Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Τρεις φάσεις κυβερνητικής επίθεσης στη μισθωτή εργασία...

Στην ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση συμβάδισε με αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν...με εκείνους που επιθυμούν να σπάσουν οι εστίες αντίστασης

Του Νίκου Κοτζιά
Η κυβέρνηση σε μια πρώτη φάση απαξίωσε τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ολομερής πληρωμένα μπιστόλια στα Μέσα «αποκάλυπταν» την τεμπελιά των δημοσίων υπαλλήλων, την διαφθορά και την ανικανότητά τους. Στηριγμένη η προπαγανδιστική κυβερνητική μηχανή σε πραγματικά προβλήματα του δημόσιου τομέα, ξεδίπλωσε σχεδιαζόμενη επίθεση στα δημοκρατικά, εργασιακά και εισοδηματικά δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων. Προετοίμαζε και προετοιμάζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και επιχειρήσεων που διασφάλιζαν μέχρι σήμερα σταθερά μεγάλα έσοδα στο δημόσιο (και αυτό παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η επίθεση γίνεται στο όνομα της ανάγκης εξάλειψης των ελλειμμάτων της χώρας).
Για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία, δηλαδή, ετοιμάζεται κάποιος (κυβέρνηση και ελληνικό δημόσιο) να παραιτηθεί από τις πηγές μεγάλων εσόδων που διαθέτει (από τις συχνότητες και τον ΟΠΑΠ μέχρι τα δικαιώματα στο διαδικτυακό στοίχημα) στο όνομα πραγματικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο πλήρης παραλογισμός.
Στην ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση συμβάδισε με αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν. Με εκείνους που επιθυμούν να σπάσουν οι εστίες αντίστασης των εργαζομένων. Στην αρχική φάση ηθικά και πολιτικά. Με εκείνους οι οποίοι προωθούν την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας ώστε, κατόπιν, να την πάρουν με εξευτελιστικούς όρους και στη συνέχεια να παριστάνουν, και από πάνω, τον σωτήρα της χώρας.
Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση επιτέθηκε στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στις συντάξεις των εργαζομένων.
Την επίθεση την είχε ετοιμάσει στην πρώτη φάση. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν δουλεύουν οι εισπρακτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί με τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου και να περιορίσει τα ελλείμματα από άλλες πηγές.
Διατεινόταν ότι δεν υπήρχε χρόνος ώστε να προλάβει να συγκροτήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και ότι τάχα αναγκαστικά τα έπαιρνε από τους πλέον αδύνατους. Η ιδεολογική και ηθική επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία της πρώτης φάσης συνοδεύτηκε στη δεύτερη φάση με την επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων. Με μια άγρια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ακόμα πιο άγριας αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου.
Στην τρίτη φάση επίθεσης ενάντια στους μισθωτούς, η κυβέρνηση χτύπησε ευθέως τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τις κατακτήσεις τους. Υπονομεύει με κάθε τρόπο τα όπλα που διαθέτει η μισθωτή εργασία προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Συμβάλλει με μέσα «ολίγον σκοτεινά» στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα. Προωθεί την διαμάχη ανάμεσα στους εργαζομένους, αυτό που ιστορικά ονομάστηκε ως «διαπάλη στο εσωτερικό της τάξης» προκειμένου να αποτρέψει την αντίσταση των εργαζομένων στις επιθέσεις που δέχονται από μια πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, που συχνά είναι και άνομα. Το κύριο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση με τους νόμους της έλαβε μέτρα που αποτρέπουν την οργανωμένη δράση των μισθωτών.
Απέναντι στην ισχύ της μεγάλης ιδιοκτησίας και του χρήματος οι μισθωτοί διαθέτουν την συλλογική τους οργάνωση. Αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορούν να αντιτάξουν και να χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά τους, τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα στον τόπο δουλειάς. Με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, έβαλε ουσιαστικά δυναμίτη σε αυτή την συλλογικότητα. Δημιούργησε όρους για «ατομικές συμβάσεις», λες και ο μεμονωμένος εργαζόμενος διαθέτει την ισχύ που κουβαλά στη φέρετρα του ο εργοδότης του.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση στον χρόνο που τελειώνει χτύπησε την ηθικότητα, καθώς και τα δημοκρατικά, κοινωνικά, εισοδηματικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετήσει πριν από όλα ορισμένους τραπεζίτες. Με την πολιτική της έδειξε να πιστεύει ότι φταίνε οι μισθωτοί για την κρίση της Ελλάδας. Οτι η αποδυνάμωσή τους είναι όρος και προϋπόθεση προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της.
Λαθεύει σφόδρα.
πηγή: "epirusgate"

Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΔΕΚΟ ΖΗΤΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Μείωση του κόστους μισθοδοσίας όπου δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με επιστολές που απηύθυνε στις Διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ...


Στις εν λόγω επιστολές υπογραμμίζονται οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010 να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας ωστόσο την μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Read more...

10 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ Ο ΕΦΡΑΙΜ


Σε 10 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρώην πρωτοδίκης Μαρία Ψάλτη.
Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για το μεθοδευμένο κλείσιμο της δίκης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης,...
το 2003, που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ευνοϊκή απόφαση για το ελληνικό δημόσιο και να ανοίξει ο δρόμος της αναγνώρισης υπέρ της Μονής Βατοπεδίου για τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.
Read more...

ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ


Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Πεταλωτής το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσθέτοντας πως, «αυτή τη στιγμή», η κυβέρνηση δεν το συζητά. «Εμείς θέλουμε να έχουμε την επίταξη, ως έσχατο μέσο», ανέφερε. Ο κυβερνητικός...
εκπρόσωπος κάλεσε τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. "Εκείνο, όμως, που είναι κυρίαρχο κριτήριο για όλους μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον, η κάθε κυβέρνηση, όχι μόνο αυτή, έχει υποχρέωση και τρόπο να το διαφυλάσσει", επισήμανε.

Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης...


Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 3 Ιανουαρίου. To νομοσχέδιο, στη μορφή που κατατέθηκε, εδώ.

Με το νομοσχέδιο ιδρύεται το ΕΤΕΑΝ, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, με στόχο να λειτουργήσει ως «καταλύτης» στη ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διοχετεύοντας μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικούς πόρους άνω των 2,5 δισ ευρώ για την επόμενη διετία.

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός ο οποίος θα προκύψει από την ενσωμάτωση του ΤΕΜΠΜΕ, του οποίου θα αποτελεί τη μετεξέλιξη (το σύνολο των κεφαλαίων του ΤΕΜΠΜΕ, ύψους άνω του 1,7 δισ ευρώ, θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ).

Read more...

«Καταργήστε τις φοροαπαλλαγές» Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στην οικονομία βλέπει το ΙΟΒΕ

Η μεγαλύτερη απογοήτευση από την άποψη των επιχειρηματικών προσδοκιών καταγράφεται στο λιανεμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό σημείο
Η μεγαλύτερη απογοήτευση από την άποψη των επιχειρηματικών προσδοκιών καταγράφεται στο λιανεμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό σημείο
Αθήνα
Τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι «απολύτως αναγκαία αλλά όχι επαρκή», επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Το ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 και επισημαίνει ότι η ύφεση στο σύνολο του 2010 θα ανέλθει στο 4,2%.

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 12,2% (για το σύνολο του έτους), ενώ υπολογίζει ότι το τελευταίο τρίμηνο προσέγγισε το 13%.

Η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω κυρίως της ανόδου της ανεργίας και της περικοπής του υψηλότερου από τα υπόλοιπα επιδόματος Χριστουγέννων στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, σε μία πολύ συντηρητική πραγματοποίηση καταναλωτικών δαπανών από το κράτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα και σε αναιμική επενδυτική δραστηριότητα, ενόψει και του νέου «τοπίου» που θα προκύψει στο συγκεκριμένο πεδίο μετά την ολοκλήρωση των σχετικών κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται είναι απαραίτητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το ΙΟΒΕ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως την «απαραίτητη θεραπεία, την οποία το πολιτικό σύστημα δεν ήταν σε θέση να προσφέρει», λόγω των «ποικίλων δεσμεύσεών του προς πολλές και διαφορετικές ομάδες συμφερόντων».

