αλλάζει στα κάτωθι σημεία: 1 Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας γίνεται πιο φθηνή. Ναι μεν θα υπολογίζεται με βάση τον (τρέχοντα) μισθό του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης (20% για κύρια σύνταξη), αλλά θα καταβάλλεται αυτό το ποσόν μειωμένο κατά 30% την περίοδο 2011-2014 και το μισό κατά τα επόμενα χρόνια. Τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να υπολείπονται του μισθού του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου (25πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη). 2 Προβλέπεται δυνητικά, η αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ που επέχει πλέον θέση 13ης και 14ης σύνταξης (για όσους είναι κάτω των 60 ετών -εξαιρούνται οι αναπηρικές- και λαμβάνουν αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ το μήνα). Δεν προσδιορίζεται πάντως ο χρόνος αναπροσαρμογής. 3 Αποσύρεται η αναφορά ότι το κράτος δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις. Αντί αυτής της πρόβλεψης αναφέρεται, στο άρθρο 1 μάλιστα, ότι «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αναφερθεί και συγκεκριμένο-εγγυημένο ποσόν, πως επίσης και αυτή η πρόβλεψη δεν οδηγεί σε δεσμευτικά αποτελέσματα. 4 Οι γυναίκες με 33,3 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα) θα μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (58ο ολόκληρη) το 2011. Θα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο αφού στο μέλλον θα απαγορεύεται η έξοδος με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ένσημα. Υπενθυμίζεται ότι φέτος αυτό το όριο είναι το 57ο για πλήρη (και 62ο για τους άνδρες) και αναπροσαρμόζεται στο 58ο το 2011, κ.ο.κ μέχρι το 60ό έτος και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (νέο ασφαλιστικό καθεστώς). 5 Η παραμονή στην υπηρεσία όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης (35 έτη στο 60ό στο Δημόσιο) καθίσταται δυσχερής. Η αρχική πρόβλεψη για παραμονή στην εργασία έως 5 έτη περιορίζεται στα 3 χρόνια και χωρίς προσαύξηση. 6 Οι καθηγητές πανεπιστημίου (μέλη ΔΕΠ) μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι το 68ο έτος. 7 Οι συντάξεις των άγαμων-διαζευγμένων θυγατέρων των δημοσίων υπαλλήλων θα περικόπτονται κατά τα 3/4 εάν εξ ιδίων προκύπτει εισόδημα 50πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα) και θα καταργείται εάν το εισόδημα ξεπερνά το 60πλάσιο (2.040 ευρώ).

Read more...

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δώδεκα θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκρίνονται ως υποψήφιες για τη χωροθέτηση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης τα έτη 2012- 2017. Oπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν την πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και είναι ο...
Αϊ-Στράτης, η Αλεξανδρούπολη, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, το Κρυονέρι, η Κύμη, η Λευκάδα, η Λήμνος, οι Πεταλιοί, η Σαμοθράκη και το Φανάρι. Η προκαταρκτική χωροθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε φορείς της αγοράς ενέργειας, εταιρείες, εκπροσώπους υπουργείων και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σύμφωνα με τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών. Οι περιοχές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο νόμο θα είναι συνολικά 274 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα δημοπρατηθούν. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέχθηκε για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη. Πλωτές λύσεις θα εξεταστούν σε πιθανή δεύτερη φάση του προγράμματος (2017-2025), εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη. Τα κριτήρια επιλογής Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις δώδεκα περιοχές που επελέγησαν στην προκαταρκτική χωροθέτηση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ελήφθησαν υπόψη τέσσερα κριτήρια και συγκεκριμένα: Ο αποκλεισμός περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και εντός των έξι ναυτικών μιλίων. Ο αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα. Η αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις. Τέλος, αποκλείσθηκαν περιοχές δεσμευμένες από τις Ενοπλες Δυνάμεις για διαφόρους λόγους (π.χ. πεδία βολής), καθώς και θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με τους ναυτικούς χάρτες περνούν υποθαλάσσια καλώδια. Από τις περιοχές που ικανοποιούν τα βασικά κριτήρια, η τελική επιλογή έγινε με βάση το διαθέσιμο αιολικό δυναμικό της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ευκολία σύνδεσης με το δίκτυο και την εξασφάλιση υψηλής συγκέντρωσης ισχύος. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ φάση του σχεδίου επιλέχτηκε η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα Κόντρα με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Χθες η υπουργός Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ ή κάποιου από τα εργοστάσια που διαθέτει η εταιρεία ενώόπως είναι γνωστό- το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες. Η υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σημείωσε πως η Ελλάδα θα πάρει σύντομα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, η υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις συνθήκες και θα αποφασίσει αναλόγως. Επίσης, χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που έδωσε σε ξένους ανταποκριτές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν σκοπεύει να παραχωρήσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Η υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη για την εξεύρεση συμβούλου που θα αναλάβει την ανάπτυξη των λιμανιών όλης της χώρας.

Read more...

