Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ντράγκι: H Eλλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις...


Ντράγκι: H Eλλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις
H Eλλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, δήλωσε σε συνέντευξη του στην γερμανική Bild ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 
Ερωτώμενος γιατί η Ελλάδα δεν έχει ...
σταθεί ακόμα στα πόδια της παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ο κ. Ντράγκι απάντησε:

«Είναι ξεκάθαρο, ότι η τελευταία χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα. Τώρα όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα η χώρα και οι πολίτες της είναι ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη σε ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στο ευρώ, τονίζοντας πως η χώρα θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν λίγη σχέση με το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στην ευρωζώνη η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό με την στήριξη των εταίρων της» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιος ανήκει και ποιος δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

«Αυτό είναι θέμα των κρατών μελών» επισήμανε.

Read more...

Στις 7 Μαΐου στο ΟΑΚΑ Χωρίς θεατές ο τελικός του Κυπέλλου!


Κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 7 Μαΐου μετά από απόφαση του Σταύρου Κοντονή.
oaka
Αναλυτικά όσα αποφασίστηκαν
- ο τελικός θα γίνει στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών
- η ΕΠΟ θα λάβει 250 ονομαστικές προσκλήσεις για τις υποχρεώσεις της
(Ενώσεις και ΔΣ)
- οι ομάδες θα λάβουν από 30 ονομαστικές προσκλήσεις
- η είσοδος των δημοσιογράφων θα γίνει με διαπιστεύσεις με ιδιαίτερη προσοχή στην έκδοσή τους
- την Παρασκευή οι λίστες των προσκλήσεων, που θα εκδίδονται με ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας, θα κοινοποιηθούν στην ΕΛΑΣ
- ο διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο κ. Σιδηρόπουλος που θα πλαισιωθεί με διεθνείς αξιολογημένους επόπτες.
- Η είσοδος ΟΛΩΝ θα γίνει με ταυτοποίηση της αστυνομικής τους ταυτότητας στην είσοδο
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»...


Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της περιόδου...
1/1/2016 - 31/12/2016, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Ήδη, η ΕΕΤΑΑ έχει απευθυνθεί σε 139 φορείς ισάριθμων δήμων της χώρας για να αποστείλουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, ώστε να λάβουν την πρώτη δόση της χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τον λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (5 εκατ. ευρώ), την ειδική εισφορά ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ύψους 14 εκατ. ευρώ και τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, (1 εκατ. ευρώ).


Read more...

Χωρίς εκπρόσωπο Δημοσίου στο ΔΣ Αποπλήρωσε όλη τη βοήθεια από το «πακέτο Αλογοσκούφη» η Πειραιώς


Αποπλήρωσε όλη τη βοήθεια από το «πακέτο Αλογοσκούφη» η Πειραιώς
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την έξοδό της από το πλαίσιο δεσμεύσεων του Ν. 3723/2008, του γνωστού και ως «πακέτου Αλογοσκούφη» που δόθηκε το 2008, μετά την έναρξη της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας από «την Πέμπτη 28 Απριλίου 2016 λήγουν οι τελευταίες Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) που χρησιμοποιούσε η τράπεζα για την άντληση ρευστότητας στο πλαίσιο του Ν.3723/2008 περί 'Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης'».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Τράπεζας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει, όπως πρόσθεσε, πως με την ολοκλήρωση και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Τράπεζα, προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει ήδη αποπληρώσει από το Μάϊο 2014 τις Προνομιούχες Μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το Δημόσιο στο κεφάλαιο της Τράπεζας, ενώ από το Σεπτέμβριο 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των "Ειδικών Ομολόγων" που χρησιμοποιούσε (Πυλώνας ΙΙΙ).

» Με τη λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ στις 28 Απριλίου 2016 η Τράπεζα Πειραιώς παύει να κάνει χρήση των μέτρων του ν. 3723/2008 και κατά συνέπεια παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης, όπως μεταξύ άλλων η υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως γινόταν κατά τα τελευταία 7 χρόνια.

» Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε στο ακέραιο όλους τους Πυλώνες του ν. 3723/2008 χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από την Τράπεζα, για τους Πυλώνες ΙΙ & ΙΙΙ προμήθειες συνολικού ύψους 675 εκατ. ευρώ περίπου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ την Πέμπτη Μαξίμου: Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει Eurogroup


Μαξίμου: Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει Eurogroup
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής, εφόσον επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες η αδυναμία σύγκλησης ενός νέου Eurogroup ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Μ.Τετάρτη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μ.Πέμπτης, «προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup εντός των επμένων ημερών, κι όχι εβδομάδων, «ώστε να αποφευχθεί μια νέο περίοδος αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και ΤΑΠΑ...


Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ και ΤΑΠΑ

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), στη χθεσινή του συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, εγκαινίασε...
-σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης- έναν κύκλο ανταλλαγής παραδειγμάτων από την υιοθέτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών μεταρρύθμισης δημόσιων οργανισμών.