Έτσι, το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η σημερινή κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία διόρθωσης σοβαρών λαθών του παρελθόντος, σε ό,τι κυρίως αφορά τον «δυσκίνητο και αναποτελεσματικό» δημόσιο τομέα.

Χωρίς τη Συμφωνία και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, με καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική της συνοχή, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Προειδοποιεί, ωστόσο, πως, αν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία, «δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για την οικονομική ανόρθωση της χώρας».

Αυτό συμβαίνει γιατί:

1) Η συμφωνία δεν καλύπτει μέτρα με σημαντικές δυνητικές ωφέλειες για την ανάπτυξη, είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως η ανακατανομή των πόρων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας κ.ά.

2) Δεν ασχολείται με το βέλτιστο αναπτυξιακό πρότυπο, δηλαδή τη δομή της συνολικής ζήτησης και της συνολικής προσφοράς σε μια δεκαετία από σήμερα, και κυρίως με το πώς θα φτάσουμε σε αυτό.

3) Τα ήδη ληφθέντα σταθεροποιητικά και διαρθρωτικά μέτρα (όπως το Ασφαλιστικό) έχουν «σημαντικά κενά» και πρέπει να συμπληρωθούν.

4) Δεν έχει εξηγηθεί κατά πόσο το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι επιτεύξιμο, τουλάχιστον με βάση την ελληνική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος και αυτό δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης και ανασφάλεια για το αν η προσπάθεια μπορεί να επιτύχει, καθώς και κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.

5) Ακόμα και τα πλέον επαρκή μέτρα χρειάζονται το κατάλληλο όραμα, αποτελεσματική οργάνωση και αποφασισμένη διοίκηση για να εφαρμοστούν και να επιτύχουν.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, έρευνες έχουν δείξει ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών και η κατάργηση των «αναχρονιστικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα», μπορούν να επιφέρουν (εφάπαξ) αύξηση του ΑΕΠ άνω του 17% μακροπρόθεσμα και 10% περίπου σε ορίζοντα πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά την κρατική ακίνητη περιουσία το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η καταγραφή της και μόνο, μαζί με μια σαφή και συγκεκριμένη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση για την αξιοποίησή της σε ορίζοντα δεκαετίας, θα δημιουργούσε τελείως διαφορετικές προσδοκίες στις αγορές από τις σημερινές σε σχέση με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, και, επομένως, αντίστοιχες εξελίξεις στα spreads.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το ΙΟΒΕ είναι τα εξής:

α) Κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων που αφορούν πολίτες και αντικατάστασή τους με «στοχευμένες άμεσες δαπάνες».

β) Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, με ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, που αξιοποιεί συνδυαστικά όλα τα δεδομένα (business intelligence system).

γ) Επανεξέταση όλων των κοινωνικών μεταβιβάσεων/επιδομάτων, με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο οι πόροι υπέρ τρίτων, ιδιαίτερα όσοι αφορούν στα λεγόμενα ειδικά και ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3863/10) «ατυχώς εξαίρεσε», όσο και οι πόροι που δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες και επιχειρήσεις αφιερώνουν για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (οι πόροι αυτοί δεν πρέπει να συγχέονται με την εργοδοτική εισφορά).

δ) Συγχώνευση κρατικών νοσοκομείων και εξειδίκευσή τους ανάλογα με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων «που περισσεύουν» και κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων τύπου «βασικού μετόχου», που εμποδίζουν τη δημιουργία ιδιωτικών κλινικών και, ιδιαίτερα, διαγνωστικών κέντρων.

ε) Συγχώνευση και κατάργηση στρατιωτικών μονάδων. Αξιοποίηση στρατοπέδων που περισσεύουν για την αποπληρωμή στρατιωτικών δανείων.

στ) Συγχώνευση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ζ) Σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ανάληψη του σχετικού κόστους από τον προϋπολογισμό με μείωση δαπανών ή/και αύξηση της φορολογίας, καθώς και δημιουργία κεφαλαιοποιητικού «δεύτερου» πυλώνα για όσους επιθυμούν πρόσθετη σύνταξη και ασφάλιση υγείας πέραν αυτών που εξασφαλίζει το διανεμητικό σύστημα. (Η μείωση των εισφορών βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα).

η) Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας.

θ) Θέσπιση ποσοτικών στόχων αναβάθμισης των θεσμών: Επιδίωξη βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις που μετρούν τις σχετικές επιδόσεις μέσα στην επόμενη τριετία στους τομείς της διαφάνειας, της διαφθοράς, της παιδείας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης κ.λπ.

ι) Σύνδεση των στόχων της ενεργειακής πολιτικής (20-20-20) με τις πολιτικές στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας των «πράσινων» τεχνολογιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

ια) Χρησιμοποίηση «καταξιωμένων μάνατζερς» για την υλοποίηση των στόχων στους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου.

Χαμηλές προσδοκίες για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Αμετάβλητος παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώνεται και πάλι στις 67 μονάδες κατά μέσο όρο, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Από το Μάρτιο και μετά, ο δείκτης βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 70 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτατο σημείο του το Μάιο (61,9 μονάδες), το μήνα δηλαδή που υπογράφτηκε το Μνημόνιο συνεργασίας με ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Η επίδοση του τελευταίου τριμήνου είναι έτσι σημαντικά χαμηλότερη του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2001-2009 (95,7 μονάδες), αλλά και της αντίστοιχης περσινής επίδοσης (78,4 μονάδες). Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν, με μικρές διακυμάνσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τους πρώτους μήνες του έτους, με τη μεγαλύτερη απογοήτευση να καταγράφεται στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές.

Αλλά και στην πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών και η πιστωτική στενότητα που οδηγεί σε μείωση της ρευστότητας, συμβάλλουν στη διατήρηση και επιδείνωση της ύφεσης, εικόνα η οποία δεν αναμένεται να ανατραπεί εύκολα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση αναθέρμανσης της οικονομίας.

Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολισθαίνει περαιτέρω κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τις προβλέψεις των νοικοκυριών να είναι ακόμα δυσμενέστερες. Από την πλευρά της προσφοράς, σημειώνεται ήπια ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε σχέση με το θερινό τρίμηνο στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο, οριακή βελτίωση στη Βιομηχανία, ενώ στις Υπηρεσίες, οι προσδοκίες παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου.

Γενικά, πάντως, οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς της οικονομίας υποδηλώνουν σχετική σταθερότητα του οικονομικού κλίματος το τελευταίο τρίμηνο, μετά τις έντονες διακυμάνσεις των προηγούμενων μηνών.

Παρόλα αυτά, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφεται καθολική πτώση των σχετικών δεικτών, η οποία είναι αισθητά εντονότερη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και οριακά κα στη Βιομηχανία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τουρκία Ελεύθερος ένας από τους κατηγορουμένος για το σχέδιο δολοφονίας κατά Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερο έναν κατηγορούμενο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Ισμέτ Ρετσμπέρ, ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι σχεδίαζε την δολοφονία εβραίων ραβίνων, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα.

Ο Ρετσμπέρ, ξυλουργός στο επάγγελμα, αντιμετωπίζει 15ετή ποινή κάθειρξης αν κριθεί ένοχος για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το «Ανατολή» αναφέρει ότι ο Ρετσμπέρ συνελήφθη κατόπιν ανώνυμης επιστολής που στάλθηκε στις αρχές πληροφορώντας τις ότι ένας από τους κατηγορούμενους στη δίκη για την υπόθεση «Βαριοπούλα» τον είχε επιλέξει για να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες.

Στις 16 Δεκεμβρίου άρχισε η δίκη για την «Βαριοπούλα» με 156 στρατηγούς στο εδώλιο κατηγορούμενους ότι το 2003 συνωμοτούσαν για να τοποθετήσουν βόμβες σε ιστορικά τεμένη και να προκαλέσουν ένταση με την Ελλάδα _ δολοφονώντας, μεταξύ άλλων, τον οικουμενικό πατριάρχη _ με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ισλαμική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επέμβει ο στρατός και να ανατρέψει την νόμιμα εκλεγμένη πλειοψηφία.

Read more...

