Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Δημοσκόπηση: μεγάλη ήττα των σοσιαλιστών στην Ευρώπη άνοδος της κεντροδεξιάς με εξαίρεση την Ελλάδα

Δημοσκόπηση:  μεγάλη ήττα των σοσιαλιστών στην Ευρώπη άνοδος της κεντροδεξιάς με εξαίρεση την Ελλάδα
Η έρευνα έγινε σε επίπεδο 28 χωρών-μελών και δείχνει ότι η επικείμενη μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή για το αν θα επικρατήσει ο υποψήφιος των συντηρητικών κομμάτων Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς.
Η Δεξιά η οποία εκπροσωπείται από το PPE κερδίζει, σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά, 217 έδρες (στις 766 συνολικά), ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει 208 έδρες.
Μεγάλη ήττα των σοσιαλιστών
Σύμφωνα με την έρευνα το PPE έχει 74% πιθανότητες να τερματίσει μπροστά από το σοσιαλιστικό PS.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας Doru Frantescu δηλώνει σήμερα στην HuffingtonPost ότι ο κύριος υπεύθυνος της απώλειας δυνάμεων για τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη είναι ο Φρανσουά Ολλάντ και το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα.
Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 16 έδρες, οι συντηρητικοί 21 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 20 έδρες.
Χάνουν οι σοσιαλιστές και στη Γερμανία
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές δεν είναι οι μόνοι που θα κάνουν ζημιά στον υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς. Και σε άλλες χώρες της ΕΕ η Δεξιά προκρίνεται στις εκλογές, ακόμη και όταν βρίσκεται στην εξουσία. «Οι Γερμανοί σοσιαλιστές βρίσκονται πολύ πίσω στα προγνωστικά γιατί τα καλά αποτελέσματα στην οικονομία ωφελούν την Ανγκελα Μέρκελ και όχι αυτούς» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τη μέτρηση το συντηρικό κόμμα της Μέρκελ CDU θα κερδίσει 39 έδρες και οι σοσιαλιστές του SPD μόνο 27.
Στην Ισπανία, επίσης, η Δεξιά επωφελείται από τα καλύτερα αποτελέσματα της οικονομίας των τελευταίων μηνών. Ο Μαριάνο Ραχόι φέρεται να κριθεί νικητής των ευρωεκλογών, όσο η ανάπτυξη επιστρέφει και η ανεργία μειώνεται.
Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για την Πολωνία, όπου εκεί οι εκλογές θα κριθούν εν πολλοίς και από το θέμα της Ουκρανίας.
«Η πλειοψηφία των Πολωνών έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα τους λόγω ενός υποτιθέμενου ρωσικού κινδύνου. Ετσι στρέφονται προς τα συντηρητικά κόμματα με τα οποία αισθάνονται καλύτερα σε αυτόν τον τομέα» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.
Η Δεξιά χάνει μόνο στη Μεγάλη Βρετανία
Στη μόνη χώρα όπου η Δεξιά θα τιμωρηθεί είναι η Μεγάλη Βρετανία. Οι Εργατικοί αναμένεται να πάρουν 26 έδρες ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον θα λάβει 18 έδρες.
Το μεγάλο αγκάθι αυτών των ευρωεκλογών είναι πάλι η ακροδεξιά. Σε πολλές χώρες αναμένεται να διπλασιάσει την δύναμή της στην ευρωβουλή και να κερδίσει ως 130 έδρες.
Στον χάρτη της έρευνας:
με μπλε το Δεξιό PPE,
με κόκκινο το σοσιαλιστικό PSE,
με πράσινο οι Οικολόγοι,
με κίτρινο οι Κεντρώοι,
με βαθύ κόκκινο η Αριστερά,
με γκρι η Ακροδεξιά
Πρώτο κόμμα στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ
Η μόνη χώρα στην οποία προβλέπεται νίκη της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές είναι η Ελλάδα, για τις ευρωεκλογές, η οποία χρωματίζεται με βαθύ κόκκινο. Πηγή HuffingtoPost, η οποία δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα.
Πηγή: iefimerida.gr
http://egiakoumis.com/

Read more...

Πού πάνε 526 σχολικοί φύλακες. Καταρτίσθηκαν και οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς

Οι τελικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ. Καταρτίσθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 245 τοποθετούνται σε νέες θέσεις και 428 παραμένουν σε διαθεσιμότητα
Εκδόθηκε από τον ΑΣΕΠ ο οριστικός πίνακας 526 σχολικών φυλάκων που τοποθετούνται σε θέσεις κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης -παραμένουν σε διαθεσιμότητα 1.041-, ενώ παράλληλα καταρτίσθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 245 τοποθετούνται σε νέες θέσεις και 428 παραμένουν σε διαθεσιμότητα.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από την επόμενη της ανάρτησής τους, οι οποίες θα εξεταστούν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης. Έτσι, η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ορίζεται από 26 Απριλίου ως και την πάροδο της 30ής Απριλίου 2014, ημέρας Τετάρτης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από τον ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας των υπαλλήλων των δήμων ειδικότητας σχολικών φυλάκων (υπ' αριθ. 9/2014 ανακοίνωση), οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας , παρέλαβε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας: α) τον οριστικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων σε θέσεις κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ο οποίος διαμορφώθηκε από το ΑΣΕΠ με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης και τις προτιμήσεις των υπαλλήλων και β) τον πίνακα υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (υπ' αριθ. 10/2014 Ανακοίνωση), το ΑΣΕΠ κατήρτισε:
α) προσωρινούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας,
β) προσωρινό πίνακα διάθεσης 245 εκπαιδευτικών,
γ) πίνακα 428 εκπαιδευτικών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους και
δ) πίνακα 4 απορριπτέων λόγω έλλειψης τυπικού προσόντος, οι οποίοι επίσης παραμένουν σε διαθεσιμότητα.
http://news247.gr/

Read more...