Στην πρώτη συνεδρίαση, τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λειτουργιών τους παρουσίασαν ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

«Στόχος η διάχυση κουλτούρας προοδευτικών αλλαγών μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συστηματική προσέγγιση αδυναμιών και προβλημάτων, καθώς και έμφαση στην αξιοποίηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών επικοινωνίας/πληροφορίας για την οριστική επίλυσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας και συγκεκριμένα ανά Οργανισμό:

1. ΟΑΕΔ
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, παρουσίασε τους άξονες του νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016, αποτελώντας πρότυπη προσπάθεια μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η αναβαθμισμένη συμβολή του ΟΑΕΔ στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Οι αλλαγές που ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την Ανεργία εντάσσονται στην προσπάθεια σχεδιασμού και συγκρότησης ενός νέου μοντέλου κοινωνικού κράτους που θα παρέχει διευρυμένες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ στηρίζεται στην υιοθέτηση αρχών σύγχρονης συμμετοχικής διοίκησης βάσει στόχων σε υπέρβαση του ιεραρχικού μοντέλου, με έμφαση στις συνθήκες διαφάνειας αντί των πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και στην εισαγωγή ψηφιακών καινοτομιών στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

2. ΕΟΠΥΥ
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, ανέπτυξε το «Στρατηγικό Σχέδιο για το σήμερα και το αύριο» του Οργανισμού με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον πολίτη με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΟΠΥΥ αναβαθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού με σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται ήδη ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των παθογενειών του παρελθόντος που αποσκοπεί:

  • Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, μέσα και από τη συστηματική αναζήτηση νέων πόρων με χρήση καινοτόμων εργαλείων.
  • Στον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών με πάταξη της παραβατικότητας και βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ, φιλοδοξώντας να μετεξελιχθεί σε πρότυπο Δημόσιο Ασφαλιστικό Οργανισμό, έχει θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη καινοτόμων μέτρων που θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη και αφορά:
  • Στην οργανωτική αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων του Οργανισμού.
  • Στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στη βάση διεθνών προτύπων.
  • Στη χρήση τεχνολογιών αιχμής για την απαραίτητη μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

3. ΤΑΠΑ
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ, Ασπασία Λούβη-Κίζη, εξέθεσε τις χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες τουΤαμείου και περιέγραψε τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του σε ένα σύγχρονο και εξωστρεφή φορέα, με την προοπτική μετασχηματισμού του σε αναπτυξιακό οργανισμό για την πολιτιστική κληρονομιά και ευρύτερα για τον Πολιτισμό.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές δράσεις αναμόρφωσης σε πολλά επίπεδα:
  • Οργανωτική αναδιάρθρωση με νέο Οργανόγραμμα και στελεχική αναβάθμιση με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Εισαγωγή ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ψηφιακών πληρωμών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, που θα διασφαλίσουν τα δημόσια έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων εμπνευσμένων από την πολιτιστική κληρονομιά, που θα αυξήσουν σημαντικά τον όγκο των πωλήσεων και η υψηλή αισθητική τους θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας στους πολυάριθμους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
  • Διεύρυνση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για συμμετοχή του ΤΑΠΑ σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την πολιτιστική κληρονομιά και τον Πολιτισμό.
Παράλληλα, προτεραιότητα του ΤΑΠΑ αποτελεί η επίλυση του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος των απαλλοτριώσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εκκρεμούν χρόνια.

Read more...

Επιδοτήσεις ύψους 726 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν οι αγρότες...


Επιδοτήσεις ύψους 726 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν οι αγρότες

Ενισχύσεις συνολικού ύψους 726,3 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τη Μεγάλη Δευτέρα έως σήμερα σε 620.000 δικαιούχους αγρότες και αλιείς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του...
Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πληρώθηκε το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης 2015 (162,7 εκατ. ευρώ), πράσινη ενίσχυση (551 εκατ. ευρώ), μέτρα ενίσχυσης της αγοράς (1,8 εκατ. ευρώ), εξισωτική αποζημίωση (9,3 εκατ. ευρώ) και αλιεία (1,5 εκατ. ευρώ).

«Είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «που δίνεται στην ελληνική επαρχία και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που κάνουμε ώστε οι πληρωμές να γίνονται έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα με τρόπο νοικοκυρεμένο και ασφαλή, ώστε η χώρα να αποφεύγει τους κινδύνους προστίμων και καταλογισμών που ήταν συχνό φαινόμενο στο παρελθόν».

Read more...

Γιούνκερ: Αντισυνταγματικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων...




Αντισυνταγματικό και μη λογικό χαρακτήρισε το σχέδιο προληπτικών μέτρων ο πρόεδρος της Κομισιόν σε παρέμβασή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων...
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η συνεδρίαση του Eurogroup ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη του Πάσχα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.

Την αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται ότι συναντούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στους «σκληρούς» των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ.

Read more...