Τα μεσάνυχτα η ψήφιση του προϋπολογισμού Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή

.tanea.gr

Συνεχίζεται η κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ δεν λείπουν οι επικρίσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα δυσβάσταχτα μέτρα-απόρροια του Μνημονίου. Στελέχη της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση. Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αργότερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι δύσκολα, επώδυνα αλλά αναγκαία, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των οικονομικών μέτρων, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας».

Χαρακτήρισε τα μέτρα «πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους Ελληνες.

«Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ελληνες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αισθάνονται ταυτόχρονα θυμό, ανασφάλεια, απαιτούν μέτρα που θα τους στηρίξουν. Είναι δύσκολη περίοδος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουμε ότι τα μέτρα που πήραμε είναι πέρα από τις ιδεολογικές μας αξίες», είπε χαρακτηριστικά.

Καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «μέσα στη φουρτούνα πρέπει να περάσουμε το ποτάμι χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κανέναν, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας».

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

Αναφορικά με την προαναγγελία του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πληρώνουν όλοι λιγότερα, και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές.

Επισήμανε ότι σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων.

Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ταυτόχρονα, είπε, ότι είναι ώρα να «τρέξει» η κυβέρνηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και να μπει μπροστά στο θέμα των συνεργασιών, που κρίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία.

Ο κ. Παπαϊωάννου θύμισε ότι το 1993 η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου οικτρή και αντεπεξήλθε τότε με τη συνεννόηση και συναίνεση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ένα μοντέλο, που πρότεινε να ακολουθηθεί και τώρα.

«Στρίψτε τώρα το τιμόνι» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας και ταυτόχρονα ζήτησε να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική «τώρα, όχι αύριο».

«Σας το λένε κι οι δικοί σας», είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, προσθέτοντας «μην ολιγωρείτε άλλο».

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, επισήμανε ότι αυτή την ώρα -ειδικά καθώς και η κυβέρνηση λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο- χρειάζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση πολεμικό συμβούλιο, χρειάζεται ουσιαστική συνεννόηση και όχι αξίωση υποταγής σε προειλημμένες αποφάσεις, εθνική στρατηγική και όχι τυφλή πορεία σε δρόμους άγνωστους και αβέβαιους.

Κατά του προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.

Κατά την κ. Σακοράφα, «η χώρα μας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αφέθηκε κι έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Η πολιτική κρίση του καθενός, αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα, αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ή ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας».

Η ίδια υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας «είπε 'όχι' στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες» - αλλά και το υπόδειγμα του Ισημερινού, το οποίο επανεξέτασε τις διεθνείς του συμβάσεις σε βάθος 30 ετών και αρνήθηκε να πληρώσει εκείνες που ήταν εμφανώς υπερτιμολογημένες.

Το μήνυμα που στέλνουμε με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι ότι ό,τι γίνεται εξ ανάγκης, πραγματοποιείται χωρίς το γνώμονα του πολιτικού κόστους. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. «Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ».

Ο ίδιος συνέχισε: «Τι θα πουν τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτή την 'γενναία' πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ.

» Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;» ρώτησε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας επί του προϋπολογισμού, για τον οποίο σημείωσε ότι με την επιψήφισή του «δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Ο υπουργός είπε, ότι στον τομέα του, στόχος είναι να μπει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, ειδικά στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, υπογραμμίζοντας ότι επιτέλους θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες.

Για τη δημόσια τηλεόραση είπε «ότι έχει να επιτελέσει σπουδαίο ρόλο με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στον πολιτισμό και στον ευγενή διάλογο, στη γνώση και στην ψυχαγωγία σε αντίθεση με κάποιες φωνές που λένε 'κλείστε την', γιατί αυτό εξυπηρετεί άλλους».

Ο υπουργός έκανε μακρά αναφορά στην κρίση, την οποία ενέταξε σε έναν οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται σήμερα σε μία μεταβατική και άκρως επικίνδυνη περίοδο, στην οποία οι αγορές και οι κερδοσκόποι έβαλαν στο στόχαστρο το ευρώ και τον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η χώρα μας.

Φραστική επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού», που διαλύει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο.

Έκανε λόγο για «προφανή σκοπιμότητα» ορισμένων συναδέλφων του, που, όπως υποστήριξε, «λόγω της γενικότερης κατακραυγής, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα».

«Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί θεωρούμε ότι είναι χωρίς κανένα όραμα γιατί είναι προϋπολογισμός λίγων ημερών», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «χρειαζόμαστε μεν τη διαδικασία δανεισμού, αλλά δεν μπορούμε να συνθλίψουμε τον εθνικό και κοινωνικό ιστό» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό στο όνομα κανενός δανειστή να διαλύσουμε την ελληνική κοινωνία».

Ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού προσωπικά, για ανυπαρξία πολιτικής σχετικά με τα ωράρια των μουσείων:

«Τα μουσεία έχουν δεινοπαθήσει από την πολιτική του κ. Γερουλάνου. Έχουν δεινοπαθήσει και οι Έλληνες πολίτες, αλλά κυρίως οι επισκέπτες της πατρίδας μας όσον αφορά την επισκεψιμότητά τους.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως «το πολιτικό σύστημα και γενικώς αυτό το σύστημα που υπηρετούμε, έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει ως καρπός της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, που είναι απότοκο της πνευματικής χρεοκοπίας της χώρας μας».

Ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, αναγνώρισε ότι το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει αυξημένες πιστώσεις κατά 16,4% και αποτελεί, μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «τις τρανταχτές εξαιρέσεις σε σχέση με άλλα υπουργεία, των οποίων οι πιστώσεις μειώνονται σημαντικά.

«Ας μην βιαστεί όμως κανείς να συμπεράνει, πως η αύξηση αυτή, ενισχύει ουσιαστικά τις υποδομές και τις μεταφορές στη χώρα: Το 53% του συνολικού προϋπολογισμού πιστώσεων του ΥΠΟΜΕΔΙ αφορά μεταβιβαστικές πληρωμές στις υπηρεσίες μεταφορών. Σίγουρα απαιτούνται συγκεκριμένες εξηγήσεις αν πρόκειται για το προσωπικό που τελεί σε αργία, ή που θα βρεθεί μέσα στο 2011 σε στάδιο μετάβασης λόγω μετατάξεων, όπως το προσωπικό της Ολυμπιακής ή το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ» ανέφερε ο βουλευτής.


Read more...

Παπανδρέου: «προτεραιότητά μας τα κλειστά επαγγέλματα»


tanea.gr

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

«Κινούμαστε γρήγορα», είπε, «στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρείες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς».

Είπε επίσης πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και μια από τις πιο κακοδιοικούμενες.

Μιλώντας για το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν».

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην ερώτηση ποια είναι η πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε το συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας πάντως πως μακροπρόθεσμα θα φανούν τα οφέλη από την αναμόρφωση του κράτους, «συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας».

«Μερικούς μήνες πριν», συνέχισε, «δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια».

Για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ανέφερε ότι ετοιμάζονται ο νέος νόμος fast-track για την επιχειρηματικότητα και οι αλλαγές στην Παιδεία.

Επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στις δορυφορικές φωτογραφίες και τη δημοσιοποίηση ονομάτων επιφανών φοροφυγάδων. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο Διαδίκτυο.

Τέλος, έκανε αναφορά στην «μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος» λέγοντας ότι «οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές»।Read more...

Νεόπτωχοι οι πτυχιούχοι, “ευημερούν” μάστορες και αγρότες

Αλλάζει πρόσωπο η φτώχεια στη χώρα μας


http://img.protothema.gr/
Σε "χώρα των χαμένων ονείρων" των νέων γενεών αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση και τα πριν το Μνημόνιο δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η οποία συντάχθηκε από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη και ομάδα επιφανών ελλήνων οικονομολόγων, στη χώρα μας η φτώχεια "αλλάζει πρόσωπο", αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα μας εντάθηκε ιδιαίτερα το 2008, όταν το 20% του πληθυσμού (πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα) ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ περίπου οι μισοί ζούσαν με εισόδημα μικρότερο και από το 75% του ορίου αυτού.

Αντίθετα με ό,τι ίσχυε όμως σε άλλους καιρούς, δεν είναι πια ο ηλικιωμένος αγρότης ή ο χαμηλοσυνταξιούχος η … "τυπική φιγούρα" του φτωχού στη χώρα μας.