Στις 30 Απριλίου η απόφαση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΧA...



Για την Τετάρτη, 30 Απριλίου, ορίστηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και η ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας των...
βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Αντωνίου Γρέγου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και του ανεξάρτητου, πλέον, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Όπως ενημέρωσε, με επιστολή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, η Βουλή των Ελλήνων και τα όργανά της εξετάζουν το αίτημα χορηγήσεως ή μη αδείας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την απαγγελία κατηγορίας κατά βουλευτών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και την αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία. Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού εξηγεί στις ανακρίτριες την κοινοβουλευτική διαδικασία και υπενθυμίζει ότι, ήδη, η Ολομέλεια έχει αποφανθεί και χορήγησε την αιτηθείσα άδεια δίωξης για τους βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτη- Αβράμη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο και Δημήτριο Κουκούτση, επισημαίνει πως είναι «αυτονόητο ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές».

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για τους πέντε βουλευτές, στις 30 Απριλίου, έπεται η συνεδρίαση για την άρση ή μη της ασυλίας των προφυλακισμένων βουλευτών Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά, Γιώργου Γερμενή, Γιάννη Λαγού, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Νικόλαου Μίχου και του ανεξάρτητου (μετά τη διαγραφή του) Ευστάθιου Μπούκουρα...
newsbeast.gr

Read more...

Ανέλαβε την ευθύνη Ο Επαναστατικός Αγώνας πίσω από την βομβιστική επίθεση στην ΤτΕ


Ο Επαναστατικός Αγώνας πίσω από την βομβιστική επίθεση στην ΤτΕ
  (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε με προκήρυξή του την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, που έγινε μπροστά σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου.

Πρόκειται για πολυσέλιδο κείμενο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Ιndymedia.
Ο συντάκτης της προκήρυξης κάνει εκτενή οικονομική ανάλυση σε σχέση με το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση και με το πώς τη διαχειρίστηκαν έως σήμερα τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η «καθεστωτική αριστερά», όπως την αποκαλεί. Μετά την ανάλυση, η οργάνωση καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» και «διευρυμένο αντάρτικο πόλεων» για την «ανατροπή του συστήματος».
Εξάλλου, κάνει ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή και στον τρόπο αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «οι διώξεις των βουλευτών και στελεχών της δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».
Γι' αυτό επικροτεί ανοιχτά τον πόλεμο εναντίον της και τις δολοφονίες.
Ειδικότερα, ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει: «ένα επαναστατικό κίνημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει με τα όπλα τούς δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου, που θα σηκώσουν ξανά κεφάλι, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός επαναστατικού κινήματος, στον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και γιατί ο Φύσσας δεν θα είναι το τελευταίο θύμα τους.
» Γι' αυτό και η εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις ως απάντηση στη δολοφονία Φύσσα και στη δολοφονική δράση των νεοναζί, ήταν μια δίκαιη, αλλά και εύστοχη πολιτικά ενέργεια».
Η οργάνωση «αφιερώνει» την τρομοκρατική επίθεση στον Λάμπρο Φούντα, που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς, στη Δάφνη, στις 10 Μαρτίου 2010, και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία της επίθεσης επελέγη και λόγω αντίδρασης στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Άγγελας Μέρκελ στην Ελλάδα, την επόμενη ημέρα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν πέντε «κλειδιά» στην προκήρυξη αυτή:
1. Στην προκήρυξη επιβεβαιώνονται απόλυτα οι εκτιμήσεις ότι η επίθεση έγινε από τον 44χρονο αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη κατ' αντιγραφή παρομοίων βομβιστικών επιθέσεων του Επαναστατικού Αγώνα στη Citibank και στο Χρηματιστήριο και με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ. Επιπλέον επιβεβαιώνεται και η αναφορά ότι η επίθεση έγινε την επέτειο του θανάτου του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρου Φούντα σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη το 2010.

2. Στην αναφορά που υπάρχει στην προκήρυξη για την επαναδημιουργία του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και για ένα χτύπημα που ετοιμαζόταν το 2010 πιθανόν κατά οικονομικού στόχου.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος, όπως και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την 'επιτυχία της εξάρθρωσης' του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει. Η επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας αφιερώνεται στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης.

» Ο σύντροφος έχασε τη ζωή του σε απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούταν σε ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα στα πλαίσια της στρατηγικής της οργάνωσης εκείνης της περιόδου - περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης. Η στρατηγική αυτή αποσκοπούσε στο να χτυπηθούν και να σαμποταριστούν δομές, θεσμοί και πρόσωπα με κεντρικό ρόλο στη μεγαλύτερη ιστορικά αντιλαϊκή επίθεση που επρόκειτο να διεξαχθεί με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010».

3. Στην προκήρυξη υπάρχει σειρά «θετικών σχολίων» για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο που, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «είναι δείγμα ότι ο Νίκος Μαζιώτης προσπαθεί να γεφυρώσει διαφορές με άλλους αντάρτες πόλης».

Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη, «ένα επαναστατικό κίνημα οφείλει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει με τα όπλα τούς δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου που θα σηκώσουν ξανά κεφάλι, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός επαναστατικού κινήματος, στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και γιατί ο Φύσσας δεν θα είναι το τελευταίο θύμα τους. Γι' αυτό η εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις ως απάντηση στη δολοφονία Φύσσα και στη δολοφονική δράση των νεοναζί, ήταν μια δίκαιη, αλλά και εύστοχη πολιτικά ενέργεια».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Σε μια τέτοια επιτακτική προσπάθεια οι όποιες διαφοροποιήσεις μας σχετικά με την Επανάσταση και την κοινωνική οργάνωση σε αυτήν, δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε με αγωνιστές που βλέπουν ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη διέξοδο από το καπιταλιστικό τέλμα την ανατροπή του οικονομικού και πολιτικού συστήματος».

