Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

O Kάρολος Παπούλιας διασώζει την τιμή και τους αγώνες του ελληνικού λαού! Δεν δέχτηκε να χαριεντιστεί με το δολοφόνο Νετανιάχου!


Ε… λοιπόν, όπως διαβάζουμε στο “papaioannou” ο Πρόεδρος δεν υπέκυψε!
Δεν έδωσε το χέρι του στο δολοφόνο!
Σεβάστηκε, ως Άνθρωπος, ως δημοκράτης, ως Έλληνας, τα σφαγμένα νήπια της Γάζας, τους νεκρούς της Παλαιστινιακής Αντίστασης!
Τίμησε τους αγώνες του λαού μας, τους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου!


Μείζων Θέμα: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχτηκε την επίσκεψη του Νετανιάχου

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία: Ο Έλληνας Πρόεδρος δεν δέχτηκε τον Νετανιάχου. /Greek president does not receive Netanyahu
Συγκεκριμένα το Muslim World News, μεταδίδει.
Athens, Aug 18, IRNA – Greek President Karolos Papoulias did not received visiting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to show his opposition to the Israel.
The veteran Greek politician Papoulias was Greek Foreign Minister for eight years during the premiership of Andreas Papandreous, father of current Greek Prime Minister George Papandreou.
Μετάφραση:
Ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν δέχτηκε την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού δείχνοντας έτσι την αντίθεση του στο Ισραήλ.
Ο βετεράνος Έλληνας πολιτικός ήταν πρώην υπουργός εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου πάτερα του σημερινού πρωθυπουργού Γ, Παπανδρέου.
Η συνέχεια εδώ: Greek president does not receive Netanyahu

Read more...

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περικοπή στο ΕΚΑΣ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Αντίθετα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των ταμείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 - 10 χιλιάδες

.i-reportergr
Read more...

"Ενισχύεται" η λιτότητα στη Γαλλία


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξήγγειλε σήμερα δέσμη νέων οικονομικών μέτρων, προϋπολογισμού 10 δισ.ευρώ, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του γαλλικού δημόσιου ελλείμματος. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας γιά το έτος 2011, από 2,5% στο 2%, "πάντως μεγαλύτερη του 1,4%". Ο πρόεδρος Σαρκοζί συσκέφθηκε με οικονομικούς του συνεργάτες στο "Φορ Μπρεγκανσόν", δηλαδή την θερινή προεδρική κατοικία, στα παράλια της Μεσογείου. Στο τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι "θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ" στη διάρκεια του φθινόπωρου "κάτι που αφορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τα γαλλικά νοικοκυριά".

Η Γαλλία θα κλείσει το έτος με δημόσιο έλλειμμα 8% του ΑΕΠ της, ενώ ο στόχος γιά όλο το 2011 είναι η περαιτέρω μείωση στο 6%, ώστε το 2013 στο τέλος το έλλειμμα να είναι "σύννομο", 3% του ΑΕΠ. Σημειωτέον, η γαλλική οικονομία ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των ειδικών αναπτύχθηε το β'φετινό τρίμηνο με ρυθμό +0,6%.

--Προηγούμενα, έχουν ανακοινωθέι κι άλλα μέτρα λιτότητας, ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στους δήμους και τις κοινότητες από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα μείωση, έως το 2013 σε ποσοστό 10%, όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων, που το κράτος διαθέτει γιά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού εν τω συνόλω...



Read more...

Σαφάρι της κυβέρνησης για τους φόρους...


«Οχι» σε νέα μέτρα...
Θετικά μηνύματα προς ανάσχεση του κλίματος απαισιοδοξίας, που επικρατεί στην ελληνική οικονομία λόγω της καλπάζουσας ύφεσης και της δραματικής εικόνας που...

διαμορφώνεται την αγορά, επιχείρησαν να εκπέμψουν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία (για κάποια ώρα) και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος εξέτασαν πολλά εξειδικευμένα ζητήματα για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά το διάστημα των προσεχών μηνών, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Λίγο νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μη λάβει νέα έκτακτα μέτρα, αλλά να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να εισπραχθούν οι νέοι φόροι που έχουν ήδη θεσπιστεί, όπως το ΕΤΑΚ και ο ΦΜΑΠ και να ολοκληρωθεί ταχύτατα η είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με δεδομένες τις διαπιστώσεις περί υστέρησης των εσόδων και υπό τον φόβο κυβερνητικών κύκλων για νέα αρνητικά δημοσιεύματα και εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της ύφεσης, ο Πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ συζήτησαν επί αρκετή ώρα για τις απαιτούμενες ενέργειες και τις αναδιατάξεις που θα πρέπει να προωθηθούν στον τραπεζικό τομέα.