Αντιθέτως, οι συντάκτες της έρευνας διαπιστώνουν πως τα τελευταία χρόνια η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται, από την ομάδα των ηλικιωμένων, προς την ομάδα των νεωτέρων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους.

Σε αυτό, λέει η έρευνα, έχουν συμβάλει η ανεργία και οι ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, εργασία «φασόν» κλπ).

Παρότι δηλαδή αποτελούν "φθηνό" εργατικό προσωπικό, η πρόσβασή τους στην αγορά είναι δύσκολη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν "παράγει" εδώ και χρόνια αξιόλογες θέσεις εργασίας, ενώ ο μισθός "ψαλιδίζεται" και από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για να στηριχθεί ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπου κάθε δύο εργαζόμενοι, εργάζονται και εισφέρουν για να συντηρείται ένας συνταξιούχος.

Το χειρότερο όμως: αυτός ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει θέσεις για να απορροφηθούν προσοντούχοι νέοι. Έτσι η φτώχεια μετατοπίζεται πλέον, από τους λιγότερους εκπαιδευμένους, προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στρατιές άνεργων νέων με απολυτήρια λυκείου ή, κυρίως, με πτυχία που δεν έχουν αξία και απήχηση στην αγορά, μένουν εκτός ή συμβιβάζονται με βιοποριστικές εργασίες χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές (κυρίως πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, μεσίτες ασφαλιστικών και τραπεζικών εργασιών).

Αντιθέτως, μοιάζει να "λάμπουν" μάστορες και τεχνίτες (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικιακές βοηθοί, baby-sitters) που ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατέστησε απαραίτητους και ακριβοπληρωμένους (σε σχέση με το εισόδημα του 20% των ελλήνων που κινούνται κοντά στα όρια της φτώχειας).

Ως εκ τούτου, μετατόπιση της φτώχειας παρατηρείται και από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές. Σε άλλες δεκαετίες, το μερίδιο των αγροτών στη φτώχεια ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Τώρα μειώνεται σημαντικά, τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και με τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα.

Read more...

Αποδοκίμασαν την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στην Αλεξανδρούπολη


Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε χθες Δευτέρα η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου «Νέα Αρχιτεκτονική για την Εκπαίδευση», του Γιώργου Κελεσίδη, περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στις 7:30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grecotel Εγνατία στην Αλεξανδρούπολη.
Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν από νωρίς το απόγευμα απλήρωτοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και νεολαίοι, με πανό και συνθήματα, στην είσοδο του ξενοδοχείου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την .....
κατάσταση της παιδείας και το γεγονός ότι όσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι...»
Ορισμένοι από αυτούς στη συνέχεια μπήκαν στο ξενοδοχείο, στην αίθουσα που γινόταν η εκδήλωση, και προκλήθηκε ένταση με τους αδιόριστους και απλήρωτους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς την υπουργό για τα άλυτα προβλήματά τους και κάποιους παρευρισκόμενους να αντιδρούν. Τελικά, η υπουργός αποσύρθηκε σε άλλη αίθουσα του ξενοδοχείου, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και η εκδήλωση συνεχίστηκε.

Read more...

Η Δημοκρατική Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα τα στελέχη και τις αρμοδιότητες του τομέα οργανωτικού του κινήματος


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΜΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Αντωνόπουλος Παναγιώτης
Α) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Κούβελος Θανάσης
ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ:
1. Ιορδανόπουλος Λευτέρης = Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής
2. Τσόβολος Θανάσης = Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας
3. Ντάσκαρη Ρένα = Αχαΐας
4. Ντίνος Νίκος = Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας
5. Νέστωρας Φώτης = Αιτωλοακαρνανίας .....................

6. Δεληγιάννης Θεόδωρος = Πέλλας, Κιλκίς
7. Φωτάκης Βασίλης = Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου
8. Φώλας Μιχάλης = Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης
9. Μαντζαβίνος Δημήτρης = Βορείου Αιγαίου
10.Καραΐσκος Βασίλης = Νοτίου Αιγαίου
11.Χαλιoρής Κώστας = Πιερίας, Ημαθίας, Φωκίδας
12.Γερασιμίδης Νίκος = Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων
13.Ακριτίδης Χρόνης = Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς
14.Παγώνης Νίκος = Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης
Β) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΜΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

1. Λαντζουράκης Ζάχος = Κεντρικού Τομέα Αθηνών
2. Μουντράκης Ανδρέας = Βορείου Τομέα Αθηνών
3. Μπιτουλιώτης Χρήστος = Βορείου Τομέα Αθηνών
4. Νικολακέας Τάκης = Δυτικού Τομέα Αθηνών
5. Γαζής Μιχάλης = Νοτίου Τομέα Αθηνών
6. Καζέρος Νίκος = Πειραιά
7. Μυλωνά Κατερίνα = Νήσων Σαρωνικού
8. Δρίτσας Χρήστος = Ανατολικής Αττικής (Ανατολικός Τομέας)
9. Κολύρης Γιώργος = Ανατολικής Αττικής (Βόρειος Τομέας)
10.Θεοχάρης Τάσος = Δυτικής Αττικής
11.Ψαρράς Ζήσης = Δήμου Αθηναίων

Γ) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ
Παγώνης Νίκος -Τομέα Κινητοποίησης
Αβραμίδης Νίκος - Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων Γειτονιάς
Τσιατσιάμης Βασίλης - Νεολαίας
Βασιλειάδης Γιώργος - Αθλητισμού
Βερυκάκης Κώστας - Εργαζομένων
Αναγνωστάκης Γιάννης -Ημέρας Εκλογών
Καμάρας Παύλος - Αυτοδιοίκησης
Ακριτίδης Χρόνης - Επιστημονικών Συλλόγων
Ψαρράς Ζήσης - Επιχειρηματικότητας και Παραγωγικών Τάξεων

Read more...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ!


Περασμένα ξεχασμένα για Άνθιμο και Μπουτάρη τα όσα διαδραματίσθηκαν προεκλογικά μεταξύ τους. Σήμερα συναντήθηκαν,. έδωσαν τα χέρια, ασπάστηκε ο ένας τον άλλον και σε κοινές δηλώσεις τους στρατεύτηκαν για το καλό της πόλης. Και...
μετά διαμαρτύρονται γιατί ο κόσμος τους αποκαλεί αναξιόπιστους και κωλοτούμπες...
Read more...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΤΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΜ


Χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κατά συνέπεια δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.
Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ματαιώνονται πάνω από 25 δρομολόγια τρένων και του προαστιακού...

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει στάση από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στη 1 το μεσημέρι, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα τις επόμενες μέρες
Την Πέμπτη στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.
Τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 21.00. Στάση εργασίας και στον Προαστιακό από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Την Παρασκευή τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων
Read more...