4. Στην προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δράση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), παρ' ότι εκτιμάται πως οι δύο οργανώσεις αποτελούνται από τα ίδια άτομα και οι προκηρύξεις τους έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «δίπολο» οργανώσεων προκειμένου να φαίνεται ευρύ ένοπλο μέτωπο.

5. Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές «για κοινωνική επανάσταση, για την κατάργηση του καπιταλισμού και του κράτους, για ένοπλη προλεταριακή αντεπίθεση αλλά για την αρχή μιας διεθνούς οικονομικής επανάστασης». Χωρίς ωστόσο να εκφράζονται άμεσες συγκεκριμένες απειλές, όπως συμβαίνει σε άλλες προκηρύξεις...

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βαριές κουβέντες βουλευτή του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γ. Παπανδρέου

Βαριές κουβέντες βουλευτή του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γ. Παπανδρέου
Τα πυρά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ , Μιχάλη Κασσή, συγκέντρωσε σήμερα το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ειδικότερα, ο κ. Κασσής είπε: «Ο κ. Παπανδρέου κάνει μεγάλο κακό στο ΠΑΣΟΚ. Αντί να στηρίξει την Ελιά, οι μισοί υπουργοί του είναι στη ΔΗΜΑΡ. Το μόνο που απομένει είναι να δηλώσει ότι στηρίζει και ο ίδιος την ΔΗΜΑΡ. Όσοι έχουν ευθύνες για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να απολογηθούν».
Αφορμή ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το βιβλίο της κ. Μαρ. Κοππά τη Δευτέρα, μαζί με τον κ. Φ. Κουβέλη, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κοππά είχε εκλεγεί στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτητοποιήθηκε και τώρα είναι υποψήφια στη ΔΗΜΑΡ. Το βιβλίο της έχει τον τίτλο «Το Αύριο Αργεί Πολύ: Για τη Σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση».
http://egiakoumis.com/

Read more...

Σειρήνες πολέμου ξανά ηχούν στην Ουκρανία

Σειρήνες πολέμου ξανά ηχούν στην Ουκρανία
Ισορροπίες τρόμου επικρατούν πλέον στην Ανατολική Ουκρανία έπειτα από την εισβολή του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σλαβιάνσκ και την οργισμένη απάντηση της Μόσχας. Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία, μόλις 50 -60 χιλιόμετρα μακριά από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Την Πέμπτη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν φονική επίθεση εναντίον αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, και τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ στοίχισαν τη ζωή σε «έως και πέντε» ανθρώπους στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ ένας Ουκρανός στρατιωτικός τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τρία οδοφράγματα που είχαν υψώσει οι φιλορώσοι κοντά στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».
«Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, την ώρα που η Μόσχα ανεβάζει τους νεκρούς στους επτά.
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, ακόμη, ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει «συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις» στο Κίεβο.
Οι ανταποκρίσεις δημοσιογράφων ξένων πρακτορείων μιλούσαν για ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι υποστηρίζονταν από μικρή ομάδα τεθωρακισμένων. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, πάντως, κάνει λόγο για πλήρη παράταξη του ουκρανικού στρατού με τη συμμετοχή 11.000 στρατιωτών, 160 τεθωρακισμένων και αεροσκαφών.
Ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ ε, αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, διέταξε τους άμαχους να εγκαταλείψουν το δημαρχείο, ενώ οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή έχουν διακοπή και υπάρχουν πληροφορίες για διαταγή εκκένωσης όλης της πόλης.
Το Σλαβιάνσκ βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών. Ανδρες οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, με στολές αγγαρείας χωρίς διακριτικά και κουκούλες έχουν καταλάβει πολλά δημόσια κτίρια.
Το Κίεβο ανακοίνωσε εξάλλου ότι «απελευθέρωσε» το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 500.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι. Σύμφωνα με τις αρχές στην επέμβαση υπήρξαν «πέντε τραυματίες». Βορειότερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτονομιστών εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρτεμίβσκ.
Η Ρωσία «αναγκάζεται» να αντιδράσει αρχίζοντας στρατιωτικά γυμνάσια
Η Μόσχα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων, με τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στα γυμνάσια του NATO στην ανατολική Ευρώπη.
«Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο Σόιγκου.
«Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη»
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας στα ρωσικά γυμνάσια θα λάβουν μέρος δυνάμεις από όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος χθες παραλλήλισε την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με τη Νότια Οσετία, επισήμανε ότι το Κίεβο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει πρώτο βήματα για την εκτόνωση και τη διευθέτηση της κρίσης.
Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ο Λαβρόφ σημείωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Αυτό είναι απολύτως αναντίρρητο (. . .). Το να προσπαθείς να το αποφύγεις, όπως πράττουν οι Δυτικοί μας εταίροι, το να παρουσιάζεις τα πράγματα σαν στο Κίεβο να κυβερνούν άγγελοι που δεν κάνουν λάθη, αυτό είναι σφάλμα», πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν. . . την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν. Είμαστε υπέρ της άμεσης υλοποίησης μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία «σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιγνίδι».
Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι έχει στείλει «ένοπλους πράκτορές» της στο εσωτερικό της χώρας. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική—ήδη αποστέλλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στα βαλτικά κράτη.
Τελεσίγραφο από το Κίεβο για τα στρατιωτικά γυμνάσια
Η Ουκρανία απαίτησε από την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις εντός 48 ωρών για την απόφασή της αυτή να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα των δύο χωρών, μόλις 50 χιλιόμετρα από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Κατά το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, βάσει όσων προβλέπονται στο Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ουκρανική κυβέρνηση δικαιούται να λάβει ενημέρωση για τους σκοπούς και άλλες λεπτομέρειες των γυμνασίων αυτών εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικού αιτήματος — δηλαδή ως τις 15:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
«Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν μπορεί παρά να εγείρει ανησυχίες, ειδικά μετά την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (Σεργκέι Λαβρόφ) η οποία περιείχε ένα ξεκάθαρο υπονοούμενο για το ενδεχόμενο ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Ο Ομπάμα απειλεί με νέες κυρώσεις τη Ρωσία
Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος είχε σκοπό να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
«Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατήγγειλε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένοπλους (. . .) να καταλαμβάνουν κτίρια, να καταδιώκουν όσους δε συμφωνούν μαζί τους, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν έχουμε δει τη Ρωσία να παρεμβαίνει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως αν η Μόσχα συνεχίσει να αγνοεί τη συμφωνία της Γενεύης και να μην ενεργεί με «περισσότερη περίσκεψη», θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την «εμπρηστική» ρητορική της ρωσικής ηγεσίας.
Ο Πούτιν πάντως στη συνέντευξή του εκτίμησε πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση μέχρι τώρα πλήττουν μεν την οικονομία της χώρας του, αλλά η ζημία αυτή δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας.
«Συνολικά προκαλούν (ζημία) διότι γίνονται αξιολογήσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τα δάνεια θα μπορούσαν να γίνουν ακριβότερα και ούτω καθεξής. Αλλά (η ζημία) αυτή δεν έχει χαρακτήρα ζωτικής σημασίας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Σημαντική επιχειρηματική συμφωνία. Εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ

Αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ΜΕΒΓΑΛ-ΔΕΛΤΑ. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία. Υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της Μεβγάλ ΑΕ, από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπέγραψε η Δέλτα Τροφίμων, μέλος του Ομίλου Vivartia, όπως ανακοίνωσε η Marfin Investment Group.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί μετά από την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς την Μεβγάλ στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Μέχρι την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών, που μαζί με τις μετοχές που ήδη κατέχει η Δέλτα θα αυξήσουν τη συμμετοχή της στο 57,8% των μετοχών της Μεβγάλ, καθήκοντα Προέδρου της Μεβγάλ θα αναλάβει η κα. Μαίρη Χατζάκου και Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Πέτρος Παπαδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της Μεβγάλ από τη Δέλτα έναντι 57 εκατ. ευρώ. Την 14η Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού χορήγησε την έγκρισή της. Ωστόσο, την 28η Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος της VIVARTIA κ. Ι. Αρτινός δήλωσε ότι «η ΜΕΒΓΑΛ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω των αρνητικών συνθηκών της περιόδου και η συμφωνία που έγινε ανοίγει το δρόμο καταρχήν για την επιβίωση της εταιρείας μέσα από την άριστη συνεργασία μας με την κα. Μαίρη Χατζάκου, τον κ. Πέτρο Παπαδάκη και τις δανείστριες τράπεζες. Ακολούθως υπολογίζουμε ότι η ΔΕΛΤΑ με τη τεχνογνωσία της και τις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθήσει την ΜΕΒΓΑΛ να αποκαταστήσει μια ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και των μετόχων της».
http://news247.gr/

Read more...

Οι ανακρίτριες καλούν σε απολογία Ζαρούλια, Αρβανίτη, Κουκούτση και Κούζηλο

Κλήσεις σε απολογία, σε ακόμη τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Διαβάστε γιατί κατηγορούνται
Κλήσεις σε απολογία απέστειλαν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, σε τέσσερις βουλευτές του κόμματος. Οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου καλούν ενώπιόν τους, στις 5 Μαΐου, τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, σύζυγό του Ν. Μιχαλολιάκου, Μιχάλη Αρβανίτη, Δημήτρη Κουκούτση και Νίκο Κούζηλος.
Οι τέσσερις, θα λογοδοτήσουν για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι βουλευτές θεωρούνται μέλη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν γνώση και συντονισμό στις παράνομες δραστηριότητες μελών της.
http://news247.gr/

Read more...

Εξόφληση του φόρου κληρονομιάς...


Εξόφληση του φόρου κληρονομιάς, μέσω παραχώρησης του ακινήτου
...μέσω παραχώρησης του ακινήτου...

Με την παραχώρηση του ακινήτου τους στο ελληνικό Δημόσιο θα μπορούν να εξοφλούν το φόρο κληρονομιάς, όσοι δεν έχουν μετρητά, ενώ με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογηθούν και όσοι έχουν... εισοδήματα από ακίνητα έως 5.000 ευρώ.

Με σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών διορθώνονται αφενός αστοχίες προηγούμενων νόμων αφετέρου καθιερώνονται νέες διαδικασίες για την πληρωμή των φόρων.

Συγκεκριμένα, ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν, όσοι είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες, γλιτώνοντας, με αυτό τον τρόπο, την καταβολή φόρου. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να επαναπροσφύγουν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, όσοι είχαν χάσει αυτό το δικαίωμα, λόγω της κατάργησης της προηγούμενης επιτροπής.

Ειδικότερα, οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών ορίζουν τα εξής:

1. Επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος οφείλει 20.000 φόρο κληρονομιάς και το ακίνητό του έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ δεν θα έχει καμία αξίωση από το ελληνικό Δημόσιο.

2. Με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογηθούν όσοι είχαν μικροεισοδήματα το 2013, καθώς και εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά τη χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως άνεργοι, φοιτητές, κλπ (συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών), ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου.

Η διάταξη προβλέπει ότι: «Οταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων».

3. Παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013.

4. Με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας και όχι με την ημερομηνία αγοράς από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού θα υπολογίζεται η παλαιότητα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, ο υπολογισμός της παλαιότητας των εν λόγω αυτοκινήτων για τις ανάγκες υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2014 και εξής θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε, μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.

5. Δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι, «για τη χρήση 2013, να μην εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας».