Εκτενής συζήτηση διεξήχθη για την Αγροτική Τράπεζα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κοινή ήταν η πεποίθηση πως απαιτείται «γενναία αναδιάρθρωση» σε όλες τις υποδομές και τη λειτουργία της. Η εν λόγω αναδιάρθρωση θα σημάνει, όπως συζητήθηκε, ένα ντόμινο εξελίξεων και κοινωνικών επιπτώσεων καθώς θα επιφέρει αλλαγές σε συνεταιρισμούς, χρηματοδοτήσεις, δανειοδοτήσεις, κτλ.

Πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι συζητήθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, κίνηση η οποία έχει λάβει το πράσινο φως της τρόικας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Ενα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η απόφαση για τον ορισμό των τριών εταιρειών συμβούλων, που θα αναλάβουν την αποτίμηση των θέσεων των τεσσάρων «κρατικών» τραπεζών. Ειδικότερα, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ΗSΒC, Lazard και Deutsche Βank θα αναλάβουν την αποτίμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος συζήτησαν και για την αγορά Ενέργειας, όπου επισημάνθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση, πέραν των όσων έχουν προταθεί για μεταβίβαση του 40% των λιγνιτωρυχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα απελευθέρωσης που έχουν προταθεί ως τώρα χαρακτηρίζονται αποσπασματικά. Π αράλληλα, τέθηκε επί τάπητος το πρόβλημα που προξενεί στην ελληνική οικονομία η κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Η εισήγηση του κ. Προβόπουλου ήταν να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία του ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το ζήτημα των δημοσίων εσόδων εξετάστηκε επίσης κατά τη χθεσινή συνάντηση ΠαπανδρέουΠροβόπουλου. Η ανησυχία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι γνωστή και εκφράστηκε και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, όπου επισημάνθηκε το πρόβλημα που προκάλεσε στα έσοδα η λευκή απεργία στο Δημόσιο, μετά τις εξαγγελίες των μέτρων. Παρά ταύτα, η ΤτΕ θεωρεί ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα και υπάρχει πιεστική ανάγκη να γίνει πράξη η ουσιαστική επανίδρυση του κράτους και των εισπρακτικών μηχανισμών.

Ο κίνδυνος να περιπέσει η παγκόσμια οικονομία και μαζί της και η ελληνική σε διπλή ύφεση, προτού καν σημειωθεί ανάκαμψη, αναλύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, όπου όμως εκτιμήθηκε ότι θα αποτραπεί.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους πάντως οι κκ. Παπανδρέου και Προβόπουλος θέλησαν να μεταδώσουν αισιόδοξα μηνύματα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε: «Το ευχάριστο, κ. πρόεδρε, είναι ότιτα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίεςφυσικά, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν αναληφθεί πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται συνθήκες ενάρετου κύκλου και με τον τρόπο αυτόν η χώρα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο που την ταλαιπώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα» .

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε λέγοντας ότι είναι «σημαντικό το μήνυμα» του κ. Προβόπουλου και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει τους πρώτους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει. Υπάρχουν βεβαίως ακόμη στόχοι, οι οποίοι με την επίτευξή τους θα δώσουν πρώτα από όλα στον κάθε πολίτη την αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα και αναπτυξιακής προοπτικής. Με επιμονή και αποφασιστικότητα- που έχουμε- θα μπορέσουμε να δώσουμε αυτήν την προοπτική στη χώρα, στον επιχειρηματία, στον εργαζόμενο, στην ελληνική οικονομία. Θα συνεργαστούμε».
ΤΟ ΒΗΜΑ


Read more...

Σφαγές και ψίθυροι...


Ψιθύρους και αρνητικά σχόλια εντός της κυβέρνησης προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τις οποίες απέκλεισε κατηγορηματικά την...

υποψηφιότητά της στην Περιφέρεια Αττικής.

Κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, σχολίασε κοφτά σε σχέση με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια "ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" για να προσθέσει πως "οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί". Η δήλωση της κ. Μπιρμπίλη έκανε αμέσως τον γύρο των υπουργικών γραφείων, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν στις μεταξύ τους συζητήσεις την δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο των δηλώσεών της, χωρίς ωστόσο να μεταφέρουν τις απόψεις του κ. Παπανδρέου. Επισήμως το Μαξίμου σχολίαζε πάντως ότι δεν δημιουργείται θέμα με τις δηλώσεις της υπουργού, "δεν υφίσταται καν" έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανώς ενοχλημένοι από το ύφος και όχι τόσο από την ουσία των δηλώσεων της Τίνας Μπιρμπίλη έλεγαν πως "η υπουργός εκθέτει τον Πρωθυπουργό επειδή μιλάει για προσωπικούς στόχους ενώ είναι μέλος μίας συλλογικότητας" και προσέθεταν πως "από την στιγμή που απορρίπτει με τόση σφοδρότητα την προοπτική να μεταπηδήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι τρομερά δύσκολο στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει την κάθοδο από άλλους υπουργούς".

Πάντως, αργότερα σε συνομιλητές της η κ. Μπιρμπίλη έλεγε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν τής έκανε την παραμικρή κουβέντα σε σχέση με ενδεχόμενη κάθοδό της στην περιφέρεια, ενώ αναρωτιόταν από πού εκπορεύονται τα σενάρια που την εμφανίζουν ως υποψήφια. Τόνιζε δε ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έξω από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την πολιτική" προσθέτοντας ότι "αυτόν τον τρόπο σκέψης της τον γνωρίζει καλά ο Πρωθυπουργός". Μάλιστα στις δηλώσεις της έξω από το Μαξίμου εξέπεμψε εμμέσως το μήνυμα πως στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα μετακινηθεί λέγοντας πως "συζητήσαμε για τις προτεραιότητες του υπουργείου για την νέα σεζόν". Σε σχέση με το timing της συνάντησής της κ. Μπιρμπίλη με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, η υπουργός είπε σε συνεργάτες της ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου στην Πάρο αλλά λόγω υποχρεώσεων μετέθεσαν το ραντεβού τους για την Αθήνα. Ως προς την ουσία της συζήτησης, δήλωσε ότι συζητήθηκε το ζήτημα για τους δασικούς χάρτες, θέματα πολεοδομίας καθώς και για την ενέργεια και την απελευθέρωση που ως γνωστόν θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προθεσμίες της τρόικας εως το τέλος Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα κι ενώ η κ. Μπιρμπίλη απορρίπτει την προοπτική καθόδου της, ο αποπεμφθείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς κατέθετε την διαθεσιμότητά του για την περιφέρεια Αττικής: "Επιθυμώ βαθύτατα και διακαώς να είμαι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι μία απόφαση του κόμματος και θα μπορούσα να υποστηρίξω τον υποψήφιο που θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ" δήλωσε στο Κανάλι 1 για να προσθέσει πως είναι σεβαστή η όποια απόφαση του Κινήματος, αλλά νομιμοποιείται ο καθένας εξ ημών να διατυπώσει την ένστασή του. Στο μεταξύ, μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Αλέξη Μητρόπουλου σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο κ. Μητρόπουλος με δηλώσεις του στην ΕΡΑ διευκρίνισε ότι θα αποδεχόταν μία τέτοια πρόταση αν στηριζόταν πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από διάφορους χώρους που έχουν την ίδια αγωνία και κινούνται σ΄ ένα δίπολο- τρίπολο- τετράπολο: εθνικά θέματα, προστασία του δημόσιου πλούτου, επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά
Εντός των επόμενων ημερών θα αποσαφηνίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ τη θέση του απέναντι στην πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για από κοινού στήριξη υποψηφιότητας στον Δήμο Αθηναίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ κρίνει πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ότι ήδη έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο αποδέχεται την κάθοδό του υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστηριχθεί και από τα δύο κόμματα.
ΤΑ ΝΕΑ


Read more...

8 ΝΕΚΡΟΙ - 92 ΑΣΘΕΝΕΙΣ!...


Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τα θύματα στα 8, ενώ το σύνολο των ασθενών έφτασε στους 92. Πρόκειται για μια γυναίκα 78 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονικης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως...
σήμερα το πρωί, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 44 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 37 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ 3 από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ, μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο της Λάρισας, τα αντιδραστήρια για τον έλεγχο του ύποπτου αίματος που μπήκε σε καραντίνα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Λάρισα.

Read more...

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 4 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010


Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον το 2010, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ, τονίζει η Κομισιόν.

Read more...

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΤΕΜΠΜΕ - ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Από την Ημερησία
«Δεν περπατούν» τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία - εφορία και για την αγορά πρώτων υλών καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, προφανώς εξ αιτίας των...

προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΕΜΠΜΕ από τα τέλη Μαΐου που ξεκίνησαν τα προγράμματα ως τις 13 Αυγούστου οι τράπεζες είχαν χορηγήσει μόλις 193 δάνεια συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46, αξίας 1,346 εκατ. ευρώ αφορούν το πρώτο πρόγραμμα, δηλαδή τα δάνεια για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά σε δάνεια για την αγορά πρώτων υλών δείχνει να εξελίσσεται καλύτερα, αφού οι τράπεζες έχουν χορηγήσει 147 δάνεια, συνολικού ύψους 10,342 εκατ. ευρώ. Εγγυήσεις Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προυπολογισμός εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ για κάθε προγράμμα φθάνει στο 1 δισ. ευρώ, και με δεδομένο ότι οι εγγυήσεις καλύπτουν το 80% του δανείου σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν εγγυημένα δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ, από 1,25 δισ. ευρώ για κάθε πρόγραμμα. Στο ΤΕΜΠΜΕ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ειδικά για το πρώτο πρόγραμμα (ασφαλιστικά ταμεία/εφορίες) το οποίο δεν προχωρεί και λήγει στο τέλος του χρόνου. Το δεύτερο πρόγραμμα δείχνει να έχει καλύτερη ανταπόκριση και ότι έχει «χρόνο» για να περπατήσει, δεδομένου ότι λήγει στο τέλος του 2011.
Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ...


Το κλείσιμο επτά γραφείων τύπου και επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης στο εξωτερικό και την σημαντική περικοπή προσωπικού στα υπόλοιπα που θα λειτουργούν ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων. Με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας- Ενημέρωσης έπειτα από...

σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κλείνουν επτά γραφεία τύπου & επικοινωνίας. Πρόκειται για τα γραφεία της Λισσαβόνας, του Δουβλίνου, της Κοπεγχάγης, της Πράγας, του Ζάγκρεμπ, της Βοστώνης και του Λος Άντζελες. Τονίζεται πως το έργο τους θα καλυφθεί από άλλα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, όπως και από την Κεντρική Υπηρεσία. Η εξοικονόμηση από το κλείσιμο το γραφείων ανέρχεται ετησίως στα 1.475.000 ευρώ. Περικοπές σε προσωπικό Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε να μειωθεί το προσωπικό των γραφείων τύπου και επικοινωνίας του εξωτερικού κατά 82 άτομα από τα 186 που απασχολούνταν τον Σεπτέμβρη του 2009. Η μείωση στο προσωπικό τονίζεται πως θα αποφέρει οφέλη 4.900.000 ευρώ ετησίως. Τέλος 17 γραφεία τύπου και επικοινωνίας σταδιακά θα μετακομίζουν σε κτίρια των ελληνικών Πρεσβειών και από το 2011 εκτιμάται πως θα προκύψει εξοικονόμηση 388.000 ευρώ. Πλέον τα γραφεία τύπου και επικοινωνίας που θα λειτουργούν το Νοέμβριο του 2010 θα είναι 34 με 104 άτομα προσωπικό. Από αυτά 18 συστεγάζονται ήδη στις ελληνικές Πρεσβείες, ενώ άλλα 14 θα μετακομίσουν στο άμεσο μέλλον.
Read more...