Ο ΟΙΚΟΣ FITCH ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Για την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Ιανουάριο προειδοποίησε χθες ο οίκος Fitch. Σε ανακοίνωσή...
του ο οίκος έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος σε καθεστώς επιτήρησης με προοπτική υποβάθμισης (rating watch negative). Σύμφωνα με την πολιτική του οίκου, ο χαρακτηρισμός επιτήρηση (rating watch negative) αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης.
Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και εστιάζει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόζεται από την τρόικα. Θα εξεταστούν ακόμα η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η πολιτική βούληση και ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει με επιτυχία τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αξιολογείται από τη Fitch με BBB-, που είναι ο χαμηλότερες επενδυτικός βαθμός (investment grade) και είναι ο μοναδικός μεγάλος οίκος που διατηρεί σε τέτοια βαθμίδα τη χώρα. Αν η Fitch προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης τον προσεχή Ιανουάριο, η χώρα θα βρεθεί στη non investment grade, περισσότερο γνωστή ως κατηγορία «σκουπίδια» (junk bond’s) και τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται τίτλοι με αυξημένο κίνδυνο αθέτησης (ήδη θεωρούνται «σκουπίδια» από Moody’s και S&P). Αν και η ανακοίνωση του οίκου Fitch εν πολλοίς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας, ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχώρησε σε άμεση υποβάθμιση - κάτι που πολλοί θεωρούσαν δεδομένο. Η αξιολόγηση παραμένει σε εξέλιξη και υπάρχει πάντα η πιθανότητα είτε νέας παράτασης είτε και μη υποβάθμισης στην περίπτωση που οι αναλυτές του οίκου διαπιστώσουν τις επόμενες εβδομάδες ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και πειστούν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα.
Τράπεζες
Για τις τράπεζες, ωστόσο, η έστω και για λίγες εβδομάδες μετάθεση της υποβάθμισης αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς εκτονώνει την άμεση πίεση για τον κλάδο. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση της χώρας από τη Fitch θα έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας. Η υποβάθμιση θα αποφέρει στις τράπεζες πλήγμα που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ από την αύξηση του κινδύνου για ομόλογα, καλυμμένες ομολογιακές εκδόσεις και τιτλοποιήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που δόθηκε στις τράπεζες στο πλαίσιο της επέκτασης του σκέλους των εγγυήσεων του Δημοσίου θα «καεί» για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων των δανειστών που θα επιφέρει η υποβάθμιση.
Ωστόσο τα κακά νέα για τις εγχώριες τράπεζες δεν σταματούν στη Fitch. Νέο σοβαρό πλήγμα και περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας θα προκαλέσει η επαπειλούμενη υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s.
Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΒΕΝΙΖΝΗ ΚΑΤΑ 40% ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Οργιάζουν το λαθρεμπόριο του πετρελαίου και η κερδοσκοπία στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο 350-500 εκατ. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, αλλά και οι καταναλωτές να πληρώνουν κατά...
40% ακριβότερη τη βενζίνη από πέρυσι, μια και αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων. Μικρή μείωση έκαναν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι πρατηριούχοι. Οπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 10 Δεκεμβρίου ήταν 155,4 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Τα 50,38 ευρώ τα εισπράττουν τα διυλιστήρια, τα 97,27 ευρώ το Δημόσιο από τους φόρους και τα 7,70 ευρώ οι εταιρείες εμπορίας και τα βενζινάδικα.

Η αμόλυβδη
Στις 5 Φεβρουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν 110,1 ευρώ ανά χίλια λίτρα, εκ των οποίων τα 40,46 ευρώ πήγαιναν στα ταμεία των διυλιστηρίων, τα 59,49 ευρώ στο κράτος και τα 10,14 στις εταιρείες και τα πρατήρια. Από τη σύγκριση προκύπτει μία αύξηση της τιμής διυλιστηρίου κατά 24,5%, των φόρων κατά 63,5%, ενώ οι τελευταίοι «κρίκοι» της αλυσίδας... μείωσαν τα περιθώριά τους κατά περίπου 24%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Σ. Χριστογιάννης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, «φωτογράφισε» ως υπεύθυνους για τις υψηλές τιμές τα διυλιστήρια και το κράτος.
Read more...

ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πρόβληµα ρευστότητας αντιµετωπίζει το ελλειµµατικό ΙΚΑ, ενώ ιδιώτες και δηµόσιοι φορείς, ακόµη και τα πολιτικά κόµµατα, του οφείλουν συνολικά 640 εκατοµµύρια ευρώ! Σύµφωνα µε τον νέο προϋπολογισµό του ΙΚΑ για το 2011, χωρίς την...
κρατική επιχορήγηση το Ιδρυµα προβλέπει οργανικό έλλειµµα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ (3.212.768.000 ευρώ). Μετά την κρατική επιχορήγηση ύψους 3.664.172.000 ευρώ θα έχει πλεόνασµα 451.404.000 ευρώ, ενώ το 2010 εκτιµάται ότι το οργανικό έλλειµµα θα ανέλθει στα 283.247.000 ευρώ. Εντυπωσιακά είναιτα στοιχεία στον προϋπολογισµό του 2011 όσον αφοράτη µείωση των παροχών ασθενείας σε είδος (µείωση τηςιατρικής περίθαλψης κατά 3%, της φαρµακευτικής περίθαλψηςκατά 23,40%, τηςνοσοκοµειακής περίθαλψης κατά 10,11%).

Πάντως η οικονοµική ασφυξία οδήγησε τη διοίκηση του ΙΚΑ να δώσει ενέχυρο σε τράπεζες οµόλογά του συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ. Σε σχετικές εισηγήσεις της προς το ∆.Σ. του ΙΚΑ ηΓενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικών Υπηρεσιών του ΙΚΑτονίζει ότι «τον µήνα ∆εκέµβριο το Ιδρυµα αντιµετωπίζει πρόβληµα ρευστότητας κατά την εξυπηρέτηση ανελαστικών υποχρεώσεων». Φέσια 639.749.873 ευρώ
Και ενώ οµεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας έχειπροβλήµατα ρευστότητας, έχει να αντιµετωπίσει και τα φέσια. Τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι στις 8 ∆εκεµβρίου 2010 οι οφειλέςπρος το ΙΚΑ ήταν 639.749.873 ευρώ, εκ των οποίων τα 590.773.733 ευρώ προέρχονται από επιχειρήσεις, ενώ στους οφειλέτες περιλαµβάνονται το ∆ηµόσιο, ΣΕΚΟ, ΟΤΑ, µέχρι πρεσβείες αλλά και πολιτικά κόµµατα.

Τα στοιχείασχετικάµε την πορεία ρύθµισης των καθυστερούµενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ (στοιχεία Οκτωβρίου 2010) έχουν ως εξής(σε σύνολο 282.886

οφειλετών):

n Στην τελευταία ρύθµιση οφειλών (Νόµος 3863/2010), τέθηκε σεεφαρµογήαπό 15/07/2010 (36 ή 48 µηνιαίες δόσεις, ανάλογα µε το ύψοςτης οφειλής - 80%εφάπαξ εξόφληση - 60% ρύθµιση σε δόσεις επί των πρόσθετων τελών, εφόσον υποβληθεί αίτηση ρύθµισης µέχρι τις 15/10/2010 και 40% και 20% αντίστοιχα εφόσον υποβληθεί µετά την ανωτέρω ηµεροµηνία), έχουν υποβληθεί µέχρι σήµερα 30.428

αιτήσεις ρυθµίσεως.

Υπήχθησαν στη ρύθµιση από την έναρξη 19.578 εργοδότες. Εχουν καταβληθεί 73.977.

560,80ευρώαπό15/07/2010. Εχουν ρυθµιστεί 477.912.694,75 ευρώ από 15/07/2010. Οι ενεργές ρυθµίσεις ανέρχονται σε 13.480 µε υπολειπόµενοποσό είσπραξης 414.883.547,59 ευρώ.

n Στηνπροηγούµενη ρύθµιση(Ν.

3833/2010),όπου η προθεσµία υποβολής αιτήσεων ήταναπό 15/03/2010 έως 14/07/2010 (36 µηνιαίες δόσεις - 40% εφάπαξ εξόφληση - 20% ρύθµιση σε δόσεις επί των πρόσθετων τελών) υπήχθησαν 21.418

εργοδότες. Εχουν καταβληθεί 89.624.040,73 ευρώ από 15/03/2010. Εχουν ρυθµιστεί 452.311.609,96 ευρώ από 15/03/2010.

Οι ενεργές ρυθµίσεις σήµερα ανέρχονται σε 8.530 µε υπολειπόµενο ποσόείσπραξης 142.830.516,11 ευρώ.

n Στη ρύθµιση του 2009 (πουπροέβλεπε 96 µηνιαίες δόσεις - 80% εφάπαξ εξόφληση - 50% ρύθµιση σε δόσεις επί των κεφαλαιοποιηµένων, τον 05/2009, πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων) είχαν υπαχθεί 65.379 εργοδότες. Εχουν καταβληθεί 270.470.454,14 ευρώ. Εχουν ρυθµιστεί 1.062.095.204,80 ευρώ από 15/05/2009. Οι ενεργές ρυθµίσεις ανέρχονται σήµερα σε 22.937 µε υπολειπόµενο ποσό είσπραξης 440.508.759,66 ευρώ. Εκτός των ανωτέρω ρυθµίσεων, 17.239

οφειλέτες του Ιδρύµατος έχουν υπαχθεί και τηρούν ρυθµίσεις προγενέστερων ετών από το 1999 µέχρι και το 2008. Το υπολειπόµενο ποσό είσπραξης των ρυθµίσεων αυτών ανέρχεται σε 249.614.215,75 ευρώ.
Read more...