6. Οι εκχωρήσεις απαιτήσεων προς το Δημόσιο που πραγματοποιούνται από ΠΑΕ που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση (βάσει του άρθρου 10 ν. 4224/2013) γίνονται ατελώς και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου ή εισφοράς...
Καθημερινή

Read more...

Η Καϊλή παραμένει διορισμένη πρόεδρος του ΚΕΘΙ...


Η Εύα Καϊλή παραμένει διορισμένη πρόεδρος του ΚΕΘΙ, παρότι υποψήφια ευρωβουλευτής [εικόνα]
...παρότι υποψήφια ευρωβουλευτής (ΦΩΤΟ) ...
Διορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) του Υπουργείου Εσωτερικών πριν από μερικούς μήνες η Εύα Καϊλή και παραμένει στη θέση της, παρότι είναι ...
και υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά.

Η κ. Καϊλή εμφανίστηκε χθες στο Κέντρο Ερευνών με τον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και επίσης υποψήφιο ευρωβουλευτή με την Ελιά Παύλο Χρηστίδη, για μια photo opportunity.
Στη συνάντησή τους, ο κ. Χρηστίδης ενημερώθηκε για τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες για θέματα Ισότητας των φίλων που διεξάγει το Κέντρο Ερευνών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα των γυναικών, η εκπαίδευση και  η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σημαντικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Καϊλή στην προσφορά των Συμβουλευτικών Κέντρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν στην έξοδο της χώρα μας από την κρίση και την είσοδο σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Το έγγραφο με τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΙ για ένα ταξίδι

Το Δ.Σ. του Κέντρου

Η Εύα Καϊλή επικοινώνησε με το iefimerida.gr και ανέφερε ότι η θέση της είναι άμισθη και ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της την ερχόμενη Δευτέρα.

 iefimerida.gr

Read more...

Δεν αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Γιούνκερ...




Ο επικεφαλής του Eurogroup και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του χρέους της Ελλάδας.
Σε...
συνέντευξη που παραχώρησε στη Stuttgarter Zeitung είπε αναλογιζόμενος τις «νυχθημερόν», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, διαπραγματεύσεις, που έκανε με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές ότι «δεν εύχομαι σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν το αποκλείω οριστικά».
Γερμανικά «όχι» για το τρίτο πακέτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
Την ίδια στιγμή σημαντικά στελέχη του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι παρά τις δημοσιονομικές επιτυχίες δεν θα πρέπει να δοθεί τρίτο πακέτο σε μια χώρα που μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής, Πέτερ Ράμσαουερ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, τάχθηκε - σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild - εναντίον ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Γκεζίνε Λετς, από το κόμμα Die Linke εξέφρασε την αντίθεσή της στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά για άλλους λόγους: «Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη σταματήσει, το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Τυχόν μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα έδινε ένα μοιραίο μήνυμα, θα ήταν σαν να λέγαμε συνεχίστε με τη διαφθορά, την τσαπατσουλιά, την τεμπελιά με γερμανικά χρήματα... Τασσόμαστε κατά εάν αυτά τα χρήματα καταλήξουν στις τράπεζες και στους εκατομμυριούχους και όχι σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται». Παρόμοια κριτική έγινε και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκύντερ Κριχμπάουμ: «Η τρόικα εξωραΐζει την ελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα αυξάνεται το χρέος και ο ελληνικός προϋπολογισμός διατηρείται εν ζωή χάρη σε γερμανικά χρήματα. Αποκλείεται να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της».

Read more...

Η διάψευση μιας «διάψευσης»...


samaras-dimosieuma-gia-meionotita
Οσο κι αν ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία ότι διαψεύστηκαν, οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά περί «τουρκικής μειονότητας» ήταν απολύτως σαφείς και πραγματικές. Περιλαμβάνονται σε...
συνέντευξη που είχε δώσει το 1989 στον Παναγιώτη Δρακόπουλο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εποπτεία» (τχ. 141, Ιανουάριος 1989, σ. 34).
epopteia-periodiko

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «τουρκικής μειονότητας» περιλαμβάνονται σε συνέντευξη που είχε δώσει το 1989 στον Παναγιώτη Δρακόπουλο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εποπτεία» (Ιανουάριος 1989)
Η ακριβής δήλωση έχει ως εξής:

Σαμαράς: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εγώ ο ίδιος, εάν ζω στα 55 ή 60 χρόνια μου [σ.σ. ο κ. Σαμαράς είναι σήμερα 63 ετών] και έχω κυβερνητικές ευθύνες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίζω το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, π.χ., γιατί οι Τούρκοι θα ‘χουν φύγει από κει, θα ‘χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία».
Με άλλα λόγια, το σκάνδαλο αυτής της δήλωσης έγκειται κυρίως στην προφητική δεινότητα του σημερινού πρωθυπουργού. Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε τότε μ’ αυτές τις απόψεις. Θεωρήθηκαν τότε απολύτως φυσιολογικές, διότι δεν είχε ακόμα ξεσπάσει ο εθνικιστικός πυρετός που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή τη δεκαετία του 1990, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κύριο Σαμαρά.
Για την ακρίβεια, το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει ως εξής: Μετά τη δημοσίευση δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Πρώτοι ανασύραμε και σχολιάσαμε αυτή τη δήλωση στον «Ιό» τέσσερα χρόνια μετά («Ελευθεροτυπία», 6.3.1993). Το κάναμε σχολιάζοντας την όψιμη πατριωτική σταυροφορία του κ. Σαμαρά, τότε που προετοίμαζε την ίδρυση της «Πολιτικής Ανοιξης». Και πάλι δεν υπήρξε διάψευση. Η περιβόητη διάψευση, δηλαδή η απόδοση της φράσης σε λάθος κάποιου ανώνυμου «ριράιτερ», εκδόθηκε τις παραμονές των ευρωεκλογών του 1994, πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης.