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε αλλαγές στο παρά πέντε στα δύο νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό προχώρησαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Α. Λοβέρδος και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Για τους δημοσίους υπαλλήλους βελτιώνεται σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο- η 35ετία για τους μετά το 1983 ασφαλισμένους, ενώ...
φθηνότερη γίνεται η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας καθώς μειώνεται κλιμακωτά η εξαγορά του πλασματικού χρόνου του στρατού για όλους τους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, στο... συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (δημόσιοι υπάλληλοι) γίνεται εξίσωση με παρόμοια ρύθμιση για τους ασφαλισμένους στις ΔΕΚΟ και προβλέπεται ότι για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/1983 και συμπληρώνουν 36 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας το έτος 2011, η σύνταξη καταβάλλεται ολόκληρη μετά τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Ο ανωτέρω χρόνος υπηρεσίας για όσους συμπληρώνουν αυτόν από το έτος 2012 και μετά αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε επόμενο ημερολογιακό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται σταδιακά από 1/1/2012 κατά ένα έτος ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Τα έτη υπηρεσίας καθώς και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (τα οποία προαναφέρθηκαν) έχουν εφαρμογή και για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/1983 και συμπληρώνουν 37 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας από 1/1/2012 και μετά. Για τη θητεία Επίσης, στο νομοσχέδιο Λοβέρδου με χθεσινές τροποποιήσεις στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής: Με το ισχύον καθεστώς, η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κοστίζει ποσό ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Με το νέο καθεστώς, το κόστος θα αντιστοιχεί και πάλι στο 20% του μισθού, αλλά: Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 θα γίνεται έκπτωση 30%. Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50%. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή μικρότερο από 826 ευρώ σε σημερινές τιμές. Το κράτος εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος για την καταβολή αξιοπρεπούς σύνταξης στους δικαιούχους. Το επίδομα των 800 ευρώ, που αντικαθιστά τη 13η και τη 14η σύνταξη, θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στον βαθμό που τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν και έπειτα από οικονομική μελέτη. ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ Οι τελικές ρυθμίσεις προβλέπουν χαμηλότερο κόστος για την εξαγορά των πλασματικών ετών της στρατιωτικής θητείας Απεργιακό μπλακάουτ την Πέμπτη ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ όλο το 24ωρο θα παραμείνουν αύριο όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας (Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, λεωφορεία) λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μετ΄ εμποδίων θα πραγματοποιηθεί και το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών αύριο, καθώς στο διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. δεν θα εκτελεστεί καμία πτήση ελληνικής ή ξένης εταιρείας λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν αρκετές ακυρώσεις πτήσεων και τροποποιήσεις δρομολογίων, τα οποία αναμένεται να μετακινηθούν για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Ηδη η Ολυμπιακή ανακοίνωσε την ακύρωση 28 πτήσεων και την αλλαγή ώρας σε άλλες 23. Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες θα πραγματοποιήσει και η Ομοσπονδία Σωματείων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας την αποφάσισε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Στην αυριανή πανεργατική απεργία καλούνται να λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητεί να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Παράλληλα η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο ζητεί να ισχύσουν οι προϋπάρχοντες όροι συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους πριν από την 1.1.1983 και για «τις πλέον επισφαλείς και κατά τεκμήριο τις πλέον χαμηλά αμειβόμενες εργασίες του ιδιωτικού τομέα στο ΙΚΑ», όπως αναφέρει. Για διορθωτική παρέμβαση στο νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει σαφής αναφορά στην κρατική εγγύηση των συντάξεων, δεσμεύτηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ από τις 6 π.μ. της Πέμπτης 8 Ιουλίου έως τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2010. Στο μεταξύ, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσανατολίζονται να προχωρήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα σε «πιστή εφαρμογή των διεθνών κανονισμών πτήσεων» (λευκή απεργία), γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων στις αεροπορικές μετακινήσεις. Οι ελεγκτές, που απειλούν και με νέα 24ωρη απεργία στις 14 Ιουλίου, διαμαρτύρονται για την μη καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών και υπερωριακών απασχολήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ίδιοι μάλιστα προειδοποιούν πως αν δε λυθεί άμεσα το ζήτημα με την καταβολή των αποδοχών τους, θα κάνουν χρήση των κανονικών αδειών τους εντός του καλοκαιριού (μέχρι τώρα το καλοκαίρι οι ημέρες των αδειών των ελεγκτών περιορίζονται στο ελάχιστο). Υπενθυμίζεται, ότι οι ελεγκτές είχαν προχωρήσει σ΄ αυτήν τη μορφή «λευκής απεργίας» και πέρυσι, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του τουριστικού κλάδου. Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι ανέμεναν την πληρωμή των δεδουλευμένων καθώς επίσης και διάλογο με το υπουργείο Υποδομών ύστερα και από την κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τους να μη συμμετάσχουν σε καμία απεργιακή κινητοποίηση ώς το τέλος Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να δουν ανταπόκριση, όπως σημειώνουν.

Read more...