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ για υπόθεση ανάθεσης των δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας σε ιδιώτη...


Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία τα οποία σχετίζονται με την ανάθεση των δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας σε ιδιώτη, ο οποίος στη συνέχεια τα διαπραγματεύτηκε με τηλεοπτικούς σταθμούς και τα μεταπώλησε με πολύ υψηλότερο αντίτιμο.

Η δίωξη στρέφεται κατά συγκεκριμένων μελών του ΔΣ της ΕΠΟ επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση, ενώ ο εισαγγελέας που διενήργησε την έρευνα δεν απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος όσων από τα μέλη απείχαν από την επίμαχη συνεδρίαση που έλαβε την εν λόγω απόφαση.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες ότι η ΕΠΟ ανέθεσε τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Κυπέλλου σε εταιρεία η οποία ανήκε σε γνωστό μάνατζερ του ποδοσφαίρου, ο οποίος αργότερα ελέγχθηκε από το ΣΔΟΕ για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή.

Read more...

ΕΤΟΙΜΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'


Καθ' όλα έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών για την έναρξη λειτουργίας του «Καλλικράτη»σε λίγες ημέρες.Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε τις ενέργειες που έγιναν ώστε οι νέοι ΟΤΑ και οι νέες αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου...


Ο υπουργός ανέφερε την προετοιμασία που έγινε μέχρι σήμερα και επαίνεσε το έργο και κυρίως τα αντανακλαστικά του ΣτΕ που παρά τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Ολοκληρώθηκαν, είπε ο κ. Ραγκούσης, τα σεμινάρια όλων των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έλαβαν μέρος έφτασαν τους 450 και οι δημοτικοί τους 4.500. Εν ολίγοις η συμμετοχή τους άγγιξε το 90%.

Τα προεδρικά διατάγματα (21 τον αριθμό) είναι ήδη έτοιμα για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού το ΣτΕ έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο.

Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν (προαιρετικές και υποχρεωτικές) και θα ανακοινωθούν και επισήμως ώστε να γίνουν οι μετακινήσεις την κατάλληλη ώρα.

Παράλληλα είναι έτοιμες και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις οποίες έχει εκφράσει τη γνώμη της και η ΚΕΔΚΕ.

Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία με τα κτίρια, όπως και η σήμανση με τις πινακίδες και τις σφραγίδες.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει και το ΑΦΜ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν μόνα τους τα νέα Νομικά Πρόσωπα να πάρουν ΑΦΜ.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουν τα πάντα στα χέρια τους» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η στελέχωση με 19 ειδικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (19 υπάλληλοι από μετατάξεις) για τις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Ο Καλλικράτης είναι σε έκταση και σε βάθος η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «με αυτόν αλλάζει η λειτουργία όχι μόνο των ΟΤΑ αλλά και του ίδιου του κράτους».

Αναφερόμενος τέλος στις μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είπε ότι οι υπάλληλοι θα περάσουν αυτοδικαίως στο προσωπικό των αιρετών περιφερειών.

Αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στα χρέη των δήμων είπε ότι «τα δάνεια των δήμων αγγίζουν τα 2 δισ. ενώ σε 1 δισ. ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους.

«Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη, ούτε το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει εξ αιτίας των δήμων» υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν το έργο τους οι 13 επιτροπές ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Τέλος σε κάποιους δήμους δόθηκαν προκαταβολές και επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Πρόκειται για τη Νίκαια, το Ζεφύρι και τη Ζάκυνθο.

Read more...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ


Ανοιχτή συζήτηση εντός της ΕΕ ακόμα και σε επίπεδο κορυφής για να τεθεί σε σωστή βάση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Προανήγγειλε ακόμη εφ’όλης της ύλης Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις αρχές του 2011 για να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα...


«Μ την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεχθεί μοιρολατρικά ότι είμαστε καταδικασμένοι να παραμένουμε εχθροί. «Πρέπει επιτέλους να καταρρίψουμε και οι δύο πλευρές κάποιους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Η κυβέρνηση, ανέφερε ακόμα, δεν θα σταθεί στην μονότονη επανάληψη των αυτονόητων θέσεων της Ελλάδας, αλλά θα προσπαθήσει κάτι περισσότερο με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες, όπως η σκέψη για μια ανοιχτή συζήτηση στην ΕΕ, ακόμη και σε επίπεδο Κορυφής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία για να ξανατεθεί η ενταξιακή διαδικασία της γείτονος στη σωστή βάση και να τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους.

«Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία σήμερα προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες αλλά και για να πάψει η Τουρκία να τσιμπολογάει ότι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ανταλλάγματα, όπως πράττει σήμερα» διευκρίνισε.

Ακόμη ο κ. Δρούτσας είπε πως προσβλέπει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει, όπως ανακοίνωσε, στις αρχές του επόμενου χρόνου ώστε να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα κύρια εθνικά μας θέματα και ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τα σημερινά δεδομένα επισημαίνοντας πως το πράττει προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης «διότι κάποιοι δεν πείθονται αν δεν τις ακούν τις θέσεις μας καθημερινά».

«Δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα σπεύδουν να υιοθετούν δηλώσεις Σκοπιανών ή Τούρκων αξιωματούχων ως γεγονότα» είπε και αναρωτήθηκε: «Πως μπορούν αυτές να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα λόγια της ελληνικής κυβέρνησης;».

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την συναίνεση και την συνεργασία, εξέφρασε την χαρά του για το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε παρόμοια άποψη και βούληση και εξέφρασε την ελπίδα να τον ακολουθήσουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

«Προέχει το συμφέρον του τόπου, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης όπως σήμερα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Θα κριθούμε όλοι αν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Εγώ πάντως προτιμώ την σημερινή κριτική, ακόμη και την άδικη, από το βλέμμα του παιδιού μου αύριο που θα με ρωτά γιατί δεν κάναμε αυτό που κάναμε όταν έπρεπε, όταν είχαμε την ευκαιρία και την υποχρέωση» τόνισε.

Read more...

Επειτα από δέκα χρόνια ήρθε ο «Παπανικολής» στην Ελλάδα


Το περιβόητο «υποβρύχιο που γέρνει» παραλαμβάνεται σήμερα από το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από μια εξαετία παροπλισμού


tovima.gr

Και όμως, ο «Παπανικολής» έφθασε στην Ελλάδα! Δέκα χρόνια μετά την παραγγελία του, το «υποβρύχιο που γέρνει», όπως δυστυχώς έμεινε στην Ιστορία, παραλαμβάνεται σήμερα και εισέρχεται στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Η τελετή έγινε στη Σαλαμίνα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου . Νωρίτερα, από το βήμα της υποεπιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος είχε εξαπολύσει επίθεση σε όσους επιχειρούν να απαξιώσουν το υποβρύχιο. Πρόκειται για «παραδημοσιογραφικές αθλιότητες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τα ρεπορτάζ σήμερα των περισσότερων εφημερίδωνανέφεραν ότι το υποβρύχιο γύρισε πίσω ξεφλουδισμένο, πως είχε βλάβες και στα σόναρ. Ολα αυτά εντάσσονται σε ένα σύστημα εκβιασμών που αναπτύσσεται». Ως γνωστόν, το «Παπανικολής» παραγγέλθηκε πριν από μία δεκαετία, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο στο Κίελο της Γερμανίας- αν εξαιρεθούν οι εν πλω δοκιμές για την αποκατάσταση των τεχνικών αστοχιών. Μετά όμως την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ και με τους Γερμανούς της Τhyssen Κrupp να εκβιάζουν με την πτώχευση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βενιζέλος έπρεπε να χειριστεί όχι μόνο τη μεταπώληση των Ναυπηγείων (με τελικό αγοραστή τον Γαλλολιβανέζο Ισκαντάρ Σάφα ) αλλά και την παραλαβή του «στοιχειωμένου» υποβρυχίου.