samaras-dimosieuma-gia-meionotita
Σαμαράς: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι εγώ ο ίδιος, εάν ζω στα 55 ή 60 χρόνια μου και έχω κυβερνητικές ευθύνες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίζω το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, π.χ., γιατί οι Τούρκοι θα ‘χουν φύγει από κει, θα ‘χουν εγκατασταθεί στη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία»

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα λάθος επιβεβαιώνεται από το ίδιο το περιοδικό «Εποπτεία». Στο επόμενο τεύχος του 1989, το περιοδικό αναφέρεται στη συνέντευξη με διθυραμβικά λόγια: «Η συνέντευξη του βουλευτή κ. Αντώνη Σαμαρά στο προηγούμενο τεύχος μας είχε μιαν υποδοχή απρόσμενη: ρεκόρ τηλεφωνημάτων από τακτικούς αναγνώστες αλλά κι από πάρα πολλούς που πήραν πρώτη φορά το τεύχος. Είναι παραπάνω από σαφές ότι ο πολιτικός λόγος του κ. Σαμαρά ανταποκρίθηκε σε βαθύτερους προβληματισμούς του κοινού. Μόνον έτσι εξηγείται αυτή η ανταπόκριση που είχε ανάμεσα στ’ άλλα, και ευεργετικές οικονομικές συνέπειες για την “Εποπτεία”. Το τεύχος μας είχε υψηλή κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε σοβαρή αύξηση νέων συνδρομητών. Πολλοί αναγνώστες ζήτησαν συνέχιση της συνομιλίας, με κάλυψη θεμάτων συγκεκριμένων που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς η κοινωνία μας. Μεταβιβάσαμε στον κ. Σαμαρά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που υπέδειξαν οι αναγνώστες, αλλά δεν είναι εύκολο να έχουμε προ των εκλογών μια νέα συζήτηση μαζί του τόσης έκτασης όση απαιτούν τα θέματα» («Εποπτεία», τχ. 142, σσ. 6-7).

Πουθενά, λοιπόν, ούτε λέξη για «επανόρθωση» ή για «ριράιτερ». Αλλωστε το περιοδικό «Εποπτεία» προωθούσε εκείνη την περίοδο με κάθε ευκαιρία τον Σαμαρά, ενώ στον συντακτικό του πυρήνα βασικό ρόλο έπαιζε ο Διονύσης Καραχάλιος, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού από την αρχή της πολιτικής του καριέρας.

samaras-dimosieuma-gia-meionotita2
«Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει ν’ αποκτήσει νέους προσανατολισμούς (…) Θα πρέπει να εργαζόμαστε για τη σχετικοποίηση των αντιθέσεων και την ενίσχυση των ευρωπαϊστών μέσα στην Τουρκία»

Ενδιαφέρον για τις θέσεις του κ. Σαμαρά απέναντι στην Τουρκία έχει και άλλο απόσπασμα της ίδιας συνέντευξης, όπου εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της ελληνοτουρκικής συνεργασίας: «Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει ν’ αποκτήσει νέους προσανατολισμούς – και θα τους αποκτήσει κατ’ ανάγκην. Είναι πια κοινός τόπος ότι η Τουρκία θα μπει τελικά στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ογκωδέστατοι φάκελοι του αρμόδιου υπουργείου θα μπουν στο αρχείο, και θ’ αφεθούν στα χέρια των ερευνητών της ιστορίας. Συνεπώς θα πρέπει να εργαζόμαστε για τη σχετικοποίηση των αντιθέσεων και την ενίσχυση των ευρωπαϊστών μέσα στην Τουρκία».

Κατανοώντας ότι εμφανίζεται πολύ υπέρ της Τουρκίας, ο κ. Σαμαράς προλαβαίνει τον συνομιλητή του: «Παρακαλώ να με καταλάβετε, δεν είμαι ενδοτικός. Και δεν συνιστώ κανενός είδους χαλάρωση. Αλλά σας καλώ να μάθουμε να βλέπουμε σε μεγάλη και ανοιχτή προοπτική. Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την Τουρκία με τον ευρωπαϊκό πλακούντα. Είναι αυτονόητα κοντόφθαλμη η πολιτική που αντί να εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός, προσπαθεί να μας πείσει με βρυχηθμούς».

Δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του, scripta manent.

Δημήτρης Ψαρράς

efsyn.gr


Read more...

Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές...


siriza
Με αρκετές επιθετικές προς την σημερινή Ευρώπη αναφορές, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξή του για τις Ευρωεκλογές, στην οποία περιλαμβάνεται με σαφήνεια η θέση «καμία θυσία για το ευρώ».
Στην...
διακήρυξη,  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «δεν συμβιβάζεται με την Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών» και προσθέτει ότι «η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και η δομή της Ε.Ε. έχουν μετατρέψει τη σημερινή Ευρώπη σε ένα υπερσυντηρητικό μόρφωμα που καταδυναστεύει τη ζωή των λαών της».

«Όχι σε εκβιασμούς»

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς «δε θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας». «Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή», τονίζεται στην ευρωδιακήρυξη του κόμματος, η οποία επαναλαμβάνει και το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ» ως εξής: «Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Παράλληλα, στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης γίνεται εκτενής αναφορά στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να αντιπροσωπεύσει την άλλη Ευρώπη. Να τεθεί επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Να εκφράσει την αμφισβήτηση, τη ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. Η επιλογή αυτή συσπειρώνει τις δυνάμεις μας και δίνει νέα πνοή στον αγώνα που δίνουμε από κοινού και ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης», τονίζεται, ενώ το κείμενο καταλήγει ως εξής: «Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η στιγμή να αναδειχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη η πολιτική διακήρυξη της Κουμουνδούρου για τις Ευρωεκλογές, έτσι όπως εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 13 Απριλίου.

matrix24.gr

Read more...