ΕΝΟΙΚΙΑ - ΘΗΛΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά, καθώς από την αρχή του χρόνου μόνο στην Αττική έχουν βάλει λουκέτα περισσότερες από 16.000 επιχειρήσεις. Το υψηλό κόστος των ενοικίων και η ραγδαία κάμψη των πωλήσεων, που οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν φέρει μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές. Από την αρχή της χρονιάς σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της...
χώρας αυξάνονται καθημερινά τα ξενοίκιαστα καταστήματα, καθώς οι έμποροι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα συμπεριλαμβανόμενου του ενοικίου που πληρώνουν. Μάλιστα το γεγονός ότι το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα αλλά και το ότι το 20%-30% των λειτουργικών εξόδων ενός καταστήματος είναι το ενοίκιο, δείχνει την έκταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι ζητούν και επιτυγχάνουν την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, με τις μειώσεις να φτάνουν ακόμα και το 30%. Ομως με δεδομένη την κρίση στην αγορά ακόμα και παρά τις μειώσεις των ιδιοκτητών τα ενοίκια παραμένουν ακριβά. Χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έκανε έκκληση να σταματήσουν οι αγωγές εξώσεων προς επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει ακόμα και από Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «η μείωση των ενοικίων είναι μονόδρομος ώστε να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις». Ενας στους τέσσερις δεν αντέχει το ενοίκιο Ερευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνει ότι το 23,8% των επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους κάθε μήνα καθώς και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις με ποσοστό 24,9%, οι 3 στις 10 με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και εκείνες που απασχολούν προσωπικό έως 3 άτομα σε ποσοστό 27,4%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, από την αρχή του χρόνου το ποσοστό των ξενοίκιαστων ακινήτων σε εμπορικούς δρόμους της Αττικής έχει φτάσει στο 14,8%, ενώ στον Πειραιά στο 11%. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει από την αρχή του χρόνου στο 17%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην οδό Σταδίου, με τα κλειστά καταστήματα να φτάνουν το 25%, ενώ ακολουθούν η οδός Πανεπιστημίου, όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά, και η Ερμού με 15%. Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα μαγαζιά Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου το ποσοστό ανέρχεται στο 14%. Στην Κηφισιά στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων η αναλογία φτάνει περίπου το 12%, ενώ στην Καλλιθέα στη Θησέως, που θεωρείται ο εμπορικότερος δρόμος, το 13% των καταστημάτων έχει κατεβάσει ρολά. Τέλος, στο Χαλάνδρι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού σε δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής) το 1 στα 5 καταστήματα είναι κλειστό. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς μετρούν απώλειες στα εισοδήματά τους και βλέπουν τα καταστήματά τους ξενοίκιαστα για μήνες. Θα συνεχιστεί η επιδημία λουκέτων Οι έμποροι πάντως δεν προβλέπουν βελτίωση τους επόμενους μήνες και μιλούν για 65.000 λουκέτα έως το τέλος του χρόνου, με τις απολύσεις να ξεπερνούν τις 110.000. «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, καθώς η πτώση του τζίρου, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό και τις πνίγουν», λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Καθημερινά, όπως λέει, όλο και περισσότεροι είναι οι έμποροι που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καθυστερώντας εκτός από τα δάνεια και τις επιταγές, ακόμα και τις υποχρεώσεις τους για ενοίκια, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, μέχρι και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις σκέφτονται να μετακομίσουν σε άλλα ακίνητα για να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ όπως λέει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθηνάς το 86% των επιχειρήσεων έχουν προβλήματα ρευστότητας και για τις 9 στις 10 έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού.
Read more...

ΤΑ ΝΕΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δικό τους αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους αποκτούν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων καθιερώνεται ο σύμβουλος γειτονιάς. Η οριστικοποίηση των ενοτήτων στις οποίες θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου οι πολίτες έγινε με την έκδοση τριών Υπουργικών Αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες. Με τις...


Υπουργικές Αποφάσεις για πρώτη φορά- σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- καταγράφεται ο πραγματικός πληθυσμός των δήμων και των περιφερειών, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά οι νέες τοπικές και δημοτικές κοινότητες, όπως θα ονομάζονται πλέον οι σημερινοί δήμοι που θα συνενωθούν ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι 13 αιρετές περιφέρειες θα αποτελούνται από επιμέρους περιφερειακές ενότητες, οι οποίες ταυτίζονται με τα όρια των σημερινών νομαρχιών και θα εκλέγουν τους δικούς τους περιφερειακούς συμβούλους. Εξαίρεση προβλέπεται σε ορισμένες περιοχές, όπου σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση οι σημερινές νομαρχίες δεν θα αποτελέσουν ενιαία ενότητα αλλά θα διασπαστούν σε μικρότερες περιφερειακές ενότητες. Ετσι, η Νομαρχία Αθηνών διαιρείται σε 4 περιφερειακές ενότητες και η Νομαρχία Πειραιά σε 2 ενότητες, γεγονός που συνεπάγεται πως η νέα αιρετή Περιφέρεια Αττικής θα διαθέτει συνολικά 8 περιφερειακές ενότητες- μαζί με τις υφιστάμενες Νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής- στις οποίες οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα εκλέγουν συμβούλους, αλλά και αντιπεριφερειάρχη. Ανάλογη διαίρεση προβλέπεται για τις Νομαρχίες Μαγνησίας και Καβάλας, οι οποίες η καθεμία χωρίζεται σε δύο περιφερειακές ενότητες. Αυτό σημαίνει πως η αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης θα διαθέτει πλέον 6 περιφερειακές ενότητες (Δράμας, Ξάνθης, Εβρου, Ροδόπης και δύο της Καβάλας), ενώ η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει 5 ενότητες (Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και δύο της Μαγνησίας). Και σε αυτή την περίπτωση, σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα αντιστοιχεί και ένας αντιπεριφερειάρχης. Σε δύο ενότητες χωρίζεται και η σημερινή Νομαρχία Κεφαλονιάς, που θα υπάγεται στην αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ωστόσο θα εκλέγει έναν αντιπεριφερειάρχη. Αντιστοίχως, στα όρια των σημερινών επαρχείων διαιρούνται οι Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά και αυτές θα αναδεικνύουν από έναν αντιπεριφερειάρχη, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις Νομαρχίες Λέσβου και Σάμου που επίσης χωρίζονται. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής Στο μεταξύ, με τη νέα διοικητική διαίρεση, αλλαγές στον τρόπο εκλογής προβλέπονται και για τους μεγάλους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, όπου υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Λάρισας, Ηρακλείου, Περιστερίου και Καλλιθέας. Τα δημοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται με τον «Καλλικράτη» σε δημοτικές ενότητες των δήμων. Σε αυτές οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν από έναν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μόνον από το διαμέρισμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να βάλουν και έναν σταυρό υπέρ κάποιου υποψηφίου άλλου διαμερίσματος.
Read more...