Το «Παπανικολής» θα κατασκευαζόταν με το προηγμένο Σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης που επιτρέπει στο υποβρύχιο να μείνει στον βυθό χωρίς να κάνει ανάδυση για πάνω από δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εισήλθε στο φιλόδοξο πρόγραμμα, προκαταβάλλοντας μάλιστα σχεδόν το 80% της αξίας συνολικά τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και σχεδόν αμέσως μετά την καθέλκυσή του, τον Απρίλιο του 2005, ήρθε το σοκ. Συγκεκριμένα, όταν το υποβρύχιο έπλεε στην επιφάνεια, παρουσίαζε σοβαρή κλίση από 45 ως και σε ορισμένες περιπτώσεις περίπου 60 μοίρες. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την παραλαβή του «Παπανικολής» και ζήτησε από τη γερμανική πλευρά να τηρήσει τις συμβατικές προδιαγραφές και να αποκατασταθούν τα τεχνικά προβλήματα. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινά ο πόλεμος της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γερμανούς. Προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων και ενδεχομένως να εκδικηθούν για τη μη παραλαβή, οι Γερμανοί λίγες ημέρες μόνο πριν από τις εκλογές του 2009 κατήγγειλαν τη σύμβαση του 2000, με το πρόσχημα ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρωστάει 520 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των υποβρυχίων!

Εκτοτε αρχίζει ένας γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για να μην τιναχθεί η σύμβαση στον αέρα. Τελικά η ελληνική πλευρά έπειτα από νέες δοκιμές αποφασίζει να πάρει το υποβρύχιο, το οποίο κατά τις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου είναι αξιόπλοο.

Read more...

Απογευματινά νοσοκομεία Τα ταμεία θα καλύπτουν το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων

tovima.gr

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης και η Γενική Γραμματέας Υγείας κυρία Αθηνά Δρέττα μαζί με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Κ. Σουλιώτη ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων και μέρος των ιατρικών επισκέψεων θα καλύπτεται στο εξής τα απογεύματα στα νοσοκομεία.

Ο ΟΠΑΔ θα συνάψει άμεσα τις σχετικές συμβάσεις οι οποίες θα επεκταθούν στη συνέχεια στα άλλα ταμεία. Η ιατρική επίσκεψη θα καλύπτεται από τον ΟΠΑΔ με 20 ευρώ. Σήμερα βρίσκονται σε ολοήμερη λειτουργία 55 νοσοκομεία ενώ άλλα οκτώ θα ενταχθούν στο σύστημα από τις αρχές του χρόνου.

Εντωμεταξύ σε μία ώρα ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο κ. Τιμοσίδης έχουν συνεργασία με την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για το θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών οι οποίοι έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από το σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Read more...

«Αποσύρουν» τον Καραμανλή

Εκτός «εικόνας ΝΔ» και μακριά από τις εσωκομματικές διαδικασίες, τοποθετεί η Ρηγίλλης τον κ. Κ. Καραμανλή. Αυτή τη φορά ωστόσο, τα βέλη κατά του πρώην πρωθυπουργού ήταν... εξ οικείων.

«Αποσύρουν» τον Καραμανλή

Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, μόνιμο μέλος των κυβερνήσεών του, εξαίρεσε τον πρώην πρωθυπουργό από τη διαδικασία κατάρτισης του νέου προγράμματος της ΝΔ, καταλογίζοντας στον κ. Καραμανλή «λάθη» που δεν μπορούν -όπως είπε- «να προσδιορίσουν την πρόταση του μέλλοντος».

Ο Αντ. Σαμαράς παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το  Χαμόγελο του παιδιού
Ο Αντ. Σαμαράς παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το "Χαμόγελο του παιδιού"

«Η παράταξή μας» -τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Καραμανλή- «έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια. Διαθέτει ανθρώπους που έχουν κυβερνητική εμπειρία και έχουν και τεχνοκρατική εμπειρία από τη διοίκηση.

Τέτοια εμπειρία δεν πρέπει να χάνεται, πρέπει να αξιοποιείται. Δεν πρέπει όμως η εμπειρία των λαθών να προσδιορίζει την πρόταση του μέλλοντος».

Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης, χθες, του τρόπου κατάρτισης του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας δημιουργίας από ορισμένα κομματικά στελέχη ενός «ψυχροπολεμικού κλίματος» που έχει ως στόχο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή θύμιζαν τις διαρροές που υπήρξαν την τελευταία εβδομάδα -σε εφημερίδες αλλά και ιστοσελίδες- που τον εμφάνιζαν να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ή ότι απείχε συνειδητά από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα από το Λονδίνο και θα είναι παρών στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στα σχόλια αυτά.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Παρών σε εκδήλωση ανθρωπιάς

Το «παρών» στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο κέντρο της Αθήνας έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς προκειμένου να ενισχύσει και ο ίδιος την προσπάθεια της νεολαίας του κόμματός του για την ίδρυση και λειτουργία 11ου σπιτιού για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξε ευχές με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ ελπιδοφόρο και πολύ ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι στις μέρες αυτές παραμένουν ζωντανές η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη και συνεχάρη την ΟΝΝΕΔ και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι «οι νέοι άνθρωποι οφείλουμε να αφήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε στις πράξεις. Ολοι οι νέοι της χώρας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, καλούμαστε να αποτελέσουμε την ελπίδα για τον τόπο. Συνεχίζουμε τη διαδικτυακή καμπάνια μέσω του xmassmiles.gr», συμπλήρωσε.

Γιάννης Σαραντάκος

ethnos.gr
Read more...

«Ανοίγουν» 160 επαγγέλματα

«Ποδαρικό» με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κάνει το 2011. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το πλαίσιο της οριζόντιας ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, στα οποία υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί ή καθορισμός τιμών και περιθωρίου κέρδους. Υπολογίζονται ότι προσεγγίζουν τα 160. Παράλληλα έγινε συζήτηση για τα έξι κλειστά επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί τακτικό ελιγμό λόγω των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί. Ετσι, θα ξεκινήσει διαβούλευση επί των βασικών αρχών του νομοσχεδίου και θα το φέρει στη Βουλή μετά τις γιορτές.


Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επισημαίνουν πως με το  άνοιγμα  του επαγγέλματός τους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοι
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επισημαίνουν πως με το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές (φωτογραφία αρχείου)

Βέβαια θα πρόκειται για διαβούλευση περιορισμένου χρονικού εύρους, καθώς στην κυβέρνηση επιμένουν, όπως έγραψε τη Δευτέρα το «Εθνος», ότι το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα εγκριθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.

Ο ελιγμός κρίθηκε αναγκαίος με το σκεπτικό πως δεν πρέπει να ανοίξουν νέα μέτωπα την εορταστική περίοδο με δεδομένες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.

Ηδη οι φαρμακοποιοί απειλούν με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και τον ίδιο δρόμο δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως μηχανικοί και δικηγόροι.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει μία ενιαία ρύθμιση, με την οποία όλα τα επαγγέλματα θεωρούνται ανοιχτά.

Καταργούνται δηλαδή οι ελάχιστες αμοιβές και όλοι οι διοικητικοί περιορισμοί στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Από εκεί και πέρα τα συναρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις ή προεδρικά διατάγματα καθορίζοντας το νέο λειτουργικό πλαίσιο ορίζοντας παράλληλα ποιοι περιορισμοί παραμένουν όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Επιπρόσθετα για τα έξι επαγγέλματα το σχέδιο προβλέπει:

Για τους δικηγόρους κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Πιθανότατα θα αντικατασταθούν από ενδεικτικές αμοιβές, προκειμένου να εισπράττονται οι εισφορές. Θα αρθούν οι περιορισμοί στη διαφήμιση και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

Για τους συμβολαιογράφους κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και της απαγόρευσης διαφήμισης αλλά και άρση των γεωγραφικών περιορισμών. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρονται στον δημόσιο χαρακτήρα του επαγγέλματος και επικαλούνται την οδηγία «Μπόλκενσταϊν» που τους εξαιρούσε από την απελευθέρωση και έγινε νόμος του κράτους σχεδόν μαζί με το μνημόνιο.