Καθησυχάζουν στελέχη του υπ.Οικονομικών Σύντομα στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας ακινήτων


Σύντομα στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας ακινήτων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ως θέμα λίγων ημερών περιγράφουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη δημοσίευση των εφαρμοστικών αποφάσεων για το φόρο υπεραξίας ακινήτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
Μετά από συναντήσεις που είχε προ ημερών με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να ενσωματώσουν τις σχετικές παρατηρήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο. Κυρίως δόθηκε βάρος σε περιπτώσεις που σχετίζονται με θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού.  Μετά τη διευθέτηση των τεχνικών αυτών προσαρμογών η απόφαση για το  φόρο υπεραξίας ακινήτων θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού βέβαια προηγηθεί η υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.
Καθησυχαστικοί για το θέμα εμφανίζονται συνεργάτες τόσο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, όσο και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.
Οι τελευταίες αλλαγές
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητο (πωλητής) υποχρεούται πριν τη σύνταξη του συμβολαίου να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση αυτή θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ίδιου του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την συμβολαιογραφική πράξη (διενεργεί την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου), τα στοιχεία του αγοραστή, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης του ακινήτου, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.
Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων καθώς και να θεωρεί τη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει την ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει. Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη ημέρα της σύνταξης του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος πρέπει να καταχωρεί σε ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet τον ΑΦΜ του πωλητή, τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος, την εφορία παραλαβής της δήλωσης, τον αριθμό της δήλωσης και το φορολογικό έτος που αφορά.
Η δήλωση θα υπογράφεται από το συμβολαιογράφο και τον πωλητή και θα υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα, από τα οποία το πρώτο θα παραμένει στην εφορία και τα υπόλοιπα αντίτυπα θα επιστρέφονται θεωρημένα. Θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης πρέπει να επισυνάπτεται και στο συμβόλαιο.
Ο φόρος που παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου πρέπει να αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που οφείλει να έχει ήδη εκδώσει κατά το χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.
Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι
Πάντως χθες ο  πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη δυστοκία» στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και πράξεων και προειδοποίησε πως η καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τα συμφέροντα των φορολογούμενων όσο και για την υπόθεση του ελληνικού ακινήτου γενικότερα. Με την αφορμή αυτή, οι συμβολαιογράφοι επανέφεραν το αίτημά τους για αναστολή του φορολογικού πλαισίου της υπεραξίας των ακινήτων, σε περίπτωση που κριθεί ανέφικτη η άμεση εφαρμογή του.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στους 37 οι συλληφθέντες Εκατοντάδες προσαγωγές σε αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο της Αθήνας


Εκατοντάδες προσαγωγές σε αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο της Αθήνας
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στους 37 έφτασε ο αριθμός των συλληφθέντων και στους 886 συνολικά ο αριθμός των προσαχθέντων κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στόχος της επιχειρήσης ήταν η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου και των ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων κατασχέθηκαν 3.270 πακέτα λαθραία τσιγάρα, 4.210 προϊόντα παρεμπορίου (γυαλιά ηλίου, είδη ρουχισμού, CD και DVD) και 10 μηχανήματα-«φρουτάκια».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεν στηρίζει υποψηφίους ΔΗΜΑΡ: Ψήφος κατά συνείδηση στον Πειραιά


ΔΗΜΑΡ: Ψήφος κατά συνείδηση στον Πειραιά
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να μην υποστηρίξει κανέναν ψηφοδέλτιο στον Πειραιά και οι φίλοι και οπαδοί του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος: «Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συζήτησαν και για το εκλογικό τοπίο που διαμορφώθηκε στον Πειραιά και αποφάσισαν να μην υποστηριχθεί κανένα από τα ήδη κατατεθειμένα ψηφοδέλτια, επειδή δεν καλύπτουν τα απαραίτητα αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια».

Με την ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ καλεί τα μέλη της οργάνωσης του κόμματος στον Πειραιά να λειτουργήσουν με βάση τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη το απόγευμα έγινε ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του κόμματος με τα κομματικά στελέχη στον Πειραιά όπου εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις και προκρίθηκε τελικά η ανωτέρω απόφαση.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε την γενικότερη τακτική του κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αναλύθηκε η εκλογική καμπάνια της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» και κατατέθηκαν προτάσεις για διοργάνωση εκδηλώσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προειδοποιεί για τα κατεστημένα συμφέροντα Θετικά αποτιμά η τρόικα το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδος