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS...


Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Υστερα από 600 και πλέον ώρες συνεδριάσεων και την εξέταση πάνω από 80 μαρτύρων, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens εισέρχεται στην κρίσιμη και τελική φάση των εργασιών της με τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων. Μετά τη θερινή ανάπαυλα, τα μέλη της Εξεταστικής πιάνουν εκ νέου δουλειά την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι με αντικείμενο τον περαιτέρω προγραμματισμό των...
ερευνών, δεδομένης της χρονικής προθεσμίας που έχουν λάβει από την Ολομέλεια της Βουλής για την έκδοση πορίσματος ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ακόμη και στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης ζητήσει και λάβει νέα παράταση των εργασιών της, αυτή εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι περισσότερο από λίγες ημέρες και μόνο για την ανάγκη σύνταξης του πορίσματος που θα κατατεθεί. Ετσι, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην υπόθεση. Το κεντρικό ερώτημα που παραμένει ως τώρα αναπάντητο είναι σε ποιες τσέπες οδηγήθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων με σκοπό να αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία δημόσιες προμήθειες και έργα στην Ελλάδα. Οπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί, αυτά τα 50 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία. Πρόκειται για τις «μίζες» που έδινε η Siemens, η οποία επιβάρυνε το τίμημα των προμηθειών και έργων που αναλάμβανε με εντολέα το ελληνικό Δημόσιο κατά 10%, από το οποίο το 8% προοριζόταν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν, σύμφωνα με μέλη της Εξεταστικής, προάγγελο παραπομπής πολιτικών προσώπων στη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών, ενδεχόμενο που θεωρείται από πολλούς το πιθανότερο. Σύμφωνα με βουλευτές του ΠαΣοΚ, «υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής που αγγίζουν πολιτικά πρόσωπα», ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη δέκα πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ και της ΝΔ έχουν κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και των μελών των οικογενειών τους ώστε να γίνει συγκριτικός έλεγχος με τις κινήσεις ύποπτων εμβασμάτων που διακινήθηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Πρόκειται για τους κκ. Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλο, Ι. Παπαντωνίου , Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή από το ΠαΣοΚ και Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη , Β. Πολύδωρα και Χρ. Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ, οι οποίοι δεν έχουν εκφράσει αντίρρηση στο να έρθουν στο φως τα περιουσιακά τους στοιχεία, αν και οι συγκεκριμένοι χειρισμοί εκ μέρους της Εξεταστικής Επιτροπής προκάλεσαν την αντίδρασή τους, καθώς θεωρήθηκαν «πολιτικά απαράδεκτοι και ηθικά διερευνητέοι». Πάντως, η επίμαχη λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς η συμφωνία στην οποία έχουν έλθει τα κόμματα προβλέπει όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι υπέγραψαν και υλοποίησαν τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και Siemens, όπως και τις τροποποιητικές συμβάσεις από το 1997. Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει ο έλεγχος επί των λογαριασμών που έχουν φτάσει στην Εξεταστική Επιτροπή μέσω της Επιτροπής κατά του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, δίχως ωστόσο να έχουν αναλυθεί ώστε να διερευνηθεί αν κρύβουν πιθανές διαδρομές «μαύρου χρήματος» και εκροές από τους λογαριασμούς των παραληπτών προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του ελληνικού Δημοσίου ή υπαλλήλους εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Read more...