Για τους ορκωτούς λογιστές περιορισμό της ελάχιστης αμοιβής που λαμβάνουν και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

Για τους φαρμακοποιούς θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει την άρση της δυνατότητας να μεταβιβάζουν την άδεια λειτουργίας όταν αποσύρονται, ενώ στο μνημόνιο γίνεται αναφορά για μείωση του περιθωρίου κέρδους από το 35% στο 15% με 20%.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Ενστάσεις και προειδοποιήσεις

Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και γενικότερα του κώδικα αμοιβών σχεδιάζεται για μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Ομως υπάρχουν αντιδράσεις και προβάλλεται το επιχείρημα πως έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατασκευών. Μάλιστα αναφέρεται πως στο γερμανικό μοντέλο προβλέπονται ελάχιστες αμοιβές.

Κώστας Τσαχάκης

«Παρέλαση» ειδικοτήτων στο υπουργικό

Πλήθος κλειστών επαγγελμάτων... παρέλασε από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Επειδή στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει λίστα με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπου υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί στην άσκησή τους ή οριοθετούνται με νόμο οι αμοιβές, έγιναν αναφορές με παραδείγματα από τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι τα εποπτεύουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μίλησαν για τους γεωπόνους, τους γεωλόγους, τους ιχθυολόγους, τους κτηνιάτρους, τις ιδιωτικές κλινικές, τους συντηρητές ανελκυστήρων, τους ταξιτζήδες, τις σχολές χορού, τα ωδεία, τους συντηρητές έργων τέχνης, τους μηχανικούς έργων, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους μεταφραστές, τους μεσίτες, τους οδοντοτεχνίτες.

Επίσης έγινε αναφορά σε οδηγούς λιμουζινών αλλά και στα υπεραστικά λεωφορεία. Για τις δύο τελευταίες επαγγελματικές ομάδες γίνεται μνεία και στο μνημόνιο και ζητείται η ρύθμισή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.


Read more...

Μήνυση κατά ΕΚΤ για τις ελληνικές αλχημείες

Μήνυση του Bloomberg κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά swaps

Στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέφυγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα στοιχεία για τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι απέκρυβε τα πραγματικά της δημοσιονομικά της μεγέθη.

Μήνυση κατά ΕΚΤ για τις ελληνικές αλχημείες

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη μήνυση.

Η Eurostat είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο ότι τα swaps επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τα στέλεχη της ΕΚΤ φέρονται να εντόπισαν για πρώτη φορά μία «συμφωνία swap με ασυνήθεις όρους» τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, είναι ασαφές αν η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε εκείνη την περίοδο για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.

Δημοσιογράφοι του Bloomberg είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps, το 2001, ώστε να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και γι' αυτό απόρριψε το αίτημα δημοσιοποίησης των εκθέσεων.

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση».

Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το πρακτορείο Bloomberg ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

ethnos.gr/
Read more...

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών

Τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται είτε με χιούμορ είτε ως παρατηρήσεις επί της... διαδικασίας. Πρόκειται για έναν «κανόνα» της πολιτικής που «δοξάστηκε» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με «πρωταγωνιστές» τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τα κλειστά επαγγέλματα και την Τ. Μπιρμπίλη για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Kαρφώματα υπουργών, γκρίνιες βουλευτών

Αν και η κουβέντα είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, για τις προθέσεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, πολλοί υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να επισημάνουν ελλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, με έμμεσο τρόπο. Παρά την παραίνεση του πρωθυπουργού στην έναρξη της συνεδρίασης «να μην μπούμε στην ουσία των θεμάτων».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως θα φέρει προς ψήφιση μια γενική διάταξη, με την οποία θα απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα και θα δίνονται τέσσερις μήνες σε κάθε εμπλεκόμενο υπουργό να εκδώσει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Η τοποθέτησή του δεν ικανοποίησε τους υπουργούς, οι οποίοι βρήκαν τρόπο να το πουν χωρίς να μιλήσουν επί της ουσίας της ρύθμισης.

«Αν θέλουμε την τέταρτη δόση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου» επισήμανε η Α. Διαμαντοπούλου.

Πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων. «Θα σε παρακαλέσω να μη δίνεις πίνακες με επαγγέλματα, γιατί οι αλλαγές αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που ανησυχούν» φέρεται να είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου ο Χ. Καστανίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος έσπευσε να προσθέσει την παρατήρησή του ο Σ. Ξυνίδης.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε: «Δεν γίνονται διαρροές, όλα αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες αναφέρονται στο μνημόνιο». «Τώρα όλοι οι υπουργοί, ακόμη και μια υπηρεσιακή σύσκεψη, περικυκλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης» παρενέβη στη συζήτηση για να την κλείσει ο Γ. Παπανδρέου.

Αλλά η υπουργός Παιδείας δεν είχε τελειώσει με τη διαδικαστική της παρέμβαση. «Για να προλάβουμε η πρώτη ανάγνωση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου» επέμεινε, παρουσιάζοντας ακόμη ένα «ορόσημο». Ο πρωθυπουργός την καθησύχασε: «Μην ανησυχείς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει με όλους σας και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας».

Παρά τις διαβεβαιώσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, πολλοί υπουργοί αποχώρησαν από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου με τη βεβαιότητα πως «τελικά θα καταλήξουμε να φέρουμε τη ρύθμιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Μια τέτοια επιλογή θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από ισχυρότατους κραδασμούς.

Οπως, όμως, κατέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πρόβλημα συνοχής έχει και η κυβέρνηση. Οι υπουργοί που διαμαρτύρονται πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαπραγματεύεται μονάχα με την τρόικα είναι πλέον η πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι στις δημόσιες παρεμβάσεις τους κάνουν πλέον αναφορά του ονόματός του, ενώ αποφεύγουν να τον στηρίζουν και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με βουλευτές. Η έλλειψη συνοχής σε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα είναι κάτι που ήδη απασχολεί τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις. Αν και η λέξη «ανασχηματισμός» δεν ακούγεται για ευνόητους λόγους, είναι πολλά τα στελέχη που ζητούν καλύτερο συντονισμό.

Ενστάσεις υπουργών
Κόντρα Ρέππα με Μπιρμπίλη

«Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για ένα ζευγάρι γυπαετών» σημείωσε δηκτικά ο υπουργός Υποδομών για την καθυστέρηση στην απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Eντονη κριτική δέχθηκε και η Τ. Μπιρμπίλη, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως θα σας παρουσιάσω... κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο «πρόλογος» της υπουργού Περιβάλλοντος δεν έπεισε τα στελέχη που γνωρίζουν πως εξαιτίας της καθυστέρησης στο συγκεκριμένο θέμα έχουν κολλήσει εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρώτος την αγωνία όλων εξέφρασε ο Α. Λοβέρδος. «Πότε θα το φέρεις, πότε θα υλοποιηθεί, τι θα γίνει;» ρώτησε την Τ. Μπιρμπίλη. Ακολούθησε ο Δ. Ρέππας, που ήταν ο πιο γλαφυρός από όλους: «Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για ένα ζευγάρι γυπαετών»! «Κάνουμε περιβαλλοντικές μελέτες και κυνηγάμε βοσκούς με σαράντα προβατάκια» προσέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.

Δεδομένου ότι οι υπουργοί είχαν ακούσει την «εντολή» του Γ. Παπανδρέου να μείνουν εκτός της ουσίας των υπό συζήτηση θεμάτων, ο Χ. Παμπούκης περιορίστηκε και αυτός στα διαδικαστικά. «Oλα αυτά που λες Τίνα είναι γνωστά και έχουμε αργήσει» επισήμανε στην υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ήταν στο πλευρό της, όπως ήταν και στο πλευρό του Γ. Παπακωνσταντίνου, στον πρώτο κύκλο της συνεδρίασης. «Η υπερρύθμιση είναι αναποτελεσματική και παράγει αδιαφάνεια» σημείωσε και έδωσε εύσημα στην Τ. Μπιρμπίλη για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει.

Η παρέμβαση αυτή έκανε πολλούς από τους υπουργούς να αισθανθούν αδικημένοι, καθώς, όπως έλεγαν στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μετά, «ο πρόεδρος σε κάποιους χαρίζεται και σε άλλους όχι». Και σε αυτό το θέμα, όμως, αναδείχθηκε ανάγλυφα η απουσία συλλογικής λειτουργίας, αφού δεκατέσσερις μήνες από τις εκλογές οι περισσότεροι από τους υπουργούς εξακολουθούν να αισθάνονται περισσότερο μόνοι, παρά μέλη μιας ομάδας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr/
Read more...