Θετικά αποτιμά η τρόικα το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Θετικές αναφορές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και εγκωμιαστικά σχόλια τόσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Η ΕΕ θεωρεί πως το 2015 η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ενώ προειδοποιεί πως τα κατεστημένα συμφέροντα αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση της ΕΕ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016. Για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά πως από το 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι, θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Πάντως, η τρόικα αναφέρει στην έκθεση της πως μεγάλο μέρος του πλεονάσματος του 20143 επιτεύχθηκε λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να περιορίσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Για το δημοσιονομικό κενό η τρόικα εκτιμά πως θα ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ για το χρηματοδοτικό κενό θεωρεί πως μέχρι τον Μάιο του 2015 θα διαμορφωθεί σε 5,5 δισ. ευρώ.
Για το χρέος η ΕΕ θεωρεί πως ανέλθει στο 177,2% ΑΕΠ εφέτος, στο 172,5% του ΑΕΠ το 2015 και στο 162,9% του ΑΕΠ το 2016. Ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω καθώς θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι, με την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται προς το 125% του ΑΕΠ το 2020 και το 112% του ΑΕΠ το 2022. Συνδέοντας τις αποκρατικοποιήσεις με τη δυναμική του χρέους η τρόικα σημειώνει πως η πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική εάν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οδηγήσει σε ισχυρότερη συμμετοχή και υψηλότερα έσοδα.
Αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνει η ΕΕ για την ανεργία την οποία τοποθετεί στο 24,5% το 2014, στο 22,5% το 2015 και στο 19,5% το 2016. Ομοίως για την απασχόληση εκτιμά πως  θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, κατά 2,6% το 2015 και κατά 4% το 2016. Για το εργατικό κόστος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι φέτος και το 2015 θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά 1,5% και κατά 0,3% αντιστοίχως, ενώ θεωρεί πως θα αυξηθεί το 2016 κατά 1,6%.
Η Κομισιόν θεωρεί πως το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά αποπληθωρισμού για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα βλέπει για φέτος αρνητικό πληθωρισμό κατά 0,8%, ενώ για το 2015 και το 2016 προβλέπει πληθωρισμό 0,3% και 1,1% αντιστοίχως. Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών η ΕΕ θεωρεί πως θα συρρικνώνεται διαρκώς έως το 2017. Εφέτος θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, το 2015 στο 2,2% και το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια
« Οικοδομώντας πάνω στην εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013, καθώς έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα. Εκτός των διαφόρων μέτρων που έχουν ληφθεί για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014, δημιουργήθηκε και το πεδίο για μια πρόσκαιρη στήριξη στους κοινωνικά πιο ευάλωτους», αναφέρει η ΕΕ. Όπως επισημαίνει οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στους τομείς φορολογικής διοίκησης, φορολογίας, διαχείρισης των δημοσιονομικών, ιδιωτικοποιήσεων, δημόσιας διοίκησης, υγειονομικής περίθαλψης, συντάξεων, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Εργασιακά – ασφαλιστικό
Σύμφωνα με την ΕΕ είναι σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά προκειμένου να ολοκληρωθεί η στροφή προς ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν σημαντικές νέες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων. «Οι ευαισθησίες σε αυτό τον τομέα όμως, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη προόδου», τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ακόμη επισημαίνεται πως οι αρχές πραγματοποιούν βήματα για τη βελτίωση του συστήματος αναφορικά με τις συλλογικές απολύσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως εάν αυτές οι βελτιώσεις δεν είναι «αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες», τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ μέσω νομοθεσίας το φθινόπωρο του 2014. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων , ενώ περιγράφει παρεμβάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο και στη βιομηχανία, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Για το ασφαλιστικό η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως του  επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μία «βαθιά αναθεώρηση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η οποία θα εστιάζει στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος. «Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να ενισχύσουν την προσφορά εργασίας και για αυτό τον σκοπό θα ετοιμάσουν σχέδιο ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τα κύρια σημεία στην περαιτέρω συγχώνευση των ταμείων και την εναρμόνιση των συνεισφορών με τις διαδικασίες πληρωμών μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Το σχέδιο θα συμπληρωθεί στη συνέχεια από αναλογιστική μελέτη του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα στηρίξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις. Αυτές οι αλλαγές θα νομοθετηθούν ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015», σημειώνει η ΕΕ.
Η τρόικα αναγνωρίζει πως από το 2010 καταγράφεται ουσιαστική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά αναφέρει πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. «Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα σταθεροποίησης του συστήματος ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περαιτέρω εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει ιδιαιτέρως κατακερματισμένο, βασίζεται στην αυξημένη χρηματοδότηση από της κρατικές μεταφορές, ενώ οι κανόνες συνταξιοδότησης διαφέρουν πολύ ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση. Ειδική αναφορά γίνεται και στις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες τονίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις του 2012 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η μεταρρύθμιση για τα εφάπαξ θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
Επιφυλάξεις για τις τράπεζες
Η τρόικα αναγνωρίζει πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος διανύει ένα στάδιο περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης, προσελκύοντας σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο  αναφέρει πως ενδεχομένως να χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω των κόκκινων δανείων, τα οποία αυξήθηκαν στο 33,1% το 2013. «Τώρα οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά και να αντιμετωπίσουν το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επίσης μέσω της πλήρους εφαρμογής των νόμων και μέσω της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τη διαδικασία πληρωμής», σημειώνεται στην έκθεση.Σε αυτό το σημείο τονίζει πως το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει άθικτο. Η τρόικα αναφέρει πως η έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο ξεκαθάρισμα και την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών με τη βοήθεια των ιδιωτών επενδυτών και των διοικήσεων και τη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να παράσχουν περισσότερη πίστωση και να ενισχύσουν ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με την τρόικα εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων. Όπως τονίζει η ΕΕ οι βιώσιμες και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στη δημόσια διοίκηση και για την πάταξη της διαφθοράς θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να στηρίξουν την ανάκαμψη των επενδύσεων, ωστόσο η αναβολή αυτών των μεταρρυθμίσεων και η ατελής εφαρμογή τους θα μπορούσε να παρατείνει το μεγάλο βάρος για την οικονομία και να δυσχεράνει την σταθερή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Τα προαπαιτούμενα  για τη δόση του Μαϊου (1 δισ. ευρώ)

Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο
Ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων
Υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για την κυβέρνηση στη μάχη κατά της διαφθοράς
Σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών
Νόμος που να διασφαλίζει πρόσβαση ανασφάλιστων στα φάρμακα και θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων.
Νόμος για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό

 

Τα προαπαιτούμενα  για τη δόση του Ιουνίου (1 δισ. ευρώ)

Νόμος για ένταξη στο ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων
Δασικός νόμος
Νόμος για μείωση γραφειοκρατίας
Κατάργηση από Ιανουάριο 2015 των φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν στα επικουρικά Ταμεία
Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και αποπληρωμή των οφειλών Δημοσίου στην επιχείρηση.
Νόμος για τη χρηματοδότηση κομμάτων 


Στην έκθεση σημειώνεται πως πολλές από τις παρουσιαζόμενες αναφορές τελούν υπό οριστικοποίηση από την πλευρά του ΔΝΤ.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ


Read more...